» »

Izdelava domačega Ruterja

Izdelava domačega Ruterja

B-king ::

Pozdravljeni!

Ker se mi velikokrat v domačem omrežju pojavlja težava s hitrostjo prenosa velikih datotek iz enega računalnika na drugega (FTP-FTP), me zanima če je mooče kakorkoli narediti domačo ruter postajo oziroma nekakčen WI-FI server. Zanima me iz stališča, ker so večinoma Rooterji, ki podpirajo velike hitrosti prenosa večinoma zelo dragi.
V mislih sem imem star AMD seprom 2800+ 100GB diska, v katerega bi vgradil 3-5 mrežnih kartic po 1Gb prenosa. Mašino bi poganjal linux sistem (Kubuntu). Do sedaj bi bila ta stvar izvedljiva.
- Zanima me, ali obstaja kakšna kvalitetna notranja rooter kartica in zunanja antena ali kaj takega, da bi se na ta računalnik oziroma omrežje lahko priklopil tudi preko WI-FIja.
- Zanima me, kolikšna bi bila minimalna zahteva po ramu na taki mašini?
- Kateri linux bi bil za to najprimernejši, da ima možnost nastavljanja firewalla. Slišal sem, da obstajojo prav posebni Linuxi za te zadeve
hvala
  • spremenil: B-king ()

Klemzz ::

Wifi bo počasen, več k 20Mbs ne bo šlo. Za server/router rabš pomoje čim več rama. Pomoje je bolš da uzameš mal bolši router, daš use pcje na utp kable in postavš NAS server.

kr?en ::

Ali pa kupis nek novejsi router srednjega razreda, ki podpira gigabitno mrezo in 802.11n brezzicni signal in napeljes Cat6 kable. BV se imo zajebavat s nekimi linux masinami in mreznimi karticami.

dukedl ::

kakšn mikrotik z gigabitnimi porti bi kr bil tarpav :)
lp dukedl

Mavrik ::

Zavedaj se da pri prenosu čez lokalno mrežo CPU in RAM na routerju ne dela nobene razlike, ker se paketi usmerjajo na nivoju stikala in/ali wifija.
The truth is rarely pure and never simple.

B-king ::

Hmmm :)

Pa ste mi razblinili sanje :)

To rej če vas prav razumem za server oziroma če PC služi kot mrežno stikalo Procesor in ram nista kako pomembna.
Torej bi bilo AMA Atlom 2800+ in 1.5 GB rama dovolj za tak mini hišni server.

VErjetno se sprašujete zakaj sem se odločil za tol e stvar. Dejstvo je, da mi sama mreža v hiši deluje počasi, poleg tega pa mi ostaja en PC ki ga mimam za kaj uporabljat. Če ga prodam pa dobim za njga 50 EUR.
Nekaj mreznih tudi imam.

l.p.

kr?en ::

Najprej ugotovi razlog zakaj ti mreza dela slabo. Mogoce imas zanic napeljavo, prevelike elektromagnetne motnje, star/slab router.
Meni WRT54GL deluje cisto ok pri prenasanju iz enega PCja na drugega (10-11 MB/s, kolikor pac dopusca router) in pri drugih mreznih zadevah.

BladE_ ::

Adapter speed and duplex mode settings... probaj še tole. kolikor razumem je potrebno nastaviti na obeh(vseh) koncih omrežja enako nastavitev, da bo mreža delovala hitreje... Malo pogooglaj za več...

It is best to use Auto_Negotiation mode whenever possible, as it is the default setting for most Ethernet switches. However, some 10/100 Ethernet switches do not support Auto_Negotiation mode of the duplex mode. These types of switches require that you manually set both endpoints to the desired speed and duplex mode.
Akcija - Reakcija

an0nimen ::

Postavit costum build router ni taka umetnost vse kar rabiš je cca 1ghz cpu 512-1024mb rama in dve mrežne v mojem primeru sem za to uporabil stari p3 1000 in 512sdr in dve 100mbit realtek mrežni kar je bilo dovolj za 100mbit prepustnosti linux based routerja. Zdej če imaš internetno povezavo več kot 100mbit v mojem primeru je to 1000Mbit sem za router uporabil Jetway NF96-525-FL mini-ITX (dual core atom in 4gb ddr2) + 3 x Gigabit LAN Port DaughterboarD to mi omogoča routing 1000mbit internetne povezave med 7 računalnikov na networku, ki vsi dosegajo maximalno hitrost ozr so omejeni z njihovim hardwarom (100mbit meržne ali počasni diski,...) zadeva stane cca 200eur kar ni veliko za hardvare, ki prepušča par miljonov paketkov na sekundo :) (podoben mikrotikov router stane tam od 400eur naprej).

Za lokalo mrežo pa kot so že povedali router ne igra vloge ti pa seveda priporočam če seveda tvoj hardvare to podpira da uporabiš za prenos velikih datotak kot so recimo filmi itd jumbo paketke v mojem primeru z synology NASom dosegam z jumbo frames okoli 110mb/s sustained read/write hitrost. Je pa res da večji del mojega lana predstavlje optična povezava (nekaj kilometrov), ki nima glih težav z prepustnostjo ali motnjami :) lokalne razdalje z paricami pa so tam 10-15m max, ki so položene tudi blizu el. kablov in delujejo popolnoma brezhibno pri hitrosti 1000mbit full duplex.


P.S. Software, ki uporabljam za router je ClearOS.

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS in hosting

Oddelek: Pomoč in nasveti
373922 (3076) FX6300B
»

Linksys router wrt54gl wifi odličen, lan katastrofa

Oddelek: Omrežja in internet
10750 (556) Hayabusa
»

Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18422605 (12162) amigo_no1
»

1gbps mrezna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
322468 (1541) fRiK0
»

Gigabitna mrežna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
484075 (2492) Spc

Več podobnih tem