»

Miki Miška ni več avtorsko zaščitena

Slo-Tech - Napočil je dan, za katerega se je zdelo, da ga nikoli ne bo. Prva verzija Miki Miške, ki jo je Walt Disney premierno predstavil v kratki risanki Steamboat Willie leta 1928, je prešla v javno last. Po ameriški zakonodaji je materialna avtorska pravica omejena na 95 let, zato je danes potekla na delih, ki so izšla leta 1928. A zgodba je širša od ene risanke.

Walt Disney Company je eden velikanov popularne kulture, ki je igral ključno vlogo pri sprejemanju zakonodaje o avtorskih pravicah. Nekoč je avtorska pravica v ZDA trajala le 14 let z možnostjo podaljšanja še za enkrat toliko, kasneje pa so z več spremembami zakonodaje dobo podaljševali. To se je zgodilo vsakokrat, ko je kazalo, da bo Miki Miška prešla v javno last, nazadnje leta 1998. Walt Disney Company je bil eden največjih lobistov, zagotovo pa ne edini. Miki Miška je namreč več kot zgolj eden izmed likov podjetja, je najprepoznavnejši, najpomembnejši in tudi najbolj dobičkonosen. Navsezadnje ima podjetje silhueto glave tega...

11 komentarjev

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

PlayStation pobrisal vsebine, ki so jih uporabniki že kupili

Slo-Tech - Digitalne vsebine lahko trajajo večno, se ne obrabljajo in kvarijo, a le dokler je medij berljiv, oblak dostopen in tehnologija na voljo. Precej drugače pa to razumejo ponudniki storitev v oblaku. Sony bo s platforme PlayStation pobrisal produkcijo Discoveryja, kamor recimo sodita seriji Mythbusters ter Naked and Afraid. To ni zelo tragično. Tragično je, da se bo to zgodilo tudi uporabnikom, ki so že kupili kakšne izmed epizod teh serij. Te bodo 31. decembra izpuhtele iz njihovih arhivov.

Sony je naročnikom poslal suho sporočilo, v katerem piše: "Zaradi dogovorov o licencah s ponudniki vsebin ne boste mogli več gledati predhodno kupljenih vsebin Discoveryja, prav tako pa bo vsebina odstranjena iz vaše videoteke." In tako bo preprosto izginil cel kup serij, saj gre skupno za več kot 1300 sezon (posamezna serija jih ima seveda več). Naročniki kaj dosti ne morejo storiti.

Na PlayStation so filmi in serije prispeli leta 2008 kot del PlayStationa 3. Sprva jih je bilo možno prenašati...

67 komentarjev

Na Danskem so piratske skupine v velikih škripcih

TorrentFreak - Številne piratske skupine, ki so izdajale nove vsebine, so imele sedež ali pomemben del svojih sodelavcev na severu Evrope, ki je svoj čas veljal za neuradno varno zatočišče. Položaj pa se spreminja, saj je v zadnjih mesecih posebna enota danske policije (National enhed for Særlig Kriminalitet) zaostrila svoje postopanje in aretirala številne člane. Sodelujejo tudi z organizacijo Rettighedsalliancen, ki se zavzema za spoštovanje avtorskih pravic. Danska je postala ena najnevarnejših držav za pirate, piše TorrentFreak.

Pred dvema mesecema so 37-letnika obsodili na 60-dnevno pogojno kazen, ker je prek sledilnikov za BitTorrent prenašal več tisoč avtorsko zaščitenih del. Plačati je moral še 10.000 danskih kron kazni (okrog 1300 evrov). Že leta 2020 sta na Danskem ugasnili strani DanishBits and NordicBits, a sta vrzel kmalu zapolnili Asgaard in ShareUniversity. Tudi ti sta kmalu padli. Na Danskem se od leta 2020 vrstijo obsodbe uporabnikov strani za piratiziranje. Najnovejše aretacije...

91 komentarjev

Preostale aplikacije za Reddit poizkušajo z naročninami

reddit - Odkar je Reddit začel zaračunavati dostop prek API-jev, ki so jih uporabljale eksterne aplikacije, so te množično izumrle. Apollo, RIF (Reddit is Fun), ReddPlanent, Sync in BaconReader so vse postale zgodovina. Cena za dostop je bila tako visoka, da aplikacije niso bile več rentabilne. Ena redkih izjem je Narwhal, ki se trudi preživeti z naročniškim modelom. Na voljo bo za štiri dolarje mesečno, obljublja pa uporabniško izkušnjo brez reklam in s poudarkom na zasebnosti.

Da bo to težko delo, priča tudi nabirka (Tip Jar), ki jo ima aplikacija in v kateri zbirajo dodatne prispevke (poleg naročnine), ki so namenjeni podpori razvoja. Prav tako razmišljajo, da bi dodali dodaten dolar mesečne naročnine, ki bo uporabnikom omogočal preverjanje obvestil in sporočil. Za zdaj je naročnina sorazmerno nizka in verjetno ne bo pokrivala vseh stroškov, ki bodo nastali z dostopom prek API, a želijo pisci aplikacije najprej preveriti, ali je to sploh smiselno. Redditov dostop bo namreč stal več...

5 komentarjev

Založniki spet nad LibGen

Slo-Tech - Založniški velikani Cengage Learning, Macmillan Learning, McGraw Hill in Pearson Education so v četrtek vložili tožbo zoper Library Genesis (LibGen), ki ji očitajo množično kršenje avtorskih pravic. Na LibGen je na voljo na tisoče knjig - v tožbi navajajo številko 20.000 -, za katere založniki niso nikoli dovolili brezplačne reprodukcije. Založniki zato tožijo neznane storilce iz tujine, ki upravljajo Libgen.

To ni prvi napad na LibGen, ki je zlasti v družboslovju in humanistiki nekakšen Sci-Hub, le da za knjige. Že leta 2017 je Elsevier zahteval 15 milijonov dolarjev od LibGena in Sci-Huba. Sodišče v ZDA je odškodnino dosodilo in odredilo blokado LibGena, kar so ponovila tudi številna evropska sodišča, a stran je obstala. Tudi ko so jo poizkusili blokirati ponudniki dostopa do interneta, so upravljavci našli obvoze, da je stran ostala dostopna. LibGen teče iz tujine in se ne ozira na ameriške zakone, upravljavci pa ostajajo anonimni.

Sedaj založniki poizkušajo vnovič. LibGen naj...

17 komentarjev

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Reuters - Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem,...

31 komentarjev

Pretočne storitve kot nova dokončnost ukinjenih vsebin

Slo-Tech - Pretočne storitve (streaming) omogočajo dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli, a v resnici nam je Amazon že pred poldrugim desetletjem jasno pokazal, kam lahko to vodi. Leta 2009 so kupcem knjig oddaljeno pobrisali te izvode, ker je imel Amazon težave z zagotavljanjem avtorskih pravic. Na koncu so jih sicer vrnili in se opravičili, a grenak priokus je ostal. Štirinajst let pozneje osnovni problem ostaja v več novih variacijah. Ena je zastarevanje ali onemogočanje fizičnih naprav na ukaz. Drugo pa so - televizijske vsebine.

Pri tem sploh ne gre za kakšno nezakonito početje, temveč za preprosto dejstvo, da nadzor iz rok kupcev ali strank polzi proti ponudnikom. Disney je ta teden iz svoje pretočne storitve umaknil film Crater, piše The Gamer. To ne bi bilo nič omembe vrednega, če ne bi bil simptom novih omejitev. Film je izšel 12. maja letos, slaba dva meseca pozneje pa je nedostopen. Ker nikoli ni izšel na nobenem fizičnem nosilcu, v kinematografih ali sploh kjerkoli drugje kot na...

23 komentarjev

Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Slo-Tech - Po sprejetju novega zakona v Kanadi, ki predvideva plačevanje medijskim hišam, ker spletne platforme delijo in uporabljajo njihove vsebine, tudi Google napoveduje blokado deljenja novic. To je že napovedala Meta, sedaj pa bo sledil še drugi velikan.

Podobno rešitev so uvedli tudi v Avstraliji, kjer je prav tako sledilo napenjanje mišic in začasno blokiranje objavljanja povezav do novic na platformah, dokler ni bil sklenjen dogovor. Sedaj, ko je enak zakon sprejela Kanada, veljati pa naj bi začel prihodnje leto, enako grozita tudi Meta in Google. Slednji podobno kot Meta vztraja, da je zakon (C-18) v praksi neizvedljiv. Moti jih, da bi morali plačevati zgolj za objavo povezav do novic na spletnih straneh medijskih hiš, kar štejejo kot davek na povezave (link tax). Google meni, da je to nesprejemljivo, zato bodo umaknili vse povezave do kanadskih novic na storitvah Google Search, News in Discover.

Google vztraja, da želijo pomagati izboljšati zakon, zato so pripravljeni sodelovati...

9 komentarjev

Na Facebooku in Instagramu v Kanadi ne bo več novic

Slo-Tech - Meta je potrdila napovedi z začetka meseca, da bodo v Kanadi ob sprejemu novega zakona Online News Act onemogočili deljenje povezavo do spletnih novic. Včeraj je kanadski parlament zakon resnično sprejel, na kar se je Meta odzvala v nekaj urah. Še pred začetkom veljavnosti zakona bodo svoje napovedi udejanjili.

Online News Act podobno kot zakonodaja v Avstraliji in Franciji obravnava padajoče oglaševalske prihodke klasičnih medijev. Zato od spletnih velikanov, kakršna sta Meta ali Google, zahteva plačevanje nadomestil. Logika je preprosta: omenjene platforme oziroma spletišča ustvarjajo oglaševalske prihodke zaradi obiska, ki je posledica tudi deljenja medijskih vsebin. Te ustvarjajo novinarske hiše, Meta ali Google pa nudita povezave nanje skupaj z naslovi in kratkimi povzetki (snippets).

A velikani temu nasprotujejo. Ko je Avstralija na enak način regulirala splet, je Meta zagrozila z blokado novičarskih objav na svoji platformi. Na koncu je obveljal kompromisni predlog, ki je...

5 komentarjev

Nevihta na Redditu pojenja, kaj prinaša prihodnost?

Slo-Tech - Na Redditu se je končal veliki mrk, ko so upravljavci zatemnili okrog 8400 subredditov kot protest zoper načrtovane spremembe zaračunavanja dostopa prek API. A sprememb to ni prineslo, saj vodstvo še vedno ostaja zavezano načrtu, da s 1. julijem začne dostop zaračunavati - in to tako drago, da bodo zunanje aplikacije prisiljene prenehati delovati. Apollo si je izračunal, da bi dostop stal 20 milijonov dolarjev letno, česar si seveda ne more privoščiti.

Reddit je ena najbolj priljubljenih spletnih strani, ki povrhu ni dobičkonosna in za letos načrtuje javno prodajo delnic. S tega vidika so poizkusi podjetja, da bi stran monetizirali, razumljivi. A po drugi strani je glavna vrednost platforme Reddit skupnost. Tehnologija je enostavna in dolgočasna, vrednost ji dajejo prostovoljni moderatorji in uporabniki, ki skrbijo za vsebino. Zaradi njih je Reddit postal, kar je, in zdaj se je javno mnenje nevarno obrnilo. Največji podporniki Reddita so začeli zapuščati strani ali celo postajati...

21 komentarjev

Reddit, kdo bo tebe plačeval?

Slo-Tech - V ponedeljek bo za 48 ur veliko izb na Redditu mrknilo v protestu zoper novo politiko, ki bo de facto onesposobila delovanje zunanjih odjemalcev. Reddit je namreč sporočil, da bodo začeli zaračunavati dostop API, za kar so izbrali bizarno visoko ceno. Pisci aplikacij so že povedali, da si tega ne bodo mogli privoščiti.

Nekaj podobnega je letos storil Twitter, kar je takisto dvignilo ogromno prahu. Reddit je podobno napovedal, da je brezplačna uporaba dostopa nevzdržna, ker ima stran pač stroške s ponujanjem storitve. To drži. Zato predlagajo plačljiv dostop, a po visokih tarifah. Za 50 milijonov poizvedb želijo zaračunati 12.000 dolarjev. V perspektivi povejmo, da na Imguru toliko poizvedb stane 166 dolarjev. Upravljavec aplikacije Apollo za dostop do Reddita je izračunal, da bi ga obratovanje po novem stalo 20 milijonov dolarjev letno. To je neizvedljivo.

Podobno tarnajo tudi drugi pisci aplikacij. Hkrati želi Reddit uvesti še nekaj drugih omejitev, denimo prepoved oglasov v...

28 komentarjev

Reddit bo umetni inteligenci zaračunal uporabo svojih virov

Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli, kakršna sta ChatGPT in Chat Bing, so se morali učiti na milijonih besedil. Če so ta avtorsko zaščitena, potem model verjetno ne more ustvarjati izdelkov z bolj permisivno licenco. Sodišče o tem še ni reklo zadnje besede, a tožb ne manjka, prav tako ne poizkusov monetizacije. Reddit, ki je eden popularnih virov učnega gradiva za umetno inteligenco, se je odločil, da to ne bo več zastonj.

Ustanovitelj podjetja Steve Huffman je dejal, da bodo morali za dostop prek API, ki bi omogočil prenos dobrih 18 let arhivov za učenje, naročniki plačati. Reddit takšne pogoje lahko postavlja, saj ga kot pomemben vir priznavata tako ChatGPT kakor Bing. Na Redditu je namreč moderirana vsebina, ki so jo v vrsti let ustvarili ljudje, zato je najbolj pristna. Huffman se tega zaveda in tega ne namerava več deliti brezplačno.

Hkrati je Huffman povedal še, da bodo razvijalcem in moderatorjem dali boljša orodja za delo v skupnosti. Aplikacija na iOS in Androidu bodo na primer...

3 komentarji

Apple razmišlja o prevodih v slovenščino

Slo-Tech - Medtem ko je bil Windows 95 eden prvih operacijskih sistemov, ki je bil preveden v slovenščino (ki je bila tedaj tudi najmanjši trg, za katerega je Microsoft še prevajal), Apple tudi tri desetletja pozneje trmasto vztraja pri angleščini. Applovi izdelki govorijo jezike vseh naših sosed, le slovenščine še ne. V preteklosti so posamezni evropski poslanci že pisali Applu, da se mora to spremeniti, a so naleteli na gluha ušesa. Sedaj pa bi se lahko vendarle premaknilo.

RTV poroča, da sta se s predstavniki Appla srečala predstavnik ministrstva za kulturo Lenart J. Kučić in evropska poslanka Irena Joveva. Applovo pozornost je pritegnila napoved, da se pripravljajo spremembe zakona o javni rabi slovenščine. Tehnološki gigant, kakršen je tudi Apple, so namreč težko dostopni, saj večinoma z javnostjo in tudi odločevalci komunicirajo pod lastnimi pogoji, največkrat na svojih dogodkih. Zganejo se šele, ko jih spremembe zakonodaje prisilijo v ukrepanje - če je trg dovolj pomemben, da ni...

75 komentarjev

Zippyshare se poslavlja

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema je bilo deljenje datotek po spletu manj preprosto kot danes. Revolucijo je začel Zippyshare, ki je leta 2006 omogočil brezplačno in enostavno shranjevanje datotek za pošiljanje prijateljem. Sedemnajst let pozneje se njegova pot končuje, saj bo konec meseca izključen, ker je njegovo vzdrževanje predrago.

Zippyshare je bil med uporabniki priljubljen, ker je bil enostaven za uporabo, ker ni imel motečih reklam in ker končnega uporabnika ni stal nič. A to so tudi razlogi, zaradi katerih je Zippyshare danes postal nerentabilen, saj so ga prehiteli drugi ponudniki in tehnologija, zlasti blokiranje reklam.

Zanimivo je, da v zadnjih petih letih iz Zippyshara ni bilo nobenih novic, spletna stran pa je delovala brez kakršnihkoli sprememb. Pet let brez novic je prekinila vest, da so se upravljavci konec meseca odločili ugasniti storitev. Uporabnike so zato pozvali, naj si pomembne datoteke shranijo, ker aprila do njih dostop ne bo več mogoč. Pojasnili so, da je v...

7 komentarjev

Belorusija skorajda legalizirala piratstvo

Slo-Tech - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal zakon, ki de facto dovoljuje piratstvo, saj za uporabo avtorsko zaščitenih del tujih avtorjev iz sovražnih držav ni več potrebno urediti licence. Zakon vključuje filme, glasbo, računalniške programe in podobno.

V zakonu so zapisali, da je to posledica sovražnih odnosov številnih držav do Belorusije, med katere prištevajo Evropsko unijo, ZDA in Veliko Britanijo. Zakon zato brez soglasja ali dovoljenja lastnikov avtorskih pravic dovoljuje uporabo njihovih izdelkov, če je to potrebno za doseganje intelektualnega ali duhovnega potenciala beloruskega ljudstva, ko je to nujno za domači trg. Kako se bo ta nujnost presojala, v zakonu ni navedeno.

V praksi pa to naj ne bi pomenilo, da bi lahko vsi brezplačno uporabljali avtorsko zaščitena dela, ampak si jih dejansko prisvaja beloruska država. Nadomestila bi morali uporabniki priglasiti in plačati na beloruske državne račune, kjer se bodo zbirali, dokler bodo v veljavi zahodne sankcije...

57 komentarjev

Avtor strip umetne inteligence registriral kot avtorsko delo

Slo-Tech - Še v začetku tega leta je ameriški Urad za avtorske pravice (US Copyright Office) zavračal registracijo del, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ji manjka ključna sestavina za zaščito: človeško avtorstvo. To ne pomeni, da mora biti človek edini avtor, mora pa biti njegov prispevek bistven. Povedano drugače: umetna inteligenca ne more biti nosilec avtorske pravice, to je lahko le človek (spomnimo se na opice).

Vsakršna stvaritev umetne inteligence torej ni a priori izključena, mora pa človek dokazati, kako je sodeloval in zakaj brez njega izdelka ne bi bilo. Ločnica ni enostavna, nedorečenosti pa je še toliko, da tudi Getty Images ne dovoljuje vsebin, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ne vedo, kako jih obravnavati.

Umetnik Kris Kashtanova je te dni uspel to dokazati. Urad za avtorske pravice je odobril registracijo stripa Zarya of the Dawn, ki ga je bil Kashtanova ustvaril z orodjem Midjourney. To je komercialno dostopno orodje za ustvarjanje slik. Pri tem je...

19 komentarjev

Evropska komisija začela postopek proti 23 državam zaradi neprenosa direktive o avtorskih pravicah

Slo-Tech - Evropska komisija je začela postopek proti 23 državam članicam, vključno s Slovenijo, ker niso pravočasno v nacionalno zakonodajo prenesle direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Direktiva je začela veljata maja 2019, države pa so imele dve leti časa za prenos v nacionalno zakonodajo, česar niso storile. Evropska komisija je uradno sporočilo poslala Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Litvi, Luksemburg, Latviji, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švedski.

Države imajo sedaj dva meseca časa, da se odzovejo in Komisiji pojasnijo, kako poteka postopek in kaj je razlog za zastoj. V nasprotnem primeru bo Komisija poslala uradno pritožbo, ki ji potem v skrajnem primeru sledi tožba v Luksemburgu. Sprejem direktive je bil težaven, saj so imele države zelo različne interese. Direktiva, ko je enkrat sprejeta, je zavezujoč akt glede na svoj cilj, ni pa ga...

66 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč še vedno raste

vir: CNBC
CNBC - Trend minulega leta, ko je v ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke, se nadaljuje. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 19,2 milijona gramofonskih plošč in 18,9 milijona zgoščenk, so ocenili v podjetju MRC Data. Poleg gramofonskih plošč se je okrepila tudi prodaja pretočne glasbe (streaming), ki je zrasla za 15 odstotkov.

Še osupljivejša je rast v primerjavi z minulim letom. V prvi polovici leta 2020 so prodali 9,2 milijona gramofonskih plošč, letos pa kar za 108 odstotkov več. K temu je veliko prispevala tudi epidemija koronavirusa, zaradi česar so odpadli dogodki v živo, potrošniki pa so se preusmerili k drugim fizičnim izdelkom, kjer so pri glasbi na prvem mestu prav gramofonske plošče.

Med izvajalci je na prvem mestu Taylor Swift z albumom Evermore, sledijo pa Harry Styles s Fine Line,Kendrick Lamar z Good Kid M.A.A.D. City in Billie Eilish z When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Evermore je postavil tudi absolutni rekord v prodaji v enem tednu, in sicer so...

70 komentarjev

Avstralski medijski zakon pod streho, Facebook in Google bosta plačevala časnikom

Slo-Tech - Avstralski parlament je danes vendarle potrdil zakon o medijih (News Media Bargaining Code), zaradi katerega je Facebook Avstralcem onemogočil deljenje vseh povezav do novic, svetu pa povezave do avstralskih novic. Drama se je po nekaj dneh končala, saj je Facebook ponovno pripustil novice na svojo platformo. Avstralska vlada pa je nekoliko spremenila zakon, ki sedaj vsebuje dvomesečno prehodno obdobje in priznava že prej sklenjene sporazume. To so bolj kozmetični popravki, tako da je v tem primeru Avstralija večidel dobila, kar je želela. Ob tem je imela močno podporo mednarodne skupnosti, denimo EU, in celo nekaterih gigantov, kot je Microsoft.

Zakon je sedaj tudi formalno sprejet
. Avstralski varuh konkurence (Australian Competition and Consumer Commission) je dejal, da je namen zakona uravnati tržno moč, ki jo imata Google in Facebook - spočetka zakona zajema le ti podjetji, a bodo seznam lahko razširili. S sprejetimi amandmaji sedaj zakon velja. Google je že pred tem sklenil...

8 komentarjev

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Slo-Tech - Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil...

6 komentarjev

V ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke

Bloomberg - Prodaja gramofonskih plošč je v ZDA prvikrat po letu 1986 presegla prodajo zgoščenk (glasbenih CD-jev), je ugotovila stanovska organizacija RIAA (Recording Industry Association of America). V prvi polovici tega leto so za Američani za gramofonske plošče odšteli 232 milijonov dolarjev, medtem ko so za zgoščenke skoraj polovico manj, le 130 milijonov dolarjev. V letu 2019 je bila prodaja obeh zvrsti približno izenačena, in sicer 224 milijonov dolarjev za gramofonske plošče in 248 milijonov dolarjev za zgoščenke v prvem polletju. Mimogrede, najbolj prodajan album na ploščah lani je bil legendarni Abbey Road. Med najbolje prodajanimi izvajalci so še Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix in Queen.

To ni nov trend, saj prodaja gramofonskih plošč zlagoma raste vse od leta 2005, ko so jih prodali najmanj dotlej, le za 14 milijonov dolarjev. Letos je obrat še posebej močan, ker je prodaja zgoščenk zaradi ukrepov proti epidemiji strmoglavila. Prodali so za...

98 komentarjev

V Nemčiji zaradi GDPR-ja ustavili prodajo Oculus Questa

Slo-Tech - Facebook je v Nemčiji začasno ustavil prodajo svojega naglavnega kompleta Oculus Quest, ker imajo nemški regulatorji pomisleke, ali je izdelek v skladu z nemško zakonodajo in GDPR. Glavni problem je, da bodo v prihodnosti vse naprave Oculus zahtevale uporabniški račun pri Facebooku. Za nove bo to veljalo takoj, za starejše, že prodane pa od leta 2023.

To je lahko v nasprotju z določili GDPR, zato so se začasno odločili prekiniti prodajo, čeprav jim formalno tega še ne bi bilo treba. Še vedno se prodajajo tudi obstoječe zaloge. Pogojevanje uporabe izdelkov Oculus s posedovanjem Facebookovega računa sodi namreč v kategorijo zlivanja osebnih podatkov iz različnih virov, ki ga je nemški Urad za varstvo konkurence že prepovedal. Tedaj je šlo za primer WhatsApp in Facebook. Čeprav je Facebook kupil WhatsApp, ne sme sam ugotavljati, kdo uporablja obe storitve in potem zbrane podatke iz različnih profilov povezovati.

Toda medtem Urad za varstvo konkurence in Informacijski pooblaščenec...

12 komentarjev

Facebook bo pred ameriškimi volitvami okrepil boj proti neresnicam

Slo-Tech - Letošnje predsedniške volitve v ZDA bodo prelomne, ker še nikoli ni tako velik del prebivalstva in volilnih upravičencev tako velikega dela informacij dobilo z družbenih omrežij. Ta se svojega vpliva zavedajo in čeprav se že dlje časa vsaj na deklarativni ravni borijo proti lažnim novicam, ki dokazano vplivajo tudi na rezultate volitev, so letos šele letos okrepili svoja prizadevanja in začeli javno žigosati lažne objave politikov ali jih celo odstranjevati. V mesecu dni pred novembrskimi volitvami bodo svoje dejavnosti še okrepili, je Mark Zuckerberg zapisal v dolgem sporočilu za javnost.

Pojasnil je, da bo Facebook vzpodbujal odhod na volitve (v ZDA se je marsikod treba aktivno registrirati za volitve), dostop do resničnih informacij in boj proti dezinformacijam. V zadnjem tednu pred volitvami ne bodo več dovolili objavljanja novih političnih oglasov, ker ne bo dovolj časa za njihovo preverjanje. Še vedno pa bo možna objava starejših oglasov, ki so preverjanje pred tem. Vsi...

30 komentarjev

V Avstraliji se boj Googla in Facebooka s spletnimi mediji glede nadomestil nadaljuje

vir: Pixabay

Bloomberg - Boj med Avstralijo na eni strani ter Facebookom in Googlom na drugi strani glede plačila za deljenje povezav do novic se zaostruje. Minuli mesec je postalo jasno, da bo Avstralija najverjetneje postala prva država, ki bo Googlu in Facebooku zaračunala za dejstvo, da na svojih omrežjih nudita povezave do novinarskih vsebin. To daje platformam dodano vrednost, za katero ne plačujejo, meni avstralski zakonodajalec. Zakon, ki še ni sprejet, a najverjetneje bo, uvaja tudi funkcijo neodvisnega arbitra, ki bi v primeru nestrinjanja sam določil, koliko je pravično nadomestilo. Razumljivo Google in Facebook nista navdušena.

Zato je Facebook ta teden v besedni vojni izstrelil naslednjo salvo. Če bo zakonski predlog sprejet, bo podjetje na družbenih omrežjih Facebook in Instagram avstralskim uporabnikom onemogočilo deljenje povezav do novic v medijih. Campbell Brown, ki je v podjetju podpredsednik za partnerstvo z globalnimi mediji, pravi, da odločitev sprejemajo neradi, a da alternative...

0 komentarjev

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

Splet vnovič dokazal, da je močnejši od sodnih odredb

TorrentFreak - Najbolj vroča knjiga v ZDA ta hip je zagotovo The Room Where It Happened, spisal jo je John Bolton, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Donalda Trumpa in bo uradno izšla jutri. Zlasti je vročico stopnjevala v zraku viseča prepoved izida, ki jo je zaradi prestreljenosti z zaupnimi informacijami zahtevala ameriška vlada.

Minulo soboto je zvezno sodišče razsodilo, da knjiga vendarle sme med bralce. V obrazložitvi sodbe je sicer zapisano, da z izidom postavljajo na kocko nacionalno varnost, a da bi bila kakršnakoli prepoved nesmiselna, saj je maček že davno ušel iz vreče. Knjigo je namreč že prebralo nekaj recenzentov in novinarjev, zato statusa quo po mnenju sodnika ni več mogoče vzpostaviti. Kar je še huje, knjiga se je brž znašla na spletu, eden prvih jo je objavil portal za objavo pobeglih skrivnosti, Distributed Denial of Secrets, čigar strežnik je nato pokleknil zaradi števila zahtevkov za prenos 37 MB velike e-knjige. Sledilo je deljenje prek bolj diskretnih storitev,...

32 komentarjev

British Museum ponudil 1,9 milijona fotografij pod licenco CC4

Posnetek iz baze. Slika: British Museum

Slo-Tech - British Museum je sporočil, da bo odslej 1,9 milijona fotografij iz njihovih zbirk za nekomercialno rabo prosto dostopnih na spletu. Uporabniki ne bodo potrebovali nobene registracije, temveč bodo fotografije preprosto pretočili s spleta. Tam so odslej objavljene pod licenco Creative Commons 4.0, ki dovoljuje deljenje v vseh oblikah in medijih ter predelovanje fotografij v nekomercialne namene. Pri tem je treba navesti vir fotografij, ki je British Museum.

Muzej je imel že doslej obširno bazo fotografij na spletu, a se je bilo treba za prenos registrirati. Prvo verziji so na splet postavili leta 2007 (Collection Online), odtlej pa se je razširila. Zadnjo prenovo so dlje časa načrtovali, a so jo zaradi epidemije virusa korona nekoliko pospešili. V njej je 280.000 novih fotografij in 85.000 novih objektov, ki doslej niso bili fotografirani. Med fotografiji najdemo na primer Rosetto Stone in skulpture iz Partenona. Nekatere objekte si je odslej možno pogledati zelo od blizu.

6 komentarjev

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh...

4 komentarji

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

vir: Seobility

Slo-Tech - Potem, ko je Svet evropske unije lani potrdil direktivo o avtorskih pravicah, jo je nato že poleti kot prva država članica v zakonodaji uveljavila Francija, zakon je sicer začel veljati oktobra. Včeraj pa jo je začela udejanjati tudi v praksi, njihov Urad za varstvo konkurence je namreč Googlu zaukazal, da naj prične pogajanja s posameznimi založniki, ki jim bo moral po novem plačevati nadomestila za vsebine. Tudi za kratke povzetke novic (snippets), ki se prikazujejo v Googlovih novicah oz. pri iskalnih zadetkih.

Kot je znano, sta v letih pred sprejetjem direktive tako plačevanje že poskušali vpeljati Nemčija in Španija, a brez uspeha. Google je tedaj v Španiji preprosto ugasnil svoje novice, v Nemčiji pa založnike s pozicije moči prisilil v nadaljnjo brezplačno uporabo njihovih novic. Da se tudi tokrat ne bo predal brez boja, kaže že njihovo lansko pojasnilo, da Google ne prodaja iskalnih poizvedb, pač pa oglase. Zato tudi ne nameravajo plačevati založnikom, kadar uporabnik...

3 komentarji

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Naložene in še vedno sejane vsebine. Vir: TPB

Slo-Tech - Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB...

32 komentarjev

Piratstvo v EU je v upadanju, ampak ...

Piratstvo v EU po državah in tipu vsebine

vir: EUIPO
EUIPO - Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je nedavno objavil študijo, ki ugotavlja, da stopnja piratiziranja v uniji upada. Natančneje, med letoma 2017 in 2018 je ta upadla za 15,1 %. Največji upad, 32 %, je zabeležen pri uporabi avtorsko sporne glasbe, sledijo filmi (-19,2 %), padec pri gledanju piratskih TV vsebin pa je 7,7 %.

Povprečen prebivalec unije je tako mesečno 9,7 krat dostopal do nelegalnih vsebin, pri čemer so razlike med posameznimi članicami precejšnje. Litovci in Latvijci, ki na lestvici vodijo, so to mesečno v povprečju napravili 26-krat, medtem ko so Finci grešili le nekaj manj kot štirikrat. Nasploh rezultati kažejo, da je piratstvo bolj popularno v državah z nižjimi razpoložljivimi dohodki.

In tu pride tisti "ampak".

Študija namreč temelji zgolj na spremljanju 70 milijard spletnih poizvedb med januarjem 2017 in septembrom 2018, pokriva pa osnovne metode piratstva, torej nelegalno pretakanje, ripanje legalnih pretočnih vsebin, torrente in običajne prenose....

50 komentarjev

Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

vir: Pxhere

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Dve veliki ameriški združenji, Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Internet Association (IA) sta na predsedniško predstavništvo za trgovino (US Trade Representative) naslovila posebni opozorili, katerega namen je vplivati na letno poročilo tega organa o ovirah, ki se za ameriška podjetja pojavljajo v zunanji trgovini. CCIA ima člane kot so denimo Amazon, Cloudflare, Facebook in Google. V IA pa so včlanjeni Google, Reddit, Twitter, Microsoft, Spotify in še mnogi drugi.

Osrednji problem je avtorska zakonodaja, ki vznika po svetu in, ki čedalje pogosteje vzpostavlja odgovornost ponudnikov storitev za avtorsko sporne vsebine na njihovih platformah. Še več, za kršitve predpisuje drakonske kazni. Trn v peti ni le evropska Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, pač pa so podobne predpise sprejeli tudi v Indiji, Vietnamu in Avstraliji. Glede direktive EU so v CCIA zapisali: "Da predstavlja neposredno grožnjo internetnim storitvam in, da njene določbe...

9 komentarjev

Rusi uspešno zatirajo piratske spletne strani

TorrentFreak - Podjetje za informacijsko varnost Group-IB ocenjuje, da se bodo prihodki ruskih spletnih strani, ki nezakonito ponujajo pretok avtorsko zaščitenih vsebin letos zmanjšali za 27 %, na 63 milijonov ameriških dolarjev. To je prvič v zadnjih petih letih, da se je njihova dobičkonosnost - ta je ključni dejavnik njihovega pojavljanja - ne le obrnila navzdol, pač pa opazno zmanjšala. Lani so njihovi skupni prihodki po ocenah znašali okoli 87 milijonov, še leta 2015 pa le 32 milijonov USD.

Rusija je po dolgih letih obtožb, da v primerih kršenja avtorskih pravic gleda stran, pred leti začela prvič resneje zatezati primež z blokiranjem takih strani. Največ pa je k zatonu pripomogel lanski memorandum, ki so ga prostovoljno sklenili največji ponudniki spletnih iskalnikov, med njimi Yandex, Mail.ru, Rambler in Gazprom Media in s katerim so oblikovali indeks spornih spletnih naslovov, ki so nato umaknjeni iz rezultatov iskanja. Dogovoru se je pridružil tudi Google, ki pa si je pri cenzuriranju...

16 komentarjev

Za lažne prijave kršitev avtorskih pravic na YouTubu 25.000 dolarjev globe

Slo-Tech - Kdor meni, da posnetek na YouTubu krši njegove avtorske pravice, lahko kanal s problematičnim posnetkom prijavi, kar se običajno konča v hitri odstranitvi posnetka. Če se to zgodi trikrat, je kaznovan tudi upravljavec kanala, saj lahko v skrajnem primeru YouTube kanal tudi zapre ali kaznuje z zdrsom v algoritmu. Nepridipravi so ugotovili, da lahko ta sistem tudi zlorabijo. To legitimnim uporabnikom povzroči veliko škode in nevšečnosti, saj nekaj časa traja, da se stvari razrešijo, v tem času pa ni ogledov in denarja.

V ZDA se je en tak izsiljevalec pravkar poravnal v tožbi, ki jo zoper njega sprožil Google. Izkazalo se je, da je lastnike kanalov izsiljeval tako, da je najprej proti njim vložil dve prijavi, da uporabljajo avtorsko zaščiteno vsebino v svojih posnetkih. Nato jim je zagrozil, da bo to storil še tretjič, če mu ne plačajo 150 ali 300 dolarjev, odvisno od kanala. Ponujal je celo popust za plačilo v bitcoinih.

Prav tako naj bi tako pridobil podatke o prebivališču žrtev...

14 komentarjev

Novi švicarski zakon o avtorskih pravicah še vedno dovoljuje piratiziranje končnih uporabnikov

Slo-Tech - Švicarski parlament je ta teden sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah, ki bo nekoliko zaostrila boj proti ilegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Toda osti so uperjene zlasti v ponudnike gostovanja, medtem ko domači uporabniki za nezakonito kopiranje še vedno ne bodo kazensko odgovarjali. Tudi ponudnikom dostopa do interneta se ne bo treba ukvarjati z blokadami.

Prenašanje avtorsko zaščitenih vsebin še vedno ni kriminalizirano
, zato se uporabnikom ni treba bati pregona. Prepovedano pa je razpečevanje, torej upload. To zadeva uporabnike storitev, kot je torrent, kjer ob prenašanju avtomatično razpečujemo dele vsebine. Pri prenosu vsebin s strani, ki ponujajo gostovanje (file hosting), denimo Mega ali Rapidshare, pa uporabnik ne krši nobenega zakona (izjema). Švicarji to utemeljujejo s sorazmerno visokimi nadomestili za kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin, ki jih plačujejo ob nakupu naprav in nosilcev podatkov - za tablico s kapaciteto 256 GB to znese...

29 komentarjev

Poljska pred Sodiščem EU izpodbija direktivo o avtorskih pravicah

vir: Wikipedia
Techdirt - Poljska vlada je konec maja napovedala, da bodo pred Sodiščem Evropske unije spodbijali razvpito direktivo o avtorskih pravicah, ki je bila sprejeta dober mesec dni prej. Zdaj je iz objave sodišča postalo jasno, da so Poljaki držali besedo, saj s tožbo poskušajo doseči razveljavitev določb 13. in 17. člen, ki govorita o vzpostavitvi samodejnih filtrov, ki naj bi prestrezali avtorsko zaščitene vsebine. Po mnenju poljske vlade gre za kršitev pravice do...

29 komentarjev

YouTube optimizira reševanje avtorskih sporov

vir: Wikipedia
The Verge - Kot je že spomladi napovedala Susan Wojcicki, direktorica Googlove video storitve, so se v podjetju posvetili hitrejšemu in bolj transparentnemu reševanju sporov med imetniki avtorskih pravic in ustvarjalci, ki svoje videe objavljajo na njihovi platformi. Kot je znano, je bil sistem doslej precej bolj na strani prvih.

Imetniki pravic so tako zgolj prijavili svoj zahtevek, niso pa bili dolžni konkretno opredeliti, kje je v določenem posnetku do kršitve prišlo, kar je zlasti pri daljših videih povzročalo težave ustvarjalcem, ki niso natanko vedeli, kaj in koliko izrezati. Še več, tudi ko so to storili, niso bili nikoli prepričani ali so v zadostni meri ugodili vlagatelju zahtevka, v nasprotnem primeru pa tvegali izbris celotnega svojega izdelka. Zdaj bodo...

7 komentarjev

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

Evropska direktiva o avtorskih pravicah dokončno pod streho

Slo-Tech - Včeraj je nova evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki jo Evropski parlament potrdil 26. marca, dobila še zadnjo zeleno luč. Svet Evropske unije je danes potrdil omenjeno direktivo z 19 glasovi za, šestimi glasovi proti in tremi vzdržanimi. Proti so glasovali Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska in Švedska. Poleg Slovenije sta se vzdržali še Belgija in Estonija. Za sprejetje je bilo treba zbrati 55 odstotkov glasov držav, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov prebivalstva (kvalificirana večina).

Direktiva je zavezujoč pravni akt glede na svoj cilj, imajo pa države pravico in obveznost, da ga same na najprimernejši način prenesejo v nacionalno zakonodajo. Države...

30 komentarjev

Francija blokirala Sci-Hub in Libgen

Slo-Tech - Francija je postala četrta država na svetu, ki je blokirala Sci-Hub in LibGen. Dostop do priljubljenih spletnih strani, koder lahko prebiramo znanstvene članke, ki so sicer zaklenjeni za dragimi naročninami, je po odločitvi višjega sodišča v Parizu onemogočen. To pomeni, da morajo vsi ponudniki dostopa do interneta blokirati 57 znanih domen, na katerih domujeta omenjeni strani.

Sci-Hub je spletna stran, ki ponuja dostop do več milijonov znanstvenih člankov, ki so sicer plačljivi. Založniki za dostop do posameznega članka zaračunajo 20-40 dolarjev, naročnine na revije pa so tako drage, da tudi univerzitetne knjižnice še zdaleč ne naročajo vseh. Leta 2011 ustanovljen Sci-Hub je postavila Alexandra Elbakyan in ponuja dostop do člankov, za kar uporablja...

29 komentarjev

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Slo-Tech - Evropski parlament je na današnji plenarni seji s 348 glasovi za in 274 proti podprl novo direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu, s katero želi Evropska unija modernizirati zakonodajo. Izmed slovenskih evropskih poslancev so direktivo podprli le Lozje Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Ivo Vajgl (DeSUS). Prejšnja direktiva o avtorskih pravicah je namreč segala v leto 2001, ko pretočnih storitev in družbenih omrežij sploh še ni bilo, spletni iskalniki pa so bili še precej v povojih. Nova direktiva je politiko in javnost močno razklala, saj ji nasprotniki očitajo uničevanje interneta, podporniki pa vidijo v njej končno ureditev avtorskih pravic v dosedanji digitalni džungli.

Novo direktivo je...

156 komentarjev

Številni protesti pred glasovanjem o digitalnem avtorstvu v EP

Sporočilo, ki je danes pričakalo uporabnike Reddita.

Slo-Tech - Še nekaj dni nas loči do torkovega glasovanja Evropskega parlamenta o direktivi o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki naj bi uredila razmerja med založniki in avtorji, predvsem pa jim ponudila vzvode, da materialno unovčijo svoje delo, kar je doslej uspevalo le manjšini. Direktiva ima torej v osnovi dober namen in prinaša veliko pozitivnih sprememb, toda v njej sta tudi zloglasna 11. in 13. člen. O obeh smo doslej že veliko pisali, utegneta pa imeti vsaj nepredvidljive, zelo verjetno pa kar nepopravljive posledice za uporabnike spleta.

Zato se stopnjuje tudi pritisk na poslance. Danes so tako svoje strani zatemnile nemška, češka, danska in slovaška Wikipedija, s čimer so upravljavci želeli opozoriti na negativne posledice sprejema takega predpisa. V...

78 komentarjev

Ugodne in priročne alternative najboljši protistrup za piratstvo

Slo-Tech - Več študijam, ki so pokazale, da represija bolj slabo zaleže v boju zoper piratstvo, se pridružuje nova študija, ki so jo na Novi Zelandiji izvedli med tamkajšnjimi uporabniki interneta. Študijo je naročil ponudnik dostopa do interneta Vocus Group in je bila izvedena decembra, v njej pa je sodelovalo več kot tisoč ljudi. Pokazala je, da je šele razmah ugodnih in enostavnih alternativ, kot so pretočne storitve, znatno vplival na padec piratstva.

Medtem ko ljudje nikoli niso bili preveč navdušeni nad kupovanjem digitalnih filmov in glasbe, je pretočni model z naročninami (najvidnejši predstavnik je Netflix) univerzalna rešitev. Represivni ukrepi, kot je vlaganje odškodninski tožb ali odklapljanje uporabnikov z interneta, se doslej ni pokazalo kot preveč učinkovito. Zanimivo...

50 komentarjev

Preobrat: Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu gre na glasovanje V EP

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Pred skoraj mesecem dni je zakonodajni postopek Evropskega parlamenta (EP), v katerem so poslanci z novo direktivo želeli urediti avtorske pravice na spletu, nenadoma zastal. Največ zaradi umika podpore nekaterih držav, med njimi je bila tudi Slovenija, ki v omiljenih določbah zlasti 11. in 13. člena, niso več videle prvotnega smisla, zaradi katerega se je vse skupaj začelo.

Ves ta čas so za zaprtimi vrati potekala pogajanja in ta teden je prišlo do preobrata, za katerega sta z dogovorom poskrbeli Nemčija in Francija. Kaj natanko so se poslanci dogovorili, za zdaj še ni znano, je pa nekaj poudarkov na svojem blogu objavila znana nasprotnica direktive, Julia Reda. Na kratko: ključne sporne določbe ostajajo. 11. člen bo tako...

17 komentarjev

Piratiziranje filmov ima (včasih) tudi pozitivne učinke

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Marketingarji s poslovnih šol Univerze v Houstonu in Western University iz kanadskega Ontaria, so v posebni raziskavi preučevali vpliv Piratebaya na uspešnost filmov v kinematografih.

Ko so švedske oblasti pred petimi leti zaprle podatkovni center Pirate Baya v bližini Stockholma, je priljubljena stran s torrenti umolknila za dober mesec dni. Prav ta downtime je bil izhodišče raziskave, ki je merila njegove učinke na prodajo kino vstopnic v tistem času. V poštev so vzeli več sto filmov in njim pripadajočih torrentov in prišli do zanimivih ugotovitev.

Če na...

13 komentarjev

Konec direktive EU o avtorskih pravicah?

Evropski parlament

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Vse kaže, da je kontroverzna Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu vsaj začasno izgubila politično podporo. Skupina enajstih držav, med njimi je tudi Slovenija, je v petek namreč napovedala, da ne podpira besedila direktive, ki ga je pripravila Romunija, trenutno predsedujoča Svetu EU. V ponedeljek bi morala potekati še zadnja pogajanja o končnem besedilu predpisa, a brez podpore tako ključnih držav to nima smisla, zato so pogajanja odpovedali. Večina držav je podporo umaknila zato, ker menijo, da bi sprejem prizadel predvsem uporabnike, na drugi strani pa vsebina zdaj predlaganih 11. in 13. členov ne bo več v zadostni meri zaščitila avtorjev na spletu.

Spomnimo, prvi je upravljavcem spletnih platform naložil...

8 komentarjev

Glasbo si vedno več "izposojamo" in vedno manj kupujemo

vir: Flickr

vir: Rolling Stone
Rolling Stone - Čeprav se vračajo gramofonske plošče, se način, kako konzumiramo glasbo zadnja leta bliskovito spreminja. Kupovanje odhaja iz mode skoraj enako hitro, kot raste popularnost pretočnih storitev, oboje pa sta simptoma istega neizogibnega trenda, ugotavlja na podlagi razmer v ZDA revija Rolling Stone. Od vse glasbe, ki so jo v ZDA poslušali lansko leto, jo je bilo 77 % pretočene prek storitev, 17,3 odstotka pa so jo poslušalci prejeli prek prodaje celotnih albumov, 5,7 % pa prek prodaje posameznih pesmi. Leta 2017 so te številke znašale 66, 24,6 in 9,3 %.

Lani je tako prodaja albumov glede na leto poprej upadla za 18,2 %, prodajal singlov pa kar za 28,8 %, medtem, ko je uporaba pretočnih storitev, tako avdio kot video,...

116 komentarjev

Google zagrozil z ukinitvijo Google News v EU

Slo-Tech - Richard Gingras, eden od Googlovih podpredsednikov, je napovedal, da bo podjetje razmislilo o ukinitvi svojih novic v državah članicah EU, potem ko so poslanci Evropskega parlamenta septembra množično podprli predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, z njo pa uveljavitev 11. člena, bolj znanega tudi kot davek na povezave. Slednji bi avtorjem vsebin zagotovil določeno plačilo, v primeru, da bi se te pojavile na zbirnih novičarskih spletnih straneh, kot je denimo Google News. S tem želi Bruselj pomagati tradicionalnim medijem, ki jim Google zadnja leta po njihovih besedah odžira oglaševalski denar, po drugi strani pa vendarle prek povezav na njihove spletne strani usmerja množice bralcev.

...

27 komentarjev

Švica trn v peti MPAA

TorrentFreak - Ameriško združenje Motion Picture Association of America (MPAA) je vladnemu predstavništvu za trgovino (US Trade Representative oz. USTR) vnovič zatožilo Švico, češ da ta zaradi svoje ohlapne zakonodaje postaja priljubljeno zatočišče za gostovanje spletnih strani z nelegalnimi, beri piratskimi, vsebinami.

Mimogrede, USTR je vladni organ, ki ameriškemu predsedniku pomaga oblikovati trgovinsko politiko, zlasti v odnosih z drugimi državami. MPAA - v bistvu gre za trgovinsko povezavo šestih največjih hollywoodskih studiev - pa je v svojem zadnjem poročilu sicer obravnavala več tujih držav, a je bila med razvitejšimi Švica deležna še prav posebne negativne pozornosti. Združenje tako zahteva, naj Švica čimprej implementira...

45 komentarjev

Sodišče EU: skrivanje za družinskimi člani v primeru piratstva je nedopustno

vir: Wikipedia
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je razsodilo, da pravica do zasebnosti družine ne more ščititi kršiteljev avtorskih pravic pred odgovornostjo. Tako gledišče bi namreč po mnenju sodnikov škodovalo temeljnim pravicam lastnikov avtorskih pravic.

Sodba izhaja iz dobrih osem let starega primera, ko je Nemec Michael Strotzer na P2P omrežju delil neko zvočno knjigo. Lastnik avtorskih pravic, nemško podjetje Bastei Lübbe AG je zato zoper njega vložilo tožbo in od njega zahtevalo plačilo odškodnine. A Strotzer se je na sodišču zagovarjal, da njegovo domače omrežje, ki je bilo sicer zavarovano, uporabljajo tudi drugi družinski člani, ki živijo v istem gospodinjstvu. Pri tem pa sodišču ni bil...

85 komentarjev

RIAA: pretočne glasbene storitve zaslužne za večino prihodkov

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih storitev

vir: RIAA
RIAA - Recording Industry Association of America (RIAA) je objavila statistiko prihodkov tamkajšnje glasbene industrije v prvi polovici letošnjega leta. Ker se trendi od onkraj Atlantika pogosto prenesejo tudi na staro celino, so številke v tem smislu zanimive tudi za nas.

Skupni prihodki članic RIAA so glede na enako lansko obdobje zrasli za desetino in dosegli 4,6 milijarde ameriških dolarjev, kljub temu pa se je njihova rast v tem času upočasnila za približno polovico, primerjano s prvima polovicama let 2016 in 2017. Prihodki iz naslova pretočnih glasbenih storitev, kot sta denimo Apple Music, Amazon...

31 komentarjev

Yandex popustil pod pritiskom, Rusija v spremembo zakonodaje

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Yandex, popularni iskalnik v državah nekdanje Sovjetske zveze in nekakšen Google teh območij, je s svojega iskalnika videoposnetkov Yandex Video sam umaknil povezave do vseh avtorsko spornih posnetkov. Torej nekaj, čemur se Google na zahodu že precej časa uspešno upira.

A tudi Yandex se ni predal brez boja. Potem, ko ga je več ruskih TV postaj najprej pozvalo, naj očisti rezultate svojih spletnih poizvedb, je Yandex najprej zatrjeval, da gre za napačno razlago ruske zakonodaje. In da bi piratske vsebine morale odstraniti spletne strani, na katerih se te nahajajo.

Toda TV postaje, med njimi kopica v lasti večinsko državnega holdinga Gazprom-Media, se niso pustile prepričati. Na moskovsko sodišče so sredi avgusta vložile zahtevo naj ponudniki interneta Yandex Video preprosto blokirajo. Sodišče je temu ugodilo in Yandexu naložilo,...

5 komentarjev

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Evropski parlament - Evropski poslanci so potrdili predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je na seji Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Glavni promotor predlagane direktive in njen glavni poročevalec v EP, Axel Voss, je bil po glasovanju navdušen, rezultat je označil kot "dober znak za kreativno industrijo v Evropi."

Poslanci so danes glasovali o približno 200 spremembah julija zavrnjene direktive, pri čemer sta bila zopet v ospredju njena 11. in 13. člen. Prvi nalaga upravljavcem spletnih platform, da za uporabo tujih vsebin poravnajo določeno denarno nadomestilo, a so ga v razpravi nekoliko omilili, tako da je iz plačevanja izločeno objavljanje...

67 komentarjev

Kako so strežniki SKS postali piratske strani

Slo-Tech - Na strežnikih SKS naj bi se shranjevali javni ključi za šifriranje elektronske pošte PGP. Zamisel je preprosta, saj lahko vsakdo nanje naloži javni ključ za svoj zasebni ključ, ki pošiljateljem omogoča šifriranje sporočil, tako da jih bo le lastnik zasebnega ključa lahko prebral. Vnosi v SKS se avtomatično delijo po vseh sodelujočih strežnikih, ki jih gostijo različne organizacije, med njimi tudi slavni MIT in Surfnet. Zaradi svojega ustroja strežniki SKS ne omogočajo brisanja ali spreminjanja vnosov; naložimo lahko podatek o preklicu ključa, a pretekle vsebine ne moremo popravljati. Če vas skupaj spominja na blockchain (distribuirano skladiščenje, nespremenljivost), niste edini. Neznanci so sistem SKS...

8 komentarjev

YouTubov Content ID strelja kozle

vir: Wikimedia
Wikimedia - Vpeljava umetnopametnih filtrov, ki bi samodejno nadzorovali vsebine, naložene na splet, je zadnje mesece pogost predmet strokovnih in političnih debat. Zdi se, da upravičeno. Primer nemškega profesorja glasbe dr. Ulricha Kaiserja kaže, da celo YouTubov sistem, znan pod imenom Content ID, svoje delo opravlja daleč od perfektnosti.

Namreč, profesor si je zaželel ustvariti svoj lasten izobraževalni kanal, na katerega bi nalagal vsebine v javni domeni. Po nemški zakonodaji sodijo v to kategorijo vsi posnetki koncertov, ki so nastali pred letom 1963. Zato je na YouTube naložil video, v katerem razlaga namen svojega projekta, v ozadju pa je igra kompozicija Biberja, skladatelja, ki je živel v 17. stoletju, posneta pa je bila leta 1962. Tri minute zatem, ko je...

42 komentarjev

Založniki: snemanje glasbe z YouTuba največji problem

Slo-Tech - Založniki so našli novega krivca, ki bojda predstavlja največjo grožnjo glasbeni industriji, pa čeprav ta beleži rekordne dobičke. Grožnjo vidijo v straneh, ki omogočajo prenos videoposnetkov oziroma glasbe z YouTuba na lokalni disk. YouTube je največji vir teh posnetkov, ni pa edini, saj je glasbo mogoče snemati tudi z DailyMotiona, SoundClouda, Vimea in podobnih. A najbolj gre založnikom v nos YouTube.

Zaradi tega so že pred dvema letoma začeli boj proti tovrstnemu snemanju ("rippanju") posnetkov. Ta teden je svojo pot sklenila zelo popularna stran MP3Fiber, a še vedno jih obstaja na desetine. Založniki zato opozarjajo, da razširjena uporaba teh strani predstavlja celo večjo grožnjo kakor zloglasne strani s torrenti, kakršna je The Pirate Bay. Cehovska organizacija BPI...

51 komentarjev

Amazonov Twitch piratiziral YouTubov dogodek

vir: The Verge
The Verge - Nedavni, t. i. "največji dogodek v zgodovini interneta", prenos dvojnega boksarskega dvoboja britansko-ameriških spletnih zvezdnikov iz Manchestra, je na plačljivem kanalu YouTuba spremljalo kakih 800.000 uporabnikov. Za domnevno ekskluzivni ogled so plačali po 7,5 funta. Toda vzporedno z uradnim streamom se je pojavilo še kar nekaj piratskih, denimo na Twitterjevem Periscopu, a najbolj obiskan je bil tisti na Twitchu, ki je na vrhuncu dvobojev pritegnil krepko čez milijon gledalcev in s tem prekosil Youtubovega plačljivega.

Amazon, ki ima Twitch v lasti je moral zato zadnje dni požreti kar nekaj kritik, potem ko ni poskrbel za pravočasno odstranitev ilegalnih prenosov. Kar pa je v...

13 komentarjev

Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Verjetno najstarejša, najznamenitejša in najtrdovratnejša spletna stran za množično kršenje avtorskih pravic te dni praznuje petnajstletnico obstoja. Pirate Bay je v tem času prehodil dolgo pot. Njegov nastanek leta 2003 je generiral kanček anarhizma, predvsem pa mladostno uporništvo proti avtorskim, moralnim, pa tudi politično-ekonimskim avtoritetam družbe. Nastal je na švedskem, kjer so se v zdaj že nekdanjem združenju Piratbyrån zbrali...

27 komentarjev

Sodišče Evropske unije: ponovna objava že objavljenih avtorskih del ni dovoljena

vir: Wikipedia
Reuters - Čeprav smo to nekako že vedeli - in smo vsi to tudi kdaj že zagrešili - je zdaj uradno: uporabniki morajo pred objavo fotografije za dovoljenje zaprositi avtorja, čeprav je konkretna fotografija brezplačno na voljo že povsod drugod na spletu. Tako je minuli torek odločilo Sodišče Evropske unije (ECJ).

Sodišče je namreč v obravnavo prejelo zanimiv primer iz Nemčije. Srednješolka iz mesta Waltrop v pokrajini Severno Porenje - Vestfalija je v svoji seminarski nalogi objavila fotografijo španskega mesta Cordobe, ki si jo je prenesla z nekega turističnega portala. Upravljavci portala so dovoljenje za objavo imeli, dobili so ga neposredno od avtorja, fotografa Dirka Renckhoffa. Težava je...

104 komentarji

Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Slo-Tech - Poslanci Evropskega parlamenta so danes proceduralno zavrnili predlog direktive o avtorskih pravicah, ki ga je junija pripravil Odbor za pravne zadeve EP(JURI). Proti je bilo 318 poslancev, za 278, 31 pa se jih je vzdržalo. To pomeni, da se predlog vrača nazaj v razpravo. Slednja, morebitna dopolnila in vnovično glasovanje bo tako na sporedu septembrske seje EP.

Kot je znano, je predlog razdelil staro celino, zlasti sta v javnosti negativno odmevala 11. in 13. člen direktive. Direktiva, taka, kot je predlagana, bi namreč močno spremenila spletni eksosistem, kot ga poznamo. Uvajanje plačil za objavljanje povezav bi namreč močno prizadelo manjše ponudnike spletnih vsebin. Enako tudi obvezno vnaprejšnje strojno filtriranje objav, podkrepljeno tudi z...

20 komentarjev

Wikipedija v opozorilo pred novo direktivo zatemnila italijansko verzijo

EP med enim svojih zasedanj

Slo-Tech - Čez dva dni bo Evropski parlament glasoval o novi direktivi o enotnem digitalnem trgu, ki med drugim prinaša tudi poostritev pravil glede avtorske zaščitene do te mere, da načenja svobodo interneta. Organizacije, ki zagovarjajo odprtost in svobodo interneta, so že jasno izrazile nasprotovanje novi direktivi, ki pa je na pristojnem odboru že dobila zeleno luč. Zaradi tega je Wikipedija posegla po nekonvencionalnih ukrepih.

Medtem ko na slovenski verziji strani ni sprememb, na angleški Wikipediji pa se pojavi obvestilo o problematiki prihajajoče direktive, je v Italiji ukrep drastičen. Danes je italijanska verzija Wikipedije v Italiji nedostopna. Obiskovalce namesto želenih člankov pričaka opozorilo, da Wikipediji ob spremembi nove direktive grozi tudi zaprtje. Piše tudi, da bi sprejem uredbe povzročil, da...

15 komentarjev

Google pirate potiska v ozadje

Vir: Pixabay

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Google je že leta pod pritiski avtorskih organizacij, da bi njegov iskalnik prenehal prikazovati zadetke spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice. Podjetje je nato delno popustilo leta 2014, ko so svoje algoritme predelali tako, da so zmanjšali prikazovanje piratskih strani. Pri tem so se oprli na število zahtevkov, ki so jih za posamezno stran prejeli po ameriškem zakonu, znanem pod imenom DMCA oz. Digital Millennium Copyright Act. Več kot je bilo zahtevkov, nižje je bila taka domena rangirana v iskalnih zadetkih.

Zdaj so pri Torrentfreak zbrali nekaj rezultatov tega početja. Doslej je bilo na ta način degradiranih kakih 65.000 spletnih strani, zahtevki, ki so jih prejeli pri Googlu, pa so se...

53 komentarjev

EU še za korak bližje cenzuri spleta

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odbor Evropskega parlamenta (EP) za pravne zadeve je dopoldne potrdil 11. in 13. člen nove direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Prvi je šel skozi s tesno večino 12:13, drugi pa z nekoliko ohlapnejšo, zanj je glasovalo 15, proti je bilo 10 poslancev.

S tem je Odbor nekako zacementiral stališče EP do teh vprašanj in se, čeprav predlog čaka še finalna faza...

140 komentarjev

Tudi OZN opozarja EU pred filtriranjem spleta

Ars Technica - David Kaye, posebni odposlanec OZN za pravico do mnenja svobodo izražanja je Evropski komisij posredoval pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi 13. člena direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Določilo namreč lastnikom spletnih platform nalaga vzpostavitev samodejnih filtrov, ki bi pazili, da se na spletnih straneh ne znajdejo avtorsko zaščitene vsebine.

Predlog člena je doslej naletel na veliko nasprotovanj v najrazličnejših krogih, pred dnevi se je na to temo oglasilo še 70 pionirjev interneta, ki so opozorili, da predlog s tem, ko odgovornost z uporabnikov prelaga na ponudnike, ogroža svoboden in odprt koncept spleta, kot smo ga poznali doslej.

Kaye je še dodatno...

16 komentarjev

Sodišče omililo kazen piratebayevcu Petru Sundeju

Peter Sunde

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Peter Sunde je bil v njegovih zlatih časih piarovec Pirate Baya, brez dvoma najbolj razvpitega (in trdoživega) iskalnika torrentov. Vsi se spomnimo njegovih zajedljivih povedi, s katerimi je odgovarjal na zahtevke odvetnikov najrazličnejših založb in produkcijskih hiš. A se je zanj in sodelavce končalo precej slabo. Švedsko sodišče jih je obsodilo na po leto dni zapora, vsakemu pa je naložilo še plačilo zajetne odškodnine in denarne kazni. Po pritožbi so jim...

28 komentarjev

EU pripravlja macolo za spletne kršitelje avtorskih vsebin

EP med enim svojih zasedanj

Slo-Tech - Potem, ko je večina podjetij preživela pestro GDPR pomlad, se zdaj v EU obeta še ena korenita reforma. Na muhi je namreč avtorsko pravo. Z novo direktivo, ki bo nadomestila tisto iz leta 2001, naj bi zaščitili vse ustvarjalce, ne le velike založniške hiše, tudi posameznike. Obenem pa je direktiva še en korak k vzpostavitvi enotnega digitalnega trga. Ampak, vedno od nekje pride ta "ampak".

Namreč, novost, če bo direktiva seveda sprejeta, bo namesto nadgradnje starih pravil, ostro zarezala v nekatere pravice, ki smo jih uporabniki vajeni že od samih začetkov spleta. Najbolj sporna sta 11. in 13. člen. Pa si ju poglejmo:

11. člen vzpostavlja novo pravico založnikov, da začno zaračunavati objavo tudi samo odlomkov svojih novic oziroma t. i. news snippets. Podobni zakonodaji sta v preteklosti že sprejeli...

77 komentarjev

Bodo v ZDA podaljšali avtorske pravice zvočnih posnetkov na internetu vse do 144 let?

Slo-Tech - Pričakovati je, da bo 1. januarja prihodnje leto v javno last prešlo cel kup avtorskih zaščitenih del, ki so izšla leta 1923. Znameniti Miki Miška, ki je z nami od leta 1928, bo to doživel leta 2024. Za zdaj kaže, da podaljšanja v zadnjem hipu ne bo, kar se je v preteklosti večkrat zgodilo. Ne bo pa to veljalo za vsa dela. Utegne se zgoditi, da bo ameriški Kongres vnovič podaljšal avtorske pravice za zvočne posnetke, kar je v preteklosti storil vsakokrat, ko je kazalo, da bo večja skupina del postala javna last.

Do leta 1976 so avtorske pravice veljale 56 let, ko jih je Kongres retroaktivno podaljšal na 75 let. Ko je leta 1998 ponovno kazalo, da bodo dela iz leta 1923 postala javna last, je predsednik Bill Clinton podpisal zakon, ki je avtorsko zaščito...

24 komentarjev

Primer opičjega selfija vendarle ni končan

Slo-Tech - Lanskega septembra je kazalo, da je spor glede najslavnejšega selfija na svetu končan. V primeru selfija, ki ga je posnela opica makak s fotoaparatom Davida Slaterja leta 2011, sta se PETA, ki je zastopala opico, in Slaterjev založnik poravnala. Na sodišče sta zato naslovila zahtevo, da tožbo zavrže, a je to ta teden presenetljivo odločilo, da poravnave ne sprejme. Pričakujemo lahko torej uradno sodbo.

Saga se vleče že dolgo. Ker je fotografije posnela opica, ki ne more biti lastnik avtorskih pravic, je Wikimedia Commons fotografije vključila v svoje baze kot javno dobro. Slater se s tem ni strinjal, a na koncu je patentni urad odločil, da je fotografija v javni lasti, ker Slater ni bistveno vplival na njen nastanek. Zgodba pa se tu ni končala, saj se je fotografija znašla v knjigi Wildlife Personalities, ki jo je leta 2015 napisal Slater. Zato je organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vložila tožbo kot zastopnik opice in zahtevala, da se prihodki od te...

80 komentarjev

V EU začela veljati prenosljivost digitalnih naročnin

Europa.eu - Včeraj so v EU začela veljati nova pravila o prenosljivosti digitalnih naročnin, ki predstavljajo korak na poti do enotnega digitalnega trga. Gre za pravila, ki jih je Evropski parlament potrdil lani in bodo evropskim državljanom omogočila, da med potovanjem po EU s seboj nesejo tudi naročnine na digitalne vsebine. To pomeni, da bodo državljani, ki v svoji državi EU kupijo naročnino na digitalne vsebine (filme, glasbo, športne prenose, e-knjige ipd.), imeli dostop do istih vsebin tudi v drugih državah članicah, kadar bodo tja potovali. Četudi v državi obiska vsebine načeloma niso dostopne zaradi avtorskih pravic ali drugih razlogov, jih bo državljan druge države lahko spremljal. S tem se uvaja tako imenovano gostovanje digitalnih vsebin, ki bo brezplačno.

...

22 komentarjev

Google spremenil iskanje po slikah in ujezil uporabnike

Slo-Tech - Redkokatera sprememba Googlovega uporabniškega vmesnika je povzročila takšen odziv kot na videz majhna sprememba pri iskanju slik. Google je v svoje iskalniku po slikah odstranil gumb Prikaži sliko, s katerim je bilo mogoče neposredno odpreti sliko, ne da bi morali vmes na spletno stran, kjer slika gostuje (hotlinking). Zdaj je treba vmes na spletno stran. Sprememba je, kakopak, posledica pravnega zapleta.

Google spremembo utemeljuje z besedami, da bodo s tem pomagali povezati obiskovalce in spletne strani. Gre seveda za prikaz oglasov, ki se odprejo na strani, prek katere morajo sedaj uporabniki do slik. Google je priznal, da je k spremembi...

47 komentarjev

Študija za EU: piratstvo ni tako škodljivo

Slo-Tech - Evropska komisija je leta 2014 naročila 360.000 dolarjev vredno študijo o vplivu piratstva na prodajo vsebin, ki jo je izvedlo nizozemske podjetje Ecorys. Leto pozneje je bila študija dokončana, a Komisija iz ne docela pojasnjenih razlogov študije do sedaj ni razkrila javnosti. Nemška evropska poslanka Julia Reda iz vrst Piratske stranke se je prikopala do študije in poskrbela, da je končno ugledala luč sveta. Odkrila je javni razpis iz leta 2013 za njeno izvedbo, nato pa je julija letos zahtevala dostop do dokumentov javnega značaja, kamor sodi tudi omenjena študija. Več kot 300 strani dolga ekspertiza je pokazala, da je piratstvo izjemno razširjeno, a nima večjega vpliva na nakupe digitalnih vsebin.

Odkrila je, da je 51 odstotkov odraslih in 72 odstotkov...

94 komentarjev

Opice ne morejo imeti avtorskih pravic

Slo-Tech - Končal se je najslavnejši spor o avtorskih pravicah nad selfijem, ki ga je posnela žival. Gre za serijo fotografij, ki jo je nevede leta 2011 posnel makak, ki je izpulil fotoaparat profesionalnemu fotografu Davidu Slaterju. Nekaj posnetkov, ki jih je makak posnel ob pritiskanju na gumbe, je bilo odličnih, zato se je hitro vnel spor nad njihovim lastništvom. Medtem ko je Slater trdil, da ima kot fotograf, ki je pripravil fotoaparat in opicam, dasiravno nenamerno,...

148 komentarjev

Boksarski dvoboj leta z zamudo zaradi težav s spletnim prenosom

Slo-Tech - Danes zgodaj zjutraj se je v Las Vegasu odvijal boksarski dvoboj leta, v katerem sta se pomerila Floyd Mayweather in Conor McGregor. Na dogodku se je obrnilo veliko denarja, kdor si ga je želel ogledati, pa je moral globoko seči v žep. Ogled pred televizije ali interneta je bil namreč v ZDA mogoč le s plačilom (pay-per-view) 100 dolarjev, skupno pa naj bi zbrali več kot milijardo dolarjev. Naval je bil tako velik, da ga strežniki niso zmogli, zato si številni kupci niso mogli ogledati dvoboja. Ta se je prav zaradi tehničnih težav s streamingom začel z enourno zamudo. To je eden največjih tehničnih spodrsljajev na velikih športnih dogodkih.

Da je za ogled dvoboja prek spleta vladalo veliko zanimanje, je bilo jasno že pred dvobojem. Več deset spletnih strani,...

35 komentarjev

Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Los Angeles Times - Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod...

12 komentarjev

Založnike skrbi snemanje pretočnih vsebin

BBC - Založniki imajo pred seboj nov problem s piratiziranjem glasbe, ugotavlja raziskava britanskih Intellectual Property Office (vladna služba za avtorske pravice) in PRS for Music (britanski SAZAS). Glavni problem predstavlja lokalno snemanje pretočnih vsebin za poznejše predvajanje, ki se je v letih 2014-2016 povečalo za več kot 140 odstotkov. Gre za strani, ki omogočajo shranjevanje pretočnih vsebin (stream-ripping), denimo videoposnetkov z YouTuba, skladb s Spotifyja in podobno. Založniki opozarjajo, da je to nezakonito.

O obsegu tega početja pričajo naslednje številke. V raziskavi je sodelovali 9000 ljudi. Lanskega septembra so ti ljudje te strani uporabljali v 500.000 primerih, medtem ko so spletne hrambe (Dropbox,...

175 komentarjev

Evropski parlament sprejel pravila glede čezmejne dostopnosti digitalnih vsebin

Evropski parlament - Evropski parlament je ta teden sprejel pravila glede čezmejne prenosljivosti digitalnih storitev. Ta bodo državljanom dala možnost, da povsod v EU dostopajo do istih naročniških (pretočnih) vsebin, kot jih imajo na voljo doma - denimo Netflixa, HBO, Amazon Prime ali Spotify. Za je glasovalo 586 poslancev, 34 jih je bilo proti, 8 se jih je vzdržalo.

V različnih državah EU imajo državljani na voljo različne vsebine, s čimer mislimo na filme, nadaljevanke, glasbe, igre, športne vsebine itd. Že to ni v skladu z idejo o enotnem digitalnem trgu, a do poenotenja po celi EU je še daleč. Nova pravila odpravljajo manjši del teh težav. Namreč, doslej pri prestopu meje kar naenkrat nismo imeli več dostopa do istih vsebin, ki smo jih naročili in plačali doma. Odslej bodo...

31 komentarjev

Nizozemski sodniki: oboževalci, ki na lastno pest prevajajo podnapise, kršijo zakon

Ars Technica - Podnapise za video vsebine, kot so filmi in TV serije, lahko ustvarjajo samo lastniki avtorskih pravic oziroma tisti, ki imajo njihovo dovoljenje. Tako je odločilo nizozemsko sodišče. Vsi oboževalci, ki sami ustvarjajo podnapise, tako po novem kršijo zakon in se lahko znajdejo v kazenskem pregonu.

Podnapisi so se znašli na sodišču zaradi boja med nevladno organizacijo Free Subtitles Foundation in nizozemskim organov za boj proti piratstvu BREIN. Po mnenju borcev proti nelegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin se podnapisi oboževalcev uporabljajo le ob gledanju ukradenih video vsebin in da zato taki podnapisi spodbujajo piratstvo. Na drugi strani nevladniki trdijo, da z...

86 komentarjev

Inovativen boj proti piratstvu - snemanje lastne pornografije

Ars Technica - Prenda Law je bilo podjetje, ki je v imenu in po pooblastilu lastnikov avtorskih pravic tožilo ljudi, ki so z interneta nelegalno prenašali filme. Ko so odkrili, da se nek film prek torrenta kopira po internetu, so vložili ovadbe zoper neznane storilce, kar jim je omogočilo pridobiti podatke o identiteti uporabnikov IP-jev, s katerih so se kršitve dogajale. Potem so tem ljudem zagrozili, da jih bodo tožili, če ne plačajo okrog 4000 dolarjev odškodnine. Posebej dobro je ta taktika delovala, kadar so ljudje kopirali pornografske filme, ker je bilo ljudi tudi malo sram, da bi se zaradi tega znašli na sodišču. A teh primerih so morali večino iztoženega nakazati lastnikom avtorskih pravic, torej svojim strankam.

A vseh kršiteljev ni bilo sram, zato so začeli...

63 komentarjev

Kimu Dotcomu se obeta izročitev v ZDA

Slo-Tech - Enemu najbolj znanih internetnih piratov Kimu Dotcomu se obeta izročitev v ZDA, saj je novozelandsko višje sodišče potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča iz leta 2015, da se Dotcom in trije soobtoženi lahko izročijo ZDA. Sodišče je sicer pritrdilo Dotcomovim navedbam, da izročitev ni mogoča zgolj zaradi kršitev avtorskega prava. Sodišče je zapisalo, da v Novi Zelandiji "spletno razpečevanje avtorsko zaščitenih del ni kaznivo dejanje", zato zaradi te obtožbe Dotcom in trije pajdaši ne morejo biti izročeni. Toda to ni edina obtožba, ki so si jo nakopali, ZDA pa so izročitev zahtevale že leta 2012.

Sodišče je namreč ocenilo, da se četverica vseeno lahko izroči, ker jo obtožujejo tudi izsiljevanja, pranja denarja in organiziranja kriminalne združbe. Dotcom...

30 komentarjev

EU sprejela dogovor o prenosljivosti digitalnih vsebin

Europa.eu - Evropska komisija, Evropski parlament in predstavniki držav članic so včeraj sprejeli prvi dogovor o modernizaciji evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, s katero želijo udejanjiti načela enotnega digitalnega trga. Trenutno je namreč evropski trg preveč razdeljen, saj digitalnih vsebin še ni mogoče na enak način kupovati v vseh državah članicah. EU si je že pred dvema letoma s strategijo za enoten digitalni trg kot cilj postavila trge harmonizirati.

Pričujoč dogovor naslavlja najmanj sporen aspekt tega cilja, in sicer dostop do digitalnih vsebin med gostovanjem v tujini. Prenosljivost bo omogočala, da bo državljan nek države imel tudi v vseh ostalih državah dostop do enakih storitev, kadar bo potoval po njih. Ponudniki spletnih vsebin bodo upravičenost do...

136 komentarjev

YouTube: letno glasbenim založnikom plačamo milijardo; založniki: premalo

Slo-Tech - Včeraj je Google razkril, da lastnikom avtorskih pravic za glasbo prek YouTuba izplačajo že več kot milijardo dolarjev na letni ravni. To mejo so v zadnjih 12 mesecih prvikrat presegli, so zapisali v blogu.

Založniki imajo na spletu tri glavne načine, kako zaslužijo. Največja količina denarja se nateče iz naročnin na pretočne storitve, drugi kos pogače pa pristavijo storitve, ki se financirajo od oglaševanja, denimo YouTube. Znaten del zaslužijo tudi z digitalno prodajo albumov in posameznih skladb poslušalcem, a so od letos glavni del prihodki od pretočnih storitev. Letos se je po nekajletnem padanju prodaje trend obrnil, prihodki od digitalnih medijev pa so presegli tiste od prodaje fizičnih medijev. Temu sledijo tudi oglaševalski prihodki, ki se s...

21 komentarjev

Francoska policija zaprla What.cd

TorrentFreak - Včeraj je nehala delovati največja stran s torrenti glasbenih albumov What.cd, ki je zrasla na pogorišču, ki ga je za seboj pustil propad strani OiNK (2004-2007) leta 2007. V devetih letih se je What.cd razvil v največje internetno skladišče glasbe, kar je zelo motilo upravljavce avtorskih pravic. Na What.cd je bilo mogoče najti vse, od najnovejših albumov, največjih hitov do najbolj obskurnih skladb. Včeraj je What.cd postal nedostopen in na svojih spletnih straneh objavil skrivnostno sporočilo, da so pobrisali vse uporabniške podatke in da se vse v dogledni prihodnosti ne bodo vrnili. To je tako podžgalo ugibanja, da gre za posledico policijske racije, kar so danes v Franciji tudi potrdili.

SACEM (francoski SAZAS) je danes uradno potrdil, da je bila racija rezultat dvoletne preiskave, s katero so razbili stran, ki je...

90 komentarjev

Facebook in AdBlock Plus: kdo bo koga?

Slo-Tech - Proizvajalec priljubljenega dodatka za brskalnike za blokiranje reklam AdBlock Plus in Facebook sta se zapletla v pravcato bitko, v kateri trenutno vodi slednji, a si dogodki hitro sledijo. AdBlock Plus je eden izmed dodatkov za blokiranje reklam v brskalnikih, ki pa ima nekoliko kontroverzen način financiranja. Ne blokira čisto vseh reklam, temveč vzdržuje seznam dovoljenih (whitelist), ki se vseeno prikazujejo. AdBlock Plus pravi, da gre za oglase, ki niso moteči in ki dejansko doprinesejo k spletu, a po drugi strani je eden izmed potrebnih pogojev za uvrstitev na ta seznam tudi finančnih prispevek oglaševalca.

Facebook po drugi strani živi od reklam, zato je vsaka grožnja njihovemu prikazovanju uporabnikom...

71 komentarjev

Torrentz.eu umolknil

TorrentFreak - Medtem ko sta bila The Pirate Bay in kasneje tudi KickAssTorrent ves čas pod žarometi javnosti, je torrentz.eu precej manj vpadljivo, a zanesljivo opravljal svojo nalogo. Stran, ki je svojo pot začela še pred The Pirate Bayem, in je kratek čas gostovala torrente, zelo kmalu pa se je preobrazila v metaiskalnik po vseh drugih straneh s torrenti, je danes brez pojasnila ugasnila. Spletna stran še obstaja, a iskanje namesto rezultatov vrne obvestilo, v katerem piše zbogom.

Torrentz.eu je na splet privekal leta 2003, torej še pred The Pirate Bayem. V 13 letih delovanja se je prelevila v največji iskalnik po torrentih, ki je združeval zadetke z vseh najpopularnejših strani s torrenti. S tem so doslej uspeli ves čas krmariti na varni strani zakona, saj nikoli niso gostili niti avtorsko zaščitenih vsebin niti...

60 komentarjev

Ustanovitelj KickassTorrents pridržan

Slo-Tech - Na Poljskem so aretirali 30-letnega ukrajinskega državljana Artema Vaulina, ki ga sumijo ustanovitve in upravljanja priljubljene spletne strani za prenos torrentov KickassTorrents (KAT). Zaradi pranja denarja in pomoči pri množični kršitvi avtorskih pravic ga preganjajo ZDA, ki že zahtevajo njegovo izročitev. Trdijo, da je Vaulin s svojim početje povzročil za več kot milijardo dolarjev škode. Istočasno so zasegli tudi domene, ki jih je spletna stran uporabljala, in blokirali nekaj s stranjo povezanih bančnih računov.

Posebej zanimivo je, kako so odkrili Vaulinovo identiteto. Izdali so ga stari grehi oziroma nespametnosti, saj je leta 2009 ob ustanovitvi strani le-to registriral s pravimi podatki, ki jih je pozneje sicer umaknil, a so ostali v zgodovinski verziji...

50 komentarjev

YouTube prek sistema Content ID imetnikom avtorskih pravic razdelil dve milijardi dolarjev

Slo-Tech - Založniki se med vsemi Googlovimi storitvami zelo pogosto pritožujejo nad YouTube, ker da se platforma uporablja za množično kršenje avtorskih pravic, ker naj bi bil nadzor pomanjkljiv. Google jim odgovarja, da to sploh ne drži, zato so danes razkrili nekaj številk iz programa Content ID, ki poskrbi za 98 odstotkov sporov glede avtorskih pravic na YouTubu.

Gre namreč za primere, ko ljudje na YouTube nalagajo posnetke, ki vsebujejo avtorsko zaščitene elemente, npr. glasbo v...

4 komentarji

Yahoo prodaja 3000 patentov

Slo-Tech - Yahoo je začel postopek prodaje več kot 3000 patentov in patentnih prijav, ki so jih bili aprila prenesli na podružnico Excalibur IP LLC, kar priča o daljših pripravah na prodajo patentov. Viri blizu podjetja pravijo, da je v zadnjih tednih podjetje stopilo v stik z več potencialno zainteresiranimi kupci, celoten postopek pa koordinirana specializirana investicijska banka Black Stone IP. Patenti v Excaliburju pokrivajo področja iskanja, e-trgovine in oglaševanja.

Yahoo si za patente želi okrog milijarde dolarjev, kar je za ta namen zelo veliko. Na to številko velja pogledati iz drugih perspektiv. Verizon je za osnovno dejavnost Yahooja, torej spletno iskanje in oglaševanje, ponudil tri milijarde dolarjev. V ponedeljek se je...

4 komentarji

Za ZDA hudi kršiteljici intelektualne lastnine tudi Kanada in Švica

Slo-Tech - V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika so pripravili letošnjo izdajo Posebnega poročila 301, v katerem ovrednotijo "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu in "identificirajo ovire za trgovanje". Pri tem gre za intelektualno lastnino v najširšem pomenu besede, torej tako za kršitve avtorskih pravic založnikov, kraje programske opreme, izdelave ponarejenih zdravil, kopiranje znamk oblačil itn. Poročilo vsako leto dvigne precej prahu, saj je v njem vsako leto redno izpostavljena tudi Kanada kot ena večjih kršiteljic.

Na prioritetnem seznamu so Alžirija, Argentina, Čile, Kitajska, Indija, Indonezija, Kuvajt, Rusija, Tajska, Ukrajina in Venezuela. To so države, ki so po ameriškem mnenju...

13 komentarjev

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da bodo razširili postopek zoper Google, ki ga vodijo zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Komisija je Googlu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections), ker Google po njenem mnenju zlorablja prevladujoči položaj na trgu mobilne telefonije, kjer njegov operacijski sistem Android dosega skoraj 80-odstotni tržni delež.

Google namreč v Android prednamešča Chrome in Google Search, ki je privzeta ali včasih tudi edina nameščena storitev za iskanje po internetu. S tem preprečuje ostalim ponudnikom iskalnikov, da bi se enakovredno kosali z Googlom, s čimer v končni fazi škoduje potrošnikom, ker zavira konkurenco. Poleg tega...

45 komentarjev

Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Slo-Tech - Končuje se eden najdaljših sodnih sporov, v katere je bil vpleten Google. Ameriško vrhovno sodišče je zavrglo zahtevek za obravnavo pritožbe ceha avtorjev (Authors Guild) zoper razsodbo zveznega sodišča, da Google s storitvijo Google Books ne krši avtorskih pravic. S tem je zgodba, ki se je začela pred enajstimi leti, končana.

Google v okviru projekta Google Books skenira ogromne količine knjig, ki v digitalizirani obliki omogočajo številne raziskave in drugo početje (npr. podatkovno rudarjenje), ki s tiskanimi verzijami ni bilo mogoče. Lastniki avtorskih pravic so Google obtoževali, da s tem krši njihove avtorske pravice, Google pa se je branil, da gre za pošteno uporabo (fair use), saj s tem niso služili, hkrati pa...

19 komentarjev

RIAA bo pri certificiranju naklad upoštevala tudi spletno predvajanje

Slo-Tech - Ameriška cehovska glasbena organizacija RIAA je v začetku meseca spremenila več kot pol stoletja star sistema določanja, kdaj album doseže zlato in platinasto naklado. Po novem bodo šteli tudi prenosi s spleta, in sicer tako nakupi skladbe kakor tudi predvajanja v pretočnih vsebinah (streaming). Za organizacijo, ki je še pred leti ignorirala te kanale, je to pomemben simboličen korak.

Album si je...

18 komentarjev

Stack Overflow: Ni nam mar, kdo blokira oglase

Slo-Tech - Pomudimo se še malo pri blokiranju oglasov, ki v zadnjih mesecih sproža ogromno polemik na internetu. Kot pri toliko drugih ravnanjih, se je tudi to pot aktivnost problematizirala, ko jo je usvojila kritična masa. Pri pripomočkih za blokiranje reklam v brskalnikih je očitno to okrog 20 odstotkov, kolikor znaša svetovni delež njenih uporabnikov med vsemi brskajočimi po internetu. In medtem ko se nekatere strani srdito borijo proti blokiranju oglasov, je drugim vseeno.

V debato se je vmešala namreč tudi stran Stack Overflow, kjer je uredniški odbor zavzel diametralno nasprotno pozicijo kot na primer Wired. Steve Feldman,...

45 komentarjev

Tudi Wired bo zahteval izklop blokiranja oglasov

Wired News - Čedalje več uporabnikov interneta brska z vključenimi orodji za blokiranje oglasov, zaradi česar so se na preizkusi znašle strani, ki se financirajo od prikazovanja oglasov. Rešitvi zagate, ki se v zadnjem času pogosto uporabita, sta onemogočenje dostopa do vsebin ob vključenem blokiranju oglasov ali zakup plačljivega dostopa. Bildu bo tako sledil tudi Wired.

Kot so zapisali pri priljubljenem spletnem časniku, bodo v prihodnjih dneh onemogočili dostop z AdBlockom in podobnimi programi. Ugotovili so namreč, da že kar 20 odstotkov obiskovalcev uporablja tovrstne metode, kar ogroža vzdržnost njihovega financiranja. To je tudi približno odstotek ljudi, ki nasploh uporabljajo blokiranje oglasov. To seveda ne pomeni, da morate izključiti AdBlock, le Wired bo...

74 komentarjev

Igra prestolov ostaja prvakinja tudi v letu 2015

TorrentFreak - Okus gledalcev televizijskih nadaljevank in nanizank se ni kaj dosti spremenil, saj je že četrto leto zapovrstjo Igra prestolov odločno največkrat prenesena z interneta. To smo lahko slutili že junija, ko je zadnji del najnovejše sezone pometel s konkurenco. Ta del je tudi ostal najpriljubljenejši, saj si ga je z interneta snelo 14,4 milijona gledalcev, če upoštevamo le javne torrente.

Na drugem mestu (vsakokrat so podatki za najpopularnejši del serije) so Živi mrtveci, kjer si je najpriljubljenejšo epizodo snelo 6,9 milijona ljudi, sledijo pa Veliki pokovci (4,4 milijona) in Puščica (3,9 milijona). Zanimivo je, da je korelacija med številom ameriških gledalcev (Nielsen ratings) po televiziji in številom prenosov s spleta precej nizka. Veliki...

6 komentarjev

Podlih osem in Povratnik že ušla na internet

TorrentFreak - Težko pričakovan filma Quentina Tarantina Podlih osem (Hateful Eight) pride v slovenske kinematografe 7. januarja, v ZDA pa je začel igrati danes. Običajno je, da na splet sorazmerno hitro pricurljajo tako ali drugače posnete verzije s slabo kakovostjo slike in obupnim zvokom, a to pot je drugače. Že sredi tedna se je namreč na internetu znašel screener zelo dobre kvalitete. Enako se je zgodilo tudi s Povratnikom (The Revenant), ki sta oba glavna kandidate za februarske oskarje.

S tem se ponavlja že stara zgodba, da do konca januarja na internet uide velika večina filmov, ki se potegujejo za te prestižne nagrade. Običajno na internet spolzijo kar članom ocenjevalnih odborov, ki vnaprej dobijo zgoščenke s filmom. A redko so na internetu še pred uradno...

72 komentarjev

Evropska komisija želi ukiniti geoblokiranje

Slo-Tech - Čeprav imamo v EU na papirju enoten trg, je ta v praksi še vedno precej razdrobljen, kar povzroča stroške, zmanjšuje konkurenčnost in nejevolji državljane. Odprava mobilnega gostovanja oziroma izenačitev tarif v tujini in doma je na izmed letošnjih pridobitev, obeta pa se nam pravi enotni trg tudi za digitalne vsebine, kar bo v EU odpravilo geoblokiranje. Evropska komisija je v okviru maja predstavljene strategije enotnega digitalnega trga danes predstavila predlog uredbe, ki vzpostavlja enotni trg za digitalne vsebine.

Geoblokiranje digitalnih vsebin se trenutno izvaja na ravni držav, torej ponudniki za vsako državo posebej določijo, ali bodo neke vsebine tam dostopne ali ne. To povzroča težave državljanom, ki kako vsebino kupijo (denimo e-knjigo ali dostop do Netflixa) ali so do nje kako drugače upravičeni (recimo s plačevanjem...

18 komentarjev

Na Udemyju precej ukradenega

Slo-Tech - Spletna stran Udemy, kjer lahko strokovnjaki objavljajo izobraževalne kurze, ki so na voljo brezplačno ali proti plačilu šolnine, se je znašla pod pritiskom zaradi nedavnih odkritij kraje avtorskih del. Nekaj strokovnjakov je na Udemyju odkrilo kopije svojih tečajev, ki so jih očitno tja priobčili drugi z namenom okoriščanja, Udemy pa je bil v svojih reakcijah počasen in neprepričljiv.

Gre za tako imenovane programe MOOC, ki prek interneta omogočajo študij množicam ljudi. Udemy je ena izmed najbolj znanih strani, ki zbira tovrstne tečaje, in tudi najuspešnejših. Leta 2011 so zbrali tri milijone dolarjev tveganega kapitala, leto pozneje še 12 milijonov, lani 32 milijonov in letos še 65 milijonov dolarjev. Investitorji torej verjamejo v njihov model. Ta temelji na...

4 komentarji

Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW

Slo-Tech - Tiskovna agencija Reuters je sprejela drastično spremembo politike glede fotografskih prispevkov, ki bo veljala za vse svobodne fotografe, ki delajo zanjo. V kratkem sporočilu so vsem fotografom povedali, da odslej ne bodo več sprejemali posnetkov, ki so nastali z obdelavo surovih podatkov (RAW) iz fotoaparata. Objavljali bodo le še fotografije, ki so bile že ob samem nastanku v fotoaparatu zapisane v formatu JPEG. Razloga sta: hitrost in, še pomembneje, vernejša poustvaritev resničnega stanja.

Fotografi često v neobdelani obliki shranijo vse podatke, ki jih zajamejo tipala, kar imenujemo zapis RAW. Tega je potem dosti laže obdelati od slik JPEG, pa tudi več svobode nam ponuja, ker so shranjene vse dostopne informacije. Pri shranjevanju posnetka v obliki JPEG se številne...

64 komentarjev

MPAA dosegla zaprtje strani Popcorn Time in YTS, konec skupine YIFY

TorrentFreak - Cehovska organizacija filmarjev MPAA je na sodišču iztožila zaprtje strani Popcorn Time in YTS, ki sta omogočali ogled in prenos avtorsko zaščitenih vsebin. Popcorn Time je bila aplikacija, ki je po videzu in funkcionalnosti spominjala na Netflix, saj je omogočala ogled različnih vsebin kar v aplikaciji kot streaming. V ozadju se je vsebina prenašala po protokolu torrent, in sicer je sekvenčno (za razliko od običajnega prenosa prek torrentov) prenašala vsebine, ki so jih ponujali različni trackerji. Zaradi svoje enostavnosti si je prislužila tudi vzdevek torrent za telebane, po podatki comScore pa...

45 komentarjev

Bild ne dovoli dostopa ob uporabi AdBlocka

Slo-Tech - Vsebine na internetu se mogoče zdijo zastonj, a jih vseeno mora nekdo plačati. Za strani, ki ne živijo od prodaje izdelkov, sta glavna vira dva: naročnine in oglaševanje. Čim več oglasov ko stran prikaže in predvsem dobi klikov nanje, tem večji prihodek ima. Uporabniki se seveda proti čedalje bolj vsiljivim reklamam borijo na različne načine, največkrat z dodatki za brskalnike (npr. AdBlock), ki oglase skrijejo, zaradi česar lastniki strani hudujejo. Nemškega založnika Axel Springer je to tako razjezilo, da je blokiral dostop do tabloida Bild.

Če poizkusite obiskati stran Bild.de in uporabljate...

94 komentarjev

The New York Times z milijonom e-naročnikov

The New York Times - The New York Times je eden izmed časopisov, ki se najuspešneje spopadajo z izzivi modernega časa, ki jih povzročata zlasti internet in vsesplošna dostopnost vseh informacij različne kakovosti. Ugledni newyorški časnik je leta 2011 uvedel plačljivi zid za svoje članke, ki pa je bil namenoma malo luknjičast in je tak ostal do danes. Ogled člankov je brezplačen, če na stran prispemo iz Googlovih iskalnih rezultatov, prav tako pa lahko brez omejitev preberemo deset člankov letno.

Kljub začetnim pomislekom, ali bodo ljudje pripravljeni plačevati za kakovostne vsebine, je The New York Times postal svetel zgled prilagajanja modernim časom. Že pred dvema letoma so z digitalnimi naročninami ustvarili 10 odstotkov vseh prihodkov,...

5 komentarjev

Nove pobude Evropske komisije za enotni digitalni trg

Europa.eu - Ena izmed ključnih prednostnih nalog Evropske komisije v tem mandatu je oblikovanje enotnega digitalnega trga, s čimer želijo odpraviti vrsto nepotrebnih ovir, ki otežujejo čezmejno spletno poslovanje, prodajo izdelkov in storitev v druge države članice EU ter izkoriščanje priložnosti za rast. Po precej splošnem marčevskem dokumentu si je Komisija to pot postavila tudi časovne roke. Predstavili so ukrepe, ki so jih razdelili v tri stebre, ki jih želijo sprejeti do konca leta 2016.

Zagotoviti želijo boljši dostop potrošnikov do digitalnega blaga in storitev po EU, oblikovati ustrezno okolje in enake konkurenčne pogoje za razcvet digitalnih omrežij ter čim bolje izkoristiti potencial rasti digitalnega gospodarstva. To želijo doseči s 16 pobudami, med katerimi omenimo...

44 komentarjev

Spotify je vreden osem milijard dolarjev

Slo-Tech - Spotify trenutno nabira svež kapital in naj bi v naslednjih tednih dobil infuzijo 400 milijonov dolarjev. Za investicijo se zanimata Goldman Sachs in državni skladi iz Abu Dabija, manjše zneske pa bi lahko vložili tudi drugi skladi. Investicija z deležem podjetja, ki ga bodo vlagatelji pridobili, celotno podjetje ocenjuje na 8,4 milijarde dolarjev. S tem se bo Spotify pridružil najvrednejšim novim IT-podjetjem, kamor sodijo na primer Uber, Snapchat ali AirBnb.

Spotify je v prejšnjih krogih financiranja že zbral približno pol milijarde dolarjev, niso pa niti še namignili, kdaj bi lahko pričakovali javno ponudbo delnic (IPO). V povprečju se to zgodi po sedmih letih delovanja, trend pa kaže na podaljševanje te dobe.

...

12 komentarjev

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Europa.eu - V Evropski uniji imamo enotni trg, ki omogoča neovirano gibanje ljudi, blaga, storitev in kapitala prek državnih mej, izjem pa je sorazmerno malo (zlasti regulirani in trošarinski izdelki). Paradoksalno je digitalni trg, ki ima najmanj fizičnih omejitev, eden izmed najbolj fragmentiranih. Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin.

Komisija je opredelila tri glavna področja, na katera se bo osredotočila in jih z ukrepi poskusila...

11 komentarjev

Norveška skoraj izkoreninila internetno piratstvo, zaslužki glasbene industrije ostali enaki

TorrentFreak - Na Norveškem se je stopnja internetnega piratstva med mladimi v zadnjih šestih letih spustila na pičle štiri odstotke, kar bi po vztrajnih zatrjevanjih glasbenih založnikov moralo blagodejno vplivati na njihovo prodajo. A je realnost diametralno nasprotna, saj so se realno zaslužki glasbene industrije celo zmanjšali.

Raziskava cehovskega združenja v fonografski industriji (IFPI) je lani pokazala, da le štiri odstotke Norvežanov, ki so mlajši od 30 let, glasbo nelegalno pretaka z interneta. Še leta 2009 je bil njihov delež 70-odstoten. To sovpada z novo norveško zakonodajo, ki daje imetnikom avtorskih pravic dodatne možnosti v boju zoper piratstvo in omogoča blokado strani, ki jo morajo...

41 komentarjev

Večina za oskarje nominiranih filmov že ušla na internet

Slo-Tech - Vsako leto največ svežih filmov na internet uide januarja in februarja, ko so že znane nominacije za februarsko podelitev oskarjev. Čeprav se filmska industrija bori proti kršenju avtorskih pravic na internetu, so običajno glavni vir pobeglih filmov kar sodelavci Akademije. Niti letos ni nič drugače.

Na internetu je mogoče dobiti že 95 odstotkov vseh nominiranih filmov, večino v DVD-kakovosti (DVD screener). Statistiko od leta 2003 spremlja Andy Baio, ki ugotavlja, da se čas od izida filma v kinematografih do dostopnosti kopije na internetu v zadnjih letih...

18 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Kanada uvaja copyright trolling

Slo-Tech - Že čez nekaj dni, tj. z 2. januarjem naslednjega leta bodo v Kanadi začele veljati določbe Zakona o modernizaciji avtorskega prava. Kot velja sklepati že iz imena, gre za prilagoditev zakonodaje "spremenjenim razmeram", misleč predvsem razbohot interneta in mobilnih naprav kot novega načina uživanja avtorskih del, kot sta se zgodila od zadnje posodobitve zakona pred skoraj dvajset leti.

Del te nove ureditve je tudi t.i. "notice and notice" mehanizem, ki nosilce avtorskih pravic upraviči do pošiljanja obvestil potencialnim internetnim kršiteljem njihovih pravic. Če se torej nosilec uspe prebiti do IP naslova kršitelja (kar pri torrentanju zlasti ni težko), lahko od pripadajočega ponudnika interneta zahteva, da temu...

4 komentarji

Kindle Unlimited avtorjem porezal prihodke

The New York Times - Kindle je poleti uvedel storitev Kindle Unlimited, ki podobno kot Spotify za glasbo za e-knjige uvaja možnost neomejene izposoje za 10 dolarjev mesečno. Za bralce je storitev ugodna, če letno preberejo več kot petnajst knjig, medtem ko so avtorji, ki knjige izdajajo v samozaložbi, precej manj navdušeni nad novostjo. Njihovi zaslužki so se po zaslugi novosti več kot prepolovili.

Problem je seveda širši, moderna tehnologija oziroma Amazon ga le potencirata. Ustvarjanje del, ki jih je po nastanku mogoče z minimalnimi stroški reproducirati in ki jih lahko uživa neomejena množica ljudi, prinaša hudo konkurenco. Medtem ko lokalnemu polagalcu ploščic ni treba biti najboljši na svetu ali vsaj v državi, da ima dovolj dela in spodobno živi, je...

32 komentarjev

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Google - Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje...

30 komentarjev

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

Peter Sunde odslužil svojo kazen

TorrentFreak - Konec maja letos je policija potrkala na vrata na hiši v predmestju južnošvedskega mesta Malmö. Odprl jim je eden od ustanoviteljev torrent trackerja ThePirateBay.com, Peter Sunde. Že tisto noč je spal v bližnjem zaporu, po tednu dni evaluacije pa so ga premestili v visoko zavarovan zapor v Gertrudsviku zunaj Stockholma. Te dni je zaključil prestajanje svojih 5 mesecev zaporne kazni zavoljo "pomoči pri kaznivem dejanju kršitve materialnih avtorskih pravic".

Sunde je bil danes izpuščen. Spet je začel twittati (v zaporu ni imel dostopa do interneta), napovedal je že tudi vrnitev k svojim obstoječim projektom - mikrodonacijski platformi Flattr in k dobro šifrirani platformi za mobilni klepet heml.is.

Pred kratkim, še v zaporu, je opravil daljši...

14 komentarjev

Aretiran še zadnji od ustanoviteljev TPB

TorrentFreak - Kot poroča TorrentFreak, je Tajska obmejna policija včeraj prijela še zadnjega od četverice pobeglih ustanoviteljev priljubljenega švedskega torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay. Fredrik Neij je trenutno v priporu in čaka na izročitev v domačo državo, kjer ga čaka 10 mesecev ne najbolj prijaznega zaporniškega režima.

Neij sicer že vse od izreka sodbe s svojo soprogo in otroci živi v Laosu, kar je tudi javno povedal za potrebe februarja lani izdanega dokumentarca TPB: AFK. Kljub temu v tej državi ni imel posebnih težav s policijo, naj pa bi ga, vsaj tako trenutno poročajo lokalni mediji, že nekaj časa sledila odvetniška firma, ki da jo je najela hollywodska stara garda. Njeni detektivi naj bi tako ugotovili, da...

16 komentarjev

Španija uzakonila davek na Google News

Slo-Tech - Zgornji dom španskega parlamenta je sprejel kontroverzna dopolnila zakona o avtorskih pravicah, ki so jih mediji poimenovali kar Googlov davek (besedilo zakona v španščini). Razlog je najbolj pereče določilo, da avtorska pravica zajema tudi povezavo (hipertekst) na članek. Spletni agregatorji novic, kot je na primer Google News, ki prikažejo zelo kratek izvleček - stavek ali dva - in povezavo na spletno stran časnika, bodo morali plačevati davek že za vključitev povezav ("linkanje") na strani časnikov.

Za zakon je sicer glasovalo izključno 172 poslancev najmočnejše konzervativne Ljudske stranke (PP), medtem ko je opozicija opozarjala, da gre za norost in katastrofo, a vse skupaj ni pomagalo. Proti jih je bilo 144, trije so se vzdržali, tako da bo zakon...

22 komentarjev

Racije v preiskavi nemške strani Kinox.to

Spiegel Online - Nemška policija je minuli teden izvedla več hišnih preiskav, pri katerih so iskali dokaze, ki bi bremenili upravljavce priljubljene spletne strani Kinox.to za brezplačno gledanje filmov na internetu. Osumljencev, ki jih poleg kršitve avtorskih pravic bremenijo tudi požigov in izsiljevanja, niso našli.

Spomnili se boste, da so pred tremi leti v eni največjih akcij v Evropi aretirali 13 ljudi, povezanih s stranjo Kino.to, in kolovodjo obsodili na štiri leta in pol dolgo zaporno kazen. Upravljavci strani so si namreč s svojim početjem pridobili več milijonov nezakonite premoženjske koristi. Kmalu po zaprtju strani kino.to je na spletu vzniknila stran kinox.to, ki je nudila zelo podobne storitve.

Glavna uma za stranjo kinox.to naj bi bila 21- in 25-letni brata iz...

2 komentarja

Tretji krog spora Oracle-Google na vrhovno sodišče

Reuters - Spor med Oraclom in Googlom glede kršitev avtorskih pravic v Javi, v katerem je v dosedanjih sojenjih vsaka stran zmagala enkrat, bo dobil svoj epilog na vrhovnem sodišču. Google se je namreč nanj pritožil, Oracle pa ima sedaj mesec dni časa za odziv, potem pa bo sodišče povedalo, ali bo primer sploh sprejelo v obravnavo.

Primer, ki traja od leta 2011, je najprej pred dvema letoma na prvi stopnji dobil Google. Šlo je za vprašanje, ali je Google z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik) kršil Oraclove avtorske pravice (ki jih je Oracle pridobil s prevzemom Suna leta 2010). Google je trdil, da se ne more patentirati oziroma zaščititi idej, funkcionalnosti in knjižnic API (podobno velja...

2 komentarja

Italija: prednameščena programska oprema na računalnikih nezakonita

Slo-Tech - Italijansko višje sodišče je minuli teden razsodilo (razsodba v italijanščini), da so kupci računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom Windows upravičeni do vrnitve kupnine za operacijski sistem, če ga ne želijo imeti naloženega. V Italiji (pa tudi drugod) je namreč pogosta praksa, ko so nekateri modeli računalnikov naprodaj le s prednameščenim Windows, medtem ko enakega modela z brezplačnim operacijskim sistemom (npr. Linux) ni bilo mogoče dobiti. Zaradi tega se je prakse prijel vzdevek Microsoftov davek.

Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da gre za obliko prisilne distribucije, ki ima monopolne tendence. Hkrati s tem kupce sili v uporabo dodatnih plačljivih aplikacij, ki so jih primorani uporabljati zaradi združljivostnih težav. Kupec iz Firenc, ki je...

141 komentarjev

Evropsko sodišče: knjižnice smejo digitalizirati svoje zbirke

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije v Luksemburgu je v zadevi Tehniška univerza Darmstadt (TUD) proti Eugenu Ulmerju odločilo, da imajo knjižnice pravico digitalizirati svoje gradivo, medtem ko morajo za izposojo in tisk digitalnih izvodov dobiti soglasje imetnika avtorskih pravic in plačati ustrezno nadomestilo.

TUD je digitalizirala knjigo Einführung in die neuere Geschichte (Uvod v novejšo zgodovino) avtorja Winfrieda Schulzeja, za katere ima materialne avtorske pravice nemška založba Eugen Ulmer, da bi jo svojim članom ponudila v branjem na elektronskem terminalu v knjižnici. Eugen Ulmer je knjižnici ponudil nakup elektronske verzije (e-knjige), kar pa knjižnice ni zanimalo, ker so tiskani izvod že imeli. Eugen Ulmer je trdil,...

10 komentarjev

Najslavnejši 'selfie' javno dobro

Slo-Tech - V ZDA se je končala bitka, katera geneza sega na indonezijski Sulawesi v letu 2011. Tedaj je znan britanski fotograf David Slater pomagal pri nastanku najbolj znanega avtoportreta na svetu. Toda ker ga je posnela opica, je fotografija javno dobro, čemur je Slater nasprotoval. Sedaj je patentni urad odločil, da fotografija ni avtorsko zaščiteno delo.

Slater je poleti leta 2011 potoval po tropskih gozdovih na Sulawesiju in posnel obilo fotografij makakov. Ko so makaki postajali čedalje zaupljivejši, je dobil zamisel, da bi jih poizkusil posneti čisto od blizu. Nastavil je fotoaparat na samodejni sprožilec in želel fotografirati, ko je ena izmed opica pograbila njegov fotoaparat in naredila nekaj neuporabnih posnetkov....

56 komentarjev

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Jeff Bezos si želi nižje cene e-knjig, a ne iz altruizma.

Slo-Tech - Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost...

20 komentarjev

Pet let stara izmišljotina iz Wikipedije sedaj vsepovsod

I just read a pop-science book by a respected author. One chapter, and much of the thesis, was based around wildly inaccurate data which traced back to ... Wikipedia. To encourage people to be on their toes, I'm not going to say what book or author. (www.xkcd.com)

Daily Dot - Peggy Parish je v Sloveniji praktično neznana in tudi neprevedena avtorica otroških knjig o Amelii Bedelia. Tudi v ZDA ni zelo znana, zato bo ena izmed prvih postaj vsakogar, ki ga o njej kaj zanima, Wikipedija - v kateri pa najdemo tudi neumnosti, ki tam vztrajajo dolga leta.

O neresnicah, ki so jih po Wikipediji povzeli drugi mediji, smo pred let že pisali. Tudi to pot se je zgodilo podobno. EJ Dickson, ki dela za Daily Dot, je davnega leta 2009 v članek o Amelii Bedelia v študentski potegavščini vpisala, da je navdih zanjo...

9 komentarjev

Strumpf: piratiziranje filmov ne škodi, včasih celo koristi

Boing Boing - V večni debati, ali piratstvo škoduje hollywoodskim studiem, smo dočakali novo dejanje. Ameriški ekonomist Koleman Strumpf, ki je že večkrat dokazoval, da je vpliv deljenja datotek zanemarljiv, je predstavil nov članek, v katerem dokazuje minimalen vpliv piratiziranja filmov na končni izkupiček studiev.

Vpliv deljenja filmov prek interneta na zaslužke studiev je zasledoval z opazovanjem gibanja tečajev delnic teh podjetij in filmov. Borza je namreč že od nekdaj znanilec prihodnosti in kaže, kaj trg od gospodarstva pričakuje v prihodnosti, pa četudi je virtualna. Raziskoval je obdobje med leti 2003-2009 ter spletno borzo Hollywood Stock Exchange, kjer je moč trgovati glede na pričakovan izplen posameznega filma.

Rezultati so pokazali, da...

47 komentarjev

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo

Rightscorpov model delovanja

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kazni za kršitve avtorskih pravic z nezakonitim kopiranjem vsebin z interneta so lahko v ZDA zelo visoke, saj je najvišja zagrožena odškodnina 150.000 dolarjev za posamezno kršitev (torej eno skladbo). Čeprav je vsem jasno, da ima povprečen kršitelj po tem štetju na svojem disku več milijonov dolarjev težko zalogo, ki je tako ali tako nikoli ne bo mogel odplačati, je namen zastraševati. Tovrstnih primerov je bilo vseeno zelo zelo malo, kasneje pa so uvedli sistem six-strikes. Gre za stopnjevanje ukrepov glede na ponavljajoče kršitve, vse od opozoril pa do resnejših posegov, kot je omejevanje internetne povezave in zniževanje njene hitrosti.

Na poseben način pa se je kršiteljev avtorskih pravic lotilo podjetje Rightscorp iz...

64 komentarjev

Filmarji bi britansko blokado pornografije razširili še na spletne iskalnike

nope.jpg

Slo-Tech - Mike Weatherley, poslanec vladajoče britanske konzervativne stranke in Cameronov svetovalec za vse stvari v zvezi z intelektualno lastnino, je v luči uspehov z domačim pornografskim filtrom in nedavno sodbo Sodišča EU zoper Google predstavil nov posvetovalni dokument o "vlogi spletnih iskalnikov v boju proti piratstvu".

Dokument je pravzaprav že precej razdelan in gradi na ideji dosedanjih dogovorov med ameriškim filmsko-glasbenim cehom in internetnim velikanom Google (v smislu, daš jim prst in naslednje leto bodo prišli prosit še za obe rami). Kot smo že pisali, Google namreč na podlagi dogovora z MPAA/RIAA že od l. 2010 blokira znane piratske izraze iz rezultatov dinamičnega iskanja (autocomplete), od leta 2011 pa...

17 komentarjev

Britanski ISP-ji uvajajo three strikes sistem

Guardian - Štirje največji britanski ponudniki dostopa do interneta (BT, Sky, TalkTalk in Virgin Media) naj bi bili tik pred podpisom dogovora z britanskim glasbenim cehom (BPI) v smeri sodelovanja pri pregonu spletnega piratiziranja glasbe.

Sistem se v tej prvi obliki imenuje "VCap" (voluntary copyright alert program), se pravi, "prostovoljni program pošiljanja obvestil o kršitvah avtorskih pravic". Deloval bo po ustaljeni viži. Imetniki avtorskih pravic bodo skozi nadzor p2p omrežij priskrbeli IP naslove ljudi, ki po njihovo sodelujejo v izmenjavi avtorsko zaščitenih del, ISP-ji pa bodo imetnikom teh IP naslovov poslali opozorilna pisma ("alerts"). V tej prvi fazi naj bi bilo to to - pisma naj bi bila spisana v izobraževalnem tonu, brez pravnih sankcij v...

13 komentarjev

Ameriški založniki so na veliko uporabljali Megaupload

TorrentFreak - Primer Megaupload se le počasi vleče naprej. Datum sodnega zaslišanja glede njegove izročitve je (spet) prestavljen na konec letošnjega leta, z aprila letos oz. novembra lani. Se pa ve, da bo Američanom nekoliko lažje dokazati svoj prav, ker je novozelandsko vrhovno sodišče nedavno potrdilo (4:1), da jim na tej točki še ne bo treba predložiti vseh dokazov, ki jih imajo zoper Dotcoma in ekipo. ZDA in Nova Zelandija imata namreč sklenjen sporazum o izročanju, kjer povsem zadostuje, da država prosilka v grobem izkaže svoje upravičenje do izročitve. Dokazi, kakršnikoli že so, naj se potem osvetlijo na kasnejšem sojenju v državi prosilki. Ta uspeh je cehovski združenji MPAA oz. RIAA tudi toliko opogumil, da sta zoper Megaupload oz. Dotcoma vložili še ločeni civilni tožbi.

Dotcom, ki je zadnje čase tudi malo umiril ton svojih javnih odzivov, je v obrambo postregel z nekaj zanimivimi...

5 komentarjev

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Slo-Tech - O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem...

176 komentarjev

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo

Slo-Tech - Še ena dobra novica iz Luksemburga: Sodišče EU je razsodilo, da se nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje ne sme zaračunavati tudi za nezakonito rabo del, se pravi, kot neke sorte nadomestilo za piratstvo.

Kot vemo, imamo uporabniki avtorskih del določene pravice proste uporabe, med njimi tudi pravico, da iz že zakonito kupljene kopije avtorskega dela, npr. DVD-ja, glasbenega CD-ja ali e-knjige naredimo še eno ali dve dodatni kopiji, če nam to pač paše (npr. za predvajanje na računalniku, na ipodu, v avtu). Dokler to kopijo držimo zase in za svoje bližnje, je to naša pravica.

No, vsaj napol, ker se za tovrstno rabo zaračunava določeno nadomestilo, in sicer kar...

54 komentarjev

BSA ukradla sliko za svojo oglasno kampanjo

TorrentFreak - BSA, ki se pravičniško bori proti piratstvu programske opreme in v svoji vnemi nemalokrat zelo optimistično oceni škodo ali svoj doprinos, si je privoščila veliko površnost, ko so sliko za svojo reklamno kampanjo preprosto - ukradli (če uporabimo običajno retoriko BSA).

Na Facebooku so eno izmed svojih akcij, ki ljudem omogoča zaslužiti nekaj denarja s prijavo rabe nelicenčne programske opreme, pospremili s fotografijo lonca zlatnikov. Težava je, da je to fotografijo posnel uporabnik strani Cakecentral in jo objavil v svojem spletnem albumu. Spletna stran TorrentFreak je to opazila in BSA poslala vprašanja, ali so za uporabo fotografije v kampanji pridobili ustrezna dovoljenja. Odgovora ni bilo, je pa...

30 komentarjev

Getty Images brezplačno ponuja 35 milijonov slik

Slo-Tech - Največja svetovna fotografska agencija Getty Images se je odločila, da bodo odslej številne njihove fotografije brezplačno na voljo za nekomercialno rabo. Vsakdo bo tako mogel pobrati slike iz 35-milijonske zbirke, ne da bi ga to karkoli stalo. Vseeno pa ima ponudba drobni tisk.

Da bi si zagotovili, da bodo uporabniki spoštovali določila o nekomercialni rabi fotografij in navedbi vira, bo uporaba nekoliko bolj zapletena. Slik ne bo mogoče prenesti na disk, ampak jih bodo lahko vdelali v strani (podobno kot lahko storimo s posnetki na YouTubu). To pomeni, da se bodo še vedno odpirale s strežnikov Getty Images, da...

31 komentarjev

Sodišče EU: linkanje ne predstavlja kršitve avtorske pravice

Slo-Tech - Sodišče EU je včeraj potrdilo, da golo linkanje na avtorsko zaščitene vsebine ne predstavlja kršitve avtorske pravice, ter da torej zanj ni treba plačati. Klipping službe, razni Google Newsi, Twitterji in podobni so lahko malo bolj mirni.

Primer je C-466/12, Nils Svensson in drugi proti Retriever Sverige AB.

Svensson in drugi so novinarji časopisa Göteborgs-Posten, sicer enega bolj branih dnevnikov južnošvedske pokrajine Gotlandija. Retriever Sverige je spletni agregator, ki zbira drugje objavljene novinarske članke, PR najave in druge zanimive vesti, jih razvršča po temah, ter potem raznoraznim firmam in vladnim organizacijam prodaja kot klipping (oz. "business intelligence").

Novinarji so seveda hoteli svoj del te clipping pogače, trdeč, da Retriever uporablja (daje na voljo javnosti) njihove avtorske članke, saj vendar povezave do njih (plus kratek povzetek, kategorizacijo) prodaja svojim naročnikom. Za takšno zaslužkarsko uporabo avtorsko zaščitenih vsebin pa da je treba...

16 komentarjev

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Slo-Tech - BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42...

41 komentarjev

Švedu zaradi deljenja enega filma pol milijona evrov kazni

TorrentFreak - Sodišče v Västeråsu na Švedskem je 28-letnega Šveda (imena, kot je na Švedskem v navadi, niso razkrili) obsodilo zaradi deljenja filmov na internetu prek protokola torrent. Za razpečevanje enega samega naslova mora plačati 4,3 milijona švedskih kron oziroma slabega pol milijona evrov. Tolikšnih zneskov smo navajeni iz ZDA, a je tudi švedsko sodišče pokazalo, da piratstvo ni šala. Zgodba seveda ni tako enoznačna.

V tem primeru ne bi mogli reči, da so se Svensk Filmindustri, Nordisk Film in Walt Disney lotili nič hudega slutečega uporabnika torrenta, ki si je na disk prenesel en film. Obsojeni je namreč med leti 2008 in 2011 deloval kot moderator in nalagalec torrentov na priljubljeno spletno stran s torrenti Swebits, ki je prenehala obratovati novembra 2011. Filme in druge vsebine je pridobil na ilegalni sceni (warez), potem pa je sestavil torrente in jih naložil na omenjeno stran. Pregon je...

65 komentarjev

Hotfile bo plačal 80 milijonov dolarjev in mrknil

TorrentFreak - Le nekaj dni pred uradnim začetkom sodnega procesa med priljubljeno stranjo za shranjevanje in deljenje vsebine na spletu Hotfile in ameriško cehovsko organizacijo filmskih studijev MPAA sta se sprti strani poravnali. Spletna stran Hotfile bo plačala 80 milijonov dolarjev odškodnine in trajno prenehali obratovati, je povzetek dogovora med strankama.

MPAA je tožbo proti Hotfilu in njegovemu domnevnemu vodji Antonu Titovu vložila leta 2011, v kateri je strani očitala vzpodbujanje uporabnikov k piratiziranju. Hotfile je imela namreč izdelan sistem nagrajevanja, ki je uporabnike nagrajeval za vsak prenos njihovih datotek, ki so ga izvedle tretje osebe. Seveda, Hotfile se je financirala iz reklam in naročnin za plačljive pakete. S tem si je...

10 komentarjev

V Franciji morajo spletni iskalniki in ISP-ji odstraniti povezave do 16 domen

Slo-Tech - Francosko sodišče je v primeru, ki se vleče že od leta 2011, razsodilo, da morajo trije največji spletni iskalniki na svetu in francoski ponudniki dostopa do interneta odstraniti, blokirati ali kako drugače preprečiti dostop do 16 domen, prek katerih se strežejo avtorsko zaščitene vsebine.

Nič nenavadnega ni, da Google, Yahoo in Microsoftov Bing dobivajo zahtevke po odstranitvi določenih iskalnih zadetkov, ki kršijo avtorske pravice. Tako imenovani zahtevki po DMCA (Digital Millennium Copyright Act) namreč iskalnikom omogočajo, da niso odgovorni za kršitve, dokler jih redno izpolnjujejo. Precej bolj radikalen pa je novi francoski...

31 komentarjev

Slike na Twitterju niso zastonj, AFP in Getty Images kaznovana z 1,2 milijona dolarjev

Ena izmed fotografij Daniela Morela.

Reuters - Fotografije, ki jih lepimo po internetu, niso brezplačno vsem na voljo za kakršnokoli uporabo, četudi jih objavimo na družabnih omrežjih, je v petek razsodilo ameriško sodišče. Gre za fotografije uničujočega potresa, ki je prizadel Haiti leta 2010. Tedaj je bil na prizorišču fotograf svobodnjak Daniel Morel, ki je posnel nekaj fotografij in jih objavil na svojem računu na Twitterju.

Tam jih je našel Lisandro Suero, ki je bil v času potresa v Dominikanski republiki, in jih objavil pod svojim imenom. Pod tem imenom jih je potem našla tudi tiskovna agencija AFP, ki jih je pobrala s Twitterja objavila z napačnim imenom, hkrati pa so jih prek storitve Getty objavili še številni drugi mediji. Skupno so bile fotografije...

63 komentarjev

Google Books ne krši avtorskih pravic

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno sodno zmago v boju z ameriško cehovsko organizacijo pisateljev (Authors' Guild), ki je od Googla terjala visoko odškodnino zaradi skeniranja knjig v projektu Google Books. Sodišče je razsodilo, da Google Books ne krši avtorskih pravic, s čimer odpira vrata novim projektom skeniranja v prihodnosti (razsodba).

Spomnimo, da je Google lanskega oktobra dosegel poravnavo z Zvezo ameriških založnikov (Association of American Publishers,...

7 komentarjev

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Slo-Tech - Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška...

9 komentarjev

Isohunt mrknil

Gary Fung, avtor Isohunta.

Slo-Tech - Po sedmih letih in pol tožarjenja ima Gary Fung, ustanovitelj popularnega torrent iskalnika IsoHunt, očitno dovolj. Poravnava z MPAA je bila podpisana ta četrtek, v njej pa se je Fung zavezal trajno zaustaviti svojo spletno stran ter nekje napraskati 110 milijonov dolarjev odškodnine za tožence-oškodovance, kjer seveda najdemo največje ameriške filmske studije. MPAA seveda že slavi.

Podpis poravnave je bil bolj ko ne le še vprašanje časa. V začetku novembra si je ameriško okrožno sodišče v Los Angelesu že tako želelo njegove prisotnosti (je sicer Kanadčan, iz Vancouvra) zaradi pogajanj o 600 milijonski odškodnini. O krivdi so odločili že letos spomladi. Takrat je bil spoznan za odgovornega pomoči pri kršitvi avtorskih pravic (contributory copyright...

55 komentarjev

Raziskava kaže neučinkovitost režima "three-strikes"

Slo-Tech - Vpliva spletnega piratstva na prodajo avtorskih del ni mogoče enostavno izmeriti, prav tako pa ni mogoče enoznačno kvantificirati učinkov različnih način za boj proti piratstvu. Pisali smo že, da je DRM dosega prav nasproten učinek, saj povečuje piratstvo glasbe, to pa se v bistvu sploh ne zajeda v prodajo. BSA seveda domnevno škodo vrednoti domišljijsko, čeprav Hollywood priznava, da tako hudo vendarle ni. Hočete znanstvene raziskave? Te so celo pokazale, da pirati kupujejo več od nepiratov. Sila zamotano torej.

Potem pa je tu še zloglasni sistem treh prekrškov (three-strikes), ki so ga uvedle že številne države, med njimi Francija, Irska, Tajvan, Velika Britanija in Južna Koreja. Na Irskem mu ne kaže prav dobro, na Novi Zelandiji so učinki prava...

21 komentarjev

HBO: piratstvo ni tak problem

Slo-Tech - Ko beseda nanese na internetno piratstvo, založniki in avtorji običajno vsako kopijo enačijo z izgubljenim prihodkom v vrednosti maloprodajne cene. BSA, recimo, tako izračuna absurdne zneske, koliko škode naj bi piratstvo povzročalo gospodarstvu. Resnica pa je bolj zapletena, saj piratstvo hkrati tudi poganja zanimanje za te stvaritve. Glasbeniki, ki večino prihodkov ustvarijo s koncerti, pravzaprav nimajo nobenega pametnega razloga, da bi nasprotovali piratiziranju svojih albumov. Presenetljivo pragmatične besede pa prihajajo iz ust ustvarjalcev priljubljene televizijske serije Igra prestolov.

Ker je ta serija že tri leta izjemno priljubljena, ni nič kaj presenetljivo, da gre za najbolj piratizirano serijo na...

525 komentarjev

Prve zlorabe britanskih spletnih filtrov so tu

Če mi ne bomo dosegljivi, naj ne bo tudi Facebook

TorrentFreak - Še malo o internetu v Veliki Britaniji, vendar tokrat ne okoli prihajajoče blokade pornografije, ampak kar o obstoječem protipiratskem filtru. Na Otoku je že blokiranih osem piratskih portalov, kot so Kick Ass Torrents (od marca lani), The Pirate Bay (maja lani) in Movie2k (maja letos). Konec prejšnjega meseca so založniki dobili še sodno odredbo za blokado priljubljene strani s TV torrenti, EZTV. Blokada je stopila v veljavo 25. julija, vse odtlej pa EZTV-jev administrator malo poizveduje o načinih kako bi jo zaobšel. Sprememba IP naslova ne deluje, ker se filter hitro in samodejno odzove. Res pa je, da v kolikor stran v svoje DNS zapise vnese tudi IP naslove drugih spletnih strani, so blokirane tudi te.

EZTV je včeraj malo eksperimentiral in uspel za...

25 komentarjev

Filmarji bi britansko blokado pr0na razširili še na torrentanje

Mr. Cameron

vir: engadget
Slo-Tech - Kot smo pisali nekje dva tedna nazaj, je britanski premier Cameron najavil uvedbo obvezne blokade pornografije kar na ravni ponudnikov interneta, in to še letos. Dostop do pornografskih strani bo potem mogoč zgolj v primeru, da naročnik za to izrecno zaprosi. Glavni razlog, po besedah premierja, je "zaščita otrok"; tam na internetu naj bi se namreč "dogajale stvari, ki so neposredna grožnja našim otrokom" oz. "razkrajajo (dobesedno: korodirajo) otroštvo".

Odziv javnosti in medijev ni bil tako razumevajoč, razen seveda znotraj okvira britanskega tabloidnega tiska, ki se redno lepi na tovrstne ideje o zaščiti otrok brez pravega razmisleka o vseobsegajočih posledicah. Vse skupaj je bilo že kar malo smešno. Poslanka Claire Perry, ena od glavnih pobudnic nove ureditve...

23 komentarjev

Pravice do zasebnega reproduciranja ni, treba jo je kar plačati

Nadomestilo za 64GB sd kartico - 2.14EUR. Za vsak trdi disk nad pol tera - 16,69EUR. Bojda se ne pobira dosledno.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije je nedavno odločilo v skoraj 10 let starem sporu med avstrijsko organizacijo za kolektivno upravljanje avtorskih pravic AustroMechana (bolj IPF kot SAZAS) in avstrijsko izpostavo internetnega giganta Amazon, glede ideje določenih držav članic, da ob prodaji CD/DVD/BD nosilcev, MP3 predvajalnikov in spominskih medijev pobirajo ti. nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje, beri za škodo, ki jo potrošniki storimo avtorjem s time/place/format/..-shiftingom legalno kupljenih vsebin. Sodišče je ugotovilo, da nediskriminatorno pobiranje tega...

206 komentarjev

Primer Aarona Swartza, pol leta kasneje

Slo-Tech - Nedavno je minilo šest mesecev, odkar si je mladi heker in internetni aktivist Aaron Swartz vzel življenje, da bi se rešil svojih težav z zakonom. Spomnimo, šlo je za mladca, ki je globoko verjel v pravico do prostega širjenja informacij, sploh tistih, za katere je tako ali tako plačala država. Leta 2008 se je prvič lotil masovnega wgetanja dokumentov, takrat sodb, iz plačljive baze PACER, s katero upravljajo ameriška sodišča. Okoli tega ga je sicer obiskal...

17 komentarjev

Glasbeniki vse bolj skeptični do Spotify-ja

Thom Yorke.

vir: BBC
BBC - Radiohedov Thom York je pravkar s precej jeze (izražene v twittu, seveda) umaknil svoj solo album The Eraser (2006) s streaming platforme Spotify. Pravi, da so prihodki za neodvisne izvajalce preprosto premajhni, saj ves denar itak poberejo ta velike tri založbe (Universal, Sony BMG in Warner).

Podobne besede je iz večih logov - od še neuveljavljenih glasbenikov do bolj znanih imen ranga Pink Floyd - mogoče slišati že dobro leto, tj. odkar je Spotify na voljo tudi na največjem glasbenem trgu, ZDA. Slušateljev je veliko, denarja pa malo. Švedski Spotify naj bi jih imel 20 milijonov (5 milijona plačljivih), ameriška Pandora skoraj 200 milijonov, trgu pa se pridružujejo tudi velika...

145 komentarjev

Spotify in Netflix dotolkla piratiziranje na Norveškem, založniška ihta pač ne

TorrentFreak - Sodeč po svežem letnem poročilu analitske hiše Ipsos je piratstvo na Norveškem v strmem upadu. Ocenjena številka nezakonitih prenosov glasbe je v zadnjih štirih letih upadla za več kot štiri petine, za filme in tv vsebine pa za polovico. In zakaj? Anketiranci so kot glavni razlog navedli prav uvedbo zakonitih alternativ.

Spotify, ki je nastal na sosednjem Švedskem, je na Norveškem na voljo ravno od leta 2008, ko je količina spiratizirane glasbe začela padati. Polovica uporabnikov za storitev tudi plačuje (5 oz. 10 € na mesec v lokalni valuti). Pri filmih in tv-jih je bil padec malce počasnejši, začenši šele lani, ko se je v državo

47 komentarjev

Novozelandsko sodišče: zaseg diskov Kimu Dotcomu nezakonit, policija jih mora vrniti

Stuff.co.nz - Kim Dotcom je dobil še eno bitko proti policiji zaradi lanske aretacije, zasega računalniške opreme in drugega premoženja ter zaprtja strani Megaupload. Sodišče je že pred časom razsodilo, da sta bili policijska racija in hišna preiskava nezakoniti, ker so bili nalogi zanje preveč splošni. Sedaj pa je sodnica Helen Winkelmann odločila še, da je bil nezakonit tudi zaseg trdih diskov in njihov prenos v ZDA.

Policija je ob raciji zasegla vso računalniško opremo, vključno s trdimi diski. Napravili so klone vseh...

19 komentarjev

RIAA v finančnih težavah

TorrentFreak - Trgovska organizacija RIAA, najbolj znana po preganjanju kršiteljev avtorskega prava, je ameriškemu IRSju oddala poročilo za fiskalno leto, ki se je zaključilo z 31. marcem 2012. Iz poročila je razvidno, da so "prihodki" (prispevki največjih založniških hiš) padli iz 33,6 milijona ameriških dolarjev na še vedno konkretnih 23,6 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih. Padec "prihodka" je možno pripisati zgolj zmanjšanju sredstev, ki jih založniške hiše namenjajo omenjeni organizaciji, da se v njihovem imenu bori proti kršitvam avtorskih pravic.

Posledica slabšega...

44 komentarjev

TPB si išče nov dom

Domena thepiratebay.gl je po vsega dveh dneh že suspendirana.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Torrent iskalnik The Pirate Bay ima vse od lanske dokončne obsodbe njegovih ustanoviteljev na zapor znatne težave z ohranjanjem prisotnosti na svetovnem spletu. Ponudniki gostovanja so pod velikim pritiskom, da jim odrečejo gostoljubnost, zato so se bili lani oktobra primorani preseliti na generične oblačne strežnike, ki jih lahko hitro in anonimno zamenjajo. V ta namen so tudi prešli z klasičnih .torrent datotek na magnet linke in distribuiran model trackerjev (DHT), zato da slika celotnega TPB strežnika z celotno bazo vred mirno paše na en USB ključek. Imajo pa nekaj več težav z vodenjem spletne domene, preko katere jih lahko obiskovalci sploh najdejo.

Njihova izvorna domena thepiratebay.se je namreč blokirana v vedno več državah (čeravno bolj tako tako, saj obstaja malo morje...

21 komentarjev

Piše se 2013 in preprodaja lastnih MP3-jev še vedno pod vprašajem

Sporočilo vsem kupcem. Taka bi morala biti obvezna nalepka na vseh avtorskih delih, takoj zraven tiste s "CE".

vir: Jundooz
Slo-Tech - V avtorskem pravu obstaja doktrina z imenom "prva prodaja" (first sale doctrine, tudi exhaustion doctrine), ki pravi, da imetnik avtorske pravice s tem, ko vam proda izvod svojega avtorskega dela (glasbeni CD, iTunes komad, Steam igro, karkoli), izgubi pravico do kontroliranja nadaljnje distribucije te kopije. To po domače pomeni, da vam ne more preprečiti, da svojo zakonito pridobljeno kopijo prodate naprej, morda ceneje, kot jo ponuja on sam. To je smiselno, saj velja tudi za ostale dobrine: stanovanje, avto, računalnik in burek so od trenutka plačila kupnine vaši in najbrž bi prav čudno gledali, če bi na njih pisalo "not for resale".

Fini tekst (43. člen veljavnega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, podobno drugod v EU in v...

61 komentarjev

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav)

Jammie Thomas-Rasset je bila sprva ponujena poravnava v višini 3400 dolarjev.

vir: Daily Tech
Daily Tech - Ameriško vrhovno sodišče je včeraj zavrnilo obravnavo pritožbe Jammie Thomas-Rasset zoper sodbo, s katero ji je naloženo plačilo 222.000 dolarjev odškodnine zaradi deljenja 24 pesmi preko p2p programov. S tem je Thomas-Rassetova izčrpala vse pravne možnosti za znižanje zneska in se bo, hočeš-nočeš, morala sprijazniti s prisojenim. Za ameriški ceh glasbenih založnikov (RIAA), ki sedi na nasprotni strani primera, to pomeni veliko zmago, se pa pričakuje, da ji bodo zavoljo ugleda pri svojih kupcih večino kazni tako ali drugače odpustili. Toliko denarja pač nima.

Russetova (r. 1977) se je z RIOO, točneje s Capital Records (takrat v lasti EMI, danes mastodonta Universal Music Group), ki jih...

160 komentarjev

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

Zaprtje Megauploada povečalo internetno prodajo filmov

Kim Dotcom je po zaprtju strani, aretaciji in izpustitvi letos zagnal novo stran Mega.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Pred nami je vest, ki bo razveselila založbe in cehovske organizacije. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki s Carneige Mellon University in Wellesley Collegea, je pokazala, da je lansko zaprtje strani Megaupload in njene sestrske Megavideo povečalo prihodke hollywoodskih studiev. Pod lupo so sicer vzeli le dva, a so rezultate posplošili na širšo populacijo. Raziskave finančno ni podprla MPAA ali kateri izmed filmskih studiev.

Ugotovili so, da so bili prihodki studiev za šest do 10 odstotkov višji (7-10 odstotkov več prodaj in 4-7 odstotkov več izposoj), kot bi bili brez prenehanja delovanja omenjenih strani. Rezultati temeljijo na podatkih, ki sta jih o digitalnih nakupih po januarju 2012 predložila studia sama,...

27 komentarjev

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Slo-Tech - Kdor je včeraj obiskal priljubljeno spletno stran z datotekami torrent The Pirate Bay, ga je pričakal spremenjen logotip (glej spodaj) in obvestilo, da so se preselili v Severno Korejo. Norveški, švedski in katalonski ponudniki povezav, ki so doslej skrbeli za povezljivost piratskega zaliva s svetom, so namreč svoje usluge ukinili, potem ko so jim varuhi avtorskih pravic zagrozili s tožbami. In tako The Pirate Bay sedaj trdi, da jim povezavo do interneta omogoča Severna Koreja, saj da so dobili posebno povabilo tamkajšnjega vodje Kim Jong-una. Sliši se precej neverjetno.

Internetne povezave v Severni Koreji so bile še do...

25 komentarjev

Finska protipiratska agencija obtožena piratiziranja TPB

Tole je piratstvo, beri neupravičeno kopiranje, predelava in distribucija tujega avtorskega dela v pridobitne namene.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - In pa še ena iz kategorije "saj ni res, pa je": finska zasebna agencija za pregon piratstva CIAPC (aka TTVK, antipiracy.fi) si je minuli vikend privoščila svojevrsten štos zoper njihovega glavnega nasprotnika, torrent iskalnik The Pirate Bay. V želji, da jih čimbolj zasmehujejo, so vzeli kodo za postavitev TPB proxy-ja ter jo postavili na svoj strežnik, vendar s spremenjeno in stilizirano ikono TPB logotipa, ki seveda kaže potapljajočo se piratsko barkačo (na sliki). Na ta način so hoteli pokazati, da se TPB "pač potaplja" in bo z njo "očitno kar hitro konec". A hkrati so nevede storili točno to, proti čemur se tako zelo zagnano borijo sami:...

30 komentarjev

SOPA se veselo obrača v grobu: Google z Viso, MasterCardom in PayPalom razmišlja o blokadi financiranja nezakonitih strani

The Telegraph - Lani tega časa, morda še kak mesec ali dva nazaj, sta se svetovna in tehnološka javnost strumno postavili v boj zoper predloga ameriških zakonov SOPA oz. PIPA, ki bi založniškim velikanom omogočila hitro in enostavno brisanje piratskih strani z interneta z odklopom domene, plačilnih storitev, oglasov ter umestitve v iskalnikih. Ključni del zakona so bili seveda megleni kriteriji za identifikacijo teh rogue sites, sumarnost (hitrost) postopka, skoraj popolna nezmožnost obrambe za prizadeto stran, ter zares popolna neusklajenost tako s tujimi kot domačimi tehnološkimi deležniki. Ti so se potem seveda zbali, da bi industrija znala SOPO uporabiti za izsiljevanje ali onemogočanje nove, inovativne konkurence na področju industrije zabave, za kar že obstaja veliko primerov. Tehnične firme so poklicale svoje lobiste in podporniki zakona med kongresniki so odpadli eden za drugim, tudi ob pomoči Occupy Wall Street in sorodnih gibanj. Za nameček je iskrica preskočila še čez Atlantik in potem...

44 komentarjev

Demonoidov operater izpuščen, stran živi dalje pod .hk domeno

Slo-Tech - Lansko zaprtje priljubljenega (napol) odprtega torrent trackerja Demonoid je bila ena redkih vidnih zmag v boju proti piratstvu (sodni primer zoper Megaupload je v luftu, PIPA, SOPA in potem še ACTA pa so vse neslavno propadle). Zaprtje je bilo precej temeljito. Ukrajinski gostitelj Collocal jim je ugasnil strežnike, istočasno pa so mehiške oblasti v mestu Monterrey na severovzhodu države aretirale domnevne kolovodje (in sproti še zasegle njihovo mehiško črnogorsko domeno demonoid.me). S tem je Demonoid izgubil večino uporabnikov, ki so bili pravzaprav že kar siti nedosegljivosti, ki se je zavoljo težav z dosegljivostjo in DDOS-anja s strani konkurence in najbrž založnikov dogajala že več let.

Potem je bilo dolgo vse tiho, zdaj pa iz skrajno zanimivega od virov -

35 komentarjev

TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Slo-Tech - Po včerajšnji premieri na Berlinskem filmskem festivalu je direktor Simon Klose, kot že obljubljeno, danes objavil celotno kopijo filma The Pirate Bay: Away from Keyboard (TPB:AFK) na YouTubu, torrentih in drugod. Film je tako na voljo zastonj, seveda pa ga lahko tudi kupite za 10 dolarjev (oz. poljubno višji znesek) kot digitalni prenos, prednaročite DVD za 23 dolarjev ali ga podprete z nakupom majic in drugih pritiklin.

Uro in 22 minut dolgo delo je na voljo pod Creative Commons Attribution - Non-Commercial - No Derivatives licenco, se pravi, ga lahko prosto delite naprej, dokler skupaj s kopijo navedete avtorstvo in dokler s tem ne služite denarja. "No derivatives" klavzula, ki prepoveduje predelave in remixe, je tu zato, ker film...

48 komentarjev

352 evrov za prenos treh skladb

RIANZ - Recording Industry Association of New Zealand

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - V sredo je sodišče dosodilo v prid novozelandske RIAA (RIANZ - Recording Industry Association of New Zealand) in neimenovanemu kršitelju naložilo plačilo 616,57 novozelandskih dolarjev (prb. 352 EUR).

To je bila prva tožba po tej zakonodaji (sprejeti aprila 2011) v Novi Zelandiji, ki lastnikom avtorskih pravic omogoča pripeljati kršitelja pred sodišče po treh prekrških. Kršitelj je nedovoljeno prenesel pesem skupine Hot Chelle Rae, za katero je prejel eno opozorilo,...

76 komentarjev

Google se je poravnal s francoskimi založniki

BBC - Google bo ustanovil 60 milijonov evro vreden sklad za inovacije pri digitalnem založništvu (Digital Publishing Innovation Fund), s čimer bo sklenil spravo s francoskimi založniki. Jedro spora, ki se vleče že nekaj let, so bili zaslužki, ki jih Google ustvari s prikazovanjem povezav do novic na spletnih straneh francoskih časnikov. Google je namreč z oglaševanjem služil lepe denarje s prikazovanjem povezav oziroma iskalnih zadetkov (sama vsebina je bila še vedno na straneh časnikov), kar se je zdelo časnikom nepravično. A Google jim je zagrozil, da jih bo v celoti blokiral iz svojih iskalnih zadetkov - in kogar ni na Googlu, ga ni. Francija pa je zagrozila, da bo obdavčila spletno oglaševanje in zbiranje osebnih podatkov,...

5 komentarjev

Raziskava: uporabniki P2P kupijo več avtorskih del

Ars Technica - Raziskovalni center American Assembly na Columbia University je objavil rezultate zadnje raziskave (PDF-dokument) o deljenju datotek prek interneta, ki so jo s podporo Googla opravili v ZDA in Nemčiji. Izsledki so zelo zanimivi, saj kažejo, da P2P ni tako velika grožnja avtorjem in založbam, kot želijo slednje prikazati. Ugotovili so še, da so ljudje proti izključevanju interneta ali rezanju pasovne širine zaradi kršitev (režim three-strikes).

Raziskava je razdeljena na pet delov: prakse (kaj ljudje počno), vrednotenje (kaj ljudje mislijo, da bi morali početi), kazni, blokiranje interneta in nakupovanje.

Splošni rezultati kažejo, da so Nemci bolj tolerantni do kopiranja datotek ter precej bolj občutljivi na zasebnost. Pokazalo se je tudi, da ljudje ne...

39 komentarjev

Twitter fotke niso v javni lasti

Reuters - Newyorško sodišče ima trenutno pred sabo zelo zanimiv primer o pravni naravi preko Twitterja (Facebooka, idr.) objavljenih fotografij, predvsem v kontekstu žurnalizma. Vprašanje je zelo aktualno. Medtem, ko so nekateri mnenja, da je objavljanje uporabniških fotografij nedostojno za ta resne časopise, drugi k temu celo vabijo, tretji pa kar potihoma kradejo in potem pod "vir" napišejo "Twitter". No, sodišče je zdaj odločilo, da je pravo glede tega vendarle jasno - da se to slednje pač ne sme.

Spor je sprožil Haitijski fotoreporter Daniel Morel, sicer nekdanji dolgoletni fotograf za ameriško tiskovno agencijo AP. Leta 2010, po uničujočem potresu na tej otoški državi, je na svojem Twitter streamu...

35 komentarjev

Sony hoče še offline DRM

Scumbag Sony je sicer globoko v rdečih številkah

vir: The Internets
The Internets - Sony je minuli mesec vložil patentno vlogo za nov offline DRM sistem, ki bi vsak plošček z igro opremil še s posebno oznako (tag) za upravljanje pravic. Ko bi uporabnik kupil plošček in ga prvič vstavil v svojo igralno konzolo, bi se na to oznako trajno shranila identitega te konzole. Disk od takrat dalje ne bi deloval več nikjer drugje, kar bi efektivno preprečilo posojanje ali preprodajo rabljenih diskov, brez potrebe po vseskozi aktivni internetni...

117 komentarjev

Francoski ISP blokira vse oglase, mediji in strani ogorčeni

Takole vidimo Le Monde brez blokade reklam in z njo.

Ars Technica - Oglasi so sestavni del interneta, saj predstavljajo glavni vir financiranja za ogromno množico velikih in malih spletnih strani, ki so za uporabnike brezplačno dostopne. Vse tehnike za blokiranje oglasov so zato nujno kompromis med dvema svetovoma. Uporabniki oglasov seveda ne bi želeli gledati, a če bi ugasnili, bi se zaprle tudi denarne pipice in posledično tudi strani same. Zato ni čudno, da je Microsoftova odločitev, da bo Internet Explorer 10 privzeto vključil zastavico DNT (Do Not Track), sprožila revolt med oglaševalci - pa čeprav ne gre za prikaz oglasov, ampak zgolj sledenje in profiliranje uporabnikov. Ker naj ne bi šlo za zavestno odločitev uporabnikov, marsikod ignorirajo Internet Explorerjevo nastavitev DNT. Si predstavljate, da bi nekdo avtomatično blokiral vse oglase na internetu?

Francoski ponudnik dostopa do interneta Free poizkuša prav...

35 komentarjev

Slovenski plačljivi zid Piano po letu dni životari

Slo-Tech - Lani januarja je enajst slovenskih tiskanih medijev (Delo, Slovenske novice, Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja) uvedlo enoten sistem za zaračunavanje spletnega dostopa do svojih vsebin Piano. Model je podjetje Piano Media premierno uvedlo na Slovaškem, z nekaj manjšimi prilagoditvami pa je zaživel tudi pri nas. Mediji tako na slovenskem trgu nastopajo z enotnim naročniškim modelom, ki omogoča prebiranje vsebin na vseh straneh, prihodke pa si razdelijo takole: 30 odstotkov pobere Piano Media, 40 odstotkov časnik glede na število uporabnikov in 30 odstotkov glede na čas, ki ga na njegovih straneh ti prebijejo.

Načrtovali so, da bo se v sistem priključilo 10.000-12.000 uporabnikov, kar...

143 komentarjev

Kaj so pirati iskali v letu 2012

TorrentFreak - Konec leta je idealen čas za različne statistike in preglede, saj zaradi prazničnega premora ostalih novic nekako začne primanjkovati. Zato si bomo danes pogledali, kaj so spletni pirati v letu 2012 najraje snemali z interneta.

Med filmi je zmagovalec Projekt X, precej bolna srednješolska komedija, kjer je glavni motiv nori žur. Z interneta jo je preneslo okoli 8.720.000 uporabnikov. Na drugem mestu najdemo Misijo: nemogoče - Protokol duh (8.500.000), sledijo pa Vzpon viteza teme, Maščevalci in Sherlock Holmes: Igra senc. Zanimivo je, da je korelacija med zaslužkom in številom prenosov za prvih deset filmov po prenosnih zanemarljiva...

27 komentarjev

Napihovanje YouTube ogledov

Guardian - Že malo pred božičem se je začela plesti zgodba o tem, da naj bi YouTube pošteno kaznoval nekatere največje glasbene založnike, ki da so s pomočjo spletnih strani za poceni crowdsourcanje računalniških nalog (Mechanical Turk, Fiverr, idr.) umetno nabijali število ogledov svojih glasbenih videospotov. Implicirana so sama največja imena - Universal EMI, od septembra največji in pravzaprav večinski svetovni glasbeni založnik, naj bi denimo izgubil več kot milijardo ogledov na posnetkih nekaterih največjih zvezd, med njimi Alicie Keys in Rite Ore. Sony naj bi izgubil slabo milijardo, RCA records 150 milijonov, še kup bolj znanih pevcev s svojimi youtube računi pa podobno več sto milijonov. To niso nizke številke, saj posnetkov z več kot 100...

3 komentarji

Microsoftovec o DRM-ju

Ars Technica - Štirje Microsoftovi inženirji s Petrom Biddlom (na sliki) na čelu so deset let nazaj izdali precej kontroverzno študijo The Darknet and the Future of Content Distribution. V njej so predvideli, da še tako sofisticiran DRM sistem ne bo sposoben vzdržati vseh napadov hekerske skupnosti, ter da, takoj bo ko vsaj ena kopija prosta digitalnih spon, več ne bo mogoče ustaviti njene distribucije čez nezakonita omrežja ("darknet"), tipa p2p, bittorrent ali dobri stari sneakernet (prenašanje podatkov z usb ključki in zunanjimi diski). A spet, to ne bo ustavilo založniške industrije, da ne bi vsak drug mesec poskusili znova, kar se bo potem sprevrglo v tehnološko in pravno vojno, v kateri se bodo venomer trudili biti en korak pred pirati, na...

82 komentarjev

Zasegi piratskih domen se nadaljujejo, tokrat tudi v Evropi

Network World - Operacija In our sites se nadaljuje. Ameriška carinska uprava ICE je tudi letos, tako kot že lani in predlani, na ponedeljek po ameriškem zahvalnem dnevu (prejšnji četrtek) zasegla večje število domen, na katerih operirajo trgovine s ponarejenim blagom. Včeraj je namreč bil ti. Cyber Monday, ki velja za najbolj uspešni spletni nakupovalni dan v letu, in nasploh sledi črnemu petku, začetku ameriške božično-novoletne nakupovalne sezone in s tem povezanih popustov. Datum je tako strateško izbran na trenutek, ko so vse piratske trgovine v nizkem štartu, zelo dobro vidne, in brez prave možnosti za popravek.

Letošni iteraciji pravijo "Project Cyber Monday 3", odnesla pa je skupaj 101 domeno....

5 komentarjev

Zaprtje Megauploada malenkostno znižalo prihodke založnikov

TorrentFreak - Raziskovalca z münchenske fakultete za menedžment (LMU) in københavnske poslovne fakultete (CBS) sta objavila članek, v katerem ugotavljata, da je imelo zaprtje strani Megaupload januarja letos negativen vpliv na prihodke založnikov.

Podatki so skopi, a iz dosegljivih podatkov sta s svojo metodologijo dokazala, da je v povprečju vpliv negativen. Analizirala sta 1344 filmov v 40 državah iz zadnjih petih let in prihodke, ki so jih prinesli svojim založnikom. Pri tem sta primerjala, kako se je trend spremenil po januarju letos, ko so Megaupload zaprli. Ugotovitve so zanimive.

Za tiste najbolj uspešne filme (blockbusters) bistvene spremembe ni;...

16 komentarjev

DRM v akciji: manj piratiziranja, več zaposlitev

Polygon - O sistemu DRM običajno ne najdemo dobrih besed. Njegov namen je plemenit, saj želi preprečiti piratiziranje zaščitenih vsebin, a je njegova izvedba običajno tako slaba, da povzroči več škode kakor koristi. Večkrat smo namreč dokazovali, da DRM v resnici povečuje stopnjo piratstva iger in glasbe, občasno pa ušpiči tudi kakšno neumnost. Številni mu še posebej zamerijo, da so lastniki legalnih verzij z DRM bolj omejeni kakor pirati. A v nekaterih primerih se DRM izkaže pozitivno.

V začetku meseca je izšla nova verzije priljubljene igre Football Manager 2013. Razvijalec Sports Interactive je ob izidu povedal, da je novo verzijo pomagalo pisati 17-18 ljudi več kakor lansko inačico. Razlog je DRM. Boljši DRM je lani poskrbel,...

26 komentarjev

15 let zapora za CD/DVD pirata

CD piratstvo očitno še je aktualno.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Ameriška zveza glasbenih založnikov RIAA na veliko slavi svoj zadnji uspeh: Missisipijsko sodišče je 37-letnega Patrika Lansun Kinga obsodilo na kar 15 let zaporne kazni zaradi piratiziranja glasbenih in video ploščkov.

Kinga so aretirali v začetku leta v manjšem mestu Hazlehurst južno od prestolnice Jackson, potem ko je tajnemu sodelavcu posebne tožilske skupine za intelektualno lastnino uspelo od njega kupiti več ponarejenih ploščkov. Sledeča hišna raziskava na njegovem domu oz. v službenih prostorih je nato odkrila opremo za hitro kopiranje nosilcev, ter nekaj več kot 10.000 že skopiranih nosilcev. Na podlagi dokazov je King nato priznal vse točke obtožnice, a vseeno prejel sorazmerno visoko kazen. V zaporu bo sedel...

62 komentarjev

Me.ga v težavah še pred zagonom

Dotcom s soprogo

NZ Herald News - Kim Dotcom si očitno na vse načine išče publiciteto, ki bi mu koristila pred marčevsko odločitvijo novozelandskega sodišča o njegovi izročitvi ZDA. Primer, ki se je začel z zaprtjem strani Megaupload in njegovo aretacijo, je na trhlih temeljih, zato je težko napovedati, kakšna bo odločitev sodišča. Dotcom pa medtem agitira na različne načine in hkrati provocira.

Pretekli teden je napovedal zagon strani Me.ga, ki naj bi predstavljala evolucijo bivšega Megauploada. Stran naj bi bila dovolj različna, da s tem ne bi kršil obljube, da v času do odločitve sodišča ne bo ustanavljal enakovrstnih strani, a hkrati še vedno toliko podobna, da jo bodo uporabniki vzeli za svojo. Bistvena sestavina naj bi bilo avtomatično šifriranje vsebine. Me.ga bo mogoče res zaživela 20. januarja 2013, kot je...

13 komentarjev

Za deljenje desetih filmov prek interneta poldrugi milijon dolarjev kazni

TorrentFreak - Ameriško sodišče v Illinoisu je razsodilo, da mora Kywan Fisher pornografskemu založniku Flava Works plačati 1.500.000 dolarjev odškodnine za nezakonito razpečevanje desetih filmov po internetu prek omrežja bittorrent. Ker se Fisher na sodišču sploh ni pojavil, je sodišče zgolj ugodilo zahtevkom Flave ter izreklo zamudno sodbo njim v prid, hkrati pa mu je zaradi obremenilnih dokazov in otežujočih okoliščin prisodilo plačilo najvišje dovoljene odškodnine, tj. 150.000 dolarjev za posamezen primerek avdio-vizualnega dela.

Sodba je zanimiva, ker ne gre za povsem klasičen primer tako zvanega copyright trollinga, torej pregona anonimnih (John/Jane Doe) delivcev (seederjev) na p2p omrežjih. Leni oz. predlani so namreč določeni založniki s pomočjo tehničnih sodelavcev na veliko nadzorovali bittorent swarme in zbirali IP naslove delivcev, nakar so jih vse strpali v eno masovno tožbo in zbirali lepe denarce iz poravnav. Tem primerom je do letošnje pomladi bolj ko ne odklenkalo, ker so...

102 komentarja

Po Megauploadu Me.ga

CNet - Kim Dotcom se kljub aretaciji in grozeči izročitvi v ZDA, o kateri bo novozelandsko sodišče odločalo marca, loteva novih projektov. Prek Twitterja je tako napovedal, da bo januarja zagnal novo spletno stran Me.ga, ki bo nekakšen Megaupload na steroidih.

Stran bo zagnal na simboličen datum 20. januarja 2013, ko bo minilo ravno leto dni od njegove aretacije. Novo skladišče podatkov za uporabnike bo v celoti šifrirano, ključ za svojo vsebino pa bo imel izključno uporabnik. Na ta način se želi Dotcom izogniti zapletom s pravosodjem, saj niti upravljavec strani niti organi pregona ne bodo mogli pogledati, kaj uporabniki hranijo na njej, saj ne bodo imeli šifrirnih ključev. Hkrati bo stran uporabnikom prijazna, saj bo šifriranje izvedeno kar v brskalniku...

18 komentarjev

Eminem v. Universal

Eminem, med eno od svojih promocijskih obveznosti.

Techdirt - Dobra prodaja glasbe v digitalni obliki (iTunes, Google Play, Amazon, idr.) je na novo odprla vprašanja delitve dobička med založbo in avtorjem. Največji svetovni založnik Universal (odkar so minuli mesec zaključili prevzem EMI) je vztrajal pri starih procentih iz prodaje CD nosilcev, kjer založba dobi od 85 do 95% neto prihodkov, avtor pa tam od 15% dol. Tako velik delež pogače so utemeljevali s svojimi vložki v promocijo, zalaganjem avtorja (avans za čas ustvarjanja albuma), ter fizičnimi stroški izdelave ter distribucije CD-ja in ovitka. To slednje je pri digitalnih prihodkih seveda odpadlo, zato so nekateri izvajalci vztrajali, da bi morali dobiti večji delež ti. digital incoma.

...

44 komentarjev

Francija, Nemčija razmišljata o novi avtorski pravici na izvlečke novic

Francoski časopisi pravijo, da se današnji bralci zadovoljijo zgolj z povzetki, tako da do obiska njihove spletne strani sploh ne pride.

ComputerWorld - Kot že rečeno, se francoski izdajatelji časopisov čutijo oropane s strani Googla, ki na svojem iskalniku prikazuje izvlečke njihovih novic, opremljene s svojimi (tj. ne njihovimi) oglasi, oni pa od tega nimajo nič. Nič zato, ker naj bi bili ti povzetki za bralce več kot dovolj, tako da do klika na novico in s tem obiska časopisove spletne strani naj sploh več ne bi prišlo. Google naj bi se tako bolj ko ne prostodušno mastil na njihovih vsebinah.

Tukaj ne gre za osamljeno idejo. Nemška vlada je avgusta podprla predlog novele zakona o avtorski pravici, s katero bi le-to...

84 komentarjev

Netflix krade

Netflix je ta teden zaštartal v Skandinaviji.

vir: engadget
Slashdot - Še ena iz analov big copyrighta: Netflix je svoje rešitve za video za zahtevo (Netflix Watch Instantly) na Švedskem, Norveškem, Danskem in na Finskem, vsak dan v še eni državi. Cena je ugodna - 79 kron na mesec npr. na Danskem, kar je dobrih 9€. A zgleda, da to ni dovolj za plačilo profesionalnih prevodov v domači jezik, saj npr. nekateri Finci poročajo, da so podnapise pograbili (beri: ukradli) kar z lokalnega portala za ljubitelje filmov.

Poročila ne temeljijo na neki temeljiti analizi teksta, ampak na preprostem dejstvu, da so iz podnapisov pozabili pobrisati "creditse". V izhodni špici filma se zato za kratek čas pojavi napis "Ta podnapis smo...

30 komentarjev

Three strikes polom v Novi Zelandiji

RIANZ-ova vodstvena struktura imitira Združene narode: člani se delijo na stalne in nestalne, od 5 stalnih sedežev pa so štirje v rokah velikih štirih tujih založb - Sony, Warner in EMI + Universal.

vir: Wikipedia
Wikipedia - Lani aprila je novozelandski parlament iznenada in po hitrem postopku, pod znatnim pritiskom ameriških diplomatov, sprejel njihovo različico three strikes zakona za odklop domnevnih internetnih piratov. Poldrugo leto kasneje so našli prvo osebo, ki je prejela dovolj obvestil za odklop, vendar je - podobno kot v Franciji - več kot očitno nedolžna. Novozelandsko združenje glasbenih založnikov (RIANZ, po ameriški RIAA) je zato v sili razmer preprosto umaknilo obtožnico...

98 komentarjev

ThePirateBay se seli v oblak

TorrentFreak - Sinoči so administratorji torrent trackerja The Pirate Bay zamenjali ponudnika spletnega gostovanja, in sicer tako, da zdaj ne gostujejo več na svojih fizičnih strežnikih v kolokaciji, ampak na spretno skritih oblačnih instancah. Nova ureditev je cenejša, robustnejša, bolj skalabilna (dodajanje novih instanc je hitro in poceni) ter predvsem bolj odporna pred policijskimi zasegi.

TPB zdaj gostuje pri večih (trenutno dveh) še neimenovanih ponudnikih oblačnega gostovanja, vsakem na drugi celini. Z "neimenovanih" mislijo, da tudi ponudniku gostovanja niso...

99 komentarjev

Slovenija: tržni inšpektorat ne bo preganjal gostinskih lokalov

Slo-Tech - Slovenski Tržni inšpektorat (TIRS) se je odločil, da ne bo preganjal približno 2.000 gostinskih lokalov, katerih naslove prejmejo od SAZASA na letni osnovi. SAZAS je slovensko združenje avtorjev in skladateljev, ki v skladu z veljavnim zakonom o avtorski in sorodnih pravicah ter dolgoletnim dovoljenjem Urada za intelektualno lastnino izvaja kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic na avtorskih delih s področja glasbe, v imenu slovenskih in tujih avtorjev. Že nekaj let zbirajo sezname gostinskih lokalov, frizerskih salonov in podobnih javnih krajev, ki v svojih prostorih preko prižganega tv ali radijskega sprejemnika z obiskovalci izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebine (temu se pravi sekundarno radiodifuzno oddajanje),...

73 komentarjev

Portugalska: deljenje datotek za osebno rabo je legalno

Techdirt - Portugalsko državno tožilstvo je odločilo, da ne bo preganjalo približno 2.000 posameznikov, katerih IP-naslove so prejeli od ACAPOR-ja preteklo leto. ACAPOR je portugalska inačica SAZAS, ki pokriva vsa avdiovizualna dela in kulturne stvaritve (Associação do Comércio Audiovisual, Obras Culturais e de Entretenimento de Portugal), in skrbi za zaščito pravic založnikov. Lani so zbrali 2.000 IP-naslovov ljudi, ki so prek P2P-omrežij izmenjevali avtorsko zaščitene vsebine, in jih predali državnemu tožilstvu.

Pričakovali so, da bo to sprožilo postopek, od ponudnikov dostopa do interneta pridobile podatke o imetnikih IP-naslovov ob datumih kršitev ter jih sodno preganjalo. Po letu dni se je zgodilo nasprotno. Tožilstvo je...

26 komentarjev

Google se je poravnal z založniki glede Google Books

BBC - Google se je poravnal z založniki v sedem let starem sporu, ki so ga zanetili s projektom Google Books. V sklopu tega projekta so skenirali več milijonov knjig in jih optično prebrali (OCR). Postavili so jih na splet, kjer so omogočili iskanje po njih, branje pa je bilo omejeno le na nekaj strani posamezne knjige. Čeprav celotne knjige niso bile dostopne in je možnost iskanja po knjigah ustvarila znatno dodatno vrednost, so založniki Google zaradi kršitve avtorskih pravic leta 2005 tožili.

Leta 2008 so dosegli poravnavo, v okviru katere bi moral Googel plačati 125 milijonov dolarjev odškodnine, da bi svoje početje retroaktivno legaliziral. Hkrati bi Google dobil pravice v celoti objaviti vsebino knjig, katerih izvodov...

135 komentarjev

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so...

17 komentarjev

Ustanovitelj Pirate Baya izročen Švedski

PC World - Kambodža je Švedski izročila Gottfrida Svartholma Warga, ki so ga 30. avgusta aretirali na podlagi mednarodne tiralice. Warg je eden izmed četverice ustanoviteljev in skrbnikov zloglasne strani The Pirate Bay, ki je bila na Švedskem obsojena na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnine. Poleg tega je Warg obtožen tudi sodelovanja pri računalniškem vdoru v sisteme podjetja Logica. Takoj po prispetju na Švedsko so ga na stockholmskem letališču Arlanda priprli in začeli postopke zoper njega.

Medtem ko so se Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde na...

11 komentarjev

V Franciji izrečena prva globa po HADOPI-ju

Ars Technica - Pred tednom dni smo pisali, da je poldrugo leto po uveljavitvi protipiratskega zakona (HADOPI), ki uvaja tako imenovano three-strikes doktrino, njegov izplen pičel. V tem času so Francozi porabili 12 milijonov evrov, da je 60 zaposlenih poslalo dober milijon opozoril. Od teh so proti 14 posameznikom, ki so kršitve tudi po tretjem opozorili nadaljevali, začeli sodni pregon. Sedaj smo dočakali tudi prvo sodbo.

Včeraj je sodišče v Belfortu (tribunal de police de Belfort), torej organ prve stopnje za manjše prekrške, 40-letnemu Francozu Alainu Prevostu izreklo globo v višini 150 evrov. Spoznali so ga za krivega malomarnosti, saj svoje internetne povezave ni zaščitil niti ni reagiral na tri opozorila. Zagovarjal se je namreč, da je...

11 komentarjev

Dan proste programske opreme v Kiberpipi

Slo-Tech - V soboto, 15.9, bo od 14 ure dalje v Kiberpipi Dan proste programske opreme. Evropska fundacija za prosto programsko opremo organizira odklepanje Android telefonov, ki jih boste s tem osvobodili proizvajalčevega operacijskega sistema in zamenjali z eno od prostih različic. Ob hekanju telefonov pa se bodo zbrali tudi ostali navdušenci nad prosto opremo in pomagali uporabnikom, ki si želijo več svobode v svojem svetu.

Več informacij in prijava na dogodek.

14 komentarjev

Po poldrugem letu HADOPI-ja nobene obsodbe

PC World - Zloglasni francoski protipiratski zakon, ki po novo uvedenem organu nosi ime HADOPI, je v poldrugem letu veljave pred sodišče spravil le prgišče ljudi, so razkrile francoske oblasti. Poročali smo že, da je zakon skrčil ilegalno distribucijo vsebin po internetu, a to ni založnikom nič pomagalo pri zvišanju prodaje. Na sodno klop pa je zaradi piratiziranja sedlo vsega 14 ljudi.

Predsednica Komisije za zaščito avtorskih pravic Mireille Imbert-Quaretta je razkrila številke o uspehu pregona v teh slabih dveh letih. Prva opozorila po sistemu three-strikes (šele tretji prestopek se kaznuje s sodnim pregonom in izključitvijo interneta, prejšnji pa le z opozorilom) so poslali 1. oktobra 2010, do konca junija letos pa jih je bilo že dober...

13 komentarjev

Ustreamov DRM blokiral povsem zakonit živi prenos sci-fi nagrad Hugo

The Hugo Awards, in glorious 720p.

vir: Techdirt
Techdirt - V noči na ponedeljek je ameriškemu založniškemu lobiju uspela nova delovna zmaga: zavoljo površno spisanega DRM robota so kar sredi dogodka blokirali Ustreamov živi prenos podelitve The Hugo Awards, tj. nagrad za največje dosežke v znanstveni fantastiki in nekakšne Oskarje v tem žanru. Twitter je, kot je zdaj že v navadi, promptno znorel. Ustreamova podporna ekipa je sicer bila nemudoma obveščena, a ni mogla narediti prav ničesar. Spletnega prenosa debele polovice ceremonije pač ni bilo.

Kaj točno se je zgodilo? Okoli 7:40 po lokalnem (pacifiškem) času je prišla na vrsto nagrada za najboljšo kratko dramsko serijo, ki je letos pripadla epizodi "The Doctor’s Wife" iz BBC-jeve znanstveno-fantastične tv serije Doctor Who. Organizatorji prireditve so ob tem...

10 komentarjev

V Kambodži aretirali ustanovitelja Pirate Baya

Yahoo News - V Kambodži so aretirali 27-letnega švedskega državljana Gottfrida Svartholma Warga, ki ga poznamo kot enega izmed treh soustanoviteljev zloglasne strani s torrenti The Pirate Bay. Aretirali so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je na Warga razpisala Švedska, je potrdil tiskovni predstavnik švedskega zunanjega ministrstva. Zakaj natančno so ga aretirali, kamboške oblasti niso povedale, so pa navedle, da gre za "prestopke povezane z informacijsko...

52 komentarjev

Težave z dedovanjem iTunes/Amazon knjižnice

MarketWatch.com - Zdaj, ko se javnost počasi navaja na hrambo glasbe, knjig, filmov in pravzaprav vsega digitalnega v oblaku, se vedno bolj postavja vprašanje, kako bo z dedovanjem tega premoženja, predvsem pa z razdelitvijo med dediče. Številni uporabniki imajo namreč zavoljo Applove amnestije (matchanja komadov, ki niso bili kupljeni skozi iTunes in so morda/najbrž piratski; isto je nedavno podprl tudi Amazon) v svoji zbirki več 10 tisoč komadov, kar ima znatno kulturno in...

15 komentarjev

Nemci predlagajo drugačno rešitev za časopisno industrijo: obdavčitev spletnih iskalnikov, bralnikov in agregatorjev

Založniki smatrajo, da Google služi z njihovimi vsebinami.

The New York Times - V Nemčiji znova poteka razprava o noveli avtorskopravnega zakona, v smeri, da bi bilo potrebno uzakoniti posebno sorodno pravico založnikov do plačila za "komercialno izkoriščanje njihovih člankov na spletu". Ciljajo predvsem na spletne agregatorje, posebej pa spletne iskalnike tipa Google, ki naj bi dobro služili z oglaševanjem ob rezultatih iskanja.

Predlog sloni na ideji, da so časopisne vsebine zelo iskana vsebina, zato se je tudi pojavila kopica novih načinov, kako najti in brati te novice. Na voljo so spletni iskalniki, ki redno indeksirajo spletišča večjih časopisnih hiš in izdelujejo povzetke, pa spletni agregatorji, mobilne in spletne aplikacije tipa

24 komentarjev

Musopen izdal obsežno zbirko prostih izvedb klasične glasbe

Slashdot - Kot vemo, traja avtorska pravica za časa življenja avtorja in še 70 let po njegovi smrti, vendar običajno to ni edina pravica, na katero je treba paziti. V glasbi denimo je zelo običajno, da tako vokale kot glasbo izvedejo ločene osebe, tako v resni (orkestralni) kot v popularni glasbi. Bieberjev megahit Baby so denimo "skupaj" z njim spisali še štirje drugi profesionalni pisci, da ne omenjamo ostalih članov produkcijske ekipe. Vse te osebe - soavtorji, izvajalci oz. proizvajalci fonogramov (slednji si dandanes...

27 komentarjev

Demonoidove domene naprodaj

Demonoid se zgleda za vedno poslavlja.

vir: The Verge
The Verge - Po tem, ko je posebna policijska skupina za pregon gospodarskega kriminala minuli teden zasegla Demonoidove stežnike pri lokalnem ISP-ju ColloCal, so številni uporabniki tega izredno popularnega torrent trackerja upali, da se bo stran vseeno vrnila. Zgleda, da s tem ne bo nič, saj so vse ključne domene (.com, .me in .ph) že naprodaj.

Hkrati je zdaj znanih še nekaj več podrobnosti o raciji. Ukrajinsko tožilstvo ni ukrepalo samo, ampak na podlagi prošnje mehiških kolegov preko Interpola; v ameriški sosedi naj bi namreč že nekaj časa potekala neodvisna kazenska preiskava Demonoida. Tudi strežnikov niso odklopili sami, ampak je to za njih storil kar ColloCal, ki se pri tem brani, da "so glede strani dobili že kar malo...

9 komentarjev

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo

Dotcom z ženo, na poti na sodišče.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Po prvotnih načrtih bi se moral pravkar začeti dvotedenski sodni narok glede tega, ali bo Nova Zelandija Kima Dotcoma izročila Združenim državam, a zavoljo nebroja postopkovnih in vsebinskih napak ter zamenjave glavnega sodnika je vse skupaj prestavljeno na naslednjo pomlad, vsaj. Namesto tega sodišče trenutno razpravlja o vrnitvi zaseženega premoženja, pri tem pa je Kim spregovoril o njegovem doživljanju januarske aretacije.

Kot je znano, je 20. januarja okoli 6:30 zjutraj protiteroristična enota...

52 komentarjev

Ameriški 6-strikes sistem spet zamuja

TorrentFreak - Slabe izkušnje Francozov z njihovim three strikes režimu že odmevajo tudi v domovini zabavne industrije, ZDA, kjer že nekaj časa delajo na svojem sistemu. Sprva naj bi šel v produkcijo lani decembra, potem letos julija, zdaj pa je še tretjič prestavljen. Za razliko od rešitev drugje po svetu tale ne temelji ne na zakonu ne na posebni vladni agenciji, ampak na prostovoljen dogovoru največjih ponudnikov interneta z založniki, in upanju, da se mu bodo potem pridružili še manjši. Tak dogovor je možen zaradi močne povezanosti upravljanja in lastništva med njihovimi založniki in distributerji....

0 komentarjev

Razjarjeni avtorji dosegli zaprtje strani za posojanje kindle/nook e-knjig

Slo-Tech - Posojanje knjig s svojega Kindla oziroma Nooka je mogoče že nekaj časa: knjigo lastnik pač pošlje na prijateljev e-poštni naslov, nakar je dva tedna brez, potem se pa samodejno vrne v njegovo zbirko. Ni pa pretirano razširjeno, ker je interesente za posodo še vedno potrebno najti "ročno".

Zato se je hitro našlo več spletnih strani, kjer je mogoče objaviti seznam svojih "posodljivih" knjig (o tem odloča založnik) in najti interesente, ki si jih želijo, morda v zameno za kakšno drugo knjigo. Ena takšnih strani je bila kalifornijska LendInk, ki pa ravno te dni zapira vrata. Ne zato, ker ne bi bilo interesa za rabo strani - praktično brez vsakega marketinga je imela čez 15...

124 komentarjev

Francija krči proračun za Hadopi

Tole je obraz, ki je kriv za izgube služb v industriji zabave. Robertu Tollotu, 54-letnemu srednješolskemu učitelju iz Francije so med prvimi za leto dni odklopili internet, ker naj bi s torrentanjem ukradel albuma Davida Guettaja, Rihanne in film Iron Man II.

vir: leparisien.fr
Techdirt - Hadopi, tj. francoski zakon in istoimenska vladna agencija, ki skrbi za izvajanje francoskega three-strikes sistema za kaznovanje p2p piratov, se bo očitno morala soočiti z znatnim zmanjšanjem sredstev. Nova vlada Françoisa Hollanda je že po majski izvolitvi namignila, da ji agencija ni preveč pri srcu, zdaj pa je kulturna ministrica Aurelie Filipetti povedala, da se ji zdi trenutni pripad 12 milijonov evrov letno za 60 zaposlenih "nekoliko predrag način za pošiljanje enega milijona e-mailov", posebej v teh kriznih časih, ko bi kazalo "prednost dati drugim stvarem".

Z "e-maili" misli prvo opozorilo (strike); drugo in tretje namreč prideta pisno, četrti papir pa je že odločba o začasnem odklopu interneta. Po uradnih...

154 komentarjev

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Wired News - NASIN nedavni pristanek roverja Curiosity na Marsu je šel skozi praktično brez vsakršnih težav, isto pa bi (skoraj) lahko rekli za (spet skoraj) živi prenos dogodka. Posnetek z 250 milijonov kilometrov oddaljenega Marsa smo si lahko ogledali z zgolj 14 minutami zamude, kar je (skoraj, ja) neskončno bolje od NBC-jevega 6-urnega zamika pri prenosu olimpijskih iger na ameriških TV zaslonih, pri čemer je samo NBC za ta privilegij plačal skoraj polovico Curiositijevega proračuna (1.1 milijarde za ameriško eksluzivo, rover pa bi moral stati 1.6 milijarde, kar je potem zraslo na 2.5).

Že eno uro po pristanku je NASIN medijski oddelek na njihovem YouTube kanalu...

16 komentarjev

Ukrajinci zaprli priljubljeno stran s torrenti

ZDNet - Konec preteklega meseca je ukrajinska spletna stran Demonoid, na kateri gostuje na tisoče torrentov, doživela obsežen koordiniran DDoS-napad, zaradi česar je bila več dni nedosegljiva. Sprva so strežniki vračali odgovor busy, kasneje pa so bili povsem izključeni. Po enem tednu je bila stran še vedno dosegljiva, ni pa bilo jasno, ali je napad povezan z bojem proti piratstvu ali pa gre za kakšne druge ilegalne obračune. Od 25. julija do 3. avgusta so se administratorji trudili stran postaviti pokonci in na koncu so napisali, da se jim bo uspelo vrniti, vmes pa je stran celo obiskovalce celo napotovala na strani s škodljivo programsko opremo. Izkazalo se je, da jim je peruti pristrigla kar ukrajinska policija.

Kot je izvedel TorrentFreak, je ukrepala ukrajinska...

48 komentarjev

MPAA izdala press kit o zadevi O'Dwyer

Richard O'Dwyer, z materjo.

vir: Daily Mail
TorrentFreak - Britanski študent Richard O'Dwyer" (24, na sliki) je minuli mesec izčrpal vsa pravna sredstva v boju proti izročitvi v ZDA in zdaj čaka na datum in letalo. Ameriška stran bi mu rada sodila za njegovo vlogo pri vodenju nekdaj priljubljenega portala TVShack.net, kjer so se zbirale povezave (tj. ne neposredne kopije) do fimov in tv serij. Grozi mu do 10 let zapora. Prijaznost britanske strani, če ji lahko tako rečemo, je dvignila veliko prahu, sploh zato, ker je kaznivost zadevnega v Veliki Britaniji pod vprašanjem, tako da izročitev pravzaprav ne bi bila mogoče brez dobrih odnosov britanske policije s Hollywoodom in še bolj prijaznega izročitvenega sporazuma VB-ZDA. Javnost je seveda zaskrbljena, svoje ime pa je...

2 komentarja

Učinki nove novozelandske protipiratske zakondaje mešani

Izraz 'three stikes' prihaja iz baseballa, ta šport pa ni pretirano priljubljen v Evropi in Novi Zelandiji. Več kot jasno je, da so pri sprejetju tovrstne zakonodaje glavno vlogo imela gospodarska interesna združenja velikih ameriških založnikov. Vir: duhaime.com

TV NZ - Novozelandski parlament je lani sprejel nov protipiratski zakon po vzoru sistemov three-strikes v Franciji in Veliki Britaniji. Od lanskega septembra imajo tako lastniki avtorskih pravic možnost, da ponudnikom dostopa do interneta dostavijo seznam IP-jev uporabnikov, ki so prek omrežij P2P nezakonito prenašali avtorske vsebine. ISP-ji uporabnikom potem pošljejo opozorilo in po treh opozorilih sledi izključitev iz interneta, sodišče pa jim lahko prisodi še globo v višini 15.000 novozelandski dolarjev (9800 evrov).

Po skoraj letu dni od začetka veljave nove zakonodaje lahko že ocenimo, kako uspešna je pri zatiranju piratstva. Novozelandsko združenje založnikov...

15 komentarjev

Atari RapidSharu: dajte no pazit, da ne gostite naših avtorsko zaščitenih vsebin

TorrentFreak - Evropski pogled na pravne dileme okoli deljenja datotek je praviloma bolj trezne narave kot v čezlužju, kjer se založniki res po vsej sili trudijo (glej serijo prispevkov o novem varnem pristanu) ponudnikom spletnih storitev na pleča obesiti obveznost, da na svoje stroške (seveda) patruljirajo dejanja svojih uporabnikov in sproti brišejo morebitne sporne vsebine. Luksemburško Sodišče EU tako vztraja na svoji poziciji, da ponudniki interneta ne rabijo aktivno filtrirati svojega prometa. Zato je toliko bolj zaskrbljujoča sveža odločba nemškega zveznega vrhovnega sodišča v zadevi Atari proti Rapidshare, kjer so slednjim pravzaprav zapovedali filtriranje.

Zadeva se...

39 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

TorrentFreak - Lani novembra je Alki David, ustanovitelj ne tako zelo uspešnega streaming video-on-demand startupa FilmOn.com, vložil tožbo zoper CBS Interactive - lastnike CNeta - lastnike Download.com, ker so preko svoje spletne strani ponujali p2p programe, skupaj z "uredniškimi navodili za njihovo uporabo za piratiziranje". Bojda je CNet s tem vzpodbujal ljudi k piratiziranju in - ojej - zagotavljal nezakonito konkurenco Davidovemu servisu. Pirat posameznik je namreč še ok, ko pa to začno početi množice, pa je počasi že problem (no, resnici na ljubo je isto tudi s svobodo govora).

Človek si ne bi mislil, a sodišče mu je pritrdilo. Podjetje sme bodisi objavljati recenzije p2p programa (kar spada pod ustavno pravico do širjenja mnenj in vesti),...

19 komentarjev

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Kim Dotcom (levo) bi v zameno za odmrznitev premoženja šel v ZDA.

TorrentFreak - V primeru Megaupload, ki se je začel pred pol leta z racijo novozelandske in ameriške policije, se je primerilo nekaj zanimivih zasukov. Spomnimo, da Kim Dotcom še vedno čaka v novozelandskem priporu na odločitev sodišča, ali ga bodo izročili ameriškim oblastem (kaznivo dejanje spada tudi pod ameriško jurisdikcijo, saj so bili nekateri strežniki na njihovem ozemlju, čeprav je tudi to pod vprašajem), medtem pa njegovo premoženje ostaja zamrznjeno. In tega ima Dotcom sedaj dovolj, zato je podal zanimiv predlog.

Medtem ko je sodišče v Aucklandu spet odložilo zaslišanje v postopku o izročitvi, je Dotcom predlagal, da bi sam prostovoljno odpotoval v ZDA, če mu seveda te naredijo uslugo in odmrznejo premoženje. Primer je na Novi Zelandiji na trhlih temeljih, ker sodišče razsoja, ali so...

17 komentarjev

Japonska policija aretirala vodilne v časopisni hiši zaradi prilaganja DVD ripperjev k časopisu

Eden od spornih izvodov.

vir: Anime News Network
Anime News Network - Kot pravi naslov, je japonska policija davi aretirala štiri vodilne pri manjšem japonskem založniku Sansai Books, ker so ti svojemu časopisu prilagali program za odstranjevanje sicer že davno zlomljene zaščite CSS z DVD nosilcev.

Aretacija je sledila pritožbi dveh kupcev in večmesečnemu teženju zveze japonskih proizvajalcev video iger, naj se že preneha s tem.

43-letni Yoshiaki Kaizuka, ki je lastnik založbe, naj bi med zaslišanjem že priznal dejanje in...

30 komentarjev

ACTA in SOPA se vračata

Zahvalni šopki za evropske poslance, res lepa gesta.

vir: falkvinge.net
AMC - Prejšnji teden je Evropski parlament torej odločno zavrnil ACTO, z 478 glasovi proti sporazumu in zgolj 39 za. Od naših poslancev jih je šest glasovalo proti, poslanki Jordan in Mazej Kukovič (obe Evropska ljudska stranka) pa sta se vzdržali glasovanja. K temu so veliko prispevali državljani širom unije, ki so s klici in e-poštnimi sporočili dobesedno zasuli prenekatere parlamentarce. Po glasovanju so se ti spremenili v zahvale, veliko pa jih je začelo pošiljati rože. Kot na svojem blogu beleži Falkvinge, ustanovitelj švedske piratske stranke, spremna pisarna v Strasburgu trenutno izgleda kot ena velika cvetličarna.

V slabih 400 km oddaljenem Bruslju medtem Komisija nadaljuje svoje delo, kot da se ne bi zgodilo nič. Komisar de Gucht je že pred tedni napovedal,...

139 komentarjev

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Extremetech - Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo...

58 komentarjev

Evropski parlament zavrnil ACTO

Dvorana evropskega parlamenta v Strassburgu. Poslanci ljudske stranke in konzervativcev sedijo desno oz. desno spodaj.

vir: Wikipedia
Acta Blog - Drugi zelo pomemben dogodek današnjega dne je bilo glasovanje o sporazumu ACTA, ki je potekalo v Evropskem parlamentu. Vseh pet odborov, ki se je bilo z njim ukvarjalo, je predlagalo njegovo zavrnitev, a ker je njihovo mnenje nezavezujoče, je usoda sporazuma visela v zraku. Nasprotovanje so napovedali zeleni, socialisti in liberalci, za pa naj bi bili ljudska stranka in konzervativci, ki skupaj nimajo večine. Ti so si zato prizadevali za zavlačevanje in preložitev glasovanja na kasnejši datum, saj že včerajšnja razprava jasno pokazala, da bo sporazum padel, a jim ni uspelo. Po pričakovanjih je Evropski parlament danes ACTO zavrnil.

Proti je glasovalo 478 poslancev, za jih je bilo zgolj...

62 komentarjev

Jutri glasovanje o ACTI, ali pač?

Dvorana evropskega parlamenta v Strassburgu. Poslanci ljudske stranke in konzervativcev sedijo desno oz. desno spodaj.

vir: Wikipedia
Evropski parlament - V Uniji se trenutno stvari kar dogajajo. Danska je te dni predala predsedstvo Cipru, Evropski parlament pa se sestaja v Strassburgu na svoji redni plenarni seji. Na mizi so nov, enotni postopek pridobitve vseunijskega patenta (glasovanje o katerem je že preloženo, več o tej taktiki v novici), seveda sporazum ACTA, resolucija o vključitvi sistema eCall za samodejno obveščanje o nesrečah v vse nove avtomobile do leta 2015, in, zanimivo, skupna seja s Komisijo in Svetom glede povrnitve mejnih kontrol med določenimi državami članicami Šengenske unije.

Najbolj zanimivo bo bržkone sredino glasovanje o ACTI kot celoti. Seja se začne v sredo ob pol enih popoldne, sporazum pa je 10. točka na...

50 komentarjev

"Tole tu je kot v kriminalki" (INTA predlagala zavrnitev ACTE)

Razmerje moči v INTI. Skupaj je na voljo 31 glasov, vodilna ljudska stranka jih drži 11.

Evropski parlament - Trgovinski sporazum ACTA počasi zaključuje pot skozi Evropski parlament in ozračje v stekleni stavbi v Strassburgu je temu primerno živčno. Svoja priporočila so že pred tedni oddali štirje odbori, vsi za zavrnitev sporazuma, slabi dve uri nazaj pa je o sporazumu glasovalo še njegovo matično delovno telo, Odbor za mednarodno trgovino (INTA). Z 19 glasovi proti 12 so potrdili stališče poročevalca Davida Martina (UK, Socialisti), se pravi bodo parlamentu predlagali, naj sporazum zavrne. Plenarno glasovanje bo 4. julija, ravno za dobro jutro ameriškemu prazniku neodvisnosti.


Sejna soba je bila že 15 minut pred začetkom nabito polna opazovalcev in novinarjev, prišlo pa je tudi vseh 31 predstavnikov s pravico glasovanja (nekaj sicer preko namestnika) - oboje je v...

158 komentarjev

Štiri in pol leta zapora za nemškega upravitelja kino.to

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
PC Magazine - Z obsodbo kolovodje Dirka B. na 4 leta in 6 mesecev zapora ter plačilo 3.7 milijona evrov denarne kazni je nemško tožilstvo ta teden sklenilo dve in pol leti dolgo preiskavo zoper operaterje portala kino.to. Stran so zasegli junija lani, ob tem pa izvedli več deset hišnih preiskav v Nemčiji, Franciji, Španiji in na Nizozemskem. Malo kasneje so na bančnih računih v Nemčiji in Španiji našli 2.5 milijona evrov nezakonitih prihodkov iz oglaševanja in naročnin na stran. Sledili so sodni postopki in obsodbe. Glavni dizajner strani je decembra lani dobil poltretje leto, programer pa letos aprila štiri. To so sorazmerno visoke kazni, upoštevajoč, da je šefica podobne ameriške operacije...

86 komentarjev

Amazon podpisal z založbami, njihov iTunes Match na poti

Jeff Beszos, Amazonov CEO

vir: CNet
CNet - Amazon je svojo spletno storitev za streamanje glasbe predstavil že lani spomladi, sicer na veliko presenečenje vseh, a potem brez vidnejšega uspeha. Analitiki pravijo, da zato, ker je je rešitev v tej fazi zanimiva predvsem (zgolj) za tiste, ki imajo res veliko glasbe in se zato res ne želijo ukvarjati s kopiranjem med računalnikom in mobilnikom oz. tablico, za to skupino pa ima Apple trenutno boljšo ponudbo - iTunes Match (na voljo celo v Sloveniji). Amazonu zato ni ostalo drugega, kot da se usede za pogajalsko mizo in odpre denarnico.

Digital Locker so namreč zagnali brez krovne pogodbe s štirimi (no, zdaj že tremi) velikimi založbami - Universal + EMI, Warner in Sony. Amazonovo stališče je bilo,...

0 komentarjev

Ekonomija copyright trollinga (II)

Nadlegovanje posameznikov hitro postane drago in neučinkovito, razen seveda če se da na svojo stran dobiti ISP-je.

vir: Censorship in America
Wired News - Za razliko od specialistov za patente so copyright trolli (prvi del serije) lani imeli precej slabo leto. Lasvegaški Righthaven je denimo moral zaprositi za stečaj, potem ko so sodišča povsem zavrnila njihov poslovni model tožarjenja bloggerjev zaradi uporabe vsebin njihovih partnerjev iz časopisne industrije (še huje, sodnik je v sodni zapisal, da lahko tudi objava celotnega časopisnega članka predstavlja primer proste uporabe, s čimer so imeli zlasti pri RIII izjemne konceptualne težave). Podobno se je zgodilo US Copyright Groupu iz Washington DC-ja (torrentanje Uwe Bollove mojstrovine Far Cry), ki si je nakopal celo odškodninsko tožbo zaradi poskusa goljufije in izsiljevanja, vse po...

3 komentarji

Še malo o postopku sprejemanja ACTE

Od leve proti desni: Filip Dobranič, Simon Delakorda, Aleš Špetič, Marjan Turk in Kristjan Pečanac.

vir: Hekovnik
Hekovnik - V četrtek popoldne je v čajnici Hekovnika v Ljubljani potekala javna razprava na temo intelektualnega (raz)lastninjenja Evrope 2020. Panelisti (glej sliko) so razpravljali o škodi, ki bi jo še sveži evropski strategiji za razvoj lahko povzročilo (preveč) široko pojmovanje pravic intelektualne lastnine, posebej v obliki trgovinskega sporazuma ACTA. Pri tem je bilo mogoče slišati nekaj zelo zanimivih ugotovitev.

Za začetek je Marjan Turk, direktor direktorata za informacijsko družbo pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport nekoliko več povedal o (ne pretirano veliki) vlogi njegovega direktorata med pogajanji in sprejemom sporazuma ACTA (20:30 in najprej v posnetku):
[A]CTA je bil specifičen primer. ACTA je bila zlobirana in pripravljena na...

4 komentarji

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje

vir: Heise
Heise - Nemčija je občutno povečala pavšalne zneske, ki se ob nakupu digitalnih nosilcev podatkov plačujejo kot nadomestilo za privatno reproduciranje. Gre za instrument, s katerim se kompenzira v splošno dobro vzpostavljena omejitev absolutne narave avtorske pravice, ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja in arhivom, knjižnicam, muzejem, izobraževalnim, znanstvenim in sorodnim ustanovam do javnega reproduciranja. Ker se zaradi tovrstnega reproduciranja proda manj avtorskih del, je prodaja medijev in naprav obremenjena s plačilom nadomestila, ki ga poznajo domala vse...

249 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (5): Optus TV Now in oblačni videorekorderji

ABC News - Avstralska mobilna operaterja Optus in Telstra se že vso pomlad (oz. jesen na njihovi strani ekvatorja) dajeta glede prenosa tekem avstralskega nogometa in rabgija na mobilnih napravah. Dokončna odločitev v tej zadevi bi lahko imela izjemen vpliv na vprašanje zakonitosti oblačnih videorekorderjev (cloud DVR-ov), širše pa tudi glasbenih lockerjev kot npr. iCloud ali Amazon Digital Locker. Poglejmo.

Telstra se je letos februarja z avstralsko zvezo AFL zmenila za mobilno ekskluzivo in zato tudi odštela lepe milijone (med 50 in 150 milijoni avstralskih dolarjev letno), zaradi česar jih je strašno zmotila sveža ponudba konkurenta (Optus s svojo TV Now), ki je omogočala snemanje tekem z javno predvajanih televizijskih kanalov in njihovo...

19 komentarjev

V ZDA znatno manj torrent prometa

Sandvine izdeluje omrežno opremo za QoS, med drugim tudi motilce torrent povezav. Kot taki so ja v dobrem položaju za oceno količine p2p prometa.

vir: Sandvine Networks
TorrentFreak - Kanadski proizvajalec mrežne odpreme Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih za prvo polovico letošnjega leta. Najbrž najbolj zanimiv podatek zadeva občutni padec deleža torrent prometa z 17,3 % na 11,3 %, a to le v ZDA. V Evropi se še vedno drži z dobrimi 20 odstotki (skupaj 30 % z eDonkey in drugimi p2p klienti), v Aziji pa je sploh visok, skupaj skoraj 66 %.

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja...

24 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (4): FTC dal zeleno luč za zaračunavanja interneta po porabi

Ars Technica - Pred dvema tednoma smo pisali o smeli odločitvi nizozemskega parlamenta, da uzakoni net neutrality in pri tem eksplicitno prepove draženje ali oblikovanje paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth caps). Nizozemski ISP-ji se tako ne bodo več mogli izgovarjati, da določeni uporabniki porabijo več kot svoj pošten delež mrežne kapacitete in jim presežka tudi ne drago zaračunavati, ampak bodo morali namesto tega ustrezno povečati kapacitete zasedenih delov omrežja.

Na drugi strani oceana se trendi obračajo prav v nasprotno smer. Julius Genachowski, direktor ameriškega regulatorja FCC, je v nagovoru na rednem letnem združenju ameriških kabelskih operaterjev javno izrazil podporo za zaračunavanje širokopasovnega interneta po porabi, česar si prisotni na konferenci še kako želijo. Odmik od sedanjega modela (flat rate, neomejena poraba) na plačilo po porabi jim bo po eni strani omogočila znatno povečanje...

17 komentarjev

Finska: (tudi) zasebni operater odprtega wifi omrežja ne odgovarja za uporabnikove kršitve avtorskih pravic

Slo-Tech - Ena bolj arogantnih in v pravu neutemeljenih bližnjic, ki se je na široko posveča založniška srednja (tako velika imena kot mali podjetni copyright trolli), je domneva, da že IP naslov zadostuje za identifikacijo domnevnega kršitelja. To seveda ni res. Če že uspejo najti pravi IP naslov domnevnega p2p pirata (občasno že datumi predstavljajo precejšnje težave ali pa IP vodi v rezidenco nekdanjega francoskega predsednika ali na podobno lokacijo), je za kršitev lahko odgovornih veliko različnih ljudi -- od dejanskega naročnika, pa do članov njegove družine, sosedov, obiskovalcev, zaposlenih, naključnih potnikov ali celo nepridipravov. Dejansko dokazati, kdo od njih je izvedel kršitev, je seveda razmeroma težko, a hkrati potrebno, če naj bo zadoščeno pravici. K sreči so Finci pred dnevi jasno povedali, da brez tega ne bo šlo.

Spor se je bil med Finskim protipiratskim centrom in starejšo gospo, ki je lani julija na svojem domu (nekdanje šolsko poslopje) gostila gledališko predstavo s...

25 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (3): nove uvodne špice DVD in BR ploščkov

Klasika.

vir: The Internets
Ars Technica - FBI, carinska uprava ICE in šest največjih filmskih studijev je pravkar parafiralo dogovor o novi uvodni špici za DVD in Blu-Ray diske. Kupce že to poletje po preboju do menija in stisku gumba play čakata še dve desetsekundni špici, ki ju ne bo mogoče preskočiti ali prevrteti naprej. Na prvi bosta logotipa FBI in ICE, na drugi pa združenja ameriških vladnih agencij za varstvo pravic intelektualne lastnine, obe podnaslovljeni s krepkim tekstom o kaznivosti in resnosti piratstva.

A glavni namen novega režima ne bo preprečevanje piratstva, ampak "izobraževanje" uporabnikov, je ob...

130 komentarjev

ECJ: Za predvajanje glasbe v zobozdravstveni ordinaciji (in še kje) ni potrebno plačevati nadomestila

Sedež ECJ v Luksemburgu.

Slo-Tech - Še ena zanimiva iz luksemburških sodnih dvoran: Sodišče Evropske Unije je pred malo več kot mesecem dni odločal v sporu med italijanskim združenjem izvajalcev in založnikov in zasebnim zobozdravnikom, glede vprašanja, ali mora slednji zaradi predvajanja glasbe v svoji ordinaciji plačati nadomestilo. Rekli so, da ne, ker se nadomestilo za javno priobčitev glasbe plačuje zgolj in le, ko se glasba dejansko priobči javnosti in to v pridobitni namen.

Zadeva je odraz širših svetovnih trendov prekomernega licenciranja glasbe, ter (zlo)rabe pravnega sistema v ta namen. Zgodila se je v sosednji Italiji, kjer je lokalno združenje proizvajalcev fonogramov (Società Consortile Fonografici) stopilo v stik z italijansko zbornico...

54 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

ECJ: avtorska pravica na programski opremi ne zadeva idej, funkcionalnosti, API-jev

SAS na levi in WPS na desni.

vir: Wikipedia
Groklaw - Sodišče Evropske Unije je danes razsodilo v zadevi SAS v. WPS. V izreku in spremljajoči izjavi za javnost piše, da pravo EU zagotavlja avtorskopravno zaščito le za izdano izvorno ali binarno kodo programa, ne pa tudi funkcionalnosti programa, njegovih API vmesnikov, formata zapisa podatkov ali izbire programskega jezika, ki jih ta program uporablja. To po domače pomeni, da lahko vsakdo brez dovoljenja avtorja programa skozi opazovanje dožene, kako omenjeni program deluje in na podlagi tega znanja izdela nov program oz. uredi interoperabilnost s tretjim programom. Še bolj po domače bi to lahko pomenilo, hipotetično gledano, da v Uniji Oracle ne bi mogel Googlu prepovedati uporabe GPL-licencirane Jave v Androidu, Microsoft pa ne stožiti LibreOffice za izvedbo podobnega pisarniškega programa (ali za uporabo podobnih menujev) - in s tem ohraniti...

27 komentarjev

Amazon namerava ceniti e-knjige

The New York Times - Amazon se je takoj po tožbi, ki jo je pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav vložilo proti Applu in založnikom Penguin in Macmillan, znašel v nepričakovano dobrem položaju. Medtem ko ga je v e-črkarski pravdi Apple domala izsiljeval, ko je v svoji e-trgovini uveljavil agencijski način prodaje (to pomeni, da ceno določi založnik in ne prodajalec) in hkrati od vseh založnikov zahteval, da nikjer ne nudijo e-knjig ceneje (zaradi česar je mnogo založnikov zapustilo Amazon, saj bi ta njihove knjige prodajal ceneje), so vloge sedaj zamenjane. Žezlo drži Amazon.

Amazon je včeraj takoj po objavi tožbe javno razglasil, da bodo znižali cene e-knjig. Cene nekaterih najbolj priljubljenih naslovov naj bi upadle s 15 dolarjev na...

26 komentarjev

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Hana Beshara (roj. 1981), zdaj sredi prestajanja 22. mesečne zaporne kazni v Alexandriji, Virginia. Čaka jo še 2 leti pogojnega preiskusa in 500 ur družbenokoristnega dela.

Slo-Tech - Nadaljujemo zgodbo od včeraj, tokrat o védenju o piratski naravi vsebine kot diskvalifikatorni okoliščini za veljavo varnega pristana. Namreč, ne more biti prav, da se lahko gostitelj spletnega portala izogne odgovornosti za objavo uporabnikovih vsebin, če v ozadju odkrito novači in/ali plačuje taistega uporabnika za nalaganje avtorsko zaščitenih del, oz. se tega vsaj zaveda.

Evropski DMCA, tj. direktiva o elektronskem poslovanju, skoraj dobesedno povzeta v 11. členu našega Zakona o elektronskem poslovanju na trgu, je jasen:


Člen 14 (Gostiteljstvo)

1. Države članice zagotovijo, da ponudnik storitve, če se storitev informacijske družbe nanaša na shranjevanje podatkov, ki jih zagotovi prejemnik storitve, ni odgovoren za podatek,...

13 komentarjev

Programerju spletne strani Kino.to štiri leta zapora

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
Heise - Nemška policija je junija lani v sodelovanju z organi pregona na Nizozemskem, v Franciji in Španiji demontirala spletno stran Kino.to, kjer je bilo mogoče dobiti nelegalne kopije priljubljenih filmov in serij. Ker so upravljavci strani s svojim početjem zaslužili več milijonov evrov, se jih je tožilstvo lotilo s težkimi topovi. Enega izmed administratorjev so že lani obsodili na poltretje leto zaporne kazi, letos pa je glavni programer strani dobil skoraj štiri leta zapora.

Sodišče v Leipzigu je namreč 29-letnega programerja, ki je priznal, da je od samega začetka delovanja strani Kino.to poskrbel za celotno "tehnično infrastrukturo" spletne strani, obsodilo na tri leta in deset mesecev...

17 komentarjev

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter

TorrentFreak - Po "nadpovprečni" javnomnenjski polomiji s SOPO in ACTO bi človek pričakoval vsaj malo miru, vendar sta lobistična in pravna roka velikih založnikov zgleda že nazaj s kolektivca in polno zaposleni, tokrat na novi različici velikega internetnega kompromisa, znanega pod imenom "varni pristan".

Nastal je v začetku devetdesetih let in, poenostavljeno rečeno, ponudnikom storitev informacijske družbe, tako ISP-jem kot gostiteljem spletnih strani, daje imuniteto zaradi kršitev avtorskih pravic, storjenih z objavo uporabniških vsebin (FB posti, twitti, intagrami, idr.), v kolikor zagotovijo promptno brisanje teh vsebin na podlagi prijave imetnikov avtorskih pravic (DMCA takedown notice). Kompromis za...

65 komentarjev

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Ars Technica - Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec,...

105 komentarjev

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Ni miru za jekleno pest

Fritz Attaway, VP in prvi pravnik MPAA in njegov stanovski kolega z RIAA, Cary Sherman. Ta dva gospoda odločata o tem, kdo, kdaj in v kakšni obliki si bo lahko ogledal glasbene in filmske vsebine.

Paid Content - Minuli teden je Ameriška zveza knjižnih založnikov (AAP) gostila svoje redno letno srečanje. Glavna tema je, seveda, prehod v digitalni svet, ki so mu posvetili tudi poseben panel s samimi uglednimi gosti: šefe AAP (založniki knjig, časopisja) Tom Allen, Robert Holleyman iz BSA (veliki softweraši), Cary Sherman z RIAA (glasbeni založniki), na sliki desno, in končno še podpredsednik in prvi washingtonski lobist MPAA (filmarji), Fritz Attaway, na sliki levo. Po pričakovanjih so bile v skladu z renomejem panelistom primerno visokoleteče tudi njihove ugotovitve.

Prvič, ameriški "three strikes" režim je nared se bo začel izvrševati začetkom julija. Zanj so se z ISP-ji dogovorili že lani poleti in to na povsem prostovoljni...

39 komentarjev

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan

16 komentarjev

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Yahoo News - Čeprav običajno pritožbe o nespoštovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine romajo v obratno smer, to pot kitajski avtorji tožijo ameriško podjetje Apple zaradi domnevnih kršitev. V treh ločenih tožbah, ki so jih vložili na pekinškem sodišču, dvanajsterica kitajskih avtorjev Applu očita nezakonito distribucijo 59 njihovih avtorsko zaščitenih del, za kar terjajo 50 milijonov juanov (šest milijonov evrov) odškodnine, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Avtorji Applu očitajo, da so njihova dela na prodaj prek App Stora, ne da bi za to podali dovoljenja. Čeprav je Apple nekaj del po prejemu pritožb, ki so se začele lani julija, umaknil, so se v aplikacijah drugih razvijalcev spet kmalu pojavila v spletni trgovini. V tožbi Applu očitajo kršenje...

5 komentarjev

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Slo-Tech - Švedski Spotify, ki državljanom pravih držav (neuradno sicer tudi Slovencem) že precej časa omogoča poslušanje glasbe prek interneta, je pretekli teden začel delovati v Nemčiji. Ob tem je zanimivo njihovo zaporedje širitve, saj so najprej pokrili domači trg, kjer so prehiteli tudi iTunes, se nato razširili po Evropi in šele lani z velikim pompom vstopili na ameriški trg. Nemčija je več kot sumljivo izostajala, bojda ker Spotify naj ne bi bil mogel skleniti ustreznih dogovorov z GEMO (nemški SAZAS). Sedaj Nemci Spotify končno imajo, a ima ta obilico pravnih problemov v tej državi.

Zataknilo se je že tam, kjer je Spotify pričakoval najmanj težav - pri zasebnosti. Za delovanje namreč od uporabnikov zahteva prijavo s Facebookovim računom,...

2 komentarja

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes režima

Poštena klicna služba (slika je simbolična).

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Britanska različica ti. three strikes režima za zunajsodni odklop interneta vztrajnim piratom sicer napreduje nekoliko počasneje od pričakovanj, a se vseeno bliža koncu. Prva opozorila naj bi tako začeli pošiljati že prihodnje leto, do tedaj pa je potrebno urediti še nekaj nevšečnosti.

Ena od njih je zadevala ustavno presojo zakona Digital Economy Act, ki sta jo zahtevala ponudnika interneta BT in TalkTalk. Po njuno evropska direktiva o elektronskem poslovanju izključuje odgovornost ponudnikov informacijskih storitev, ker ti delujejo kot goli posredniki podatkov (tako 12. člen), prav tako je izvzeto nujno potrebno začasno predpomnjenje (caching) (13. člen), oz. gostiteljstvo (14....

82 komentarjev

ZDA uradno zaprosile za izročitev Kima Dotcoma

Kim Dotcom

vir: Guardian
TorrentFreak - Kot pričakovano, so ameriške oblasti zaprosile za izročitev Kima Dotcoma in še treh soobtoženih v ZDA, da jim bodo lahko sodili za kršitve avtorskih pravic (za pol miljarde dolarjev in več), pranje denarja in hudodelsko združevanje v ta namen.

ZDA so imele z zahtevkom kar nekaj težav, saj novozelandsko-ameriški sporazum o izročanju osumljencev kaznivih dejanj kot pogoj določa očitek kaznivega dejanja, za katerega je zagrožene vsaj 4 leta kazni zapora. Po novozelandski zakonodaji je za kršitve materialnih avtorskih pravic mogoče dobiti do 5 let, vendar je to zgornja meja, zato so na seznam očitkov dodali še pranje denarja in organiziranje kriminalne združbe, kjer je medsebojna pravna asistenca posebej zagotovljena po Konvenciji...

17 komentarjev

MPAA terja zaprtje Hotfila

Affiliate Program je eden izmed trnov v peti MPAA

TorrentFreak - Po spektakularnem zaprtju strani Megaupload in aretaciji voditelja je Hotfile naslednja stran na seznamu založnikov, katerih se želijo čim prej znebiti. Hotfile ima enako osnovno poslanstvo kot Megaupload, to je nudenje gostovanja za javno deljenje datotek. Ameriška filmska organizacija MPAA trdi, da se na Hotfilu prav tako dogajajo masovne kršitve avtorskih pravic, zato od sodišča terja zaprtje strani po skrajšanem postopku (angl. summary judgement), da se prepreči ustvarjanje nadaljnje škode. Hotfile navedbe zanika.

Zgodovina je to pot zelo zanimiva, zato jo na kratko povzemimo. MPAA je že lani februarja vložila tožbo zoper Hotfile v imenu založnikov 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros, ker naj bi si Hotfile pridobival...

23 komentarjev

Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Kim Dotcom

vir: Guardian
Guardian - Novozelandske oblasti so včeraj proti plačilu varščine na prostost izpustile Kima Schmitza, bolj znanega kot Kima Dotcoma, ki je bil ustanovitelj zaprte strani Megaupload in glavni obtoženec v ameriški obtožnici, v kateri upravljavcem strani očitajo masovno kršenje avtorskih pravic in pomoč pri razpečevanju nelegalnih vsebin. S svojim početjem so si pridobili vsaj 175 milijonov dolarjev premoženjske koristi, ki so ga oblasti na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in ZDA že zasegle.

Novozelandski sodnik je ocenil, da Dotcom ni več begosumen, saj so mu zasegli vso premoženje, ki bi ga lahko uporabil, da bi pobegnil iz države. Spomnimo, da je bil varščina sprva zavrnjena, a si je sodnik po zadnjih zasegih premoženja in pisni izjavi Megauploadova...

30 komentarjev

Ustanovitelju Megauploada zasegli vilo, tožilstvo razširilo obtožnico

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca so ameriški organi pregona zaprli priljubljeno spletno stran za deljenje datotek Megaupload in s pomočjo agencij v drugih državah tudi aretirali upravljavce strani. Glavni med njimi je ustanovitelj strani Kim Schmitz, ki naj bi si skupaj s šestimi preostalimi upravljavci s stranjo nabral vsaj 175 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Že tedaj so mu zasegli za več kot 16 milijonov dolarjev premoženja. Novozelandske oblasti pa so mu sedaj zasegle še športni avtomobil, zlatnino, vodnega skuterja in dobre štiri milijone dolarjev vredno vilo. Tisk je slednjo že poimenoval Dotcom Mansion (graščina Dotcom) po Kimovem vzdevku Dotcom. Skupno je zaseženega za približno 50 milijonov dolarjev premoženja.

...

30 komentarjev

Novice iz varovanja avtorskih pravic in patentov

Slashdot - Apple in Kodak

Apple je na sodišče vložil zahtevo za tožbo proti Kodaku, ki je šel v stečaj. Kodak je skozi leta nabral zajeten kupček patentov, okrog 1000, lani pa je sprožil patentni spor zoper mobilnina giganta Appleu in Research in motionu, ta pa sta (kot je pri patentih žal že v navadi) vrnila z nasprotnimi tožbami, kasneje pa sta bili obe tožbi zavrnjeni. Kak mesec nazaj je Kodak vložil novo tožbo zoper Applea, ta pa sedaj prepričuje sodišče, da naj tožbe zaradi bankrota ne obravnava in da naj dovoli Appleu, da se "brani" z naknadno vložitvijo povračilne tožbe zoper bankrotirano družbo. Za vsak slučaj.

Monsanto

Tristo tisoč organskih pridelovalcev poljedelskih pridelkov se sliši kot kletvica, in prav to za Monsanto tudi je. Pridelovalci so namreč v ZDA vložili skupinsko tožbo zoper proizvajalca genetsko spremenjenih semen, ki je našel novo tržno nišo. S patenti namreč izsiljuje male kmete, ti pa nimajo dostopa do pravnih sredstev (beri: vreč denarja za patentne pravnike),...

53 komentarjev

Sony navil cene Whitneyinega albuma že 30 minut po njeni smrti

Slo-Tech - Kot ste verjetno že brali, je to soboto popoldne v 49. letu starosti umrla Whitney Houston, po do sedaj dosegljivih podatkih zaradi utopitve v kopalni kadi v povezavi s pomirjevali in drugimi zdravili (as it goes). Whitney je bila brez dvoma ena bolj priljubljenih in nagrajenih izvajalcev v zadnjih dveh desetletjih, s skupno prodajo več kot 170 milijonov plošč in visokimi izkupički iz koncertov in drugih virov.

In ja, se ve, da umetniki postanejo samo še bolj popularni po smrti in da je mogoče s tribute albumi in koncerti precej zaslužiti, vendar Sony je vseeno malo preveč pohitel: ceno njenega albuma The Ultimate Collection na britanskem iTunes so dvignili z £4.99 na £7.99 britanskih funtov...

84 komentarjev

Nemčija (za zdaj) ne bo podpisala ACTE

Slo-Tech - Šestindvajsetega januarja je na drugem slovesnem podpisu ACTE manjkalo pet držav članic EU: Ciper, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Nemčija. Za Nemce, ki so tudi sicer naš največji zunanjetrgovinski partner in zakonodajni zgled, se je takrat govorilo, da je podpis le še vprašanje časa; pač prej je bilo potrebno opraviti še določena notranja usklajevanja. Podobno kot naša vlada je tudi njihovo ministrstvo za pravosodje zatrdilo, da sporazum ne bo zahteval nobenih zakonodajnih sprememb.

Te dni zadeve več niso tako gotove. Za jutri so napovedane demonstracije v vsaj 60 nemških mestih, s skupno pričakovano udeležbo v več deset tisočih (pridružili se jim bodo še...

62 komentarjev

Okrogla miza: ACTA in SOPA: Trgovinski sporazumi, ki grozijo svobodi spleta?

Slo-Tech - Včeraj zvečer je v Kiberpipi potekala okrogla miza na temo ACTE. Udeležili so se je Andrej Piano, sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Tadej Hren, SI-CERT, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE. Iz občinstva pa posebej poudarjamo tudi prispevke informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter direktorja Datalaba Andreja Mertlja.

Debata je postala živahnejša, ko je Informacijska pooblaščenka iz občinstva vprašala državnega sekretarja Andreja Piana, ali so na ministrstvu pripravili analizo, katere zakone bi bilo potrebno spremeniti, da bi ACTA lahko zaživela v slovenskem...

28 komentarjev

Podatki na Megauploadu na varnem še vsaj 14 dni

Slo-Tech - Ko so ameriški organi pregona uspeli doseči zaprtje spletne strani za gostovanje datotek Megaupload in aretacijo upravljavca, čeprav sploh ni povsem jasno, ali imajo pristojnost, saj so bili strežniki na Novi Zelandiji, v ZDA pa zgolj eden izmed pogodbenih partnerjev, se je postavilo vprašanje, kaj se bo zgodilo s temi trenutno nedostopnimi podatki. Ker so hkrati zamrznili sredstva podjetja in ustanoviteljev, Megaupload ne more več plačevati kolokacije, zaradi česar so se pojavile vesti, da bodo ponudniki gostovanja že jutri začeli brisati vsebino. Čeprav je večina vsebin tako ali tako nezakonita, to ni opravičilo za izbris vseh podatkov...

11 komentarjev

Megaupload ne plačuje več gostovanja, podatki izbrisani še ta teden?

TorrentFreak - Okoli Megauploada je slišati vse več nenavadnih novic; zadnja med njimi pravi, da bodo zaradi neplačila stroškov gostovanja že ta četrtek pobrisani vsi uporabniški podatki.

Tako je za TorrentFreak potrdil Megauploadov odvetnik, ki se sklicuje na petkov dopis iz pisarne ameriškega državnega tožilstva. Megaupload naj bi del svojih strežnikov najemal pri gostiteljih Cogent Communications oz. Carpathia Hosting, česar več ne more plačevati, odkar so minuli teden ameriške in novozelandske oblasti zamrznile vsa sredstva podjetja in njegovih ustanoviteljev. Odvetnik je zato prosil tožilstvo, naj jim v najkrajšem možnem času vrne domeno in vsaj del...

6 komentarjev