» »

Kosovo

Kosovo

Temo vidijo: vsi
««
2 / 18
»»

jype ::

Jah, pravica naroda mora obstajat že zato, da ima skupina ljudi, ki jo povezuje skupni jezik, kultura in kar je še tega kakšno možnost, da odloča o svoji skupni usodi.

Jasno, da te pravice niso ekvivalentne in da pravica do samoodločbe naroda ni nekaj, kar bi se lahko uporabljalo kot podlago za karkoli izterjati od koga drugega, kot od "matične države", recimo.

Thomas> Hja, izbrana bo druga najboljša rešitev, IMHO.

Tako nekako. Škoda, ampak ne prevelika. Konec koncev bosta Srbija in Kosovo itak v šengenskem bazenu prej kot v dvajsetih letih (kar je za nas morda veliko, zanje pa niti ne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

T-h-o-r ::

mene pa zanima tut, kako bo takšna država kot je Kosovo sploh obstajala? sploh majo razvito gospodarstvo itd? al bodo živeli od tuje pomoči, potem pa jim bo tujina dolg odpisala
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

#000000 ::

Seveda od tuje pomoči in od vse droge ki pride v slo z njihovimi sladčicami in zelenjavarji. LP

username ::

suntrace1 > Srbi bodo kad-tad porinili šiptarje v morje, ker je Kosovo zibka srbstva in tega ne bodo NIKOLI pozabili.
Ne da bi imel kaj proti vam Srbom, povsem racionalno hladno povem, da nikogar (od tistih ki morajo sedaj pucat tale mess) ne zanima dosti, kakšne so čustvene navezanosti na razne "zibelke". Sam tolk povem, kako je realno, da ne bo kakšnih iluzij.

suntrace1 > Se pač množijo kot glodavci in so preplavili pokrajino. V 90ih so imeli že svoje seperatistične ideje o Veliki Albaniji in jih je pač Slobo pošteno kaznoval zaradi tega.
Dokler vlada taka mentaliteta "glodalci", "Slobo jih je pravilno kaznoval"), je povsem evidentno, da mora skupnost razvitih držav poseči vmes in ukazati, kako se bo tam doli stvari uredilo.

suntrace1 > kri bo tam v roku nekaj desetletij pošteno tekla, ko Amerika ne bo več zmogla obvladovati sveh žarišč po svetu in takrat bodo pošteno naj* , družno od srbov, makedoncev in grkov. Takrat ne bo milosti, kot je bilo leta 98. Garant.
Saj takrat ni bilo nobene milosti. No, bila je v obliki NATO sil, ki so naredile malo reda.
In ti se veseliš spet morebitnih novih vojn? Ugh.
"družno od srbov, makedoncev in grkov" - haha, ne me smejat. Saj najprej se bodo itak Grki in Makedonci sklofali. Ali pa bo FYROM čez par let provinca Grčije? Kdo bi vedel?>:D

telbanc > Tko da kdor ne pozna situacije ne ve da se srbom vsak trenutek lahko stemni pred očmi.
Mah kakor izgleda imajo oni itak večino cajta neko temo na očeh, nothing new here.

telbanc > Samo neke brezvezne obljube o multietničnosti.
Ja, temu očitku se pa tudi jaz pridružujem.
So situacije (kot tale na Balkanu), ko ne moreš na silo uveljavljat neke "multietničnosti" in take blesarije.
Torej je treba Kosovo osamosvojit, vse Srbe izseliti ven, noter na Kosovo pa preselit vse Šiptarje iz Srbije, Makedonije in tam okoli. Kot so leta 1945 iz Češke izselili Sudetske Nemce.
Včasih moraš preveč skregane vsaj začasno dat narazen, da se skulirajo. Taka je pač realnost.

Sicer bo izgledalo kot da je Srbija ozemeljsko najebala - ampak tako je tudi prav. Država, ki začne par krvavih klavskih vojn in jih izgubi, pač izgubi tudi del ozemlja, vedno je bilo tako. MORA biti tako, taka je kazen za divjaško obnašanje.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

WarpedGone ::

Jah, obstajajo idealne, dobre in izvedljive rešitve. V primeru Kosova so to žal totalno izključujoče stvari.

Srbi so Kosovo dokončno zgubili pred kakimi 25imi leti, zgubljat pa so ga začel že precej prej in izključno po svoji lastni krivdi. Le da tega še zdaj nočejo videt, kaj šele priznat. Tako kot niso hotl priznat, da Velika Srbija ni realna stvar. Kosovo bo Srbska zadnja in upam da dokončna katarza. Da ne bo slučajno naslednja tudi Vojvodina.

Država sama po sebi ni vredna NIČ. Državo hočeš, ko ti v obstoječi državi stvari ne špilajo in ne vidiš drugega izhoda kot da zamenjaš državo nad sabo. Nardiš svojo al pa greš k drugi. Da bi se dalo obstoječo državo popravit so Šiptarji že zdavnaj obupali in obljubam enostavno ne verjamejo več. Vsak človek hoče zase normalno in uspešno življenje. Na Kosovu danes to ni možno. Ljudem tam doli je potrebno tako ali drugače enostavno omogočit normalno življenje. Pa naj se ljudje izven Kosova na trepalnice postavljajo, njihovo mnenje ne šteje, ker se ne gre za njihovo življenje.
Zbogom in hvala za vse ribe

ahac ::

Torej je treba Kosovo osamosvojit, vse Srbe izseliti ven, noter na Kosovo pa preselit vse Šiptarje iz Srbije, Makedonije in tam okoli.


Zakaj pa na Kosovo in ne Albanijo (od koder so prišli)?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

jype ::

Nikogar ni treba nikamor seliti.

suntrace1 > Srbi bodo kad-tad porinili šiptarje v morje, ker je Kosovo zibka srbstva in tega ne bodo NIKOLI pozabili.
username> Ne da bi imel kaj proti vam Srbom, povsem racionalno hladno povem, da nikogar (od tistih ki morajo sedaj pucat tale mess) ne zanima dosti, kakšne so čustvene navezanosti na razne "zibelke". Sam tolk povem, kako je realno, da ne bo kakšnih iluzij.

Tako je. Komot rečemo, da je zibelka slovenstva pa pravzaprav v Avstriji. Pa kaj? Vsak, ki se zaveda pomena kulture lastnega naroda, jo bo gojil, ne glede na to kje se kdo seli, razmnožuje, osamosvaja in vlada. Srbi bodo pač imeli zibelko v sosednji državi.

Edino, zaradi česar se mi zdi samostojno Kosovo manj idealno kot avtonomna pokrajina v Srbiji je ta, da bomo nad Kosovom morali imeti nadzor "mi", torej ZDA in EU - ker so albanski separatisti v tej pokrajini že dokazali, da ne znajo spoštovati pravnega reda in da so nagnjeni k etničnemu šikaniranju ravno toliko, kot njihovi srbski kolegi. Ko bo enkrat kultura na nivoju evrope, bo pa itak že vseeno in se bodo te države zopet povezovale v integracije, ki jih bodo ponovno zbližale.

djordjevic ::

TheJack: Malo insajderskih informacij, da ne bo kdo mislil, da se Albancem na Kosovu že od nekdaj tako silno slabo godi. Moj oče je odraščal v delu Srbije na meji s Kosovom (Preševo). Pazite to, čeprav tisti del sploh ni na Kosovu, so imeli že tam pouk v obeh jezikih, spričevala in osebne izkaznice pisane najprej v albanščini in šele nato v srbščini itd. Zdaj pa to primerjajte z, recimo, slovensko manjšino na Koroškem, ki ji je avstrijska ustava pravice dolžna zagotavljati. Kar pa je najbolj zanimivo, je dejstvo, da se Srbi in Albanci v tistih krajih čisto lepo razumejo. Mnogi slednji se denimo s 'Kosovarji' sploh ne strinjajo, ker jim je čisto jasno, da samostojno Kosovo, vsaj takšno kot se nam kaže zdaj, ne more obstati. Ampak hej, če so se zahodne sile odločile, da bo tam še en njihov satelit, so be it, ane? Kajti, če vidi kdo v tej bodoči enklavi karkoli drugega, je enostavno otročje naiven.

suntrace1 ::

Vi zaradi mene lahko pišete kar želite in mi pripisujete kar vam paše. Dejstvo ostaja, da so albanci na Kosovi prvi želeli odcepitve, ideja seperacije pa se je prenesla še v sosednjo Makedonijo, kjer so in še vedno imajo hude težave z vedno večjo populacijo šiptarjev.
Slobo jih ni množično pobijal, temveč samo porival nazaj v Albanijo, kjer je njihova domovina. Će bi počakal na 11. september, pa bi morda dobil podporo celo od NATA.
To kar pa se počne danes, je rušenje vseh pravnih norm o suverenosti države. Moje predvidevanje da bo spet prelivanje krvi pa je povsem logično - enako se je zgodilo z Bosno, kjer je meje risala Avstro-Ogrska, v zameno pa je Ferdinand dobil kuglo v betico, vrhunec starih zamer pa je izbruhnil šele v 90-ih letih, torej 80 let kasneje. Takole holjadri ustanavljanje držav, brez zgodovinske in pravne podlage bo naredilo samo več gorja, kot dobrega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

Ziga Dolhar ::

> Slobo jih ni množično pobijal, temveč samo porival nazaj v Albanijo, kjer je njihova domovina.

To pa ni blo lepo.
https://dolhar.si/

jype ::

Ampak zdaj nismo več na začetku 20. stoletja. Zdaj ne bomo več selili naokoli ljudi, ali celo streljali nanje.

Jaz ne mislim, da je samostojnost kosovske države najbolj smiselna rešitev, je pa trenutno očitno najbolj verjetna.

Thomas ::

Če se imajo Srbi za toliko boljše od Albancev, jim bo poslej dosti lažje. Brez par milijonov po njihovo (komot da tudi realno) bolj zaostalih prebivalcev in najzaostalejše pokrajine, komot začnejo prosperirat.

Kaj jih veže na pokrajino, kjer njihovega jezika večina ne razume? Odrež pa bejž, je zanje lahko najbolj ugodna opcija. Zakaj bi nek Beograjčan plačeval davke za Kosovo, če je to že de facto desetletja druga država?

Nima smisla.

Navezanost na Kosovo polje je pa enako neumno, kot navezanost na Gosposvetsko polje. Let it go!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

suntrace1 ::

Ustvarjanje čistih etičnih področij šiptarjev, brez kakršne koli asimilacije, je pa povsem sprejemljivo? Da se srb počuti tujec na srbski zemlji, makedonec pa na makedonski?!

Čim se odpre tema o ''čefurji'' vsi skačete, kako se morajo asimilirat slovenski kulturi, ko pa je govora o Kosovu, pa nakladate o človeških pravicah in ustanavljanju države kar tako, mimo vseh pravil. Lahko se mi pregovarjamo še 100 strani, dejstvo ostaja da je za srbe tole zelo ponižujoče in ne bodo sprejeli. S tem se bo zamera skozi stoletja samo večala, mit o Kosovu in zlobnih Albancih bo zagotovo postal sveta zgodba, ki bo ljudi odvzela razsodnost in dobili bomo samo še eno klinčevo sveto vojno za sveto zemljo, kot da tega že nimamo dovolj! Evo, tako se delajo vojne po svetu:
- žide damo v Palestino, oni pa palestince v Libanon
- kitajci kar tako vkorakajo v Tibet in porušijo/pobijejo kup svetišč in menihov
- američani si gradijo oporišča po Saudski Arabiji, kjer je kup muslimanskih svetišč, zaradi česar Osama popizdi in zabije 2 letali v WTC

itd., itd.

Bolje bi bilo gledati iz zgodovinskega stališča in ne podpreti Kosova, razen če to ni sprejemljivo za srbe. Srbi tega ne bodo oprostili in jim imamo za marsikaj biti hvaležni.

Thomas, tokrat se celo strinjam. Raje naj odcepijo Kosovo in zahtevajo odškodnino ter izbrišejo vse težavne albance iz srbskega registra, podobno kot je naredila Slovenija. Itak jih je še cel kup v južni Srbiji.

Nič, grem na kavo, je preveč lepo zunaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

jype ::

suntrace1> dejstvo ostaja da je za srbe tole zelo ponižujoče in ne bodo sprejeli.

Pa saj nimajo izbire!

suntrace1> S tem se bo zamera skozi stoletja samo večala, mit o Kosovu in zlobnih Albancih bo zagotovo postal sveta zgodba, ki bo ljudi odvzela razsodnost in dobili bomo samo še eno klinčevo sveto vojno za sveto zemljo, kot da tega že nimamo dovolj!

Dvomim. Večina Srbov bo v par desetletjih pozabila na Kosovo in bo raje prodajala Smoki in Jaffa kekse v evropo. Bolje, ko jim bo šlo, manj jih bo zanimalo Kosovo, tako kot Nemcev danes ne rajca več pruska dediščina, ki je ostala na Poljskem.

suntrace1> izbrišejo vse težavne albance iz srbskega registra, podobno kot je naredila Slovenija.

Ne ga lomt, no. Če ga svirajo, naj jih pač obravnavajo skladno z zakonom. Če pa ne kršijo nobenega zakona, potem naj Srbi kar lepo shajajo z njimi.

suntrace1> Nič, grem na kavo, je preveč lepo zunaj.

Da nisi ti morda Črnogorec? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Pšenični ::

Tole kar se dogaja ni ponižujoče samo za Srbijo ampak so po domače povedano nategnili tudi Rusijo..To je pa nekaj čisto drugega.
Rusi tudi vedo da če ne bi bilo Putina bi bilo čisto drugače, saj je v devedesetih prejšnjega stoletja Amerika že stegovala kremplje po njihovi Sibiriji in sicer da Rusija nima pravice izkoriščati sama takega bogastva. Pustmo zdej tisto o človekovih pravicah, pa multietničnosti.Sej vemo koliko je ura. Upam samo da se ni Evropa uštela ko je verjetno predvidila da se bo Putin samo kislo nasmehnil , ko ga bodo okoli prenašali. Pa Rusija je pregovorila srbe da so se umaknili z kosova, zdaj pa ko jo ne rabijo, odslavljajo Rusijo ko majhnega otroka.

Thomas ::

> ampak so po domače povedano nategnili tudi Rusijo.

Najmanj dve pozitivni stvari sta lahko zaradi neodvisnosti Kosova. Nauk, da lahko država izgubi svojo pokrajino, če ga lomi ene toliko, kot ga je lomila Srbija na Kosovu v preteklih 100 letih.

Drugi zlat nauk je pa ekskluziven za Ruse. Da niso več SZ. Politično tehtajo kot kakšna Kanada, rajš še manj. Atomskim, plinu in nafti navkljub.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> zdaj pa ko jo ne rabijo, odslavljajo Rusijo ko majhnega otroka.

Pravzaprav ravno rabili jo niso nikoli. Lahko bi jo, če bi bila Rusija bolj zagreta za svoje ljudi in njihovo dobro, kot je zagreta za status velesile, ki to zdaleč ni.

Zdej so bo pokazalo, da je Rusija brezzobi tiger.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

"Zdej so bo pokazalo, da je Rusija brezzobi tiger."

Upam da res. Če pa ne potem bo pa veselo...

Thomas ::

Kaj bi jaz počel, če bi bil srbski nacionalist?

Prizadeval bi si dokazati, da Srbi zmorejo več kot Albanci, da se jim je storila krivica, krenil bi po poti radikalnega razvoja in puščal za sabo vse Balkance in ostale. Brez milosti.

Če bi bil albanski nacionalist?

Pokazal bi, kako bo Kosovo zdaj zacvetelo v regionalni Luxemburg.

Kaj bi stroril če bi bil Ruski nacionalist?

Brigal se naprej za svoje posle.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Se mi kar želodec obrača ko gledam plapolanje Albanskih zastav sredi Kosova. Slovenci se leta 91 nismo nikomur priključevali. Plapolale so naše zastave ne avstrijske ali madžarske. Ne vem zakaj omenjajo Kosovo kot poseben primer... zakaj? Baski imajo 100× več argumentov za lastno državo. Ta primer je kratkoročno nevaren za Ciper, Španijo dolgoročno pa za celo Evropo.

Brane2 ::

Ruski odogvor bo po moje bolj taktičen kot vojaški.

Kosovo bodo vzeli kot model separatizma, ki ga bodo podpirali tam, kjer to zahod najbolj boli, obenem pa podprli Srbe za delitev kosova.

Tako Srbi dobijo to, kar je bilo v tej situaciji realno in se znebijo daljnjih glavobolov, preoastanek Kosova pade na EU, Rusi pa se potrudijo,d a na stala situacija zabnoli bolj druge kot njih.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

TheJack ::

Včeraj sem napisal, da kosovski Albanci kakega prav finega tretmaja ne morejo pričakovati v Srbiji. Glede na mentaliteto v Srbiji in med mnogimi Srbi izven nje (celo na tem forumu), ki je obtičala nekje v 19. stoletju (zibelka Srbije, pometali jih bomo v morje.... in podobna nacionalistična sranja), po mojem Albancem na Kosovu drugega kot odcepitev itak ne preostane.

To sicer nikakor ni idealna rešitev, IMO. Skupna država kjer bi se spoštovale pravice vseh bi bila boljša rešitev. Odcepitev je samo izhod v sili.

Se mi pa zdijo smešni razni protievropski protesti po Srbiji. Kot da je Evropa naseljevala Albance na Kosovo, in kot da smo mi silili Srbe naj naj se na Kosovu obnašajo tako, da imajo danes tam doli skoraj dva milijona ljudi ki raje umrejo, kot da bi živeli z njimi v isti državi. Kosovo je de-facto od Srbije neodvisno že od leta 1999. S tem, da so ga Srbi izgubili že dosti prej.
Priznanje neodvisnosti Kosovske države ni nič kaj drugačno od priznanja, da je nebo modro.

Če bo šlo tako naprej, in če se Srbi ne bodo prav kmalu zbudili iz sna, ki traja že skoraj dvajset let, se malo vzeli v roke in pogledali realnosti v oči, si upam napovedati, da bo imelo Kosovo v petih letih višji BDP od Srbije.

Pšenični ::

"Če bo šlo tako naprej, in če se Srbi ne bodo prav kmalu zbudili iz sna, ki traja že skoraj dvajset let, se malo vzeli v roke in pogledali realnosti v oči, si upam napovedati, da bo imelo Kosovo v petih letih višji BDP od Srbije2

To je možno samo če bodo Srbijo natovci še enkrat bombandirali, samo zdaj mislim da si jo ne bodo upali več, ker bodo še sami kej dobili od Rusije.

Thomas ::

Lej. Rusija se lahko veseli tega, da imajo plin in nafto. Po plinu in nafti lahko zlezejo gor, tako da bo življenje v Rusiji za vse Ruse primerljivo z življenjem ruske aristokracije v delih Čehova. Mirno, filozofsko, dovolj udobno, zanimivo navsezadnje.

To je vse, na kar sme in more Rusija upati.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avby ::

Samostojno Kosovo.

Edina rešitev.

Pšenični ::

"To je vse, na kar sme in more Rusija upati"

Zakaj potem ima stalni sedež v varnostnem svetu, da se Amerika dela norca iz njih, ali zaradi kaj drugega.Kaj misliš kdaj bo tega sranja konec, mislim na sranje ki so ga amerikanci s svojimi potezami mimo varnostnega sveta že skuhali.

Thomas ::

Nobena druga država in noben drug nacionalizem nima večjega upanja kot je to, da njihovi ljudje živijo ugodno in polno življenje in da jih nihče ne ogroža. Večjega političnega cilja ni in ne more biti. Ne za Ameriko, ne za Rusijo, ne za Slovenijo in ne za Kosovo.

Ruski nacionalisti lahko skupaj s srbskimi upajo, da cirilici ne bo odklenkalo. To je maximum.

No pa zapojmo eno albansko pesmico!

Vozim ljimuzin
idem za Prištin,
iza mene diže se prašin ...


Sej mogoče da ni lih izvirno albanska, pa kaj potem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Aja, še nekaj sem pozabil. Pred časom sem v enem drugem topicu pisal o nacionalizmu.

Za to, kar se je na Balkanu dogajalo v devetdesetih in kar se dogaja danes, je odgovoren izključno nacionalizem in njegovi podporniki (ne glede na to, ali se imenujejo nacionalisti, domoljubi, fašisti, nacisti, patrioti, narodnjaki ali pa kar tretjega). Ideologija, ki v svojem bistvu ločuje ljudi po krvi, ki naj bi se pretakala po njihovih žilah. Na primer, mi smo Slovenci, nismo le en kup posameznikov, ampak neka entiteta s samostojnimi pravicami. In imamo pravico do avstrijske Koroške, pravico do Istre in pravico do tega, da iz svojega svetega ozemlja na silo pomečemo vse, ki ne delijo naše krvi.

Nacionalizem je hujši od verskega fanatizma, bolj smrtonosen od vsake druge ideologije. Seveda, krščanski (ali pa muslimanski) fanatik hoče pobiti vse, ki niso prave vere. Ampak! Če se mu hočeš pridružiti, če se hočeš politi po glavi ali pa petkrat izgovoriti besede "Ni drugega boga od Alaha in Mohamed je njegov prerok!", potem ni problema. Potem si njegov in sta prijatelja. Enako je s (fanatičnimi) komunisti. Oni bi se znebili kapitalistov&kulakov, ampak če se jim dotični hoče pridružiti, dobrodošel tovariš!

Z nacionalizmom ni tako. Nacionalist (domoljub, patriot...) te ne mara če nisi njegove krvi. Skrajni nacionalist te zaradi istega "prekrška" izžene ali ubije. In nič ne moreš storiti. Ne moreš postati Nemec, Srb ali pa Slovenec. To si ali pa nisi.

Ko so razsvetljenci v začetku 19. stoletja iskali novo združevalno ideologijo, ki bi nadomestila hirajočo religijo, so, se bojim, našli najslabšo možno rešitev. Rešitev, ki je razglašala, da mora imeti vsak "narod" svojo državo in da morajo njega pripadniki vsi živeti v isti državi. Rešitev, ki je kulminirala v 30ih in 40ih letih 20. stoletja, ko ni dosti manjkalo, da bi na tej osnovi dejansko prišlo do iztrebitve celotnih narodov. Jap, nacizem ni nič drugega kot naviti nacionalizem. Navito domoljubje. Razlika ni v kvaliteti, ampak le v intenzivnosti.

Najbolj tragično pri tem je, da ta nora ideologija, kljub stotinam milijonov mrtvih direktno na njeni osnovi, še vedno velja za pozitivno reč. Slovenec sem, tako je mati djala. Ne?

jype ::

Velika Srbija nije do Tokia,
nego kao Nokia,
svake godine novi model,
i svake godine manja.

Al kako že gre.

perci ::

No, zdele sem se peljal po Celovški in malo naprej od mcdonaldsa (proti obveznici) je množica, ki veselo maha z albanskimi zastavami. A je zdej to anšlus al odcepitev?

Thomas ::

Odcepitev. Če bo anšlus, je to stvar demokratične volje prebivalcev Albanije in Kosova.

Kakor je Slovensko Madžarski anšlus stvar demokratične volje nas in Madžarov. Mejo smo lani že ukinili!

Zatorej ne moraliziraj Perci, prav preveč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Nč ne moraliziram. Sam je razlika med tem, da se kosovci priključijo albaniji ali pa ustanovijo lastno drzavo. Velika razlika.

Thomas ::

Mi smo se tudi odcepili od Jugoslavije in priključili ŠengEnU.

Pa kaj?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Mi smo v Jugoslavijo sli prostovoljno s pogodbo. V tej pogodbi je pisalo, da kadarkoli lahko gremo stran. Nisi vedu tega?

Pa se nekaj je. Od nase osamosvojitve bo kmalu minilo 20 let. Ce se Kosovo cez 20 let (ko bo mednarodno priznano in vse kar pride zraven) odloci prikljuciti Albaniji, me nic ne moti.

Karaya 52 ::

jype: Večina Srbov bo v par desetletjih pozabila na Kosovo in bo raje prodajala Smoki in Jaffa kekse v evropo.

Ne verjamem. Tako kot mi še sedaj nismo pozabili da smo izgubili Trst in velik del Koroške. Verjamem da marsikomu dol visi, meni je pa slabo ko gledam Haiderja kako posiljuje knežji kamen. To kar je za nas Gosposvetsko polje to je za Srbe Kosovo. Ko se mi prepiramo, da smo zgubili Trst zaradi zveze Stalin-Tito, tako se bodo tudi Srbi. Kosovo se je osamosvojilo zaradi višjih ciljev, ne srbskih in ne kosovskih. Vsakršna podobnost je zgolj naklučje. Da pa se lahko pokrajina odcepi samo zaradi tega, ker jo podpira politika velikih držav je pa... Izguba ozemlja pa ni isto kot privatizacija podjetja, zato lahko brez sramu moralizirajo še nadaljnih 700 let.

cekr ::

Upam, da so Srbi toliko pametni in naj prvi priznajo neodvisno Kosovo. S tem bod naredili največ koristi samim sebi. Po priznanju pa zid na južno mejo, da se Albanci ne bodo mogli širit v Srbijo. Ker če bi pustili Kosovo v Srbiji in da se lahko Albanci svobodno širijo po Srbiji, bo na koncu cela Srbija postala albanska. Raje naj mislijo na to.

Za Srbijo je odcepitev Kosova največje darilo, ki ji ga je lahko kdorkoli poslal.
Da je pa prišlo do tega, so si pa v največji meri krivi sami.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Thomas ::

> Mi smo v Jugoslavijo sli prostovoljno s pogodbo. V tej pogodbi je pisalo, da kadarkoli lahko gremo stran. Nisi vedu tega?

Tako so mi nalagali, ja, pa nikoli nisem preveč verjel.

Tudi če bi bilo res, tudi če ne bi bilo res, je pravica do možnosti za spodobno življenje pomembnejša od nekih stoletnih pogodb, darovnic velesil po kakšni davni vojni in podobnega crapa.

Prebivalci Slovenije smo imeli pravico, da se otresemo Jugoslavije ki nas je dobesedno ogrožala, odkar so Srbi nacionalistično ponoreli konec osemdesetih. Ali pa če nismo imeli pravice. To smo naredili, pa če kdorkoli zaradi tega naredi sepuko ali harakiri - njegov problem.

Ti Perci si pac legalist kot Koštunica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Za Srbijo je odcepitev Kosova največje darilo, ki ji ga je lahko kdorkoli poslal.

Ja, to sem jaz govoril 25 let nazaj na Kosovu. Da si Srbi iz Srbije lahko samo želijo, da jih Kosovo zapusti. Dogodki kasneje so pokazali, da je to vsaj toliko darilo tudi za Kosovarje.

Če bodo Albanci naredili najslabše kar lahko, je to za Srbe čista sreča. Če bodo Srbi naredili najslabše kar zmorejo, bo sreča za Albance.

Če bodo obojni naredili najbolje kar zmorejo, je pa vseeno. Je pa tudi razhod najboljša rešitev, ker doslej so se ukvarjali drug z drugim, namesto s sabo. Zdej imajo obojni priložnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Zadnji post TheJacka se mi zdi zelo relevanten, čeprav se čisto ne strinjam z njim.

Strinjam se v toliko, da nacionalizem je zelo toksičen, da okuženi so praktično vsi, da hkrati okuženi mislijo, kakšen blagoslov da je, biti nacionalist ravno v narodu, v katerega so rojeni!

Tudi se strinjam, da dovolj navit nacionalizem je nacizem.

Mislim le, da dovolj navit verski fundamentalizem ali dovolj navit komunizem ravno tako ne spreobračata, pač pa raje kar fizično uničujeta nosulce konkurenčnih memepleksov. Stalin je Ježova kar pozabil, čeprav mu je ta bil privržen. Za vsak slučaj. Tudi fundiji te radi pofentajo, čeprav si njihov.

Ampak, to je že tehnikalija. V resnici nacionalizem ni pozitiven. Niti v obliki, ko ga "vsi toleriramo" in imamo za pozitivno stvar. "Kakšna sreča, da smo imeli Prešerna, da Slovenščina ni izumrla!". Prava figa če bi in bi mi govorili nemško. Prava figa.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Kdo bo zdaj na vrsti? Albanci v Grčiji? Morda v Makedoniji? Ali pa kar Nemci v Kočevju? Če gremo na bolj hinavske narode, Škotje v Britaniji, Baski in Korzičani v Franciji, Vermont v ZDA? Očitno tem ljudem pomeni še kaj več od BDP, ane? Pandorine skrinjice se ne odpira kar tako.

Thomas ::

Verjetno je treba narest še kakšnih 100 držav po vzgledu Kosova.

Mogoče samo 50.

Mogoče samo 20.

Ampak pametno bi bilo ločiti razne Hutujce od Tutsijev, mogoče Kenijce na dvoje al pa kaj vem kaj še.

Bo pač 10 do 25% več držav, pa kaj?

Kar se tiče Nemcev v Kočevju ali Slovencev v Hajligedorfu, so ostali vsak na drugi strani meje, kar jih niso prej pokončali Naciji ali Komiji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Tako so mi nalagali, ja, pa nikoli nisem preveč verjel.
Pol je verjetno zdaj skrajni čas, da začneš verjet. Če pa ne verjameš, pa preveri - sej ni težko.
Tudi če bi bilo res, tudi če ne bi bilo res, je pravica do možnosti za spodobno življenje pomembnejša od nekih stoletnih pogodb, darovnic velesil po kakšni davni vojni in podobnega crapa.
Če so kršene človekove pravice, se strinjam. Vendar slovenci so imeli to pravico, tudi če bi jim človekove pravice ne bile kršene. Kosovski šiptarji pa NE. Tako kot je nimajo kohoški slovenci, ne glede na to, da ga haider nonstop nekaj serje s tistimi tablami. Ustavno sodišče slovensko manjšino konsistentno ščitit. Realnost je sicer malo slabša, sam kaj češ, če maš skrajnega desničarja tam na deželnem stolčku.

Thomas ::

Praktično vsi so bili proti odcepitvi Slovenije od Jugoslavije, pa naj je pisalo v tisti SFRJ ustavi karkoli. Vključno Amerika in Rusija in tiste mevže, ki jim nekateri rečejo "Slovenci v Italiji". Prvim in drugim se to odpusti, tretjim nikoli! Nej jih zaradi mene jutri poitalijanijo ali pofurlanijo!

Kosovcem ne piše v ustavi Srbije da lahko gredo, pa bodo vseeno šli. Perci in Koštunica nista preveč pametna, sem že povedal večkrat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Kosovcem ne piše v ustavi Srbije da lahko gredo, pa bodo vseeno šli.

Pozabil si omeniti, da ni nihče "proti".

Pšenični ::

Zdajle bodo srbi počas dojel kaj jih je doletel.Potem bo pa vsesorta. Heh, kosovci bodo oziroma so že šli, problem pa je koliko kosova bojo odnesli s sabo.heh,he, Sej vem da ni smešno, ampak ko gledam kosovarje, ki mislijo da bo zdej tam druga Švica, nekam znano mi to zveni, heh druga Švica.

Matako ::

Vse te t.i. zgodovinske spremembe ne spremenijo kaj dosti na terenu. V Mitrovici bo jutri na mostu ravno toliko bodeče žice kot danes, kvečjemu še kaka rola več in vsi skupaj tam doli bodo približno enako brez dela kot so bili do zdaj.

Resnično dobrodošla sprememba bi bila ekonomska, samo za to realno gledano ni šanse - to je žal še ena pokrajina kjer so bili najpametnejši tisti, ki so jo zapustili.
/\/\.K.

Matako ::

Thomas>
Če se imajo Srbi za toliko boljše od Albancev, jim bo poslej dosti lažje. Brez par milijonov po njihovo (komot da tudi realno) bolj zaostalih prebivalcev in najzaostalejše pokrajine, komot začnejo prosperirat.


No saj najhujši stroški so se Srbiji zmanjšali takoj po tistem, ko se je morala VJ umakniti iz pokrajine leta 1999. Mislim, da največ denarja sedaj gre za penzije kosovskih Srbov - ampak te bi morali izplačevati, tudi če bi živeli kjerkoli na svetu. Vse ostalo: infrastruktura, javne ustanove, zdravstvo patetično kot je bilo... vse skupaj so že 1999 finančno prevzeli drugi, kdo to plača pa je seveda zanimiva zgodba zase...

Srbiji je po svoje čisto ustrezalo stanje zadnjih 9 let: kao uradno je bilo to njihovo ozemlje, samo brez hudih stroškov.

V bistvu mi gre pri tem Kosovu zares na žice samo ena stvar in to je kako so se parazitsko priklopili na evropski finančni sistem. Gre za to črnogorsko foro, ko začneš uporabljati evre brez da bi bil na kakršenkoli koristen način del evroobmočja. Spomnimo se samo kako so nas jebali z vsemogočimi podrobnosti ti mojstri pa veselo krožijo velike količine evrov - in to v pokrajini, ki je ena glavnih tranzitnih držav za narkotike na poti v Evropo. Super.

To bi bilo treba res ukiniti ASAP!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

drejc ::

Čist informativno...najde kdo kak verodostojen graf popisa Albancev na Kosovu za časa Yuge do danes?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

borchi ::

je zanimivo pogledat (od začetka teme) kako se pogledi glede kosova in risanja novih meja obrnejo.

človek z vizijo ni več rupel ampak drnovšek ;-)
l'jga

Matako ::

Nekje ob začetku razpada SFRJ se je govorilo o razmerju 4:1 albanskega prebivalstva proti ostalim (Srbi, Romi), do konca stoletja naj bi bilo 8:1, danes je menda 90% prebivalcev Kosova albanske narodnosti - pbl 200.000 Srbov, ki so pobegnili leta 1999 se recimo nikoli ni vrnilo.

Resnici na ljubo zelo zanesljivih podatkov o prebivalstvu na Kosovu nikoli ni bilo. Kot ilustracijo lahko omenim anekdoto iz osemdestih prejšnjega stoletja glede pošiljanja pošte v recimo Prištino - obstajalo je cel kup ulic brez imena in ogromno hiš brez hišnih številk, da o neprijavljenih prebivalcih ne govorimo.

Delno je bila kriva tudi vsespološna nezainteresiranost takratnih oblasti glede prikaza skokovite demografske rasti albanskega prebivalstva.

K temu lahko prišteješ še neznano število nezakonitih priseljencev iz Albanije, ki so redno prihajali praktično vsa leta po 2. svetovni vojni in ravno tako tudi po razpadu SFRJ.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()
««
2 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kristalna noč na Kosovem

Oddelek: Problemi človeštva
182073 (1618) Thomas
»

Kosovo..

Oddelek: Loža
362304 (1128) Thomas

Več podobnih tem