» »

Navigacij TOMTOM,GARMIN, MIO

Navigacij TOMTOM,GARMIN, MIO

valdo ::

Zdravo !
Rabim navigacijo za drzave SLO,A,I,DE,HR.Zanima me mnenje predvsem tistih, ki imate ze to v avtu, vase izkusnje s temi napravami.
Ker je veliko proizvajalcev in paketov kart, sem precej zmeden, ce je kaka dobra dusa, ki ima potrpljenje in obvlada zadevo naj v kratkem napise da dobim bolj jasno sliko o tem.
Naj bolj me mucijo kompleti kart(SLO,A,I,DE,HR) vem da tu naknadno nastopajo precejsni stroski, ne vem koliko so karte kompatibilne med sabo, drugo pa so posodobitve kart, kdo to ima lepo reseno. Ne zelim imeti veliko druge sare na napravi, muzika igre, filmi,... ne vem kaj so vse izmislili tu na teh napravah.
Mogoce kak link na kako drugo stran kjer je to mogoce ze v kratkem opisano, dobim predvsem zadetke kjer so opisi trgovcev ki samo hvalijo vse povprek.
Hvala za potrpljenje,
Lp V
Lp

Tutankhamun ::

No js ti lahk povem sem imeu mio-ta (od kolega) pa navigona 2100max (mojega) skupaj.
Oba sta imela karte navteqa. mio je počasneje preračunaval pot, po tem ko sm zgrešil zavoj. Gumbki so manjši pa ne-pregledni, zaslon ni tko občutljiv na pritisk, morš mau močnej prtisnt.
Ponoči, ko se spremenijo barve na zaslonu, da preveč ne svet u oči, je imeu navigon lepše barve (črne) mio pa rjave....
Slovenija nima vseh ulic vnešenih, nove Avtoceste bled in LJ še ni vnešene, sux. pol se pa vozš po travi.
Evropske karte so tko enake od vseh proizvajalcev kart. Za JR ne vem kako je dobr pokrita. Pot do bosne je bla vidt ok, ulce upisane.... Ampak bosna pa sam ena cesta :P, pa še to sam glavna :D... Edin kar me mot pr navigonu da ne morem svoje POI točke vnašat, usaj znam ne.
Čeprov morem rečt da sm z Navigonom zadovoljen, po funkcijah preglednosti, zunanjosti... MIOta pa nebi kupu.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

valdo ::

Hvala ti za dokaj izcrpen odgovor. Sedaj ostane TOMTOM in Garmin
Lp,V
Lp

blze ::

no jz mam TOMTOMa na dlančniku in sedaj s ta novo karto imaš use sosednje države noter, se pravi italijo hrvaško, avstrijo.. in ti ne rabi več preklaplajt.
No nej povem da jz drugh nism preizkušal niti vidu in morm bit sz tomtomam zadovoljen :)
Imaš pa karte isto pokrite kot druge.Vodi lepo, tudi hitro preračuna če zaviješ iz poti.Kaže ti use možno od časa prihoda hitrosti itd.V novi verziji te tudi upraša če želiš priti ob točno določenem času...
Za karte dobiš na netu in ni treba plačevat:)

Če te še kej zanima sam upraš :)
uživejte
blze

Bellzmet ::

Kako je pri Tom Tom-u s kartami? Je Slovenija isto dobro pokrita kot pri AdriaRoute pri Garminu?

OldSkul ::

Bom jst kompletno za vse navigacije odgovoril.
Če začnem z MIO MOOV navigacijami. Te imajo zdaj najboljše karte izmed vseh navigacij. Slo karta je od Monolita, vendar je ta karta boljša od AdriaRoute (tudi od Monolita source), ki je karta za Garmin. Slabost pa je to, da je sam navigacijski softwer na mio moov precej amaterskega izgleda (miomap 2008)
Navigon ima pomoje najboljši program za vodenje, mape so pa od Navteq, kar pomeni da je slo dokaj dobro pokrita (Monolit), vendar je osnova mape starejšega datuma, zato kar nekaj cest manjka.
TomTom pa ima od vseh najslabše karte, saj uporablja TeleAtlas SLO karto. Sploh pa ko hočeš it na Hrvaško ali Srbijo, si s TomTom-om mrzel, ker je izjemno slaba pokritost, še posebej Srbija (samo osnovne poti).
V SLoveniji lahko naletuiš tudi na no-name navigacije z ViaGPS programom. No, ta program tudi uproablja najnovejše Monolit mape (isto kot mio moov).
Naletiš pa lahko tudi na navigacije z igo 8 programom (recimo navgear navigacija). Ta program uporablja mape od TeleAtlasa, menda so zunaj že mape od Navteq.

il ::

@ blze
Katero verzijo TomTom kart imaš, da ni potrebno več preklapljati med SLO/HR in ostalo zahodno evropo (I,A,D...)?

mte ::

Jaz sem malo primerjal TomToma in Garmin Nuvija. Garmin ima boljše pokrito Slovenijo in Balkan (z AdriaRoute), TomTom ima recimo zadovoljivo Slovenijo, ostale balkanske države so pa popolnoma neuporabne. Garmin ima tudi precej več hišnih številk pokritih kot TomTom, vendar se najdejo primeri, ko lokacijo najdeš prej s TT kot z Garminom, sploh če iščeš nek kraj z istim imenom kot 15 drugih krajev po Sloveniji (TT ti zraven napiše še en bližnji kraj, pri Garminu iščeš na slepo). Če iščem neko zadevo, za katero TT nima hišne številke, jo pač enostavno najdem z zemljevidom najdi.si ali TIS ter lokacijo označim na TT vizualno. Tako je zame lažje tudi na Garminu, sploh če iščeš veliko stavbo s precej vhodi ali pa iščeš v krajih, kjer imajo hišne številke zadaj tudi črke (teh tudi na Garminu ni).

Garmin ima tudi logger, se pravi riše ti kje si že bil, računa povprečno hitrost ipd.
TomTom ima zdaj Western and Central Europe, kjer je pokrita cela evropa vključno s Slovenijo, pri Garminu pa moraš ročno preklapljati med AdriaRoute in ostalo evropo. Teoretično naj bi to delovalo vzajemno, ampak v praksi se zna zadeva hitro zaciklat in naprava zmrzne, kar je tudi objavljeno na strani od AdriaRoute.
TomTom ima MapShare, ki je uporaben prevsem za cestne zapore, ki jih lahko vsak popravlja, pri Garminu si obsojen na to, kar naredijo proizvajalci kart.
TomTom je tudi lažji za uporabo in ima malo boljše vodenje, čeprav sem z obema že pristal na makadamu. S tem da TomTom je z vsako novo verzijo kart boljši.

Skratka, za mojo uporabo (SLO+zahodna evropa) bi se med obema definitivno še enkrat odločil za TomTom-a, ampak če nujno rabiš dobro HR karto ki ne bo uporabna samo za prvo silo za na dopust, potem to ni to. Ostalih (Mio, Navigon ipd.) pa žal ne poznam dovolj, da bi jih ocenjeval.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

krneki0001 ::

Uporabljam IGO my way in tanove karte (od julija letos) so zelo dobro pokrite tako v sloveniji, kot HR in kompletna evropa.
Meni se zdi zelo uporabna zadeva.

blze ::

@ blze
Katero verzijo TomTom kart imaš, da ni potrebno več preklapljati med SLO/HR in ostalo zahodno evropo (I,A,D...)?


uporabljam mapo TomTom7.Eastern.Europe.v720.1803

je pa zuni že nova tko da mal poglej in boš dobil novejšo ;)
uživejte
blze

M-XXXX ::

Imam problem:



Zakaj ne morem odkljukat za navigacijo?

Company ::

Zato, ker AdriaTOPO ni routabilna mapa. Ta ti le kaže poti, višine, ... Za navigacijo adress-2-adress vključi AdriaRoute ali City Navigator karte, pa boš lahko navigiral.
HTH!

Karen ::

Če hočeš najboljšo kombinacijo:
Kupi dlančnik (Windows Mobile OS), zunanji GPS po možnosti, pa na pašniku poiščeš zadnjo verzijo TomToma, zadnje karte, pa zadnjo verzijo GarminaXT, karte EU in Adriarouta pa si zmagal. Aja, če hočeš vse karte zbasat gor moraš kupit dlančnik s spominsko kartico vsaj 4GB (pazi da dlančnik podpira take - SDHC kartice po možnosti). Aja, pa dlančnik naj bo tak da se fila prek USB-ja, da ga boš lahko čez vžigalnik polnil (enako GPS - rabiš razdelilec za vžigalnik) - dobiš tudi dlančnike z vgrajenim GPS-om, ampak ponavadi rabijo precej dalj da se zbudijo, pa kao slabše lovijo. Kolega ima Asusovega z vgrajenim GPS-om, pa dela bp.

krneki0001 ::

Dlančnik vzameš tak, da ima CF in SD kartice pa si lahko naložiš ogromno gor.

Kar se pa GPS-a tiče ima pa globepoint dobre nosilce z vgrajenim zvočnikom in gpsom že v nosilcu - tako imaš samo en kabel za polnjenje nosilca, nanj pa priklopiš dlančnik, gps in zvočnik sta pa že v nosilcu in zadeva deluje brez problema. Nosilec z gpsom (sirf 3) stane pa okol 70 evrov.

Poldi112 ::

Niti ne rabiš dlančnika, lahko imaš samo symbian telefon. Na bolhi jih dobiš tudi v kombinaciji z gps moduli, pod €100. Sicer sem se bal da mi bo ekran premajhen, a je zadeva povsem uporabna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

WamPIRe- ::

Niti ne rabiš dlančnika, lahko imaš že ne symbian telefon. Na bolhi jih dobiš tudi v kombinaciji z gps moduli, pod €100. Sicer sem se bal da mi bo ekran premajhen, a je zadeva povsem uporabna.


Že ne symbian? Si mislil telefon brez symbian ali z? ;)

Poldi112 ::

Ja, pozno je. Sem popravil. Hvala.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

DamijanD ::

Pri navigonu je dobra ta stvar, da je update kart zastonj. Fino je ker je cela evropa en paket in ne rabiš preklapljat med posameznimi kartami (Garmin me v Italijo peljal preko Hrvaške...)
Mislim, da je od teh končnih/legalnih rešitev dost vredu zadeva.

V ostalih primerih pa ne vem...

zee ::

Zadovoljen uporabnik Garmin Nuvija. Rocno sem si nadgradil (travnik power) vse zemljevide na zadnjo verzijo in stvar dela ko sus. Vmesnik je enostaven in pregleden. Moti me edino to, da vcasih rabi res dosti casa, da ugotovi, kje se nahaja - verjetno se to zgodi, ker ga ugasnem na lokaciji A, prizgem pa na lokaciji B, razdalja med A in B je pa okrog 100 km.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup navigacijske naprave

Oddelek: Kaj kupiti
338619 (7125) gti85kw
»

GPS navigacija na Nokia N95 (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5517188 (12915) AtKo
»

dlančnik za navigacijo

Oddelek: Mobilne tehnologije
122383 (2277) gregaster
»

Dlančnik z GPS, kako do karte?

Oddelek: Pomoč in nasveti
51790 (1713) Dr_M
»

GPS in slo. mapa

Oddelek: Programska oprema
82377 (2241) ToniT

Več podobnih tem