» »

Slabi napajalniki?

Slabi napajalniki?

Grizzly ::

Rabim eno mnenje. Imam problem z računalnikom (starejšim), ki pa ga lahko osebno pregledam šele čez vikend... torej, konkretnih informacij nimam.

Kolikor sem uspel izvedeti, se je kišta normalno ugasnila, sedaj pa ob pritisku na power button niti ventilatorja ne obrne in tudi led dioda ne posveti. Lučka na mišu in tipkovnici gori (kar je normalno, ko je računalnik ugasnjen). Kišto sem sestavljal jaz, in sicer pred nekaj meseci in od takrat ni bilo nobenega problema, niti zamrznil ni. Res je, da je osnovna plošča stara okoli 9 let, vendar lahko rečem da je bila dobro ohranjena - kondenzatorji so bili ok.

Ta isti računalnik je nazadnje odpovedal pred 4 meseci... prav tako dobesedno čez noč se mu je nekaj zgodilo. Takrat sem ugotovil, da sta kriva napajalnik in (zdaj že prejšnja) osnovna plošča, ki je imela napihnjene kondenzatorje. Mogoče je šlo za naključje, da sta obe komponenti istočasno odpovedali, ampak nisem se poglabljal v to, ker še ni bilo tako sumljivo. Potem sem nabavil drugo osnovno ploščo (rabljeno, v dobrem stanju), kupil nov napajalnik in kišto usposobil.

Zdaj kišta spet ne dela in to se je ponovno zgodilo kar čez noč (včeraj naj bi še normalno delal). V njem je druga matična, drugi procesor, drugi rami, drugi napajalnik, druga grafična. Praktično nemogoče je, da bi to povzročila ena od komponent... kar je ostalo enako je disk in cd-rom. Močno sumim napajalnik, saj je v obeh modelih šlo za enak model/znamko napajalnika. Kljub temu, da je napajalnik nizkocenovnega razreda, so ga mnogi uporabniki pohvalili kot odličnega za starejše računalnike in zato sem ga seveda kupil. Sicer pa računalnik ni delal veliko... čez teden sploh ne, razen med vikendi, ko je bil včasih vklopljen tudi čez cel dan.

Kaj zdaj? Zadnjič sem kupil napajalnik in se je izkazalo, da je odpovedala tudi matična. Ker gre za enak model napajalnika se bojim, da bo tako tudi zdaj... testirat ne morem, ker kište nimam pri sebi, lahko le ugibam. A je možno, da bi napajalnik uničil osnovno ploščo (ali je šlo zadnjič res samo za naključje)? Ne morem reči, da je karkoli pregorelo zaradi dolgotrajnega delovanja, ker se je normalno izklopil. Nekaj se je zgodilo, medtem ko je bil ugasnjen, vendar pod napajanjem.

solatko ::

Boš moral navest več podatkov, da boš dobil uporaben odgovor. Sicer pa uporabi izločanje, postopek je že nekajkrat opisan v podobnih temah.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

kater napajalnik točno je noter ?
#brezpodpisa

gddr85 ::

nej ugibam....LC?:D

hojnikb ::

moj bet gre na inter-tech :)
#brezpodpisa

Grizzly ::

Napajalnik je tale (vidim da mu je tudi cena nekoliko padla):
https://www.mimovrste.com/napajalniki/t...

Modela osnovne plošče ne vem iz glave - se ne spomnim in tudi osebno ne uporabljam tega računalnika. Mislim pa, da tudi ni pomembno, saj prav tako lahko odpove ASUSova plata, kot tudi Gigabyte ali katera koli druga. Načeloma naj bi bili napajalniki kompatibilni s platami, če le ustrezajo konektorji in ima dovolj moči (vatov), vendar ne premočan. Mogoče se motim, ampak zaenkrat še nisem zasledil nekega pravila.

Testiranje ne pride v poštev, ker nimam rezervnih delov. Na splošno sta možna 2 kriva: a) napajalnik, b) plata. Sigurno pa tega ne povzroča mrežna kartica. Še enkrat ponavljam, ker gre za isti model napajalnika, je precejšen osumljenec.

hojnikb ::

Uh še slabše kot inter-tech
menjaj to, predn bo požar
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

gddr85 ::

"Kakovostni napajalnik se ponaša z močjo 420 W in veliko priključkov. Izdelan je iz kakovostnih delov, ki zagotavljajo dolgo življensko dobo..."

gold, pure gold :))

hojnikb ::

Dejansko. V resnici pa vprašanje, če ima sploh osnovne varovalne elemente.
#brezpodpisa

Grizzly ::

> moč 420 W
> ventilator 12 cm
> 1× 20/24pin
> 3× Molex
> 1× 4pin 12V
> 1× SATA
> 1× Floppy (disketnik)

Jaz iz teh podatkov ne morem reči ali je napajalnik dober ali slab. Res je malo zastarel, ampak saj gre tudi za star računalnik. Ceno pripisujem slabši zmogljivosti glede na današnjo tehnologijo. Nazadnje mi je ta isti model zdržal 2 leti (potem je odpovedala tudi plata), pa sem takrat računalnik uporabljal bolj pogosto, kot ga sedaj.

Še vedno ne vem ali lahko napajalnik uniči plato... pa brez ugibanja, če mi imate res željo pomagati.

Tako in tako bom moral kupiti nov napajalnik. Če se bo izkazalo, da je res kriv napajalnik, bom uveljavljal garancijo tako dolgo, dokler ne bo napajalnik delal ali pa ga bodo umaknili iz prodaje.

hojnikb ::

Seveda lahko uniči plato; heck, uniči lahko praktično vse, če se mu zmeša.

> moč 420 W
> ventilator 12 cm
> 1× 20/24pin
> 3× Molex
> 1× 4pin 12V
> 1× SATA
> 1× Floppy (disketnik)

Iz teh podatkov se absolutno ne da nič sklepat o kvaliteti. Pokazatelj kvalitete so interne komponente in OEM napajalnika. No pa ponavadi je razmerje moči med 12V in celotno močjo tudi dober pokazatelj kvalitete (čeprav to ni pravilo). Kvalitetnejši napajalniki zmorejo večino rejtane moči dati na 12V, medtem ko slabši mogoče le odtenek.
#brezpodpisa

PugPlug ::

Pri teh cenenih napajalnikih je tako, da lahko več let delujejo brezhibno - kot meni LC POWER že 6 let, lahko pa zružijo teden po nakupu.

Drugače pa za naslednjič priporočam kaj takšnega
http://www.hardwareversand.de/articlede...

Super napajalnik za 26€.

s6c-gEL ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

hojnikb ::

OEM je pa bolj tak-tak...
#brezpodpisa

Pentium ::

@hojnikb.. praviš, da je Inter-Tech slab? Kaj pa HKC (po mojem mnenju ni kaj dober)?

Janac ::

Ne ni. Na servisu kjer sem delal sta bla 2 od 33 že iz tovarne defektna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove komponente v staro ohišje

Oddelek: Strojna oprema
415610 (4409) MIHAc27
»

Računalnik zmrzne pri igranju iger

Oddelek: Pomoč in nasveti
486482 (5615) yero7
»

Nadgradnja starega PC-a

Oddelek: Kaj kupiti
151125 (959) Brias
»

Program za nadzor električne porabe računalnika

Oddelek: Programska oprema
141885 (1620) kojot31
»

Pomoč pri nakupu napajalnika!

Oddelek: Strojna oprema
71030 (890) ziga1990

Več podobnih tem