» »

DOS program za trgovino in izpisovanje predpone SIT

DOS program za trgovino in izpisovanje predpone SIT

matfil ::

Imam star DOS program za poslovanje trgovine. Program je sicer star, vendar deluje zelo zanesljivo in hitro tudi na slabši konfiguraciji. Ima vse, kar potrebujem za poslovanje trgovine.
Nastal pa je problem oz. bo nastal ob prehodu na EVRO. Program namreč na izpisih računov strankam izpisuje predpono SIT, kar pa ob prehodu na EVRO ne pride več v upoštev.
Ali bi kdo znal to popraviti. Rad bi, da bi program izpisoval predpono EVRO ali pa preprosto nobene predpone.
Programa ne morem dati v popravilo firmi, pri kateri sem ga kupil, ker ta firma ne posluje več.
Če mi kdo lahko pomaga se mu že vnaprej zahvaljujem.
Aja program je narejen z orodji BORLAND PASCAL 7.0, TURBO VISION 2.0 in PARADOX ENGINE 3.0.

SasoS ::

Ena varjanta je da s hexaeditorjem iščeš string SIT po programu, in zamenjaš z EUR :D

matfil ::

OK bom poskusil

gzibret ::

Pa imaš izvorno kodo?

Tale Borland Pascal poznam kar dobro. Sigurno bi našel tisto mesto, kjer je vrstica za izpis SIT-nih (išči writeln ('.....') stavke).

Drugače pa je SasoS dal tudi odlično idejo, ki pa lahko deluje, lahko pa ne.
Vse je za neki dobr!

vuego ::

gzibret: v turbo visionu ni writeln stavkov (očitno TPja ne poznaš tako dobr)

Priporočam hex editor - najlažje in najhitreje. Če pa ne gre, se lahko zmenimo in pogledam program (če je source koda priložena seveda).

gzibret ::

BTW jaz sem napisal, da poznam Borland Pascal. Turbo vision je pa zbirka nekih rutin za pascal. Nisem pa napisal, da poznam TV zelo dobro.

Beri, beri......
Vse je za neki dobr!

AndrejS ::

Po novem zakonu sedaj velja dvojno označevanje cen! To pomeni da se izpisuje znesek v € in v SIT !!!
Če imaš izvorni kodo boš lahko to popravil.

matfil ::

HURA uspelo je. Uporabil sem naslednji postopek.
Poiskusil sem z editorjem XVI32 pa mi ni ratalo. Potem, sem poiskusil s programom AXE3.
Naložil sem izvršno datoteko programa. Poiskal sem string SIT. Potem sem dal ukaz najdi in zamenjaj string SIT z EUR shranil datoteko in to je to.
Tako sem prihranil kar nekaj denarja za nakup novega programa, ki so mimogrede svinjsko dragi.

Hvala vsem za pomoč.

Duhec ::

Zakon o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih predpisuje s 1. marcem 2006 obvezno informativno dvojno označevanje cen v tolarjih in evrih in sicer po centralnem paritetnem tečaju 1 € = 239,640 SIT, ki je bil določen junija 2004 ob vstopu Slovenije v sistem menjalnih tečajev ERM II.
Na tvojem mestu bi se veselil tele 'ročne' spremembe šele predvidoma po 1.1.2007, ko bo uvedena samo ena valuta in to je evro (EUR ali € ). Dokler pa velja dvojno označevanje cen MORAŠ imeti na računu poleg SIT še EUR, torej oboje, razen izjem (glej 7. člen, točka 7 in 10.člen-izstavitev računa), ki pravi, če za izstavitev računa uporabljaš paragonske bloke ali register blagajne, ki niso podprte z računalniškim sistemom, lahko na računu navedeš končni znesek samo v vodilni valuti, ki je do predvidoma konca leta še vedno SIT. Na zahtevo kupca pa moraš ročno na tak račun napisati koliko je to evrov. Preračunaš pa po centralnem paritetnem tečaju (in ne po kakšnem srednjem bančnem), ki znaša fiksnih 239,64 SIT. Pri evrih pišeš na dve decimalki, zaokrožuješ navzgor ali navzdol pa glede na tretjo decimalko, npr. znesek 10.500,oo SIT deliš z 239,64 in dobiš 43,815 €. Pravilen znesek je torej 43,82 € in ne 43,81 € ker je na tretji decimalki 5, ki se zaokroži navzgor. Kar je pod 5 pa navzdol.
Na vidnem mestu moraš imeti tudi obvestilo za kupca koliko znaša centralni paritetni tečaj ter obračunske tabele za kupca. Preberi si uralni list št. 101 z dne 11.11.2005. ZDOCTE ter primer obračunskih tabel na GZS.SI .
Torej , če nimaš 10 zaposlenih od tega 5 v prodajalni (skratka, če si one man band ali kak s.p.) potem imaš lahko na vidnem mestu splošen cenik artiklov kjer sta navedeni obe ceni, tako SIT in EUR ter obračunske tabele tipičnih cen po tvoji presoji, da si kupci sami lažje preračunajo in počasi pridobijo občutek za EUR.
Malo si še sam preberi vse zgornje linke.

matfil ::

Duhec res si izčrpno napisal vse tole. Ampak vse to že dobro vem. Res je, v moji trgovini sem zaposlen sam in sem že naredil primerjalni cenik vseh izdelkov v SIT in €, čeprav bi bilo zadosti samo nekaj najbolj prodajanih oz. tipičnih artiklov v moji trgovini.
Ker pa program ne podpira izpisa zneskov v SIT in € si bom pač pomagal z ročnim vpisom zneska na račun. Ne mislim pa kupovati novega programa samo zaradi nekaj mesecev dvojnega označevanja cen.
Mislim, da če na roke napišem znesek v € na račun ne bo nič tako zelo narobe.

krneki0001 ::

Naredi drugače, program naj ti 2x izpiše račun - enkrat v evrih in enkrat v tolarjih, pa boš imel najmanj dela in najmanj komplikacij za teh 9 mesecev.

matfil ::

To pa mislim, da se ne bo dalo narediti.

krneki0001 ::

Seveda da se da - dodatno bi moral imeti programček v dosu, ki bi sprintan račun v tolarjih prepisal na disk, vse številke delil z 239.64 in to potem izpisal. (opcija print to file in 2x izpis - enkrat navaden in drugič v evrih, pa nimaš nobenega problema več.

Lahko bi pa naredil print to file in bi ti program še dodatno razširil račun in bi že sproti na isti račun izpisal še ceno v evrih in na koncu skupaj v evrih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OSCommerce nastavitve (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Izdelava spletišč
62452183 (19334) Skarabej
»

Euro in podrazitve

Oddelek: Problemi človeštva
353808 (2077) grex
»

Evro kalkulator (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
918230 (5323) Trubadur
»

Nakup Evra

Oddelek: Loža
243702 (2849) Matev
»

EURO

Oddelek: Problemi človeštva
191952 (1423) Tear_DR0P

Več podobnih tem