» »

Umetnost - slog in stil

Umetnost - slog in stil

kobe ::

Živjo!

Ali mi lahko nekdo razloži kaj pomeni stil in kaj pomeni slog, kar se tiče umetnosti?
Rabim za izpit pri enem testu.

Hvala
Mili

Izi ::

Slog, stil in način so sopomenke. Vse tri besede pomenijo isto.

Fave ::

Sladki novi slog (italijansko Dolce stil nuovo)
My mind's a hyper tool that fixes everything.

STASI ::

Iz SSKJ:

stil -a m (i?) 1. kar je določeno z izborom in uporabo izraznih, oblikovnih sredstev v posameznem delu ali v več delih: analizirati, opisati stil avtorja, dobe; oblikovati nov stil; umetnostni stili in smeri; stili v glasbi / Cankarjev, Jakopičev stil / ima jedrnat, slikovit stil se jedrnato, slikovito izraža ? lingv. stil tipični izbor jezikovnih prvin v besedilu; časopisni stil časopisna zvrst jezika; lit. baladni stil; um. baročni stil; bidermajerski stil 2. uporaba zlasti sintaktičnih jezikovnih sredstev in izrazov glede na normo: izboljševati, knjiž. brusiti stil; imeti slab stil; napake v stilu 3. s prilastkom skupek značilnih elementov pri opravljanju kake dejavnosti: imeti poseben delovni stil; prikazati nov režijski in igralski stil / stil oblačenja / publ. nadaljevati zdravljenje v enakem stilu na enak način / življenjski stil stalne značilnosti človekovega ravnanja, vedenja 4. individualen način izvajanja športne discipline: ocenjevati dolžino in stil smučarskih skokov / konj je skakal v lepem stilu // šport. ustaljen, predpisan način izvajanja športne discipline; slog: stili v plavanju, rokoborbi ? ekspr. ta pa ima stil se lepo oblači in uglajeno vede; iron. no, to pa res ni bilo v tvojem stilu ni bilo običajno, ni bilo primerno zate; ekspr. zabava v velikem stilu imenitna, razkošna; ekspr. politik velikega stila sposoben, znan ?


slog in sl?g slóga m (o??; o? o??) 1. kar je določeno z izborom in uporabo izraznih, oblikovnih sredstev v posameznem delu ali v več delih: določiti, proučevati slog; arhitekturni, glasbeni slogi; umetnostni slogi; slogi v književnosti / hiše v alpskem, panonskem slogu; biblijski slog; osebni slog pisanja / Jakopičev, Prešernov slog / ima jedrnat slog se jedrnato izraža 2. uporaba zlasti sintaktičnih jezikovnih sredstev in izrazov glede na normo: izboljševati, popravljati slog; slog šolskih nalog 3. s prilastkom skupek značilnih elementov pri opravljanju kake dejavnosti: imeti svoj delovni slog; zanimiv slog dirigiranja / publ. prilagoditi slog vožnje razmeram na cesti način 4. individualen način izvajanja športne discipline: ocenjevati dolžino in slog skoka / opraviti vaje v lepem slogu // šport. ustaljen, predpisan način izvajanja športne discipline: plavalni slogi / plavati v slogu delfina; rokoborba v grško-rimskem slogu 5. nar. vzhodno del njive med dvema razoroma; ogon: letos ima tri sloge krompirja ? nar. zložiti drva v slog v skladovnico; ekspr. vse je bilo v slogu nogometne tekme hrupno, burno ? ptt odprti slog pri telegramih pisava z običajnimi črkami, številkami in drugimi znaki; tajni slog pri telegramih pisava z znaki iz skupin črk in številk, ki imajo dogovorjen tajni pomen; tisk. črkovni slog črkovne družine, ki imajo podobne značilnosti; um. časovni slog značilen za določen čas, določeno dobo; dorski, gotski slog; krajevni slog značilen za določen kraj, določeno področje; osebni slog značilen za posameznega ustvarjalca; plastični slog po lzidorju Cankarju za katerega je značilno poudarjanje plastičnosti; ploskoviti slog po Izidorju Cankarju za katerega je značilno upodabljanje s črtami in ploskvami; slikoviti slog po Izidorju Cankarju za katerega je značilno upodabljanje z barvnimi in svetlobnimi lisami ?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

k4vz0024 ::

Kakšna pa je razlika med solventnostjo in likvidnostjo? Jaz sem mislil, da sta sopomenki, pa očitno nista.

alsb ::

nelikvidnost - sredstva imaš večja od obveznosti, problem je le, da jih ne moreš spravit v denar, da bi poravnal obveznosti (a če/ko npr. prodaš avto, boš likviden)

insolventnost - obveznosti so večje od sredstev.

Izi ::

Kakšna pa je razlika med solventnostjo in likvidnostjo? Jaz sem mislil, da sta sopomenki, pa očitno nista.

alsb je malo čudno razložil in zgleda, kot da gre za protipomenki oz. antonim
V resnici sta besedi močno sorodni ampak ne gre za sopomenki.
Likvidnost in solventnost sicer v obeh primerih pomeni plačilna sposobnost, ampak je med njima ena malenkostna razlika.

Likvidnost pomeni, da lahko svoje obveznosti poravnaš v istem trenutku.
Solventnost pa pomeni da si dolgoročno sposoben poravnati svoje obveznosti, čeprav v danem trenutku še nimaš dovolj sredstev

Enostavno povedano: Solventnost je likvidnost na dolgi rok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OpenOffice - Kako nardit črto pri glavi in nogi

Oddelek: Programska oprema
55475 (5356) Icematxyz
»

Word-avtomatski vnos slogov

Oddelek: Programska oprema
81107 (985) alexius103
»

word export slogov

Oddelek: Programska oprema
6993 (757) alexius103
»

Dodajanje bibliografije v Word 2007

Oddelek: Programska oprema
51249 (1189) demokedes
»

Ho ho ho

Oddelek: Slo-Tech
251729 (1144) Primoz

Več podobnih tem