» »

Življenje v Sloveniji

Življenje v Sloveniji

1
2
3 4 5

jype ::

lufthammer> Kje imaš te parcele? Kar jih je, so strahotno drage.

Jasno, da so drage. In vse polno jih je. Če mi ti prodaš svojo poceni, sem jo seveda takoj pripravljen odkupiti, ostali je pač nočejo. Da je kdo tako tele da misli, da bo "konkurenca" znižala cene, se pa hudo moti - Ljubljane je pač na razpolago le omejeno število kvadratnih metrov.

lufthammer> jype, bolje bi bilo, če bi kaj vedel, ne samo mislil.

Zate bi bilo pa seveda bolje, če bi živel v Jugoslaviji, da bi lahko parcelo kupil po kolektivno določeni ceni, ane.

Ne ga lomit, no, preberi raje, kaj sem napisal: le redka na novo zgrajena stanovanja ostanejo prazna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

svit ::

Zelo so mi zabavni argumenti tipa: "Ko se bo folk zavedel, da je trgovec preveč zvišal ceno nekega živila, potem ne bo več kupoval pri njemu...."

Zdaj mi pa prosim razložite, kam naj gre potem ta folk kupiti hrano, če so faking vsi trgovci dvignili ceno? Kako se bo potrošnik odločil za drugega elektro distributerja, če pa imajo vsi enake cene in vsi enako kartelno zvišujejo ceno? Kako se bo potrošnik izognil nadomestilu za dvig gotovine na "tujem" bankomatu, če pa to uvedejo vse banke v Sloveniji?

Dajte mi to meni razložiti... Kako naj potrošnik bojkotira trgovca s osnovnimi dobrinami? Kaj naj strada in si zatiska pas? Dajte si malo pamet v roke. V Sloveniji je vlada dopustila neupravičene podražitve (max inflacija bi morala biti okrog 3%), ter se zdaj dela nemočno. U kurac, se temu reče.
Ni ideje

Ziga Dolhar ::

1. Vlada nima nič za "dopuščat" podražitev. "Neupravičenih" ali "upravičenih" podražitev ni. (Določene dobrine - npr. bencin - so posebnosti. Kruh, mleko in ostala živila pač ne.)

2. Kartelni dogovori so prepovedani (in nični). Ampak ne vem pa, če ima UVK kakršnokoli sredstvo, s katerim more kakorkoli vplivati na cene oz. podražitve.
https://dolhar.si/

donfilipo ::

Morda bi vlada lahko stimulirala drobne trgovce, ki nimajo ekonomskih fakultet in magisterijev, poln bančni račun, trikrat preveliko, zelo drago trgovino in svinjsko vest, da tako na skromno morda od vrat do vrat prodajajo mleko in kruh. Nekako se mi zdi, da silni avtomobili, fakultete in poslovne šole s tečaji pušenja v kuplerajih in megacentrih, do katerih se pride le, če prej tankate, vendarle nekaj stanejo. In to nekako je treba zaračunati tistemu, ki se je doslej tolažil s tem, da ima vsaj za kruh in mleko. Včasih me zelo žalosti, da obstajajo tako ubogi na duhu, ki ne vidijo hudiča, tudi ko ta že jasno kaže roge in kopita:) Če kdo poreče, da iz mene govori zavist in nesposobnost se moti. Nič jim ne zavidam. Da si zagotovim 30 let brezplačnega bivanja na toplem in redne tople obroke ga moram samo s kladivom po lobanjici ene 3x in to mu ne zavidam>:D Če zdržim dovolj dolgo, bom s takimi dejanji postal narodni junak in potem so tu muke...neprestano podpisovanje in mlade brigadirke, ki ti nosijo rože...ne.....!!!
Šalo na stran, sposobnost vladarja se ne kaže samo pri narodnooslobodilački borbi ali osamosvajanju....treba je znati brzdati tako bando, ki bi hotela vse, kot tiste, ki jih preveč dobrega preprosto odvrne od obiranja bombaža (yeah we are dixy). Ampak brez kruha in mleka pač ne gre vrli janezi. Dobr zdej vas je zmerej manj. Polj pa vrli turki. Brez kruha in iger boste imeli cirkus. Tokrat levom ne bodo futrali kristjane. Pač pa dialektične materialiste tiste struje, ki je v mladih letih, v Marxovem Kapitalu skrivala nemške marke>:D In elektro distributerji? Molimo da bodo čimprej na prodaj male hišne jedrske elektrarne. In da bo prototipe razgnalo najprej na japonskem ali v rusiji, tam so že navajeni.
Če pa smo realni.... bojim se, da se obeta en večji major fuck up za bele gospodarje v prelepih mercedezih in ja tudi tistih s fičkoti.... vendarle obeta. Pa ne pomaga ne Bush ne Einstein in tudi savez komunista ne. Samo bog in morda spreten inženiring, inovacija in mladi poslovni levi. Inovatorje in genije slovenija ne crklja. Potlačijo te v govna, če ne zapoješ vsak dan trikrat mantro o svetosti komunizma in univerze...hm po novem kapitalizma in univerze in cerkve (is there possible more?), ali pa moraš biti spreten tranzitor: to je vzameš tistim, ki ne vejo da imajo in daš v žeš sebi, ker imaš to rad. Dobr tudi švercanje je vrlina najmočnejših slovencev. IN če se pridušaš nad tem, si avtomatično doomed. To ni amerika kjer lahko posnameš dokumentarec tipa Moore in obogatiš! Kakršnakoli odstopanja hudič nemudoma kaznuje, saj odvračajo od revolucij maloubilačkog tipa, kakršnih smo v tej vasi edino sposobni.
(Sory mesto ima zame vendarle en dober kino, porodnišnico, bolnico, opero, gledališče, knjižnico, univerzo,stolnico in kupleraj. Vas ima pomanjške, ki pa včasih delujejo bolj karikaturno kot zares.In verjamem da je po svetu mnogo na hitro naštepanih vaščanov:))
Za kolonije pripravlja zlodej večji šmorn. Oni so sposobni entlosunga 'po pitanju čovečanstva uopšte. Nisu problem samo židovi'>:D In če se bodo dovolj potrudili jim bo tudi €06 helfenzi malo.
Dobr dost Nietschejantva.... janezu sa turkom na začelju zrihtejta da bo za kruh in mleko. Pol vaju bomo volili. Če ne......jagali s kladivom>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kopernik ::

Zanimivo, zanimivo, tale lokalnoslovenski pojav so očitno opazili tudi pri enem dokaj uglednem časniku. Slovenijo so clo dal na naslovnico.


Potrebno bo prebrati celotno poved, da se lahko karkoli razume. Še tvoj članek pravi, da se hrana v bogatih državah draži za cca. 5% na leto. Hmmm, le koliko se je podražila pri nas ? Zato pravim, da so izgovori o svetovnih cenah podobni izgovorom "ker smo uvedli evro". Saj je res, da to povzroča višje stroške, ampak le kako, da se pri nas to več pozna ? Po mojem mnenju zaradi nedelovanja trga, kot sem že enkrat ali dvakrat napisal.

Grey ::

Cene se bodo zviševale toliko časa kolikor dolgo boste pustili, da takole gazijo po vas. Problem Slovenije in sveta nasploh je to, da se ljudje ne znajo organizirati. Nimajo nekega vodje, ki bi organiziral rajo k bojkotu ene določene ali pa nekaj določenih trgovin. Ko se bo to zgodilo, da dobimo takega Robina Hooda s tako močnim vplivom, ki bo ljudi znal organizirat, bosta kapitalizem in ta fakin' ekonomija crknila.

Za cene nepremičnin v Ljubljani je pa itak že leta znano, da jih upravljajo nepremičninski lobiji. It's always about money. Zemljišč je veliko. 50, 20 nadstropnih stolpnic ali pa stanovanjskih megakompleksov bi cene hitro spustilo dol (potem pa FCFS - kdor prej pride prej melje ane). Zavarovanje proti bogatenju bogatih posameznikov in zaradi tega posledičnemu nerealnemu višanju cen nepremičnin bi se lahko zavarovali tako, da mora imeti oseba, ki že ima v lasti nepremičnino in kupuje novo, le to v prodaji po realni ceni zato, ker se s tem hkrati povečuje/zmanjšuje trg nepremičnin. Zadeva postane dinamična. Ali pa preprosto omejiti 1 nepremičnina na osebo na občino.

jype ::

Grey> Zemljišč je veliko. 50, 20 nadstropnih stolpnic ali pa stanovanjskih megakompleksov bi cene hitro spustilo dol (potem pa FCFS - kdor prej pride prej melje ane).

Ne, ne bi. Nihče si ne bo pljuval v lastno skledo in prodajal stanovanj pod ceno, ki jo zdaj lahko doseže. Nima nobenega pametnega razloga za kaj takega. Nova stanovanja pač ne ostajajo prazna, stara pa NISO NAPRODAJ.

Grey> Zavarovanje proti bogatenju bogatih posameznikov in zaradi tega posledičnemu nerealnemu višanju cen nepremičnin bi se lahko zavarovali tako, da mora imeti oseba, ki že ima v lasti nepremičnino in kupuje novo, le to v prodaji po realni ceni zato, ker se s tem hkrati povečuje/zmanjšuje trg nepremičnin.

Take ukrepe je treba zelo temeljito premisliti, preden se jih uvede. Jaz mislim, da bi bila izdatna obdavčitev presežnih stanovanj odlična stimulacija za vse tiste, ki stanovanje enostavno pustijo stat, ker je vsak teden vredno več.

AnWar ::

Enostavno povedano: V Sloveniji bo revščina! Izrazito se bo povečalo ropanje trgovin,....ter ostale stvari,jst ne razumem kam gre ta vlada?
[Asus ROG Strix SCAR III]

WarpedGone ::

>> Enostavno povedano: V Sloveniji bo revščina!

Seveda da bo. Revščina je tavtologija v družbi, kjer so razlike.
Ampak "absolutne" revščine je in bo na srečo čezdalje manj. Če le ne bo zapihal kak nov socializem. Potem bo pa res absolutne revščine čezdalje več in bomo po skret papir in čokolado zopet hodili čez mejo.

>> jst ne razumem kam gre ta vlada?

Ni to edina stvar, ki jo ne razumeš. Začni se učit na začetku.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

lufthammer ::

>> Zate bi bilo pa seveda bolje, če bi živel v Jugoslaviji, da bi lahko parcelo kupil po kolektivno določeni ceni, ane.

Sem živel že v Jugi in tudi parcelo sem kupil takrat, pa nič ne vem o kakšni kolektivno določeni ceni (to se je delalo med 45 in 55). Spet nekaj lapaš. Morda se tebi kolca po kakšni jugi?

Mimogrede, na tvojem linku je cca 120 parcel v Lj in okolici. Vse polno? In zato so drage, ker jih je malo. Če bi jih bilo 12000, bi bila cena drugačna, si lahko misliš?

Sploh pa....

jype ::

lufthammer> Mimogrede, na tvojem linku je cca 120 parcel v Lj in okolici. Vse polno? In zato so drage, ker jih je malo. Če bi jih bilo 12000, bi bila cena drugačna, si lahko misliš?

Ne, ne morem si. Zakaj bi kdo želel prodati parcelo, katere vrednost vztrajno raste, stroškov z njo pa praktično ni?

Poleg 120 parcel je tudi par 1000 stanovanj, hiš in vsega živega. Za tako ceno, ki so jo ljudje očitno še pripravljeni plačati, ali pa - tadaa - se lastnikom nič ne mudi s prodajo, ker jih čakanje stane manj, kot je rast vrednosti.

lufthammer> Sploh pa....

Sploh pa bi brez urbanističnega planiranja vsi ti problemi čez noč izginili, kajne?

Grey ::

jype:
Saj se ne prodaja pod ceno. Realna cena stanovanja/nepremičnine je taka, kot je stala izgradnja t.j. material in delovne ure, ki so ga delavci potrošili za izgradnjo. Tisto, kar pa raste v višave je pa navadno odiranje državljanov in nič drugega.
Ali omejit lastninenje nepremičnin ali pa nabit davek na preseženo kvadraturo v nebesa pa bomo potem videli, kdo bo prodajal in kdo ne. Sem pa tudi mnenja, da bi morali velikosti stanovanj standardizirat.

Calligulla ::

Gradi se na osnovi kreditov, ta gradnja napihuje rast BDP na papirju od katere povprecni Slovenec nic nima na koncu pa se bo se to sesulo kot milni mehurcek, ker vsi ti graditelji pricakujejo hude donose, ki jih ne bodo videli. Skratka bo tudi pri nas se ena lokalna runda "hipotekarne" krize.

lufthammer ::

>> Sploh pa bi brez urbanističnega planiranja vsi ti problemi čez noč izginili, kajne?

Bom povedal še drugače, da bo šlo v bučo.

V Berlinu plačaš na prazno stanovanjsko enoto cca 25x višji davek, kot na zasedeno. Z lokali je še bolj drastično in zato ni kaj dosti praznega, za (za naše razmere) zmerno ceno dobiš stanovanje ali ga najameš.

>> Zakaj bi kdo želel prodati parcelo, katere vrednost vztrajno raste, stroškov z njo pa praktično ni?

Podobno je z zemljo. Če si kmet in imaš zemljo, mora biti obdelana, drugače je davka, da glava boli (v taisti Nemčiji, npr.). Če nisi kmet jo lahko daš v poceni najem, če jo kdo hoče, pa je ponavadi ne. Jo raje odkupi. Če si dovolj bogat, plačuješ davke in čakaš na urbaniste.

Če bi naša država znala pobirat davke, bi bilo hitro precej stanovanj in parcel na razpolago. Sedaj jih NI! Pa ne mi spet tistih par parcel linkat.

Ps.: Si z urbanističnim planiranjem morda "mislil" na pozidavo grajskega hriba v Ljubljani?

Mati ::

Za 200$ (130€) na mesec dobiš v najem hišo z bazenom in vrtom v zelo simpatičnem mehiškem univerzitetnem mestu Merida, kjer se raja in pleše vsak vikend na ulicah. Pa deli to na pol in vidiš da za bakšiš ziviš v precej toplem mirnem kraju, kjer imaš namest hrvaške za sosedo Karibske državice!


din kurc je, da se mi ne ljubi špansko naučiti, da mehiški mafiji potem razložim, da nisem bogatun in ne morem plačevati varščine- Da sem le reven priseljenec iz Slovenije.

Modri dirkač ::

Zato pa imamo GoogleTranslatore.



No soy rico. `T puedo pagar la seguridad. Soy un pobre inmigrante esloveno.



:D
Everybody lies!

PaX_MaN ::

Po podatkih Statističnega urada (popis 2002) je takrat bilo v Sloveniji nenaseljenih okoli 50k stanovanj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

jype ::

lufthammer> Ps.: Si z urbanističnim planiranjem morda "mislil" na pozidavo grajskega hriba v Ljubljani?

O, ja. Reč bi morali podreti, ker je zgrajena v nasprotju s pravili.

Karaya 52 ::

No, na Japonskem ne poznajo pojma urbanizem pa vsi vemo kako draga so tam stanovanja. Da, cene bi bile najbrž nižje če bi vse lahko pozidali toda zakaj bi delali takšno bedarijo, če se lahko obdavči prazna stanovanja in se s tem sprosti ogromna prostora? Ko bodo pa še ta polna pa se lahko razmišlja v smeri širitve zazidljivih površin.

edit: to bi bilo tako kot da bi v smeti vrgel na pol prazen jogurt pa novega odprl. Kaj bo potem s temi stanovanji ki jih nočejo prodati? Jah, propadala bojo ker bodo vsi hoteli živeti v novih. Zato pa je urbanizem, da prepreči takšne tumorje.

Zgodovina sprememb…

drejc ::

po mehiki so namrec razen plesanja po ulici postale popularne tudi ugrabitve (vsaj za glavno mesto vem).


Mehika je 15. največja država na svetu in tvori 1.3% vsega kopnega na svetu. Če si pa ti nekaj filmov pogledu o Mexico Cityu (znotraj mej mesta živi 28 miljonov ljudi!), ki je 1000km stran od Jukatana, pa to še ne pomen da je popularno ugrabljanje v najbolj mondenem/dragem delu Mexica.

EDIT:

din kurc je, da se mi ne ljubi špansko naučiti, da mehiški mafiji potem razložim, da nisem bogatun in ne morem plačevati varščine- Da sem le reven priseljenec iz Slovenije.


Beri zgoraj...sicer pa ne govorim jaz to kar na pamet, normalno da sem tam bil nekaj časa pri ljudeh, ki so se tja lepo priselili. Hollywood is not to be taken for granted!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

nurmaln ::

a ima kdo kakšen link na seznam povprečnih plač po evropi?

Maria ::

V bistvu gre za preproste stvari.

1. V Sloveniji so bile vseskozi cene določenih izdelkov in storitev primerjalno na EU podcenjene. Zaradi političnega dogovora, da je tako več miru v hiši. Tolar je to omogočal (zaprt sistem). To potrjuje izjava Jankovića, da bi mu lahko bil Rop hvaležen, ker je držal cene dol. Pa tega ni delal le on. Cela struktura cen je bila socialistična, kar je bilo mogoče, ker je bil sistem zaprt in plansko dogovorjen.

2. Ko smo prevzeli euro in spremenili Vlado, so politični dogovori z gospodarstvom padli in za zmanjšane zaslužke iz preteklosti je sedaj priložnost, da se nadoknadijo. Ker je potrebno odplačati kredite za velike trgovske centre, ... To velja tudi za vse menežersko odkupljene firme pa tudi ostale.

3. Dejstvo je, da je slovenska produktivnost zaradi socialistične mentalitete primerjalno nizka. Torej ni vira presežne vrednosti, ki bi amortizirala zgoraj opisano ravnanje.

4. Dodatni zunanji dejavniki - nafta, itd, ki zvišujejo globalno infalcijo, pomagajo v isto smer. To je naravna danost ta trenutek.

5. Izjemen političen interes določenih sfer, ki izkoriščajo to stanje, da nabijajo negativne točke nekomu, ki na zadeve nima velikega vpliva (kar je legitimno, je pa sprevrženo).

6. Ljudje bodo v vsakem primeru plačali. Vprašanje je, če bodo razumeli, zakaj in zaradi koga bodo plačali.

Maria

imagodei ::

Maria> Cela struktura cen je bila socialistična, kar je bilo mogoče, ker je bil sistem zaprt in plansko dogovorjen.

Lahko to malo pojasniš? Edina "socialistična" cena je bila cena goriv, pa še to zadnja leta niti približno ne več. Mislim, da malo pozabljaš na konkurenco iz bližnjih trgov. Cene dogovorjene? Ja, samo struktura ni socialistična, pač pa kartelska. Evro je samo primeren izgovor za višanje. Poleg tega sta zelo pomembna cela ekonomska situacija in življenjski standard. Brez dvoma je kila kruha v Maleziji cenejša, kot v Sloveniji. Konec koncev smo pred leti množično hodili na Madžarsko in Češko, magari na sindikalne izlete, ter tam kupovali oblačila, sire in podobno nepokvarljivo robo... (Saj bi tudi meso, samo ga je treba hranit na hladnem). Skratka, če se ti zdi, da so bili določeni izdelki glede na EU podcenjeni in je to sedaj lahko opravičilo za podražitve (ki jim ne sledi tudi splošen dvig plač), potem z vstopom na skupni trg Slovenijo avtomatično pretvarjamo v državo z revnimi ljudmi.

Maria> Ljudje bodo v vsakem primeru plačali. Vprašanje je, če bodo razumeli, zakaj in zaradi koga bodo plačali.

Do neke mere res. Je pa samo vprašanje časa, kdaj bodo trgovine ala Hoffer in Lidl postale bolj obiskane. In pa, kdaj si bomo Slovenci spet omislili večje zamrzovalne skrinje in kupovali prašičje polovice direktno pri kmetih, namesto pri trgovcih. 50-100 kil krompirja pa tako ali tako zdrži celo zimo. Bomo pač imeli bolj enolično prehrano, samo vrag, preživeti je treba. K nam bodo pa očitno hodili kupovat bogati Avstrijci in Italijani. Tako kot mi včasih na Češko.
- Hoc est qui sumus -

Grey ::

Če bi ceno nafte fiksirali na neko zmerno ceno, se ne bi pogovarjali o nikakršnih podražitvah.

zee ::

sarkazem=on

fixirati na neko zmerno ceno? poti si arabdžije ne bi mogle privoščiti najnovejšega, najhitrejšega, (dopolni s presežniki po lastni izbiri) superšportnega avtomobila...

sarkazem=off

cinizem=on

po drugi strani pa bo višja cena goriv povzročila, da se bo marsikdo v LJ rajši peljal z avtobusom po mestu kot pa z avtom, kar bo malenkost izboljalo zrak v prestolnici 8-)

cinizem=off
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

imagodei ::

@Zee:

Ja, dobro, da si napisal CINIZEM ON, ker avtobus nikakor ni cenejši, kot tist deci goriva, ki ga pokuriš od Šentvida do Centra.
- Hoc est qui sumus -

zee ::

aj vem, da ni...dasi ti ni treba iskat (in plačat) parkinga v centru.

obenem pa priznavam, da podražitve že čutim, ker komaj krpam konec meseca z drugim koncem meseca.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

djordjevic ::

obenem pa priznavam, da podražitve že čutim, ker komaj krpam konec meseca z drugim koncem meseca.


I see ya. Obenem pa ti prijazno svetujem, da to kajpak zadržiš zase, če nočeš, da se nate usuje plaz žaljivk raznih modrecev v smislu - itak si sam kriv, kreten, ker si kot socialistično usmerjeni in nizkoproduktivni lenuh v največji meri sam kriv za to, da je iz meseca v meseca tvoja plača manj vredna. Druga poved je bila seveda skrajno sarkastična, da ne bi kdo narobe razumel.

Da pristavim še svoj piskrček. Mi ne gre slabo, ampak lahko popizdim, ko poslušam nabijanje folka o tem, da smo slabi in podpovprečni in sami krivi za zlo usodo in jadajadajada. Itak da situacija nikoli ne more biti rožnata, ampak vsaj potrudit se je treba, ne pa tistim, ki so bili poklicani za upravljanje države, izkoriščanja in ustvarjanje položajev za ozkoriščanje še olajšat. Objektivno postaja življenje pri nas vse dražje in če bi s cenami rasel standard bolj ali manj vsem Slovencem in ne samo izbranim 3 odstotkom, ne bi imel nihče nič proti. Ko pa je treba klamfat iz meseca v mesec, financminister pa ti reče, da izrazi nejevoljo nad podražitvami s koraki, potem, pardon, bi moral nekdo ostat brez jajc. In drznem si trdit, da so tisti, ki sedanje stanje najbolj vneto zagovarjajo in zanj iščejo raznorazne razloge, pri koritu, ki mu paše, da se Slovenija spremeni v eno tako novodobno Argentino. Če ti gre lepo, super, ampak pri tem ne pozabi, da so za vsakega, ki mu gre lepo, trije taki, ki komaj preživijo.

Maria ::

imagodei

Socialistične, ne kartelne zato, ker so bile dogovorjene/s tihim dogovorom/ med politiko in realnim sektorjem, ki vzdržujejo potrebe ljudskih množic v znosnih okvirih. Jasno seveda je, da takšna organiziranost dolgoročno ne vzdrži in zato so socialistični/umetno ustvarjeni sistemi primerjalno vedno izgubljali.

Še nafti so vlade dogovorno določale cene ne glede na dražitve ali pocenitve. Govorim o vladah pred 4 leti.

> Skratka, če se ti zdi, da so bili določeni izdelki glede na EU podcenjeni in je to sedaj lahko opravičilo za podražitve (ki jim ne sledi tudi splošen dvig plač), potem z vstopom na skupni trg Slovenijo avtomatično pretvarjamo v državo z revnimi ljudmi.

Mi se ne pretvarjamo v revno državo. Mi smo revna država, ker je naša dodana vrednost primerjalno revna. Denar, ki poganja trenutno (zadnja leta 2 - 15 let) ''dobro'' stanje, je izposojen denar, ki ga bo potrebno vrniti. In ne izvira iz naše višje konkurenčnosti.

Vprašanje je le (za ''civilno'' družbo in druge interesne sfere, ki bodo legalizirale oropane presežke), kako to prilepiti nekomu drugemu na odgovornost. Ljudi pa še enkrat zmanipulirati. Zato taka forca z inflacijo, itd...

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Manu ::

Največji problem inflacije predstavljajo centralne banke, ki tiskajo lastni denar (ja, lastijo si tiskanje denarja) v ogromnih količinah. Tiskajo in spodbujajo vlade naj si sposojajo denar pri njih, seveda za obresti.

Navadne banke pa poslujejo na način, ki ravno tako dela denar iz denarja (imaginarni denar).

Zaradi prevelike količine denarja se cene zvišajo in sorazmerno s tem vrednost denarja pade. To je inflacija.

Navadni državljan je obremenjen tako trojno: na eni strani zaradi inflacije (ki jo v večini povzroča centralna banka in banke), na drugi strani zaradi davkov, ki so višji, da se poplačajo dolgovi, na tretji strani pa zaradi "stabilne" plače, ki ne more ali noče gor zaradi stroškov podjetij.

Potem ni čudno, da se ljudje bunijo. Če bi sistem temeljil na zdravi pameti in bil pravičen (v smislu vsi za enega in eden za vse) bi bili vsi zadovoljni, bogataši pa bi še vedno imeli dovolj denarja. Ampak ne, hočejo še več.

roscha ::

Sam prokl*** jamranje cel čas.

DEJSTVO je da so za inflacijo večinoma krivi pohlepni trgovci.

Primer 1:

Grem v LIDL nabavim POLN voz ropotije in plačam 70€. Za 2 miniaturni vrečki krame (oni zastonjski) v najdražjem sosedu plačam enako.

Primer 2:

C&A v nanovo odprti Qlandiji v Kranju. Izdelki imajo že v osnovi nalepljene cene za več trgov.
toliko skk, toliko sek, toliko nok, toliko €. Haklc? Izdelek v I, A, F... stane 50€, v slo pa 55.
Zgleda da je SLO na koncu sveta in transport doprinese 5€?

Primer 3:

Pralni stroj Gorenje. Pri nas (v bistvu ni važno kje cene so identične) 180 - 200€ več
kot identičen pralni stroj v Cosmos-u v Avstriji, pa seveda nikjer ni bil v akciji.
Kogar zanima lahko primerja cene modelov 62142 in 63141 na gorenje.si in geizhalz.at

Primer 4:

Mlekarne ravno dražijo svoje izdelke in obenem jamrajo da so morali povečat odkupne cene,
ker drugače bi bili brez mleka. Beri: mleko se izvaža v I in A kjer je boljša odkupna cena.
Ampak pazi vraga. Mleko iz SLO se po višji ceni proda v A, nazaj pa kupujemo iz tega mleka narejen (recimo) sir, ki je CENEJŠI od našega.
Logike?

Zaključek?
Jebesh naše PREprodajalce, osebno začnem denar nosit jodlarjem. Enaki produkti tam pač stanejo manj. Tile Merkatorji, Tuši, nesposobni mlekarji in še kdo pa zaradi mene lahko mirno crknejo.

Thomas ::

roscha ima čisto prav.

Tako hudičevo neproduktivni so naši predelovalci mleka in trgovci - skoraj vsi sektorji pravzaprav - da je tole realna slika. Tko je.

> Mlekarne ravno dražijo svoje izdelke in obenem jamrajo da so morali povečat odkupne cene, ker drugače bi bili brez mleka. Beri: mleko se izvaža v I in A kjer je boljša odkupna cena. Ampak pazi vraga. Mleko iz SLO se po višji ceni proda v A, nazaj pa kupujemo iz tega mleka narejen (recimo) sir, ki je CENEJŠI od našega. Logike?

Tko pač je. Stroški naših panog so veliko večji na enoto proizvoda, kot Avstrijski. Celo z dražjega mleka lahko naredijo cenejši sir. Ob večjih plačah in drugih stroških.

Slovenija IMA strukture probleme. Ne povsod, samo v večini panog pa že.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

roscha> Grem v LIDL nabavim POLN voz ropotije in plačam 70€. Za 2 miniaturni vrečki krame (oni zastonjski) v najdražjem sosedu plačam enako.

Priznam, kriv sem za inflacijo.

Jaz hodim v najdražjega soseda, ker ga imam bližje in ker si to lahko privoščim.

Obljubim, da ne bom več (in bo Slovenija nenadoma gospodarsko vzcvetela, kot še nikoli).

djordjevic ::

Roscha:

Če se lahko z ostalimi točkami strinjam, prve ne zdrži vode. Pa ne zato, ker bi oporekal, da naši največji trgovci, torej Mercator, Spar in Tuš niso dragi. Daleč od tega. Merim predvsem na to, da ne moreš primerjat, recimo, kumaric noname firme iz Avstrije z Etinimi. Pika. Imho so artikli v raznih Lidlih in Hoferjih slabše kvalitete (govorim za živila), zato tam kupuješ mačka v žaklju. Res daš manj, na dolgi rok pa žrtvuješ zdravje, kar ni lih neki deal, če mene vprašaš.

Manu ::

To kar piše rocsha je na mestu, ampak sam menim, da so bolj problematične centralne banke in banke, potem so pa na vrsti nesposobna vlada in nesposoben trg pri nas, potem smo pa mi - klepci, ki kupujemo in kupujemo in kupujemo tistega, kar v bistvu ne potrebujemo.

Poleg tega pa ne naredimo nič, ampak eno ubogo stavko in potem še govor v smislu: dajte nam drobtine...

Ljudje se moramo bolj izobrazit v tej smeri in odločno rečt NE.


Priporočam ogled dokumentarca: Money as debt in Money masters.

Gandalfar ::

Merim predvsem na to, da ne moreš primerjat, recimo, kumaric noname firme iz Avstrije z Etinimi.


Zakaj ne? Zato, ker si videl par reklam za Eto na POPTV ima zagotovo boljse kumarice, kot neka firma iz Avstrije?

djordjevic ::

Zato, ker si videl par reklam za Eto na POPTV ima zagotovo boljse kumarice, kot neka firma iz Avstrije?


Ne, temveč zato, ker sem oboje kupil, preizkusil in na podlagi tega podal svoje, sicer subjektivno, mnenje. Morda pa so taiste kumarice iz Avstrije komu bolj všeč. Slava tistemu. Zlasti zato, ker jih uživa za 2,5x nižjo ceno. Gotovo pa se najde tudi kakšen, ki mu ugajajo ravno zaradi cenovne ugodnosti ...

kixs ::

Potem se pa meni zdi veliko, ko grem v Spara in dam za dobre pol vozicka 19,73€ 0:)

jrtjtejtt ::

Ja tale o nižjih cenah v Lidlu je bolj globoka. Prav z namenom iskanja cenejših produktov, sva šla danes z mat v Lidl. Seveda opremljena z računi iz Špara in Merkatorja. Jebeš pa tak diskont, samo dve oz. tri stvari, ki jih običajno kupujemo sta bili ceneje. Pomarančni sok, mandarine in zelena solata. Ostalo vse dražje.

roscha ::

Ste se zapičili ravno v Lidl. In še to v neko kvaliteta/nekvaliteta vojno.

A Gorenja & pralnih strojev in nesposobnih mlekarn pa ne bo nihče komentiral?
Da o lopovih v C&A sploh ne govorim!?

djordjevic ::

Prej sem že zapisal, da se v ostalih točkah strinjam s tabo.

wooted ::

Thomas> Kaj lahko stori država? Opusti takoimenovano "urbanistično planiranje". Če boš lahko hišo postavil sredi "najboljše kmetijske zemlje", bo cena nepremičnin strmoglavila, gradnja se bo pa še povečala.

če bi urbanistični načrt deloval tako kot je njegov namen, bi ob dunajski cesti na obeh straneh bilo še vsaj 15m prostora za dodatne pasove, ki so računani v letu 2013. se pravi skoraj 30m površine s pločniki vred.. so sami novi objekti OB cesti:\

borchi ::

> Tolar je to omogočal (zaprt sistem).

vsaj odkar imamo tolar, sistem ni bil zaprt. če bi vedela kako smo prišli do tolarja, bi vedela, da niti ni mogel biti zaprt.

> Ko smo prevzeli euro in spremenili Vlado, so politični dogovori z gospodarstvom padli in za zmanjšane zaslužke iz preteklosti je sedaj priložnost, da se nadoknadijo.

torej, če bi imeli še vedno drnovškovo/ropovo vlado, ne bi bilo višje inflacije sedaj?

> Še nafti so vlade dogovorno določale cene ne glede na dražitve ali pocenitve. Govorim o vladah pred 4 leti.

fyi, tista vlada pred 4 leti je cene goriv oblikovala identično kot tale.

> Mi se ne pretvarjamo v revno državo. Mi smo revna država, ker je naša dodana vrednost primerjalno revna. Denar, ki poganja trenutno (zadnja leta 2 - 15 let) ''dobro'' stanje, je izposojen denar, ki ga bo potrebno vrniti. In ne izvira iz naše višje konkurenčnosti.

tista zadolženost, ki smo jo nabirali pod prejšnjimi vladami je skoraj zanemarljiva proti trenutni zunanji zadolženosti. pa nima trenutna vlada nobenih "zaslug" za tako stanje, kljub temu, da se npr. cvikl to trudi prikazat. vsega je "kriv" euro. pa hvala bogu, da je tako, čeprav si maria in mencinger še tako želita, da bi se odpovedali uporabi tuje akumulacije za naš razvoj, so gospodarstveniki k sreči bolj pametni.
l'jga

Thomas ::

> čeprav si maria in mencinger še tako želita, da bi se odpovedali uporabi tuje akumulacije za naš razvoj, so gospodarstveniki k sreči bolj pametni.

Se strinjam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

joseph ::

Lepo. Maloprodajne cene gredo bistveno hitreje gor, kot pa so opravičene s strani višjih stroškov vhodnih surovin.

Poglejmo nekaj dejstev:
1.Gledano iz kapitalističnega vidika
… je čisto brezsmiselno, da bi bile cene nižje kot so v trginah v A, I in drugje po okolici.. Dejansko s tega stališča gledano, bi morale biti enake A, I,…+ stroški transporta za nakup. Potrošnik tako ali tako nima druge možnosti kot da kupi (plača) ali pa se izseli.

2.Sindikati (ti naj bi bili predstaviki delojemalcev) se ob povečanju cen borijo za zvišanje plač. Omejitev rasti plač (mezd) nekateri pogojujejo z povečanjem produktivnosti. Tudi plače so maksimalno pogojene s ceno vhodnih surovin produktivnostjo in stroški transporta (oboje v svetovnem merilu).

Seveda če bi se za nas Slovence oboje linearno povečalo, bi to predstavljalo le večjo inflacijo, kupna moč pa bi ostala enaka. Tako se sedaj nebi nihče sekiral.

Nerešena vprašanja:

1.Zakaj sindikati dovoljujejo večje zvišanje cen kot pa so opravičene? Z malo zagretosti bi sigurno prišli do podatkov o vseh stroških proizvoda v verigi. Nehajo naj demonstrirati za povišaje plač, pač pa naj organizirajo bojkote nakupov (kruh in mleko sta hitro pokvarljiva) ali pa naj povečajo produktivnost.
2.Za ocenitev produktivnosti poglejno nekaj stvari:
-jutranja in opoldanska kava (2x 10min)
-2x cigaret (2x 5min)
-plačilo v času malice (30min)
SUM= 1h/dan

Efektivne delovne ure letno: 7x(22x12–21-12)=1617h
(7…efektivne ure/dan)
(22…delovni dnevi/mesec)
(21…št. dni dopusta)
(12… št. praznikov)

Plačane ure letno: 8x22x12=2112

Torej dobi slovenski delavec polno bruto plačo za 76,5% delo.
Ob željeni neto plači 1000eur, je strošek delodajalca ~1390eur bruto
Letno predstavlja tak zaposleni za delodajalca 1390x13=18070eur
(13…12 mes.+regres+13-sta plača+božičnica)

Dejanski zaslužek na efektivno uro: 18070/1617=11,18eur/h
Če bi bili torej plačani samo za dejansko delo, bi mesečno dobili 174x11,18=1944eur bruto.

Pa še nisem omenil bolniških, plačilo malice, prevoza na delo, neresnosti zaposlenega, odpravnine....

Ko bi lahko vedno operirali le dejstva!

MTm2H37rqt7B ::

@joseph:

Dobro ti operiras z podatki ja oz. zelo posplosujes.

1h na dan vrzena stran?
13. placa?
bozicnica?

Dobro delovno mesto, ni kaj.

Ti dam jaz boljsi primer, bolj fajn za racunat:

delovnik: 6h - 17h, po-so
pavza 30min za kosilo
koncna placa (vset prevoz, in kosilo): 600 EUR.

Kaksen fin izkoristek.

Zgodovina sprememb…

drejc ::

Izpod tvojih tipk...

Ob željeni neto plači 1000eur, je strošek delodajalca ~1390eur bruto


...v Božja ušesa


informativni izračun plače v €
Znesek davčnih olajšav: 233,33 €
Znesek stimulacij oz. bonitet: 0,00 €
Bruto plača: 1.536,60 €
Neto plača: 1.000,00 €
Bruto strošek delodajalca: 1.819,30 €


Vir

op.p.: Menda si pozabil vsaj davek na plače
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

joseph ::

Hvala Drejc!

Sem že dal med priljubljene.

jype ::

Meni tudi ni jasno od kod ljudem ideja, da je "bruto plača" toliko, kolikor delodajalce delavec stane.

Pri približno 1100 evrih je 1100 evrov dodatnih stroškov, če je neto plača višja, je pa stroškov več kot 50% tistega, kar delavec dobi v žep.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Brane2 ::

Niti ne.

No, odvisno kako gledaš.

Če v dodatke šteješ tudi stroške delavca, ko v bistvu ne dela zate ( dopust, plačane praznike itd) potem mogoče.

Drugače pa je v bruto plači delavca prispevkov za 21,2 % bruto plače in akontacija dohodnine ( 16 do 40+ %), na to bruto plačo pa plača delodajalec še za 16,1% teh prispevkov in davek na plačo

Tako je pri bruto plači recimo €525 prispevkov iz plače za €116,03, na to pa plača delodajalec š prispevke za €84,53 davka na plače pa pri tej vsoti še ni.

Od vsega tega ostane delavcu €380,87

Pri tem z višino plače lahko dodhodnina močno naraste ( začetna stopnja je 16%, gre pa mislim da čez 40% pri višjih plačah), davek na izplačano plačo je pa nekje od 0 do 10% IIRC.

Pri regresu za letni dopust se do določene višine regresa socialni prispesvki ne plačajo, plača se samo akontacija dohodnine ( do nekje €912 brutto skupaj z akontacijo dohodnine)
On the journey of life, I chose the psycho path.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Realna vrednost plače (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16821620 (17822) Mavrik
»

Jugoslavija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8822146 (16991) Aston_11
»

V Nemčiji pod pragom revščine večji delež ljudi kot v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5010004 (8188) Gozdni Joža
»

Ne čutim solidarnosti do delavcev Preventa, Mure in ostalih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22035383 (29662) sidd
»

Inflacija in Slo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
724710 (4710) borchi

Več podobnih tem