» »

Izkušnje s slovenskimi bankami v tujini

Izkušnje s slovenskimi bankami v tujini

zee ::

Živjo.
Konec meseca se odpravljam za tri tedne potepat po Karibih, pa me zanima, kakšne so vaše izkušnje s slovenskimi bankami (predvsem mislim na plačilne kartice in bankomate).

Na moji matični banki (Banka Koper) mi niso vedeli povedat prav nič na temo potencialnih težav.

Disclaimer:
Namen teme je ugotoviti smotrnost odprtja še enega bančnega računa pri drugi banki za namene poslovanja v tujini. Z matično banko ima precej grenke izkušnje v tujini.

Hvala vnaprej,
zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Ziga Dolhar ::

Z NLB-jevim Maestrom sem brez problema dvigoval gotovino na bankomatih (HSBC-ja) v Hong Kongu, provizija približno pol evra. Verjetno se ti splača preverit, katere banke imajo tamkaj bankomate (HSBC je evropska, verjetno zaradi tega nisem imel težav).

Sicer pa zaprosi za Mastercard/Viso z odloženim plačilom (torej, kao-debetna) in boš lahko dvigoval na bankomatih s to nalepko. Super za direktne nakupe (če trgovine ne sprejemajo Maestra), pa še na bankomatih lahko dvigneš - sicer res z oderuško provizijo (na pamet, nekje 10 EUR na dvig), a vsaj lahko prideš do svojega denarja.
https://dolhar.si/

zee ::

Mastercard sicer ze imam, vendar me zaradi slabih izkusenj iz preteklosti skrbi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Ziga Dolhar ::

Menda je v ZDA bolj kot MC razširjena Visa ... (Tako so meni svetovali na banki.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

dux ::

Mehika, Maestro kartica, NLB, dvigovanje na vseh bankomatih brez težav. Provizije ti pa poberejo nekaj za dvig (~ 0.7 EUR se mi zdi) pa še malce slabše menjalno razmerje dobiš kot je v menjalnici.
Upanje je v nasih odlocitvah

metalc ::

Pred leti, ko sem bil še pri NLB, sem brez težav dvigoval na bankomatih v Argentini, Čilu, Urugvaju in tudi tako eksotičnih državah, kot sta Armenija ali Libanon (takrat sta premogli le po nekaj bankomatov v prestolnicah, ki so, kot zanimivost, ponujali tudi dvig dolarjev). Seveda se na vsak tak dvig plača provizija, vprašaj na banki, kolikšna je zunaj evroobmočja. Glede jezika te nima kaj skrbeti, ker te bo bankomat, ko bo detektiral tujo kartico, skoraj gotovo "nagovoril" v angleščini. Če si res "paranoik", poišči bankomat, ki je vgrajen v katerokoli banko, poglej, če je gor nalepka Maestro ali Cirrus, v banki povprašaj, če bo delalo in če ti jo že "požre", ti jo lahko takoj vrnejo. Velja nekaj previdnosti, ker ponekod tolpe "nadzorujejo" bankomate, čakajo, da kdo kaj dvigne, ga sledijo in oropajo. Najbolje se bo takoj po dvigu izgubiti v gneči ali jim celo "sporočiti", da boš denar takoj zapravil, recimo greš takoj po dvigu v nakupovalno središče.

Če boš uporabljal kreditno (MC ali Viso bi morali sprejemati skoraj povsod), jih prej povprašaj, če ne nabijejo še kakšnega dodatka (v Argentini npr., je tipično okoli 8% in se ti bolj splača iti po gotovino na bankomat). Če te skrbijo zlorabe, ima vsaka banka svoj 24/7 telefonski "kartični center", in z nekim geslom lahko tudi domači preverjajo promet in po potrebi blokirajo kartico.

Da boš še malo bolj "na varnem", imej pri sebi nekaj gotovine v primerno velikih evrskih ali dolarskih bankovcih (dolarji so marsikje vzporedna valuta in lahko legalno kjerkoli plačuješ z njimi, morajo pa biti brezhibni), nosi jih v torbici pod hlačami, pa še z domačimi se lahko zmeniš, da ti v nujnih primerih kaj pošljejo po Western Unionu (pri nas gre to prek NLB, pride takoj, so pa tudi visoke provizije)

zee ::

@metalc:
Hvala za koristne napotke.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

noraguta ::

pred časom ko sem menjal banko , sem zasledil da imajo ljudje z NKBM dokaj slabe izkušnje z negotovinskim poslovanjem v tujini. sam pa zaenkrat niti z NLB niti z Sparkasse nisem imel problemov.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Ales ::

Z Maestrom od SKB nisem imel težav v LR Kitajski in praktično celi Evropi, če je le bankomat imel nalepko. Trenutna provizija SKB za tujino je minimalno 2 EUR (se mi zdi kar precej, ja) oz. 1% od dviga. Na prodajnih mestih ni provizije in prav tako ni bilo težav, ne z Maestrom, ne z Viso ali Mastercardom. S slednjima pa gotovine nisem dvigoval, zaradi relativno visoke provizije.

Imajo pa nekatere banke dvig gotovine v tujini brezplačen, če je bankomat od iste banke. Banca Intesa npr. to ponuja. Splača se preverit, če boš pogosto dvigoval... Lahko odtehta strošek odpiranja še enega računa. Vendar za Karibe... hm, ne vem.

St235 ::

Odpiranje računa se IMO ne splača samo za eno potovanje. sam imam račun pri NLB in uporabljam Maestro in MC. Lani sem bil v ZDA in srednji ameriki in ni bilo nobenih težav. Maestro sicer ni tako razširjen kot pri nas ampak se je dalo najt avtomate. Prvozije je bilo okrog 1EUR, menjalni tečaj pa od NLB. Po banana republikah je to ponavadi slabše, pri dolarju pa je bilo praktično identično, kot če bi menjal denar.

MC je deloval brez težav, edino PIN so ponekod zahteval, kar se mi za MC v Sloveniji še ni zgodilo.

fosil ::

Če boš potoval sam, je dodatna kartica skoraj nujna zadeva, ker če imaš samo eno in ti jo ukradejo zna bit kr problem. Seveda ne smeš met obeh v denarnici :)

Sicer ne vem kako je podprta visa electron, ampak pri abanki jo dobiš zastonj če odpreš elektronski račun, ki te stane 1 eur na mesec.
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med Plačilno, debetno in kreditno kartico

Oddelek: Loža
1323261 (17258) St235
»

SKB Visa debetna kartica namesto Maestro - WTF? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8024391 (15923) Magic1
»

Dvig denarja na bakomatih v tujini

Oddelek: Loža
4024774 (18264) fosil
»

Denar za potovanje po Indiji

Oddelek: Loža
205368 (4651) manaay
»

Mnenje o kreditnih karticah!

Oddelek: Loža
385390 (3824) flipflop

Več podobnih tem