» »

Okužen MasterBoot-Bios

Okužen MasterBoot-Bios

AlesC ::

Pozdravljeni.

Od kolega sem dobil okužen Računalnik, da bi mu ga očistil. Ker ga seveda očistiti ni bilo mogoče, sem ga formatiral in hotel naložiti nove winse. Formatiranje je šlo normalno naprej, a koker sem začel nalagati winse, so se začele dogajati zanimive zadeve:

1. Računalnik se je začel sam ugašati.
2. CD-rom se je začel sam odpirati.
3. Tudi ko sem odstranil vse CD-rome in HardDiske se je računalnik tudi sam ugasnil/restartal.

Računalnik mi ne pusti, da bi bilo kaj naložil, ker se ugasne ali restarta. Dokler je bil star okužen sistem na disku je delovalo normalno a sedaj ko sem formatiral, se kar sam ugasne, restarta. Očitno se je tudi okužil bios osnovne plošče al kaj, da sedaj počenja takšne kozlarije?

Prosim za bilokakršno pomoč, kako spedenati nazaj tega kompa? Ne me sprašvati kateri virusi so bili gor, ker jih je bilo na stotine... :(

Vem, da ti to uredi vsaka računalniška firma in vem tudi, da je to drago, ker sem mel v devedesetih sam podobne probleme in sem dal že takrat 100dem. Zdaj bi se lotil tega sam, če mi kdo lahko da kak dober nasvet?

Hvala Aleš
  • spremenil: AlesC ()

ping ::

Mogoče low level format s softwareom od proizvajalca diska. Potem pa spet format in install

AlesC ::

Mislim, da je z diskom vse v redu. Ravno sem dal disk v moj računalnik, ga ponovno formatiral in naložil nove winse. Vse je delovalo normalno. Ko sem dal disk nazaj v tastar računalnik je dvakrat pokazalo plav ekran, da se vindowsi ne bojo naložili, ker je nekaj narobe z kakšno komponento, ali je pa računalnik okužen z virusom. Očitno je nekaj narobe z biosom compa. Cd se še vedno odpira tu in tam in računalnik se ugaša.
HDD sem na mojem compu preveril z antivirusem in ni nič našlo.

A ve kdo kak to urediti? Kak spucat oz zrihtati amibios, da bo delovalo normalno? Mogoče z nadgradnjo amibiosa? :(

amigo_no1 ::

Najdi bios.bin fajl od matične plošče na proizvajalčevi in flashaj (potem postavi spremenlljivko "enable flash bios" na Disabled.

Katera matična plošča ?

AlesC ::

Nimam pojma in obupal sem, ker se že cel dan j. Sem že študiral, da bi upgrejdal amibios, sam nebi rad kaj zaj, ker ni moj comp. Kolegu sem svetoval, da naj compa nese na servis.
Predolgo so mučkali in so virusi že poškodovali marsikaj. Edino kar me čudi je to, da ko je bil sistem okužen, je računalnik deloval stabilno. Ko sem pa inštaliral frišne winse, je pa računalnik popidil... Hvala vseeno in upam, da imate dobre zaščite :) Fora je ta, da na začetku ta kolega ni imel nič, pol ko je bilo pa že prepozno, pa ne moreš narediti čudežev. Bo pač moral odšteti par tisoč tolarjev. Sem pa prišel do ugotovitve, da sta programa Nod in Avast zaendrek kljub temu, da sta dobila ne vem kolko nagrad. Bom kar ostal pri F-secure(FProt), ker če ne drugega je spucal Master Boot.

Tnx

amigo_no1 ::

MBR počistiš z ukazom fdisk/mbr ...

Gwanaroth ::

Ravno sem dal disk v moj računalnik, ga ponovno formatiral in naložil nove winse. Vse je delovalo normalno. Ko sem dal disk nazaj v tastar računalnik je dvakrat pokazalo plav ekran, da se vindowsi ne bojo naložili, ker je nekaj narobe z kakšno komponento, ali je pa računalnik okužen z virusom.

Tako pa nebo šlo. Razen, če nimata popolnoma identičnega računalnika.

Ne moreš ti nalagat winsov na tvojem pcju, potem pa disk enostavno prestavit v drug.
Lights often keep secret hypnosis..

andHoc ::

Seveda se da ... ni pa nobenega zagotovila da bo zadeva delala.

No na par kompih preverjeno je zadeva samo premlela nove driverje in delala zadovoljivo naprej. Seveda pa zadeva ni ista kot fresh install.

Aja winsi so pa bli XP, o razlogih za to delanje pa nebi razglabljal.

lp
...vse je relativno...

Gwanaroth ::

Deluje, če imaš recimo isti chipset na obeh računalih. Če pa imaš nekje SiS, drugje VIA ali nForce, ti bo metalo same BSODje ven. Preverjeno.

Oz. deluje le, če imaš polno rit sreče. Kot vsaka stvar v Winsih.
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

AlesC ::

Meni so na F-secure strani svetovali, da naj očistim disk na drugem računalniku, če je slučajno master boot okužen in naj tam winse na novo postavim, ker ker je lahko reset compa tudi to vzrok.Master boot je bil okužen, sam ni v tem fora, ker ko sem oba cd-roma odklopil in disk tudi je še vedno restartalo compa, tak da je očitno okužen bios.
Sem pa drugače že svoj disk naložil na drugem compu, tako da to dela. Tag ko je zgornji napisal, sem mogel driverje poiskat, ko sem dal disk nazaj na svojega. In ble različne osnovne plošče. Saj sedaj je compa nesel na servis, pa bom napisal kaj je bilo...

Tnx vseeno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AlesC ()

Azrael ::

BIOS vsekakor ni poškodovan, virus (eden takih je Chernobil), ga lahko pokvari samo tako, da potem matična plošča ne dela več. Nečesa vmesnega pri BIOSu ni.

Osebno bi sumil kablovje, RAM, napajalnik in morebitne napihnjene kondenzatorje, torej okvaro strojene opreme. Predhodni MBR pa Windows XP pri namestitvi lepo povozi, tako da je morebiten MBR virus že šel v digitalna večna lovišča.
Nekoč je bil Slo-tech.

Duhec ::

@AlesC, potrjujem kar je že dejal @Azrael. Najprej imaš HW problem nato šele SW problem.To si v bistvu že sam tudi nakazal s točko 3 v prvem postu.
Znan scenarij: Prijatelj (stranka) prinese računalo v popravilo češ, da je virus, ker se mašina izklaplja, restarta, sesuva, blokira... in to različni scani z antivirusniki tudi potrdijo. Velikokrat pa gre poleg virusov/spyware/malware škodljivcev tudi za strojne okvare, ki se ravno tako manifestirajo v popolnoma istih simptomih (sesuvanje, restart, blokiranje, BSODi...).
Če je računalnik starejši se ga vsekakor splača malo očistiti prahu, posebno okoli MOSFET komponent. Iztakni spomine in spihaj kontakte. Preveri kontakte na konektorju napajalnika ter vseh morebitnih PCI kartic ter AGP. Še najbolje, da začneš s kakim memtestom pri izklopljenem disku in CD enoti torej samo plata, CPU z ventilatorjem, spomin in grafika.
Povej natančno katere komponente sploh imaš v igri !

AlesC ::

Nimam več compa. Je na servisu. Bom povedal kaj je bilo. Jst mislim, da je vzrok virus. Ker ko je še bil sistem okužen, je bil računalnik stabilen. Koker sem pa začel z čiščenjem oz. nalaganjem, so se pa začele te težave. Edino cd-rom se je sam že odpiral prej. Kot sem navedel
je bil okužen tudi MBR, ki pa mi ga je F-secure odstranil. Mel sem pa pred leti tudi sam MBR virus, pa sem imel podobne težave. Ne vem. Bomo vidl ka bodo na Lancomu povedal... Sam ponavadi na teh računalniških firmah tud ne znajo ne vem kako, pa pol kr reče, da je neki crknal pa vse menja. S tem, da ta računalnik ni mel nobenega antivirusnega programa in še virusi so mel cajta par mesecev razjedat računalnik. Sistem je že bil na pol uničen, določeni dll fiajli so že bili sesuti oz so manjkali. Trojancev in črvov je bilo ne vem koliko. Backdoor programov, raznih dailerjev in ne vem kaj še vse. Will see...

gfighter ::

No ja, BIOS virusi so v teh časih tako redek pojav, da je tvoj scenarij kar težko verjeten. Ima Azrael kar prav. Med novo instalacijo se hitro pokaže kakšna strojna napaka, pogosti so npr. primeri ko neka kišta dela "stabilno", napake pa se pokažejo med ponovnim nalaganjem windowsev. Vzrok je običajno RAM, pa okvarjen CD-rom ali kabli.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

AlesC ::

Vse je možno. Nič ne rečem in ne vem. Vem samo to, da se ne bom več spuščal v zjebane compe, ker dobim pol ponavadi živčni zlom. :)) Ponavadi sem kak računalnik spucal, ponavadi me pa kak j... 100 na uro. In to vedno compi od kakih kolegov, ko bi radi mel vse na hiter, ko je že prepozno. Včeri sem se j.... cel dan, kar se ne bo več zgodilo. Od včeraj na prej bodo postali moji nasveti kolegom! SERVIS!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus ki zahteva 100 eur za odblokirat windowse (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
15443178 (25218) BorutK-73
»

windows XP in windows 7

Oddelek: Operacijski sistemi
272466 (2164) Jebac18
»

zagon računalnika

Oddelek: Operacijski sistemi
202090 (2015) mera
»

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
212636 (2299) 1309976
»

HELP! HELP! Please HELP!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
81362 (1230) Medved

Več podobnih tem