» »

Hlajenje tranzistorjev v AT napajalcu

Hlajenje tranzistorjev v AT napajalcu

steev ::

Mene zanima nekaj. Imam nek AT napajalnik, ki ima 3 tranzistorje. Vsak ima svoj hladilnik. Jaz pa bi jih zardai pasivnega hlajenja pričvrstil na eno malo večje hladilno telo.

Zanima me če so lahko vsi trije tranzistorji priviti na eno hladilno telo. Moram na kaj pazit?

Lp
:|

marsovcek ::

Podoben projekt... klik

steev ::

Se pravi so lahko vsi trije na enem telesu, vmes pa termalna pasta. Moram kaj ozemljiti.
:|

stromar ::

Pazi, da montiras tudi izolacijske podlozke, drugace lahko dobis fazo na ohisje, ali pa kratkosticis 5V. Velikokrat v napajalnikih ne pride izolacijskih podlozk, zato jih bos moral nabavit. Glede na to, da omenjas, da imas 3 elemente na hladilnikih, predvidevam, da imas za 12V linijo dve malo vecji diodi prispajkani na kos pleha. Tudi njiju moras hladiti. Najbolje, da kar iz kakega drugega napajalnika vzaes dvojno diodo za montazo na ohisje in jo uporabis namesto dveh diod.

Pa elementi ki jih omenjas niso trije tranzistorji, pac pa dva tranzistorja in ena dvojna dioda za +5V. Ker gre za stikalni napajalnik zaradi velike frekvence ni prevec pametno vleci dolgih povezav med tranzistorji in tiskanim vezjem

stromar ::

Obicajni AT(X) napajalniki niso prevec dobri za brezventilatorsko hlajenje, saj imajo izkoristek le okrog 65%. To bi se dalo popravit, ce bi spremenil vezje na primarju in namesto bipolarcev uporabil mosfete.

Lp

cajac ::

mene pa zanima kaj bi lahko bil vzrok za preboj na napajalniku (ohišje pod napetostjo)
I aM tHe OwNaGe, BiTcHeZ

Brane2 ::

Ne prčkaj okrog stvari, ki te lahko ubijejo, pa o njih pojma nimaš.

Tako boš lahko prav ekspresno shladil sebe.

Zelo verjetno tam niso vsi trije tranzistorji, ampak je tatretji "tranzistor" spoj dveh močnih schottky diod.

Vmes je ponavadi vsaj parsto voltov. Včasih so te zadeve v izoliranem ohišju, včasih ne, sploh ta dioda.
Ko niso vse stvari izolirane, so vsaj na ločenih hladilnikih.

Ne delaj neumnosti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

@steev:

To gre za predelavo, ki jo omenjaš v tej temi ?

Ker gre za relativno majhne moči, bi se ti mogoče izšlo brez predelave napajalnika, le ventilator bi odklopil. V času 286 in 386 niso bili redki "mojstri", ki so ventilatorje odklapljali in kljub temu so ti napajalniki delovali še leta in leta.

Omenjam zato, ker bo tvoj računalnik tudi kuril približno toliko. Res 286 in 386 procesorji porabijo manj moči, kot Pentiumi, toda v tistih časih niso bili nič posebnega diski, ki so rabili 10 do 15W, danes pa le okoli 5W in je tako poraba celote praktično enaka .

Preveri kako je z gretjem hladilnih teles (Pozor, visoka napetost!) in dušilk takega napajalnika, ko priklopiš nanj vse kar bi rad imel v tem routerju, Če bodo temperature naštetih delov le do 30°C nad okolico, potem tako hlajenje zadostuje in potem hude predelave niso potrebne.

Če pa boš vseeno šel v predelavo napajalnika striktno upoštevaj štromarjeva opozorila.

BTW, nisem ziher, če vse matične delajo brez priklopljene grafike.
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Ja, gre za izdelvao routerja. To temo sem naredil zaradi tega, ker mi je nek prijatelj govoril prav o teh podložkah.

Glede na to, da omenjas, da imas 3 elemente na hladilnikih, predvidevam, da imas za 12V linijo dve malo vecji diodi prispajkani na kos pleha. Tudi njiju moras hladiti. Najbolje, da kar iz kakega drugega napajalnika vzaes dvojno diodo za montazo na ohisje in jo uporabis namesto dveh diod.


Ne razumem te najbolje. Hladiti hočem le tisto kar je bilo ze v originalu prišraufano na hladilna telesa v napajalcu.
:|

steev ::

Aja, slike projekta si lahko ogledate TUKAJ. (trenutno samo dve)
:|

steev ::

Sedaj sem pogledal vezje napajalnika. Trije tranzisotrji (eden na malo večjem hladilnem telesu) in kot si rekel 2 diodi, ki sem jih spregledal.
:|

Azrael ::

Hladilnik na sliki je dovolj velik za pasivno hlajenje P200MMX, sličen hladilnik imajo desktop IBM mašine s tem procesorjem. Upam, da imaš klipsno, drugače ga boš moral prilepiti na proc.

Preden narediš veliko znanost s tem napajalnikom, poveži vse komponente med seboj in preveri kako se greje napajalnik brez ventilatorja. Ni ti treba nalagati sistema, če je plata v BIOSu je CPU usage 100%, kar bo pri routerju zelo redko. Mrežne kurijo praktično isto ali gre čeznje promet ali ne.

Ampak, da ne boš kakšen heroj, če nimaš laserskega termometra, temperaturo vedno meri ali tipaj, ko bo kabel za štrom vsaj že 10s izklopljen!
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Ok, bom upošteval tvoj nasvet, ker nimam laserskega termometra (sej, kdo ga pa ma???).

Zanima me nekaj glede tistih dveh diod. Ker imajo res čuden način hlajenja.
Stik je samo na vrhu valja, kjer imal siv obroček.

Lahko v neko hladilno telo zvrtam luknjo premera 5 mm, v to luknjo pa dam diodo, ki je premera 5,3 mm?

Lp
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

Azrael ::

Tisti dve diodi se hladita tako, da se hladijo njuni priključki. Ni idealno, ampak zadostuje.

Lahko bi tudi na diodi nataknil neko hladilno telo, vendar je lažje ti dve diodi zamenjati z dvojno diodo v plastičnem ohišju, tako kot je v uporabi za 5V (vzameš iz drugega napajalnika).

Ampak bojim se, da bo delovanje napajalnika, ko bodo ti elementi na podaljšanih žicah in ne direktno prcinjeni na tiskanino, precej slabo. Visoke frekvence in dolge žice ne gredo skupaj. Vmesna vartianta, ampak najbrž skregana s slim varianto, bi bila, da bi na obstoječe hladilnike pritdil še dodatna hladilna rebra.

BTW, kakšna hladilna rebra so sedaj v tem napajalniku?

Eni AT napajalniki imajo zelo konkretne zadeve, druge pa neko parodijo hladilnika. Če imaš prvo možnost je predelava IMHO precej brezvezna,saj bo za tako moč zadoščalo pasivno hlajenje, v drugem primeru pa išči tak napajalnik...
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

:|

Azrael ::

Ups, imaš zelo "socialno" verzijo AT napajalca.

Jaz bi v tvojem primeru montiral na večje hladilno rebro samo oba tranzistorja na primarni strani.

Diodi za +12V bosta obremenjeni s približno 600mA (disk) in zato ne rabita hlajenja, dioda za 5V pa ima verjetno tudi zadosten hladilnik za tiste 3 do 4A toka, ki bo tekel šel čeznjo.

Enostavno sedaj nimaš druge možnosti, kot da sestaviš ta comp in kontroliraš koliko se stvar sploh greje. Pri nižanju višinie napajalca si itak omejen z višino transformatorja in je prav vseeno, če samo narediš ustrezna hladilna telesa, elementi pa ostanejo pricinjeni na tiskanino, bo precej manj komplikacij.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

stromar ::

Obvezno nabavi izolacijske podlozke za tranzistorja in diodo, saj jih zraven nisi dobil. Dobis jih v vsaki trgovini z elektroniko

Lp

Spajky ::

vent na 5V pa ga ne bo čut ! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

steev ::

Lahko dam "tranzistor" namesto tistih dveh diod? Je lahko tak, ki je že notri, da bosta dva enaka?
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

Brane2 ::

VSekakor. Vendar daj prej vse skupaj nekam na odprto, polij z benzom in zasuj s solidnimi pirotehničnimi raketami.

Če misliš met drag ognjemet, vsaj imej kaj od tega... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Azrael ::

Lej, če res nočeš ognjemeta in drugih specialnih efektov, boš moral pregledati pdf ali papirnato dokumentacijo o uporabljenem elementu in o elementu s katerim bi rad nadomestil starega. Druge zanesljive poti do uspeha žal ni.

Ideja tranzistor je tranzistor, ne glede ali je to dioda, bipolarni tranzistor, MosFet ali čisto nekaj drugega, samo da štima oblika, je dobra pot, da bo šlo nekaj po hitrem postopku rakom žvižgat. Switcher napajalniki takih in podobnih eksperimentov (npr. podaljšane žice do tranzistorjev in diod) ne marajo in te lahkjo hudo kaznujejo...

Si že poskusil koliko se ta reč greje, taka kot je, brez ventilatorja ? IMO se bosta tisti dve diodi, taki kot sta, ob pričakovani obremenitvi hladni, ne glede ali je na njih kakšen hladilnik ali ne.

Skratka ne kompliciraj, če res ni treba.
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Ok, upošteval bom vaš nasvet: Don't burn it!

Napajalnik bom pustil pri miru in upošteval spjkey-ov nasvet. Dal bom dva 80 mm venta na 5 V, ki bosta lepo pihala iz ohišja. Hladilnik na procu bom pustil.

Lp
:|

Brane2 ::

Pa ti si še živ ? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

steev ::

8-)
:|

cajac ::

ja elektrika je edina baba k se ne da šlatat:D
I aM tHe OwNaGe, BiTcHeZ

zlabo ::

ma ja, tko bo nejbolš.
tisti mod tam gori ko je dal elemente kar na žice je bol en k***c od ovce, tip je dal tolk dolge žice not da bi lohk že pol inštalacije v bajti naredu:D dolge žice + visoke frekvence = BAD idea :\

steev ::

Lep pozdrav od norih krav. Še sem živ. 8-)

'Projetk' sem nekako sedaj začel. Takrat ste me preveč prestrašili, pa se nisem kaj preveč vtikal v te reči. Sedaj sem en leto starejši in imam malo več znanja (pol leta sem poslušal nov predmet Elektronika in imamo res profesorja, ki res obvlada te reči; ni samo neke teorije, veliko nam pove primerov iz prakse, tudi o AT(X) napajalcih). Sedaj vem kaj povedati od raznoraznih diod (shotkey, ...) in tranzistorjev (bipolarni, unipolarni oz. FET).

1. del projekta je bilo merjenje temperatur (tipalo je bil moj prst). Rezultat: Napajalc se ne segreje za pol ku**a. Najbolj se je grel proc (skoraj sem se opekel, prst ne zdrži dlje od 3 sekund - temperaturo presodite sami). Na procu piše IBM, greje se pa ko P4. Potem sem ga zamenjal za Pentium 100 MHz. Tole pa sploh omembe ni vredno, ker se hladilnik segreje za 5°. Tako da hlajenje (pasivno) je odlično.

2. del: Ali se zboota komp brez grafe? Na sliki vidite da je grafa zunaj. Prav lepo je slišati ko disk zamelje. Po 30 sekundah sem lahko dostopal do preko WEB-gui v router. Se pravi se zboota brez.



To je zaenkrat vse. Vse kar bom naredil, bom postal v nov topic (slike bodo zraven), možno da bom spisal tudi članek (samo sem slišal, da objava člankov na S-T traje zelo dolgo).

Lp
:|

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

steev ::

Opet ja!
Zdaj me pa zanima za predelavo ATX napajalnika.
Imam LC 400 W.
Napajalci imajo ločen visoko in nizkonapetostni del, ne?
Povezujejo pa ju transformatorji. Bi lahko razrezal tiskanino na sredini, trafote pa povezal z žicami?
Vem da se da, samo me zanima nasvet majstrov.
Lp
:|

Azrael ::

Na kratko: Isto s*anje, kot tranzistorji na dolgih žicah za namen pasivnega hlajenja.

Mogoče bo delalo, ni pa zagotovljeno. Poleg tega zelo trpi zanesljivost delovanja tudi, če dela in se zato taka predelava odsvetuje, sploh v primeru dolgih povezav.

Za primarni del velja enako, kot je že bilo opisano, pri nizkonapetostnem delu pa te zakoljejo ohmske upornosti teh povezav in bodo izhodne napetosti vse prej kot stabilne.

Poleg tega ni nujno, da so vezni element med primarjem in sekundarjem samo transformatorji, lahko so tudi optosklopniki (optocouplers), kar pomeni še dodatne povezave in več možnosti, da se bodo v njih "lovile" motnje, kar ne bo dobro delo stabilnosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Te žice bi ble dolge max 10 cm. Je to že preveč?
:|

Azrael ::

Veliko je.

V teh vodih je izmenična napetost, bolje rečeno impulzi visoke frekvence (za primarni in sekundarni del do usmernika). Žice se bodo vedle kot upori in tudi kot dušilke (velja za močnostni del). Žice regulacijskega sklopa pa utegnejo postati antene in bo regulacija že zato nezanesljiva.

Za primer kako že majhen kos žice vpliva na upornost vodnika pri malo višjih frekvencah.
V CRT TV je pogosto v tokokrogu kurjave ekrana majhna dušilka, približno 10cm žice na koščku ferita.

Kljub temu ima ta dušilka pri 15625Hz 2 do 3 ohme reaktančne upornosti. Pri napajalniku je višja frekvenca in tudi tokovi so višji in tam dodatna upornost vodov ima lahko znatne vplive.

Malce bolje bi bilo, če bi podaljšal šele za usmernikom, kjer bi motila samo ohmska upornost, samo na tem mestu je samo še nekaj cm do konca tiskanine in ne vem če ima potem smisel seliti zadeve.
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

Aha. No saj to me je zanimalo, če so visoke frekvence že na začetku oz. na prehodu.
Bo treba poiskat novo rešitev.
Bi pa bilo zanimivo, če bi poskusil narediti to, samo tako, da vidimo kako dela, če sploh.
:|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predelan računalniški napajalnik

Oddelek: Strojna oprema
152226 (1654) jjedat
»

Težave z usmernikom

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142699 (2449) Pyr0Beast
»

grelec za temperaturni senzor LM35

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
92245 (2046) pr2501
»

Navaden ATX sem predelal da dela na 12V vhodu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
416833 (5084) DimmniBurek
»

Homemade fan controler (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9511210 (9274) SodVina

Več podobnih tem