» »

LCD? Ja al ne? Katerga?

LCD? Ja al ne? Katerga?

CR ::

Zanima me al si naj kupim LCD-ja al katodnega? Ker 19" katodnega ga dobim za manj kot 15" LCD.

No pa sej to ni tok vazn, vazne so moje oci. Sm na faxu in kupujem nov comp. Sm na racunalnistvu tak da bom za monitorjem non stop. Igrce bom dost mal spilu (kok se kej LCD-ji obnesejo pr igrcah?).

Mal me tak zanima kake so kej prednosti LCD-ja pa kake slabosti? Ce se da v alinejah cist na kratko ;) A LCD seva? Kak je LCD za oci?

Pa ce ja, katerga naj? Verjetno bi kar 15" kupu. Mogoce Lite-Ona?

NoUse4AName ::

ce si bos kupil LCDja lahko pozabis na igre in filme. Na racunalniku ne bos nonstop, matematiko se bos ucil nonstop.

teac ::

Še en pametnjakovič, ki misli, da kao lcd-ji niso za igre in divx-e. ;(
Sam mam lcdja in praktično v igrah in divxih ne vidim razlike glede na crt-ja (mogoče razen pri igrah, vendar je res minimalna).
Jaz ti priporočam, da si kupiš lcdja, glej pa da ma dober odzivni čas (moj ma 25ms in vse super špila)

Aja:
ce si bos kupil LCDja lahko pozabis na igre in filme
A lahko poveš vsaj en dober tehten razlog?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: teac ()

govno ::

citiram iz revije monitor (okt. 2002):

Pri kakovosti slike imajo monitorji LCD vrsto prednosti pred modeli s katodno cevjo. Slika na monitorjih LCD je ostrejša, bolj kontrastna in zato manj utruja oči. Zasloni LCD razen vidne svetlobe tudi ne sevajo ...

ostalo:

- nimajo osveževanja slike (pike samo gorijo)
- za prižiganje in ugašanje pik je potrebno nekaj časa, vendar se to danes ne opazi več niti v igrah in filmih

citiram dalje:

Slabost monitorjev LCD, ki pa pride do izraza tudi v današnjih igrah je, je fiksna ločljivost zaslona. 15-palčni monitor LCD sliko dobro prikazuje samo pri 1024 x 768, medtem ko pri nižjih ločljivostih sliko algoritemsko raztegne čez ves zaslon, rezultat pa ni vedno najbolj zadovoljiv.

LP
TineL Studio :: http://tinel.stjost.si
TineL Studio vici :: http://tinel-vici.stjost.si
TineL Studio wap :: http://tinel-wap.stjost.si

CR ::

A je res, da se bojo LCD-ji v kratkem (recimo pol leta) ful pocenil? Oz. slisu sm neki o tem, da bo zdej ena nova tehnologija, ki bo nadomestila LCD-je in bo tud izdelava takih monitorjev cenejsa?

To me zanima zato, ker razmisljam, da bi v tem primeru pocakal na te nove monitorje in bi si lahko kupil 17" namesto 15" (ce bo res tako ceneje).

JakobSTR ::

poglej na cenik pcx za Samsung Syncmaster 171s (160k pa še mal). jst mam drgač lcd pa mi dela tako v igrah (tega je bl mal -->samo antičefur ter sheep fucker) kot tudi ko je treba kakšen divX pogledat . mam pa samsung SyncMaster 151s

IceIceBaby ::

Zadnje čase sem mel doma par notebookov in sem jih malo probaval, tako da imam izkušnje predvsem z LCDji na notebookih.

Na iBooku ki ima 12" LCD in na powerbooki ki ima 14" lcd je bila ločljivost 1024x768. Kvaliteta slike in nasploh obnačanje LCDje me je prijetno presenetilo. Mogoče je največja pomankljivost to da se malo slabše vidi če na ekran sije sonce ali kakšna čudna svetloba. Amapk na desktop mašini tega problema verjetno nebo.

Drugače pa. Gledal sem filme, igral sem igre delal v photoshopu ...Vse brez problema. Slika je boljša kot na moji nokii 447 pro.
Edini problem so res manjše ločljivosti od predpisane. Slika je sicer čisto normalna ampak ni več tako ostra. V igrah mene to sploh ne moti, itak nimaš časa gledat v detajle ko igraš UT (moje mnenje).
Zaenkrat mi tale monitor še dobro služi ampak naslednji bo pa sigurno LCD (če nebo do takrat že kej drugega na trgu).

Je pa tudi res da je 19" le 19". Ampak če boš večinoma programiral in neboš risal v kakšnem autocadu ali kaj podobnega pomoje ne rabiš 19" in neke hude resolucije.

AlienGT ::

Kakšna je razlika v LCD-jih od notebookov in namiznih LCD-jih. Morda bo kdo rekel da je ni, vendar mi slika na notebookih nikakor ni vredu, na namiznem pa je zelo ok.

Any comments?

PALOMINO ::

Ja to sem opazil tudi sam, recimo pri notesniku pod kotom 90 stopinj ne vidiš dlike pri navadnem namiznem LCD-ju (vsaj pri novejših) pa to sploh ni problem...

No, če boš kupoval LCD-ja potem pljuni globoko v žep ter si privošči Samsung 171S.
Za dokaj ugodno ceno ga lahko dobiš TUKAJ.

IceIceBaby ::

Verjetno je odvisno tudi od prenosnika. Prenosnik za 250k sit ima vetjetno slabši zaslon kot tisti za 500k. Sicer se še nisem poglabljal v to, ampak mislim da majo te ornk prenosniki podobne zaslone kot so namizni, vsaj na prvi pogled je tako. Mogoče se pa motim.

zigadr ::

Lastim si IBM ThinkPad T23 in moram reči, da je slika na njegovem LCDju odlična. Sestra ima Iiyama AX3817UT 15" LCD monitor in slika na notebooku je veliko boljša kot na Iiyami.

PALOMINO ... kakšen je to kot 90° pri katerem ne vidiš slike na notebookih, pri desktop pa jo??? 90° glede na površino zaslona? 8-)

Drugače pa je tako kot pravi kst. Kvaliteta slike je odvisna od prenosnika, tako kot tudi od desktop LCD monitorja. Več denarja ponavadi pomeni boljšo kvaliteto.

govno ::

CR:

citiram iz revije monitor (okt. 2002):
V zadnjem času se največ govori o zaslonih OLED (Organic Light Emitting Displays), ki naj bi po najbolj optimističnih napovedih v petih letih povsem izpodrinili tako tehnologijo LCD kot zaslone s katodno cevjo. Zaslon OLED je sestavljen iz plasti organskih polimerov, stisnjenih med prosojno anodo in kovinsko katodo. Če na določeno točko dovedemo električni tok, polimeri oddajojo svetlobo. Prednost tehnologije OLED je v tem, da ne potrebuje osvetlitve, saj polimeri sami oddajajo svetlobo, zaradi česar porabijo manj električne energije, poleg tega pa niso omejeni z ločljivostjo, tako da lahko prikazujejo slike tudi pri ločljivostih, nižjih od optimalne, s čimer imajo zasloni LCD težave.
TineL Studio :: http://tinel.stjost.si
TineL Studio vici :: http://tinel-vici.stjost.si
TineL Studio wap :: http://tinel-wap.stjost.si

Skatey ::

Lahko ti povem iz izkušenj, imam zdaj kakšn mesc Samsunga 171p, to je 17˝ lcd.
Poleg tega je pri lcdih še mal drugače z vidnimi polji, če kupiš 15˝ ima vidno polje 17˝, medtem ko ima 17˝ vidno polje 19˝, usaj pri večini je tako, ker ni več zaobljenega dela šipe še uspredi
Filmi in igre delajo gor brez meni opaznega štekanja. UT2003 mi šteka zato ker imam preslabo grafično ne pa zaradi monitorja.
Na splošno se full lepše gleda, sam nimam problemov z ˝okoli kotnim¨ opazovanjem monitorja. Saj menda gledaš v monitor naravnost, razen če še kdo sedi zravn. Sem pa poizkusil in pogledal pod kotom 90 pa monitor postane samo svetel bolj, barve pa pri tem ostanejo iste..
Drugače pa je razlika med notebookom opazna, desktop monitor je mnogo bolši, pri notebooku se že pri premikanju zaslona pod kotom začnejo barve megliti, medtem ko pri desktopu tega ni..
no upam da sm kej pomagal...
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

AlienGT ::

Najbrž bo treba na plazmatske monitorje torej še malo počakati. Me pa zanima kakšna bi bila danes cena za kakšnega 17"-čnega.

CR ::

Hvala vsem za odgovore. Odlocu sm se za Samsung Sync Master 171 S. Kupil pa bom najverjetneje tukaj, kot je to predlagal nekdo pred mano. Cena je namrec samo 152.500.

Me pa zanima, kaj je s tem:
na tem naslovu vidim specifikacijo monitorja ki pravi, da ima maksimalna ločljivost: 1280x1024, 75Hz. Kaj teli herzi pocnejo tuki? A niste rekl, da LCD-ji nimajo osvezevanja?

No, kakorkoli ze, hvala vam za odgovore... Js pa cimprej v trgovino!

LP

js ::

kolk je pri gambitu garancije na LCD monitorje Samsung?

govno ::

ti herzi so blabla ... trgovci nimajo pojma ...

zigadr ::

No refresh rate
A big advantage in the LCD screen is that it does not flicker. Traditional CRT monitors flicker all the time which is not ideal. Of course the best CRT monitors have a high refresh rate (85 Hz or more), which provides a very stable image with no noticeable flicker. But the LCD screen does not flicker at all (when digitally connected). They have a refresh rate of 0 Hz!

Please notice that looking at LCD displays, you may read information like:


Pixel Frequency 65MHz
Horizontal 30 ~ 50KHz
Vertical: 55 ~ 70Hz
This indicates that there is a refresh rate. There is, but it is only working when the screen image is changing. So if you move a window across the screen, the changes will be updated with a refresh rate of 60 Hz or what ever you choose.

To many users this does not really matter; using Office programs, most of the time the screen image does not change, hence it does not flicker. Obviously it is a problem if you expect to use your flat panel monitor to show full motion videos or games.

Vir: http://www.karbosguide.com/hardware/mod...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung 959 NF vs. Philips 109p

Oddelek: Kaj kupiti
352047 (1455) Grey
»

Igranje na najvišji ločljivosti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
454429 (3219) Suli
»

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Oddelek: Kaj kupiti
332018 (1503) matej123
»

Kateri monitor je boljši za oči: CRT ali LCD?

Oddelek: Kaj kupiti
312398 (1824) andrej
»

LCD pocenitev?!?

Oddelek: Kaj kupiti
292309 (1166) LojzePek

Več podobnih tem