» »

Postavitev VPS serverja

Postavitev VPS serverja

Vuli ::

Mene zanima, kako bi lahko postavil VPS na osebnem računalniku oz kaj bi potreboval za to.
A se da kar preko VirtualMachine(VirtualBox,VirtualPC) ali je bolje kar frišen sistem?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

jype ::

Ni nujno frišen sistem.

Tudi ni nič bolje, če je frišen.

Vuli ::

Se pravi bi se delo pol to brez problema laufat preko VirtualBox(za Linux) oz. Virtual PC 07 (Windows)?
Kaj se pa še rabi za VPS poganjat?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

BlueRunner ::

Kaj točno bi želel početi? Če boš imel nekaj virtualnih PC-ov zase in za prijatelje, potem je to vse, kar potrebuješ (samo Virtual PC vrži stran... ga je čas že zdavnaj povozil). Če boš hotel delati kakšen posel, pa si izberi kakšen drug hypervisor, ki ga boš lahko avtomatiziral.

Vuli ::

Trenutno imam v planu, da bi samo svojo spletno stran laufal, mogoče kasneje kaj več.
Za OS verjetno pa kar najboljše kar Win Server 2003, se mi zdi še najbolj prijazen, ker kolkor sem sprobaval CentOS 5.2 in Ubuntu 8, mi je bilo kar "slabo".
A se da dobit kak pameten vodič za tole?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Pesimist ::

Ja in kaki je performance potem ce virtualno laufas napram nativno?

Recimo jaz laufam VLC.exe server za video stream trenutno nativno na Visti.
Zaj ce bi XP instaliro v VirtualBox pa iz tega laufal. A je to nesmiselno pocetje v kolikor ti dolocena zadeva deluje ze na nativnem osu? Namrec se mi kr pogosto rusi ko se kanali saltajo. Ampak to sem z firedaemonom in kreiranju VLC.exe kot service porihtal. Tak da je zdaj ok.

Kak se spletna stran performance wise odnese na Virtualnem Osu me tudi zanima.
Predvidevam da so taki virtualni osi dobri ce je kaksno stvar tesko skonfigurirat in instalirat in da se ne mixa z drugimi in podobnimi stvarmi, ter easy backup in restore.

Kaj pa ce winXP nastavis da ma 50k half open connections virtual os. Host sistem pa je Vista z defaultnim 25. Kaj gre network mimo Host PCja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

BlueRunner ::

OK. Tukaj gre očitno za narezumevanje dela hypervisorja (oprostite, ampak slovenski izraz si še nisem vcepil v glavo).

Najprej vodič za postavitev:
1. Namesti hypervisor
2. Namesti virtualno instanco
3. ?
4. Profit

Potem pa še malo teorije in prakse:
- Hypervisor je aplikacija, ki implementira okolje v katerem virtualna instanca nima neposrednega dostopa do HW, temveč lahko dostopa do posnetka HW.
- Njegova glavna funkcija je nadzor dostopa do strojnih virov.
- Seveda, ker je to vmesen sloj med operacijskim sistemom, ki deluje v virtualni instanci, in HW, so sposobnosti takšnega sistema vedno zmanjšanje.
- Velikost in opaznost zmanjšanja performans v virtualni instanci je odvisno od konkretne implementacije, uporabljenih tehnik in strojne podpore.
- "Magija" dobre postavitve je, da razumeš zahteve virtualne instance, več instanc pa združiš na enem strežniku tako, da čim manj tekmujejo za 3 osnovne vire: CPU, pomnilnik in I/O.
- Glede na število in zahteve pričakovanih instanc dimenzioniraš strojno premo tako, da dosegaš povprečno vsaj 60% izkoristka, konice pa naj ne bi trajale več kot 60s (to so moje številke za poslovna okolja)
- Easy backup in restore ne obstajata. Bodisi ga temeljito plačaš, bodisi uporabljaš rešitve, ki so neodvisne od virtualizacije.

Sicer pa imam takšne izkušnje (poslovne in domače):
- VMWare ESX: Odlično brez dvoma.
- Microsoft Hyper-V: Dobro, vendar pa sistem za podporo še ni izdelan
- Xen: Odlično, vendar pa ni naprednih funkcij za poslovna okolja & pomankanje podpornih orodij
- VMWare Server: Zelo uporabno, vendar brez naprednih funkcij. Se pa integrira z ostalimi VMware orodji (če jih plačaš).
- QEMU, VMWare Workstation, VirtualBox, Parallels Destop, Fusion: OK, vendar pa so to rešitve za namizja, ne za strežnike: nobenih naprednih funkcij, malo ali nič dodatnih orodij, običajno orientirano v zaslonske aplikacije.

En izmed velikih, ki ga ne poznam, je pa izredno popularen med VPS podjetji, je Parallels Virtuozzo. Pred leti (tam nekje v 2004) smo ga želeli v podjetju X testirati, pa nas je to podjetje s sedežem v Švici in zastopniki v Munchnu ter Frankfurtu poslalo k svojem regionalnem zastopniku v Moskvo, sicer pa se z nami ni želelo pogovarjati. Takrat smo se lahko odločili samo še za VMWare, tako da te rešitve več v življenju nisem povohal. Od takrat do danes pa je prišlo ven še več novih produktov, tako da te družine produktov pač ne poznam.

Pa še direkten odgovor na tisto vprašanje o številu povezav. Virtualna instanca nima nikakršne logične povezave s sistemom v katerem deluje hypervisor. V virtualni instanci lahko namestiš Linux, pa boš imel neomejeno število povezav, ne glede na podležen OS.

tx-z ::

Da ne bom nove teme odpiru, bi nadgradil to temo z enim vprašanjem:
Na operacijskem sistemu Ubuntu Server (9.10) bi rad gor dal nek program za virtualizacijo, v keri bi bil zagnan nek drug OS. VirtualBox deluje dobr, ampak nikakor ne znam da bi lahko zagnau virtual machine ne da bi zaganju sam program (ki pa nujno rabi X-Windows, ki ga pa lahk emuliram sam preko Xming na svojm kompu...to pomen da če hočm da je virtual machine zagnan, rabm met stalno povezavo z sshjem...) S kerim programom(če se le da, da je free) lahko torej nardim da se bo ob zagonu ubuntuja zagnal še ta virtualni?
tx-z

c3p0 ::

Virtuozzo ima precej pomajkljivosti, npr. čudno dogajanje ko VPSu zmanjka RAMa. Je pa zelo popularen pri raznih hosting/vps resellerjih, ker se ga za razliko od XEN ali Vmware da odlično oversellat.

XEN ima zdaj že močno poslovno podporo iz strani Citrixa in pa raznih 3rd party ponudnikov.

c3p0 ::

Še to, Virtuozzo ima svojo OS različico, imenovano OpenVZ. Brez vizualnih podpornih orodij, a dovolj da sprobaš, kako dober/slab je v resnici.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Windows 8 prihaja Hyper-V (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5120220 (14453) MrStein
»

Sistem za virtualizacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
687574 (5146) Blisk
»

VirtualBox Problem z istočasnim zaganjanjem

Oddelek: Programska oprema
51171 (1041) 5er-->
»

Napadi iz virtualnih strojev

Oddelek: Novice / Varnost
223407 (3407) MrStein
»

Intel VT technology - kako uporabiti?

Oddelek: Operacijski sistemi
51070 (966) MrStein

Več podobnih tem