» »

Znova prodemokratični protesti v Tibetu, znova krvav odziv kitajskih oblasti

Znova prodemokratični protesti v Tibetu, znova krvav odziv kitajskih oblasti

jype ::

Tibetanci se že vrsto let (večinoma pasivno, včasih bolj resno) borijo za neodvisnost Tibeta, ki ga Kitajska popolnoma nadzira od leta 1951.

Kitajska perspektiva okupaciej se praviloma močno razlikuje od tibetanske - od ocen številčnosti posameznih družbenih razredov, do tega da kitajske oblasti odkrito diskriminirajo med kitajskimi priseljenci in avtohtonim prebivalstvom - vse to napaja tibetanski odpor do okupacije, ki se zaradi kitajske represije večino časa dogaja predvsem izven Tibeta.

Poslednji protesti so po poročanju zahodnih medijev vzeli prek 80 življenj, medtem ko kitajski mediji poročajo predvsem o razbitih kitajskih trgovinah in o desetih žrtvah nasilja. Gradivo o dogodku je skopo - kitajska cenzura razmeroma učinkovito onemogoča pretok informacij v obe smeri.

Podobno kot ob protestih v Burmi so tudi tokrat odzivi zahoda zgolj deklarativne narave, a v tem primeru še bistveno bolj zadržani, kar je zagotovo posledica sodobnih trgovinskih povezav zahoda s Kitajsko in posledične diplomatske previdnosti - čeprav ZDA redno opozarjajo Kitajsko na nesprejemljivo postopanje, večina preostalega sveta ob tem zgolj požvižgava in se obrne stran, Kitajska pa žal z velikim veseljem s prstom pokaže na vsem dobro znane ameriške grehe in pravi "Oni so prvi!".

ANGEL_B ::

Sam sicer nasprotujem tako okupaciji kot kitajskemu postopanju proti protestnikom, sem pa slisal da so tudi protestniki tokrat dokaj nasilni. V glavnem nasprotujem nasilju enih in drugih.
Dam pa kitajcem prav ko so rekli da je amerika vedno prva ki z prstom kaze na kitajsko in jo obsoja zaradi krsenja clovekovih pravic, sama pa se dvakrat bolj krsi clovekove pravice in ne vidi pri tem nic spornega.
Tak da jaz mislim da bi evropa morala obsojati vsakrsno krsenje clovekovih pravic, zal pa kitajce in ruse obsojamo, ko cia ugrablja ljudi pa pri tem celo pomagamo.

TESKAn ::

Sicer ne poznam situacije v potankosti, ampak ne gre v Tibetu za vnovično postavitev dalajlame na položaj? Če je temu tako, potem je beseda prodemokratični v naslovu vsaj uprašljiva, če ne že napačna.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajski disident obsojen na 11 let zapora

Oddelek: Novice / Zasebnost
395660 (4237) poweroff
»

Odkrito veliko kitajsko kibervohunsko omrežje

Oddelek: Novice / Zasebnost
256259 (4165) morbo
»

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne s (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5311423 (9409) Yerpo
»

31. marec - Svetovni dan podpore za Tibet - Vabilo

Oddelek: Problemi človeštva
292494 (1794) drejc
»

Krutost ki se dogaja v Tibetu

Oddelek: Problemi človeštva
162472 (1879) drejc

Več podobnih tem