» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
36 / 168
»»

DixieFlatline ::

Kako je z vidnim kotom pri lcdjih, je res, da so lcdji namenjeni samo 1 uporabniku,ki sedi tik pred ekranom?
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

flipflop ::

Ne.

Alexius Heristalski ::

mimax, boš preizkusil tudi Sony HX93? Me zanima, če kaj boljši od HS93, saj ima malo boljše specifikacije.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

mimax ::

HX93 = HS93 z zvočniki

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

mimax ::

Ne vem zagotovo, toda HX93 verjetno ne bom preizkusil.

Preizkusil bom HS93, ki je v osnovi isti, le da nima integriranih zvočnikov, ki jih jaz res ne potrebujem. Po prvem vtisu je slika lepa, le za odzivni čas nisem čisto prepričan, da mi ustreza.

Preizkusil bom tudi HS 94 P (P = X-Black panel). Po prvem vtisu je odboj svetlobe prevelik, vidni kot manjši, črna barva preveč prevladuje, pa tudi pri njej ne doseže pravega odtenka. (lahko je bil seveda samo nastavljen na prevelik kontrast in premalo svetilnost, toda odboj svetlobe je še vedno tak, da ga je najboljše imeti vkleti brez luči).

Zelo bi bilo lepo, ko bi obstajala kaka HS94 ''ne P'' verzija, na kateri bi brez motečega odboja svetlobe lahko preizkusil tisti slavni 12 ms odzivni čas.

Sploh pa je zame glavna prioriteta sedaj odločanje o komponentah sistema. Ko ga bom dobil se stavljenega po svojem okusu, se bom šele spustil v lov za LCD-jem, da ga bom imel vsaj kje pošteno preizkusiti.

th4 ::

Pozdravljeni, mene pa zanima ce ve kdo kaj vec o Lg-jovem L1730P je vreden nakupa za 97.000sit pri comtronu,predvsem me zanima kako se na njem obnesejo igre in predvajanje filmov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: th4 ()

marjans ::

HX93 = HS93 z zvočniki

Ne bo povsem držalo. HX93 ima tudi DVI vhod (2 analog + DVI, torej skupno 3 vhodi). Dodatna velika razlika je tudi v svetilnosti. HS93 ima 250 cd/m2, HX93 pa 450 cd/m2 z možnostjo avtomatske prilagoditve svetilnosti trenutni svetlobi v prostoru - zelo dobra in koristna opcija!. Kako je s samo LCD matrico ne vem, lahko da je pri obeh modelih enaka.

Iz vsega tega tudi izhaja namembnost monitorja:
HS93 = home/budget (brez zvočnikov, brez DVI, manjša svetilnost)
HX93 = "profesionalna" uporaba (DVI, velika svetlinost, prilagajanje svetilnosti, vgrajeni zvočniki) - predvsem za tiste ki potrebujejo kvalitetno sliko s kvalitetnim prikazom barv, je pa manj primeren za strastne gamerje (s pozornim pogledom se vidi ghosting)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marjans ()

mimax ::

Pa res! HS93 potem zame sploh ne pride v poštev, ker hočem imeti DVI vhod. Hvala Marjans!

Vidim, da ima HX93 tudi malo večji kontrast (800:1 proti 700:1).

Ali sta še tisti preostali dve verziji X93 in S93 potem samo za poslovno uporabo?

marjans ::

mimax,

ne vem za kašne namene (primarno) iščeš monitor, ampak iz postov se da sklepati da iščeš nekaj z DVI in (lahko) brez zvočnikov. Poglej še tudi monitor HP (compaq) L1825. Ta je sicer že malo starejši model in 18 palčni, vendar so ga imeli (še imajo?) v akciji v BOF-u za okoli 110 kSIT.
V osnovi je to poslovni model (brez zvočnikov, tanek rob, pivot, nastavljiv po višini, naklonu in zasuk levo-desno, DVI - zraven dobiš tudi kabel). S tem monitorjem delam že prek 1 leto in imam samo pohvalne besede zanj. Pred dvema tednoma sem dobil za testiranje Sony HS94P in sem ga imel side-by-side z L1825. Sony me je tukaj popolnoma razočaral, čeprav bi naj bil specifikacijah odličen monitor. x-black tehnologija ("zrcalna" sprednja stran in "filtri" za ustvarjanje "prave" črne barve) so še mogoče prebavljivi, vendar pa TN+film LCD matrika razočara. Monitor je zelo (glede na velikost preveč!) občutljiv na vertikalni kot gledanja. Praktično ne moreš najti pogleda, kjer ne bil bil zgornji del monitorja občutno(!!) temnejši od spodnjega. Očitno se pri 19 palčnikih še vedno najbolje odnesejo IPS ali MVA/PVA matrike (kvalitetne barve, koti, relativno slabši odzivni časi). Mislim da za ceno HS94P lahko dobiš kaj boljšega ali enako kvaliteto za manj denarja.

Ko smo že pri HP L1825 še to: HP je zelo skop pri specifikacijah. Praktično ne moreš izvedeti kontrasta, svetilnosti, odzivnih časov, tipa matrike ... Za ta maonitor bi naj veljalo 400:1, 250cd/m2, 25ms, tip matrike pa je skrivnost, ki me osebno najbolj bega. Ni je mogoče ugotoviti na podlagi "karakterističnih" slabosti posameznih tipov. TN+film definitivno ni, ker ni odvisen od vertikalnega kota. Mogoče je IPS, vendar nima značilne "vijolične slike" pri kotih blizu 90 stopinj, je pa tudi z zelo zelo nizkim ghostingom, kar se nekako ne sklada z MVA/PVA matricami.
Če primerjam odzivne čase med L1825 in HX93 (oba monitorja uporabljam vsakodnevno) ima L1825 občutno manjšega. Če ne potrebuješ zvočnikov si oglej tudi tega HP-ja, sploh ker je cena ugodna.

alum ::

no mene pa zanima naslednje...katerega od spodaj navedenih monitorjev mi najbolj priporocate...rad bi se odlocil za kakovosten monitor, saj pred racunalnikom prezivim kar nekaj casa...nisem strastni igralcar, je pa res, da kar veliko gledam filme...prav tako me zanima na katere karakteristike moram pazit (svetilnost, kontrast, odzivni cas, DVI, ...)... zanima me, katere bi bile zame pomembnejse, saj se bom najverjetneje moral odlociti za kompromis med njimi (za monitor sem priprvljen odsteti okrog 130k)...

torej, nekaj monitorjev, ki so potencialni kandidati (ce ima kdo kaksne izkusnje z njimi, bom vesel vsakrsne informacije):

Samsung SyncMaster LCD 910T 19" (moti me predvsem odzivni cas)
Philips LCD monitor 190S5FS 19" (brez DVI vhoda)
Sony LCD monitor S93B 19" (odzivni cas 25ms, brez DVI vhoda)


lp, wakum

PhotoBlaz ::

Poglej se Neovo F-419, jaz sem super zadovoljen z njim, ima ga pa BOF in Anni(uradni zastopnik).
Mrtve pike po 1 tednu se ni, ghostinga se ne vidi, samo pri ta crni temi od slo-tech-a ko scrolas se crke ne-smooth scrolajo ;)
Dejte povedat ce ostali tudi opazite to. (BTW samo pri slo-techu sem to opazil)

mimax ::

Hvala za informacijo, marjans.

Monitor bi potreboval za delo (kvalitetne barve) in igre (primeren odzivni čas).
Pred računalnikov lahko prebijem le po nekaj ur na dan oz. veliko več po potrebi. Zelo pogosto delam z urejevalniki besedila, excelom ter brskam po internetu. Filme gledam v rednih razmakih, igrice pa ponavadi zelo strastno igram ob izidu kakega zanimivega naslova.
Tako kot wakum bi tudi jaz želel kakovostni monitor, vendar sem zanj pripravljen odšteti več, do 200k SIT.
Za LCD sem se odločil zato, ker me osveževanje na CRT rahlo moti (utruja oči), za 19'' velikost pa zato ker resolucija 1280×1024 na 17'' zame pomeni predrobne črke. 1280×1024 na 19'' LCD monitorju bi tako verjetno še najbolje ustrezalo mojih očem.

V zvezi s tem me zanima, kakšna je priporočena resolucija na 18'' monitorju?
Kar se tiče občutljivosti na vertikalni kot gledanja, lahko pri Sony-ju HS94P tudi jaz potrdim, da slika nenavadno hitro postane temna, če nisi na optimalnem položaju pred zaslonom. Že ko so bili v vrsti v BOF-u, si lahko takoj vedel kateri je že samo po tem, da je bil prikaz na zaslonu najbolj črn.

mimax

___________________
EDIT:
Pogosto berem daljše tekste na zaslonu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

marjans ::

mimax

18 pačni imajo enako ločljivost kot 17 in 19, torej 1280x1024 in je pač nekaj vmesnega med 17 in 19 (nekako izgleda, da so proizvajalci sedaj opustili to dimenzijo), je pa za to ločljivost čisto primerna velikost (črke niso premale).

Glede na želje (barve in hiter odzivni čas) pojdi pogledat HP L1825. Od vseh modelov ki jih poznam iz dela v živo, ta model najbolj ustreza tvojim potrebam. Pa še nekaj: nikoli ne verjami specifikacijam glede odzivnega časa. vedno si oglej monitor in kako zadeva "deluje v živo". Specifikacije glede odzivnega časa so lahko zelo zavajujoče. Npr. nek monitor ima lahko za črno-belo kombinacijo odzivni čas 8 ms, medtem ko ima za večino ostalih preklopov (črno-sivo) tudi prek 80 ms. Seveda bo proizvajalec tak monitor deklariral kot 8 ms. Nek drug monitor pa ima lahko deklarirani odzivni čas 25ms, vendar v nobenem primeru ne preseže 40 ms. Pri prvem monitorju bo v realnih okoliščinah ghostih veliko večji kot pri drugem, čeprav ima drugi 3 x slabše specifikacije kot prvi.

Torej izberi si 3-4 modele, ki ti po "papirnatih" specifikacijah in designu ustrezajo, potem jih pa poglej v živo, če se da tudi side-by-side.

Clone ::

Baterija!

Jaz bi pogledal še 710T, za 103k SIT, drugače bi se pa za 710N odloču, sicerje 172X lepši in vse samo veliko uporabnikov je potožilo nad mrtvimi pikami.

Clone ::

Evo tukaj je pa še en review:

KLIK

VASkO ::

bi lahko kdo napisal, kaj so poglavitni minusi/plusi razlicnih panelov (IPS, TN film, MVA/PVA)? ker s teh 36 strani se to ze tezko razloci. ce se komu da. recimo za igre bi naj bili najboljsi TN film LCDji, pol IPS, pol pa MVA/PVA koliko sem razbral s teh postov.

kdo pa je izdelovalec Hydis 20ms oz. kaj je to za ena tehnologija in v katerih modelih je uporabljen ta zaslon?

ima kdo od vas slucajno BenQ FP937s ali ViewSonic VX912 ali pa je katerega od teh dveh testiral? Kaksne so ugotovitve?

JohnyB ::

Clone maš prov...

No jest sm kupu za 90k 710N, res da nima DVI (pač na računa manjše cene) ma pa 600:1 kontrasta, 300 svetilnost in 12ms odziven čas. Pač za ta denar vredu monitor, čeprav sm gledov da bi se splačal gotovo tud LG 1730B, katerega pa po izjavi prodajalca, ki naj bi preveru v Comtronu, ni za dobit!!! No vsaj takrt ko sm spraševov.

p.s. so mi pa mogl menat tapruga 710N, 5 črnih pik;( na menjavo sm pa čakov se mi zdi cel mesec, ker uvozniki, Avtera in LanCom naročajo po cca 3 monitorje, pa še ti koj gredo....ma ni za govort....kake fore majo
Apple iMac

marjans ::

VASkO,

posamezne tehnologije LCD-jev in njihove karakteristične lastnosti so na http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/lcd-guide.html. Sicer je ta link že bil enkrat objavljen v tej temi, si zaradi obsega zasluži ponovno objavo.

Clone ::

Hmm.

JohnnyB
To pa sux da si mu tolk mrtvih pik, obenem si pa imel srečo da si jih imel tolk, če bi imel 2 mislim da ti ga sploh nebi zamenjali. Meni sta se zdela 710T/N enaka cena je bila 5k višja za T model, zato sem ga vzel če imam že na kartici DVI vhod, vendar ne opazim razlike, edino kar je eni treba naštimavat slike.


Glede IPS, TN film, MVA/PVA, pa mislim da je že nekdo napisal. Ne vem kaj ima Samsungov 173P TPS al iNT ali nevemkaj, ampak vidni kot in barve so odlične proti mojem 710T, če pa sem takrat prav razumel je pa pa slabosti tega odzivni čas.

hrcek ::

Ja tudi jst se zanimam za nakup 710T in me zanime ce kdo uporablja ta monitor za obdelavo fotografij ter kako se obnese. Sliko ima bolso 173p sam moti me odzivni cas ker bom vcasih tut ksn spil odigrov al pa film pogledu.

Drgac sm pa gledu LG1920P pa se mi zdi da ma samsung bl zive barve8-) .
LP:))
->hrcek

JACK1 ::

ZDRAVO!
Jaz pa bi vprašal kaj je najbolj pomembno pri LCD ko ga kopuješ?
Kakšne mora imeti tehniške lastnosti?
Predvsem pa ga bom uporabljal za igranje igric,gledanje filmov...
TUKAJ PA JE LG LCD 19" L1915S Ali je ta vredu monitor? Za LCD bi pa največ odštel okoli 100k.

HVALA ZA ODGOVORE.


LP

hrcek ::

Oj!
Za igrice ti priporocam samsung 710T res se vidi vse lepo in cisto, filmi delajo super cena je pa 105k v bofu (Upam da se vedno):D , pa se DVI ma pa pivot text se vidi vec kot odlicno nobenega sivega robu okrog crk, mene je ocaru v razredu za igre in filme sam ko sm dau pa eno slikco gor je pa obraz zenske na rdec potegnil medtem ko je 173p in 193p delo opravil odlicno z sliko. Zdi pa se mi da so za rdeckasto sliko krive nastavitve in neinstalirani programcki od samsunga:\ (ima se kdo take izkusnje s tem LCD-jem).

tut ocene testov so dobre (nekaj postov nazaj je link)!
LP
->hrcek

Clone ::

Meni se na 710T ne zdijo slike nič rdečkaste, na začetku se je edino treba malo poigrati z nastavitvami, predvsem brgihtness in contrast ki se mi zdita malo premočna. Drugače pa vredu slika.

ajagodnik ::

Živjo,

trenutno imam 17" LG 1720B, ki pa bi ga prodal in nabavil kaj večjega. Moniter velja za dober nakup in sem zadovoljen z njim. Pri odločanju za novega pa ne vem, za katerega bi se odločil, da ne bi pristal "na slabšem".
Imel bi DVI.

Skratka kot lg1720B samo 19".


LP

mcrastur ::

daj ce ma kdo da LG LCD 19" L1915S naj kaj pove kako se obnese ....
ker to je ful pocen...pri pc domu se ga dobi za 76.800+DDV

kopar ::

A ima kdo kakšne izkušnje s Sony SDM-HS94PS/B
Kako se obnese kaj za igranje, gledanje filmov, ali bi bil boljši nakup Samsung 193P???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kopar ()

PhotoBlaz ::

Mene osebno LG 1915 ni navdusil ko sem gledal njegovo sliko (moram pa se pripisati, da mogoce ni bil dobro nastavljen).

Neovo 419 katerega imam je neprecenljivo bolj kvaliteten.

Še to me zanima, po priblizno koliko dni od nakupa so se vam začele pojavljati mrtve pike?
(za enkrat se nimam nobene, pa vsak dan gledam ce je kaka-prava mora) HAHA:))

JohnyB ::

Men so se pojavkle pike cca 10 dni po nakupu, pa še to sm slučajn opazu, ker je bla čez ikona My C.

Sm odpru Pinnecle in ko sm hotu odpret video za obdelavo sm opazu v okencu za odpiranje, LEPO črno črto ;(

Ja ko sm pa novga dobu, sm pa skoz bulu...8-)
Apple iMac

ajagodnik ::

Kaj svetujete lg 1930P ali lg 1920P?

Hvala

AtaStrumf ::

Veste kaj sem jaz ugotovil. Zakaj bi sploh moral izbirati med CRT in LCD, če pa ima že vsaka grafična kartica DVI in D-SUB izhod in CRT že imam. Kupim še en standarden 17" LCD obdržim 19" SAMSUNG-a 959 NF, ki ga itak ne bi mogel prodati niti za 40k, čeprav sem dal zanj 90k dobri dve leti nazaj. LCD bi imel za internet in ostalo 2D delo, za kar je tudi nek standarden 17" LCD za cca 70k čist dovolj dober in ker to delam itak veliko večino časa, tako da bom prišparal oči, za špile in filme bom pa še naprej uporabljal CRT, pa še opcija mi je, da:

A) Kupim en relativno đabe računalnik in ga imam za net, loadanje 24/7 in seveda tiho delovanje in ga priklopim na LCD, CRT in drago grafično, CPU itd pa imam za špile in filme in jim s tem podaljšam življensko dobo (komponentam ne filmom :D).

B) Imam dva zaslona, torej 2x delovna površina

C) Če imam 2 monitorja imam lahko torej 2 računalnika brez kakših dragih preklopnikov (glej točko A - OK neki LCD-ji imajo več vhodov, ampak to se spet plača) se da par stvari dost lepš delat kot na enem :D in to za relativno mal extra keša (50k za en običan Athlon XP sistemček) pa še elektriko prišparam, če laufam 24/7 bistveno švohnejši sistem in LCD.

Evo to je to. To bom jaz naredil in si povečal storilnost, ne bom kompliciral z nekim idealnim LCD-jem, ki ga v bistvu še ni to vse za isti keš kot če bi prodal CRT in dodal za en mal boljši 17" LCD.

Zgodovina sprememb…

AtaStrumf ::

Aja, kaj pravite na Samsung-a SyncMaster LCD 710V 17" za 74k in na NEOVO F417 za 73k v Mlacomu?

JohnyB ::

Vzem Samsunga!
Apple iMac

PhotoBlaz ::

Poglej pa se odloči...druge ni!
Pa sporoči potem odločitev ;)

Sebastian ::

@Ajagodnik, daj malo bolj opiši svoj monitor LG 1920, ker je meni zelo všeč, zaradi slike pa nisem prepričan da je to to. Je res temnejša kot pri ostalih? Kaj pa kot gledanja itd itd? Zakaj ti je pa premajhen, zaradi resolucije in posledično majhnih ikon in pisav? Hvala!

Sebastian ::

Napaka - mislil sem na LG1720!

ajagodnik ::

imam l1710b, ni mi ravno premajhen, bi pa enege večjega po možnosti z 8-bit in ne 6-bit, zaradi boljših barv...samo ne vem kateri bi bil takšen,

martel ::

sony S73H 16ms,500kontr., 250cd/ za 88.000 se splača?. PA zanima me še če je velik razlike če ima DVI in če ne ta model ga nima....ima kdo kakšne izkušnje z temu modelu....je pa cenovno ugoden....


.........
.........

AtaStrumf ::

DVI ti da lepšo čistejšo sliko, samo ga za zdaj ne dajejo v vstopne modele.

martel ::

P se ful pozna Z in brez DVija, kaj meniš o temu monitorju sony je dober nakup za ta denar?
.........

AtaStrumf ::

Baje se kar pozna če si bolj občutljive sorte, ampak osebno nimam kaj dosti izkušenj. Vedi pa, da ime SONY še ne zagotavlja dobrega LCD-ja. Mislim, da imajo v Big Bangu eno akcijo za Samsung 172X za dobrih 70k. Sej je bilo na teh letakih, ki jih nosijo v nabiralnike. Čist tako če koga zanima.

Za foro sem šel pogledat ene Philips 15" LCD-je, ki jih imamo na faxu v knjižnjici. BRUH, tega še zastonj nočem. Upam, da so 17" vstopni modeli kaj boljši. Doma bojo verjetno kupili Samsung-a 710V, samo je za tamalga in sem jim rekel, da je mal glupo to, drago pa samo vstopni model za EDINI zaslon, ampak so se že odločili v svojih glavah, tako da moje prepričevanje ne bo nič pomagalo. Itak ni moj denar, tako da če hočjo s svojim denarjem na slepo kupovat pa naj. Če bo OK, pol bom mogoče tudi jaz nabavil, če pa ne pa škoda za njih. Jaz bi raje vzel 17" CRT za 30k pa ostalo porabil za nadgradit kaj drugega kar nadgradnjo bistveno bolj potrebuje, ampak saj veste kako je to, ko se nekdo ODLOČI.

Bom poročal kako je s tem modelom ko ga dobimo.

Zgodovina sprememb…

Sebastian ::

Po obsežnem testu v Monitorju, ki nažalost vseeno ni zajel nekaterih firm in modelov lcd (neovo, itd...) je med 17-colarji presenetljivo zmagal LG1730P, in to pred Samsungom 173P. Če je slika res tako dobra, sploh pa za tako ceno, pa še dvi ima, je to to. Med 19-colarji je povedel NEC oznake ne vem več. Se splača pogledat v revijo!

VASkO ::

mogoce NEC 1960NXi

ajagodnik ::

evo, imam l1930P,
super zadeva, barve so dobre, kontrast zelo dober, prehod iz 16ms (l17010B) na 25ms (marketingško 12ms) se malo pozna, ni pa hudega. Je pa zaenkrat še na VGA priključek, na DVI bo ziher super, ker je bila že pri l1710b velika razlika v ostrini in barvah med vga in dvi priklopom.

so pa prodajalci v comtr** rekli, da ga "morajo" tržiti kot 12ms, čeprav je 25ms. hmm...

LP

Sebastian ::

Ne me držat za besedo glede oznak, tiste revije nimam doma, bi moral še enkrat pogledat. Mislim, da je bil LG 1930 nekoliko slabše ocenjen kot LG 1730. NEC je pa bil neki accusync...? Revijo torej v roke. P.S. Kje sploh imajo NEC-a??

Wolverine ::

Acord
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)

mcrastur ::

19" LCD NEC Accusync 92VM

Ločljivost: 1028x1024
Kotna vidljivost: 170/170
Kontrast: 700:1
Svetilnost: 260cd/m2
Zvočniki, srebrno črna linija
Cena: 105.600

amm... ma kdo tega? kaksn je??

AtaStrumf ::

Na Tom's Hardware so LG 1720B dali nagrado kot best entry level in Samsungu 710T kot best multy use.

HitriPepe ::

Jaz mam tega NEC-a 19" Accusync 91vm in morem povedat da sem več kot zadovoljen z njim.

Vglavnem kolikor sem jaz gledal LCD ima ta NEC daleč najbolšo belo barvo, ki je resnično bela in tudi z črno nima
nevem kakšnih problemov.

Slika v igrah je v nulo, se pa vidi malo ghosta pri strejačinah, ampak jaz ga ne opazim več (zgleda da se navadiš).
Pri gredanju filmov tud nisem opazil nekih posebnosti.

Res pa je da nima DVI, ampak jaz ga ne pogrešam, saj slika lepša kot je, že skor ne more bit. Ima seveda tud 3 leta garancije,
nimam pa nobenga mrtvega piksla, pa upam da tud ne bo.

Imel sem še tudi IIyamo 19" , pa sem jo rajši prodal, ker je blo dost slabša slika, predvsem bela barva ni bla glih bela ampak bolj drap,
je pa res da je bil odzivni čas nekoliko boljši.
www.STROJI.NET

Dead_Eye ::

ataštrumf: uni v bigbangu je 152x in ne 172x nažalost :)

drugače pa mene zanima če je na LG 1915 res toliko manj ghostinga kot na 1930 naprimer.
The one and only

Sebastian ::

Prosim, če mi kdo pove, katere 19" LCD so testirali v pcformatu in kaj je test pokazal!

Je zgoraj omenjeni nec accusync na voljo samo prek spleta? Rad bi ga videl v živo, nekam majhen vidni kot piše da ima...
Kaj pa neovo 19"? Za podobno ceno je pri anniju?
««
36 / 168
»»