» »

Dopustno obnašanje ali manipulacija?

Dopustno obnašanje ali manipulacija?

1
2
»

SmeskoSnezak ::

Eh, pustiva to, če sem ti že povedal, da je bilo tole mišljeno bolj za zabavo (In ne, nisem ozkogleden. Mogoče je post tak izpado.) in raje povej, kaj si misliš o mojem odgovoru na začetku te teme. ;)
@ Pusti soncu v srce... @

Tomi ::

Smesko: mislim, da se je tekom debate ugotovilo, da resno podjetje ne bo posegalo po takih metodah, ker ne gre za korekten profesionalni odnos. Moje mnenje je tako bolj ali manj zapisano tako v prvi temi kot tekom debate, ker sem načeloma proti.
metrodusa.blogspot.com

SmeskoSnezak ::

Ja, se dejansko strinjam. Bilo bi zelo ne-etično brez razloga nekoga pustit čakat in mu na koncu rečt, da so spremljali njegov odziv. What if, je tukaj vprašanje =)
@ Pusti soncu v srce... @

krneki0001 ::

Bratranec je bil sprejet v službo. Delal je 10 dni do prve plače, a dobil je plačo kot da bi delal cel mesec. Ker je videl, da so mu preveč nakazali, je denar dvignil in odnesel šefu na mizo in mu povedal, da je tok denarja preveč in da so se zmotili.
Šefe mu je pa lepo povedal - to je bil test, če nebi prinesel denarja nazaj, bi dobil odpoved in nebi bil deležen zaupanja (delo za blagajno v trgovini). Ostanek plače (kar je dobil preveč nakazano) pa mu je dal kot nagrado za izkazano iskrenost.

Pač probajo na različne načine preverit, kako se bodo ljudje obnašali v takih primerih, jst jih zaradi tega nebi kritiziral ali grdo gledal.

Tomi ::

nebivedu: to se mi zdi precej drugačna situacija. Za nekoga, ki bo samo delal na blagajni, je poštenje nujno, poleg tega pa se lahko zgodi, da se pri obračunu plač zmotijo - se je celo zgodilo kolegici pripravnici takoj na začetku (s tem, da je denar seveda morala vrniti).

Za strokovnjaka, ki lahko z idejami močno pripomore k uspehu firme, je pa preskus, ki sem ga napisal na začetku, primitiven in neprofesionalen.
metrodusa.blogspot.com

reeves ::

Poznam primer, ko je šel pilot na zdravniški pregled. Dohtar ga je pustu zunaj čakat kakšne 3 ure in valda, ko je odprl vrata, je pilot popizdu nad njim. Dohtar to mirno posluša, pol mu pa zabije:"Jest tebe ne bi poslal živino vozit, kaj šele 200 ljudi z avionom. Padu si na psihotestu. Adijo."

Invictus ::

Tukaj je precej odvisno kako delovno mesto iščete.

Računalničarja, ki bo delal nekje v enem kubiku, najbrž ne bodo psihično preverjali, ampak ga bodo pa tehnično. Takoj ko imaš pa opravka z ljudmi, pa stvari postanejo bolj kočljive. Medtem ko nekdo lahko po mili volji pizdi v svojem kubiku, mora nekdo drug pri stranki hladnokrvno odreagirat na še take nebuloze, čeprav bi stranko najraje na gobec (primer javna uprava in razna ministrstva - pa tudi večje firme znajo biti problematične).

Ali te vzamejo v službo in kako te testirajo, je pa predvsem odvisno od tega koliko te rabijo.

Definitivno te bodo dobro preverili, če boste šli za šefa.

LP I.

Tomi ::

Reeves: to zna biti kakšna prijatelj prijatelja je slišal od žene nekoga, ki menda pozna primer... Za pilote sem prepričan, da obstajajo standardizirani testi, in ni nobene potrebe, da bi se jih preverjalo tako. Primer sicer zelo spominja na kakšno bivšo Jugo, pa še to zelo na jugu, kjer so bili zdravniki alfa in omega raznih testov.

Invictus: končno en utemeljen odgovor v tej temi. Samo ti lahko vseeno iz lastnih izkušenj povem, ker delam v javnem sektorju s posebno vrsto ljudi, da te pred službo niti ne preverijo, niti te ne pošljejo na kakšen tečaj dela z ljudmi. Je najbolj na tebi, da se naučiš, da se ne splača obremenjevati, ker škodi samo tebi (čeprav, včasih po službi rabim kak dolg in izčrpujoč tek, da pokurim negativno energijo) ali izobraževanje na lastno iniciativo v tvojem prostem času.
metrodusa.blogspot.com

Tomi ::

Še ena kost za glodanje, tudi tokrat hipotetična, ampak žal lahko zelo hitro zelo realna.

Recimo, da porabite več mesecev za znanstveni članek. Pred objavo pa vam mentor pove, da želi vaš nadrejeni, ki je na podobnem kot vi, kar se tiče podiplomskega študija, biti soavtor. Zadeva je nadležna, ker članek potrebujete, hkrati pa ga potrebuje vaš nadrejeni, ki pa k prispevku dodal NIČ svojega truda.

Da še olajšam/otežim dilemo, vaš nadrejeni vas je zaradi vašega študija prestavil na manj ugodno delovno mesto, da bi vam študij otežil, kar se da in ga tudi osebnostno ravno ne tolerirate.

Pojasnila:
-del dejstev je povzet po realnem stanju
-članka še nimam napisanega in ga tudi ne pišem
-zakaj ne menjam službe? ker mi še ni nihče ponudil ničesar boljšega

Zanimivost:
-ideja me je spreletela včeraj med smučanjem, očitno nisem še z glavo na dopustu

Torej, ker imate kot avtor možnost, da zadevo ustavite, bi bilo raje načelni (in objavo zavrnili) ali pragmatični (z nazivom bo itak samo vprašanje časa, kdaj boste dobili nekaj boljšega).
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

SmeskoSnezak ::

Čist tak vprašanje. A ni to mobing?
@ Pusti soncu v srce... @

Tomi ::

Čist tak vprašanje. A ni to mobing?


Lahko, da je. Samo ob tem, da se recimo pri nas kot praksa uveljavlja kršenje kolektivne pogodbe, "nagradne" premestitve na manj ugodne oddelke in sistematično zaviranje tistih, ki bi lahko prevzeli delovno mesto nadrejenega in posledično promoviranje tistih, ki niso nevarni, sposobni in ambiciozni, je to samo še ena zadeva, ki se mi lahko zgodi. Na srečo se še ni.
metrodusa.blogspot.com

solatko ::

Take stvari se dejansko dogajajo po vseh tistih firmah, kjer je lastnik v večjem delu država ali pa tam, kjer lastniki ne vedo kaj bi s firmo sploh počeli - so jo pač za male pare kupil.
Napišeš še en članek, v katrem skritiziraš vse tisto, kar si v prvem falil. Potem se soavtorstva sigurno odreče.

Tomi ::

solatko: govorim o strokovnem, znanstvenem članku, ki je precej drugače od publicističnega. Je pa res, da si pa uganil lastništvo. Je 100% državno, oz. kar javno.
metrodusa.blogspot.com

solatko ::

Poglej, tudi v strokovni članek, se lahko urine kakšna napakica, če model nima pojma, bo nasedu kolkr je dolg in širok. Pred leti uporabu podobno finto, pa je šel komolčar skoraj po vseh štirih ven, pa kmalu za njem še direktor.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobra vprasanja za novo delovno mesto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8112380 (8704) Invictus

Povabilo na službeni razgovor

Oddelek: Loža
335683 (4147) zee
»

Razgovor za službo - info/izkušnje/mnenja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13427094 (23188) IceIceBaby
»

HERMES SoftLab - razgovor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14427519 (14016) Tr0n
»

Slabe izkušnje na razgovorih za službo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5822670 (19610) Tomi

Več podobnih tem