» »

Doma narejen projektor

Doma narejen projektor

krnekaj ::

Če ima kdo namen graditi projektor, imam viška eno projekcijsko lečo (trojček) , f = 315 mm.
Primerna za uporabo z fresneli 220+330 mm.

Info na 041 756 970

tintorel ::

Obsežen spisek primernih LCD-jev:
http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/index.php?lang=en

filtr ::

mene pa zanima ce ma kdo ksno zarnco za prodat al pa kej?

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

ReBi ::

v čisto zatemnjeni sobi zadostuje 800W reflektor, kupljen v bauhausu (ali nekaj podobnega) za 5k. (14" monitor+ leča za 1600 sit)

uporcek ::

Fantje sej morm rečt čestitke da vm je ratal to narest!

Sam meni se to še vedno zdi grda velika škatla. Jest sem mal premišljevov če bi uporabiv tele varčne žarnice ali neonke/fluo žarnice. problem je pri dovžini in moči sam bi se dal zrihtat! Mal me skrbi kako bi delovalo, če bi pod ekran razporedu 3 -4 čarnice tko da bi bla enakomerno razporejena svetloba no drugač povedan da bi zgledal kot da bi normaln gledov monitro sam da je močnejša svetloba. Izbrov bi žarnice z belo svetlobo, da pokrijejo ves barvni spektro ob enem pa bi se zlo mal segrevale, mal elektrike bi ponucale,... problem je mal zarat leč zdej sem končno dobu en rabljen grafoskop pa se bom mogu mal poigrat. Dobit pa morm še tiste tastare sej nevem kaj so ko daš knjigo al prosojnico nekako gor ne na steklo kot pri grafoskopu. problem so spet leče. jest bi rt naredu čim manšo izvedbo da bi jo lahko v dnevni pod strop dov. seveda če bi imev še dodatno lečo, s katero bi lahko mal bl natančno štelov velikost in ostrino slike bi blo res zakon. sploh če se ta projektro uporablja kje drugje kot sam na predivdenem mestu.

Tko da fantje a mogoče kdo ve al pozna kakšno stran mogoče program da se lahko mal igraš v njem in ugotavljaš, približno računaš delovanje leč??????
Zmanšana verzija prjektorja pa da bi bla sam tolk velika kot je podn grafoskopa oz malenkost dalša bi blo res zakon. bomo vidl kaj bo ratal :D :8)

Fantje zdej pa veselo predlagejte sam ne usi na enkrat hehe čene bo štala če to sem kr mal živce zgubu ob prebiranju vseh komentarjov ker je res veliko tega.

LP Uporcek :)

Sycroft ::

malo sem prebral vse skupaj in na hitro postal navdusen nad idejo. Potem sem preletel malo naso bolho in ebay.de, ker pa tudi meni ni vsec velika skatla me zanima ce bi bil takle lcd zadovoljiv (800x600@85Hz in kontrast 350:1). Morda vsaj kaj takega podobnega, ki je pol manjsi, kajti cena takega LCDja je primerljiva 15" lcd zaslonom pri nas na bolhi.


LP in hvala za odgovore

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sycroft ()

uporcek ::

sycroft ekran bo ok odvisno je kolk bo tebi ta resolucija ušeč bustvo ekrana je tiukej da je čim bl prosojen s tem mal zgube na samem ekranu in obenem se sam ekran fulll mn segreva zarat trenja svetlobe. kr se pa tiče resolucije pa osveževanja je pa tvoja lastna izbira res pa je da bo pol lahko vse skupej mal manša škatla sem pa že mal premišljevov kako bi skrajšov razdalje in ena je ta da bi enkran mal poležov in da se svetloba nekako od sten odbija in obenem skrajšaš razdaljo sam to še ni to kr bi jest rt treba bo umes ene leče dat da bo ok .... čim bolšoi kontrast bo mev ekran bol bo kvalitetna slika!!!! >:D >:D >:D >:D

ReBi ::

men osebno je uspel narest zadevo iz 6,3cm zaslončka od kamere s 125000 pixli. ni veliko, za videospote in winampove vizualizacije je pa zakon. stvar je velika približno 30X15X10 cm, montirano imam na steni, s taveliko stranico proti steni, in se ga skoraj ne opazi med dvema zadnjima satelitoma...

Daedalus ::

Rebi - daj kako fotko...

pa mogoče na hitro seznam materiala, pa kje si nabavil..
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

ReBi ::

fotke pridejo po praznikih, sem zelo zaseden, od srede naprej pa odsoten.

materjal:
- bel iveral, debeline 8mm
-sony digital 8 kamera z analognim vhodom (pokvarjena glava, zato sem jo razstavil)
- trenutno 500W reflektor iz bauhausa (nemeravam zamenjat za manj, ker je prevroč)
- dva ventilatorja (5cm v premeru)
- nekaj metrov večžilnega kabla (ker imam vezje in lcd zaslonček posebej)
- leča 5X povečave, ogledalce iz dm,-a
- lepilo, vijaki, barva in ostali dodatki...

:D

uporcek ::

Ej stari zadon vrjanta al velikost sam problem je v tem ker je premejhna resolucija ekrančka
ma sej če se bomo potrudil nam še lahko kej pametnega rata :). ja se bo treba poigrat sam treba je taprave leče dobit :) pol pa bo

uporcek ::

Kje pa se da kupiti leče ???

Enkrat sem mal srfov in najdu stran seveda v tujini, kjer se je salo za nekaj dolarjev kupiti lečo večje velikosti. Ali se to tudi pri nas da kupit kot v trgovinah al samo prek interneta, in ima s tem dko kakšne izkušnje glede naročanja ali kupovanja preko interneta?

LP

Zvok in slika kos te šika :)

pepsy ::

Leče dobiš v slo, samo take za grafoskop pri krosu al pa www.vega.si. So premajhne za 15' lcd lihk za mal . Večjih karjaz vem ne dobiš v slo. Sem naredu že projektor, samo sem leče naročil iz diyprojectorcompany.com. Tukaj so rezultati...

http://www.diyprojectorcompany.com/phpB...

Sam nove leče za grafoskop te pridejo tam okoli 25 kosou tko da raje kupi rablen grafoskop pri bolhi. Splačalo bi se tegale kupit, pa magari poizkušaj znižati ceno. http://www.bolha.com/oglas1645974 Med drugim imaš notri tudi zelo dober ventilator, ki je tih in močan...

uporcek ::

:D Ja morm rečt da mi je enkrat ratal najdt eno stran v amerikim in če se spomnem da so ble leče dost pocen pomoje za drobiž. Tako al te strani bo treba najdt, med drugim če mi bo delal tko kot sem si zamislu sploh nebom rabu une fensel arnel leče ampak bom rabu tako navadno srosojno..... bomo vidl kako bo, zaenkrat je še samo na papirju!!!

:D :D
LP

frikec() ::

Brez fresnela boš bolj težko prišel do zadovoljive kvalitete. Sicer pa jih lahko naročiš na diyprojectorcompany ali na lumenlab.

uporcek ::

No mal sem surfov po netu pa na srečo naletu na eno stran mogoče bo kdaj komu pomagala nikoli se ne ve.

http://www.chasingstuff.com/search.aspx...

LP

uporcek ::

Hm kaj nej rečem tale fresnela leča deluje samo tako da iz točkastega vira svetlobe razširi na velikost leče in obenem svetlobo ali žarke združi v neko točko.

Mene pa zanima kako bi to vse skupej delovalo če bi kot vir svetlobe uporabiv več žarnic ( 30 cm dolge neonske ali varčne žarnice. Pritrjene ena poleg druge, tako da svetijo z dovolj močno svetlobo ali svetilnostjo, in obenem oddajajo svetlobo po celi površini ekrana. V tem primeru je obvezn nekakšen svetlobni filter, kateri zamegli in izbriše sledi žarnice. Po mojem mnenju je problem tega, da se svetloba odbija po različnih kotih tudi če je uporabljena parabola.)
Sama take žarnice niso tako hudo drage, seveda ob izbiri prave! Življenska doba je daljša, svetijo z bele svetloba, manjša poraba energije, manjše pregreanje ali oddajanje toplote. Obenem pa tak način osvetljevanja lahko tudi zmanjša velikost ali dolžino ohišja!

No da slišim komentarje

LP.:D :D :D :D

baker ::

Ok tud sam bom naredu projektor.
Za 1x bom naredu kar iz grafoskopa.
Seprav nerabm nč druzga kt grafoskop pa lcd al kako (upam da se nism kej zmotu)?
Pa če bojo kabli prekrati pri lcd-ju, a kdo ve kje se da kupt dalše (če se da sploh) al pa če se jih da podalšat.

lp

K0K0 ::

A je mogoče že kdo naročal pri lumenlab.com ?

A so tole vredu leče ?

uporcek ::

Oj.

Ja nevem a so to ok leče al ne sam po mojem mnenju so ok kot je na sliki vidt se prodajajo v kompletu bi ble taprave. Velikost al diagonala je tut ok (15"). Kr se pa tiče internetnega nakupa ali prodaje pa nimam pojma kako gre. Mene že nekej cajta matra da bi ene par filmov prek neta naroču sam mi še ni ratal....

LP.

frikec() ::

Uporcek,

sicer ne vem o katerih žarnicah natančno govoriš, ampak ne verjamem, da je izkoristek dovolj dober. Metalhalogenke imajo zagotovo boljšo svetilnost. Poleg tega bo več žarnic proizvedlo več toplote. Življenska doba metalhalogenk je vsekakor več kot dovolj (cca 10.000 ur).

KOKO,

leče so ok, ne vem pa kakšen je objektiv, ker sem sam uporabil drugega. Če zavaruješ paket pride v 8ih dneh.

K0K0 ::

frikec()
Mi zaupaš kolk te je prišla poštnina + carina?

Kato ::

Zanima me ,če bi tak grafoskop prišel v obzir, všeč mi je da je zelo tanek? Ali bi bilo potrebno zamenati žarnico?

frikec() ::

KOKO,

kolikor se spomnim mi paketa niso ocarinili, čeprav so paket odpirali. Poštnina me je prišla nekaj čez 30USD.
Sicer je bilo vse skupaj okrog 67USD.

uporcek ::

Kr se tiče žarnice ne vem a bi dobr pa prov delal al ne. Uporabu bi pa varčne žarnice zdej pa lahko sam probavaš kolk se grejejo ( seveda več kot eno). Kar se tiče leče je pa tako, da je ta fe..... sestavljena iz dsveh delov in je na robovih lepljena skupaj ( tako je pri navadnem starem grafoskopu, pri katerem se žarnica nahaja spodaj. tko da mogoče ko bom imev čas in voljo se bom mal stem poigrov da vidm kako bi blo če bi uporabiv več žarnic in samo zgornjo polovico te leče + zgornja okrogla leča.:D :D :D :D :D

uporcek ::

Sicer pa sej zato je ta forum da si delimo mnenja nasvete o tej temi pa se kej probamo.

kr se pa tiče unih leč 15" a so tut te zobe znotrej leče pa pol na koncu liman skupej seveda sam robovi??????

K0K0 ::

1. Žarnica (400w) HQI-BT je cca. 12.500
Dušilka ... 5.000
Ignitor ... 2.000
Navoj ... 700

Skupaj cca. 20k

2. Žarnica (400w) HQI-TS ... 16k
Dušilka ... 5.000
Ignitor ... 2.000
Okovi ... 2 x 6.600

Skupaj cca. 36k

A se splača dodat 16k in uzet spodnjo varianto?
Monitor bo Belinea 101570 15" kontrast 450:1.

uporcek ::

Zdej pa fantje en vprašanje za vas, kateri ste že naredili tak projektor!!!!

Kakšne so razdalje med lečami ekarnom žarnico.....???????? tistki, ki ste kupili leče prek neta ... ste jih kej zmanšali ? rezali žagali, kako so te leče sestavljene ??? ima ali lahko kdo to slika???....

LP

filtr ::

Jes sm naredu samo skatlico za lcd displj, pa na grafoskop postavu, pa med lcd in lečo naredu meh, da neuhaja svetloba vse naokoli. Edini problem je oz 2, da si morm nabavt se eno mocnejso zarnco, pa na lcdju mam sliko manjso kot 17*22cm, zelo manjso!!! zaradi tega pride malce slabsa slika, vendar jes nism opazil.:) "perojektor" imam cisto na drugem koncu sobe kot pa platno, se pravi 3.5 metra stran od pozicije kjer gledas. Blizi ga pa nemorm dat, ker mi tista leca ki strli iz grafoskopa vn, prevec mot pred platnom!tko da nimam druge izbire:P
Se zmer sm zadovoln:P

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filtr ()

uporcek ::

filter tut mene moti tista leča pa velika škatla ...... jest bi itak dov ta projektor v dnevno sam štos je da je kavč do stene in za kavčom nimam prostora, pred sabo pa tut nebi hotu gledat tiste škatle pa jo prestavlat ......... med drugim me mal muči kako bi ekran prklopu na video sam sem gledov da bi se dal preko SCART konektorja, ki ima sam rgb barvni zapis sam pol nastane mal problema glede horizontalnega in vertikalnega proženja slike tm pa lahko uporabim integrirtano vezje LM1881N Moj grobi muštr glede zamisli kako bi zmanšov škatlo bo pa spodej na sliki, seveda če bo slika sploh delala!!!!!!



(a kle na slo-techu niso sposobni dodelit vsakemu uporabniku 5 mega za stiste usrane slikce če jih tukej prpopa ?????)

Senitel ::

uporcek: Postavi slike nekam na internet (tako da imaš v postu sliko) in eden od moderatorjev jo bo potem potegnil na strežnik.

uporcek ::

ok kr se tiče moje slike jo bom ob priliki prpopov gor res je da je kr en velik zmazek mogoče ga bom še enkrat prerisov.... drgač pa fantje a ma še kdo kšno idejo ......

uporcek ::

Fantje jest nimam nikjer tega placa tko da nevem kam nej objavim da bo slika vidna.....

Opkow ::

Sliko lahko shanis na www.shrani.si.

uporcek ::

Evo fantje moja nekako nakracana skica :D zdej je treba sam še mal lučko do terat in bo nekej ratal mal sem premišljevo da bi fluo al kako se telim dost podobnim žarnicam reče ( kot varčne žarnice brez grla ) moč bi se gibala okrog 36 w ali naprej (cool wite). Kot sami veste da se moč warčnih žarnic in moč navadne žarnice razlikuje, svetilnost ali svetlobna moč pa je enako močna. 11w varča žarnica : 75W navadna žarnica. :D :D :D.

Evo pa mojo ometnino ustvarjeno za enkrat samo na papirju!!!!



Lep dan usem!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Senitel ()

uporcek ::

Ej kr nekej! A si dobu moje sporočilo al ne preko zasebnega? No sej ni važno te bom pa tukej prašov. Imaš še leče? Te leče si kupu al so od projektorja????

uporcek ::

Pa fantje kaj je to ??? a sam še jest pišem al ste ostaj brez idej al kaj ???? k noben nč ne reče?
8-O 8-O 8-O 8-O

frikec() ::

uporcek,

mogoče ne vemo kaj točno bi rad od nas. Moje mnenje je, da se tole ne bo obneslo. Tudi, če ti uspe zadevo pripeljat do take mere, da bo dejansko nekaj videt (mislim, da bo vse skupaj pretemno s temi žarnicami) boš imel na sliki kup svetlih točk, kjer bo slika sprana.

uporcek ::

frikec..... nevem kako bo delovalo, enostavno bo treba probat pa bomo vidl kakšen bo rezultat! seveda bo fajn če mi kdo pove še kakšno zanimivo izkušnjo, ki bi bla lahko koristna.

Sem se pa spet spomnu nekej nove vrjante kako bi lahko zmanšov velikost telih vaših projektorjov al škatl!!!! FANTJE A KDO ŠE HODI V ŠOLO IN SE ČUDI OBLIKI IN DELOVANJU NOVIH NAJHNIK TANKIH GRAFOSKOPOV???????? mal posnemejte pa probejte:)

LP:D :D

WarpedGone ::

Več svetlobnih virov ti bo dalo več ločenih slik, razen če boš izvedel celo znanost z lečami/prizmami/ogledali, da boš vse skupaj spravu v eno sliko. Kar te bo skoraj sigurno stalo več kot komercialen projektov.

Aja, več ločenih slik pa pomeni da na steni vidiš en sam zmazek.
Zbogom in hvala za vse ribe

frikec() ::

uporcek,

ti grafoskopi imajo žarnico na nasprotni strani. Težko boš tole realiziral na tak način.
Sicer pa, če hočeš tak projektor, potem se boš moral sprijazniti z velikostjo. Razen če te ne moti majhna resolucija (recimo LCD playstationa in malo igranja z ogledali). Ampak tudi to ne bo ravno majhno. Alternativa je nakup komercialnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frikec() ()

uporcek ::

res je lahko rata ne rata lahko bo veliko dela lahko ne.... glih prov mejhn ekran tut nebom uporabu minimalna resolucija je 800X600 kr jo bom uporabu drgač pa sam še višjo resolucijo.

Evo tukej je hitra skica teh novih grafoskopov, katere prodaja WEGA ( če se ne motim glede poizvajalca)

No kaj mislite če bi se probal s to vrjanto???? postavitev ali razdelitev prostora pa bi bila lahko enaka moji prvi skici??? No da slišm komentarje!!!!



LP.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Senitel ()

Opkow ::

Problem bo ratal, ker ne bos nikakor mogel zagotovit brezhibne... ostre, barvno uravnotezene,... slike.

LCD panel ima svojo debelino. Idealno bi bilo, ce bi bil LCD v debelini folije.
Odbojno zrcalo, bi moglo biti zelo tanko.

Bom malo uporabil tvojo slikico. Predstavljaj si, da je zarnica en pixel na LCD-ju, leca je pa drugi pixel.
Svetloba pride skozi prvi pixel pod kotom in se odbije od zrcala spodaj, in ker se odbija pod kotom gre skozi drug pixel (ali pa vmes med prvim in drugim, odvisno od razdalje med LCD matriko in odbojnim steklom), ki pa ima drugo barvo...
Kako bi to zgledalo na steni? Po vsej verjetnosti razmazano, zamegljeno, ...

Najbol cisto sliko dobis, ce je na eni strani panela zarnica, na drugi pa leca.

uporcek ::

hm hm ja no res je da bi blo mal frke sam stvar dela no ja s prosojnicami sigurno :) mogu bi na tak grafoskop postavt lcd ekran. Sam še zmer je pa tut tko sej lahko na to postaviš barvno sliko in jo lepo projecira brez da bi biv kakšen zmazek na steni al platnu. Eno morš tut vedt da LCD monitor al ekraqn prosojnica..... deluje kot barvni filter!!!!! in če daš sliko umes in je na enem delu al pa komplet prosojnica oz ekran zelen, se pravi gre samo točno določena ton zelene svetlobe skos ( enak barvni ton na prosojnici in svetlone - praviloma bi morali govoriti o valovni dolžini svetlobe!!!!). Sej zaradi tega pa mormo imet žarnico ali svetlobno telo z virom bele svetlobe. Bela svetloba pa lahko dobimo katero koli drugo barvo. čeprov morm pojasnit da recimo tehnologija lcd monitroja in katodnega monitroja se med seboj pri tem pogledu razlikujeta za 100%. Recimo če hočemo na lcdju dobiti belo sliko ali ekran, moramo vse barve izključiti. Pri katodnem ekranu oz monitorju pa moramo vse barve prižgati da dobimo svetlo sliko. Za črn ekran katodni monitor izključi vse 3 barvne tope, lcd monitor al matrika pa takrat prikaže vse 3 osnovne barve in dobimo črno sliko ker onemogoči da pride svetloba skozi barvni filter, lahko bi reki da pride samo krna svetloba skozi sam tega pa nevidmo ker je temno.
( to so nm pa povedal tut pr likovni vzgoji v osnovni šoli) EVO TUKEJ JE ENA SLIKCA..............................

Tko da glede tega novega grafoskopa tut men ni čist jasno kako deluje, ampak stvar deluje tko da ni glede tega nobene nove umetnosti. Lahko bi si tut razlagali da svetloba seva na sliko oz barvnio filter. Ta svetlobam latera pride skozen se odbije od ogledala in nazaj skozi lečo.... lahko pa deluje to ravno obratno..... tko da stvar je za sprobat kako bi blo če bi na te tanove projektorje dov sam eno prosojnico in okoli te prosojnice zapru da nemore sama svetlova padati na lečo in ogledalo.... stvar je za sprobat.

Mene moti samo glede telih vaših projektorjov samo to, da so velik lahko bi reku velike škatle k jih ne moreš dat nikamor obenem pa še to da prikazujejo samo direktno sliko oz sredina projecirane slike se nahaja projektro čeprov se to da mal zgolfat z mal zamaknenim ekranom, sam to je odvisno kako je sestavljen projektor al kje so leče kje je ekran......

LP

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Senitel ()

cojss ::

Projicirana slika ni nujno v osi projektorja. Malo si poglej starejše poste, ko je dj_andy opisoval svoj projektor in je povedal, kaj pomeni tista kljukica na sprednji strani. In tak način uporabljajo tudi malo boljši komercialni projektorji, da imajo možnost obračanja leč. Eni samo gor dol, nekateri pa celo levo desno. Seveda se da to vse naredit tudi pri home made projektorju. Imenuje se pa to Keystone korekcija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

maro dee ::

ja bi prašal če ma kdo kakšem LCD 15 za prodat...sem gledal na bolhi pa da vidim če ma tikaj slučajno kdo kaj bolšega...?

uporcek ::

cojss ja kako bi pa lahko naredu tole: kot imajo malo bolj dragi ali napredni projektorji, lahko na recimo razdalji 5m ali pa 15m prikažejo enako velikost ali površino slike???? kako pa lahko to naredimo ( vem da je potrebno dodati še kakšno lečo, samo kakšna je ta leča, koliko jih more bit v kakšnem zaporedju morajo biti sestavljene ali razporejene??)

LP Uporček!:D

cojss ::

Zdaj si me pa našel :) Ne vem, če pa ve kdo drug bi tudi mene to zanimalo.

uporcek ::

ejga cojss kle sem najdu en link sam kle gre mal drugače kot pri projektorju !!! to boš tut govot sam opazu :) tukej je stran k je gor en objektiv za fotoaparat mogoče bo kermu pomagal če ma leče doma ... pa da bo probov mal sam .... objektiv
tukej pa je še mal strani, na katerih opisuje mal delovanje leč leče kako delujejo


ej cojss a o tem si mi zanč govru ??? kot je pod tem naslovom kako lahko izvedeš al popraviš napako glede trapezne slike ??? (Imaging properties) sam tele leče od grafoskopa nevem kolk to omogočajo!!!??!?!?!

LP uporček:D :D

cojss ::

Linka sta sicer ista :), ampak ni panike. Drgugače pa je ideja z objektivom zelo zanimiva. Nabrž se ga bi nekako dalo uporabiti namesto projekcijske leče, saj ima poleg zooma tudi možnost nastavljanja ostrine. Če se bom spravil delat projektor ga je fotrov zenit naj****.

Keystone pa je, kot si že omenil, korekcija trapeza. In recimo ta Hitachi ima to funkcijo "Vertical and Horizontal Lens Shift".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diy projektor

Oddelek: Pomoč in nasveti
161846 (1590) nUUb
»

Homemade projektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
738627 (5081) dj_andy
»

homemade projektor

Oddelek: Strojna oprema
173246 (2342) propeler
»

Home-made LCD projektor

Oddelek: Zvok in slika
101993 (1647) danielka84
»

Projektor...home made

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
62203 (1938) Highlag

Več podobnih tem