» »

PC okoli 500€

PC okoli 500€

energetik ::

Prišel je čas, da zamenjam svojega starega Celerona 2GHz, s katerim sem zdržal 7 let..
Kišto bi rabil za HD filme, urejanje fotk, včasih pa zaigram Flight Simulator 2004 (Oz. bi zdaj FS X). Očitno bo treba PC dimenzionirati na FS..
Zamislil sem si naslednjo konfiguracijo:


Max cena naj bo 550€, ampak res max. Za grafiko in RAM sem že precej odločen, predvsem me zanima še kakšna kombinacija proca in plate, lahko je tudi Intel varianta. 4-jedrnika načeloma ne potrebujem, ker mislim, da ne uporabljam nič takega, za kar bi ga lahko izkoristil.
Se mogoče bolj splača Athlon X2 7850BE za ca. 70€? Ali mogoče Kakšen C2D 5xxx? Aja, plata ne rabi imet vgrajene grafike in ni treba da je SLI.
Dileme imam tudi glede diska, ker mislim, da je disk ozko grlo pri današnjih kofiguracijah. Bi se dalo za enako ceno vzet kakšna 2 640GB v RAID? Ali pa kar Raptorja?
Skratka rad bi še kakšen nasvet..
Hvala

Mitja358 ::

Procesor x3 720BE.

energetik ::

Hm, sem razmišljal o tem. To poveča proračun za ca. 30€. Bi se dalo kaj pri plati prišparat?

Mitja358 ::

Hm, sem razmišljal o tem. To poveča proračun za ca. 30€. Bi se dalo kaj pri plati prišparat?

Plato bi jaz vzel pri dinokompu ASUS 785G EVO za 92, 40€. Je malo boljša. Jaz mam enako kot si dal zdaj ti in je tudi dobra.

jest10 ::

Počakaj malo, da pridejo 4-jederni Athloni. Naj bi bili okoli 100€

energetik ::

Glede na to, da bom večinoma igral starejše igre, bi mi verjetno bolj prav prišel 2-jedrnik z višjo frekvenco. Videa ne bom obdeloval, CAD tudi ne uporabljam. V glavenem gre za rotiranje in resizanje fotk in včasih FS 2004.

dzinks63 ::

plata ne rabi imet vgrajene grafike in ni treba da je SLI.
Plato bi jaz vzel pri dinokompu ASUS 785G EVO za 92, 40€. Je malo boljša.

Če bo računalnik uporabljal na stock, zakaj bi rabil boljšo ploščo in v čem je sploh boljša. Za navadne potrebe je čist ok je plošča za cca70€.


Bi se dalo za enako ceno vzet kakšna 2 640GB v RAID? Ali pa kar Raptorja?

In zakaj neki bi tole potreboval? Današnji sodobni diski niso nobeno ozko grlo. Že 640GB disk je praktično za vsakega zadost. Pobriši si smeti, stare igre, stare divxe, ... in bo kar naenkrat prostora več kot dovolj. Če pa si misliš gomilat zadeve kar tako, samo da jih imaš in jih ne uporabljaš, potem ti bo vsak disk premali, ker ga boš slej ko prej zafilal preko roba.

Za tvoje potrebe bi bil dovolj sestavljen računalnik tipa: E6300/ 4GB/ 640GB/ ATI HD4670 za 400€

bluefish ::

Dileme imam tudi glede diska, ker mislim, da je disk ozko grlo pri današnjih kofiguracijah. Bi se dalo za enako ceno vzet kakšna 2 640GB v RAID? Ali pa kar Raptorja?
Če premetavaš ogromne količine podatkov, potem je res ozko grlo, ampak za tvoje potrebe bo že en 640GB več kot dovolj.

energetik ::

Nisem mislil glede prostora, tega bo sigurno dovolj, rad bi predvsem hitrost oz. še bolje - hitrejše dostopne čase. Če je edina varianta SSD, potem odpade, ker so še predragi.
Sicer pa vseeno mislm, da je 1TB Caviar black za slabih 100€ zelo ugodna varianta.

bluefish ::

Nisem mislil glede prostora, tega bo sigurno dovolj, rad bi predvsem hitrost oz. še bolje - hitrejše dostopne čase.
Jaz tudi na to :) .

energetik ::

Še neki me zanima. Mislim da predvsem pri AM2+ platah piše tole:
4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR2 1200(O.C.)/1066/800/667/533 ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture
*We recommend that you install the DDR2 1200 memory modules on the yellow slots for better performance.
*Due to AMD CPU limitation, DDR2 1066 is supported by AM2+ /AM3 CPU for one DIMM per channel only.
Če prou razumem lahko torej 1066MHz RAM namestiš samo v 2 reži od 4? 800 in 1200 pa kamor hočeš?

energetik ::

Noben nima ideje glede zgoraj napisanega?

Aja, še par vprašanj. Verjetno bom vseeno nabavil PhenomaII 550. Zdaj pa ne vem, ali se mi splača kupovat AM3 plato z DDR3, ali pa AM2+ z DDR2. Prva varianta zaenkrat pride kar nekaj dražja.
Pa še nenkaj - ali se bolj splaša HD4770 ali HD4850? Za 4770 je praktično povsod kar dolg rok dobave...

svetetko ::

vzameš 4850, ki je malenkost dražja, dobiš jo pa takoj. pa še 1gb različica je lahko.

TOP ::

Kar se tiče AM2 plat je počasi zgodba zaključena.Dvomim da bo AMD še kej hitrejšega pogruntal za na to plato kot je X4 965,ki sam malo bolj navit od 955.AM3 pa lahko da bodo podpirale 6 jedrne.Mal razmisli

energetik ::

Saj to sem razmišljal, če bo kdaj nadgrajeval, si z AM2+ verjetno ne bom mogel kaj dosti pomagati. Po drugi strani pa ponavadi ne nadgrajujem, poleg tega se mi malenkostno mudi z nakupom in ne morem čakati, da se DDR3 še poceni... Dilema.. Najbolj da vzamem 775 in Intela. :D

energetik ::

No zdaj sem v še večji dilemi, ker prihajajo Athloni X3 in X4. Za ceno okoli 100€ tako dobim lahko AthlonaII X4 (2,6GHz), PhenomaII X3 (2,6GHz) in PhenomaII X2 BE (3,1GHz). Kaj vzeti nimam pojma. Izkušnje z več jedri imam bolj take, da veliko aplikacij, ki jih rabim jaz, uporablja samo 1 jedro. Razen kakšnega zipa itd. Pa tudi če tega Phenoma X2, ki je BE, navijem na kakšnih 3,6GHz verjetno ornk prehiti Athlona X4.
Prosim še za kakšno mnenje, ker odločit se je res problem, pri taki izbiri. Še enkrat - PC bom rabil predvsem za premetavanje, rotiranje in resizanje fotk, gledanje HD filmov in tu pa tam Flight Simulator 2004 ter FS X.

ncc2000 ::

in tu pa tam Flight Simulator 2004 ter FS X.


X4

energetik ::

Torej X4.. Kako pa v praksi kaj vpliva na hitrost 6MB L3 Od Phenoma 550, medtem ko AthlonII nima L3?
Torej recimo da primerjamo Athlon X4 620, navit na ~2,8GHz in Phenom X2 550, navit na ~3,5Ghz?
Virtualne mašine pa verjetno tudi bolje delajo na več jedrih, verjetno. Ker tu in tam tudi kakšno zalaufam, ko preizkušam OS-e.

EDIT: v bistvu pa se za 15EUR več kot Athlon X4 dobi Phenom X3 720 Black Edititon. To je pa po mojm še boljši p/p nakup.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

g. Oden ::

Torej X4.. Kako pa v praksi kaj vpliva na hitrost 6MB L3 Od Phenoma 550, medtem ko AthlonII nima L3?
Torej recimo da primerjamo Athlon X4 620, navit na ~2,8GHz in Phenom X2 550, navit na ~3,5Ghz?
Virtualne mašine pa verjetno tudi bolje delajo na več jedrih, verjetno. Ker tu in tam tudi kakšno zalaufam, ko preizkušam OS-e.

EDIT: v bistvu pa se za 15EUR več kot Athlon X4 dobi Phenom X3 720 Black Edititon. To je pa po mojm še boljši p/p nakup.


Tako je, to je še boljši p/p.

Mitja358 ::

Ja trenutno je zelo dober P/P X3 720BE. Je lih na zlati sredini. Med X4 (ki ni popolnoma izkoriščen, razen izjem in med X2, ki je že malo preslab).

energetik ::

Ajej Funtech je dodal v ponudbo Phenoma I X3 za 80EURin X4 za 91EUR. Hkrati tudi Athlon II X4 pride 91EUR. Jaz sploh ne vem več, kaj naj nabavim. Ph X4 2,3GHz in 2MB L3 ali Athlon II X4 2,6GHz brez L3 ali Ph II X2 3,1GHz s 6MB L3... Dilema na kubik.
Hkrati pa še Ph X3 (ki naj bi bil black edition)...
Poleg tega pa ugodne AM2+ plate in DDR2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

jest10 ::

Athlon II X4 2,6GHz

energetik ::

Ima kdo izkušnje z M4N78? Po specifikacijah dela gor Athlon II 620. Ampak če je za to potrebno posodobit BIOS - kako ga flashaš, če pa zazna procesor šele po flashanju?
Predvsem mi je všeč, ker ima e-sata priključek in lahko uporabim poceni DDR2 RAM, pa še cena je ugodna. Skrbi me edino, kako je kaj kompatibilnostjo in kako je kvalitetna plata, da ne bom imel potem BSODov.
Nadgrajevanje me ne skrbi, ker sem še vedno do zdaj nadgradil naenkrat vsaj plato, proc in RAM. (Če sem 7 let zdržal z ubogim Celeronom 2000, bom pa tudi s 4-jedrnim Athlonom in 4GB RAM.)

jest10 ::

Ja plata mora delati na privzetih nastavitvah brez težav. Če ne, je zrela za garancijo ane.
Kako se obnaša ob navijanju, je pa druga stvar.

slo4fsx ::

Za FSX bi ti kar priporočil čimhitrejšega dvojedrnika, s quadi se čisto nič ne pridobi, FS X pa trza samo na
frekvenco proca in količino RAM-a, na frekvenco skorajda nič. Lahko mi verjameš, sem kar kakih 20 sistemov namensko za poganjanje FSX-a sestavil v zadnjega pol leta. Jaz pri EUREUREUR nebi zares postavil nekega strogega limita, ker se boš na ta način mogoče zaradi 25, 30EUR odpovedal kaki komponenti, ki ti bo zbremzala zadevo, pa boš zaradi tistih nekaj EUREUR slabe volje naslednjih toliko in toliko let. Jaz i se na tvojem mestu odločil za Phenom II 550 black edition, mi krasno drvi na 3.3GHz in se čisto nič ne pregreva, performančno je pa nekje med E8500 in 8600 od Intla in GTX 260 od Nvidie -beži od ATI-ja, z FS X-om se ATI "ne pogovarja". Pa še tule se splača malo pobrskati:http://forum.kvls.si/index.php

energetik ::

slo4fsx, hvala za te info iz izkušenj. Katero plato pa bi priporočal za Ph 550? Bi bila omenjena M4N78 OK?
Saj sem dojemljiv za malo večjo ceno, 20, 30 EUR, ne pa za 80EUR in več. Že 500EUR mi je škoda dati za kišto.
A bi še malo bolj razložil, zakaj ATI ne bi bil ok za FSX? Moram tudi omenit, da FS igram bolj redko, tko včasih za sprostitev. Tako da ne nabavljam zdaj prav namenske igričarske kište.

slo4fsx ::

Naj najprej navržem, kar sem v prvem postu sploh pozabil: diski - bolje imeti več manjših kot enega velikega, sploh pa v primeru, da se nagibaš v smeri RAID-a, s katerim imam zelo dobre izkušnje. FSX-a brez kakih posebnih dodatkov je za preko 13GB in dejansko imaš prav, da je še najožje grlo dejansko branje podatkov z diska. Tudi kombinacija s tremi diski je kar dobra: na enem imaš O/S, druga dva pa flikneš v RAID in na RAID-u namestiš FS X, ki se potem obnaša zelo dobro, nalaganje je hitro in nimaš občutka, da ti bo prej brada zrasla, preden se naloži.

Odgovor na ATI vs. Nvidia je pa malo bolj kompliciran. Zakaj je temu tako ne vem in tisti igričarji ki igrajo na drugig osnovah napisane raznorazne streljačina, dirke, nogometne in košarkarske simulacije in ne vem kaj še vse, ATI-ja upravičeno hvalijo, ampak nekje je nekaj v gonilnikih, kar ATI-jevim karticam preprečuje, da bi v primeru FSX-a naredile svoje, pa se ATI-jeva karta iz enakega cenovnega razreda v FSX-u obnašajo vsaj za 1/3 slabše kot Nvidiine - tudi preverjeno v praksi. Pa da boš laže vložil kak euro več, si tole poglej: http://www.youtube.com/user/slosceneryt... posneto na Phenomu II 550, GForce GTX260, 4GB 800MHz RAM v Windows7 z vsemi drsniki v FSX na max. Pa še malo dodatnega "kurjenja": http://picasaweb.google.si/entuzio/SLO4...

Kar se pa plate tiče pa lahko rečem samo to, da ASUS ni več to kar je bil in živi kar malo od stare slave, iam pa z vsemi izdelki firme (plate in grafičene kartice) Gigabyte zelo pozitivne izkušnje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slo4fsx ()

DeathKiller ::

Zaradi procesorjev: Najbolje vzeti AMD X3 Am3 720 BE, (2,8Ghz) kot pa štirijedrnega (2,66Ghz). Ker vseh 4 jeder itaq ne bo nikoli uporabil, saj do konca letošnjega leta ne. Pri X4 se mu bo komp kul segreval, mam izkušnje, saj potrebuje (min. 1x 80mm in 1x 60mm ventilator.

Vsekakor X3 720. Jaz tudi največ na to razmišljam, je ena najboljših kombinacij med ceno in hitrostjo že kar v pol profesionalnih delih in računalničerjev. Tudi za obdelavo slik in videa bo dovolj.

Pa še glede fsx in fs 2004

Jaz igram na svojem računalniku fs 2004, ki ima:
1.54Ghz
1GB ram
200GB diska
Ati radeon 8500 64MB,

pa vse dela kot normailno, brez štekanja

Zgodovina sprememb…

slo4fsx ::

Ja krasno, me veseli, da ti FS2004 lepo deluje, ampak jaz sem govoril o specifikacijah računalnka ki naj bi poganjal FS X - na tvoj mlinček se FS X še instalirati nebi hotel, saj instalacija preverja hardwersko konfiguracijo.

PacificBlue ::

Za tvoje potrebe bi bil dovolj sestavljen računalnik tipa: E6300/ 4GB/ 640GB/ ATI HD4670 za 400EUR


+1

Imam skoraj enako konfiguracijo, mam samo nvidia 8800gt grafično in uporabljam programe za obdelavo zvoka in slike ter videa ,tudi najnovejše igre delajo na meddium nastavitvah tekoče...tako da zaenkrat niti ne razmišljam o nadgradnji.

jest10 ::

Zaradi procesorjev: Najbolje vzeti AMD X3 Am3 720 BE, (2,8Ghz) kot pa štirijedrnega (2,66Ghz). Ker vseh 4 jeder itaq ne bo nikoli uporabil, saj do konca letošnjega leta ne. Pri X4 se mu bo komp kul segreval, mam izkušnje, saj potrebuje (min. 1x 80mm in 1x 60mm ventilator.


A ti veš, da kotališ buče?
Praviš, da vseh 4 jeder ne bo uporabljal? Torej je glede gretja čisto na istem, če uporablja X3 polno obremenjen ali pa X4 obremenjen na 3 jedra. Šele če obremeni 4 jedra, bo večja poraba, saj ta X3 je le X4, ki ima eno jedro izklopljeno-elektriko še vedno pije, le uporabljati ga ne moreš.
In Athlon X4 nima L3, tako da bo obremenjen na 4 jedra komot porabil manj(se manj grel, kot obremenjen X3

Lonsarg ::

Priporočam, da se za primerjavo kater procesor vzeti goledaš ta test:
http://www.tomshardware.com/reviews/ath...

Ker čisto odvisno od aplikacije, ne morep absolutno reči kdo je bolši. Recimo Athlon X4 v polovico testiranih špilov pridela enako FPS kot Intel Q8200, pri kakih specifičnih ram zip decoding pa ga intel precej prekaša, res škoda, ker ni X3 na tem testu... Jaz bi vseeno vzel Athlon X4, to bo tudi v računalniku, ki ga bom za 450EUR sestavil bratrancu, torej gejmerski računalnik.

slo4fsx ::

Za toms's hardware pa že vrabčki po strehah čivkajo, da njegovi testi niso vredni nič, ker je možakar podkupljen s strani določenih znamk - preverjeno v praksi. Z enakimi konfiguarcijami kot so bile testirane na tom's so bili na drugi geografski širini in dolžini N46, E15 in drobiž
doseženi povsem drugačni rezultati.

"ki ga bom za 450EUR sestavil bratrancu, torej gejmerski računalnik"

a bi bil tako prijazen, pa navedel to konfiguracijo? Razganja me od firbca,

Lonsarg ::

Bom tako prijzen, saj dostikrat vidim, kako se sestavla draga računalnike za Gejmanje, pa sploh ni treba toliko drage.

3229 MBD ASUS M4N78 SE AM2/PCIE/GL/S/R/HT3(Osnovne plošče) 55.80EUR
3271 Procesor AMD Athlon II X4 620, 2,60GHz, Quad-Core, S-AM3, Boxed(Procesorji) 96.71EUR
3022 Crucial 4GB kit ( 2GBx2 ), Ballistix 240 - pin DIMM, DDR2 PC2 - 6400 BL2KIT25664AA80A(Pomnilnik) 55.81EUR
1433 VGA HD 4850 1GB DDR3 PCIE DVI/HDMI LITE(Grafične kartice) 109.00EUR
266 WD 500GB SATA2, 16/7200 - Blue ( WD5000AAKS )(Trdi diski) 51.07EUR
1955 DVD +/ - RW SAMSUNG, SATA S223B - Črn(Optične enote) 21.34EUR
1239 Ohišje LC ATX MIDI PRO914B LC5550, 550W, črn(PC Ohišja) 55.32EUR
Skupaj 445EUR

Druga šansa je, da se budget poveča na 485EUR in se da notri Q8200, ter matično, ki je 10 EUR dražja, oastalo ostane enako, bomo videli kak budget bo na voljo.

Za tomshardware se pa ne strinjam, namreč sam pogledam zmeraj ene 5 strani z testi, pa vse identično pokažejo nisem še občutil tega tvojega "podkupjen" ne vem lahko mi daš en primer. Tak da pač linkat tomshawrdware, ki ma lepo v charte nalimano, da ni treba raznorazne reviewe gledat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče ..... (strani: 1 2 3 499 100 101 102 )

Oddelek: Strojna oprema
5088256784 (89446) x45
»

Matična + procesor + disk = 210€

Oddelek: Kaj kupiti
132088 (1856) gibaj
»

Racunalo

Oddelek: Kaj kupiti
241355 (938) energetik
»

Pomoč pri računalniku!!

Oddelek: Kaj kupiti
91729 (1568) st0jko
»

kateri procesor kupiti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
23014186 (9936) xnnx

Več podobnih tem