» »

Kje razvijate fotke?

Kje razvijate fotke?

monster-x ::

Lep pozdrav!

Zadnje čase sem se malo bolj navdušil nad tem, da imam fotke tudi na papirju in da jih lahko tudi komu pokažem, ne da bi bilo potrebno odnesti računalnik s seboj. :) In me zanima, v katerem fotostudiu razvijate fotke? Zaenkrat sem dal razviti le kakih 20-30 fotk v letošnjem letu pri nekem fotostudiu in se mi niso zdele nič posebnega, pa še 60 sit/fotka je bila cena, kar se mi zdi ogromno sedaj, ko sem si malo ogledal cene drugod. Prosil bi vas tudi, če poveste, kako ste zadovoljni in na kaj vse moram biti pozoren. Nekaj o formatih sem izvedel že tu, tako da vem, da moram dati 10*14, glede na to, da moj fotič fotka v resoluciji 2048*1536. Je bolje odnesti fotke v fotostudio v polni resoluciji na CD-ju ali jih lahko mirne duše pošljem s programom prek spleta ( v ta topic je nekdo napisal, da program fotografijam zmanjša resolucijo, da jih hitreje pošlje. Je to res?).

Za vse nasvete hvala že vnaprej.

Lp, monster-x.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Gwanaroth ::

Lights often keep secret hypnosis..

Bevcan ::

Fotke razvijam v mixi-ju. www.mixi.tv
Trenutna cena za 10*14cm je 25sit poštnina 500 sit kar je malo sitno saj poštnina toliko kot 20 slik pri nakupu na 6000 sit pa potnine ni.

Fotke je dobro razvijat že samo zaradi tega ker je to dosti bolj siguren arhiv kot disk/cd. Če meni zdajle crkne disk mi grejo fotke za zadnji dve leti. Tudi nihče mi ne garantira oziroma sem celo prepričan v to da tudi če bo preživel disk čez nekaj let ne bom več mogel prebrati fotografij zaradi formata zapisa. Pred nekaj leti natančno 1998,1999 sem bil urednik neke lokalne revije in nisem več mogel brati revij ki so bile narejene leta 1991. Čeprav vem da so se standardi malo umirili. Eni sicer pravijo da je dobro tudi zato ker je arhiv bolši s čimer se jaz sicer ne strinjam ker ti jih Canon lepo mostavi po datumih in meni je to itak dosti bolši arhiv kot pa album.

Res je nekateri programi ti zmanjšajo resolucijo, vendar le toliko kolikor imajo resolucijo mašine v fotolobaratorijo. Tudi če boš nesel slike na CD-ju ti bodo zmanjšali resolucijo. Slika velikosti 10*14cm ne rabi 8M pikslov.
Govoril sem.

bepapa1 ::

poldi

monster-x ::

O fino.

Bevcan, kaksna pa je kvaliteta razvitih fotografij? Dajo zraven tudi kak album za fotke? :)


EDIT: Gwanaroth in behavor, kakšne so pa fotke pri vama?
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Zgodovina sprememb…

Meamoto ::

Citypark v Kopru. V glavnem zato, ker imajo trenutno največji format na obali na razpolago (30x45), in če že razvijam fotke, delam večinoma samo velike formate.

Bevcan ::

Kvaliteta je čisto zadovoljiva že deaful. Sicer pa vedi da so digitalne mašine za razvijanje že dolgo zelo kvakitetne in slabo razvitih fotografij ubistvu ne delajo več. Sevedaupoštevaj to da bodo glede na pogled na monitorju malo porezane ampak drugače se pač ne da narediti. Tudi fotke iz filma so porezane samo da tega včasih ni nihče opazil ker pač ni tako podrobno pregledoval filma. Če se pa oglasiš pri njih v trgovini ti gredo zelo na roko in lahko fotke razvijata skupaj z mojstrom. Ti bo pa mogoče malo nerodno se gor vozit ker je zadeva v Žireh. Ampak jaz osebno se zapeljem tistih 40Km ker je odnos zelo profesionalen in dobiš občutek da bi tudi oni radi razvili dobro fotko. Album dobiš tisti ta pocen če naročiš več kot 36 fotografij sam jest tistih albumčkov ne jemlem ker so mi grdi in jim to tudi napišem ker se mi zdi brezveze da bi pošiljal, sicer pa malokrat naročim 36 fotografij ker pač razvijam le najboljše.
Govoril sem.

monster-x ::

Zakaj se jih poreže? A ni fora, da se poreže samo tiste, ki so recimo slikane s fotoaparatom, ki slika v razmerju 3:4 in jih želiš dati v 10:15 cm (2:3) format? Jaz bi jih verjetno dal kar v 10:14 cm (torej 3:4), da obdržim čim več. Imaš v mislih to rezanje ali je še kakšno drugo?
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Hammer123 ::

Majhenič. Domžale. Levi majhenič(sta dva).

CaqKa ::

Obdelava digitalnih fotografij
menim da bi bila tema bolj vmesna v oddelku z in s

bauci ::

Mislim, da je trenutno najceneje naročiti fotke pri Foto Asji Novo mesto. 15x10 za 19 sit. Album za 40 slik je 90 sit. Kvaliteta OK, hitrost en do dva dni. Več na njihovi internetni strani.
Lp Bauci

Bevcan ::

Zakaj se jih poreže? A ni fora, da se poreže samo tiste, ki so recimo slikane s fotoaparatom, ki slika v razmerju 3:4 in jih želiš dati v 10:15 cm (2:3) format? Jaz bi jih verjetno dal kar v 10:14 cm (torej 3:4), da obdržim čim več. Imaš v mislih to rezanje ali je še kakšno drugo?


Lej fora je pri osvetlevanju. Fotografijo se osvetljuje nekaj mm običajno okrog 5 čez rob papirja. Tako se izognemo nevarnosti da bi blo na papirju kak milimeter belega roba ki bi zelo motil. Če se ne motim se tej porezavi lahko izogneš če naročiš fotografije z belim robom ki ga je glih tko ene 5mm ampak to se ne splača dat delat ker je slika zares manjša optično je pa sploh pomanjšana (star grafično oblikovalski trik je da če daš v knjigi/reviji sliko do roba izgleda večja) .
Tudi ta porezava ki jo imaš ti v mislih je resnica. To ti omenjam zgolj zato ker se eni ljudje (ki pač niso zadovolnji sami s sabo) na to pritožujejo in imajo po loboratorijih s temi velike težave.
Govoril sem.

Bellzmet ::

Kokr jaz vem o tem kako se jih poreže. Če slikaš v načinu 3:4 (al 4:3 vseeno) in naročiš normalni format 10x15 je treba zadevo porezat. Če pa slikaš v 3:4 lahko naročiš 10x14 in nič ne režejo. Tako kot je napisal monster-x.

Če pa imaš fotoaparat, ki mu lahko nastaviš razmerje 3:2 za slike, pa lahko normalno brez rezanja razvijaš v 10x15. Zato jaz skos slikam v razmerju 3:2.

lp

Brainstorm ::

Ka pa razvija kdo pri comtronovem Fotoplusu , kakšna je kaj kvaliteta in ostrina slik.

Uglavnem js razvijam pri Efoto in sem zlo zadovoln, tut če fotogravija v osnovi ni čist ostra, dobim ven ostro, ne vem a jo še čez kake filtre spustijo al kej?

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Pri digitalnih čist lepo sharpnessss naviješ.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Umiranje" analognih fotoaparatov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
798900 (6219) Matev
»

Razvijanje digitalnih fotografij

Oddelek: Kaj kupiti
204937 (4422) Mr_Globus
»

Obdelava digitalnih fotografij

Oddelek: Zvok in slika
203788 (3605) Matev
»

Odločitev med 2 in 3Mpixli

Oddelek: Kaj kupiti
212113 (1639) R33D3M33R
»

Razvijanje digitalnih fotografij ???

Oddelek: Zvok in slika
188940 (8343) Tigorsami

Več podobnih tem