» »

Predelava računalniškega UPS-ja

Predelava računalniškega UPS-ja

MChip ::

Lep pozdrav na firmi sem dobil en star ampak še kar delujoč UPS.... Imam vprašane ... (sej najberž se je ta tema že kdaj odprla) :D

Je možno iz upsja vzeti baterijske akumulatorje ven ..in nato priklopiti gor avtomobilski akumulator? Če ne zakaj ne? :|

Je možno iz UPS vezja narediti razsmernik ..za pač določeno moč ki jo lahko ima UPS..v mojem primeru 1000W :)


Lep pozdrav in hvala za vaše dgovore!
Laško je zakon

Azrael ::

Imaš prav, tema obstaja: UPS in avtomobilski akumulator.

Ovir je več:
- velikost;
- hlapi elektrolita in problem, če se akumulator prevrne;
- ali bo zdržal polnilec UPSa?
- ali je hladilni sistem UPSa primeren za daljše obratovanje?
- avtomobilski akumulatorji niso primerni za tak režim delovanja kot je v UPS. Pričakuj mizerno kratko življensko dobo. Boljša, toda tudi dražja rešitev so trakcijski akumulatorji.

UPS, ki ima 1000W, ima najmanj 24, če ne 36V ali 48V akumulatorsko baterijo in za primer uporabe avtomobilskih akumulatorjev in pod pogojem, da so prej omenjene težave nekako rešljive, rabiš pač 2, 3 ali 4 akumulatorje. Z enim ne bo šlo, razen če boš UPS zgradil na novo (od starega bo mogoče uporabna samo škatla).

UPS kot prenosni vir energije, možno je, vendar ne pri vseh modelih. Nekatere lahko vklopiš, tudi če omrežna napetost ni prisotna, vseh pa ne. Predelava brez sheme pogosto ni trivialno opravilo.

Tako na kratko, preberi zgoraj omenjeno temo in potem kar vprašaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

1kW so že kar konkretni upsi, načeloma bi avtomobilski akku prebavil, za hitro polnjenje bi pa vseeno potreboval še en usmernik.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Tomay ::

Da ne bom nove teme odpiral. Imam APC-jev ups ki ima 12V/12Ah baterijo.
Ali ima smisel kupovati original APC baterijo mylemon.at, pa še tu nisem prepričan če je original.

Alternativa je hte:
Winner
Leoch
Ali fiamm

Kaj od tega bi bilo najboljše?

Imam tudi manjšo baterijo 7Ah. Lahko začasno uporabim tudi to, ali jo bo stopilo?
Voodoo 4Ever

Pyr0Beast ::

Poglej na HTE za primerno, staro pa recikliraj.
Z to 7Ah ne bo nič narobe, samo UPS najbrž ne bo deloval več kot kake par minut, oz. še to ne, saj so taki akkuji načeloma 'prilagojeni' za hitro praznenje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tomay ::

Ima kdo kakšne izkušnje kater baterihe pri HTE so najboljše? Te winner ne zgledajo kaj prida.
Voodoo 4Ever

Azrael ::

V HTE sem kupil 8x Roentgen Pb gel aku 6V12Ah. Po 4. letih delujejo še vsi in tudi še ni opaziti kakšnega hudega padca kapacitete. Roentgen Ni-Cd in Ni-Mh pa po mojih izkušnjah niso kaj prida.

Lani poleti sem kupil 3x 12V 12Ah Leoch (ravno tako Pb gel aku). Eden je odpovedal pri prvem praznenju. IMO je okvarjen prišel že iz tovarne, saj je bila njegova napetost precej nižja (12.3V), ko sem jih prinesel domov, kot pri ostalih dveh (12.8V), datum proizvodnje je bil pri vseh treh isti, bili v isti škatli.

Pred vgradnjo v Riello 2KVA UPS (ima mogoče kdo shemo za podatkovni kabel, od proizvajalca sem dobil shemo, ki naredi kratek stik mase (GND) in enega 5V izhoda), sem vse 3 napolnil do 14V, vendar je že po prvem praznjenju slab akumulator poskrbel, da je UPS omagal po 10. minutah (P3 500MHz, 2 diska, brez monitorja). Še 500VA APC s 7Ah 12V akumulatorjem drži to kišto več časa.

Na srečo so defekten akumulator zamenjali (po precej pregovarjanja) in sedaj pol leta po nakupu delujejo normalno.

V glavnem, če imaš možnost, v trgovini pomeri napetost. Če bo nad 12.6 bo najbrž v redu. Crkne pa lahko vse.

Kako je z Winner akuji, pa nimam izkušenj.
Nekoč je bil Slo-tech.

int47 ::

V APC-jevih UPS-ih so ponavadi Panasonic, ali CSB baterije.
Pri iskanju zamenjave je potrebno paziti na max. dovoljeno polnilno napetost. Razlike sicer niso velike (100-200mV), se pa lahko precej pozna na življenski dobi.

Uporaba manjše baterije ni priporočljiva, ker so pri polni obremenitvi že originalne rahlo pod-dimenzionirane.

Na tvojem mestu bi vzel Fiamm.

Tomay ::

Hvala za odgovore. Tudi sam se nagibam k fiammu ki je tudi najdražji. Kako pa ugotovim koliko je max polnilna napetost ups-a in baterije?

Imam 3 baterije 12V/7Ah od neke telefonske centrale, ki so bile nekaj let v uporabi zdaj pa so 3 leta stale in so skoraj čisto prazne. Je še upanje, da bi delovale ali so za v smeti? Kakšni so najboljši pogoji za daljše hranjenje baterij, ko ji ne uporabljamo? Jih moramo vsake toliko dopolnit?
Voodoo 4Ever

Tomay ::

@Azrael poglej tu za kabel. Ni nujno, da bo kaj pomagalo. Si slučajno poizkusil s straight kablom?
Voodoo 4Ever

Azrael ::

Če so ti akumulatorji pod 10.8V ali napihnjeni, so adijo, žal.

Tudi, če niso v uporabi, jih moraš polniti vsaj 1x na pol leta. Gel akumulatorji so , kar se tiče izpraznenja še bolj občutljivi kot katerikoli izvedba tekočinskega Pb akumulatorja.

Hvala za link, bom jutri pogledal, stright kabel pa vsekakor ni, saj je na nekaterih izhodih iz UPS tudi 24V in tudi masa (GND) ni na pravem mestu.
Nekoč je bil Slo-tech.

int47 ::

Polnilna napetost UPS-a:
Če so v njem še original baterije, pogledaš podatke od baterij. Drugače pa priključiš baterijo na UPS, pustiš da se popolnoma napolni in pomeriš napetost (UPS mora med tem delovati).

Za parametre XYZ baterije pogledaš podatke (PDF) od proizvajalca. Nekateri proizvajalci napišejo polilne napetosti kar na baterijo.

Tomay ::

Obstoječa baterija v ups-u je na 5v. Vključil sem ups pa nič. Čez nekaj časa pa začne piskati z vedno višjo frekvenco. Po nekaj minutah se je prižgala rdeča lučka za napako baterije. Ko sem pomeri napetost je bila 5v, torej ups sploh ni polnil. Vzel sem en star AT napajalnik in priklopil baterijo nanj. Napetost na 12V liniji je komaj 11V tudi brez obremenitve. Tok je 25mA, torej zgleda, da se polni. Imam še 4 stare 12V/7Ah baterije, ki jih bom na tak način poskusil napolnit, da vidim, če so čisto zanič. Glede na to, da so baterije stale nekaj let je upanja bolj malo. 2 sta na 6V, 2 pa sta pod 3 V. Bom pustil čez noč, da vidim, če se bo kaj napolnilo. Vem da bi moral polnit z višjo napetostjo od 12V samo nimam časa, da bi še napajalnik predeloval.

Poskusil sem vklopit ups brez baterije pa se sploh ne vklopi, ker me malo čudi.

V hte imajo 12V/12Ah Leoch baterijo za 35€. Fiamm-a trenutno nimajo.>:D
Voodoo 4Ever

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomay ()

Azrael ::

Upanja skoraj ni, polnilni tok je premajhen. Verjetno bi bil enako majhen tok tudi na 16V ali 24V. Če se bo tok začel rasti, 0.5A bi bilo zelo dobro, potem mogoče bo še deloval, ampak mislim, da je že preveč sulfatiziran.

Glede cene akumulatorja se pozanimaj še koliko hočejo za 2 komada 6V 12Ah, dimenzijsko bo enako(res pa moraš potem narediti briko). Toliko, da vidiš katera cena je bolj ugodna.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Avto akku, popolnoma flat, imel na vseh celicah skupaj napetost 6mV (spraznila ga je žarnica v odprtem prtljažniku, do kakih 5V, naprej se je spraznil sam). In tako ostal je kaka 2 tedna. Ko sem opazil, stvar takoj priklopil na navaden polnilec, nato še na računalniški usmernik (Več AAAaaajev >:D ). Stvar papcala kake 8A in proti koncu polnenja tok padel na ~~3A oz 1A polvalno ... ob zagonu mašine stvar lavfala, sesedla se je komaj na 11,4V (1.5D turbo charged, intercooled), v nasprotju z 1.4D, pri katerem je padla napetost na 10.8V .. je pa res, da je srebrov-kalcijev .. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tomay ::

Zanimivo, kar sem ugotovil. UPS se brez baterije sploh ne vklopi. Tema, niti noben rele ne preklopi, ko ga priključim na 220V. Če je prazna baterija not je enako. Če je slaba baterija not utripa lučka za menjavo baterije ampak je ne polni. To je zato ker ob vklopu naredi test baterije. Priklopil sem gor v redu baterijo iz drugega ups-a in zadeva deluje b.p., med delovanjem sem "preklopil" na staro baterijo in ups deluje naprej. Polnilna napetost je 13,5V. Tok pa je enak kot prej okoli 25mA. Tudi napetost baterije se po nekaj urah polnjenja ni zvišala, tako da gredo baterije v reciklažo, jaz pa po nove.

@ Azrael 1x 6V/12AH stane 20€, tako da se ne splača, bom pa zatežil za popust :)
Voodoo 4Ever

Tomay ::

Sem nabavil baterijo in dobil popust. Baterija je imela 12,3V. Edino kar me bega je, da če ups vklopim, ko ni na 220V se sploh ne vklopi samo to:
PROBLEM: On-line and overload indicators are flashing alternately.
POSSIBLE CAUSE: The UPS was shutdown by PowerChute® plus software.
SOLUTION: None. The UPS will restart automatically when utility power returns.

Bom zadevo še priklopil na pc, da vidim, če bo kaj bolje. Drugi ups-i delujejo normalno tudi če jih vklopiš z baterije. Mogoče to pomeni, da je "Smart UPS">:D.

Ima kdo podobne izkušnje s kakim drugim ups-om. Moj je APC SU620INET.

Včasih bi rabil ups tudi za teren, da kaj sprobam, kjer ni elektrike, samo če se brez elektrike ne vklopi, to ravno ne bo šlo ...
... Pravkar sem RTFM in našel tole:
COLD START
Note: Cold start is not a normal operating condition.
When the UPS is off and there is no utility power, it is possible to cold start the UPS to power the loads from the UPS’s battery.
· Press and hold the on/off/test button until the UPS begins beeping.
· Release the on/off/test button during the beeping to start the UPS.

Kako naj stestiram ups? Razmišljal sem o 100W žarnici in merjenju časa kako dolgo sveti.
Tako bi dobil nek primerljiv rezultat. Pozneje bom tako ali tako stestiral z računalnikom.
Voodoo 4Ever

Azrael ::

Za tvoj UPS ne vem, ampak tudi Fiskars1000VA in Riello 2kVA UPS ne moreš vklopiti brez električne energije. Odvisno od zasnove naprave.

Glede kapacitete, ko boš meril čas z žarnico, nekaj prvih ciklov bo kapaciteta majhna, sploh prvič. Akumulator je vsekakor že nekaj časa miroval in "zaspal". Poglej na datumsko kodo, je nekje na vrhu ohišja (4 mestna cifra), po napetosti mislim, da je star vsaj pol leta in bo rabil nekaj ciklov, da pride spet v kondicijo.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13027233 (8644) Vuli
»

UPS in avtomobilski akumulator.... (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7614770 (3826) Assass1n
»

Zamenjava baterije na UPS-u (močnejše baterije)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232933 (2528) int47
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628285 (12567) ender
»

Zamenjava akumulatorja v UPSu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
92004 (1897) Pyr0Beast

Več podobnih tem