» »

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji

««
2 / 16
»»

huelz ::

Cisto tako... Ce kupis windowse si potem ponavadi za nekje 3-5 let dober (kar znese cca 20-30 eur letno).
Ce uporabljas programe v pridobitne namene, moras ravno tako imeti licencni software (bi bilo sicer lepo, da bi ga imeli tako ali tako). Me prav zanima koliko mulcev je odstelo 500eur pa naprej za Photoshop:D
Da so filmi in igre predragi... Filme si lahko tudi izposojas, primer je itivi (vcasih smo hodil 1-2x na teden v videoteke, zalostno je bilo to, da je bilo veliko "piratskih" oz "varnostnih" kopij hehe).
Kar pa se iger tice, ja, se splaca nakup prek neta (razen nekih collectors edition, saj mi danes ploscek sam zapakiran v poceni plastiko ne pomeni nic).
Imam se vedno doma nekaj klasik (Red Alert, Warcraft, Starcraft, Baldurs Gate, Grim Fandango, Quake in Unreal serija, CSS, WOW itd), skupaj z navodili, posterji, se kaka majica se je nasla sem in tja, danes enostvano ni vec nekih bonbonckov za kupca.
Kakorkoli, za komponente smo oz. ste pripravljeni odsteti zajetne vsote, za software pa ne (kar je razumljivo, zmanjka denarja za stvari, ki so naceloma "zastonj"):)

Je pa res, da podprem oz. podpiram samo tiste avtorje (pa naj bodo to programi, igre, muzika), ki so mi pri srcu (in se celo izkaze, da so to vecinoma ena in isti:D), uporabljam pa vse vec odprtokodnih (in homebrew) stvari.

Za vse se najde denar, in prav je, da se tudi za software, ne pa seveda za vsako (in vcasih upraviceno previsoko) ceno.

Kar pa se tice "avtorskih" pristojbin, ki jih pobira IPF (kjer je se vedno vse nekaj zavito v meglo), je malodane smesno koliko denarja in predvsem kam se steka ta denar...

Pesimist ::

Mah cene bi mogle biti nizje vsekakor. V ameriki pa UK so nizje medtem majo tam dosti visje place. Zato mora piratsvo ostati. Nas sploh v evropo nebi smeli vzet ker mamo tak zanic place.

Drugace pa majo nemci tudi ze neke vrste igroteko kjer za dolocen znesek na mesec. Kaj te vem 40€ imas dostop do mnogo iger ki so starejse od 4 mesce. Za nekaj vecjo vsoto 60€ al nekaj takega pa do nekaj najnovesjih iger.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Grey ::

LOL 60€ na mesec?? Iger niti ni toliko novih vsak mesec, da bi bila cena upravičena. Totalni RipOff.

Pesimist ::

To je mesecna narocnina za preko 280 iger. Vsak mesec pa pridejo tudi nove, menda do 8 komadov zraven. Ko nehas palcevati pa nimas vec dostopa do njih. Nekaj takega je. Vsekakor zelo cheap.
Drugace pa je noob pack za 10€ kjer je samo 208 iger pa cisto novih ni, premium pack za 20€. Pa se najdrazji pack za 50€

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Gandalfar ::

Zakaj? Zato, da bi bile dostopne vsem. Trg ne določa ničesar, ker cene določajo založniki. Bolj, ko bojo navijali cene bolj se bo večal procent piratstva. To gre z roko v roki. Glede na to, da vsi jokajo o ekonomski krizi po svetu bi bilo pametno razmisliti o "Virtualni ekonomiji" in manjših ali večjih spremembah na tem področju.


Luksuzne dobrine pa to. Zakaj bi morali biti spili dostopni vsem. Pojdi brat knjige, ce tvoja dodana vrednost v trznem sistmeu ni dovolj velika, da bi si lahko privoscil igrice!

BBB ::

Luksuzne dobrine pa to. Zakaj bi morali biti spili dostopni vsem. Pojdi brat knjige, ce tvoja dodana vrednost v trznem sistmeu ni dovolj velika, da bi si lahko privoscil igrice!

Kaj ne vidiš, kako se tebi, revež, posmehujejo! Izbori si dostojanstvo pod tem soncem! Tudi družbene zakone določa trg človeških nazorov ter kompleksov. Če ti uspe kdaj doseči politično moč, z manipulacijo spremeni zakone v svojo korist in si podjarmi trop ovac.

BigWhale ::

Dejansko je tako. Tudi jaz ne vozim ferarrija... Naj ga mar ukradem?

Sc0ut ::

Dandanes ni več tako. Se spomnim malo nazaj na gimnaziji in faksu je že bilo težko priti skozi brez računalnika.

V gimnaziji si recimo moral narediti "projektno nalogo" al kaj že z računalnikom pri informatiki, če ga nisi imel ni bilo izgovora, potem si moral raznorazna poročila pisati z računalnikom, če ga nisi imel spet ni bilo izgovora. Na faksu smo potem več poročil pisali na roko na pripravljene obrazce, ampak kasneje vedno manj. Po drugi strani pa smo imeli elektronsko prijavo na izpit, tako da si se lahko v mb-ju pri javo na izpit, brez da si se matral s potjo do faksa v lj, razne ppt-je si dobil na internetu, gradivo smo imeli na strani študentov. Svašta.

Poleg tega danes poteka ogromno komunikacije preko maila, preko skype-a. S sorodniki v tujini se lahko sedaj zastonj pogovarjamo.

Računalnik sam po sebi torej ni več luksuzna dobrina.


Kaj je pri njemu luksuzna dobrina.

Luksuzna dobrina postajajo programi (sreča da obstaja open source), igrice (čeprav z zastonjskim quakeom imaš na dolgi rok 100000000000000000000000x več zabave kot z crysisom za napr. 40 evr),
obisk kina (zato je takšno množično downlaodanje), kakšma glasba....

Obstaja pa še vedno vprašanje, če bi se s piratstvom končalo, ko bi se stvari za 50% pocenilo. Verjetno vemo vsi odgovor na to.

Tako da, restrikcija lahko edino pomaga, ampak ne sme biti tako stroga, da te enačijo z morilci in podobnimi po številu let.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Saladin ::

Kazni bi morale biti manj drakonske.

Ena stvar je osebna uporaba - druga pa prodaja.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Tear_DR0P ::

mentaliteta v sloveniji je čisto mimo. vsi so prepričani da morajo dobiti nekaj zastonj, ker titega ki prodaja to siguro nič ne stane. problem je samo v tem, da jim tudi tisto kar dobijo zastonj ni dovolj dobro. bolje je drago prodajano robo krasti - ko da smo vsi iz ambrusa.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

Gandalfar> "Zakaj bi spuscal cene. Itak jih doloca trg. Ce ti ni vsec spil za 50 evrov, kupi igrico online za 15 evrov, ali pa se pojdi zabavat ob pivu za 2 evra ob gledanju fuzbala na travniku. Ni treba piratizirat."

Ceno dejansko določa trg. In ta pravi, da je trenutna cena previsoka in je ceneje vleči brezplačno iz interneta. Ali pa plačat sosedovemu mulcu 50 EUR, da namesti Win+Off+AV.

Ne me razumet narobe - sem proti gusarstvu, ampak ze zmorem vživet v oba vidika. Cene SW-ja so enostavno previsoke, nerealistične. Zato jih trg ne sprejme. In zares je žalostno, da ponudniki tega ne opazijo.

Seveda imajo gusarji vso možnost namestiti cenejši ali celo brezplačni SW. Bolj striktno izvajanje zakona bo gotovo pomenilo več trga za FOSS. Ampak, roko na dvanajsternik... Jasno je, da so med glavnimi pobudniki protipiratske zakonodaje filmski in glasbeni založniki. Če ne bi Holywood utrpel vsako leto toliko in toliko mio EUR škode, se ne bi toliko jokalo glede piratstva. Open source verzije nadaljevanke Lost ali pa BSG enostavno ni in nihče ne more najt alternative...

Microsoft ljudje piratizirajo že 25 let, pa ni bilo nobene krize. Danes, ko je internet toliko zmogljiv, da imaš film DL-an v 2 urah in ko se serija na torrent straneh pojavi komaj nekaj ur po premieri na TV v ZDA, je pa piratstvo naenkrat postalo hud problem.

Ja, se strinjam da je. Ampak večji problem kot SW, so gotovo filmi in glasba. Je pa to zato, ker trg enostavno ne sprejme cen in pogojev ob udobju dostopnosti. Ponudniki so očitno pred 25 leti padli v časovno zanko in niso pogruntali, da internet prinaša nove možnosti distribucije, ki jih lahko izkoristiš, ali pa se nad njimi pritožuješ.

Ma, kot prvo bi bilo treba ukinit regije in časovni zamik pri releasih filmov v različnih koncih sveta.
- Hoc est qui sumus -

Sc0ut ::

Nas matrajo z velikimi cenami filmov, serij in glasbe, po drugi strani pa se ze vsak bedak ki odprepa 3 vrstice vseli v novo vilo, kupi 21' felne za svojega cayenna, x5-ko, q7-ko, range rovera in sound sistem za bicikel.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

poweroff ::

Hočem povedat to, da moram jaz plačati sazasu da potem sazas plača drugim avtorjem za moje lastno delo .. kje ti je tu logika ??
Torej drugi avtorji služijo na račun mojega lastnega dela.

In ker je temu tako sem jaz vbistvu plačal za njhova dela da jih lahko gledam in poslušam - torej so bili poplačani za to kar delajo - za njihova dela.


Aha, sedaj pa razumem. Drugi avtorji tebi "kradejo" preko SAZASA, ti pa potem kradeš njim, da to izravnaš.

Zanima me kakšen pride račun pod črto. Verjetno ustvariš zelo veliko lastnih avtorskih del, vsaj toliko, da se vsota, ki jo ti nakradeš drugim avtorjem izenači z vsoto, ki so jo drugi "nakradli" tebi.
sudo poweroff

poweroff ::

Pa kazni so take, da bi prčakval da bodo Strojane zaprli vsaj za 5000 let. Kaže da so vlomi in tatvine tukaj tako majhni prekrški da se sploh ne preganjajo. "Izsiljevanje" voznikov za denar od policajev cestarjev pa zgleda da je primarna dejavnost borbe proti kriminalu ;((.


No, pa poglejmo. En "Strojan" recimo vlomi lamo tu, malo tam, pa recimo, da v enem mesecu nakrade za 5000 EUR.

Na drugi strani imamo mulca, ki v enem dnemu ukrade Autocad, ki stane 4999 EUR. Naslednji dan ukrade še par filmov in iger.

Če sešteješ je večja baraba ta P2P pirat, kot pa en "Strojan"!
sudo poweroff

imagodei ::

BW> "Dejansko je tako. Tudi jaz ne vozim ferarrija... Naj ga mar ukradem?"

Tovrstni primeri so off, to vemo vsi, vključno s tabo.

Za vsak ferari je proizvajalec moral kupiti sestavne dele, zaposlit ljudi, nabavit stroje in plačevat stroške (npr. električne energije), da ga je lahko izdelal. Za tak avto potem plačaš tržno ceno, ki je lahko za velik faktor X večja od lastne cene, je pa logika cene tukaj pošastno različna, kot pri SW. Ferari je statusni simbol, plačaš tako ta statusni simbol kot tudi vse ugodnosti, ki pridejo s ferarijem. No, ampak na Ferarija se tudi malo čaka, ane - jih ne delajo ravno tako, kot Renaulte al pa Peugeote. Če bi jih in bi lahko na vsakem koraku dobil second hand ferarija za 10.000 EUR, tudi novih ne bi prodajali za 100.000 EUR.

Pri SW-ju je pa tako, da stroški podvajanja (izdelave novega "kosa") limitirajo proti ničli. Seveda, prodaja se licenca za uporabo intelektualne lastnine, zato spet primerjamo hruške pa kombajne. Žalostno je to, da se je nekdo pred 5 leti odločil, da je vrednost njegove intelektualne lastnine 50 EUR na kos. Ko je v petih letih prodal 2.000 kosov, je že 10x presegel vse svoje stroške in je iz svojega izdelka potegnil 9x čisti dobiček.

Ampak, njegova intelektualna lastnina v tem času ni postala vredna nič manj, čeprav so jo v petih letih nadomestili boljše, hitrejše in bolj učinkovite rešitve. Enostavno, avtor ne odstopa od svojih 50 EUR. Mu tudi ni treba, ker je od svojega izdelka zaslužil bajne vsote in je popolnoma vseeno, če nikdar več ne proda niti ene licence. Čeprav povpraševanje pade, avtor ni zainteresiran za zmanjševanje cene, ker mu je v osnovi SW prinesel toliko dobička, da nima interesa za nižanje cene. Bo raje naredil nov program in tudi tega ponudil po ceni 50 EUR ter upal, da bo spet prodal 2.000 kosov.

Poleg tega ve, da ga bodo avtorske pravice preživele in da za časa njegovega življenja nihče ne sme brez njegovega privoljenja reproducirat njegove intelektualne lastnine.

Skratka, trenuten sistem je tak, da onemogoča delovanje svobodnega trga. Microsoft do konca prodajne dobe WinXP ni spustil cene. Ker nima interesa.

Primerjat fizično otipljive dobrine z zaporednjem ničel in enic oz. z intelektualno lastnino, je kvečjemu perverzno. Ugotovimo lahko samo to, da na dolgi rok avtorsko pravo škoduje prostemu trgu, prostemu pretoku informacij. Patenti pa poleg tega še napredku.

Ampak, bohnedaj, da bi bwane tega sveta pogruntale drug pristop. Založniki še vedno preveč dobro zaslužijo. Avtorji, ki so dejasko lastniki ideje ter izdelka, so tisti ki najbolj naribajo.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Pa še to.

Kakšna je razlika med temle.

1. En vlomilec ukrade za 100 EUR cigaret, nekaj jih pokadi sam ("lastna raba"), nekaj pa jih razdeli med prijatelje.

2. En piratek preko P2P ukrade za 100 EUR filmov. Gleda jih sam, preko P2P pa jih daje na voljo tudi drugim - brezplačno (jup, ko preko P2P ti filme vlečeš dol, jih tudi drugi prenašajo od tebe k sebi - torej jih DAJEŠ NA VOLJO JAVNOSTI -> glej 160. člen Kazenskega zakonika).

Kar se mene tiče sta oba enaka kriminalca. Samo da ima en "pajsar", drugi pa Azureus.
sudo poweroff

imagodei ::

Matthai> "Na drugi strani imamo mulca, ki v enem dnemu ukrade Autocad, ki stane 4999 EUR. Naslednji dan ukrade še par filmov in iger."

5.000 EUR ni tržno določena cena. Če se Autocada ne bi dalo kopirat in bi ga ponujali za takšno ceno, potem bi bila to tržna cena. Tako pa ni.

Ker ga lahko vsak mulec dobi zastonj, se ga lahko bolj ali manj tudi nauči, preden pride v podjetje, ki od svojih bodočih zaposlenih zahteva znanje Autocada. Poleg tega bo tak mulec s svojo "pripadnostjo" AutoDesku povzročil tudi to, da bo podjetje tudi v bodoče vztrajalo pri tem programskem orodju in ne bo iskalo alternative (morda celo FOSS?)

Enako kot s Polkni. Ker uporablja piratske verzije Polken in Offica že od vrtca dalje, bo na delovnem mestu ravno tako pričakoval njemu omiljeni operacijski sistem in poznani GUI od MS Office orodij.

Tako da, zmerna stopnja piratiziranja je SW hišam še kako v interesu in jim sploh omogoča, da podjetjem prodajajo Autocad po 5.000 EUR.
- Hoc est qui sumus -

JanezekNovak ::

Sam kratko vprašnje, ali je RAR datoteka, ki jo naredim avtorsko delo?

Ali je RAR datoteka, ki jo naredim in vsebuje Matthai-jevo knjigo moje avtorsko delo in postane spet Matthai-jevo delo, ko jo razpakiram ali kako naj bi to delovalo!?

PS: Samo primer sem dal, tako da prosim, da mi Matthai oprosti, da sem uporabil njegovo ime.
http://www.euroairsoft.com/

poweroff ::

Ampak, njegova intelektualna lastnina v tem času ni postala vredna nič manj, čeprav so jo v petih letih nadomestili boljše, hitrejše in bolj učinkovite rešitve.
...
Skratka, trenuten sistem je tak, da onemogoča delovanje svobodnega trga. Microsoft do konca prodajne dobe WinXP ni spustil cene. Ker nima interesa.


Če bi obstajal samo en proizvajalec avtomobilov, tudi ne bi spustil cene. Microsoft cene ne spusti zato, ker nima resne konkurence.

In da - s prodajo prvih 10k licenc je recimo MS že pokril stroške razvoja in produkcije svojega programa. Ampak tudi proizvajalec avtomobilov je s prodajo prvih 5k avtomobilov pokril stroške razvoja - in bi lahko bistveno spustil ceno.

MS bi lahko po določenem času prodajal licence za ceno medija, Ferrari pa za ceno sestavnih delov.

Tako da BigWhaleova je primerjava čisto na mestu.
sudo poweroff

poweroff ::

5.000 EUR ni tržno določena cena. Če se Autocada ne bi dalo kopirat in bi ga ponujali za takšno ceno, potem bi bila to tržna cena. Tako pa ni.

Seveda je.

Autocad je to ceno določil na prostem trgu. Autocad ima pravico postaviti kakršnokoli ceno. Potrošniki pa se lahko odločijo ali bodo kupili ali ne. Je pa problem, če ni resne alternative.

Ampak če je ni, se tega problema ne rešuje s krajo - pač pa s ponujanjem alternativnih rešitev.

Sam kratko vprašnje, ali je RAR datoteka, ki jo naredim avtorsko delo?

Ali je RAR datoteka, ki jo naredim in vsebuje Matthai-jevo knjigo moje avtorsko delo in postane spet Matthai-jevo delo, ko jo razpakiram ali kako naj bi to delovalo!?


Ne, ker ne gre za kreativno delo. Pretvorba iz enega formata v drugega ni nekaj kreativnega. Razen če gre za prevod ali izvedbo v audio knjigo.

Lahko pa ti mojo knjigo vzameš in dopišeš še dve poglavji. To lahko storiš zato, ker sem ti jaz s CC licenco dovolil spreminjanje mojega avtorskega dela (sicer je to prepovedano, razen v z zakonom določenih primerih). Vendar pa CC licenca zahteva, da tudi ti tako spremenjeno avtorsko delo daš na voljo drugim pod istimi pogoji.
sudo poweroff

JanezekNovak ::

Hvala za odgovor pa še eno kratko vprašanje.

Kaj pa v primeru, da datoteko vržem v TrueCrypt container in ga zaklenem.

Napišem v ime datoteke Moje_Privat_Slike.tc.

Ali jo moram, ko pridejo modri fantje do mene odpreti ali se lahko zgovarjam, da so to moje privatne slike in jih ne bom odpiral!
http://www.euroairsoft.com/

poweroff ::

Hehe, tole sem že večkrat povedal, pa bo treba očitno še dostikrat.

S policijo ti ni treba govoriti. Nikoli.

Če pridejo v tvojo hišo in želijo vstopiti, jih samo vprašaš ali imajo sodno odredbo. Če je nimajo se jim lepo zahvališ in zapreš vrata. Če jo imajo, si jih dolžan spustiti notri, vendar jim nisi dolžan nič pomagati. Prav tako nisi dolžan govoriti z njimi.

Če te pozovejo na "informativni pogovor", si dolžan oditi na policijsko postajo, tam pa poveš, da si ti ta in ta oseba in da si prišel na informativni pogovor, ker si bil pozvan.

Nato jim zastaviš preprosto vprašanje: ali mi je odvzeta prostost.

Policaj ti mora na to odgovoriti z DA ali NE. Če da, imaš pravico do odvetnika, ki ga takoj pokličeš in potem on govori namesto tebe. Če NE, se lepo zahvališ, rečeš, da se z njimi ne boš pogovarjal in odideš.

Če te pokličejo na sodišče kot pričo, si dolžan pričati, razen, če bi s pričanjem obremenil sebe.

Če pa te pokličejo kot obdolženca, pa ti ni treba povedati nič.

Poglej pa si tudi tale video profesorja Jamesa Duanea o tem, zakaj je najbolje, da s policijo NIKOLI ne govoriš.

Če kdaj pridejo k meni, so jim vsi moji diski povsem na voljo. Samo en majčken problem je. Kriptirani so. Gesla pa ne bodo izvedeli.

Naj bruteforcajo. >:D
sudo poweroff

BlueRunner ::

Lastnik neke "pravice" ima možnost s to pravico prosto razpolagati. Če se odloči, da bo prodal največ en kos, je to njegova pravica. Če se odloči, da bo imel ta kos ceno 1^10€, je to pač njegova pravica. Samo zato, ker je strošek proizvodnje in dobave te pravice nizek, se ne more in ne sme omejevati pravic lastnika. Lastnik nima "dolžnosti" nekaj nuditi, če tega ne želi. To je neodtuljiva pravica lastništva. Če to pravico zanemarimo, kadarkoli nam to zaradi lastnih koristi ustreza, dejansko zanemarimo najpomembnejši družben dogovor: moje - tvoje.

Edina sporna zadeva pri tovrstni zakonodaji je ocenjevanje škode. Kdo sploh lahko pravilno oceni škodo, ki naj bi jo povzročila nepooblaščena distribucija nekega avtorskega dela lastniku povzročilo škodo? Saj se lahko vedno izpostavi protiargument, da oseba, ki si je na ta način od mene pridobila kopijo avtorskega dela, za te v nasprotnem primeru ne bi plačala - ergo: torej lastnik ni utrpel neposredne škode, ki se jo upošteva v kazenskih postopkih. Sedaj me pa zanima kdo lahko pošteno in ne samo pravno vzdržno oceni dejansko neposredno škodo, ki jo je utrpel lastnik licence.

Ni sporno preganjati tiste, ki so povzročili škodo. Sporno je ugotavljanje dejanske škode, kar je podlaga za določitev višine kazni. Seveda pa je čisto možno, da je lastnik pravice dodatno utrpel tudi posredno škodo. Vendar pa se mora to škodo dokazati in za njo izterjati odškodnino v okviru civilnega postopka. Tukaj pa naj sodišče odloča o temu kakšno škodo je nekdo realno utrpel, da se ne bomo drugo leto pogovarjalo o 1.000.000,00€ odškodninah za eno pesem.

------------------------------------------------------------------
Sedaj pa še dodaten komentar na splošno temo kaznovosti:

Kako lepo je, če cele segmente populacije na papirju spreminjamo v kriminalce, hkrati pa tega kriminala ne preganjamo. Kot je nedavno Lawrence Lessig napisal v WSJ, z nepremišljenim ravnanjem lahko peljemo družbo v zelo nevarno smer. V kolumni Lessig ugotavlja, da v ZDA vzgajajo celotno generacijo, ki živi v prohibiciji in se očeh zakona obnaša kriminalno. Čeprav kolumna opisuje čisto drugačno, manj sporno delovanje, pa še vedno vsebuje relevantno poanto.

Nihče se ne sprašuje kakšne bodo posledice za družbo, če se bo naslednja generacija, ki sedaj šele odrašča, počutila za kriminalce? Kaj bo, če se teh kaznivih dejanj ne bo resnično in vztrajno preganjalo - ali bomo postali družba v kateri bo v očeh zakona vsakdo kriminalec? Ali bomo postali družba, ki kriminal gleda kot sprejemljiv pojav? Ali bomo postali družba, kjer se določene vrste kriminala pač ne preganjajo, ker je družbeno sprejemljiv? Ali bomo postali družba, ki od policije in sodišč pričakuje, da se ne držijo črke zakona? Kdo bo v takšni družbi dejansko odločal o temu kaj se preganja in kaj ne? Ali si resnično želimo ustvariti takšno družbo, ali pa morda potrebujemo nov družben dogovor, ki bo upošteval interese vseh vpletenih? Za nas je to vprašanje še toliko bolj pomembno, ker živimo v državi, kjer je sodstvo izgubilo ves ugled, policija nima več spoštovanja, politikom pa itak več nihče ne verjame, da dela v interesu države in državljanov/državljank.

Ja, družbeni dogovori obstajajo. Patenti so ena oblika družbenega dogovora, avtorske pravice druga. Obstaja pa še veliko drugih družbenih dogovorov. Cilj vseh pa je, da se pravice zagotovi tako družbi kot v celoti, kot tudi posameznikom, ki družbi nudijo neko dobrino. Pravice družbe pa se upošteva samo v meri, ko pravica služi splošnemu dobrem, kot je npr. dvig produktivnosti, izboljšanje kvalitete življenja, podaljšanje življenja, ... zadeve v tej kategoriji, ne ravno zadeve v kategoriji "pravica do žurke".

To kar bi nekateri radi dosegli, čeprav tega na znate poimenovati, je ravno nov družben dogovor. Drugačno porazdelitev pravic in odgovornosti, ki bi zagotovila tako preživetje avtorjem, kot izkoriščanje teh dobrin za dobrobit celotne družbe. Sedaj me pa zanima kdo se je pripravljen potruditi in začeti proces tovrstnega družbenega dogovarjanja? Kdo je to sposoben spremeniti v temo o kateri se išče družben konsenz, ki bo koristil vsem vpletenim?
------------------------------------------------------------------

Izi ::

Ja ampak a niso v Angliji, če se ne motim, sprejeli nek zakon, da greš lahko za 3 leta v zapor če nočeš izdati svojega gesla ?
Prisiliti te danes ne morejo, ker so mučenja menda prepovedana. Vsekakor pa ti lahko nabijejo neko pavšalno dobo v zaporu, če nočeš povedati gesla.
Tudi firma ima lahko komplet vse podatke zakodirane. Ali bo šel direktor v zapor, če nihče noče izdati gesla ?
Danes vsak mulc lahko uporabi TrueCrypt in je vse do zadnjega bita zanesljivo zakodirano vsaj za naslednjih 50 let.
Torej je nesmiselno sprejemati neke zakone, če pa nihče na svetu ne more videti kaj ima nekdo na računalniku, četudi ti ga zaplenijo in ga pregledujejo naslednjih 100 let.

Vse se torej vrti okoli okli gesla.
Ali te lahko prisilijo, da izdaš nekaj kar te bo inkriminiralo ?
Vsekakor to z nekaterimi novimi zakoni poskušajo.

Ker, če ne bo predvidena zaporna kazen za neizdanje gesla, potem lahko vse te protipiratske zakone enostavno prekličejo, ker vsak, ki ima karkoli piratskega na računalniku ima vse "on the fly" zakodirano.

Podatki na računalniku so dandanes z dovolj zmogljivimi večjedrnimi prosesorji in zanesljivimi kriptirnimi programi postali popolnoma osebna stvar in nihče jih ne more videti brez tvojega privoljenja.
"Omehčajo" te pa lahko samo z fizičnim mučenjem ali dovolj veliko grožnjo, ki jo predstavlja vsaj nekaj letni zapor.

Kako torej kaže glede tega ?

strictom ::

Butli. Z butastim primerjavam. Če nimaš ferrarija ga ne ukradeš, ampak si doma zgradič čisto enakega. Z recimo omejitvijo da ga na uraden servis ne moreš peljat pa čez Italijansko mejo ne gre.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

opeter ::

Nas matrajo z velikimi cenami filmov, serij in glasbe, po drugi strani pa se ze vsak bedak ki odprepa 3 vrstice vseli v novo vilo, kupi 21' felne za svojega cayenna, x5-ko, q7-ko, range rovera in sound sistem za bicikel.


Verjetno imajo na kredit/lizing, ali pa se motim?

Ker nekaj ljudi poznam, ki so "kupili" neki hud model avta, potem pa nima denarja za bencin...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BBB ::

Če kdaj pridejo k meni, so jim vsi moji diski povsem na voljo. Samo en majčken problem je. Kriptirani so. Gesla pa ne bodo izvedeli. Naj bruteforcajo.

Misliš s tem, naj bruteforcajo šifrirane podatke na disku ali tebe, da izdaš geslo?

Sc0ut ::

Guess what's easier.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

poweroff ::

Ja ampak a niso v Angliji, če se ne motim, sprejeli nek zakon, da greš lahko za 3 leta v zapor če nočeš izdati svojega gesla ?
Prisiliti te danes ne morejo, ker so mučenja menda prepovedana. Vsekakor pa ti lahko nabijejo neko pavšalno dobo v zaporu, če nočeš povedati gesla.

No, Britanci so tak zakon res sprejeli, upam pa, da bo doživel presojo Evropskega sodišča za človekove pravice.

Ampak ko jaz pridem v Britanijo se mi zgodi nekaj čudnega.

Nenadoma pozabim vsa svoja gesla.

Mr. officer, I would really like to help you, but I can't. I can't remember passwords, because I am under stress.

Ni sodišča na svetu, ki bi bilo sposobno pogledati v mojo glavo in ugotoviti ali sem res pozabil ali pa le lažem.
sudo poweroff

poweroff ::

Če kdaj pridejo k meni, so jim vsi moji diski povsem na voljo. Samo en majčken problem je. Kriptirani so. Gesla pa ne bodo izvedeli. Naj bruteforcajo.

Misliš s tem, naj bruteforcajo šifrirane podatke na disku ali tebe, da izdaš geslo?


Dokler govorimo o Sloveniji se bomo zmenili takole: you give me my phone call, I will give you my finger.

Če bom pa v Guantanamu bom pa pač presodil ali se mi splača potrpeti pol leta mučenja - ali pa 15 let zaporne kazni z mučenjem.

Povedat hočem, da prisilni ukrepi ravno za najtežje kriminalce ne delujejo.
sudo poweroff

Infinity ::

...
Luksuzne dobrine pa to. Zakaj bi morali biti spili dostopni vsem. Pojdi brat knjige, ce tvoja dodana vrednost v trznem sistmeu ni dovolj velika, da bi si lahko privoscil igrice!


Ko smo že pri temu so tudi knjige močno precenjene... nedam 30€ za knjigo prevedeno v slovenščino v kateri pišejo neumnosti saj je prevajalec malo za časom ali pa nima smisla za žanr, medtem so pa originali za 2/3 cenejši, ang. knjige stanejo max 15€. Da dam primerjavo za vse 3 LOTR knjige sem dal v angliji 21Ł medtem ko je pri nas ENA (1) knjiga blizu 30€. Oprosti ampak to je zame oderuštvo.
In ne mi rečt da nej berem knjige v ang., ker jih, ampak ni problem v meni, kako si bo kak 13,14 letnik z željo po branju zadovolil željo če nima pogojev, tukaj so seveda knjižnice, ki pa po mojih delajo zelo takotako, da sploh ne omenim dolgih čakalnih rokov za določene dobre knjige.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Infinity ()

Brane2 ::

Pa saj si sam pokazal na vzrok razlike v ceni.

Angleško govoreči trg je ogromen, poleg tega pa tam stroškov prevoda ni, ker je avtorica napisala zadevo že v angleščini.

Kakovostno prevajanje takega dela najbrž ni mačji kašelj in seveda za to avtorji hočejo $$$.

Če so se v svojem pohlepu precenili, je njihov problem. Pač plačaj komu drugemu, ki je pripravljen stvar ponuditi ceneje, drugače pa ti še vedno ostane učenje angleščine...
On the journey of life, I chose the psycho path.

imagodei ::

Da ne odgovarjam vsakomur posebej:

Ja, avtor se lahko odloči delat kakor hoče. Lahko prodaja SW po ceni 5.000 EUR, pa ga kupijo firme, pa še to ne vse. Lahko ga prodaja po ceni 500 EUR, pa ga bodo kupile praktično vse firme, posamezniki pa še vedno ne. Lahko ga prodaja po 50 EUR, pa ga bodo kupovali še posamezniki. Ampak, brez dileme, sam se odloča, kako bo ponujal SW. Zakon je pa treba spoštovat in če piratiziraš, pač kršiš zakon.

Povedano pa ne zmanjša sistemskega idiotizma pri tej stvari. Prodajat filme tako, kot so se prodajali pred letom 90, je popolna neumnost. Regije so skregane z zdravo pametjo. Danes iz Rusije dobiš DVD kvaliteto filma v "originalnem" pakiranju tudi cel mesec prej, preden ga Holivud uradno lansira v kinodvorane.

Halo? Ne mi govorit, da je OK, da celotna industrija ne odreagira tako, da bi dejansko imela kaj od tega. Vlaganje denarja v protipiratsko zaščito je debilizem, ki ga na koncu plačajo legalni kupci.

Mah, ja - naj delajo, kot hočejo. Če želijo, se lahko borijo proti mlinom na veter. P2P strani in gusarstva se ne bodo otepli tako zlahka. Ja, če bodo začele tajne službe tehnologijo, ki je bila namenjena za lovljenje teroristov in pedofilov uporabljat za mozoljaste najstnike in sicer poštene državljane, ki si želijo v razumnem času ogledat nasednji del Losta (namesto da čakajo eno leto, da lokalna TV postaja odkupi serijo), potem bo internet res postal represivna dežela in piratstvo bo skorajda izginilo. Holivud in Mikrosoft bosta zadovoljna, zapori bodo polni, videoteke in kinodvorane bodo izplavale iz rdečih številk, tehnologija bo pa izgubila bitko z multimilijarderji.

IOW, ne bo se nam več treba ubadat s tem, da imamo tehnologijo in infrastrukturo za to, da bi v vsako stanovanje pripeljali poceni film/serijo/kopijo SW-ja, brez posrednikov in na obojestransko zadovoljstvo.

Kul.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Ja, če bodo začele tajne službe tehnologijo, ki je bila namenjena za lovljenje teroristov in pedofilov uporabljat za mozoljaste najstnike in sicer poštene državljane, ki si želijo v razumnem času ogledat nasednji del Losta (namesto da čakajo eno leto, da lokalna TV postaja odkupi serijo),


Naj si jo odkupijo sami - prej.

Hočem reči - saj smo se odločili, da se gremo kapitalizem, ne?
sudo poweroff

winifred ::

Torej, ce hocem svojega soseda spraviti v zapor za 5 let, mu na racunalnik namestim program, ki avtomaticno pobira mp3 datoteke.
Trdil bo, da ne ve nic o tem, toda po zakonodaji zadostni "dokazi" bodo prisotni.

opeter ::

Torej, ce hocem svojega soseda spraviti v zapor za 5 let, mu na racunalnik namestim program, ki avtomaticno pobira mp3 datoteke.
Trdil bo, da ne ve nic o tem, toda po zakonodaji zadostni "dokazi" bodo prisotni.


haha, ja lahko ga tudi takole namočiš :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

TRIROG ::

Zanimivo je, da elektrodistributerji ki usklajeno dvignejo cene in se jim dokaže usklajeno ravnanje, lahko odgovarjajo do največ 375k €, pri čemer ima eno tako podjetje okoli 250 mio € letnega prometa. in še to za podjetje...

18 letni mulo pa gre v zapor za do 5 let ker ima na računalniku 30 filmov?


Hmmmmm ... torej Pirate v zapor ... uni k pa resne dnarje vlečejo pa ... jah mal manj profita bojo imel ...

Icematxyz ::

S tem da elektropodjetja napovedujejo tožbo, ki jo bodo po vsej vrjetnosti dobila. Pa ne zato ker niso kriva.

Jaz pravim tako. Če ne iskoristiš tu pa tam dan danes "scene" z izmenjavo datotek po internetu si si pač sam kriv. Tvoj problem. ;) Ali si idealist ali pa bedak. V vsakem primeru si na slabšem.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

BW> "Dejansko je tako. Tudi jaz ne vozim ferarrija... Naj ga mar ukradem?"

Tovrstni primeri so off, to vemo vsi, vključno s tabo.


Ne, niso niti slucajno ne.


Pri SW-ju je pa tako, da stroški podvajanja (izdelave novega "kosa") limitirajo proti ničli. Seveda, prodaja se licenca za uporabo intelektualne lastnine, zato spet primerjamo hruške pa kombajne. Žalostno je to, da se je nekdo pred 5 leti odločil, da je vrednost njegove intelektualne lastnine 50 EUR na kos. Ko je v petih letih prodal 2.000 kosov, je že 10x presegel vse svoje stroške in je iz svojega izdelka potegnil 9x čisti dobiček.


To v bistvu nima prav nobene veze! Trenutno je sistem tak, da nimas pravice do uporabe nekega programa, ce nisi kupil licence. Ceno licence pa postavlja proizvajalec oziroma avtor. Ce ti stvar uporabljas na nedovoljen nacin je to nedopustno in celo kaznivo. In prav je tako! Saj vem kaj bi bilo 'moralno prav' in kaj ne ampak, na zalost je svet drugace narejen.

... ...

Zaradi fucking piratstva je stanje tako kot je! Zaradi mentalitete ljudi, ki niso sposobni 'of grasping the whole picture'. Nehajte piratizirati! Uporabite alternative, pa ce so se nevem kako sranje. Le na ta nacin se bo nekega proizvajalca prisililo v nizje cene in drugacno licencno politiko.

Microsoft lahko drzi visoke cene programske opreme eno leto, dve leti, verjetno celo deset let oziroma imajo najbrz zaloge kar za kakih 100 let. So povsem samozadostni ampak, ce jim prodaja upade za nenadnih 20-50 procentov bo pa takoj panika v hisi. Cena delnic bo padla in tako naprej in tako naprej.

Ceno dejansko oblikuje trg in piratizacija to ceno avtomatsko drzi tam kjer je. Nehajte piratizirati igre, nehajte ustvarjati povprasevanje. Uporabljajte alternative in ustvarite povprasevanje po drugih produktih, takrat se bodo stvari sprostile.

Povprasevanje po drugih produktih bo sprozilo tudi vse vec pospesenega razvoja na teh alternativah. Marsikaj bo drugace. Vec bo vlaganj v ostale stvari....

poweroff ::

Torej, ce hocem svojega soseda spraviti v zapor za 5 let, mu na racunalnik namestim program, ki avtomaticno pobira mp3 datoteke.
Trdil bo, da ne ve nic o tem, toda po zakonodaji zadostni "dokazi" bodo prisotni.

Ni nujno.

S forenzično analizo bo morda uspel dokazati da je šlo za vdor.

Sicer pa mislim, da takega programa ni treba skoraj nobenemu podtakniti. Ga vsak kar sam naloži... ;((
sudo poweroff

blackbfm ::

BigWhale ti si optimist ja. Pa če ukradeš tisto zaporedje bitov sigurno ni tok hudo kot če ukradeš neko fizično stvar. Tu dejansko noben ni oškodovan. Microsoftu se čisto nič ne pozna, Adobu tut ne itd. Tisto kar MS dobi od domačih uporabnikov je drobiž. Če imaš pridobitno dejavnost, se pravi da služiš z določenimi programi potem mej licence drugače pa nima smisla zapravljat za stvari. Edino pri glasbi in teh stvareh, to bi moral folk več cenit in kupovat. Medtem ko se 90% stvari na svetu nardi nepošteno ali pa ilegalno, vsi te nategujejo od trgovin do ponudnika bilokakšnih storitev (elektro podjetja so aktualna :), bank, zavarovalnic..saj ima vsak kakšne izkušnje. Medtem ko ti vsi iz žepa prikrito jemlejo še zadnje cente, da bi v takem svetu igral nekega poštenjaka in igral po pravilih..mm ne hvala:D Pa še tako ali tako te nekje obrnejo da niti neveš..recimo z Windowsi bom prišparal 100€, ko bom pa pelju avto na servis me bo pa serviser obrnu za 100€ takoj. Da bom pa kr vsem daju keš..ne, ne bom:D Če pa tebi tko paše mi je pa tut vseeno. Ne pravim da je pa treba zdaj vse spiratizirat, samo treba je narest en pameten kompromis.

Brane2 ::

V bistvu folk JE oškodovan.

To je razlog, zakaj velike hiše favorizirajo igralne konzole pred PCji in zakaj se govori, da bodo igre v izvedbi za PC začele počasi ugašati. Folk ne dobi denarja od razvoja nazaj oziroma ni pravega profita.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pesimist ::

Zakaj te. Jaz se nisem nikdar downloadal igre ki sem jo igral vec kot 5 minut. Vse kaj igram imam licencne, ja tudi take ki stanejo 200€ mam licencne. Tak da jaz trdim da ni doben za nic oskodovan. Ce pa ze kaj uporablas dalje kot kaki demo stuff, predvsem ciljam na programe, se da tudi brez teh zivet ker je za vse ze alternativa oz niso sploh nujni.

Igralne konzole pa so se posebej smesni faktor. Sej piratske igre za njih prej izidejo kot za PC. Flashanje pogona pa lahko sam naredis oz na bolhi poisces enga ki ti za 20€ naredi. Tak da ne mi s takimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Brane2 ::

Zagotovo je to težje na konzoli kot na PCju.

Konzola je za uporabnika bistveno bolj "črna škatla" in proizvajalec jo lažje nadzoruje.

Poleg tega ima bistveno manj pravnih glavobolov, če naredi FW, ki ti v primeru da zazna piratske dodatke uniči/onesposobi konzolo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Spc ::

torej jih DAJEŠ NA VOLJO JAVNOSTI

Javnosti že daješ na voljo če glasno glasbo poslušaš in ti jo nekdo pod okno snema z mikrofonom.



Zagotovo je to težje na konzoli kot na PCju.

Še lažje gre tukaj.
Nekdo naredi reverse engineering konzole, sprogramira PLA in nato samo zalotaš ta IC na plato konzole.
Ko kopiraš špile ne rabiš nič crackat in nič .. samo vstaviš DVD in že deluje (še lažje kot da bi mogel file-e kopirat v neke posebne direktorije).
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Utk ::

Imamo kapitalizem. Ali imaš denar za neko stvar ali ne, nikogar ne briga. Če imaš neko stvar, jo lahko prodaš za kolk ti paše. Prosti trg. In na tem prostem trgu imamo skoraj zastonj internet prek katerega se brez fizičnih zaprek lahko povleče karkoli. Torej se naj tisti, ki bi radi kaj zaslužli, prilagodijo. Če niso tega sposobni, naj pocrkajo. Tako kot zdaj ti strašni kapitalisti pravijo tistim, ki nimajo denarja za kruh, da lahko pocrkajo. Nima pa nihče pravice meni prisluškovat kaj vlečem z neta. Tako kot ti ne bojo prisluškovali, če te sumijo, da si ukradel 5 evrov.
Je pa cenejše, če težiš državi in ISP-jem s tem, kot da bi sam se kaj zmigal v tej smeri.

blackbfm ::

V bistvu folk JE oškodovan.

To je razlog, zakaj velike hiše favorizirajo igralne konzole pred PCji in zakaj se govori, da bodo igre v izvedbi za PC začele počasi ugašati. Folk ne dobi denarja od razvoja nazaj oziroma ni pravega profita.


Razni EA, Rockstar, Maxis in podobne firme bodo itak propadle ker ni profita a:D Čeprav se piratizira vse povprek, toliko kot so služli zadnjih 10 let še nikdar niso. Problem je edino za manjše hiše katere pa itak ne morjo prit zraven.

Se pa strinjam s CrniE.

BigWhale ::

BigWhale ti si optimist ja. Pa če ukradeš tisto zaporedje bitov sigurno ni tok hudo kot če ukradeš neko fizično stvar. Tu dejansko noben ni oškodovan. Microsoftu se čisto nič ne pozna, Adobu tut ne itd.


Kako, da ne? Seveda se jim pozna. To je za njih lost revenue.

Tisto kar MS dobi od domačih uporabnikov je drobiž. Če imaš pridobitno dejavnost, se pravi da služiš z določenimi programi potem mej licence drugače pa nima smisla zapravljat za stvari.


Kako nima smisla? Ce ne smes kopirati in nelegalno uporabljati stvari. A lahko brez kancka slabe vesti eno stvar skopiras in jo uporabljas? Samo zato, ker imajo oni ze itak toliko denarja, da se tvoje sploh ne bo poznalo?

Medtem ko ti vsi iz žepa prikrito jemlejo še zadnje cente, da bi v takem svetu igral nekega poštenjaka in igral po pravilih..mm ne hvala[:D]


No, ce lahko s tem zivis, da si ne posten, potem je to tvoja stvar. Meni recimo nihce iz zepa prikrito ne jemlje denarja. Ce mi bo kdo to pocel, ga bom prijavil policiji. Ves denar, ki gre od mene gre od mene z razlogom. Ce to pomeni, da moram placat toliko in toliko zavarovanja za mojo napihljivo sex lutko, potem sem tako pogodbo sam podpisal in zato sam nosim posledice. Ce je pododba proti pravna, potem se lahko ukrepa, drugace pa ni nikjer nobenega prikritega jemanja denarja.

Pa še tako ali tako te nekje obrnejo da niti neveš..recimo z Windowsi bom prišparal 100€, ko bom pa pelju avto na servis me bo pa serviser obrnu za 100€ takoj. Da bom pa kr vsem daju keš..ne, ne bom[:D] Če pa tebi tko paše mi je pa tut vseeno.


Sam si popravi avto tepec! Aja ne znas. Mnja. To je pa drug problem, mar ne?

Ne pravim da je pa treba zdaj vse spiratizirat, samo treba je narest en pameten kompromis.


Kak pa je ta 'pameten kompromis'? "Ok, Windows dobim zastonj zraven racunalnika, ostalo bom pa ukradel." A to je pameten kompromis?

Pameten kompromis bi bil prehod na odprto programje. Ne pa kraja drugim. Sram naj te bo.

BigWhale ::


Javnosti že daješ na voljo če glasno glasbo poslušaš in ti jo nekdo pod okno snema z mikrofonom.


A bomo spet bluzli o tem kaj je naprava za reprodukcijo? Sicer pa, tudi glasno poslusanje glasbe zapade pod zakon o avtorskih pravicah.

BigWhale ::

Imamo kapitalizem. Ali imaš denar za neko stvar ali ne, nikogar ne briga. Če imaš neko stvar, jo lahko prodaš za kolk ti paše. Prosti trg. In na tem prostem trgu imamo skoraj zastonj internet prek katerega se brez fizičnih zaprek lahko povleče karkoli. Torej se naj tisti, ki bi radi kaj zaslužli, prilagodijo. Če niso tega sposobni, naj pocrkajo.


Crkni, ce nimas za kruh. Ce si ga nisi sposoben ustvarit. Ne, resno. Ker zdaj se zvecer obleces v klosarja in stojis pred pekarno, da v smeti vrzejo star kruh, ki ga ni nihce kupil.

Tako kot zdaj ti strašni kapitalisti pravijo tistim, ki nimajo denarja za kruh, da lahko pocrkajo. Nima pa nihče pravice meni prisluškovat kaj vlečem z neta. Tako kot ti ne bojo prisluškovali, če te sumijo, da si ukradel 5 evrov.
Je pa cenejše, če težiš državi in ISP-jem s tem, kot da bi sam se kaj zmigal v tej smeri.


Tudi tebi je ceneje, da program ukrades namesto, da bi ga kupil. A ti pa imas to pravico? Ce imas ti pravico krasti programsko opremo in jo ilegalno uporabljati, potem imajo oni pravico tebi prisluskovati in preverjati, ce morda ne krades njihove programske opreme.

Vecina ljudi na zalost ne razume, da prihaja do taksnih drasticnih ukrepov ravno zaradi njih samih. Ker kradejo. Firme so pa jezne. Nehajte krasti in nehajte uporabljati! Sezite po alternativi. Pa vam ne bo nihce prisluskoval. V bistvu ste si sami tako zupo skuhal in jo pustili, da se skisa. Zdaj boste pa skisano pozrli.
««
2 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334706 (32169) MrStein
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28018345 (13104) Okapi
»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13915812 (11124) redo
»

220.000 dolarjev za 24 pesmi (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
21220186 (14980) Brane2
»

Avtorske pravice 2 - konkretni primeri kršitev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13912576 (10559) jype

Več podobnih tem