» »

tv - antena

tv - antena

piranja ::

Kot prvo moram rečt, da sem bolj kot ne popolni analfabet za takšnale stvari, o katerih se debatira na temle forumu.
Prijavil pa sem se iz naslednjega razloga, ker me zanima sledeče glede tv - anten:
Doma imamo dve televiziji in dve anteni (zunanji, ne sobni), Tv v dnevni lovi preko antene določen del programov(pretežno slovenske), Tv v moji sobi pa druge programe (pretežno hrvaške), zanima pa me sledeče: a lahko ti dve anteni nekako skupaj povežem ali nekaj podobnega in bi obe televiziji dobivali tako ene kot druge programe?
Najlepša hvala za odgovor!

baresi ::

Napiši približno kje si, ali sta anteni na istem drogu, kaj pomeni pretežno, koliko SIT misliš reskirati za združevanje, (najcenejša verzija je 2K, solidna 10K), vse je odvisno od prej naštetega.
lp baresi

Azrael ::

Seveda je možno.

Sicer ne vem ali sta anteni na istem drogu (in obrnjeni vsaka v svojo smer).

V tem primeru rabiš antensko kretnico, ki združi signala obeh anten in ga spelje v en kabel. Ta kabel po najbližji poti spelješ do najbližjega televizorja, tam imaš razdelilec (spliter), ki razdeli signal za oba TV. Lahko je razdelilec tudi nekje vmes, poskusiš narediti tako, da je najmanj kabla, ker dolg kabel poslabša signal.

Za konkretne podatke boš moral vedeti na katerih TV kanalih sprejemaš programe, kvalitete sprejema, dolžino kablov, če so kabli daljši od 20m boš verjetno potreboval antenski ojačevalec in napajalnik zanj, sploh če je slika že sedaj slaba z veliko šuma.

Seveda morajo biti vsa inštalacij od antene do obeh TV narejena pravilno, brez A je to rešitev, če želiš dober sprejem.

Za material in več informacij glej katalog Iskra-antene.
Nekoč je bil Slo-tech.

Klemenn ::

kak pa to...

mamo kabelsko, pa več tvjev.....kaj moram umes dat...konkretno če poveste kaj? ker zdej mamo sm z razdelilci tistimi običnimi zvezano...pa stvar ni najboljša...

Azrael ::

@Jebediah:

Nekaj smo se o tem pogovarjali tu, malo tukaj in še en možen problem.
Nekoč je bil Slo-tech.

piranja ::

Baresi:
Kje sem? 8 km iz Celja proti vzhodu
Anteni na istem drogu? Ne, vsaka na svojem
Koliko SIT? Bolj "študentsko varianto"
Tisto nisem razumel glede 2K in 10K ???, kot sem že rekel sem analfabet...
Azrael:
Vsaka na svojem drogu, vsaka v svojo smer
Na katerih kanalih?
Ena antena lovi slo1(kanal 3 ali 13), hrt1(9), hrt2(28) in hrvaški rtl(25), druga pa slo2(23), tvcelje(40) in velenjsko tv(52)
O POPTVju in Akanalu ni ne duha ne sluha (kot da sem doma za Karpati)
Kvaliteta sprejema? Najbolj "kritična" je SLO1
Dolžina kabla je pri prvi televiziji pribl. 3m, druga pa 15m
Verjetno sem odgovoril na vsa vprašanja!
Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: piranja ()

Azrael ::

Kolikšna je razdalja med obema sobama, kjer sta televizorja?

Sta obe anteni za UHF območje? Poglej katalog za katerega sem ti dal link, če je kaj podobnega v njih. Če imaš antene za UHF (kanal 21 in naprej) imaš zato slab sprejem Slo1 (VHF) in boš najbrž potreboval še anteno za VHF območje.

Za začetek tole: za 2 jurja ne boš prišel skozi, sploh če so kabli že starejši od 10 let in jih boš moral menjati. Če boš kupoval samo kretnico in razdelilec se ti bo strošek ustavil nekje pri 10kSIT. Ojačevalec, napajalnik, morebitna antena in novi kabli bodo stroške pognali še višje, razen če imaš srečo in material dobiš od koga, ki je šel na kabelsko in prodaja vse skupaj poceni ali kar podarja.

O izvedbi:

Mislim, da je edina smiselna rešitev, da spraviš obe anteni na isti drog, ampak pazi s tiste točke mora obstajati optična vidljivost (nobene stavbe, hriba itd) v smer oddajnika, brez tega ne bo sprejema.

Potem boš naredil, kot sem opisal v prvem postu. Dela bo vsaj za kakšen dan, da narediš vse.
Nekoč je bil Slo-tech.

baresi ::

Piranja!
Če si 8 km vzhodno od Celja, ne bi smel imeti take hude težave glede sprejema. Mislim da imaš narobe izbrane oddajnike. Možnih je več variant:
1. Eno anteno obrneš na BOČ, dobiš SLO 1(k 33), SLO 2(k 46), KANAL A(k 61) ter MB, ne vem točno imena programa, (k 22). Trenutno je ena tvoja antena usmerjena proti Plešivcu, druga pa proti Kumu in verjetno imaš proti njima slabo optično vidljivost, (hribi itd). Za POP TV moraš eno anteno obrniti na Pohorje, mislim da bi brez problemov sprejemal POP na kanalu 59, SLO 1 na kanalu 11 ter SLO 2 na kanalu 56. Če je smer Boča približno ista kot smer Sljeme boš na prvi anteni dobil tudi tri zagrebe, če ne, pomeni dodatna antena za hrvate.. Verjetno se boš mogel odločiti katere kanale misliš spremljati. Predpostavljam da sta anteni logaritmični, pri vas jim pravite "smrekca". Teh 2k SIT je bilo mišljeno če se odločiš za BOČ in POHORJE ter jih združiš z P 802.
2. Za vsak oddajnik po eno anteno:Sljeme, logaritmična, (k 9, k25, k 28), Boč, uhf antena, (k 61, k 33, k 46), Pohorje, uhf antena, (k 59), itd. V tem primeru se stvar zakomplicira ker rabiš malo več elektronike, stvar se bistveno podraži. Predlagam ti da se malo pošpilaš z eno anteno pa malo preveriš kakšne signale dobiš od oddajnikov na Boču ter na Pohorju. V vsakem primeru je najboljše antene zmontirati na isto cev, kriterij naj bo boljši signal. Upam da si razumel. Kaj boš potem uporabil, ( filtri, združilniki, ojačevalce itd), je odvisno od kvalitete signala ki ga boš dobil v antenah. Probaj pa poročaj.
lp baresi

Jeebs ::

Jst bi dodal samo še to, da moraš v primeru postavitve ojačevalnika le-tega postaviti čim bližje anteni, saj mora ojačevalnik ojačati celoten signal. Če ga postaviš narobe (nekatere pametne buče mislijo, da ga je treba vklopit čimbližje TV-ju) ti ojača TUDI šum (motnje) in s tem lahko samo poslabšaš zadevo. Verjetno pa bi potem v tvojem primeru potreboval dva ojačevalnika. Če hočeš vso zadevo res dobro porihtat se bojim, da ne boš prišel ravno poceni čez. :\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

piranja ::

Pa še nekaj: že dlje časa (pribl. 10 let) imamo v bližini antene nek "aparat", ki ga sicer nismo znali povezati, oziroma pravilno uporabiti, "aparat" ima oznako elrad TKF 2650, ima štiri vhode in izhod...
Ne vem a je to kakšen ojačevalec, razdelilec ali je to kakšna druga stvarca...???
Sicer le po oznaki verjetno ne bo nobeden vedel, kaj to je??

a13misko ::

Daj sliko da vidimo vsaj kaj misliš!

baresi ::

TKF je filter ki ima več vhodov in en izhod. Zraven vsakega vhoda je napisano za kateri(e) kanal(e) je ta vhod namenjen.
lp baresi

Coinbird ::

glede namestitve ojačevalca:

Predojačevalnik mora biti nameščen čim bliže anteni, da izboljša razmerje signal/šum na televizijskem vhodu. Tako je signal ojačan pred slabljenjem v antenskem vhodu. Še več, odkar je šum vhoda sodobnega televizijskega sprejemnika podoben šumu antenskega ojačevalnika, se razmerje pri močnejšem signalu izboljša (npr. pojav "sneženja" je zmanjšan). Z namestitvijo predojačevalnika pri televizorju dosežemo močnejši signal, ne izboljšamo pa njegove kakovosti.

http://www.iskra-tela.si/www.iskra-ante...

piranja ::

Kot sem že omenil "stvarca" ima ime elrad TKF 2650, ima en izhod ter štiri vhode, prvi je poimenovan kot F 4 in 5(z rimskimi številkami), drugi F 3, tretji F 1, četrti pa kot UKV, navsezadnje še zdaj ne vem čisto točno kaj to je in kako se poveže (a je izhod mišljen kot izhod kabla proti TVju ali ravno obratno, proti anteni???
Hvala!

baresi ::

Če misliš sprejemati, je izhod TV, če misliš oddajati je izhod antena. Ta TKF ki ga imaš lahko pozabiš ker ti v tvojem primeru nič ne pomaga. To je v bistvu združilnik za vsa frekvenčna področja. Tvoj problem je rešljiv če narediš to kar sem ti svetoval v prejšnjem postu.
lp baresi

piranja ::

Pa še eno vprašanje, ki je na prvi pogled povsem enostavno, a si na njega vseeno ne znam odgovoriti!
Že nekaj let smo brez videorekorderja, pred časom pa sem po nesreči razbil daljinca, ki mi ga rtv mehanik ni znal več popraviti, trenutno pač na roke upravljam z TVjem, stvar ki me zanima je na videz povsem preprosta, in sicer a lahko bez daljinca tudi poženem celotno stvar tako da bo videorekorder na TVju deloval?
Pa ne se mi smejat, če postavljam neumna vprašanja!
Hvala!

Jeebs ::

Ne razumem tvojega vprašanja. :\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Azrael ::

Tudi jaz ne razumem kaj misliš s tem.

Če bi rad imel nov daljinc za TV, kupi univerzalnega in upaj, da je tvoj TV podprt ali kot je nekdo napisal v neki drugi temi, prodajajo v Delko v LJ daljince, ki so točno namenjeni tvojiemu TV. Cena enih in drugih je okoli 2-3kSIT.

Če pa bi rad vklopil AV (za scart kabel) in nimaš tipke za ta namen na TV pa je odvisno od TV, nekateri imajo možnostr, da jih prebudi že signal iz VCR, drugi ne in potem rabiš daljinca.

Če pa si imel v mislih kaj tretjega pa prosim napiši malo bolj podrobno in jasno.
Nekoč je bil Slo-tech.

piranja ::

Hočem povedat, da kolikor se spomnim videorekorder deluje na programu AU ali AV ??? , ki se "pritisne" na daljincu, ker daljinca nimam več pridem do tega programa ročno in sicer je to program med zadnjim (v mojem primeru 29) in 1 programom. Kolikor se spomnim je videorekorder deloval na tem programu, ker pa daljinca ni več pa ne vem več točno a bi deloval brez njega?
Sicer vem za univerzalnega a zaenkrat ni bilo potrebe da bi ga kupoval...
Oziroma lahko vse skupaj povem še drugače: a videorekorder dela tudi na TVju, ki nima daljinca, in je recimo črnobel, (če se prav spomnim se videorekorder priključi kar na priklopu za anteno)?
Hvala!

Alexius Heristalski ::

Ja, to je možno. Videorekorder moraš nastaviti tako, da bo svojo sliko oddajal na nekem uhf kanalu, npr. 34.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV antene

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
158728 (652) frenky119
»

Telemach ukinja vse analogne radijske kanale

Oddelek: Pomoč in nasveti
409479 (7080) mat xxl
»

Težave z digitalnim zemeljskim signalom

Oddelek: Zvok in slika
193644 (1557) AštiriL
»

Dve zunanji TV anteni - težava s signalom

Oddelek: Pomoč in nasveti
153505 (3193) Frenckie
»

Zunanja tv antena vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
107646 (7237) alsl

Več podobnih tem