» »

Osvetlitev

Osvetlitev

Compufreek ::

Živijo!
Vem da so tukaj bolj računalniška vprašanja ampak vem da se marsikdo spozna na podobne težave kot je moja.
Torej... imamo nek kletni prostor, velik približno 5x9 m ker zgradba nima drenaže je kljub prenovi prostorov leta 2006 v stenah konstantna vlaga, torej izsušujemo in zračimo prostor ampak vlage se ni možno trenutno popolnoma znebit. V prostoru imamo osvetlitev preko 21 žarnic (40 W z manjšim navojem in žarilno nitko) torej čisto navadne žarnice, te žarnice so razdeljene na na 3 različna fid stikala. Na mesec pregorita vsaj 2 žarnici, ne glede na to ali menjamo vse ali pa da je vstavljenih napr. samo 13 žarnic ostala mesta pa so prazna. Predvidoma je težava zaradi vlage v stenah, ampak je napeljava speljana po oranžnih ceveh (prenova 2006).

Torej glede na zgoraj opisano bi radi uredili situacijo ampak prej da se lotimo bi rabil informacijo, ali naj zamenjamo žarnice za sijalke ki delujejo na plin ali pa jih zamenjamo za LED žarnice (prihranek na elektriki nam je nepomemben) rabil bi informacijo če so te žarnice kaj manj občutljive na električne "spike-e" ali bi bila situacija enaka kot pri navadnih žarnicah

naj opomnim da elektrike ne meče ven in kakšni večji porabniki delujejo brez problema (v istih stenah so električne vtičnice) prostor se je uporabljal tudi za lan party - je 10-15 ljudi in z elektriko nikoli ni bilo težav.

ker nisem bil prepričan kam tema spada sem jo dal pod pomoč, prosim da se tema primerno prestavi če sem naredil napako

lep pozdrav! Uroš

SeMiNeSanja ::

Jaz bi ti priporočal, da si pogledaš tudi LED svetilke, ki so izvedene kot neonke npr. Osramove (dobiš jih tudi od drugih proizvajalcev).

Prednost je večja razpršenost svetlobe, kot pri standardnih LED 'reflektorčkih'. Vgradiš jih v standardne nosilce za neonke, kot vidiš jih dobiš v standardnih dolžinah.
Pri nas imamo takšne na stopnišču (ne vem od katerega proizvajalca) in svetijo močneje, kot so prej svetile navadne neonke.

Compufreek ::

Živijo!
Tudi te smo gledali ampak potem je treba nabaviti dodatne nosilce za neonke kar je pa potem dodatni strošek, se bi v zadnjem primeru naredilo to ampak če bi bila možnost to naredit z navadnimi svetilkami, bi bila to veliko boljša možnost
torej svetilke so tiste spiralaste z čisto običnim navojem

SeMiNeSanja ::

Tudi tiste svetilke najbrž ne boš kar tako obešal v navadno 'fasungo', pa da ti potem 'gole' visijo s stropa?

Čim pa greš potem kupovati nekakšne 'luči' zanje, pa tudi ne bo več zastonj.

Bi ti pa namignil, da se mogoče splača poklicati kakšnega od monterjev spuščenih stopov.
Ko je pri nas sosed prenavljal spuščene strope v pisarni, je zmetal ven stare neonke, skupaj s tistimi 'kištami'. Večina jih je potem romala na smetišče (štiri pa še vedno služijo svojemu namenu pri meni v garaži).
Skratka - kje piše da rabiš kupovati nove? Potelefoniraj okoli parih teh monterjev in mogoče se ti bo nasmehnila sreča in boš staknil kakšne rabljene za kak drobiž.

bili_39a ::

Pri 23 žarnicah imš že kar nekaj stroška (LED so npr po 6,99 2 kom v Hoferju).
Kupi nekaj svetilk za fluorescentke (navadne 36 W po eno ali dve v svetilki) v Merkurju. Stanejo neverjetno malo, tudi z elektronsko dušilko). Verjetno rešiš problem s 4 svetilkami.

Cena in vzdrževanje so zaenkrat še na strani fluorescentk, razen tega boš imel manj bleščanja in bolj enakomerno osvetlitev.

Compufreek ::

Hvala za vse informacije ... me pa zanima če mi mogoče kdorkoli lahko odgovori na moje osnovno vprašanje .... torej ali so sijalke in pa LED žarnice manj občutljive na spremembi v napetosti proti navadnim žarnicam ali ne ?
torej je manjša možnost da se pokvarijo ali večja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8624383 (9149) čuhalev
»

Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319635 (16507) negotiator
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594122271 (91195) BigWhale
»

Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9927354 (22680) BlaiseM

Več podobnih tem