» »

Vezava 2 atx napajalnikov z izkorisceno deljeno mocjo

Vezava 2 atx napajalnikov z izkorisceno deljeno mocjo

Tic ::

Ja, na s-t ju vezava dve napajalcev. Kar imata skupnega je samo istocasni vklop. Jst bi naredu da bi blie zice iz enega napajalnika prispajkane na zice drugega. Tko da bi prvi u bistvu samo dodajal moc.. tko bi se reklo v prispodobi. Zdej me zanima ce je to izvedljivo teoreticno/prakticno... Mislm a sploh razume kdo.. tko bi dubu realnik 535w ven (300w in 235w)

K v tistem primeru je pa samo 200w na maticno in 200w na druge komponente. To ni glih tko.. uporabno..
Zdej pa ce me ne rezmete mi plz povejte, da bom drgac naredu.. opremiu s skico >:D
persona civitas ;>
  • premaknil: alien-w ()

Vesoljc ::

a tkole:
link
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dr_M ::

ce bi rad spucsu dimne signale in gledu iskrice....kr:D :D :D :D >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

alien-w ::

Vem kaj bi rad naredil, samo pojma nimam kako bi naredil. Sicer pa ne vem, zakaj bi to počel. Sej je čist fino, da imaš plato na svojem, ostale stvari pa na svojem napajalcu.

Tic ::

Ja napajalci imajo nevem, mislmi da 3 elemnte ki oddajajo napajanje.Eden je recimo za plato, enden za +12 (drugo opremo) in se eden za posebne (recimo -5,-12) Tako je itak usak posebej obremenjen Jst bi pa rabu gih za plato vec. Tako se mi zdi da bi zvecau ampere? Right, al se motm...:D
persona civitas ;>

morphling1 ::

Vem, kaj misliš samo jaz se ne bi s tem zezal, na plati rabiš kakovnostne stabilne napetosti in če ti kdo lahko pove če je to pametno delat, da na tak način povečuješ amperažo na posamezni liniji bo to Brane2, sicer pa ni problem da napajalnik pri 300W ne bi bil sposoben dobavljat zadosti moči procesorju, problem je v slabi kvaliteti poceni napajalnikov, ki imajo bolj sanjske podatke kot pa kake resnične. Na ta način bi jaz gnal samo kak peltier, ki predstavlja samo neko breme in stabilnost linije ni pomembna. Za samo plato si pa raje nabavi kvaliteten napajalnik pa boš mirno spal. Dva napajalnika na način, ki ga je opisal alien-w, pa tudi ne pomaga veliko, ob veliki obremenitvi na plati, venti, diski in cd-romi ne pokurijo več kot 20W pa še vsi se napajajo iz 12V linije, Amd procesor pa iz +5, +3.3V linije tako da to že tako in tako in velik problem.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tic ::

Jah... pa dej ti 20 jurijev za enga postenga anteca.... Nevem kaj bi blo tle tok nestablinega, sej ubistvu bi blo se bl, ker bi uzelo srednjo vrednost 1. +2. napajalca /2. Kajne???

Brane2, KJE SI!:D
persona civitas ;>

alien-w ::

Sem prestavil zadevo pod elektroniko in elektrotehniko, pa ti bo morda brane kej povedal.

Vesoljc ::

jah ce mas presvoh napajlc, zadeva itaq noce delat. ce pa mas mocno obremenjen napajlc, napetost na dolecenih linijah (ponavadi 5V) pade, kar zna povzrocit nestabilnost... sam tud to se da zrihtat...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tic ::

alien-w: Hvala.

Zdej pa se neki a ne... ce je to res tako tesko narest dam nekomu ki se na to spozna neki kesa, pa to dela, jst pa gledam in se ucim >:D :D

Sej pravjo ne kupuj v trgovini kar lahko zmodas sam >:D
persona civitas ;>

MiKi ::

Nevem kok ste sicer stari naivneži, ampak nevem kaj si boste v večjimi močmi.
Kar se tiče praralelne vezave 2 napajalcev, pozabi, ker stvar ne dela... ker +12v ni nikoli 12,00 voltov, ampak je na 1 napajalcu 12,33, na drugmu pa 12,56. Že 0,01v pa povzroči da se začnejo napajalci pregrevat in stvar bo v nekaj minutah počepnila.
Če že potrebuješ večje moči, potem rabiš KVEČEM večjo moč +12V in +5V, z onimi 3,3 in -12 in -5 in nevem kaj še vse itak nimaš kaj počet. Tako da nevem zakaj nemoreš imet en napajalc samo za plato, drugega pa za HDD. Vedi da diski požrejo na trenutke menda do 80W. Kar pomeni da če boš svoj disk ali 2 in CD-rome + Ventilatorje priklopil na dodaten napajalnik, potem si zmagal.

Tic ::

Ja, jst morem povecat moc na +3.3 na pa na 12v. To pa nima nobene medsebojne povezave! RIGHT? RIGHT! :D
persona civitas ;>

Sergio ::

Wrong.

Drugi napajalnik daš gor zato, da diski ne obremenjujejo 12 pa 5 V linije prvega napajalca. Torej ima, posledično, neresnično, a vseeno, prvi napajalec "več moči" na 12 V liniji.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Tic ::

Sam ti 12v linija NC NE POMAGA!
persona civitas ;>

Mr.B ::

V glavnem , drugi napajalnik je uporaben le za ventilatorje , in razne dodtake , ki s prvim , razen kake mase ne smejo imeti nič skupnega !

Imaš napajalnik , na katerega priklučiš plato in 5V na diske in podobno . 12V iz drugega pa uporabiš za ventilatorje , ter napajanje 12V za diske. Seveda ne pozabi imeti skupne mase "črne žice". Nikar si ne omisli , da boš z enim napajal diske z drugim pa diske. Seveda v nobenem primeru si tudi ne omisli , da da bi kar direkt rdeče oz. rumene, oz violčne , oz oranžne , oz .... , vezal skupi. In to tudi v primeru identičnih napajalnikov iste serije , itd. Edino kar lahko imata skupnega je triger da vključi še drugi napajalnik.

Zakaj pa ne moreš kar direktno povezati skupaj žic , ja pa vzrok v tem da napajalnik nima prvič identićnih izhodnih napetosti , in se spreminjajo različno tudi od obremenitve in seveda to je pa tudi specifično od napajalnika samega. Ker če so napetosti različne se morejo ti različni potencialni nekje izničiti , seveda ne želi si , da bi se to zgodilo ne na napajalniku in ne na plati. Isto bi bilo z diski , če bi imel za diske en napajalnik , in za plato drugi napajalnik. Sicer je odvisno od diska ampak če hočeš tvegati pač upaj da je buffer "tisti ki sje vmesni člen med 80pinskim kablom in diskom" na disku nekako tako narjen da je napetost ki jo daje ven neodvisna od 5V napajanja , kar sicer tudi je , ampak jaz se nebi igral. Sploh pa bi bilo zanimivo kaj bi se zgodilo če bi en od napajalnikov crknu, itd....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Pardon za pozen odgovor. Full mam enga dela.

Vezava vecih napajalnikov v isti sistem naceloma ni dobra ideja.
Vsaj navadnih napajalnikov, ki nimajo posebnih sinhronizacijskih signalov ne.

Če vežeš dva napajalnika vzporedno, se ti lahko zgodi to, da ti praktično celotna obremenitev "visi" na tistem napajalniku, ki ima naštelano majčkeno višjo izhodno napetost. Tako da se ti ta napajalnik ves čas pregreva in drugi napajalnik dobi polno obremenitev šele, ko prvi napajalnik dokončno "poklekne".

Poleg tega je težko tak par pripravit do tega, da se zaštartata istočasno ob vklopu. Če napajalnik v trnutku vklopa zazna prehudo obremenitev, ga bo interna zaščita v trenutku odklopila.

Če torej dva napajalnika napajata veliko breme, ga morata "dvigniti" istočasno, drugače bo vsak zase obupal in se izklopil.

ATX napajalniki so tako zasnovani, da nujno potrebujejo določeno breme predvsem na 3.3V veji in 5V veji. Če torej z enim napajalnikom napajaš samo par HDDjev in CDROM se ti zna zgoditi, da napetosti sploh ne bodo prave, saj te stvari skorajda ne žgejo nič na 5V, na 3.3V pa sploh ne.

Poleg tega je tu tudi problem trenutka vklopa. Te stvari imajo neke limite glede zaporedja priklopa napetosti in časovni zamik med napajanjem plate in diska lahko povzroči čudne stvari.

Če bi že moral, bi vzel dva enaka napajalnika in ju POSEBEJ predelal, da lahko delata vzporedno.

V osnovi to pomeni, da bi interno regulacijo napetosti prvega (master) napajalca speljal še v drugega.
Sploh pa bi prej raje pobrskal po odpadu za kakimi napajalci za recimo poštno mašinerijo, ki znajo imeti solidne moči in dostikrat podpirajo hot-swap in paralelno delo, pa še v luštnih škatlah so. Malo igranja z žicami in bi dobil mega napajalnik...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Tic ::

Okej.. vidm da tle ni resitve..:'(


Dej vec povej o:
Sploh pa bi prej raje pobrskal po odpadu za kakimi napajalci za recimo poštno mašinerijo, ki znajo imeti solidne moči in dostikrat podpirajo hot-swap in paralelno delo, pa še v luštnih škatlah so. Malo igranja z žicami in bi dobil mega napajalnik...


:D
persona civitas ;>

Brane2 ::

Kaj naj več povem ?

Samo pravim, da imajo profi sistemi, ki jih lahko vidiš na telekomu itd vgrajene v omarah, zelo zanimive napajalnike. Predvsem zato, ker so dostikrat ti napajalniki hot-swappable, ker so vgrajeni v svojem racku, ker imajo dodatno filtriranje.

Jasno, na odpadu/bolšjaku težko vprašaš za točno ime modela in še manj če lahko naročiš kako robo :D .

Treba je pač periodično šnofat okrog in prepoznat dobro stva, ko jo vidiš...

Tic ::

huh. pol odpade...
sam nevem kaj cm kupt. Pa vse je tko dragoo :'(
persona civitas ;>

DSmidgy ::

Sploh ne vem zakaj rabiš močnejši napajalnik. Če ti s sedanjim sistem normalno deluje, ti bo z močnejšim deloval isto.
Primer: imaš 250W in 500W napajalnik in na njiju priključen računalnik, ki porabi 200W moči (250W je zato, da pokrije občasne večje zahteve po moči posameznih komponent). Pri napajalec recino porabi 10W za svoje delovanje (gretje), močnejši pa 20W. Tako da se pri 250W porabi 210W, pri 500W pa 220W. 500W ne pomeni da ti v računalnik prispeva 500W moči, to pomeni samo da jo se sposoben prispevati, kar pa z 250W ni mogoče. Edina razlika med tema dvema napajalnikoma je (če imaš rač. ki porabi 200W) je, da se ti bo 500W bolj grel, računalnik bo pa deloval isto hitro. Kot pri avtu. Če imaš avtomobila z isto težo in ima en 50kW eden pa 100kW motor je razlika v tem (poleg razlike v pospeških) da gre avto z 50kW motorjem samo 130km/h, tisti z 100kW pa gre tudi lahko 130km/h lahko pa tudi več, kar pa šibkejši ne more. To ne pomeni, da se z 100kW motorjem ne moreš peljati 130km/h.

ferdo ::

DSmidgy: maš res!

Brane2: Treba je pač periodično šnofat okrog in prepoznat dobro stva, ko jo vidiš... ->

->si ti že kej prešnofu okol, mene zanima če obstaja kakšen MOD na to temo? Pomoje še koga to zanima.... mislim SMRTNO resno.;(( >:D LepPozdrav
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Tic ::

DSmidgy: ja, rabim mocneje...
mism da mi to zafrkawa da nemorem navit sys bolj...

AXp 1600+@cca 1800mhz
(milsm da fsb cca 185)
radeon 8500le @312/312 :'( @vodno
+venti+druge kompnente
persona civitas ;>

morphling1 ::

Tic , ti ne veš zakaj ne moreš več navit, ampak zaradi napajalniko to sigurno ni. Razen če nisi zdaj na 250W napajalcu.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

ferdo ::

ja Tic bi rd še BOLJ naviu:)

tic?...kaj pa tekoči dušik?:D joke:D
jah pomoje neboš mogu kej več iztisnt iz tega kar si do sedaj.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

DSmidgy ::

Navit se ponavadi ne da bolj zato, ker se sistem pregreva (integrirana vezja delujejo normalno samo do neke temperatute, potem pa postanejo nestabilna), ne pa zato ker imaš prešvoh napajalnik.

Neo32 ::

Vrjetno je tole Brane 2 imu v mislih, huda zadeva 420W, cena je pa okol 500 zelencev.

Neo32 (c)

Tic ::

Mah... mene zdej use neki jebe. Total. Zdej nimam nc navito, k je neki narobe... Tko da cakam novo ohisje pol pa use se 1x vn in not in se vodno za chipset ter procesor, nou hladilnik, voltmod ram in proc in kisto pelat k morphu :) Ce pa pol ne stisne vn enih 11k 3dmarkou gre pa use u smeti, k tok bi ze mogu dobit. Res pa da je da mam grafo zjebano:D

Pa se hladilik za rame dobim... tko, bakrena ploscica 5mm in na eni strani graviran napis KINGMAX DDR 400, na druk strani pa |||||||||||
Kao rebra :]
persona civitas ;>

ferdo ::

kaj..?
kaj ti bo novo ohišje pr navijanju?
kako si meu prej uštimane zadeve in ti je laufalo -> kaj si pa naredu da se ti je vse sfukalo?...kaj ti šteka?
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Tic ::

Ma zdej mam use na hojladri:D
To more bit urejeno...use je razmetano. Pol bo bols. Aja, ferdo, k sva se po telefonu menila...
Kdo ti naredi un napajalc k si reku, pa kok kesa? Pa se ce lahko naredi iz plexija? Dej mal povej:D
persona civitas ;>

simonsi ::

Kaj pa če bi imel en AT pa EN ATX napajalc, vsak zase nič med seboj povezana, popolnoma samostojna itn.
AT bi imel (200W) za diske, cd-rome, vente, ATX (250W) pa za plato in procesor.
Pa vsakega posebej bi vžgal. Najprej AT, pol pa še ATX.
A bi to delovalo, ker mislim to narest?

Brane2 ::

Preberi moj odgovor zgoraj...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Enermax izdal napajalnik z 1000W (1kW) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
648568 (7335) TribesMan
»

2x ATX: brez releja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
192116 (1835) Azrael
»

moč napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181726 (1524) jest10
»

Kako pogledati, kako obremenjen je napajalnik?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
363363 (2597) Mr.B
»

Pokadilo plato ABIT BH6 - zakaj?

Oddelek: Strojna oprema
131640 (1164) Gre^gor

Več podobnih tem