» »

Samo resetiranje.........bios

Samo resetiranje.........bios

scythe ::

Pozdravljeni

Imam en problem. Danes sem na moj računalnik prikopil en novi disk Sata! Jaz lepo vse priklopim in pižgem, potem sem enkrat zresetiral računalnik in od tedi naprej mi računalnik dela kakšni 7sec in se sam ugasne! Monitor se sploh ne vklopi.......sem probal resetirati bios in vsejen to dela! Zdaj me pa zanima , če ima kdo kakšno rešitev? Meni je rekel en frend da mi je bios crknal da se sam od sebe izklopi po 7sec!

A zna kdo pomagati??

sirotka ::

a ti kaj piska, maš prikloplen sistemski zvočnik? Najprej to preveri, vzemi ven grafično in rame, daj nazaj samo eno palčko rama, če jih imaš več. Če ne bo nič boljše, reset biosa.

scythe ::

Nič ne piska.......sm pa že 3x resetiral bios pa ni nč.......

scythe ::

Zdaj sem priklopil samo osnovno ploščo! Dela ene 4sec in potem se sama ugasne! Na osnovni splošči ni nič gor ne procesorja, ne grafične ....itd. Kaj bi bilo lahko narobe? Jaz imam občutek da je nekaj crknilo!

Azrael ::

Brez procesorja velika večina plošč ne dela nič, tudi piskov ni. Če ima plošča diagnostiko z LED zaslončkom, imaš samo obvestilo, da ni vstavljenega procesorja.

Preglej nasvete: Solve no POST
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Ja samo kaj bi bilo pa potem , ko imam gor procesor,disk,grafično,rame..itd. In se mi vsejen sam od sebe ugasne po 4sec!

scythe ::

Zdaj sem probal vse kar sem lahko , imam občutek da je bios crknal da se sam od sebe ugasne po 4sec ali pa je nekje nekaj skurilo! Ugasne se pa tak da bi elektrike zmanjkalo! Probal sem že z drugim napajalniku in je isto! :'( :'( :'(

Azrael ::

Nekatere plate se ugasnejo same od sebe, če ugotovijo, da je nekaj narobe, lahko je tudi napajalnik zanič (nima napetosti v predpisanih mejah in se plošča izklopi).

Če se zgodba ponovi, ko je na plošči samo CPU (jasno skupaj s pravilno zmontiranim hladilnikom) in priklopljen samo napajalnik in nič drugega (brez RAM-a, grafe in ostalih kartic, diskov, lučk itd), je pokvarjeno nekaj od teh treh naštetih komponent in boš moral z zamenjavami komponet izločiti pokvarjeno.

Si pogledal, da ti ni med montažo diska kakšen vijak padel med pladenj, ki nosi matično in matično ? ATX kabli so priklopjeni vsi in zanesljivo imao stik ?
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Sem probal drugi napajalnik je isto, CPU je ( probal na drugem kompu), Rami delajo, Disk dela, Grafična dela..... vse dela na drugem kompu! Samo za A-BIT MAX-2 plošča nekaj nagaja........sem imel sam CPU gor in prižgem gori 4 sec in ugasne! Nekje dobi premalo energije da sam ugasne( imam 500W napajalnik).

Začel se je pa tako problem! 2 krat sem pritisnil gumb POWER da bi vklopil računalik in se je kar sam ugasnal pol po 4sec!

Ne vem več kaj naj naredim...

Azrael ::

Potem je problem očitno v plati. So mogoče kakšni kondenzatorji napihnjeni ali je mogoče kateri konektor za elektriko zažgan ?
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Nič ni..........plata je taka ko da bi bila nova..... A kerega poznaš da bi lahko sploščo stestiral oz. probal in ugotovil kaj je narobe?

Azrael ::

Zelo težko je odkriti napako na matični , če ni vidnih okvar (v to štejejo kondenzatorji in konektorji, včasih še napetostni regulatorji, to so stvari ki se jih dokaj enostavno lahko zamenja), ampak ostalo (chipset, npr) in je zelo hud problem kje te dobiti te delel in sama zamenjava.

Cena resnih testiranj daleč presega vrednost nove plošče, da o težavah z nabavo rezervnih delov in menjavo le teh niti ne govorim. Že kolikor toliko spodoben spajkalnik za BGA chipe stane 2500€...

Ampak, ker se ti je to zgodilo, ko si vgrajeval disk, pojdi še enkrat po vrsti:

- prepričaj se, da so res vsi jumperji na pravih metih Za CMOS clear poskusi še v drugem položaju, ker so se že zgodile take banalne napake, da je bil jumper postavljen na CMOS Clear, mnoga navodila so namreč precej dvoumna.

-prepričaj se, da se plošče ne dotika kaj kovinskega, razen podstavkov na pladnju in da so podstavki res samo tam, kjer smejo biti..

- prepričaj se, da si res priklopil vse kable za elektriko.

- prepričaj se, da ni slučajno baterija fuč (manj kot 2V).

-- prepričaj se, da so tipke za vklop in reset brezhibne.

Če ni nič od tega, potem uveljavljaj garancijo (nekatere Abit plošče imajo 3 leta), če pa te možnosti ni več, pa žal nakup nove plošče.
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Hvala ti.............jutri probam in ti spročim kako in kaj! Kako lahko vidim če je baterija fuč?

scythe ::

Meni se zdi da je crknala osnovna plošča! Baterija je čist polna , ko si rekel da jo naj pogledam! Gor sem priklopil trdi dist, grafično, rame in procesor! Ko je bilo to gor je zalafvalo samo za 1sec! Ko sem dal pa vse dol je pa zalafalo za 4sec! To je osnovna plošča kriva!


Mislim da sem našel problem! Tam pod HighPoint je en VIA VT8235 čip! Vsakrat ko vklopim računalnik postane VIA čim vroč ko hudič
!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: scythe ()

Azrael ::

Potem ni več dvoma southbridge ( VT8235) je šel po gobe. Če je plošča še v garanciji jo izkoristi.
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Na žalost je osnovna plošča stara 4 lete..........sam ni mi jasno zakaj se tako segreje ko daš elektriko?0:) Mam eno osnovno sploščo doma isti čip.

Azrael ::

Ta chip je pokvarjen in vleče mogo večji tok, kot je običajno, zato tudi tako močno gretje. Žal tudi dodatno hlajenje tega chipa ne reši ničesar. Menjava razen, če poznaš koga s profi opremo za delo z BGA chipi, je misija nemogoče.

Ali gre to za ploščo Abit AT7 MAX ?
Nekoč je bil Slo-tech.

scythe ::

Ja, Abit AT7 MAX-2 :) pa tak je bila fajna plošča.........zdj gre v smeti :'( :'( :'(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se mi ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5214815 (4566) acookook
»

ali je crknu HDD

Oddelek: Strojna oprema
10647 (504) Rainbow Dash
»

grafična kaput

Oddelek: Zvok in slika
171389 (1289) Orlus
»

Računalnik noče biti ugasnjen! :D

Oddelek: Operacijski sistemi
71118 (978) ru7
»

Izklop računalnika

Oddelek: Operacijski sistemi
101663 (1502) jlpktnst

Več podobnih tem