» »

prenehanje izbire operacijskega sist. ob zagonu pc-ja

prenehanje izbire operacijskega sist. ob zagonu pc-ja

lovro1a ::

ko mi je sistem začel počas delat in bi mogu formaterat, sm raj šel kupt nov disk in nalozu še ene win xp student. da mi ni blo treba koperat muske itd na dvdje... star disk pol nism formateru ampak sm pustu isto xpje gor in pač med zagonom izbral ker operacijski zelim zagnat.
zadnjič k je bil neurje mi je pa strela skurla matično ploščo in napajalnik. en model k to prodaja mi je zadevo zamenu (plošča je zelo podobna, ni pa ista (MSI K9N neo V2)), povezu diske in pač zadevo zalaufu.
problem je, da zdj nimam več na voljo izbire, kater operacijski zelim zalaufat, ampak se vedno zažene tastar. če v biosu v boot sequence naštimam da boota najprej iz diska na katerem je tanov xp nalozen in tm nastavm boot from other sources na NO, pol se zadeva ne zalaufa sploh. če pa tm pustim ON, pol se zalaufa tastar xp. predvidevam da so tanovi neki pokvarjeni, al pa jih plata ne zazna....nvm, zato sprašujem kle. en mij neki reku da je fora v nekem boot.ini fajlu sam ni točn vedu zakaj se gre. mogoče kej vpliva na celo zadevo, da se je disk z novimi xpji prej v raziskovalcu imenoval F, zdj je pa E.

torej.. kaj morm nardit da bi lahk zagnal tanove xpje, ker tastare sm itak mislu pobrisat takoj k bi se mi dal prekoperat use kar rab z tastarga diska na tanovga.

hvala, lp

bluefish ::

najprej poskusi imeti vklopljen le nov disk. Če se sistem zažene, potem je z novo instalacijo vse OK in bo res potrebno urediti boot.ini.

solatko ::

Pri udaru strele, ti je verjetno skurlo nov disk (po navadi gre elektronika). Nesi v trgovino, če je še v garanciji pa ne povej, da ste se strelal (po navadi zamenjajo, brez komplikacij).

lovro1a ::

disk dela brezhibno, ker so vsi podatki na njen dostopni prek explorerja.. v okviru starejšga operacijskega pač. tist da bi isklopu ostale diske je pomoje ekvivalentno temu, da v biosu v boot seq. omogočim sam tanovmu da se boota. bom probu useen. a kdo ve kako se poprav ta ini file.. se da kej z win xp cdjem mogoče al je treba kšno vrstico dodat vanga al pa kej?

tnx

bluefish ::

bo potrebno dodati vrstico. Najprej pojdi start > run >diskmgmt.msc, da vidiš, kakšne oznake imata disk in particjia kjer je nov disk. Nato odpri boot.ini, ki je v korenskem imeniku diska in je skrita datoteka in po vzoru obstoječega vnosa dodaj novega.

lovro1a ::

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

tole je zdj v boot.ini k je na C:/boot.ini ...

disk na katerem je os, ki bi ga rad usposobil je v diskmgmt.msc označen kot "local disk (E:)" oz tm levo piše disk 1. in gor je sam ena particija.. ntfs, ki vsebuje tanove xp student.nevem pa a to pomeni da je oznaka, ki jo omenjaš (0) al kaj?

samo kar me kle bega je, da je v boot.ini označen disk na katerem so tastari (delujoči xp) kot disk(0), v diskmgmt.msc pa je označen kot disk 2 (tam na levi pač ko so disk 1 ,2 , 3), disk, ki pa je le arhivski in sploh ne vsebuje os pa ima označbo disk 0. ali ta označba ni ekvivalentna onim v boot.ini?

tnx

solatko ::

Vzemi disk z windowsi in repair, pa ti bo poštimal boot sektor in tudi druge eventualne napake.

lovro1a ::

hmm a to misliš un repair k ti u bistvu še enkat winse inštalera. sam pol ti zbriše mapo moji dokumenti ne? pa register in ti programi več ne delajo itd. pa service packe in driverje bi mogu spet inštalerat?

solatko ::

Mislim un repair, ki ti popravi Winse in ti ostalega ne dira, vse dela in ni problemov, gor je treba dat sam popravke in pa Dokumente si prekopiraš nekam drugam in jih potem posnameš nazaj, pa tko je dobro imeti stvari, ki niso povezane s programi na drugi particiji (da lohk winse sesuješ kadar ti srce poželi), še bolš si je pa naredit kopijo particije in ti ob sesutju traja cela instalacija cca 10 minut.

bluefish ::

hitrejši način je, če uporabi Recovery Console in ukaza fixboot in fixmbr.

lovro1a ::

sm probal z recovery mode. kokr sm vidu maš 2 recovery moda. en je neki automated k morš prtisnt f2 ko se boota iz cdja od winsow. sam pol morš dat še en floppy not k ga nimam tko da to ni pršlo v poštev. pol maš še recovery console do katere dostopaš tko da prtnisnš R namest enter ko je treba namestit winse. to sm zalaufu. tm se mi pokazeta 2 sistema. c:/windows in d:/windows. c je tisti, ki ne dela, saj se ta pokaze ce fizično na plato pustim priklopljen le najnovejši disk z novejšimi a nedelujočimi xpji. zbral sm tega in napisal fixboot. rekl je da je naredl nov boot sektor al kaj ze. pol sm natipku exit in restartal a bootal so se tastari winsi spet. probu sm še isto sam da sm tm zbral D:/windows pa isto. ( v raziskovalcu imata sicer te dva diska imena E (novejši disk) in C (starejši disk z xpji ki se zalaufajo)
če sm natipku "fixboot /scan" neki ni hotl delat sam nevem kaj točno je n apisal.

???
tnx

aja kaj pa je fixmbr ? probam še to za disk C:/ ?

lovro1a ::

pa še neki mi ni čist jasn. če ma C:/ svoj boot.ini ... kako da ga nima še E:/ , ki tud vsebuje windovse. mogoče je ravn to problem? k če natipkam u run C:/boot.ini lepo zazene , če pa E:/boot.ini pa ne.

bluefish ::

izberi tisto instalacijo, ki se sedaj ne zažene. Najprej vnesi fixboot in takoj zatem še fixmbr.

lovro1a ::

probal. še vedno se zažene stari os.. brez izbire opcije na začetku

lovro1a ::

http://neosmart.net/wiki/display/EBCD/R...

naredu sm un s komando bootcfg /rebuild
sm bil ziher da bo delal pol pa ko mi skena diske najde sam en OS. sam prej na začetku ko se v recovery console morš logat na OS pa mi da na izbiro 2. zdj mi ni nč jasn. kako da mi najprej ponud 2 Os pol pa ko skena pa najde sam enga. wtf ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

boot.ini vprašanje

Oddelek: Operacijski sistemi
262025 (1379) ta_ki_tke
»

Težavica z boot.ini v XP-jih

Oddelek: Operacijski sistemi
61086 (947) >>><<<
»

Kako odstranit en operacijski sistem, drugega pa pustiti?

Oddelek: Operacijski sistemi
231692 (1294) Paramedic
»

linux disk crknil, ne morem v WinXP

Oddelek: Operacijski sistemi
81029 (978) mile
»

Lilo v Win2000

Oddelek: Pomoč in nasveti
14996 (943) BogyX

Več podobnih tem