» »

najemniško stanovanje - Maribor

najemniško stanovanje - Maribor

iNooby ::

Lep pozdrav

S punco si želiva iti na svoje in me zanima če morda pozna kdo kakšna stanovanja ki jih odajajo v mariboru in da niso preveč draga? Ali se da vzet stanovanje tudi če nimaš rednega šihta, imaš pa redne prelive?
Haters gonna hate...

win64 ::

Ali se da vzet stanovanje tudi če nimaš rednega šihta, imaš pa redne prelive?

Seveda se da, dokler boš plačeval ni problema. Po navadi pa najemodajalci zahtevajo vsaj eno mesečno najemnino za polog(ta se porabi v primeru škode oz drugih sporov.. in se praviloma vrne ob odhodu, če ni problemov).

Drugače pa stanovanja lahko iščeš na: nepremicnine.bolha.com , nepremicnine.com,... .
Pripravi se, da ti bo požrlo ogromnmo živcev, da najdeš nekaj normalnega za normalno ceno.

iNooby ::

Aha hvala,kake so pa kaj cene v povprečju za eno solidno stanovanje s stroški vred?
Haters gonna hate...

urli ::

iNooby je izjavil:

Lep pozdrav

S punco si želiva iti na svoje in me zanima če morda pozna kdo kakšna stanovanja ki jih odajajo v mariboru in da niso preveč draga? Ali se da vzet stanovanje tudi če nimaš rednega šihta, imaš pa redne prelive?


Teoretično se da, v praksi težko, ker nihče več ne želi dati v najem nekoga, ki nima redne zaposlitve. Še ti so lahko vprašljivi, kaj šele tisti preko avtorskih ipd. Ne vem pa kako je s socialnimi stanovanji. Mogoče bi to poskusila, če nimata previsokih prihodkov.

Hyzx ::

Sem sam šel lani skozi to izkušnjo, in ti morda lahko pustim par nasvetov:
Velika večina vseh stanovanj na netu (vsaj za področje Maribora) se objavi na http://www.bolha.com/. Če periodično gledaš oglase (morda celo denvno, jaz bi rekel, da se ta boljša oddajo že po par dneh od objave) boš imel dober pregled nad celotno ponudbo. Par stanovanj, ki se ne objavijo na bolhi se potem še objavlja na http://www.dostop.si/kamrica.aspx ali pa na http://www.nepremicnine.net/, samo to je bolj porredko in če nimaš časa, bo spremljanje bolhe dovolj.

Svetujem ti, da z punco razčistita kaj točno iščeta (predvsem velikost, cenovni razred ter lokacija, pa še obvezni dodatki kot npr. balkon, parkirišča,...), ter nato z uporabo filtrov na bolhi te vse zahteve vneseš. Ko imaš vse filtre nastavljene, še daš sortiranje na "Oglasi pred potekom naprej" ter greš na predzadjno stran. Finta tega je, da na bolhi ne sortirajo po datumu reaktivacije oglasa, ampak po datumu prvega vpisa, in je to nerodno če iščeš nove oglase, saj večina najemodajalcev samo ponovno aktivira oglas, ko daje stanovanje ponovno v najem. Če pa sortiraš pred potekom, bodo na koncu seznama oglasi, ki so bili pred kratkim objalvljeni (išči takšne, ki imajo približno 30 dni do poteka). To stran lahko bookmarkaš in imaš tako vedno na voljo najnoveše stvari.

Glede stroškov: najemnine za enosobna stanovanja se gibljejo med 200€ in 300€, lahko celo do 400€ in več, odvisno od starosti, opreme, lokacije, itd. Odvisno od tega, ali želita biti blizu centra ali ne, je mogoče najti enosobno stanovanje v obsegu 50 kvadratov za najemnino 230€, odvisno od tega, koliko se uspeš izpogajat. Ne pozabi pa, da to ni edini strošek. Na teh 230€ še računaj 400€ do 500€ varščine, ter 200€ stroškov. Teh 200€ stroškov vključuje internet, ki je vsaj 30€, elektrika ca. 40€, ogrevanje, ki povprečno znese 40€ na mesec (ne pozabi, da se lahko zgodi, da boš za ogrevanje pozimi plačeval tudi do 100€ na mesec, poleti pa manj kot 10€) ter obratovalne stroške v rangu 60€, plus še kakšne dodatne stvari, ki so razreda 10€. Skratka, če povzamem, pričakuj, da boš na mesec v povprečju plačeval vsaj 400€, če ne celo 500€. Če hočeš bit res ziher, računaj da bojo stroški še zraven najemnine 250€ (več skoraj zagotovo ne bodo).
Za dokaj točno oceno stroškov, pa potem najemodajlca vprašaj za vse lanske položnice za en poletni pa en zimski mesec (najboljše za januar pa julij) in boš točno vedel, v kaj se spuščaš.

Če imaš čas, in si vsaj malo vešč v branju zakonov ti toplo priporočam, da prebereš http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?.... Ne z vidika tega, da boš kdarkoli se obešal na kakršnikoli člen, ampak, da dobiš vpogled v nek normalen "state of affairs" v slovenskem najemniškem trgu v smislu kaj lahko kje pričakuješ. Predvsem, da, ko se boš enkrat menil z najemodajalcem za konkretno stvar v pogodbi ali bilokje in ti bo predlagal nekaj, kaj ni se ti ne zdi vredu, lahko vprašaš še med pogajanjem o njegovih pričakovanjih.
Dobro je pred najemom razčistiti kdo plačuje katere stroške (predvsem ti priporočam, da se dogovorite, kdo plačuje stroške rezervnega sklada, in to napišete v pogodbo tudi v primeru, ko jih plačuje najemodajalec).
Prav tako ne pozabi, da če česa ni v pogodbi, ti tega ne moreš pravnoformalno narediti. Torej, če ti najemodajalec reče, da si kaj lahko po svoje urediš (ala internetni priključek, kar ti ne bodo pustili brez posebnega člena v pogodbi, bodisi sestanki bloka, kjer je ista zgodba, itd.) naj se to obvezno vpiše v pogodbo, da ti nebo potrebno najemodajalca loviti po mestu, ko boš želel kaj od tega storiti.

Pa še to: nekje sem enkrat prebral, da najemnik v sloveniji išče stanovanje do 3 mesece. Glede na svojo izkušnjo, bi rekel, da je to kr dobra ocena. En mesec, da pogledaš vso ponudbo, potem pa še en mesec, da počakaš, da nekdo da v najem točno tapravo stanovanje, v katerem si pripravljen živet. Pa morda kot ekstra nasvet še to, da ko si na ogledu stanovanja, se osredotoči na stvari, ki jih ne moreš spremeniti: preveri da je kuhinja kvalitetno nareta in da ni v njej večjih pomankljivosti, preveri, da je kopalnica funkcionalna(predvsem toplo priporočam, da pregledaš tako toplo kot hladno vodo ter ne pozabit na WC!), ter poglej v kakšnem stanju so vhodna vrata ter okna. Prav tako si vzami malo časa in dobro poglej stene v kakšnih kotih, še posebej če so zakriti, saj se tako hitro vidi zdravje stanovanja - predvsem s strani plesni in podobnih problemov. Pohištvo nato itak si sam narediš po svojih željah, in zna stanovanje zgledat popolnoma drugače, kot je bilo ob najemu.

iNooby ::

@Hyzx najlepša ti hvala za izčrpen odgovor ! To sem potreboval ;)
Haters gonna hate...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11125605 (14285) vostok_1
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30365018 (57934) Ishmael
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21637853 (24328) Timurlenk
»

Stanovanje za mlad par (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6513477 (11220) Okapi
»

Stanovanje, stanovanje...

Oddelek: Loža
295482 (5481) tomaz-

Več podobnih tem