» »

Povezava dveh rač prek ADSL - HUB vs. Switcher

Povezava dveh rač prek ADSL - HUB vs. Switcher

ali3n ::

Takole: imam namen povezat še drugi računalnik na internet prek ADSLa. Sistema: Win2000 in Win98SE. Vem, da je opcija dveh mrežnih kartic v računalniku ki shera connection, samo nimam namena spat ob prižgani mašini. U bistvu me zanima razlika med HUBi in SWITCHERji (upam da sem uporabil prave pojme). Tehnične zahteve huba oz. seitcherja (beri - kaj mora met/podpirat en al drug). Seveda za čim manj denarja (se res splača kupit 3COM, ali ni take razlike med proizvajalci HUBov/SWITCHERjev?). Pa kabli - kaki morjo bit. Dve temi, ki sta na forumu, mi ne odgovorita na ta vprašanja... Bog vam poplačaj za dobronamerne odgovore.... >:D
LP vsem Ali3n

ToniT ::

Razlika med hubom in switchem je ta, da je switch malo bolj brihten.

HUB pošilja pakete na vse porte in potem jih tisti računalnik, kateremu so paketi namenjeni pobere - veliko nepotrebnega prometa po mreži.

Switch si zapomni MAC adrese računalnikov (mrežnih kartic) in ko dobi paketke, jih pošlje na tisti port, na katerem je računalnik, kateremu so paketki namenjeni - manj prometa na mreži - večja prepustnost mreže.

Za povezavo dveh računalnikov na ADSL je čisto vseeno, kaj kupiš - boljše je sicer Switch, vendar se ti to pri povezavi na internet ne bo poznalo, poznalo pa se bo, če boš doma organiziral LAN party:D .

Za doma se ti ne splača kupovati 3Coma, če pa imaš preveč denarja, pa je seveda to boljše.

Kabli za povezavo so pa čisto navadni mrežni kabli za Patch panele oz. za povezavo računalnikov z mrežnimi vtičnicami.

Pri vsem tem moraš paziti samo na to, da hub oz. switch podpira 10Mb povezavo (kar pa velja za večino).

SasoS ::

Obstaja še ena razlika. Switchi načeloma podpirajo full-duplex. To pomeni da lahko ena mašina hkrati sprejema in pošilja podatke, pri hubu se pa v tem primeru zgodi collision. Se pravi, to sum it up: s switchem bolje izkoristiš prepustnost mreže. Ker se ne dogajajo neumnosti kot so nepotreben promet na vseh porih in pa collisni (zaradi katerih se promet za nekaj časa popolnoma ustavi) lahko več računalnikov med sabo komunicira s skoraj 100% zmogljivostjo. Po drugi strani, pa za sharanje internet povezave vsega tega ne rabiš. Tistih 60 KB/s zmore vsak hub, občasne večje prenose po mreži pa tudi. Velikokrat se tudi zgodi, da switch ni ozko grlo pri prenosu (to je 10 MB/s prenosa...to zmore redko kateri malce starejši disk) sploh če je računalnik počasnejši (recimo na P-150, s precej hitrim Maxtor 8GB diskom ne presežem 2 MB/s), te prenose pa zmore tudi že mal boljši hub...Ubistvu vse kar naj vpliva na tvojo odločitev je cena. Če boš uporabljal to samo za internet potem probaj najt kakšen res pocen hub (5-8 K mogoče...), če ne pa poišči switch za kakšnih 15K, več se ne splača dajat. Samo ne narest kakšne neumnosti kot recimo eni kolegi ki so za lan party kupl 10mb hub za 12K, ko bi za 3 jurje več dubl 100mb switch...

ali3n ::

...zdej mi je že mal več jasno - HVALA!!!!:D
Me pa še neki zanima - ktera od spodnih vezav je možna:
1. dva računalnika prek huba/switcherja direkt na kabl od ADSLja:


ali more bit "server"???



vnaprej hvala.

Ali3n

rc-car ::

U bistvu kolkr vem, ti ISP pusti imeti naenkrat dva računalnika priklopljena na net. V tem primeru bi držala 1. slika.

V kolker pusti samo en računalnik pa je 2. slika, vendar moraš zamenjat HUB/SWITCH in server - najprej server, pol HUB/SWITCH.


btw, reče se SWITCH ne SWITCHER. :)
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

SasoS ::

Lej...hub oz. switch nima veze z ADSLom. Je samo zadeva ki jo potrebuješ če hočeš v mreži več kot 2 računalnika (za 2 rač. lahko narediš cross-over kabel da ne rabiš huba, ali pa koaksialno mrežno pri kateri ni huobv...) ker ima vsak kabel pač samo 2 konca ane :D. ADSL modem si komot lahko zamisliš kot še en računalnik in zato rabiš hub/switch v primeru da hočeš dat na modem 3 računalnike. Zatorej postavitev v drugi slikici sploh ni možna. Prvič, ne moreš dat 3 računalnike v mrežo (tukaj povsod govorim o UTP ethernet mreži da se razumemo) in drugič ne rabiš huba če imaš na modem priklopljen samo server. Druga slikca pa drugače (s spremembami seveda) kaže drugo možno postavitev internet connection sharinga. Pri ADSLu (pri kablu ne) je možna postavitev kot kaže prva slika, ima prednost pred drugo v tem da ne potrebuješ always on-line računalnika in pa da vsaka mašina dobi svoj IP...samo ne moreš pa tako povezati več kot 2 računalnika (SiOlova omejitev!). Če imaš 3 ali več računalnikov ali kabel je obvezna druga postavitev.

ps...še ena napakica. ADSL kabla ne moreš vtakniti v hub/switch, vmes mora nujno bit še modem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

ali3n ::

thnx Sašo... se prav v trgovino po HUB in veselo na delo. :-))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICS - winxp j*** do konca

Oddelek: Omrežja in internet
7965 (834) Saladin
»

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

Oddelek: Strojna oprema
254468 (4018) BBB
»

ADSL + 3 rac v omrezju, kako ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
402406 (1877) klemen338
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432460 (1884) Gandalfar
»

SiOL ADSL tools Trgovina

Oddelek: Omrežja in internet
121333 (902) |GrEgOr|

Več podobnih tem