» »

Ojačevalec 2x50W

Ojačevalec 2x50W

Doman ::

Odločil sem za ureditev zvočnega sistema na vikendu, kjer imamo dostikrat manjše zabave. Prostor je velik približno 60m2.
Ker sem popoln začetnik na tem področju in nimam nobenega občutka glede zvočne moči.
Ojačevalec bi naredil doma, zvočnike bi kupil, ohišje za zvočnike pa bi mi naredil oče, ki je mizar.Tubo bi pravtako kupil.
Se pravi bi imel 2 zvočnika + tubo.
Problem nastane pri tem, da ne vem kolikšno moč naj ima ojačevalec, saj vedno primerjam moč z domačimi zvočniki na stolpu, kjer piše, da imajo 2x 70W ubistvu pa od sebe ne dajo skoraj nič.
Mislite, da bi bil 2x50W ojačevalec dovolj?
p.s: zanima me, ali to pomeni, da bi na ta ojačevalec lahko priklopil le 2x50W zvočnike ali kaj močnejega?
Kot sem že rekel, nimam nobenega občutka...

Dr Evil ::

Bolj važno od moči je občutljivost zvočnikov. Glede na velikost prostora 60 kvadratov boš potreboval tudi nekoliko več kot 60W. Glede na tvoje spoznanje na ferštekarijo ti raje priporočam, da si kupiš že narejeno. Bo bolše in ceneje.

gumby ::

hja... 60W je cisto dovolj za poslusanje glasbe.
ce hoces stanco nabijat, je pa druga zgodba...:D
my brain hurts

Pyr0Beast ::

Ene 2x100W bi bilo lahko že v redu, samo če jih boš šopal na 100% tudi ni dobro (za poslušati, pa ne za to, ker so premočni, ampak zato ker tak zvok rata zanič).
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Doman ::

Sem se odločil, da bom kar en kit kupil in ga sestavil kar pri praksi, da ne bom delal le neuporabnih reči (elektrotehnik).
Gledal sem te tri komplete:
Klik1
klik2
klik3

Kaj priporočate?

jvolk ::

Ojla.
Jaz sem za srednjega. Zraven potrebuješ še napajalnik. klik, in en tranformator pa par kosov, škatlo, itd.

Uživaj.

Pyr0Beast ::

Kakšna hladilna rebra nebi bila odveč ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Doman ::

Kaj je pa z zadnjim narobe?
cena je 19k sit

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Doman ()

Sparkl ::

Glej, priporočam ti eno ozvočenje, z mešalno mizo (sam če si pri denarju - namreč taka ozvočenja STANEJO (verjemite, ga imam doma - 1700W - okoli 2mio SIT - zvočniki in mešalka LEM))Sam ne tako drago, recimo 2 150W zvočnika, recimo LEM, ki so res ODLIČNI in recimo eno majhno mešalko, in imaš skor DJ komplet. Verjemi za ta denar se splača, zvok pa bo naravnost čudovit.;) ;) ;)
www.google.com

Doman ::

Ogromno denarja ne mislim dati za ozvočenje. Sem mislil bolj postopoma kupovati opremo. Sedaj je na prvem mestu en ojačevalec, potem zvočniki, nato še subwofer, kasneje morda še ena amaterska mešalna miza.
Zelo sem se zagrel za zadnji model ojačevalca. Ali je vreden svojega denarja?

Sparkl ::

Seveda je vreden, sam boš pa velik plačal, ker morš robo nabavt u ZDA ali Kanadi...
Drugač pa ga kr nabavi...
Lohk bi pa probal tako... Za kvalitetnejši zvok je najbolje imetiveč W. Zakaj? Zato, ker če daš zvočnika na max, začne rezati zvok (po domače- "prdi"). Jest bi ti priporočal en 300W ojačevalnik pa 200W zvoka za začetek. Bo zvok res kvalitetnejši. Pa tudi ojačevalci morjo bit vsaj 100W nad skupno močjo vseh zvočnikov, ki jih napaja. Se potem manj trudi - rezultat - kvalitetnejši zvok!
www.google.com

Doman ::

Zamenjal sem prvi ter zadnji ojačevalnik.
Pomoje ga bom kupil še ta teden. Prodajajo ga pa v IC-elektroniki za 19k sit.

Pyr0Beast ::

a tudi ojačevalci morjo bit vsaj 100W nad skupno močjo vseh zvočnikov, ki jih napaja.
To je sigurno preveč.
ojačevalci so ponavadi moči 1/3 zvočnikov, če je več, se lahko samo pokadi.

Se potem manj trudi - rezultat - kvalitetnejši zvok!
Niti ne. Vsak ojačevalec ima svoj optimum delovanja, ki pa sigurno ni pri 25%.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

M@73Y ::

pozdrav. domači kompleti se skoraj nes plačajo izdelovati. ker ojačevalec že stane 12k sit, ampak imaš potem še stroške transformatorja npr. 2x40V 500W stane kar precej čez 20-30k SIT, potem so zelo draga hladilna rebra. 10x10cm hladilno rebro recimo stane 5k sit.
Torej sami stroški. Lep pozdrav. Matej
..jump into psytrance tunnel..

VolkD ::

Preden se spravite debatirati ali bo dovolj 50 ali 100W je treba poznati nekaj dejstev in jih tudi upoštevati.
Da naštejem:
1.Ekonomski vidik:
- za NF ojačevalnik je bistven dober napajalnik. Finančno je to največkrat večji zalogaj kot ojačevalnik sam.
- pravilno in estetsko narejena škatla doprinese k celotni ceni vsaj 20 do 30%. Pri tem je smotrno, da je škatla že del hladilnega sistema ojačevalnika.
- v ceni vezja za 50 ali 100 W ojačevalnik ni neke bistvene razlike. Ta nas udari po žepu prek napajalnika. In to krepko!
2.tehnični vidik:
- razliko glasnosti 3 db ( to je 50 /100W ) ni v stanju zaznati noben po dveh nogah hodeči zemljan, vključno s pticami. V zelo ozkem frekvenčnem pasu, torej omejeno imajo to možnost veverice, risi, volkovi in polarni medved.
- pri tako veliki zvočni moči ( 50w/60m2.. višina predvidevam, da je manj kot 3 m) v danem prostoru in pri običajnih izkoristkih zvočnikov običajen človek ne loči niti 5db razlike v jakosti. Vse dojame izključno kot "zelo naglas".

Rezime:
- odloči se za 2x 50W, ker je popolnoma dovolj (le Wati naj ne bodo "računalniški").
- odloči se za kanček dražje ohišje, ki ima stene že prirejene za ohlajevanje elementov (Hladilniki znotraj škatle oddajajo toploto nazaj v škatlo in ne v okolje!).
- nameni več pozornosti in denarja dobremu napajalniku. Transformator naj bo vsaj 375W nazivne moči. Ne šparaj pri velikosti elektrolitskih kondenzatorjev in posledično s tem pri moči usmerniških diod.

Predlog:
Izdelave se loti na papirju ! Naslednja stvar, ki jo naredi je ohišje. Iz izkušenj vem, da se v moji garaži valja kup neuporabnih, čeprav delujočih projektov, ki niso našli ohišja!
Za ohišje predlagam eloksiran aluminij. Napise lahko daš gravirati.
Kateri ojačevalnik boš izbral je tvoja stvar. Smiselno je izbrati MOS izhodne stopnje.
Napajalnik boš načrtoval, ko boš vedel zahteve ojačevalnika. Za izračun me lahko cukaš za rokav.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Jackal ::

Če točno veš kaj delaš, potem se že splača naredit ojačevalec doma.

Trafo s 500VA stane manj kot 10k, če veš kje ga poiskat.
Hladilna rebra tudi ni treba, da so nova. Marsikaj se da dobit tudi preko malih oglasov.

Pred kratkim sem tudi naredil ojačevalec - Povod za to je bil Brane2, ki mi je na NESTu priskrbel ploščico za tiskano vezje, celoten članek izdelave pa je objavljen v tretji izdaji revije Elektronika. Revija je na voljo za download. Na strani sta 2 povezavi (obe na 1. številko) - tako je treba le spremenit številko na koncu povezave v 3.
Ojačevalnik je enokanalen - za stereo verzijo je pač treba zgradit 2.

Takole zgleda vse skupaj brez škatle:


V spodnjem delu sta trafo za ojačevalec (200VA) in sam ojačevalec, v zgornjem delu pa nastavljiva aktivna nizkopasovna kretnica, ker bo ojačevalec namenjen za pogon subwooferja.
Hladilno rebro je trenutno samo toliko, da sem zadevo testiral, v končni fazi pa bo približno 3x večje hladilno rebro.

BluPhenix ::

Vidim da je zadeva zgrajena s "hibridnim ojačevanikom". Čisto konkretna zadevica, za take moči (50W) se malokdaj splača izdelovati z diskretnimi elementi, ker imajo tele majhne zadevice že vse potrebne zaščite noter. S pravim hlajenjem se jih da pognati tudi do 70W.

Vsi le o ojačevalnikih. Pomembni so tudi čim kvalitetnejši zvočniki za določen denar. Predvsem je pomemben njihov izkoristek. Če imajo le-tega majhnega, še tako močen ojačevalnik ne bo izstisnil nič pametnega iz njih. Torej zvočnike z čim boljšim izkoristkom in prava škatla. Od škatle je zelo odvisno kako bodo zvočniki delovali. Dokaj konkretne zvočnike, za dokaj nomalne cene izdeluje italjansko podjetje Ciare (google it).

Sistema z mešalno mizo, v kolikor ne boš potreboval več vhodov (mikrofoni, ...) ampak recimo samo en CD player, ali računalnik nima ravno smisla kupovati, ker ne pridobiš nič, razen še eno grelno telo vmes, ki lahko še nekoliko popači zvok.

Glede tega, da z močnejšim ojačevalnikom raje igraš bolj na tiho ... ojačevalniki imajo navadno najboljši izkoristek nekje pri nekje okoli 80% glasnosti, torej je tako kot je rekel Pyr0Beast, nima smisla goniti ojačevalnika na 25%.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Sparkl ::

ojačevalci so ponavadi moči 1/3 zvočnikov

To je občutno premalo. Kaj ti pomaga Če imaš 500W ozvočenje in samo 180W ojačevalec. Takega ozvočenja boljše da ne kupujete... Ker ojačevalec potem ne izkoristi zvočnikov sploh nič, oz. ZELO malo... Tako, da more bit ojačevalc ime vsaj enak W kot ozvočenje skupaj, ali 50-100W več...

če je več, se lahko samo pokadi.

PyrOBeast, nič se ne bo kadilo, ne - imam 200W ojačevalc na 150W zvočnik in dela zvočnik dobr ko hudič (in nič ne kadi)...
Ima pa tudi BluPhenix prav... Vsi govorimo le o ojačevalcih, pomembni so seveda tudi zvočniki...
www.google.com

Sparkl ::

Pa še neki - 300W ojačevalec na 200W ozvočenju NITI SLUČAJNO NE BO deloval le pri 25% zmogljivosti...:\ Bo nekje med 70 in 80%. Tko da... Je to kar dobra kombinacija...
www.google.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sparkl ()

Jackal ::

Tale moj ojačevalnik (slika zgoraj) je narejen na osnovi TDA 7294 (Močnostni 100W DMOS ojačevalnik). Prav presenečen sem bil, ko sem videl efekt z 12" subwooferjem.

Brane2 ::

Če sem ti dal tudi plato za 2x200W se pusti presenetit tudi z njim... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

300W ojačevalec na 200W ozvočenju NITI SLUČAJNO NE BO deloval le pri 25% zmogljivosti...:\ Bo nekje med 70 in 80%.
To misliš 300W izhodne ali vhodne moči?
66% je pa že kar blizu optimuma, še vedno pa je najbolje da lavfaš nekje 70-80%, tako da imaš še malce rezerve (ampak ne preveč-; dej še mal bol naglas, dej no, ... psssssf, ko ti model privije pot-e :()

Raje boljši 'napajalnik' in filter, kot pa (pre)močan ojačevalc.

>Jackal
Tista rebra so od Slot1 proca ? :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jackal ::

Ja, rebro je od SLOT1 procesorja.
To je pa še posledica NEST-a, ko je VolkD delil Slot1 procesorje. Vsi s(m)o se zagrebli za čimboljše Pentiume (II), ampak na koncu so pa ostali samo še celeroni z odličnimi hladilnimi rebri. In to je to.

greg123 ::

mah hibridnih vezji je povsod dosti. Drugače se pa strinjam, da je najboljši začetek en dobr trnansformator in eni fajn "boljlerji" od elektrolitskih kondenzatorjev da lepo vleče tok za base. Če pa res hočeš nekaj kolkr tolk kvalitetnega pa...hmm jz sm se vedno lotu zadeve pr koncu pr izbiri enih dobrih izhodnih tranzistorjih pa pol skrbel da so mele vse stopnje ojačevalcov do izvora signala čimmanjše popačenje in da so vnašale čimmanj šuma. (malo si pogledaš kaj ljudje uporabljajo) pol pa še ena fajn povratna zanka in to je to :) drugače pa za hladilna rebra...jz sm se vedno znajdu z kakimi aluminiastimi profili od okn ....škoda ker so postala zdej popularna plastična :( have fun !

riba ::

a ma gdo mogoče seminarsko nalogo za ojačevalnik 2x50W ali 2x100W?????:))

BluPhenix ::

Ja, v predalu jih imam 10kom. Vsaka je malo različna, tako da zadostuje zahtevam različnih šol ...

... sej da bi vprašal samo vezje/shemo ali kaj v tem stilu ok, ampak celo sminarsko pa ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Pyr0Beast ::

A imaš sličajno 2 enaki platki za TDA7294?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

riba ::

ja no,prou bi mi pršla cela seminarska kr vezje pa to ni problem ane,sam prevajanje iz ang v slo,pa iskanje je najtežje!!:(

VolkD ::

riba, kaj pa študiraš? In zakaj to, če ti dejavnost s tega področja ni v veselje ?
Ali pa bi rad povedal, da si preprosto len ?

In zakaj misliš, da bi mi morali nekaj narediti, da bi ti lahko zganjal lenobo?

Če se le da pomagam, a le ljudem, ki se jim pri obvladovanju znanja zatakne !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928642 (11635) N4m31355
»

300W mini ojačevalnik

Oddelek: Zvok in slika
293310 (3107) mihec87
»

Bas ojačevalec..

Oddelek: Zvok in slika
103780 (3620) BluPhenix
»

Izdelava 5.1 sistema

Oddelek: Zvok in slika
12970 (764) Orchestra
»

elektroniki kje ste!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
294388 (3788) footprint

Več podobnih tem