» »

Pravilna razdelitev diska

Pravilna razdelitev diska

Grizzly ::

Brskam po raznih forumih glede particioniranja in vidim, da vsak pove drugače. Zato me zanima kakšna je v mojem primeru prava razdelitev diska.

Pred leti, ko sm kupil računalnik, sm predvideval, da bom uporabljal samo windowse, zato so mi naredili 1 primarno in 1 razširjeno particijo. Potem sm si omislil še linuxe in sm naredil v razširjeni particiji več logičnih pogonov in enega naložil linux (ext3 + swap particija, torej 2 particiji).

Zdaj pa mi je disk ratal premajhen in sm ga zamenjal z večjim. Ker particioniranja nism vešč, sm disk razdelil podobno kot prej: primarna (windows), extended (ext4 in swap), primarna (podatki).
Opazil pa sm, da s spreminjanjem (recimo če izbrišem in ponovno ustvarim) 2. primarne particije (za podatke) poškodujem ext4 logično particijo in sm zaradi tega moral ponovno nameščat linux.

Zdaj me pa zanima kdaj razširjena particija (in logični pogoni) in kdaj primarna? Trenutno uporabljam GRUB2 bootloader in imam linux nameščen v logičnem pogonu. Nekje pa sem prebral, da bi moral biti vsak OS nameščen na svoji primarni particiji. Kako je zdaj s tem? Ne bi rad že jutri popravljal particije ker sm danes naredil napako, zato vprašam kakšne je pravilna razdelitev.

SasoS ::

Klasična particijska tabela podpira samo 4 particije. Ker je to že pred (dolgim) časom postalo precej premalo so si izmislili razširjene particije in logične pogone (dejansko gre pa samo za verižno razdelitev, na začetku extended particije je nova particijska tabela, ki definira logične pogone, v glavni tabeli pa je samo zapisana celotna extended particija, ki zaobjame vse logične pogone). Dodatno stvar zakomplicirajo MS operacijski sistemi, ki tradicionalno potrebujejo primarno particijo za bootanje. Linuxu je bolj kot ne vseeno kje je...

Ne vem sicer če je nujno, ampak sam vedno naredim extended particijo na koncu. Za začetku torej primarne (vsaj eno če imaš MS operacijski sistem) in nato zadnja četrta extended. Za dodatne diske v Windowsih ni potrebno da so primarne particije, so lahko vse združene v extended.

V tvojem primeru bi ti priporočal, da narediš eno primarno particijo za C: in eno extended v katero zbašeš linux (2 ali 3 logične pogone) in dodatni data disk za Winse...

jype ::

Že dolgo časa se uporablja paradigma, da je vse na eni sami particiji (torej narediš le dve, če imaš dva operacijska sistema).

Swap lahko urediš z datoteko.

mailer ::

Imam zunanji 1TB disk, ki ga želim razdelit na 4 particije. Ponuja mi možnost primarna, podaljšana. Potem lahko ustvarim še logične pogone, itd. Na prejšnjem zunanjem disku 500gb imam ustvarjeni dve primarni particiji. Je sploh kakšna rezlika med primarno in podaljšano particijo. Kakšno vezo imajo potem logični pogoni? zdaj sem ustvaril eno particijo in potem na njej 4 logične pogone? Rabim nasvet oz če je sploh kje razlika. Na disku bodo multimedijske vsebine, filmi, glasba, slike,...

sese12 ::

Za kaj sploh rabiš particije na zunanjem disku ?

dronyx ::

jype je izjavil:

Že dolgo časa se uporablja paradigma, da je vse na eni sami particiji (torej narediš le dve, če imaš dva operacijska sistema).

Dve particiji tudi če imaš en OS sta lahko prednost. OS in vse programe daš na eno particijo, podatke in uporabniške profile pa imaš na drugi. Potem narediš image ("ghost") c: particije z OS in shraniš na drugo particijo, kjer so podatki. Če gre kaj narobe, ali se ti ne ljubi ukvarjati z razkuževanjem virusa, potem samo povoziš sistemsko particijo in delaš naprej. Če imaš vse na eni particiji moraš pa najprej skopirati vse podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba logične particije v primarno

Oddelek: Strojna oprema
202519 (2180) BlaY0
»

XP vpr. glede izdelave particij!

Oddelek: Operacijski sistemi
112025 (1798) frajer1
»

Partricije ter win XP in RH9

Oddelek: Operacijski sistemi
181207 (1041) DixieFlatline
»

Problem s particijami.

Oddelek: Pomoč in nasveti
101325 (1196) vojkoz
»

Zakaj ne morem narediti več kot štiri particije?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81254 (1077) bastadu

Več podobnih tem