» »

mod diska

mod diska

xpozed ::

OK vem, da tole zveni mal butasto, sam a je kdo pomislu kako bi se dal predelat notranji disk tako da bi bil zunanji in se prklopil preko kaksnega porta (COM1, LPT itd...). vem precej butasta ideja, sam zanima me ce je kdo to izvedel, al pa kej o tem slisal?

tnx za odgovore

BigHugo ::

Najlažje preko USB-ja. Rabiš samo ohišje USB2IDE.
Na ta način imam jaz priklopljen IDE CD-RW. Stvar dela tudi z USB 2.0.

LP BigHugo
LP BigHugo

CCD ::

BigHugo: To pa najbrž veliko stane, ker je to ne samo ohišje ampak tud adapter k verjetno rab tud software....

Sam pravkar delam na neki podobni stvari, iščem še vtičnico za IDE (39-pin), da jo montiram na faceplate in povežem na IDE kabel, z drugim kablom bom pa disk priključil na vtičnico. Molex za napajanje ni problem. A kdo ve kje bi kakšno IDE vtičnico dobu? Ma kdo kako pokvarjeno IDE napravo???:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCD ()

xpozed ::

BigHugo kok pa ta zadeva stane?
CCD a bi se ti dal mal bl podrobno opisat zadevo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xpozed ()

CaqKa ::

idi na kaksen odpad.. al pa na kaki racunalniski servis pa prasaj ce majo.. ponavadi majo pokvarjene cdrome :)

BigHugo ::

Ohišje IDE2USB stane približno 14.000 SIT. Ima zunanje napajanje. Več informacij si poiščite sami na Googlu ali katerem drugem iskalniku. Še to: ohišje je bilo kupljeno v Sloveniji, natančneje v Mariboru. Driverji špilajo od Windowsov 3.11 do Windowsov XP.
V ohišju imam IDE pekača (Teaca) s katerim sem zapekel že več kot 1000 CD-jev brez problema.

LP BigHugo
LP BigHugo

CCD ::

Saj sem rekel da je drago:(

CaqKa: Takoj ko sem napisal post mi je v glavo kapnila ideja s starim CD-ROMom, ki ga bom obrnil narobe, torej tako da bodo priključki gledali ven. Iz CD-ja bom prej vzel vso elektroniko in na IDE vtičnico prispajkal en IDE kabel (tle bo velik dela:D), na Molex vtičnico pa ravno tako pač Molex kabel. Drugi konec IDE-ja bo seveda vtaknen v matično oz. Promise U100. Potem pa potrebujem samo še en navaden IDE kabel za povezavo diska/CD-ROMa in "ta fentanga" CD-ROMa.

Edina prednost ki jo bo kupljeno ohišje imelo pred mojo rešitvijo je večja prenosljivost, ampak jaz te k sreči tudi ne rabim. Prihranek je pa okoli 13000.

Boeing ::

CCD: kupi si raje mobility rack za 2 jurja... razen če ti cin in kislina res toliko pomenita >:D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Matek ::

Hehe, a boš 40 žic spajkal? A ne bi blo bolše samo kupit en dolg kabel in ga potegnit čisto gor, pa ga lahko maš za vraticami, ko ga pa rabiš, pa ga potegneš ven.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Binji ::

Ja jst sm lihkar to gledal:D
Ce ti ne rata najt zadost dolzga kabla pa itak 2 skup ustukas
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

CCD ::

Tko kot je Boeing rekel sem imel že narejeno (BTW, nisem tolk tumpast), pa sem se naveličal ker imam big tower in je kabel bil tolk kratek da sem se ves porezal na pleh predno sem priključil disk, ko sem ga pa odstranjeval me je pa pri srcu špikalo ker sem moral kar orenk povleč kabel...(ne zato ker bi bil jaz švoh ampak ker je vtič na plati trpel):(
Dveh kablov ne mislim it štukat, še več dela kot eno simpl lotanje, poleg tega pa gre za izgled (kolk ljudi pa ma CD-ROM narobe obrnjen?:D), dostopnost in moje veselje do lotanja.>:D

freejack ::

Mah, če imate veselje, zakaj pa ne, sam, se pa v bistvu res najbolj splača rack kupit, pa maš mir.

Boky ::

CCD, Boeing je predlagal rack. Jaz ko dajem disk v rack in ven, ne delam taksih akrobacij kot si jih ti opisal. A si siguren da imas rack ? :D

segi ::

Kaj je rack??
Kako deluje??:8)
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

tec ::

rack je ena skatla, sestavljena iz dveh vecjih kosov. Prvi kos je samo eno ogrodje, ki ga privijacis v ohisje in prikljucis kot vsako navadno komponento (molex in IDE). Drugi kos je skatla, velikosti diska, ki ima IDE prikljucek. Tam notri das disk. Na zadnji zunanji strani pa ima ta skatla se en priklucek, ki se lepo vsede v tisti prvi del. Torej, disk das v skatlo, ga prikljucis in potem samo vstavis v drugi del, ki je ze vezan na motherboard. Pravtako, ga tudi odstranis, samo potegnes za rocko in neses kolegu, kjer ga spet samo vstavis, ce seveda ima rack. Kakor, da bi zgoscencko nosil seboj
Se ena slika, da si bos lazje predstavljal ... Klik!

segi ::

Kaj za ta rack potrebujem poseben disk ali to paše na vsaki disk
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

tec ::

Kaksenga starga bigfoota bi mal bolj tezko noter spravil. >:D
Drugace pa naj bi blo za vse standardne diske.

Dami ::

Kake nastavitve morš met če maš prenosni-rack-disk? Kr ga mam že 3 lete pa je fajn delal, zadnje cajte pa ful zajebava (in to oba rack diska). Mam enga not, dam gor filme, mašino vgasnem. Čez neki cajta nazaj vžgem in gor je sam neki zmazek. Nortonu DD se je skor zmešal, kr je blo ful nekih napak gor (sam 0 bad sektorjev). Diska še formatirat nism mogu. Edin kar mi je preostal je da sn particijo zbrisal. Pri drugem disku pa stvari gor posnamem, prnesem v domačo mašino, gor je vse tak k more bit, sam dol ne morm nič posnet. NDD spet javi napake. Sn šou za foro v dos in probal tam presnet. Začuda je delal. Pol sn pa vidu da se je particija spremenila iz podalšane sekundarne na primarno(8-O). A je to sploh mogoče? A morš tam v system/preferences/ za disk vklopit removable? Glavni disk ma 2particiji in ko mam rack noter, se mi ta vrine med obe oni. Je to naravno? Pri winXP sn meu rack not med inštalacijo in pol se ni nč spreminjal tud ko sem ga vzel ven.
Jst ne vem več kaj bi blo narobe. Sumim tud ide kontroler, sam ostale stvari mi delajo tak k morjo. Sn pa meu rack že na vseh možnostih prkloplen (pri slave, sec master in slave) pa isto.
Se opravičujem, ker se zavedam da bi tole bl spadal v kategorijo Pomoč in nasveti.

Da pa se vseeno dodaknem tematike. Sn meu pred nekaj cajta en zunanji disk na lpt prkloplen, sam je bil v posebnem ohišju s svojim napajalnikom. Ker pa je lpt grozno počasen, se danes ta stvar ne obnese. Zato pa obstajajo, kot je že blo omenjeno, usb2 ohišja. To ti fajn pride če morš disk okol nosit in ga vklaplat v druge mašine. Rack je velik bolša varianta (cenejš, zasede manj) sam problem je da more bit tud v drugi mašini rack ohišje. In tu se pojavi vprašanje, če so vsi racki med sabo kompaktibilni??
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dami ()

Boky ::

Dami takrat ko vidis zmazek na disku in ce sumis konektorje na rack-u priklopi disk direkt na racunalnik. Ce bo pol delalo vredu je kriv rack. Tudi meni se je to enkrat zgodilo, pol sem ugotovil da sem slabo nataknil IDE konektor.
Rack-ov je kolikor hoces, tako da ko sem jaz kupoval rack sem pritisnil na kolege in nas je kakih 10 nabavilo iste, tako da zdaj ni problema z kompatibilnostjo.
Sicer pa ce nimas kompatibilnega rack-a pac zamenjas disk v rack-u. Je vseeno lazje kot odpirat ohisje.

segi ::

Ej, ali lahko rack ven dam ko so zagnani winsi.
Kako oni zaznajo zadevo.
Kaj tukaj tudi velja Master /slave?
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Dami ::

Boky, ni rack kriv, kr sn probal kar si reku in isto. Sej bom dal xpje gor pa pol probal.
Ja fajn da ste se s kolegi lahk zmenl. Sej pr men ni take nuje. Zanimal me je pač kak je s tem.
Segi: nism čist ziher, sam neki sn slišal da ntji to podpirajo. Itak da velja master/slave. Sej to je čist navadne disk v posebnem ohišju.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Boky ::

segi ti ne priporocam kaj takega delati. V najbolsem primeru ti bo verjetno masina freeznila v najslabsem pa lahko kaj unicis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

tec ::

segi: Ce das rack ven, je to isto, kakor da bi pri prizganem racunalniku disk izkljucil. Kaksen slab sektor ti v takem primeru ne uide, ce se kaj hujsega. Jest ti odsvetujem. Se pa menda da to delat na Silicon graphic racunalnikih.

sinko999 ::

Novodila za W2k greš v device maneger pa najprej kar disablas secundaryi ide kanal pa malo počakaš pa potem lahko ven potegneš disk . Pol pa ko ga nazaj prineseš ga vtakneš nazaj v rack pa malo počakaš da disk naredi spin up pa spet omogočiš secondari ide kanal .Pa tukaj tudi moraš malo počakati ,da ga winsi spet prepoznajo in pravilno priklučijo.

LP
Ni? ni ve?no !

segi ::

Ful ste me navdušili za ta rack.
Povejte mi katere firme mi priporočate če bi se odločil za nakup.
Je to problem skupaj sestavit?
Kaj pa se zgodi če mi disk pade na tla?
Ali se s tem rackom kvari disk?

Hvala za odgovore
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

sinko999 ::

Kot prvo če ti disk pade na v racku ali brez racka so posledice enake , saj ponavadi dela samo ima pol kake bad sectorje . Pa diski se ponavadi v recku kar grejejo še posebej če boš z njim zaganjal programe in pa če boš dolgo kopiral z njim recimo 30 min . Namestiti ga moraš tak da je pod njim in nad njim nekaj zraka. Glede vrste racka pa takega kot ga ima tvoj frend ali velika večina frendov, to ponavadi pogledaš samo na vrsto priklopa.

LP
Ni? ni ve?no !

segi ::

Kakšne vrste priklopov pa obstaja?
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Dami ::

Sej firm rackov tak ne vem če kdo pozna, kr tu je vse isto. Ok, vem da ma Promise svoj SuperSwab, ki je res ql sam predrag (30k), za druge pa pojma nimam.
Ti kupi tazga z aluminjastim ohišjem in ventilatorjem pa bo čist vredu.
Mam pa jst enga odveč če rabiš, še neuporabljen. Ni sicer iz Al in nima venta, je pa ok.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Boeing ::

segi: IDE, SCSI, pa še kaj bolj eksotičnega...Temu, da lahko disk izklopiš med delovanjem računala, pa se reče Hot Swap. Kot že povedano, so zadevo uvedli na SG mašinah, imajo pa jo tudi IBM-ovi in SUN-ovi strežniki... kar upoabna zadeva, če si bolj "on the fly" tip človeka...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

segi ::

V čem je razlika med IDE ali SCSI?
Kaj je bolje?

Koliko pa stane rack srednjega cenovnega razreda?
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

CCD ::

segi: skazi je ful hiter vmesnik za profije (pa serverje) in diski so ful dragi. Ker dvomim da si boš omislil tak disk (sej ga verjetno itaq ne rabiš), pol tudi racka ne boš uzel SCSI, ampak IDE. Glede cene ti pa ne znam pomagat. Jest vem da si ga bom sam naredu, pa tud če stane samo 2000 ker meni je bolj za samo delo ne tolk za izdelek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCD ()

segi ::

Jaz se pa s takimi zadevami nena zajebavam.
No pa še to me zanima, ali bi šel rack tudi na 486?

Primer: jaz mam rack s diskom , 486 pa ima samo odprtino kam vstavim disk.
Na mojem compu pa imam še en disk, na katerem so win...
Lahko ta rack premikam na 486???
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Boky ::

Ce disk ni ne vem kako velik in ti ga bo plata od 486-tke spoznala, ne vidim ovir.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

ns-miha ::

tako je s temi diski:
- kabel je lahko dolg max ene meter in pol, ker potem dela napake v registru pri zagonu vinsov.
- ce potegnes rack iz masine med delovanjem ti lahko samo pobrise Fat tabelo, ali ga unici.
-zunanje naprave za trde diske ali cd-rome so kar ql, samo drage ko hudic za tisto malo plastike !!

:D


p.s. vse kar sem napisu je iz izkusenj, ker vodim servis na eni firmi in vidim vse zive traparije !

segi ::

Ali mi ga svetujete, kajti rabil bi ga za resno delo.
Namen imam kupiti nek star disk tako da bo na vseh compih delal.
največ 1.5GB
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Dami ::

Segi: če maš to na 486ki pol tak brezveze da kupiš novega kr so vsi ata66, ti pa tega nimaš. Jst ti prodam mojga (ata33) za 2 jurja. Sej bi ti lahk še disk (1.7gb) sam je že oddan.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

segi ::

čuj se bom odločil.Odgovor dobiš na mail.Samo napiši mi ga.
Ej od kod si ti doma da si zračunam še poštnino.
Pa daj mi šer one članke o elektriki poslat.Prosim.:D

Jaz imam na compu ata66 na 486 pa je ata33.To med sabo ne dela.Ali imam prav??
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

Dami ::

Ja, na kiri mašini bi zdej rad meu rack? Jst mam samo enega, tako da ne boš mogu met na obeh. Če hočeš recimo menjevat disk iz tvoje in 486ke pol si morš 2 kupit, čeprav boš meu sam 1 disk. No, piš mi sem.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

segi ::

sem že
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

kuglvinkl ::

Mene zanima nekaj podobnega. Bi šlo, če bi bil npr. CD-ROM zunaj ohišja priklopljen na 90 cm IDE kabel (+ da potegnem štrom). S prenosom podatkov ne bi bilo težav?
Your focus determines your reallity

Dami ::

Mislim da ne bi smelo bit. Sam zakaj bi kdo vleku cd-rom izven ohišja?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

kuglvinkl ::

V našem klubu hočem dat kišto na zgornjo polici, CD-ROM (MP3) pa spustit na rokam dosegljivo višino.
Your focus determines your reallity

segi ::

Praktično!!:D
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SCSI disk

Oddelek: Strojna oprema
161597 (1396) stromar
»

Disk Rack? Naj kupim?

Oddelek: Kaj kupiti
81071 (959) Aspirinix
»

Rack bi naj zbil UDMA?

Oddelek: Pomoč in nasveti
231442 (1181) Sodom
»

priklop hdd med delovanjem

Oddelek: Pomoč in nasveti
8914 (763) Yohan del Sud
»

rack in ATA66/100 in stari disk...

Oddelek: Strojna oprema
81089 (966) sinko999

Več podobnih tem