» »

Snemanje vokala?

Snemanje vokala?

itsmeanthony ::

Če želim posneti vokal, moram met najprej seveda mikrofon. Imam tudi Sound Forge preko katerega bom snemal. Rabim tudi kakšen mixer, kakšno bolšo zvočno kartico mogoče, ker bi rad, da je vokal dobro posnet.

LP,

Housy

Bob Rock ::

hehe,

tebe kaj zanima al si sam tak mali tutorial napisu? :)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

itsmeanthony ::

Heh, zanima me ja, če rabim kaki mixer al pa zvočno kartico bolšo, ker se ravno na to ne spoznam kaj preveč.

jype ::

Ja odvisno kakšen vokal bi rad snemal, s kakšno resolucijo in predvsem kje in kako boš ta posnetek potem predvajal.

itsmeanthony ::

Lahko vse skupaj malo bolj obrazložiš (po domače), ker ne vem o čem točno govoriš?

LP,

Housy

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Načeloma rabiš najbolj bedno zvočno kartico z vhodom, mikrofon in sound recorder program (windows included). To je osnova. Vse, kar imaš boljše, povečuje kvaliteto.
Vse je za neki dobr!

itsmeanthony ::

To je odgovor, ki sem ga potreboval.
Torej bo tale kartica nekje dovolj dobra --> klik?

Vprašal bi samo kaj pomeni podpora za več stezno snemanje?

LP in hvala

Zgodovina sprememb…

zcetrt ::

Če bi rad posnel le en vokal, se raje zmeni z nekom, ki ima že opremo. Ne vem, kaj je zate čist vokal. Mej v avdio snemanju skoraj ni. Dovolj dobro pa je blazno ohlapen pojem.

Za X-Fi je bilo že v mnogo podobnih temah povedano, da je sicer dobra kartica, a namenjena drugim namenom in drugi ciljni publiki. Za tak denar dobiš veliko boljše kartice, ki os namenjene snemanju.

Kakšen mikrofon sploh misliš uporabiti? Veš, da potrebuješ predojačevalec za mikrofon? Nekatere kartice ga že imajo, a spet ne vse "dovolj dobrega".


Skratka, če želiš posneti nekaj, kar boš potem podaril babici za rojstni dan, to posnami s trenutno opremo in se vprašaj, če ti kakovost zadostuje. Če ti ne, pa premisli oz. povej, kaj želiš posneti in res za kakšno uporabo. Studia pa si ne boš zgradil s 300 evri."Dobri" vokalni mikrofoni stanejo krepko preko 1000 EUR.
4.

itsmeanthony ::

Bi te lepo prosil, če lahko dobim kakšen link za zvočne kartice, namenjene prav snemanju. Sem na netu pri eni slovenski firmi (MTD Electronics) gledal malo cenik mikrofonov (Shure firma), pa bi te prosil, če lahko tukaj pogledaš ter mi mogoče malo svetuješ, ker je toliko različnih mikrofonov, kajti ne vem ali rabim dinamičnega vokalnega ali dinamičnega instrumentalnega ali ....?? Rad pa bi, da je tako za snemanje kot tudi za nastopanje (to je potem studio/odrski ne?), pa da je seveda čimbolj cenovno ugoden in pa kvaliteten. :D

LP in hvala,

Housy

Zgodovina sprememb…

jype ::

Povedat moraš, kaj potrebuješ.

Večstezno snemanje pomeni, da lahko priključiš več izvorov zvoka, in snemaš vse hkrati, a vsakega v svojo stezo (track). Bistvo tega je, da potem lahko (sicer se to ne da) obdeluješ vsak inštrument oz. vokal posebej, kar je zelo pomembno, če hočeš na koncu zvok narediti všečen.

Če bi rad posnel glas, ki pripoveduje, potem pa zadevo spekel na CD in želiš, da bodo poslušalci zadovoljni (da jim ne bo šumelo in prasketalo) potem je tipično dovolj dober (če se le da kondenzatorski, ki je bistveno boljši in drag ko žafran) mikrofon s predojačevalcem (in to žal ni poceni v nobenem primeru) in poljubna zvočna kartica (sam bi priporočal M-audio ali pa morda kako tascamovo USB stvar).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

itsmeanthony ::

Torej je vseeno ali vzamem kondenzatorskega vokalnega (samo za nastopanje) ali pa kondenzatorskega (studijsko/odrski), samo da je kondenzatorski???

Morda veš, če se da M-AUDIO zvočne kartice dobit kje v Sloveniji? Gledam pa tole zvočno kartico --> klik (je ta vredu, ker ne vem, kaj moram pri zvočnih karticah gledat/upoštevat?).

Zgodovina sprememb…

jype ::

Je OK ja, ampak - kolk kanalov moraš pa snemat? Lahko prideš ceneje skoz s kakšno manjšo, dvokanalno (recimo za kitaro in vokal). Tudi XLR phantom power vtikač za mikrofon pride prav, če hočeš gor priključit kvalitetnega.

Ja, načeloma je vseeno, kakšnega kondenzatorskega kupiš (kar se tiče kvalitete zvoka) je pa precej bolj priročen tak, ki je narejen za tvoje vrste uporabo (sicer moraš sam uredit, da je ustrezno usmerjen in da ne pobira zvokov, ki jih nočeš slišat na posnetku).

M-audio prodajajo pri nas... Jaz bi ti priporočil Firewire Solo, ki jo dobiš tule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

itsmeanthony ::

Hvala za tole stran in hvala za nasvet, kaj pa praviš na tole zvočno?

M-AUDIO DELTA 410

FireWire 410 s 4 vhodi in 10 izhodi, ter z super predojačevalniki vam omogoča perfektno snemanje doma ali v studio! Ima priključek firewire in je popolnoma mobilni snemalnik!

153,00 €


Kje si se ti vse to naučil, če smem vprašat?

Zgodovina sprememb…

jype ::

410 je prima, dela tudi pod Linuxom, nima pa XLR vtičnice za mikrofon (kvalitetni mikrofoni običajno imajo XLR vtikač, ampak vedno lahko kupiš dober predojačevalnik za mikrofon s tako vtičnico).

_Housy> Kje si se ti vse to naučil, če smem vprašat?

Hm....

Hornerjev postulat:
Izkušenost je premo sorazmerna s količino uničenega orodja.

Upam, da razumeš :)

itsmeanthony ::

Še to bi te vprašal, obstaja kakšen dober program za snemanje, če morda veš. Trenutno mam tega od Sony --> Sound Forge 9. Upam da je vredi.

Hvala ti za vso pomoč, če še bom kaj rabo, te se bom kr na tebe obrno, ker obvladaš zadevo :D

jype ::

Uh, z windows programi pa nimam prav dost izkušenj.

Itak je toliko izbire, da je vse skupaj stvar okusa - posnetki bi morali biti enaki, ne glede na program. Prepričan sem, da ti bo kdo na forumu znal bolje svetovat glede tega.

Sam uporabljam ardour na linuxu in (ko se enkrat navadiš čudnih uporabniških vmesnikov, ki spremljajo tako programje) se mi obnese odlično, nikakor pa ne morem reči, da se ga ne bi dalo izboljšati.

itsmeanthony ::

Še enkrat ti hvala res.

LP, :D

Housy

zcetrt ::

Nekaj mojih mnenj:


Mikrofon:

Za začetek ne bi kompliciral s kondenzatorskim, saj so dobri kondnzatorski mikrofoni resnično dragi. Zahtevajo pa tudi fantomsko napajanje. Večinoma so uporabni bolj za snemanje, saj imajo boljši frekvenčni in dinamični razpon, kar pa ti na odru ne ustreza, saj preveč "poberejo" okolico (torej ostale inštrumente oz. zvok, ki ga oddaja ozvočenje). Kar sem do sedaj imel stika s kondenzatorskimi mikrofoni, so vsi čepeli v svoji sobici, izolirani od vsega dogajanja, posnelo pa se je tudi črvičenje v črevih uporabnika, medtem, ko je igral akustično kitaro.

Pred kratkim sem kupoval dinamični mikrofon (mini mešalka, ki se uporablja na vajah, niti nima fantomskega napajanja). V ožji izbor so prišli Shure SM57, neka Beyer Dynamic in Audio Tehnika ATM 410, ki je bil nato izbran (vokal je ženski). Moram priznati, da sem bil presenečen, kako dobro se je vokal tudi posnel. Snemali pa smo doma, bolj za vajo oz. nekakšen demo, a posnetek je presenetljivo dober. Za ceno cca. 100 EUR vsekakor smiselno. Na vajah pa se obnese odlično. Vsekakor pa vprašaj prodajalce v Audio Pro, ki ti bodo znali svetovati. Pazi le, da ne boš popolnoma zgubljen po petih minutah.


Zvočna kartica:

Uporabljam prenosnik, zato imam zunanjo firewire zvočno kartico M-audio Audiophile, ki je sicer sedaj že stara 3 leta in je že nekaj boljših variant na trgu. Mojim namenom služi zelo dobro, a nima predojačevalnikov in cannon in jack vhodov (le chinch), kar je precej štorasto. Zato smo doma snemali na Presonus Firepod, ki ima 8 vhodov in predojačevalnike. Obneslo se je super, je pa prav tako popolnoma zunanja, kar pomeni, da jo lahko priključiš na vsak dovolj zmogljiv računalnik. Zatorej predlagam zunanjo kartico. jype je predlagal verjetno pravšnjo za začetek. Vsaj po specifikacijah. Čudi pa me, da je cenejša od te, ki jo posedujem jaz.


Programska oprema:

Prvo kot prvo, zelo draga. Za popolnega začetnika mogoče za poskusiti s CoolEdit programom, ki je še kar preprost in omogoča dokaj pregledno večstezno snemanje. Sam sicer uporabljam Cubase oz Nuendo (med njima še vedno ne vem, kakšna je razlika;) Dokler se ne greš zares, lahko poskusiš z demo verzijami, čeprav ne vem, kakšne so kaj omejitve le-teh. Lahko pa, da boš že zraven kartice dobil kakšno oskubljeno verzijo. Pričakuj pa, da boš sprva popolnoma zgubljen.


Zvočniki slušalke:

Fino je slišati zvok tak, kot je dejansko posnet. Razni računalniški zvočniki in ušesne slušalke imajo svoje karakteristike. To je luknja brez dna...


Posnetek:

Ko posnameš inštrumente, vsakega na svojo stezo, dodaš vokal itd., to še ni to. Potrebni so še prijemi, ki naredjio posnetek všečen. To je dober miks (popedenani nivoji posameznih stez, morebitno spreminjanje le teh, generiranje stereo slike, reverbi...) in pa mastering, ki je največja crna magija (kompresorji, gati, limiterji, boosterji, eqji...) , o kateri bi rad zvedel kaj več. Poznavanje generalne ideje žal ni dovolj.




Če te zanima, kako se da posneti vokal z zgoraj omenjenim mikrofonom za 100 EUR in zunanjo zvočno kartico srednjega razreda, pošlji zs. Verjetno bi zadovoljilo tvoje trenutne potrebe, čeprav je potrebne kar nekaj prakse in občutka za tovrstno početje. Pogosto pa se uporabi tudi nekaj "nizkih udarcev". Oh, ko bi znal...
4.

Phoebus ::

Če imaš za naredit eno stvar se ti BISTVENO bolj kot kupovat neke neprimerne mikrofone splača it v studio, plačat urico ali dve in ti bo tehnik naredil kot se gre, na "tapravi" opremi.

Ker dejstvo je, da ti na mikrofonu za par jurjou (ali 100 euro), domači zvočni kartici, v domači sobi in z obstoječim znanjem ne boš naredil niti približno tako kot je to narejeno v studiu, z mikrofonom za 10x več denarja, profi zvočno kartuljo in tehnikom ki obvlada zadevo.

Premisli, uro se dobi tudi po 20 euro in za 1x ali 5x se ti ne splača kupovat opreme in naredit za en kurc, če aš lahko za manj denarja profi.

Phoebus ::

Jype: niti približno ni "načeloma vseeno" kakšen kondezatorski mike vzame za kak namen. Ampak če se ukvarjaš z muziko to veš (kakšne vrste mikrofonov poznamo, za kakšne namene, s kakimi občutljivostmi, barvami, razponom, in šele potem usmerjenostjo).

Tac20 ::

Kolikor sam vem izpadejo dinamčni mikrofoni v istem rangu evrov od kondezatorskih veliko bolje, saj kondezator rabi potem še dober preamp itd. Vso glasbeno opremo imas na voljo v parih štacunah, jih pa veliko ni, ena je ta AudioPro . Tukaj boš našel vso potrebno opremo, pa verjetno ti bodo znali prodajalci tudi kaj povedati...

Prav tako pa obstaja forum kjer lahko določene stvari vprašaš, nekatere pa so že odgovorjene: PlanetAudio

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

jype ::

Če hočeš snemat vokal oz. govor "radijske kvalitete" (pa pri tem ne mislim tiste radio quality nastavitve v starih windows), načeloma potrebuješ kondenzatorski mikrofon.

Za na oder je kondenzatorski mikrofon pač treba ustrezno namestiti in opremiti, potem je pa super. Ampak ja, cena je bistveno višja in ja, dinamični se pri taki opremi (in na odru) splača bolj.

itsmeanthony ::

Kupil sem dinamični vokalni mikrofon Shure SM58, sem ga že stestiral in je bomba. Za zvočno pa še razmišljam :D

Hvala za mnenja,

Housy

zcetrt ::

Verjetno, da dobra izbira. Za moj okus je imel shure le nekoliko preveč poudarjene srednje frekvence.
4.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači snemalni studio

Oddelek: Loža
123247 (701) midiboss
»

Kvaliteten mikrofon

Oddelek: Zvok in slika
234105 (3744) Arey
»

Studijski mikrofon + predojacevalec ??

Oddelek: Zvok in slika
7757 (635) BosS NeOs
»

Studijski mikrofon -pomoč

Oddelek: Zvok in slika
61698 (1582) Zvezdica27
»

domači snemalni studio

Oddelek: Zvok in slika
64842 (4602) neve

Več podobnih tem