» »

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

Finance - Kot poročajo Finance, je Slovenski institut za standardizacijo v sodelovanju s slovensko izpostavo Microsofta in društva Lugos pričel s postopkom za pripravo novega standarda za razpored tipk na slovenski tipkovnici. Še iz jugoslovanskih časov izvirajočo tipkovnico naj bi v glavnem doletela manjša prerazporeditev tipk.

Neslovenski črki ć in đ naj bi tako, podobno kot poljski "prečrtani" ł ali nemški "ostri s" ß, po novem bili dosegljivi le s pomočjo tipke Alt Gr, lažje (t.j. brez prej omenjenega desnega Alt) pa naj bi bila dosegljiva znak za € (ki je že celih 10 mesecev tudi "naša" valuta) in v naslovih elektronske pošte nepogrešljivi @ (ki, mimogrede, pomeni "at" in ne "afna"). Lažje, t.j. brez pomoči Shifta, naj bi se dalo vtipkati tudi /. Ali bodo olajšali tudi dostop do programerjem nepogrešljivih oglatih in zavitih oklepajev, ne poročajo.

SiST naj bi o predlaganih spremembah odločal v začetku prihodnjega leta, sklep pa v skladu s slovensko zakonodajo vsekakor ne bo zavezujoč za proizvajalce.

Uporabniki pa lahko upamo, da bodo gonilniki brez težav podpirali tako dosedanji kot tudi morebitni novi razpored tipk.

196 komentarjev

«
1
2 3 4

elasto_mania ::

verjetno \ ne pa /

Matheeew ::

@ je po slovensko "afna" po angleško pa "at". Kdaj se je pa to spremenilo pa ne bi bil znal....

Sicer se mi pa spremembe zdijo na mestu. Sam ć in đ res redko uporabljam....kvečjemu v zajebanciji.

No, za tiste (in posameznike in podjetja), ki imajo veliko stikov s preostalim balkanom, je malo drugače. Sicer bi opa bile (glede na novico) itak na voljo obe varianti.

edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matheeew ()

poweroff ::

Ena debata že poteka tukaj.

BTW: mislim, da sta znaka ć in đ v našem prostoru toliko prisotna, da jih nima smisla "izganjati".
sudo poweroff

ali3n ::

Verjetno to pomeni tudi spremembo v kodni tabeli tipografij (fontov)?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

desperados ::

Seveda / kaj hudiča mi bo \ ??? Poleg tega pa je sedanji dostop do / preko shift + 7 zelo nepraktičen in že odkar imam prenosnika uporabljam Fn + 0. Na navadnih tipkovnicah pa ono na numerični tipkovnici. Torej če bi / zammenjal Đ bi blo izvrstno.

Tudi oklepaji (prvi drugi in tretji) bi prav prišli ampak se mi žal zdi, da ni dovolj prostora, [at] je pa tudi precej zaželena! Torej glede afne pač ne pove svojega namena če rečeš at ali pa morda pri ali na bi se vedelo kaj želiš povedati, no vsaj meni se tako zdi.

Mogoče še bolj | saj je tudi ta na žalost dosegljiv le preko altgr. Vse kar je važno, da nebi slučajno prevzeli ideje od čehov saj bi znorel če nebi imel dostopa do številk brez dodatnih funkcijskih tipk!!!!

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Na to cakam odkar sem si kupil prvi PC - 1992! 8-O

Koncno! :D

LP

Matri[X] ::

Sej si lahko ze zdej v windowsih naredite svoj keyboard layout. Microsoft ima en lep programcek za to. Itak se ne gleda na tipkovnico med tipkanjem.

frenk ::

zadn cajt...jest mam itaq angleško tipkovnco pa "slovenski" oz. bolje rečeno jugoslovanski layout

Bramac ^^ ::

Pravilno! kdo pa še rabi đ in ć, pa sej to nista slovenski črki. Vsi ostali pa bodo mirno lahko dostopali do njih prek ALT-GR verjetno, jst vem da ju nism nč kej dost prtiskal..

Rhuantavan ::

Jaz uporabljam tako slovenski kot angleški layout, in to na angleški tipkovnici. Angleška je seveda najboljša kar se tiče "programerskih" znakov, slovenska je pa nepogrešljiva zaradi šumnikov. Naj mi kdo zrihta angleško z dodanimi šumniki pa bom skakal od veselja :D
http://damjanmozetic.si

opeter ::

kdo pa še rabi đ in ć, pa sej to nista slovenski črki


Se NE strinjam. Tisti, ki dosti delamo z "balkanskimi" državami in firmami bomo imeli same težave.

salesky ::

Bramac^^: Heh...po teh tvojih besedah bi lahko napisal tudi:"Pa kdo rabi Y,Q,W saj pa niso slovenske črke!

Nemoreš rečt da folk ne uporablja ć in đ, ker smo veliko pod vplivom če lahko rečem balkanskih narodov, ki pa te črke uporabljajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: salesky ()

kixs ::

Zamujamo vsaj 15 let.

Looooooka ::

kdo pa še rabi đ in ć, pa sej to nista slovenski črki
odpri telefonski imenik pa zacni stet priimke.ce misls da je v teh 2 miljonih prebivalcev k jih mamo vse blo rojen v sloveniji...se hudo motis.
bi se prebivalstvo kr fajn zmanjsal v momentu.
bo ql k bo folk zacel zavracat racune ker glupe tajnice ne bojo znale do ć-ja pridt =)

kixs ::

Ja in?

opeter ::

Ja in?


Loooka ti je lepo napisal.
Ali misliš, da bo folk kar pustil ko bode nekateri namesto Branković pisal Brankovič ali celo Brankovic?

RejZoR ::

Ne vem kaj je sploh treba drekat ko smo že navajeni. Kot bi šli zdej po skor stoletju avtomobilom menjat volane z balanco, gas z trust ročko (kot na letalih in čolnih). Kdor je redno rabil dodatne znake se je že navadil na uporabo AltGr knofa tko da ne vidim problema. Ampak ajde, enim bo to kao ful pomagalo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bramac ^^ ::

X,Y,Q,W se po mojem rabi DOSTI več kot pa omenjeni dve, razen seveda v kakšnih uradnih.. v novici tut piše: sklep pa v skladu s slovensko zakonodajo vsekakor ne bo zavezujoč za proizvajalce. Se pravi kupijo stare pa čav. Ostali pa nove.. vaša odločitev

Pa ne rabim it gledat v imenik, ker vem kakšno je stanje v sloveniji in mi NI niti najmanj všeč!

Zgodovina sprememb…

Matheeew ::

Se NE strinjam. Tisti, ki dosti delamo z "balkanskimi" državami in firmami bomo imeli same težave


Še enkrat za tiste, ki ne bereš. :D

Glede na novico je za pričakovati, da boš lahko izbiral med eno in drugo.

Poldi112 ::

Vse kar mene zanima je, ali bodo zamenjali z in y. Ker to je edino kar me nervira, ko preklapljam med si in en layout-om.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matheeew ::

boh ne dej 8-O

metalc ::

Če pridodam še nekaj misli, ki sicer ne sodijo v samo novico. Recimo, da se bo standard prijel tudi med proizvajalci. Do sedaj so delali tipkovnice za 20 milijonski jugoslovanski trg, sedaj pa jih bodo ekstra samo za naš dvomilijonski. Utemeljeno ali ne, ne kaže dvomiti, da trgovci ne bi našli novega izgovora za dvig cen.

Povprečni Kranjski Janez ob nakupu novega računalnika in instalacije OS najbrž ne bo zagotovo vedel, ali naj pod nastavitve vpiše "staro" ali "novo" slovensko tipkovnico. Potem pa bo MS oddelek za podporo zasut s pritožbami "tipkovnica me nekaj zaj**ava, pritisnem eno, dobim drugo". Marsikdo sploh ne bo spraševal podpore, le naenkrat bomo začeli dobivati račune v znesku 45,23Ć :D Ali pa se bodo maili začeli kar na lepem "izgubljati" ali pa internet "ne bo več delal", ker uporabnik morda ne bo opazil, da @ (pa kakorkoli se mu že reče) ni več tam, kjer bi "moral" biti. Pa v neki bukli za telebane (in na na rač. tečaju za n00be so takisto rekli) tako jasno piše, da je treba nujno držati AltGr in medtem pritisniti V :D

Podpora za Windows, Linux in tudi FreeBSD najbrž ne bo problematična, bo pa toliko bolj pestro pri kakšnem OpenBSD, kjer so se genialci spomnili te stvari hardcodirati v kernel. >:D

Pa offtopic: kako je že bilo s tistim predlogom, da bi na osebni izkaznici smele biti le slovenske, italijanske in madžarske črke, torej bi bilo treba vse ć in đ "utrditi"?

metalc ::

Ah, ja, obstaja tudi realna možnost, da bodo zaradi rezultatov volitev morali dodati še direkt tipko za ü. :D :D

Jux ::

Resno me zanima ZAKAJ je treba spreminjat tipkovnico? A so naredili kakšno raziskavo in utemeljili zamenjavo teh črk ali se to počne zgolj iz ljubega miru? Sem programer, pa me niti najmanj ne moti da moram do [] in {} dostopat prek alt-gr. Itak sem se navadil in ne gledam na tipkovnico.

Bolj zanimivo bo pri starejših ljudeh, tajnicah, direktorijih, ki bodo svojim poslovnim partnerjem v jugo pisali pisma še dosti dlje (ipak je znanje vsaj pošvedrane srbohrvaščine pri slovencih na zelo visokem nivoju). Plus da ne govorimo o dodatnih stroških za izdelovalce tipkovnic in težave pri lokalizaciji tipkovnic za prenosnike. A se spet vračamo v dobo nalepk na tipkah?

Mah. Dolgčas jim je in mešajo drek, to je to. Prvi grem na ulice, če menjajo tipkovnico brez dejanske cost analize zamenjave.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kixs ::

Problemi prav gotovo bodo, vendar enkrat za vselej je to potrebno naredit. Kot sem ze rekel, zamujajo cca 15 let. :\

Mehki Č bo se vedno dosegljiv, npr. AltGr+Č ;) Tako ne bo prislo do nobenih preimenovanj.

MrStein ::

A bodo zgornji levi tipki dali tildo in ... kar ja pač gori, mislim da neki apostrof (nimam pred sabo slovenske tipkovnice trenutno) ?
To je bilo prvo kar sem na svojem PC poeditiral. Trenutna znaka sta itak dostopna z AltGr-9 in 8 (ali podobno), pa uporaba tudi ni tak pogosta.

Pozitivna stran slo/yu razporeditve je, da lahko skoraj vasak znak natipkaš s pomočjo AltGr in zgornje vrste tipk (kombinacije, ti. dead-key-i. Edino nekaj kombinacij ne dela, upam da bodo to popravili ne pa le prah dvigovali z "odpravili bomo mekani č !".

Aja, da se izognejo "pritisnem eno, pokaže se drugo" problemu, bi lahko končno uvedli ID layouta v tipkovnici. To je ja še ena izmed redkih stvari, ki se mora med instalacijo ročno nastaviti.

No ja, upanje umre zadnje ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ThinMan ::

Torej se nam obetajo dolge vrste povsod tam kjer je potrebno vnesti osebne podatke, saj bodo operaterji iskali črke ć in đ :)

lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

OmegaM ::

Tudi jaz se ne strinjam s tem, ker se sam kar uporabljam ć,đ.

Tako kot je zgoraj omenil, kaj pa je potem z X,Y,Q???

Pol bi se to morali "ukiniti"

Me nic ne moti, ne no, ne drugo

Zame samo neumnost
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OmegaM ()

perci ::

Osebno več uporabljam € kot ĆĐ

PrimozR ::

Glede afne, idealen izraz bi bil 'pri' Toporišič pa je dokazal, da je budalo, saj je predlagal poimenovanje 'polžek' (baje). V angleščini pomeni 'at', torej 'pri', kr nanese ta.pa.ta 'pri' tem.pa.tem.ponudniku.

Mr.Heretic ::

Jaz sem za revolucijo.

Naj naredijo Slovenko Dvorak razporeditev.
QWERTY in QWERTZ razporeditve so bile narejene za pisalne stroje in ne za računalnike ;((

http://zakladi.com/blog/2007/10/30/nova...

desperados ::

Dvomim da bi do spremembe prišlo v naslednjih 5 letih mogoče še mnogo kasneje. Torej se to nas skoraj nič ne tiče ampak bo to stvar naslednje generacije torej tistih, ki do spremembe še niso uporabljali računalnika. Bolj uki uporabniki tako ali tako ne gledajo v tipkovnico tako da jih to ne prizadene čisto nič. Glede alternativnega tako imenovanega dvorak razporeda pa ne vem če bi se kaj hitro navadil. QWERTZ res da malo pretirava z levico ampak tega smo navajeni in tako korenite spremembe se mi zdijo malce preostre in nepotrebne.

Proizvajalci pa bodo z veseljem ustvarili nekaj novega z namenom nove prodaje, taka sprememba je lahko izvor velike nenačrtovane brezplačne promocije...

Glede podpore je pa žalostno že sedaj se je marsikje zgodilo da enostavno vse exju tipkovnice niso delovale, najbol pereč je bil ravno primer ko pri ubuntu text inštalacijah (alternative in server) v 6.10 in 7.04 verzijah niso bile prepoznane tipke le števila, tako da če si vedel za napako si preprosto uporabljal angleško ali češko če si hotel šumnike. Neinformirani frišni uporabniki so pa le pljuvali čez celoten Linux(no ja saj na nek način je bil strah prav upravičen če tipkovnica ne dela kako bo šele kaj drugega), ker je pač ena distribucija zajebala. Neglede da je bila to ravno v času ko je bila najbol popularna.

Zgodovina sprememb…

HeMan ::

X, Y, Q se zelo pogosto uporabljajo pri matematiki in fiziki.

CyberPunk ::

Za tiste, ki smo odrascali ob Commodoretih in VAXih, je ameriska oz. QWERTY tipkovnica zakon. Sam jo ze od vekomaj uporabljam, po potrebi (predvsem word ali "uradni" dopisi, obcasno, ne pa vedno, tudi na forumih ;) ) pa preklopim na "slovensko", kjer vem na pamet, kje dobim č, š in ž.
Fajn bi bilo, da bi bil nov razpored zasnovan na njeni podlagi (pozicije skupnih tipk ne bi smele biti drugacne - glej slash, vprasaj, backslash, enter, levi shift...). Po pravici povedano mi je na "jugotipkovnici" se najblize narekovaj s SHIFT+2, ker je bil tam tudi na Commodore 64. :D

globoko grlo ::

w,y,q in ostla zalega naj sploh zgine iz naših tipkovnic, ane, da o "južnih" znakih sploh ne govorimo

PARTyZAN ::

Zakaj nemcija nima turskih znakov na tipkovnici? Saj jih je dost tam, ane? Aja, pa se poljski manjkajo ... pa ruski.

Get real. Te znaki ne spadajo na naso tipkovnico. Osebno teh crk ne uporabljam skoraj nic. Skoda tipk v mojem primeru.

Pozdravljam ta predlog za nov layout. Najbolj mi bo prav prisel /. :)

kekz ::

X, Y, Q se zelo pogosto uporabljajo pri matematiki in fiziki.


alfa, beta, gama,... tudi, pa jih kljub temu ni.

@ afna je čisto v redu.
Južno od nas temu rečejo tudi majmunski znak ali majmunće, severno od nas pa affenschwanz, affen-A in klammeraffe. Mogoče bi naziv lahko spremenili v opička.

Izi ::

Ali misliš, da bo folk kar pustil ko bode nekateri namesto Branković pisal Brankovič ali celo Brankovic?

V Sloveniji je lahko samo Brankovič in nič drugače. To je veljalo še v časih ko sem jaz obiskoval osnovno šolo in smo se se tega tudi učili, čeprav smo bili takrat bratska republika z ostalimi republikami v Jugoslaviji.
Če bi poznal slovenski pravopis bi vedel, da se vsi priimki, ki vsebujejo ć v Sloveniji pravilno pišejo z trdim č, đ pa se spremeni v dž. To naj bi se počelo tudi na uradnih dokumentih, ki so izdani v Sloveniji, ampak nekateri se tega ne držijo. To velja že iz časov, ko smo bili še v Jugoslaviji. Tam sta omenjeni še "lj" in "nj", ki sta pri nas dve črki v Srbiji pa je to samo ena črka.
QXY pa so svetovne črke, ki se vedno bolj uporabljajo in je argument o nepotrebnosti popolnoma brez veze. Slovenščina se tako ali tako počasi poslavlja in v nekaj stoletjih jo bo zamenjala angleščina.

Nujno bi morali zamenjati Y in Z, to je največja neumnost, ki jo imamo na tipkovnici. Ko greš v tujino ali ko kakšen tujec pride v Slovenijo je največji problem ravno zamenjevanje teh dveh črk.

/ in \ bi obe morali biti dostopni direkt brez Shifta ali Alta, saj se ogromno uporabljata , če računalnik uporabljaš še za karkoli drugega kot nadomestek za pisalni stroj.

"At" se mi zdi v redu tam na črki "V" saj ga tako ali tako ne pritisneš več kot 10 krat na dan. Tako ali tako se ponavadi samo klikne na poštni naslov in ga je redko kdaj treba tipkati ročno. Beseda "afna" za znak "pri" pa se mi zdi, da se ni nič kaj uveljavila. Uporabljajo jo večinoma neuke tajnice in nekaj ljudi, ki so to pobrali od njih. Afna pomeni opica v nižje pogovornem jeziku in mi sploh ni jasno od kje so tajnice pobrale to besedo. Edino kar mi pride na misel zaradi zavitega repa, ki je značilen za opice. Vsekakor čisto mimo :D

Znak € bi pa res moral biti dostopen z Shiftom in ne z desnim Altom, prestaviti bi ga morali nekam gor med številke zraven $. Najbolje na 7, ko tam ne bi bilo več /.

Nujno bi bilo prestaviti tudi Tildo "znak ~", ki je nujen za vsakega, ki kaj igra igre in hoče spremeniti kakšne nastavitve v igri. Priti iz igre v konzolo je na naši tipkovnici prava umetnost.
Pri igrah se layout tipkovnice dostikrat zamenja in potem zaman iščemo tildo, ali pa imaš v igrah zelo uporabljano tipko "Z" tam sredi tipkovnice, ko bi morala biti zraven smernih tipk WASD.

Vsekakor močno podpiram preureditev tipk. Današnja ureditev tipk se še vedno ni dobro uveljavila in je še pravi čas, da dokončno uredimo zadevo.
Še 10 let nazaj smo vsi uporabljali raznorazne driverje za naše tipkovnice, seveda vsak drugačne :D in potem je bilo besedilo na vsakem računalniku malenkost drugačno. Še danes dostikrat dobim kakšen email iz slovenije, ki ima namesto čšž kakšne povsem neberljive znake, čeprav uporabljajo kodni sistem 852, ISO 8859-2 ali Windows-1250.

Luka Percic ::

Kaj se jočete? Tisti ki ste vajeni ćđ, boste pač kupovali hrvaške tipkovnice. Sej bodo še naprej enake. Drugi pa bomo meli Slovenske.
Osebno tudi upam da bo postavitev čimbolj podobna angleški.

Matheeew ::

WTF?

Glede na to da gre izobraževanje in trendi mladih v smer angleščine in ne v smer balkana (pri čemer z balkanom ne mislim ničesar slabega) in glede na to, da si brez angleščine na internetu kot invalid na vozičku je predlog, da se q,w,y,x umakne neum(este)n.

Mislim, da se € in @ v popvrečju uporabljata več kot ć in đ. Trend gre vsekakor v to smer. In to mislim, da je važno.

Mr.Heretic ::

Tisti, ki jih motijo spremembe bojo tako ali tako uporabljali staro razporeditev tipk. Naj bo nova razporeditev res nova in tudi boljša. Jaz sem za Slovenski Dvorak. Malce več se bo treba potruditi, da se navadiš, ampak so potem nagrade toliko bojlše.

kekz ::

Za tiste, ki smo odrascali ob Commodoretih in VAXih, je ameriska oz. QWERTY tipkovnica zakon.

Slovenska (temu so oni rekli SCS) tipkovnica na VT terminalih je bila nekaj najhujšega, kar so si lahko izmislili. Jaz sem po VAXovih časih tudi še zelo dolgo tipkal na US, ampak zdaj sem kljub temu čisto navajen na PC-slo.

ahac ::

globoko grlo: W bi ukinu? w as in www?

Sicer se strinjam, da Q in X nista tolk uporabna, ampak težko bi jih bilo kar ukinit, ker so na vseh tipkovnicah in verjetno bi izpadlo zelo čudno, če bi dal kakšen Ž tja. Ć in Đ pa samo zasedata tipke na desni.

To, da nekdo dela biznis z balkanom je pa njegov problem. Mogoče ga pa jaz delam z Kitajsko? So what? A naj bodo zdaj vse kitajske črke na slovenski tipkovnici?
Pri trenutni me poleg 2 skoraj neuporabnih "jugo tipk" moti / in to je res treba dat na bolj dostopno mesto. Ponavad kar tistega desno od num lock udarm, ker mi je lažje kot shift+7.

bo ql k bo folk zacel zavracat racune ker glupe tajnice ne bojo znale do ć-ja pridt =)

Ć in Đ bi po novih predlogih bila še vedno dost lažje dostopna kot je Ü pa še nisem videl, da bi bili zarad tistega kakšni problemi. Mogoče bi pa moral predsedniškega kandidata vprašat, če je kdaj zavračal račune.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

jype ::

izi> Če bi poznal slovenski pravopis bi vedel, da se vsi priimki, ki vsebujejo ć v Sloveniji pravilno pišejo z trdim č, đ pa se spremeni v dž.

Mhm. Tako kot se slovenske črke slovenski manjšini v Italiji popačijo.

ahac> globoko grlo: W bi ukinu? w as in www?

Mislim, da se je šalil.

Sicer pa, kaj je narobe s ššš.google.com?

noraguta ::

ubistvu samo da imajo eni delo.

itaq se ,da povsod remapirat tipkovnico , nalepke bodo , če se primejo tipkovnice za zaslončki , enkrat preteklost , če bomo imeli pa šeen nabor več v systray-u pa tud big deal.

ma važen je da državna uprava dela. da se vid da dela in skrbi za blagostanje državljanov po evropskih standardih.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kekz ::

lj, nj in dž so tudi v hrvaščini en znak in so predstavljeni s svojo kodo v unicode naboru.
V praksi unicode še ne uporablja skoraj nihče. V ascii, iso latin, MS1250 itd. se pač še vedno uporabljata 2 znaka.

PaX_MaN ::

Eh, jaz imam za š "A s tistim krogcem zgoraj (angstrom)", za č "AE", za ž "zvezdico in navednico", za ć "prekrižano ničlo" in za đ "znake 'na', tildo in vodoravno dvopičje".:D

PRESS Nizozemski laptop :)) PRESS

kekz ::

Y in Z, to je največja neumnost, ki jo imamo na tipkovnici.

Tako kot veliko drugih (tudi zahodno) evropskih narodov?
Torej bi se moralo 10+ evropskih narodov prilagoditi enemu - ameriškemu. (Če so Američani sploh narod?)
Bomo potem tudi kmalu uporabljali ameriške galone namesto litrov?

neres ::

Z na lokaciji spodaj levo je mišljen za uporabo v večini programov, iger... Ctrl+Z in tako dalje.
Tako da to bi blo smiselno zamenjat pomoje. Za ostale črke pa mi ni mar/me ne motijo.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17628711 (17112) Phantomeye
»

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5022270 (21085) ahac
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19624072 (19460) madmitch
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47135154 (23401) Okapi
»

Kvalitetna črna tipkovnica

Oddelek: Kaj kupiti
382343 (1662) bastadu

Več podobnih tem