» »

Zagonski disk kot drugi disk

Zagonski disk kot drugi disk

dronyx ::

Moj stari računalnik nameravam nadgraditi, ohranil bi pa moj stari disk kot drugi disk v računalniku (recimo za backup) in OS naložil na novega. Stari disk ima dve particiji, pri čemer je ena zagonska. Zanima pa me, ali po namestitvi OS na novi disk še vedno lahko dostopam do podatkov na starem? Vem recimo, da razni Linux boot diski z lahkoto vidijo vse mape, ne vem pa kako je to pod XP?

solatko ::

Če je IDE disk, moraš premaknit jumper na slave, če pa je sata ni potrebno nič drugega, kot nastavitev v biosu (da boot-a iz določenega diska). Vsi podatki bodo dostopni, ne bodo pa delovali programi. Če boš hotel dokumente in ostalo (gesla....), enostavno prekopiraš celo mapo iz dokumentov (skrite mape določenih programov npr. mozilla, ie). Bančne certifikate, moraš izvoziti na ključek ali kartico, ker ti drugače ne bodo delovali na novem sistemu, potem jih zopet normalno uvoziš. Imaš pa še možnost cloniranja - cel stari disk preneseš na novega (prej pobrišeš gonilnike in zaženeš, ti bo sistem zahteval gonilnike, boš pa vstavil disk in je).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

dronyx ::

Torej če prav razumem, dostop do dokumentov na drugem disku ne bi bil mogoč samo, če bi imel vklopljeno šifriranje podatkov? Drugače pa to, da je na tem drugem disku drug XP sistem, ki ima administratorja z drugačnim SID ne igra nobene vloge.

solatko ::

Če nisi šifriral dokumentov, potem imaš prost dostop. Če imaš pa slučajno drugo uporabniško ime pa to popravi v nastavitvah in dodaj pravice še prejšnjemu imenu oziroma dodaj sedanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

dronyx ::

Zadevo sedaj praktično sprobal in kot običajno naletel na drobno težavo. Razdelim nov disk na dve particiji in namestim sistem. Ko se računalnik zažene ugotovim, da zagonska particija ni C, kot je običajno, ampak F. C in D sta ostala na prejšnjem disku, E je postal DVD, novi particiji pa F in G. Brez problema sicer lahko spremenim črke pogona C in D v karkoli, samo ne morem pa preimenovati F nazaj v C, ker je zagonska in ne gre. Nič, ponovna inštalacija.

Je pa res, da podatke na starem disku vidim vse brez problema, celo avtomatično se popravijo izgleda tudi pravice. Tam, kjer pa uporabnika ali skupine na novem računalniku ni, pa se izpiše vprašaj in SID.

solatko ::

Si premaknu jumper na disku c - če je IDE je ostal primary master in ti zato sistem preimenuje disk. Imaš v biosu nastavljen pravi disk, na first boot device. Uredilo se bo tudi tako, da začasno izklopiš stari disk, poženeš sistem in ti bo avtomatsko dalo črko C in D, potem pa sistem ugasneš in priklopiš stari disk, ta pa bo verjetno dobil črko F in G, jaz potem še spremenim DVD na j in k, da mi ostale diske zmeče do j.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

dronyx ::

Oba diska sta SATA, nov disk je bil nastavljen kot prvi zagonski. V bistvu nisem tega še nikdar tako nameščal in nisem vedel, kako se bo zadeva obnašala. Ko pa že imaš enkrat nameščen OS, je pa po tem, kar sem zasledil na googlu, zelo težko spremeniti črko pogona prve particije zagonskega diska. Kot rečeno, sem potem sistem raje še enkrat namestil in sedaj je vse OK.

solatko ::

Naj bolj enostavna zadeva je menjanje črk pogona, enostavno začasno nesistemski disk izklopiš in windowsi avtomatsko dodelijo zagonsko particijo C; ostale pa potem po želji. Za to ni potrebno ponovno nameščanje sistema.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10621333 (14042) MrStein
»

organizacija particij

Oddelek: Pomoč in nasveti
413216 (2544) solatko
»

2 windowsi

Oddelek: Pomoč in nasveti
12984 (840) bluefish
»

fajli za bootanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
71312 (1216) StratOS
»

Nov disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
141044 (811) VASkO

Več podobnih tem