» »

Ali gre priklopit SATA II disk na ploščo Asus P4C800-Deluxe?? pomoč prosim...+ Še nekaj glede SATA

Ali gre priklopit SATA II disk na ploščo Asus P4C800-Deluxe?? pomoč prosim...+ Še nekaj glede SATA

schwabspenk ::

Zanima me če gre recimo kaki izmed novejših SATA II diskov prklopit na zgoraj omenjenega Asusa. Vem da ma plata zagotovo SATA 1 priklope, ker je nenazadnje ena izmed boljših 478 plat. Nisem pa ziher če je SATA II kaj drugačen priklop, in mi morda nebi delovalo. Pravkar kupujem nov disk zato sprašujem. Mam pa še eno oz. 2 vprašanji. Zanima me če bo pretok podatkov med diski normalno tekel ko zdaj ( trenutno imam not 2 diska, oba U- ATA 133, 250+160GB ), torej med ATA in SATA. ? In zanima me tud, če morda kdo ve, če so SATA diski res občutljivi na overclocking, oz. navijanje... Že vnaprej lepa hvala za morebitno pomoč!! :)

LP

mtosev ::

Ali gre priklopit SATA II disk na ploščo Asus P4C800-Deluxe??

da.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

schwabspenk ::

Verjamem, da ga gre priklopit, zanima me le če bo deloval s polno 300MB/s tako kot pišejo specifikacije za SATA II...SATA I naj bi šibala okol 150MB na sec, je pa seveda vse to fejst relativno, ker ti nikol ne deluje tak hitro ko piše...Torej, bal sem se edino, da bi mi sata II delal na hitrosti SATA I...

LP in hvala za odgovor

mtosev ::

Delalo bo kot SATA I (150mb/s).
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

schwabspenk ::

Sem si mislil...Hvala ti za odgovor...Kaj pa glede ostalih 2 vprašanj veš...Če so SATA diski res občutljivi na navijanje, in če mam prikloplene naenkrat SATA in ATA diske bodo delovali oboji normalno...

LP:D

mtosev ::

in če mam prikloplene naenkrat SATA in ATA diske bodo delovali oboji normalno...

Da.

Če so SATA diski res občutljivi na navijanje

Jaz na ASUS P4C800-E Deluxe nimam problemov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Izi ::

Jaz nekaj ne razumem.
Nikoli nisem videl nobenega vprašanja v stilu:
Ali lahko ATA-133 disk priklopim na matično, ki mi podpira samo ATA-100?

zakaj hudiča sem sedaj že vsaj tretjič zasledil isto neumno vprašanje o SATA -2 disku na plošči, ki podpira samo SATA-1?

Ali so včasih ljudje bolj logično razmišljali ali je kaj drugega?
Prosim, če me kdo razsvetli.

Naj še ponudim odgovor, da ne bo kdo rekel, da sem čisto off topic.
Odgovor je, da ti bo disk deloval z 50 MB/s ne glede nato ali je disk SATA-1 ali pa SATA-2 ali pa celo SATA-13 :D
in prav vseeno je ali ga priklopiš na SATA-1 ali na SATA-2 ali pa čez 10 let na SATA-13.
Disk ti bo vedno deloval na 50 MB/s, ker ta disk pač ne zmore več in tudi v prihodnje diski ne bodo zmogli kaj bistveno hitreje. Čez 5 do 10 let se bodo mogoče približali delovanju z 100 MB/s, kar je še vedno precej manj kot zmore SATA-1.

Se sprašuješ zakaj so potem sploh naredili SATA-2 ?
Zaradi RAID polj z vsaj 3 ali več diskov.

Te številke za imenom SATA so za navadne uporabnike popolnoma nepomembne in so namenjene zgolj uporabnikom velikih RAID polj. Če nimaš vsaj 4 diske vezane v RAID polje potem ti bo SATA-1 več kot zadostoval za vse najhitrejše diske, ki jih bodo izdelali v naslednjih 10. letih.

Zakaj pa misliš, da so trenutno najhitrejši diski (WD Raptorji) še vedno na SATA-1 ?

Tisto pisanje o podpori SATA-2 na diskih je samo zavajanje naivnih kupcev !!! :|
Diski nikoli (še vsaj 10 let) ne bodo potrebovali biti SATA-2
Je pa podpora SATA-2 dobrodošla na matičnih ploščah ampak samo, če nameravaš narediti RAID polje iz 4 ali več diskov.


Glede navijanja pa je tudi čudno vprašanje.
Navijanje procesorja in RAMa nima z diski opraviti popolnoma nič.
Če pa se spraviš navijati hitrost IDE vodila pa jasno, da bo disk prej ali slej začel delati napake. Zatro se IDE vodila ne navija, ker k hitrosti ne prinese nič.


In zakaj ne bi mogli delovati skupaj SATA in ATA diski?
Sigurno si pomislil na nekaj da si zastavil tako vprašanje. Me zanima na kakšen razlog si pomislil?

ATA in SATA diski so popolnoma ločene stvari in ena na drugo ne morejo vplivati niti malo. Imajo druge kontrolerje in delujejo na drugih driverjih. Med njimi ni nobene povezave.

Vprašanje jo podobno kot:
Ali lahko skupaj delujeta Zvočna kartica in Grafična kartica? Kaj misliš? :D

;-) ::

Disk SATA I na plati z SATA II???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

schwabspenk ::

Poglej... Jaz ne navijam procesorja in ramov drugače kot z zviševanjem FSB-ja, ki pa vpliva seveda tud na diske...In v Biosu Gigabytovih plošč piše, da naj bi SATA diski bli občutljivi na navijanje...Samo to me je zmedlo pri vsem tem...Glede hitrosti pa naj ti povem Izi, da mam U-ATA Hitachi-ja, ki sem zanj dal 43K pred recimo 3 meseci, morda 4. Pa mi v večino testih, ki merijo hitrost diskov dela na okol povprečno 53MB/s...Verjetno, da bo en pošten 300GB SATa disk hitrejši od tega Hitachija..Seveda pa sta SATA in ATA povezana...Če ne drugega, ko bom moral podatke kopirat iz enga na drugega...Doslej nisem mel SATA diskov, zato se kaj prida na spoznam na njih...Glede navijanja, če maš kaki predlog, kak bi navil proc + rame, brez da bi vplival na voltažo in navitje diskov, te prosim za pomoč...Seveda kaki množilnik ne pride v poštev, ker nimam odklenjenega procesorja..

LP in hvala:D

schwabspenk ::

Ker ne poznam priključkov SATA 2 in ne tako dobro SATA 1, sem pomislil, da bi morebiti lahko bili drugačni, in iz tega razloga, nebi mogel priklopit na to plato...Drugače pa glede ATA 133 in ATA 100 je isti šmorn...Še na ATA 66 kablu ti delajo diski isto hitro...

LP:)

schwabspenk ::

Kolko pa je recimo razlike med 8MB pa 16MB predpomnilnika na disku ?...Se vlko pozna ?

L P

BoLhCa ::

@izi nekatere osnovne so imele probleme z sata diski pri visokem FSB-ju, tako da iz tukaj izvira verjetno njegovo vprašanje. P4C800 - Deluxe pa tega problema za zihr nima, ker imam 2x sata disk v RAID-u 0 in dokler sm mel vodno v tem računalniku, fsb 275MHz, pa je vse delovalo brez problema. Tudi sedaj deluje z 250MHz FSB-ja... Sicer se pa itak spodobi, da na najboljši plati za Northwood-e, za katero smo ocolali lepe dinarje - cirka 50k ni takih čudnih bugov:)

SATAII se lahko priklopi na SATAI, vendar bo delovalo s hitrostjo SATAI, kar je bilo tudi že razjasneno. Pa tudi SATA brez problema deluje z ATA diski:) (sam tolk za potrditev, LoL)

Pa tudi glede teh benchmarkov za diske.. to je sintetika, ni realnost. Men namirjo 90MB/s prenosa, realno je pa okol 20MB/s...

Glede razlik med 8MB in 16MB predpomnilnika, točnega podatka ne poznam, ampak pomoje so razlike minimalne, če sploh so.

Lp

schwabspenk ::

Hvala lepa Bolhca, tak odgovor sem želel...Zaj sem zvedo vse kar me zanima...Če ti laufaš tole plato na 250FSB-ja, bom jaz tud komot na teh 230 kolko mam...Zanima me edino še, kak bi lahko navil proc+ rame, brez da bi to povečalo napetost na diskih, oz. jih navilo..V bistvu, če ta plata nima teh problemov, se nimam kaj bat...Hvala vam fantje za pomoč, pa še kdaj!

LP:))

schwabspenk ::

Drugač pa tale disk gledam...mislim da bo kr ok glede na performanse / cena...


stran na www.mimovrste.com

schwabspenk ::

Realno je morda res 20MB/s, ampak pri kopiranju iz diska na disk v Raidu se pa lahko ti samo lepo nasmehneš, medtem ko si lahko jaz v miru kavo skuham... :))

BoLhCa ::

Lej ti lahko navijaš kolkr ti je duša na tej plati, ker ne vpliva nič na diske in napetost in na nič v glavnm, no ja razn na sam procesor seveda in pomnilnik... ne se bat, ti ga kr prbi.

Drugač pa luštkan disk gledaš, uzam si dva pa si postavi RAID 0 ^^ :D

Lp

schwabspenk ::

Ja hvala...Sej bi če mi nebi $$$ primanjkovalo..Ravno tolko mam da tega kupim...Drugače pa prodajam Seagate baracudo 160GB, 8MB, zelo hiter disk...Mam pa še not Hitachi-ja 250GB...Če bi še hitachi-ja prodal, bi pa šlo ja...Sem zanj odštel pred slabe pol leta okol 45k, pa ni SATA...Zaj bo ravno tako prišlo da bom mel 2x 250GB, samo en U-ATA. en pa SATA :D :)) Nimam sreče...

LP

GrimReaper ::

Sem zanj odštel pred slabe pol leta okol 45k

Kje si pa to kupoval, pred enim letom sem kupil 250GB za 30k.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

schwabspenk ::

E-misija MB...Ta disk je čeprav ni na SATA res izjemno hiter...Mislim da sem dal z RAzor diamondbackom tedaj skup nekje 53k, sem poznal onga tam, pa mi je zmerom rabat dal. Zato tega diska ven ne bom še nekaj časa dal, ker je hitrejši kot WD 250GB SATA I Caviar ( ma ga moj kolega, testirala sma v nekem programu )...Vem da so programi tak - tak, ampak nekaj malega je že na tem...

LP:D

muzičar ::

Imam tole asusko, ki mi služi več kot perfektno že 3 leta. Kupil sem WD Sata2 250GB 16MB cache -> znameniti 2500KS. Ves vesel (zamenjal Maxtor 80GB) ga dam noter, priklopim s sata kabli (priloženimi ob plati) na Sata1 (plata ne podpira SataII) in se mi vse lepo zažene. BIOS ga prepozna kot Fourth IDE master medtem ko WinXP SP2 mi dela težave.

Torej pove da je našel nov hardware etc. dam not original CD od plate in že začne prenašat gonilnike (celo do konca jih) a nato mi napiše nekaj v stilu: an error has occured because the file is missing (kateri filet ne piše). Zanimivo je da potem ko sem hotel dat stare INF (chipset gonila) gor mi napiše da nimam pravega sistema, isto je pri novih gonilih. Nameščeni so novi gonilniki že pol leta in do zdaj mi je vse normalno delalo. Torej ali je kakšen trik da usposobim tole ali je pa Sata kontroler u k. Prosim čimprej pomagajte.

Hvala, LP

zbogi ::

tak za info, ta plata in vse plate s tem SBjem, se pri navijanju, pa ne navadnem navijanju, zviševanu FSBja proca, temveč pri navijanju PCI/AGP vodila, pri cca 40mhz+ SB kontroler za diske ne dela oz ne prepozna več diskov.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

muzičar ::

Navito ni nič. Je sicer bilo in ker to že vem sem odvil. Noja pa tudi ni bilo drastične razlike.

jest10 ::

priklopim s sata kabli (priloženimi ob plati) na Sata1 (plata ne podpira SataII) in se mi vse lepo zažene
Sej si na disku nastavil na SATA1 delovanje? Če nisi je problem v tem.

muzičar ::

Hmm.... sem na hitro pogledal pin-e pa nisem opazil nič koristnega. Kako pa nastavm na Sata1?

edit: sem že ugotovil (kašno presenečenje -> piše na disku :D ) no pa še eno vprašanje: ali enable-am SSC? In kakšna je vloga SSC-ja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

schwabspenk ::

Kak se na disku nastavi al je SATA 1 al pa SATA 2 ? :P Tega pa še res nisem opazo. Nisem se kaj preveč poglablav v to, nekak samoumevno se mi je zdelo, da mi pač plošča sama prilagodi hitrost Sata vodila. :)

LP

muzičar ::

Nastavleno na Sata1 (150MB/s) in še vedno isti error.

muzičar ::

Ok disk dela perfektno, izredno tih tudi ko bere. Torej Sata krmilniki delajo bp torej plata dela, disk dela tudi, ker je na njem sedaj nov sistem. Ampak stari WinXP na Maxtor (IDE) disku še vedno meče ven ta error pri namestitvi Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers - 24DB. Gledal že drugje pa ne najdem nič pametnega. Problem je ker vsi gonilniki za čipovje ali bilokaj pravijo da nimam tega čipovja torej bi rekel da se je Win strgalo (M$ done it again) ali pa je kak virus kje ki mi žre sistem - slednje je zelo zelo zelo zelo malo verjetno namreč nisem laik in imam za zaščito dobro poskrbljeno (redno pregledujem v safe mode itd.). Torej če ima kdo še kako idejo kar na dan z njo.

Noja sicer je nekako vseeno ker se bo po tem ko bom prenesel vse podatke iz starega diska na novega ta formatiral in "garažiral" ampak vseeno me matra in muči čemu te problemi. Sem pisal tudi na Asus-ov support tako da nekako bom že dobil odgovor. Vsekakor nekaj kar še nisem doživel pa sem prešraufal že veliko in naložil že marsikaj marsikrat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk SATA, SATA2

Oddelek: Pomoč in nasveti
299681 (3994) SuperVeloce
»

Hitrost diskov in matična plošča ?

Oddelek: Strojna oprema
334255 (3886) thebaloh
»

Priklop SATA2 na Asus A7V8X

Oddelek: Pomoč in nasveti
61664 (1600) janez77
»

Serial ATA 2

Oddelek: Strojna oprema
261870 (1466) OChack
»

instalacija xpjev na 250gb disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
402301 (1664) PIII850

Več podobnih tem