» »

Operacijski sistemi[splosne izkusnje]

Operacijski sistemi[splosne izkusnje]

«
1
2

LordWorm ::

Rad bi da vsak izmed vas napise kater/e OSe uporablja in kako je z njimi zadovoljen.Zanima me predvsem WinXPpro-ali je s service pack 1 kaj boljsi?Bil sem srecen lastnik win2kpro SP3, potem pa so se kljub formatom pojavljale napake(na sumu je tipkovnica ceprav je malo verjetno da je prav ona v vecini kriva).Celo tako dalec je prislo da je ob zagonu fliknu BSOD(blue screen of death).Octino tudi win2k niso misljeni za 6kanalni zvok saj imam z njim pri DVDjih veliko problemov.
Zato sem presel(spet) na XPpro ki so mi bili vedno na drugem mestu.Ni kej tu je bilo pri frisni instalaciji dosti(smesnih) napak.Potem pa sem nalozil sp1 pa je odpravil smo ta najbolj primitivne napake.Res pa je da je(se posebej XPjev) vec verzij in ene so bolj druge manj stabilne.A je kdo probal drugo varjanto za update-tisto ko ti sam dol vlece kar kao rabis-namesto da manualno dljas sp1?Pismo instaliram battlefield pa mi avto matsko vrze zvok iz 64 na 32 3d hrdw sound, pa se sumi8-O
Jasno pa xpje kot 2000 furam samo na NTFS tabelah.
Zanima me tudi ce ima kdo kak predlog/kombinacijo, ki bi bila ful stabilna.

ali3n ::

Win2000 SP3 že dobro leto; vmes sem menjal matično, procesor in grafično, pa uporabljam še isto inštalacijo. Težav ni! Redno (na 14 dni) defragmentiram in "pucam" register, Adaware,.... zaenkrat ne razmišljam o prehodu na XPje (tud niso tko pocen...).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Matri[X] ::

Sam poganjam XPje že 2leti in moram reči da delujejo brez problema. Prej sem uporabljal win2k s katerimi je blo tud vse ok, kar za win9x nebi mogel trditi. Sicer pa glede stabilnosti. Ne nalagaj non-WHQL driverjev, sharewara, raznih programčkov za "optimiziranje" sistema, mem booster, itd...

tha_man ::

WinXP brez service packa (in tud brez VIA 4in1 gonilnikov). S SPjem sem mel same probleme (crknil overlay, določeni glasbeni programi so delali zanič, par iger ni delalo, tako 3D kot 2D itd.). 4in1 nisem na XPjih nikoli probal, ker vse dela čist normalno brez njega.

Včasih sem mel Win2k s SP1, ki so prav tako delali krasno (medtem ko mi je SP2 že zabluzil par stvari). Do SP3 nisem nikoli prišel (prej šel na XPje).

Kar se Win9x sistemov tiče sem na starem računalu prisegal na Win95 OSR2, Win98 so bli sranje, Win98 SE uporabni, WinME spet sranje. Vsi Win9x pa se skrijejo proti Win2k ali WinXP.

Aja, uporabljam FAT32, dela čist kul, pa še kompatibilen je z Win9x in DOSom. Varnosti NTFSja ne rabim.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

LordWorm ::

Hmm ce jaz XPje nalozim mi bo pri Battlefieldu sumel in na voljo bo samo 32 3d hardwer sound.To jeprav cudno.Btw zdej je prisel ven SP2 za XPje.

Ej a kej veste o instalciji win2k in service packov?Kako je zaporedje?Baje da moras najprej instalirat vse driverje potem SP1 in sele potem SP38-O 8-O

Btw baje da so win2003 server tudi uredu za multimedijo...

ali3n ::

Kar se servis packov tiče - zadnji vsebuje vse prejšnje... vsaj pri Win2000 je tako. Torej naložiš sistem, nato samo SP3, gonilnike in ostalo šaro.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

bobby ::

definitivno win2k+sp3.
z xpji slabe izkušnje. pa ne sam na moji mašini. drgač pa Linux.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

andrej ::

Garrett33: pa kaj je z vami in windows 2003 server?:D server NI namenjen multimediji

Kostko ::

že cca. 1 leto uporabljam debian linux in sem z njim zelo zadovoljen :) stabilen je zelo, saj računalnik restartam samo ko upgrejdam kernel, drugače pa ma dost uptajma. uporabljam ga za programiranje v c++, za pisanje kakih textov v openofficeu in seveda za gledanje(downloadanje) filmow :D pred tem sem uporabljal windowse, vendar sedaj ni nobene potrebe za njihovo uporabo.

:))
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

roscha ::

Kostko: Sva že 2. Debian seka. Živci ne trpijo, PC pa je prižgan za to da na njem kaj počnem, ne da vsakih nekaj mesecev na novo nameščam OS in se pojeb*vam še z inštalacijami programov.

Ostali M$ userji pa: Ni velike razlike med 9x/ME/2000/XP. Hroščati in nagnjeni k BSOD in ponovnem nameščanju so vsi.

Howg!

LordWorm ::

Pa kaj se na teh Linux Debian da spilat pa to??

Hmm tudi jaz sem prebral da SP3 zajema 1ko in 2ko...hmm

Kar se tice XPjev, ki jih folk trenutno najbolj uporablja pa kot pravim-zelo je odvisno kiro verzijo fases...

tha_man ::

> Ni velike razlike med 9x/ME/2000/XP

Joj, kaj eni prijavijo :\ Pravilno bi bilo: "Ni velike razlike med 9x/ME, niti med 2000/XP".
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

pagat34 ::

Izogibaj se na široko:

Windows XP Home - oskubljena kura XP PRO
Windows ME - podobno vožnji na biciklu z vsaj 3 promili alko podpore
Windows 95 - zelo dober a zastarel npr. brez USB

Kaj še ostane:

Windows 98 SE - delal brez problemov dan in noč. če je npr. crknil kak program je to pomenilo skoraj obvezni rebut, zanič rekoveri samega sebe. za igrice, multimedijo ipd. boljši od Windows 2000 ali WinXP Pro

Windows 2000 - Soliden, delal ok cele mesece non-stop. to je profesional OS in neprimeren za zabavo, zato ne pričakuj dobrot za igre, video itd. če crkne posamezni program, potem crkne samo on – vse ostalo deluje naprej (vsaj v večini primerov), kar je za biznis pomembno

Windows XP Professional - v osnovi Windows 2000 s kupom kozmetike prijetne za oko. na račun performanc dobiš lepo grafiko in podobne neumnosti. prva stvar, ki jo je treba narediti: izgled kot windows 2000. solidna podpora za novi hw, pa čeprav npr. zahtevni risarski programi ne delajo nič hitreje kot na w2k (slabo izkoriščeni novi procesorji ?). v osnovi predrag.
--------------------------
z dovoljenjem avtorja gornjega teksta, je točno to tudi moj pogled na M$ mineštro.



_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: pagat34 ()

tha_man ::

Popolnoma se strinjam s tvojim izborom pagat34, čeprav se ne strinjam najbolj z razlagami. Res je da je za igre še vedno najboljši Win98, za multimedio pa ga prekosijo tako Win2k kot WinXP (slednji še posebej). Govor9m o performancah, kompatibilnost s starejšim hardverom je seveda druga stvar.

Kar se novih iger tiče razlike med Win2k in WinXP praktično ni, le da na XPjih dela kak star špil več (za stare špile je itak najbolje imeti Win98). XPjev na starem računalnikku na žalost nisem preizkusil, ampak na kolikor tolikor spodobni zadevi jaz nisem opazil nobenih upočasnitev zaradi novega izgleda (priznam da sem bil glede tega zelo presenečen). V bistvu je vmesnik skoraj edini razlog da uporabljam WinXP namesto Win2k :) (drugi razlog je hitrejši zagon)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

OmegaBlue ::

No bom še jest mal napisu.

Uporablam Win XP SP1 na NTFS File sistemu. Dela zelo stabilno mašina laufa 24/7, preživel je že moje igrajčkanje z partition magic, BTW ki je sesu use tri particije razen xp :D

Do zdej je ta sistem še najbolj stabilen od vseh kar sm jih uporablu.
V uporabi sm pa meu od win 3.1 do XP.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

LordWorm ::

Ce tko gledas naj bi bili za nas winXP,samo ce malo pogledas po forumih je nemalo topicov "XP problem".Ampak na win2k dela veliko spilov in programov,tako da niso tako omejeni.
Vprasanje za lastnike win2k+5.1zvocnikov-ali vam DVD filmi delajo uredu?Jaz vsakic ko pritisnem pause/resume slisim cisto razlicne volumne na posameznih zvocnikih.

Tero ::

Hm. Jaz zaradi izjemne stabilnosti uporabljam ker serverske windowse kot workstation (divx, mp3, igrce...) Windows 2000 Datacenter server
Meni so full svetovni..
Pa tudi ves hardware dela odlicno z driverji za win2000
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

R33D3M33R ::

Win Xp Pro+SP1
Neverjetno ampak grejo mi vse igre (tudi take ki mi na home ali pa na prejšnih OS-ih niso delale ali pa zelo slabo z tisočimi crashi) 8-O
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zzzzzzz ::

No, pa da se še jst mal vključm tle notr.

Do pred par dnevi sem bil ponosen lastnik (FRI časti :D) WinXP Pro. Ta sistem sem imel nameščen od konca lanskega januarja in morm reč, da se mi je prow čudno zdelo, da mi je zdržal več kot eno leto. Zraven sem imel še linux (Mandrake 9, ker sem prelen, da bi vse sam štimal, pa tudi znam ne tolk). In par dni nazaj je prišel na obisk tisti grozni BSOD, in sicer z napako SESSION3_INITIALIZATION_FAILED. Kaj za vraga to pomeni? Našel sem sicer nekaj, kjer pravi, da je to verjetno crknu IDE krmilnik, ampak disk še vedno dela... (Linux in XP so na istmu disku, le na ločenih particijah).
No, ko sem imel WinXP, v Linux sploh nism šel. Zdej pa, ki sem MORAL it, se mi je pa prow zadopadu, taku da sm v precepu, kaj naj imam zdej za svoj primarni sistem... Linux ali XP-je? In dokler se ne odločm XP-jev na novo stavu gor bom NE. Morm pa še oment, da se mi z vsako pretečeno uro Linux bolj dopade... :\

PS: Sm bil prow ponosen, ko sem namestil (skompajlal) driverje za modem in delajo bp...:8)

V-i-p ::

Mah, mene pa tako jezi, ko nekateri kar govorijo tja v tri dni, da morm še jaz zinit :D. Da so xpji slabi? Večje klobase pa še nisem slišal :D. Če človek zna pazit in držat sistem v formi lahko zdrži doooolgo časa bp. Sam imam prav tako Win Xp pro + sp1 že kakšno leto in pol BREZ ENEGA PROBLEMA. Reden defrag, čiščenje diska, čiščenje registra, ad-aware in antivirusni program rešijo mnogo težav, he, he, če pa narod meče gor po 100 programov, ki so povrhu še slabi in ki naredijo samo zdraho, ter vsega in svašta driverjev, pa ni čudno da ne zdržijo xpji, saj noben sistem nebi. Zame so perfektni, pa pika, res pa je, da pazim kaj dam gor in zgoraj naštete stvari redno izvajam, da ostane mašina v formi. Pa ne govorim na pamet. Dostikrat sem že videl "print screen" sliko namizja osebkov, ki imajo xpje. Nametanih je 40+ ikon programja od bogsigavedi, ter (!!!) 10+ ikon v tasku. Sam nimam na namizju nič, razen koša, v tasku pa celi dve ikoni, požarni in antivirus.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

borinho ::

No men so šli XP Pro prov na hitro po gobe in sem jih seveda še enkrat naložu dodal pa sem še programček Tweak XP in je zadeva delala en mičken dl časa. Sedaj XP Cd počiva na smetišču jest pa uživam v Win2000 Pro, in se še zmer spominjam lepih časov, ki sem jih preživel z Win NT 4.0 SP 5

frenk ::

XP SP1...delajo zlo vredu, BSOD pa se pokaže le, ko je sistem prenavit:D
V-i-p: jest sm edn tistih ki majo deset ikon u tasku in sicer e-mule, ADSL, Kazaa-Lite, Messenger, Antivirus, 3x Hardvare monitor(tri temperature), nastavitev glasnosti, nvidia media center in nforce možnosti v kotu(a mogoče ve kdo kva to pomen:\:D najprevod(c) ). Na namizju imam 31 ikon:D.

smash ::

XP brez SP-jev...nikol nobenih problemov.

Gh0st ::

V-i-p, in podobni:
Rekel si da vzdržuješ WinXP z raznimi ad-warei, antivirus crap, defrag, čiščenje diska ...itd.

Ti povem, da pri odličnem OSu, ti tega NI treba delat! Računalnik mora služiti TEBI in ne ti NJEMU! Računalnik je tvoje orodje, ne pa da porabiš več časa za vzrdževanje in "negovanje" kakor pa za dejansko delo. Jest sem uporabljal izključno samo Linux, ravno iz tega razloga. Potem pa sem prešel na Win2k, dodal SP3 in dela vse kot je treba. Nebi menjal za nič na svetu. Razlog za prehod pa je predvsem ukvarjanje z glasbo in modeliranjem, katere stvari so razmeroma slabo podprte v Linuxu. Žal.

you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

andrej ::

Tero: Uporaba DataCenter verzije na desktop racunalu je neumnost. S tem samo na veliko razlasas, da si nekaj posebnega ker uporabljas verzijo, ki se je v prosti prodaji brez velikega streznika ne da kupit. Ahjej|O

R33D3M33R ::

Gh0st : Kako da ni treba vzdrževati? Če se nabere na tone navlake, ki jo prinesejo drugi programi s sabo, ne verjamem da bi kak OS zmogel delovati normalno.
Če maš virus se ga OS verjetno ne more rešiti sam ampak potrebuje antivirusni program pa še bi lahko našteval.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Gejmer ::

Win XP - Uporabljam že dve leti.Zdej mam celo orginal Win XP Pro z SP1 kr sm kupu nov pc.

Red Hat Linux 8.0 - Danes instalirau.So full lepi.Mam pa tut z linuxi izkušnje.

lp
Nanda yo?

tha_man ::

Gh0st, Linuxa nikakor ne moreš primerjat z Windosi po tej plati, iz preprostega razloga ker ni ni ti približno tako razširjen. To pa pomeni manj virusov, spyware sploh dvomim da že obstaja zanj, čiščenje diska je pa itak odvisno izključno od tega koliko "pacaš" po njemu, in nima nobene zveze z OSom ki ga uporabljaš.

Le počakaj da Linux postaene bolj mainstream, pa boš mel podobne probleme.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Tero ::

Andrej:
Zakaj bi pa bila to neumnost? Ja seveda mam "cvetlicno" verzijo.
Ampak so najbolj stabilni sistem. Recimo v win2k pro mi je nagajal en driver in je zato bil samo blue screen. V datacenter pa nic..
Odprlo se je okence in napisalo da je nekaj narobe z driverjem.
:)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Gh0st ::

Hehe, računalnik uporabljam že več kot pet let in v tem obdobju nisem dobil niti _enega_ virusa! Stalno visim na internetu, dobivam tone emailov, ljudje mi dajejo razne diskete in CDje, tudi okužene, ampak jest pravim, s previdnostjo in ustreznim poznavanjem ne rabiš nobenih antivirus zadev.

tha_man: Linux sem omenil zato, ker sem ga sam uporabljal, ampak sem ga zaradi navedenih razlogov prenehal uporabljati, nisem pa govoril da se primerja z Windowsi. Linux prav tako kot windows potrebuje določeno mero, le da je Windowsi veliko več. Na žalost. Samo to sem hotel povedati. :)

generator: veš, navlako ki jo pustijo programi odstranim sproti, in imam vse pod kontrolo. Ne skrbet! 8-)
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()

andrej ::

Tero: Zakaj?
1. Zato:D
2. Zato, ker je DataCenter namenjen posebnim racunalnikom, najman 4 CPU in z service level agreementom. Brez racunalnika DC verzije ne mores niti kupit.
3. ker serverske verzije niso optimizirane za delo na desktop racunalih.
4. dc pac ni namenjen da bi ga uporabljal na tak nacin.

pa si mogo ravno dc vzet, kaj.;) navadna server verzija ni bla dovolj:D

Tero ::

Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

LordWorm ::

Hmm se bom se malo poglobil v XP+SP1 in potem se SP2,ker vam ocitno kar fajn leti.

BSOD pa se mi je v win2k+sp3 pojavljav zaradi ene bedarije-ko sem instaliru ta nove driverje za gf3 sem tisto mapo,ki jo je extracktal zbrisu....nebi smel:8)

Se pa strinjam da je zelo pomembno kako packamo po racunalu,kako ga vzdrzujemo(sej nocemo sam mormo), kolk WHQL driverjev imamo itd.
Ej alije normalno da ce imas USB tipkovnico,da ti potem nalozi se driverje za PS2 tipkovnico??

Drugo vprasanje pa je ce kdo ve iz lastnih iskusenj; ali so originalni OSi res bolj stabilni oz obratno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordWorm ()

tha_man ::

Ne vidim razloga da bi bli originalni OSi bolj stabilni od piratskih - večina slednjih je itak identična kopija originalov z originalno kodo vred. Utegnejo pa se pojaviti razlike če uporabljaš skrekan OS (tak ki sploh ne zahteva kode), in so ga skrekali nesposobni crackerji ;)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

andrej ::

Tero: ce tu ni zraven hardvera - cele masine potem je to nelegalno

Aspirinix ::

NAjprej sem uporabljal W98, delalo lepo, samo preveč plavo. Velikokrat sam kriv, ker sem smetil preveč. Pa dobro, če me ne bi zafrkavalo v navezi s plato in mi ni sprejelo enih gonilnikov, k se več ne spomnim katerih, ker sem za njih že dvakrat menjal PC.
Win98SE so bili drugi (orig. cd sem menjal 98->98se s kolegom). Delalo boljše in bi še danes, če ne bi XPjev nabavil in presedlal v celoti na njih. Ni moder, je prilagodljiv, pa novi sistem sem pred kratkim moral poštimati. Ni hotel delati na novem procesorju in matični(vsaj stabilen ni bil). Prehuda zamenjava je bila iz IntelC1000 na AMDXP2000+.
Sicer je pa vmes SuSE delal z zamnenjavo BP. Malo čudno se mi je zdelo, vendar dela še zdaj. Na SuSE se mi je najbolj dopadlo to, da upravljaš z opremo z enega mesta. V začetku so bile kontrole velikokrat razmetane na več koncev. Winmodem mi dela bolj kot v WinXP (prenos je v glavnem 1kb boljši, ne vem pa zakaj).

zile ::

Dokler driverji ne bojo poštimani tko kot pri windowsih bo Billy car :D

pagat34 ::

tero: Hm. Jaz zaradi izjemne stabilnosti uporabljam ker serverske windowse kot workstation

dobra odličitev, le kup serverskega sranja je poleg, ki ga kot ws ne rabiš.
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

pagat34 ::

andrej Poslano: 30.03.2003 22:31:35
Tero: ce tu ni zraven hardvera - cele masine potem je to nelegalno.

billg daj-dam nakup hw+sw je način za polnjene žepov. pri brand name pc si še v letu 2002 zelo težko kupil hw brez nekega windozeta - izjema je bil hw + linux.

kolk piz.darije smo imeli, da smo dobili 100 škatel brez sw. in najbolj trapast argument M$ je bil: sam hw ni nič, o drugem sw pa kot da niso še nikoli slišali.

_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

andrej ::

pagat: nakup DataCenter verzija brez hardvera, ki bi zadevo izkoristil ni smiseln. In taksno bundlanje sploh ni neumno. Datacenter je enterprise server in ne nek software, ki bi ga nalozo na domaco masino

(sic) ::

No, pa še jaz. V starih časih sem dolgo imel Win95 in Win98, ki so mi dobro služili (95 niti ne tako dobro...), potem sem si (en izmed redkih) naložil Win2000 Pro in stvar je delala kot treba. Ko pa so izšli WinXP pa zdaj XPje imam.

Po moje bi morali Windowsi imeti prepovedan dostop (od uporabnika) v sistemski direktorij in driver & stuff. Ker potem se neki vseved spravi malo štimat registry, da bo "bolje" delalo, pa se mu vse zjebe, pa so Windowsi krivi...

Eno vprašanje: Solaris gre na x86 procesorje?

Fuck you all!!!

andrej ::

sic: saj to gre. kar ze 100x ponavljam - NE delat kot Administrator ampak kot navaden uporaben. Ce tak delas potem ti virus ne more zaj... celega racunala!

Nerdor ::

(sic) Solaris že biti na x86 samo ti njega nočeš imeti, ti hočeš imeti FreeBSD 0:)

"A co to je FreeBSD?" >:D

FreeBSD je open source OS, ki je v originalu narejen za x86 proce!

Je hujši ka Linux to je 1x 1!

Tle je Slo stran za doljemanje!

Sicer Gandalf zagovarja Debian, samo ne morem iz svoje kože, da nebi rekel, da je FreeBSd nadsuperjoren. Ker Linux je narajen kot kernel, ki se okoli njega zbira razna Open Source krama. FreeBSD in njegovi bratranci OpenBSD in NetBSD so narejeni kot celotni OS sistemi in ne kot krneli.

Na kratko:
- serija FreeBSD 5.0 je skompajlana z gcc 3.2
- nVidia je izdala driverje za Xfree86, doljem od nVidine strani.. od ver FreeBSd 4.7
- z sysinstall lahko skonfigurirate od Apača do xFreeja, da ne omenjam password userjem 0:)
- ukaza cvsup in make nek-program sta superjorna 0:) ker skompajlata zadevo, če kaj manjaka (knjižnica) gre na net pobere in vse porihta.. No dependency hell v FreeBSD.. precej bolje kot Debianov apt-get/dpkg, verjemete, da je.. :D
- Debian je probal še z svojo NetBSD in stvar je končala grdoooooooo, neuporabno...>:D
- OpenBSD (enkripcije, no user friendlj vmesnikov(tm)), NetBSD (cepljen proti hitrosti in izkoriščanju hardwareja, ker mora teči na čim več kavnih mlinčkov(tm) -> starih in čudnih računalnikov) -> te dva bratranca NOČETE imeti na svojem HD

Poizkusite imeti FreeBSD 4.8 ali probajte se poigrati z 5.0 0:) Nadmočen je!
sysinstall kicks some serius... >:D

Nerdor ::

Še nekaj hitrih dejstev o FreeBSD

- je samo ena distribucija (kar je dobro :)) ) in jih ni miljon kokr pri linuxu

- je pravi UNIX(tm), se podreja POSIX standardom, Linux je unixoid, šele z 2.4 in 2.6(prihaja) se bo podrejal POSIX (menda dokončno)

- v FreeBSD je particija Slice(tm), recimo mu daš 4GB SLice-a in pri fdisku stisneš a in ti sam razporedi dorektorije in velikosti (tudi swap). Ni treba delat dveh (/,/swap) ali treh (/home) in večih direktorijev. Sicer ni nujno, da je to dobra rešitev pri BSD-ju 8-O Ker če imaš /home ločeno particijo, ti podatko ostanejo, ko formatiraš / (root)

- FreeBSD pozna SoftUpdate (meta-jurnaling), ki je precej podobna zadeva kot pri linuxu ext3

Ja v Sloveniji imamo ftp.si.freebsd.org, kot recimo Debian z ftp.si.debian.org :D Tako, kar se tiče dostopnosti in hitrosti prenosa, sta na istem.

Nikarte probavati FreeBSD na VMWare. Zakaj?= Probaj in boš videl zakaj (hint: freebsd precej izkoriščava hardware in se niti najmanj udobno počuti pod kakim emulatorjem=precej se upočasni delo pod emulatorjem, medem, ko linux kr lepo teče pod vmware-om (linux ne izkorišča cpu, kot si nekateri pedstavljate :D Resno mislim!)

Nerdor ::

Ma VI VSI laufate BSD:D :D :D

Folk: Nerdor je zmešan! Prvi April!

Nerdor: Vem, da je PRvi April, samo resnica je da Windows 2000 in Windows XP imata precej FreeBSD kode noter copy&pastane, zato je tudi stabilen. Je pa res, da je tudi nekaj VMS kode...

Če dobro pogledate pri Windows, katere tvrdke so prispevale kodo pri razvoju Windowsov, najdete tudi FreeBSD Open Source Projekt...

Mogoče sem se nerodno izrazil, samo dejstvo je, da se je pri razvoju Windows 2000 in XP precej kode dodalo od FreeBSD.

Nejevernim Tomažen(tm) naj povem, da je cel Windows 2000/xp TCP/IP stack od (free)BSD! In še kaj bi se našlo..

PS: rs je da je 1.April, samo je pa res, da je notri BSd koda :D

Gandalfar ::

zdajle nimam časa se zapletat v flamewar glede pravega OSa ampak rad bi samo pripomnil.. en FreeBSD?

OpenBSD, NetBSD, FreeBSD, MiniBSD... [>:D]

;-)

bom kasneje bolj komentiral, ko pridem domov :)

Drugače pa se strinjam, da je _možno_, da je FreeBSD nadmočen GNU/Linux distribucijam.. :)

Gandalfar ::

kje je se BSD koda poleg v TCP/IP stacku in omrežnih zadevah.. AFAIK nikjer drugje.. bom pa vesel razsvetljenja :)

andrej ::

v najnovejsih razlicicah temu ni vec tako. Dobersen del TCP/IP kode v XP vec ni pod vplivom BSD implementacije.

glede VMS kode bi se dalo debatirat, ker je NT sisteme dizarjniral isti tip kot VMS. Veliko idej v sistemu je zelo podobnih, da pa je copy/paste koda pa si nebi upal rect.

ce pa smo ze pri copy/paste pa tole razmisljanje. ce ti napises recimo dobro znan bubble sort algoritem a to pomeni, da si naredo copy/paste ali da si samo implementiral ta algoritem.

v winsih imas kodo se veliko drugih podjetij... samo poglej About boxe:D

Nerdor ::

Ne gre za Flamewar, gre za razsvetljevanje Slo-Tech uporabnikov!0:)

Ker ni vse samo linux in windows! So tudi drugi OS-i, ki si zaslužijo pozornost! In FreeBSD ima v Sloveniji vse potrebno, da uporabniki udobno delajo z njim (adsl, slovenski ftp in web, za doljem..)

Ubistvu, bi rad povedal, da FreeBSD ni dead, je precej živ, ima vsaj toliko podpore kot (debian) linux (od nvidije do open source projektov)

Pusti ti te OpenBSD in NetBSD, ker še meni ni jasno zakaj točno, točno se uporabljata oba.. Poleg tega, sta precej user unfriendly in oba ne izkoriščata hardware, ker sta napisana za drugačne naloge.

OpenBSD --> enkripcije in še nekrat enkripcije, stack-smashing protection pri gcc, torej izkoriščanje in hitrost mu niso prva prioriteta
NetBSD --> napisan, da deluje na čim več eksotičnemu hardware-u

Zato mi ne s OpenBSD in NetBSD, za slo-tech uporabnike je FreeBSD0:) in pika. Sicer obstajata Bastille in OpenWall Linux, ki sta aka OpenBSD-like 8-O Vsi ti sitemi NIMAJO grafičnih vmesnikov! (ncurses)

Lej, če ne razumeš dobro, OpenBSD in NetBSD in Bastille Linux ter še kaka eksotika, so extremni OS sistemi za ekstremne primere, za navadnega uporabnika sta Debian linux in FreeBSD, get it?

Lej, če boš odgovarjal, omenjaj user-friendly OS! OK! Kot so:
Debian linux, FreeBSD, MacX, BeOS in podobni
NIKARTE, prosim, ne s ekstremi kot sta OpenBSD, MicroBSD, uLinux in podobne posebneži.

Nerdor ::

Andrej: copy&paste se reče v žargonu! To samo pomeni, da so priredili kodo, tako kot ti recimo bubblesort algoritem, prirediš iz pascala v c ali v javo.. Just a Žargon(tm) :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717838 (5375) opeter
»

Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
51464326 (28064) Prospekt
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382516 (1799) nicjasno
»

linux vs freeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
193006 (2703) 64202
»

Kateri *BSD?

Oddelek: Operacijski sistemi
101828 (1670) atlet

Več podobnih tem