» »

Razlika med pic in dspic

Razlika med pic in dspic

kobilica ::

No, nameravam kupiti starter kite iz mikroelektronike, pa vidim, pa ne vem kaj bi izbral:
easystart kit 1 - easypic4 + mikrobasic


Ali

Easystart kit 1 for dspic - easydspic3 + mikrobasic for dspic


Problem je v tem, kaj je boljse, pici al dspici? Ali je razlika samo v ohisju ali kako? Pa dspic paket me zanima zaradi te kartice, sd.

Pa vidim, da je tudi ta plosca "razvojno orodje drugacno, pic ima verzijo 4, dspic pa 3. Res nimam pojma kaj je boljse. "
  • polepsal: Azrael ()

snow ::

dsPIC so 16 bitni in lahko gredo do 40 MIPS (33f). Imajo dosti hitrejši A/D konverter, nekateri tudi 12 bitnega. In cel kup druge periferije. Večina programa se ponavadi piše v C (zastonjski microchipov C30 compiler), nekatere dele pa tudi v assemblerju.

PICi serije 16f pa so 8 bitni (tudi 12 in 18f) nekoliko počasnejši (do 5 MIPS), z malo manj periferije in veliko manj assembler ukazi. Dosti programov se piše v celoti v assemblerju, seveda lahko tudi C ali basic.

Na obeh ploščah pa imaš mnogo stvari, s katerimi upravljaš praktično enako v obeh primerih.

Mogoče si malo pogledaš dspic 30f family reference in midrange family reference.

Te plošče so dobre za učenje procesorja in delo z zunanjo periferijo. Me pa zanima kaj imaš v načrtu delati s mikrokontrolerji v prihodnje.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kobilica ::

Ne vem tocno,doma imam en star LCD in bi rad naredil kako majhno senzor mašino.
Recimo temperaturo,vlaga etc,in potem bi to napeljal po celi hisi in bi potem naredil tak menu,kjer bi bila ena slika,ki bi kazala vse sobe v nasi hisi,in v vsaki sobi bi bili podatki o vlagi,temp,svetlosti etc.In mnogo vec,kot je racunalniski modi,radio naprave,ir,bluetooth,roboti,vse mogoce.In seveda PWM.In to bi rad tko,da mi ne bi bilo treba kupovati vse še enkrat za dsPICe ali obratno.

Pa hvala za reply!

snow ::

Za opisane stvari so po moje dovolj pici serije 16f. Imajo tudi PWM kanale (regulacija ventilatorjev?).

Glede na to, da nameravaš narediti neke konkretne projekte, bi mogoče bilo bolj smotrno, da poizkusiš z nekim malim projektom z lastnim vezjem, oziroma sam narediš malo razvojno ploščo.

En pic (16f628a, 16f876) par LEDic, par tipk, kakšen LCD, pa kak ds1820 (ds18s20).

No ampak pri kupljeni razvojni plošči boš res siguren, da ne bo problema v hardwaru :). In cel kup vsega imaš gor.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

kobilica ::

Hvala. Aja se nekaj, zanima me, ali imajo pici 12 serije tudi pwn.
In se nekaj, so tudi pici v smd verzijah?

Sam zdej problem denar dobit :). Pa so tudi pri kompletu kaksni tutorial za basic in splosno o picih v knjigah. Ker pdf oz. Na racunalniku so zame zelo tezki za nauciti.

Zdaj pa se moduli, koliko modulov imam lahko naenkrat na eni plosci?

Pa res tankju!

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

ql000 ::

DsPIC-a za to kar si ti omenil ne potrebuješ. Vzami kako razvojno plato z 16F, moja osebna izbira pa 18F. Raje vzemi kakega PIC-a z več RAM-a in Flasha, kot pa iskat neke hude brzine. Pri Microchipu so zelo radodarni z vzorci. Registriraj se na njihovi strani, pejt na link Sample Order, poklukaj, in v roko 14 dni imaš PIC-ov za 3 leta doma. Zastonj. Drugače, se pa tudi pri meni kaj najde. 12F imajo PWM. Jaz sem naročil kakšne tri mesece nazaj 12F683, ta ima PWM. Sicer pa poglej v razpredelnico na Microchipovi strani. V SMD ohišju (SOTXX ohišje) dobiš vse. Pazi samo, da ne boš naročil čipov v TQFP ohišju, ker tega na roke neboš nikoli zlotal.

Glede števila modulov. Močnejši PIC, z več IO pini več stvari lahko krmiliš.

Samo eno majhno opozorilo. Nikjer nisem zasledil, da imaš oz. nameravaš kupiti tudi programator za PIC-e. Nimaš programatorja, bo tista plata samo za v vitrino.

kobilica ::

Aja pa glede eeproma, kako se to prikljuci na pice in jaz bi doma naredil kak diktafon ali kako napravo za snemanje cesarkoli, bi potreboval veliko placa. Recimo 128mb(za zacetek. )

Ampak, dobro, mogoce bom rabil komunikacije med pici.

Pa se neki, kako lahko spravis iz 8 bita na 2 bita? Je mogoce kak poseben cip? Hocem rečti, da bi iz 8 data kablov spravil na 2.
Ampak to pride pozneje. Hvala!

Aja kako to mislis programator? Software? Sej to pride zraven. No vsaj upam, drugace bo res samo za vitrino :8)

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

TESKAn ::

Pazi samo, da ne boš naročil čipov v TQFP ohišju, ker tega na roke neboš nikoli zlotal.


Eh, ne jih strašit, z licno in katerimkoli spajkalnikom se da te zadeve zlotat. Samo ustrašit se ne smeš.

128 MB na PICa? To bi rabil IMO kaj močnejšega, če bi sploh zadostovalo...mogoče, če bi si dobil en uC z priključkom za USB, potem bi najbrž lahko kar USB ključek uporabil. Ampak za prvi projekt raje ne, boš porabil kup časa, potem se ti bo pa najverjetneje ustavilo in vse skupaj priskutilo...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ql000 ::

Ahm! Če ti rata TQFP prilotat, pa še to kakega 60-pinca, si grem jaz roko odgriznit!

Edit: TQFP ohišje je keramično ohišje, za katerega potrebuješ pečico. Pini niso v obliki žičk, ki štrlijo iz ohišja ampak v obliki bradavičk na spodnji strani ohišja. Omenil sem ga samo zato, da boš vedel, česa ne naročit!

Sem zdej komaj videl. Ja potrebuješ programator. Če se boš ubadal z kakimi PIC-i 16F877A ali pa npr. 18F4520 bo JDM programator čisto v redu. Malo pogooglaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

kobilica ::

Aha ok,potem take kapacitete ne pridejo v postev.
by the way,say je vseeno,ampak hocem si narediti osebni racunalnik,ne glih ne vem kaksna grafa,samo tak kontrolni racunalnik,recimo vec funkcij,temperatura,releji,in vse tako,in da bi v tem menuju lahko naredil program,in log,recimo ko je temperatura previsoka,bi se ta rele in to vkljucilo.Tudi alarm.Sam to je ze malo expert projekt.Sam kot sem rekel,najprej Ledice.

Tanks,Texsan :D

kobilica ::

In Ql,tvoje posta sploh nisem upazil.Hvala ti.

slawc ::

Ali si malce pomesal oznake ohisij ali bi pa rad ostal brez roke? TQFP ti zalotam brez vecjih tezav, ce ima pitch do 0.5mm, kar je manj je malo bolj zoprno.

Si mogoce mislil na QFN?
LP, Slawc

nastyboy ::

Hmmm... ali si sploh že programiral kdaj kakšno tako zadevo... zdi se mi da niti slučajno ne rabiš takšno hudo in drago mašinerijo kot jo ti opisuješ. Po mojem rabiš zgolj in le programator. Priporočal bi ti ICD2 od microchipa, lahko pa dobiš na ebayu tudi kakšen klon za polovično ceno.

Če si že misliš kaj delat je tukaj obvezna oprema protoboard. Tudi sam sem mislil da bo itak vse delalo ko bom gor prilotal na ploščico. - pa ne. Na žalost sem to izkusil na lastni koži. Tako da vse prvo naredi na protoboardu.

Šele ko dela zadeva na protoboardu se lahko lotiš lotanja.. prej odsvetujem..

PIC programiraj preko ICSPja. Se pravi da lahko čip tudi gor na svoji ploščici debugiraš in testiraš kaj dela prav in kaj ne.

Začni z malimi koraki, če še nisi prej kaj programiral v tem. Prvo ena led dioda, en timer, ena meritev na senzorju... pa šele pol ko vidiš da deluje se lot za več T (to je mišljeno seveda še na protoboardu.


Sam sem pred kratkim naredil en mini projekt - meritev 2 temperatur in če je ena večja kot druga vklopi ventilator.Vse skupi dela preko optocouplerja.. tako da vezja ne morš skurit. Delal sem pa na PIC18F1320 (eden izmed najmanjših) pa je bil še vseeno preveč za mojo aplikacijo... Aja Temperaturo še izpiše na LCD zaslonček.


No če boš rabil kaj podobnega povej pa dobiš.


LP

kobilica ::

Hvala,ampak mislim da ne.No za zdaj se ne.

TESKAn ::

Hehe, brez skrbi, sem že 80 pinski TQFP lotal>:D. Kdaj dostaviš roko>:D?

Drugače je pa že slawc povedal:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

VolkD ::

ql000, verjetno si imel v mislih PGA ohišje. Tega se brez pečice skorajda ne da spajkat. Čeprav se nekatere manjše le da s pomočjo toplega zraka.

TQFP ohišja se spajka brez problemov. Je pa res, da moraš imeti nekaj spretnosti in izkušenj s spajkalnikom.

TQFP ohišja se izdelujejo do 144 pinov, izjemoma pa vse do 288. Več zelo redko. PGA so bolj domači z velikim številom pinov - celo preko 1000 !

Sam sem večkrat spajkal TQFP144, nekajkrat pa celo TQPF176.

Toliko o zmedi ohišij.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

ql000 ::

Ok, na LAN partiju začnem grickat! >:D Dobro, da nisem rekel, da is odgriznem jajca! :D :D

Fantje, ki znate to lotat naredite kak seminarček na kakem partyju. Jaz pridem takoj zraven!

@kobilica: ti se samo loti, težave bomo reševal sproti, da ne bomo sam kratil prostora na serverju, tako kot IMHO v sosednji temi. Nejprej LED-ica potem pa naprej.

Brane2 ::

QFP ni problem zalotat zato, ker itak ne lotaš vsakega pina posebej.

Položiš čip, zalotaš dva diagonalna pina, preveriš, če je stvar centrirana v nulo, nato pa s spajkalnikom potegneš kot s špahtlom čez pine.

Kapljica cina po bo sledila vrhu spajkalnika, na svoji poti pa objela vsak pin posebej in ga pustila zalotanega.

Če se slučajno kaj zalomi in ti ostane višek cina na čipu, ga potegneš dol z wickom ali pumpico.

Mora pa biti plata čista ,. po možnosti pocinjena na padih in namazana s kako raztopino kolofonije ali čim podobnim.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

VolkD ::

Mislim, da sploh ni slaba ideja. Bomo naredili. Pa tekmovanje v spajkanju tudi.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

kobilica ::

Jaz bi tut prisel, sam gotovo ne, ker sploh se student nisem. Trenutno grem naberati denar. Ce se kdo se spomni "zegnjen ogenj", ko prides do hise z gobami, ki se kurijo, potem jim mal zakadiš hišo, potem pa dobiš malo denarčka. Hehe, pa še 5-ice bojo prinesle malo evra.
Sam neki, k sm total sfalu, je pa to, da se zdaj nisem uspel narediti fotopostopka, ceprav imam ze narejeno uv napravo za osvetljevanje.
Smd komponente so kul zato, ker za njih ni treba vrtati v tiv, ampak pustis samo kvadrat bakra. Ampak to je ze prevec razsirjen govor. Ce kupim plosco, bom kak film posnel, pa vam pokazal.

Hvala

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

kobilica ::

In nagrada naj bi bila? Mogoce now spajkalnik hehe.

gumby ::

>>Mislim, da sploh ni slaba ideja. Bomo naredili. Pa tekmovanje v spajkanju tudi.

hehe, tole me spominja na srednjo solo, kjer smo kocko skup spajkli (iz stranic in diagonal).
profesor je seveda najprej preveril trdnost, sele nato simetrijo/estetiko>:D
my brain hurts

zcetrt ::

Koliko pa stanejo ti kiti?

Če je denar problem, obstajajo boljše poti. Sam sem začel s shemo programatorja, komponentami zanj in protoboardom. Software za KITSRUS DIY programer k150 je brezplačen, MPLAB tako ali tako. Programator sem sestavil kar na plošči, in še vedno mi služi (več kot 2 leti). In tudi vse, kar si zamisliš narediti, narediš na protoboardu, saj le zabadaš ledice, segmentne prikazovalnike, LCD displaye, tranzistorje, releje... Celo literatura je brezplačna. Začetni strošek torej nekje maksimalno 50 EUR. Le prvega pica ti mora nekdo sprogramirati, to pa tudi ni ravno problem.

Ko nekaj dela na protoboardu, pa zjedkaš vezje...
4.

kobilica ::

No ja,pac,rad imam original.

Ima kdo kaksne izkusne na Sprint Layoutu? Jaz si ga bom mogoce kupil,ker je dokaj poceni,37€.

kobilica ::

Nisem mogel popraviti posta,pa bom novega naredil.
Je kaksen PIC sploh v taksnem ohisju?


Ker so zelo lustni za mini vezja.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

korenje_ver2 ::

kobilica ti si se vecji amater kot jz >:D
itak da so. dobi se vse vrste. ene so manjse, ene vecje. npr tile so zlo mejckani, medtem ko so uni ka jim pini vn gledajo ful vecji.

tonic ::

sedaj pa sem še jaz postal radoveden, s kakšno opremo pa spajkate elemente v dfn ohišjih?

poglejte mal mere, narište si ga na list papirja, z geotrikotnikom in šestilom, da bo natančno, potem vzamite šubler v roke in zmerite debelino konice na koncu vašega spajkalnika... :D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

kobilica ::

Mam jaz konico zelo ostro, sam nameravam narediti skrito kamero z oddajnikom. Zato sprasujem. Pa veliko vec, recimo naprava, ki meri vreme, potem bi naredil pred vhodom fotoaparat, ki bi slikal vsake 10 sekund, ko se kaj premakne. In mi zapisal uro.

Kaj je exposed pad?

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

Azrael ::

Samo medklic.

Uporabnik kobilica, prosim, če lahko v bodoče daješ presledke za ločili (vejice, pike itd), Besedila brez teh presledkov so težje berljiva.
Nekoč je bil Slo-tech.

TESKAn ::

Tonic, debelina konice ni tako zelo pomembna. Licna saves:)!
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kobilica ::

Ja mislim pa da učasih je. Ne vem,če bo teb sploh uspelo zaspajkati z kaksnim kolom.

Te DFN so zelo luštkani , z njimi lahko ustvariš en zelo majhno napravo.A si predstavljate,da bi vam microchip zastonj dostavil po 1000 vsake verzije picov in dspicov na vaš dom? Pa še programatorje.Skratka , to si lahko privosči samo milijonar.

TESKAn ::

Meni je uspelo precinit uporček na radeonu 9500 z enim iskra spajkalnikom za 3 jurje. Od takrat se ne bojim več spajkanja in mislim, da če le ne bi bila špica en 3 mm kol da bi tudi to majhno ohišje prispajkal na PCB - samo da padi gledajo dovolj izpod ohišja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kobilica ::

Kaj pa Video Output.Je to lazje namesto LCDja?

tonic ::

ni


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Robotika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264078 (2766) darkolord
»

mokrikontrolerji.... the begining

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
203290 (2264) snow
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50535008 (24409) icek
»

Kako diy binarna ura

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213288 (2942) Mikron
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346901 (6310) radiator

Več podobnih tem