» »

Razlika v kvaliteti zvoka med zvočnimi na digitalnem izhodu

Razlika v kvaliteti zvoka med zvočnimi na digitalnem izhodu

XS!D3 ::

Zanima me če je kšna razlika v kvaliteti zvoka med npr. kšnim X-Fi-jem al pa mojo integrirano HD Audio zvočno na P5W DH Dlx, če zvočnike (Z-5500) priklopm na digitalni izhod (preko optike), glede na to da majo pol zvočniki svoj dekoder?

jype ::

Ne, nobene razlike ni.

XS!D3 ::

Če kdo pozna driverje od te zvočne me zanima kašna je razlika če nastvš da so 6CH zvočniki, al pa DolbyDigital 5.1 in kako je pol s predvajanjem DTS 5.1 zvoka?

jype ::

Na digital out gre lahko karkoli. Po moje če nastaviš 6CH dobiš na tistih 6 jackih pač left-right signale za posamezne zvočnike v 5.1 sistemu, ampak tega ti itak ne potrebuješ. Vse, kar pride od zvočne v digitalni obliki, itak nastavljaš na dekoderju (v tvojem primeru so to zvočniki).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

XS!D3 ::

Sej zvočnikov še nimam, bojo pa zdele u kratkem upam, a drgač je lohk kšn problem, da pol dekoder kej nebi predvaju, al vse kar pač na kompu fukncionera (kar se zvoka tiče), pol zvočniki predvajajo.

jype ::

Ja, ziher vse deluje. Normalen stereo se enostavno prenaša kot običajen PCM signal (to je tisto, kar je na navadnih CDjih zapisano), ostalo pa pač bodisi kot AC3, DTS ali karkoli podobnega šiba skozi digitalni izhod nespremenjeno.

Potem je pomembno samo to, da zna prejemnik signala (zvočniki, receiver) posamezen format dekodirat.

XS!D3 ::

Baje je problem, da v igrcah ni nujno da deluje 5.1 prek digitalnga, tko da me to skrbi, kdo ve kako je s tem. Drgač pa hvalaza pomoč.

Mavrik ::

No, no razlika je. Prvo kot prvo, recimo Xi-Fi ma določene algoritme, da "popravi" zvok mp3jev in podobne glasbe (Crystality se mi zdi da so ga poimenovali), kateri po trdivah večine opazno polepšajo zvok.

Kaj pa je pomembnejše... integrirane karte večinoma nimajo podpore za EAX (2/3/4), ki v igrah skrbi za verno predstavitev prostorskega zvoka. Brez EAXa je pomen 5.1 zvočnikov precej zmanjšan, saj integrirane zvočne luftajo pravilno pozicioniranje ter spreminjanje zvoka da je veselje.
The truth is rarely pure and never simple.

XS!D3 ::

A pa bo sploh delu 5.1 zvok na tej zvočni prek digitalnega izhoda?

jype ::

Jasno, da bo. Zdaj, ko si povprašal po igrah, je stvar drugačna: igre obilno uporabljajo razširitve, ki jih ponujajo različni proizvajalci zvočnih kartic (večina se vrti okoli EAX razširitev) in ki morajo biti podprte od gonilnikov za tvoj sistem in tvojo zvočno kartico. Za vgrajene zvočne kartice je stvar bistveno siromašnejša, če podpora sploh obstaja.

5.1 zvok (običajno) pomeni prenos AC3 steze iz DVD oziroma DVD-Audio medijev iz računalnika, ker je to za kvaliteto zvoka bistveno bolje (računalniki so precej elektronsko hrupne naprave medtem ko dobri receiverji/ojačevalci bistveno bolje opravijo nalogo pretvorbe digitalnega signala v analognega, ki gre potem v zvočnike).

Po drugi strani se tudi navaden stereo zvok povsem OK sliši iz 5.1 zvočnikov, le da bo tam med različnimi gonilniki (in seveda karticami) obstajala razlika, saj vsak proizvajalec uporablja svoje metode in efekte pri razbijanju stereo signala na 5.1 sistem. Moj receiver pozna kakih 50 različnih in zato sam te možnosti na računalniku vedno izključim (in se raje igram s tistimi, ki so bolj "uglajeni").

XS!D3 ::

Ja baje pa da če prklop analogno pa da ni problem 5.1 pr igrih, tko da to mi je mal smotan.

jype ::

J4n3000> Ja baje pa da če prklop analogno pa da ni problem 5.1 pr igrih, tko da to mi je mal smotan.

To ne drži. Problem s "kvaliteto zvoka" se tu začne precej prej, preden se začne zvok iz digitalne oblike pretvarjati v analogno - že pri sintetiziranju zvoka v igri (v "zvočnih pogonih", ki so nekako analogni grafičnim pogonom). Ker boljše zvočne kartice vključujejo tudi boljšo podporo tem pogonom in nekatere celo ponujajo "strojno pospešeno" sintetiziranje zvoka, ko je ta še v digitalni obliki, je zvok, ki ga sintetizirajo, dejansko drugačen.

Če tak zvok pride ven skozi s/pdif od poljubne kartice, bo zvenel enako, vendar ta zvok ni enak tistemu, ki bi ga igra in pogon sintetizirala, če bi uporabil onboard zvočno kartico.

XS!D3 ::

Tuki nism mislu kvalitete, ampak baje da 5.1 gre lahko preko SPDIF-a samo DTS al pa DolbyDigital, če pa igraš igrce pa dobiš vn stereo, ozeroma morš met tako zvočno da pol konvertera v AC3 al pa DTS in naprej pošilja, tko da me zanima če znajo bit res te problemi, glede na to da moja zvočna tega najbrž nima, al obstaja zdej kšn pametn software ozeroma druga rešitev za tole?

cojss ::

Po specifikacijah naj bi ta plata imela dolby digital live, ki v realnem času kodira kakršen koli zvok v dolby digital. Sem spada tudi prostorski zvok v igrah. Glede na to je mogoče z digitalno povezavo na z5500 igrati igre s prostorskim zvokom.

P.S.: razlika med kvaliteto zvoka preko digitalnega izhoda med različnimi karticami seveda obstaja. Večina kartic podpira samo 48/96 kHz digitalni izhod. V tem primeru se vsak zvok prevzorči na to frekvenco - večina glasbe je vzorčena z 44.1 kHz, torej pride pri tej pretvorbi do napake. Nekatere kartice, recimo boljše X-Fi pa podpirajo vse frekvence spdifa in tega resamplanja ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

XS!D3 ::

Ja v driverjih mam DolbyDigital Live, nism pa vedu da je to to, ker če je pol je super, pa najlepša hvala za ta info.

cojss ::

Evo, malo več o Dolby Digital Live.

XS!D3 ::

Glih tole sm zdele prebrou, ej najlepša ti hvala, že ceu dan berem forumu pa čekeram google kako bi to zrihtu, pa vidu sm pr seb DolbyDigital Live sam mi ni na misu pršlo da je to to. Me je prou razveselil, zdele pa sam še upam na uspešno jutrišno prodajo in upam da bojo v tem tednu Z-5500 doma, pa da bo tole funkcioneral tko k more.

XS!D3 ::

Sam še tole, kere plugine za Winamp ozeroma kere programe in kašne nastavitve uporablate, za musko da se predvaja na useh zvočnikih(ozeroma vsaj 4ih+woofer)? Drgač vem da majo Z-5500 opcijo 2* stereo, vendar ne bi rd za musko posebi tm preklaplu, da bi meu kr lepo naastavlen naprimer v Winampu in k bi msuko zalaufu bi avtomatsko špial na useh zvočnikih ne sam uspredi. Pa še to, se prav če mam tale DD Live ukloplen in inštaleran AC3 Filter, lahko brez problema gledam DivX-e k majo AC3 5.1 zvok in da zvok dela tko k je treba.

XS!D3 ::

Ewo dela najlepša usem v tej temi za pomoč, zvok je super in zadeva enostavno seka, ni kej. Pa še tale DolbyDigital Live sprav stereo musko na use zvočnike brez dodatne zafrkancije, super zadeva.

XS!D3 ::

Evo še neki, zdej sicer dela supr, vendar mi zdej ne delajo analogni inputi za TV kartico, pa mic, kako bi to zrihtu? Pa še neki je, če pustim da DD ProLogic IIx sam spusti zvok čez use zvočnike, tazadni zvočniki špilajo bol potih, kokr če čist isklopm DD Live pa sam stereo *2 efekt uporablam, a se da še kej to nastavt?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5.1 zvok v PC igrah?

Oddelek: Zvok in slika
384789 (1205) KTr1sk
»

katero zvočno kartico (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14018236 (10572) sash69
»

Težave s konfiguracijo sistema 5.1

Oddelek: Zvok in slika
71727 (1579) settler
»

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

Oddelek: Novice / Procesorji
364145 (3042) Jst
»

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

Oddelek: Zvok in slika
122255 (1986) link_up

Več podobnih tem