» »

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik!

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik!

1
2
3 4 5

HardwareMaster ::

Jst mam sam en predlog pr temu bloku. A nebi blo bol, če bi odtočni priključek namestili na drugo stran kok dotočni, tko da bi potem šla res vsa voda čez rebra. Mogoče se pa motm.

EX-B ::

Osvetlitev je iz 6ih modrih UltraBright LED diod.

Dihtanje med celly coollerjem je navaden silikon. Sem ga napacal okol luknje pa pol samo cooller gor polozil (mal mors pustit fuge, drugac silikon ne prime). Drzi from day one...

Ja slikce so bolj boge (WebCam pac), ampak se da kej vidt. Sicer se mi pa zdi, da je blok kar kul, samo mogoce mal prevec omejuje pretok. Sej bom kupu enega boeingovega, samo moram kes dobit... Tale me je namrec stal tocno 0 SIT :)

Vsa voda gre 100% cez vsa rebra, ker je blok pol v sistemu tko, da je input vode spodaj, pol se mora dvignit da pride do izhodne luknje na vrhu bazencka. Sploh pa ne morem dat na drugo stran izhodne cevi, je Slot1 proc :)
Lp. EX-B

Malecky ::

Sem gledal tele zadeve v živo... sta pač iz Iskre....

Komentar: Natanko to kot je reku Morphling... pretok je bogi zarad vseh členov in kompliciranje vodnega v nulo zame nima smisla.

Drugače kot celota zgleda cool, isto bom dal js notr modre lede in ne neonke ke so mi dost bad pa preveč jo je..

Kje si kupu te ultabright... upam da ne misliš tistih za 3KSIt?? V Lotusu v KR mi je dal enkrat ene zelo! močno svetleče po 360SIT, zj ko sem kupoval so ble pa 300SIT pa zlo slab svetijo.

EX-B ::

Pretok se bo ze izboljsal. Pol ko bom menjal proc pa plato bom nabavil boeingov blok, do takrat mi tale zadostuje. Sicer pa ni prov nic kompliciran tale moj sistem, pac tri veje so, grafa, vezni cip in proc, vzporedno vezano, nic posebnega...

Dons sem dodal se dva 12cm venta (na 5V seveda) na radiatorja (oba vleceta zrak skozi svoj radiator iz zadnje stranice (je naluknjana) in ga pihata ven), pa mam zdej na full loadu cpu 30°C, grafo 24°C, northbridge 25°C, antifriz pa 23°C. Sobna temp je isto kot prej (23°C). Zdej se pa ze kar pozna a? Sploh nisem mislil, da lahko dva venta na 5V nardita tako razliko! Aja pa ductana sta seveda, da res ves zrak povleceta skozi radiatorja...

Telebajsek: LEDice rulajo, ne 8-) . Si videl kako sem mel narejeno? Lepo po tri LEDice kar vsraufane v cokoladko pa na 12V. 2 komada po tri LEDice, pa sem mel podnevi cist razsvetljeno kisto. LEDice sem drugac kupu v IC Elektroniki v lj, 300 pa se mal SIT na komad... Lotos je drag ko svinja! Edino kar sem sel v Lotos kupit so ble cokoladke, pa se to sam zato, ker se mi ni dalo samo zato v lj...
Lp. EX-B

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EX-B ()

HardwareMaster ::

EX-B: kao si naredu pritrdilni mehanizem za Slot-1 proc?

Pa še to, kje si kupu to ohišje, pa kolk si dal???

Zgodovina sprememb…

morphling1 ::

Verjetno je uporabil zelo priročne 4 luknje na slot 1 procu, saj se vidi tudi na sliki vodnega bloka, tako da montaža bloka, piece of cake :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

HardwareMaster ::

Montaža na Slotket, NOT piece of cake! Kako bi jst lohka dal na Slotket vodni blok in seveda kakno težo, da ne bom kej polomu!

morphling1 ::

Jaz sem napisal slot ena proc in ne socket 370 na slotketu, tam je zadeva bolj komlicirana, ampak se da še vedno naredit (sendvič konstukcija nosilca za blok, nekaj v tem smislu)
EX-B ma slot 1 proc.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Pohval vredna modifikacija!!! Ni kaj drugega reč!!

Zanima me pa, če ne boš imel prve stranice na ohišju, al jo bo predelal (oz. naredu novo), tako da boš imel izhode za vente?

Pa še to, a mi lahko prosim poveš mire tvojga hladilnika?

L.p.

EX-B ::

HardwareMaster: Pritrditev na Slot1 proc je res piece of cake (pac ponucas stiri luknje okol proca), vendar to pri meni ni bil noben piece of cake. Uporabil sem namrec cellyev cooler, ki ima luknje bolj narazen kot pa PIII cooler, torej na ta nacin ni slo. Ima pa zato procesorska ploscica se stiri luknje cist na koncih, tak da sem naredil eno ploscico, ki drzi gor vodni blok in se pritrdi skozi te stiri luknje. Pol je bil pa problem se to, da se mi je procesorska ploscica zvila, ko sem zategnil sraufe na obeh koncih, tak da sem naredil se eno ploscico za na zadnjo stran procesorske ploscice da jo je drzala lepo ravno, ko sem jaz zategnil sraufe za cimboljsi stik proc-vodni blok.

Ohisje sem kupil ze ene dve, tri leta nazaj v Miski (Kranj). Ce pa mislis ono ohisje spodaj (za rezervoar in kilerja), sem ga pa sam naredil (ok fotr na sihtu :) ).
Lp. EX-B

VASkO ::

a se zaj tu gre o morphlingovi stvaritvi ali ne?

_WilL_ ::

Evo še mojo kištico, k sem jo delal skupaj z EX-B.

Cel sistem

Spodnji del kište

radiatorja s podvema 9cm ventilatorjema

kišta pretežno zgornji del

kišta s sprednje strani

V kišti deluje celeron 733@1100 na full load pri -20, drgač pa je pod -30.
Vodno hladim še severni vezni čip (32°C) in pa GPU (33°C). Medtem ko je antifriz pri 28, okolica pa 26°C
LP WilL
IBM T41p (Pentium M 1.7 GHz, RAM: 1024MB, DISK: 60GB 7200rpm, ATI FireGL 128MB
LCD: 14,1" res: 1400x1050, DVD/CD-RW, Bluetooth, WiFi b)

Malecky ::

Will

a dela pol tist trafo k ga je kozmus sestavu?? Js ga bom vprašu, ker bom verjetno rabu za 80W pelt na Radeona 8500...

Jebiveter ::

Torej, a mi lahko nekdo pove kako ocistit rebra na killerju? Meni so namrec fanj oksidirala (ne zgleda prevec lepo) in bi rad malo ocistu. A se da to v kaj potopit, al kej tazga?

Drugace pa mi je izvedba EX-B vodnega bloka zelo usec in ima tudi ze idejo kako jo bom uporabu za socket hlajenje (trenutno imam na slot1). Me samo nekaj zanima: kako si naredu epoxy del bloka in kolko te je prislo kostat?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

morphling1 ::

Jaz sem svojega zunaj očistil z wapom. Potem pa v rad. natočil eno čistilo proti vodnem kamnu, pustil pol ure, potem pa spustil čez veliko vode. Kaj vse je ven priteklo. :)

http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

IR Babun ::

Jest sem ga pa kr z benzom opral, pa je bil poj kr u redu.
SCREW THE GOVERNMENT

CaqKa ::

_will_
procesor imaš na full load -20°C, antifriz pa na 28°C !?! a vmes je pa brezno brez temperature?

BojlerTM ::

CaqKa, si slucajno pomislil na peltierjev element oz. TEC?
"Salt?"
"Pepper?"
"Oh, it's...it's all right. I don't like you either."

zile ::

mah fora vodnega je da je sistem tih, ne pa da maš 4 vente zunaj pa 2 v kišti, bah.

morphling1 ::

Ja to je že velika prednost, in še vedno bolj hladi kot najboljše (glasno) zračno (če je seveda vse kot je treba), pri men je trenutno res zelo tiho.
Je pa lahko zadeva tudi bolj extremna recimo s pelti, tko ko ma _Will_ , btw a se ti ne zdi da bi se pri taki temp. dalo še kaj stisnit iz proca, ali si že omejen s mamaplato .
Btw. jaz mam že v glavi načrt za phase change hlajenje, ki bi ga pa rad izvedel tako , da bo zadeva mobilna, manjše ohišje pod tem ohišjem. Ampak to bo vseeno samo za občasni priklop, bolj tesne narave, pa za kak rekord podret, ker bi še vedno rad da mi comp. dela 24/7 pa da lahko spim zraven, se pravi voda še vedno moj prvi adut :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

alesrosina ::

kako ocistit zadevo polno vodnega kamna?

potunki v kis (vinski kis, nerazredcen) pust ene par urc, in bos samo gledu!

EX-B ::

Jest sem pa moja kilerja spucal kar tko, da sem ju potopil v mešanico vode in Prila pa pustu cel dan. Zdej se svetita ko nova :)

Telebajsek: Napajlc deluje, samo je dost velik (trafo ful tezek + ful velki kondenzatorji za glajenje napetosti), ga mam kr v posebnem ohisju, ki je skor toliko veliko, kot ona kista spodaj za rezervoar in kilerja...

Jebiveter: Epoxy mi je WilL dal, ka ga je mel se odvec, jest sem samo naredil modelcek in ga vlil... Luknjo sem pa dal fotru na CNC narest v sluzbo.

CaqKa: WilL ma zdej not moj 156W peltier :)

zile: Ce laufas tolk mocan peltier, pol nimas kej delat z radiatorji brez ventov... Jest pa zdele nimam notr pelta (ni placa, med blokom in fitingi northbridge bloka je samo se ene pol cm placa, za coldplate in pelt bi pa nucal vsaj 8 mm placa...) in sem mel prej brez ventov kisto (ok v napajalniku je eden, samo je skor neslisen), pa je bil disk se najglasnejsi. Zdej mam pa dva 12 cm venta notr na 5V in je disk se vedno najglasnejsi :) Od ventov se slisi samo malo vetrca, pa se to samo, ce je res tiho v sobi.

morphling1: Pri WilLu bi plata se sla naprej, samo rata problem RAM in pa AGP frekvenca, ki jo ma zdej pomoje 96MHz (bo on tocno stevilko povedal). Pac ni delilnikov za take velke FSBje...
Lp. EX-B

morphling1 ::

Včeraj sem spremenil volt mod na Epox 8kha+ , tako da sem odlotal fiksni 200k upor in ga zamenjal z 100k (bolj bi bilo 200k ampak ga nisem imel doma) potenciometrom. Od zdaj naprej je moja min. voltaža 2.2V >:D . Potem sem jo nastavil na 2.22V in navil D600 na 1105 (6.5*170) , ta zadeva pri takih nastavitvah odda že 95W, pri ~30% manjši površini kot axp. Novi blok je enkraten pri full loadu sem 8-9 stopinj nad temp vode, ki je okoli 20-21°C. In če na hitro izračunam C/W mojega hlajenja dobim 0.095 :D

Za tiste ki ne vedo kaj °C/W pomeni: Za vsak watt toplote, ki ga odda proc, bo hladilnik hladil procesor na temperaturo (°C/W x CPU W) + temperatura hladilnega fluida (zrak ali voda) na vstopu v hladilnik.
Primer: pri temp okolice 25°C, C/W - 0.1 in proc. ki odda 100W toplote, pomeni da se bo temp procesorja dvignila za 100 x 0.1 = 10°C nad temp okolice(+ temp okolice 25°C) in bo 35°C . V mojem primeru imam znano delta T in moč cpu-ja, tako da je °C/W = 9/95 = 0.095

°C/W imajo nekateri hladilniki tudi v teh. podatkih, samo vedeti morate, da ta podatek velja za njihove pogoje merjenja (stik s procesorjem, termalna pasta, hitrost zraka (vent.) in temp vstopnega zraka (temp. okolice) ) , pri vodnem hlajenju je pa odvisna od bloka, stika s procesorjem termalne paste, hitrosti fluida (pumpa) in temp fluida (radiator).In samo če je vse to zagotovljeno lahko potem primerjaš direktno, zmogljivosti posameznega bloka ali hladilnika.
Lp
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

EX-B ::

Hehe, morphling, 2.2V mam jest tud voltazo :) Na procu z default voltazo 2.0V, tvoj ma pa 1.9V se mi zdi, ane? Sam si ga kr fajn navil, skoda ker PIII 450 ne gre vec od 667 (probal, ne gre, mam dober ram, ki bi se sel).
Lp. EX-B

morphling1 ::

D600 ma default 1,6V :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

EX-B ::

1.6V?????? Mas kr nekej poguma, da si ga tolko overvoltov...

Ej, se eno vprasanje mam zate. Na slikah mas cev lih cez pci vtice, a pol nimas cist nic drugega notr kokr samo grafo in pa modem spodaj... Nimas zvocne pa mrezne pa kaksnih dodatnih zadev?
Lp. EX-B

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EX-B ()

morphling1 ::

Če res dobro hladiš, načeloma ni problemov z overvoltanjem. Kar se pa tiče cevi in pci slotov, na sliki se ne vidi najbolje ker je slikano od spredaj, ampak notri dam lahko še mrežno (ko jo rabim) in pa tudi zvočno (trenutno mam pa on-board sound). Več pa jaz zaenkrat ne rabim.
Fantje, začel sem delat prototip novega bloka, bo pa sestavljen iz treh plasti, spodnji 15mm bakren blok s kanali nanj pride prilotan 2.5mm bakren pokrov, na tega pa potem 15mm pleksi blok z o-ring tesnilom in priključki za cevi. Vsi kosi so že narezani v pleksi imam pa tudi že narejen utor za tesnilo, danes pa začnem frezat sam blok. Mogoče bo že kakšna slika danes zvečer :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

VASkO ::

cimprej slike, ker to mi ni najbolj jasno, kaj si napisal :8)

Boško ::

Tudi men ni jasno kak si si to zamislu!

L.p.

morphling1 ::

Ok, to mi je danes popoldne ratalo narediti,


To je prva faza grobo frezanje bloka, lahko pa se že vidi kako bo blok zgledal, jutri bom nadaljeval z finim brušenjem z dremlom ampak ne preveč, ker je taka random površina zelo dobrodošla za prenos toplote. Vidite DVA izhoda vode, no na blok potem pride prilotan bakren pokrov, s tremi luknjami, center ter dva izhoda, na ta pokrov pa potem pride 15mm pleksi kjer se tista dva izhoda ponovno združita v enega. Ta blok bo sekal verjemte, pozabite na DD3 in ostale zadeve :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

subz ::

Ja jst sam vem da rabm en blok precej kmal in bi rd mel neko novo verzijo bloka. Tk da me res zanima kdaj bi kak tak blok bil na voljo za kupt.

morphling1 ::

Evo končan spodnji del z obelanimi kanali.


.Ambrogio. zakaj pa tako zelo nujno rabiš blok, kaj si brez hlajenja. Jaz bom danes blok verjetno končal , potem ga moram dobro stestirat potem pe je na vrsti Boeing za idelavo spodnjega dela bloka, jaz ne morem nič reči odvisno kako bo imel Boeing čas ter proste stroje
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

DJroky ::

Spet si me presenetil. Najbolje da vse firme nehajo izdelovati bloke, ker bojo kmalu za na odpad. Tale zadeva mora pa bit huda. POHVALNO. Če imaš mogoče kakšne skice bi mi kr prav prišle, ker bi si ga sam izdelal.

EX-B ::

morphling1: Ja, sej vem, da ce fajn hladis, da ni problem z overvoltanjem, samo se vedno je kr dost tole :)

Glede novega bloka pa: TO MI DELI!!!!!!!! A bo tole tud za p4? :)
Lp. EX-B

morphling1 ::

Matr sem zmatran, kar utrujajoče je vodit orodje na navadni frezi z ročnimi kolesi čimbolj brez napak v korakih do končne globine. No ampak mi je vseeno uspelo, vsi deli so končani in pripravljeni za sestavljanje.


Zdaj bom prilotal bakren pokrov na spodnji del blok nanj pa potem pride privijačen, zgornji pleksi blok.
Blok upam da bo KICK ASS glede performans, glede izgleda pa mislim da se mu ni treba bati trenutne svetovne konkurence.
Kar se pa tiče P4 bloka, če bi mi kdo pokazal kako plato da si jo pogledam potem ni problema , ker so tam tudi 4 luknje okoli socketa, le malo druge pozicije imajo. Bom malo pobrskal po Intel strani če je kak pdf o tem.
Lp
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

HardwareMaster ::

Izgled je RES zlo hud!!! Jstmislm polet sestav vodno, pa me zlo zanima, kako bo to hladil, ker ga bom vrjetn vzel, ko jih boste začel delat

jRk0 ::

Ce ti nisi car...potem tudi jaz nimam racunalnika...in verjemi da ga mam.
You fuck up once, you loose two teeth.

_WilL_ ::

Kar se tiče vodnega hlajenja kište mam jaz vsega skupej dost, saj zahteva kar nekaj časa poleg tega pa še preveč denarja, če hočeš vse spedenat tako kot želiš. Trenutno v kišti nimam več vodnega hlajenja saj mi je crknla mamaplata, tako da sem sedaj ponovno na navadnem hlajenju.

Morda bom med počitnicami ponovno naredil vodno hlajenje, če do takrat ne uspem prodati to kar imam sedaj, vendar bom tudi jaz takrat poskusil vse skupaj vdelati v ohišje, tako da bo kišto lažje nositi okoli, čeparv je sedaj že veliko lažje saj sem montiral koleščka in pa roče.

Kar se tiče napajalnika, ga ima trenutno EX-B in bo v osnovi tudi njegov in je dokončna dodelava odvisna od njega in ne od mene, saj imam jaz za napajanje peltierja predelan 400W ATX napajalnik, ki požene nepoškodovan peltier (moč 156W) do konca in procesor ohladi na -40°C.
Problem je predvsem v tesnenju oz izolaciji procesorja ali peltierja. V zadnjem poskusu sem ugotovil, da je najboljša kombinacija plastika, ki jo stopi lepilna pištola, s katero nato zalijemo vodni blok s coldpletom, peltierjem in klampico na procesor. Na tak način do procesorja oz do bloka ne pride niti kanček zraka. prednost plastike pa je tudi ta, da jo je v primerjavi s silikonom dokaj lahko odstraniti, saj se ne trga.
LP WilL
IBM T41p (Pentium M 1.7 GHz, RAM: 1024MB, DISK: 60GB 7200rpm, ATI FireGL 128MB
LCD: 14,1" res: 1400x1050, DVD/CD-RW, Bluetooth, WiFi b)

Area_51 ::

:)) Ta vikend naj bi začel rezljati po ohišju. Načrtujem izresti (na levi strani ohišja) en velik znak Biohazard. Noter pa bom dal modro neonko. Na tipkovnici že itak svetijo modra,rdeča in zelena. Zanima me, na drugi strani(na desni) bom na vrhu naredil luknjo za 3 ventilatorja. Povejtekako naj jih obrnem. Vsi so velikosti 80x80.:)

Hvala

LP
Area 51

sharp ::

Stari dej še auspuhh od akrapoviča pol bom pa mirno lahko zaspal:)
Drive fast as your guardian angel can fly.

Area_51 ::

:)) Kje za vraga dobiste take kose bakra (cele, debele) in tistega prozornega. Dej povejte v keri trgovini.:)
Area 51

DJroky ::

In že nestrpno čakamo rezultate.

Al je že? Kaj pa zdej a je že?

morphling1 ::

Opozorilo, ne se slint po monitorju :D
Brez komentarja, slika pove vse.






http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Area_51 ::

:)) morphling1 dej povej na kolkih mašinah izdeluješ te bloke, kolk jih maš doma(mašin) in iz česa je tisti blok v ozadju tretje slike?

Drugače pa trga asfalt. Samo še na teste počakajmo.:)
Area 51

morphling1 ::

He,he treba je znat delat s tistim kar imaš in to ni nič posebnega. Namizna stružnica skupaj z vrtalnim strojem, pa velik filinga :)

Me working :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Area_51 ::

:)) Temu se reče stroj za rezanje. Ker z žago tega ne moreš Je res???:) Drugače pa kr obvladaš ta stroj.
Area 51

Jebiveter ::

morphiling1: Mislim, da sem enkrat neki tazga o tebi ze povedal ampak: TI SI CAR!!!>:D >:D >:D >:D
Sam imam zaenkrat enega tvojih neserijskih blokov (custom made for me) izpred 2h let! In pocasi razmisljam, da bi upgrejdu na ta tvoj nov blok! Zdi se mi zelo cudno in imam obcutek da imam dejavu! O priblizno takem bloku sem sanjal pred cca. pol leta! Imel naj bi priblizno tako vodno pot, le da si ti dosti bolj elegantno zvedel zdruzitev obeh izhodnih kanalov! BRAVO!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Area_51 ::

:)) Kolk pa stane tak stroj. Upam da ne čez 150.000 SIT:)
Area 51

zile ::

Iz zanesljivih virov vem (a ne morph), da ta mašina stane okoli 1.200$ :D . Torej 300k dinarčkov

Boeing ::

zile: take mašince lahko grejo od 50 jurjev za destop variante, preko samostoječih zadevic za recimo 5-6 tisoč mark, preko že kar poštenih mašin za cca 20-30 tisoč mark, pa vse do profesionalnih CNC mašin (cene se merijo v stotisoč in milijonih mark)... na eni izmed takih mašinc so delani tudi spiralni bloki, najdražja CNC mašina, ki sem jo pa imel priložnost videti, pa je bila 8-osna multirole CNC mašinca. Cena: drobiž... 5 in pol milijona mark. (se oproščam za uporabo mark, ampak navada je železna srajca...8-) )
vsekakor bomo tele bloke sproducirali. prej ali slej. aneda, morphling ? :D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodno hlajenje!! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
32221191 (12321) Dr_M
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
513849 (3224) upirna
»

Vodno hlajenje - Kompleti

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
291592 (1251) Gejmer
»

B&M vodni bloki (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
937177 (4818) Smorny
»

vodno-hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271785 (1358) tec

Več podobnih tem