» »

Načrti za peltier

Načrti za peltier

Ma$terM|nd ::

Pozdrav

Zanima me kje bi lahko dobil načrt za peltier hladilnik?

Jackal ::

Nekaj informacij o peltierovem elemntu - klik

Če si mislil z izdelavo peltier hladilnika, izdelavo samega peltier elementa, potem na to kar pozabi. Ta element je neizvedljivo izdelat doma. Lahko pa narediš hladilnik s pomočjo tega elementa (peltier kupiš). Nekaj informacij pa lahko najdeš tudi med članki na Slo-techu - Klik

Na splošno pa velja, da se ti hlajenje s peltierjevim elementom ne splača, ker je učinek enostavno premajhen.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Čmrlj ::

vedi tudi, če neboš naredil vse tako kot treba, boš dobil ravno obraten učinek ( se pravi segrevanje).

XS!D3 ::

Mene pa zanima, če je res da če na eni strani pelta lepo toploto odvajaš ozeroma maš hladno, drugo pa segreješ (nardiš temp rezliko med eno in drugo stranjo), da da pelt štrom vn ?? in kakšen je izkoristek v tem premiru, kok dobiš dejansko štroma vn?

TESKAn ::

Dobiš malo ven, pa še temperaturna razlika more bit kar zajetna. Če se prav spomnim, so na tak način bile narejene baterije na nekaterih vesoljskih sondah, ki so bile namenjene tako daleč, da sončne celice ne bi delovale. V sredini baterije radioaktivna snov, ki ob razpadanju proizvaja toploto, potem stena z peltierom vmes in na drugi strani vesolje za hlajenje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

XS!D3 ::

Pol nebi fukncionerala zadeva pri vodnem hlajenju da mi meu naprimer temperaturno razliko med vodo, ki pride iz sistema (toplo), ter posebi drugega vodnega kroga, ki bi bil na sobni temp(na ta način bi nekaj toplote prenesu iz une tople vode na to hladnejšo prek pelta(dubu bi tud štrom)) pol bi pa ta štrom (+ še kej zravn sam ne preveč) porabu za drug pelt, ki bi še dodatno ohladil to vodo iz sistema (2. pelt bi ohlaju s tadrugim vodnim krogom) in potem bi lepo hladno vodo poslou nazaj v sistem za hlajenje komponent.
Mau kompliceram, sam najbrž itak nebi delal, če da un tapru pelt premal štroma, ozeroma bi zadeva pokurla preveč dodatnega štroma.

TESKAn ::

Hehe, to bi imel razlike par °C, v najboljšem primeru bi ti tako lahko kaka ledica svetila...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

uporcek ::

Imam predlog in vprašanje

Kako pa bi zgledalo da bi si s pomočjo dveh ali štirih teh elementov priključenih z dvema vzporedno. Razlika med mrzlo in toplo ploščo je cirka 60-70 °C. mrzla stran bi imela nek zračen hladilnik, kater bi imel nameščen eden ali dva ventilatorja(notranja stran). toplo stran pa bi hladili, kot avtomobil z nekim hladilnikom in dodatnim ventilatorjem(potrebno bi bilo dodati neko črpalko, ki bi pretakala hladilni medij)

Problem, kater bi nastal je koliko toplotne in hladilne moči lahko proizvedeta, proizvedejo ti elementi?

LP Upor :)

Highlag ::

Odvisno od moči elementa. Vedi tudi, da element porabi enormno količino elektrike. Za CPU-je hladit bi rabil ene 100W Pri napetosti 12V. Pridobil pa bi mogoče par stopinj nižjo temperaturo, kot če bi cpu hladil direktno z vodnim hlajenjem. Mislim, da je bolje investirat v plinski hladilni sistem za dosegat nižje temperature. Bo verjetno porabil manj elektrike za višjo temperaturno razliko...
Never trust a computer you can't throw out a window

il ::

Izkoristki peltierov za proizvodnjo elektrike so bolj majhni. Npr. za temp. razliko 100C (T hot 125C, T cold 25C) je 2,7%. Torej za element s 127 členi in 12A karakteristiko se pri prehodu 161W toplote proizvede 4,4W električne moči.
Kratica ki se uporablje za te elemente je TEG (thermoelectric generator).

Master94 ::

peltier se splača samo v primeru da hladi hladilno tekočino klik


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

peltier element

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352285 (1901) Eru
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646372 (5109) LordWorm
»

Vprasanje glede uporabe TECa (peltierja)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181332 (1142) TribesMan
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272221 (1912) TESKAn
»

Ekstremno zračno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231708 (1195) Tomi

Več podobnih tem