» »

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga odobri eden izmed urednikov. V primeru da nek uporabnik išče nedovoljene vsebine, strežnik povezavo zavrne in "Baidupedija" postane za tega uporabnika nedosegljiva za deset do petnajst minut.

Prvi odzivi Kitajskih uporabnikov so neverjetni. Opazovalci poročajo o tem, da članki kar dežujejo. V prvih dneh je bila "Baidupedija" vsakih dvajset minut bogatejša za okoli 200 člankov.

Več: BBC, Članek na Wikipediji.

14 komentarjev

kopernik ::

Tole piše v članku na wikipedii:
According to testaments from Chinese Wikipedia users on the discussion page of Baidu Baike's Wikipedia entry, Baidu Baike has been massively copying content from Wikipedia, removing the edit history, and placing it under the copyright of Baidu, violating the GFDL license.


Kitajci so res kekci, še pri stvareh, ki so zastonj, kršijo licence. Mislim, zadeve skopirajo, modificirajo in na koncu še prilepijo svoj copyright.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

vres.ales ::

samo toti kitajci so res smotani...vlada jim je preprečla, da objavijo Wikipedijo....

Evil mind ::

Kar je še bolj smešno je to, da če bi napisala polovica Kitajcev nekaj člankov v nekaj urah bi ti uredniki imali dela za 50 let.:D

Ziga Dolhar ::

Da vidno, če me bojo kej blokiral oz. bom dobil kakšen obisk ... :P
https://dolhar.si/

xpozed ::

Prvi odzivi Kitajskih uporabnikov so neverjetni. Opazovalci poročajo o tem, da članki kar dežujejo. V prvih dneh je bila "Baidupedija" vsakih dvajset minut bogatejša za okoli 200 člankov.


Uf, potem pa imajo kar zajetno število urednikov ki objavljajo prispele članke, če morajo vsakega na roke pregledat in odobrit objavo... ali pa pišejo sila kratke članke :D .

Kar se pa tiče cenzure s strani vlade... nekako smo tako ali tako vajeni tega pri njih, ker cenzurirajo vse živo...

WarpedGone ::

Ministrstvo resnice
Zbogom in hvala za vse ribe

Stajerc ::

Takoj ko so dovolili internet je po mojem ideja o cenzuri jalovo delo.

Ne moreš pač cenzurirati. Uradno ja zarad lepšega ampak grem stavit da lahko vsak kitajec pride do člankov od wikipedije. Pač ne direkt ampak na posreden način.

Tak da to je čista oslarija. Oni pa tako ali tako rabijo svojo wikipedijo glede na njihovo kolturo in jezik ker jih je dovolj da se nekateri nikol ne rabjo naučit angleško in bodo našli vse kaj hočejo v njihovem jeziku in pisavi. Preveč jih pač je da si nebi mogli privoščit svoje wikipedije.
Have a nice day.

fiore ::

na kaksnem cudnem apacheju to laufa? apache 1.0.0.1?

[netcraft]

amigo_no1 ::

fiore ::

jeje997: nisi prav pogledal.
poglej za baike.baidu.com

sej sem dal link.... :\

Beat-O ::

Zadeva z blokado dejansko deluje. Najprej sem poskusil z iskanjem Tiananmenskega trga, dobil sem splošen članek o trgu, kdaj so ga izgradili ipd. Ko sem trgu dodal še besedo masaker se stran ni več hotela odpreti in sem dobil le še NSURLErrorDomain:-1005 Čez nekaj minut je stran spet delovala. No ja, vsaj ustrelili me niso ali poslali tankov nadme. :)
http://www.toshl.com/

Alec999 ::

_The_Man_ >> počak še mal :D ziher te na Slovaškem že iščejo ;)

;-) ::

so pač kitajci...

Bistri007 ::

Jah, kaj češ. Morajo pač hvaliti kitajsko verzijo svjetlosti Tita i Partije... Saj bo kuga komunizma počasi minila tudi Kitajsko, nič se ne bat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
195554 (4992) Reycis
»

Google pod kitajskim napadom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
426286 (4555) poweroff
»

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
143381 (2703) Bistri007
»

Google izgublja delež na Kitajskem

Oddelek: Novice / Rezultati
123606 (3329) Bass0

Več podobnih tem