» »

Ponoven pričetek igranja inštrumenta :/

Ponoven pričetek igranja inštrumenta :/

Unknown_001 ::

Verjamem da je med člani foruma tudi kakšen glasbenik/umetnik/virtuoz ali član kakšnega orkestra/godbe... tako da si bom upal kar tu vprašat oz. prosit za nasvet.

Načeloma je že nekaj časa minilo odkar sem nazadnje igral inštrument za katerega imam tudi opravljeno 8-letno glasbeno šolo. 3 leta in še malo, če sem natančen. Do takrat sem bil aktiven član lokalnega pihalnega orkestra ki je nastal iz plehmuzike. Prej sem kot mlajši aktivno igral tudi v mladinskem pihalnem orkestru kjer sem imel poicijo 1. klarineta in s časom mi je bilo tam preveč ajnfoh pa tudi starejšo družbo sem iskal. Potem sem šel med godbenike. Bilo je fajn, moram rečt, druženje, in vse... Potem se je pa mal zaciklalo. Tam so se čez čas začeli dogajati razni mutni posli, mladi so bili navzkriž s starejšimi in nekako če nisi s tapravimi potegnil, se je začelo tiho šikaniranje - tudi name začeli pritiskati, če sem kdaj manjkal zaradi druge obveznosti ki je bila prioritetna in to dokaj prikrito na grd način, da so mi recimo kar prestavljali stol in me rinili/presedali v ozadje... mel sem jih poven kurac in sem počasi nehal hodit. Če bo komu kanilo za kateri pihalni orkester gre, naj bo v tej temi diskreten glede tega, ker ne bi rad izpostavljal kdo sem in kaj se je dogajalo, če že mora pa da ga zanima naj piše na ZS. Od takrat naprej se nisem inštrumenta pritaknil in se na njem nabira prah. Načeloma se mi je vse skupaj zamerilo ampak na nek način pogrešam tiste trenutke ko je res zazvenelo izpod naših prstov, hkrati pa mi je nekako škoda osvojenega znanja, da zamre.

Razmišljal sem, da bi šel nazaj ampak sem sklenil da ni šans. Očitno bo treba v sosednji kraj treba hodit kjer je godba še vedno godba, za dobro voljo in kako dobro zajebancijo.

Zdaj me pa par stvari skrbi.
-Verjetno sem že precej iz vaje, ali bo treba vse začeti znova? Še kromatične lestvice ne vem če bi jo brez zapleta uspel sedaj zaigrat, enkrat vmes sem poskusil ampak mi je ratalo samo na slepo, čim sem začel razmišlajt se mi je pri prehodi na 2. oktavo vse z*ebalo.
-Kje bi lahko dobil kakšne note za vajo, ima mogoče kdo kakšne zbirke tistih vaj za drill ah saj ne vem več kako se jim reče... ko v določeni lestvici preigravaš oz. vadiš motoriko.
-Kje bi lahko dobil kakšno čtivo oz. mi ga lahko kdo priporoči, da obnovim teoretične osnove?
-Je kdo med vami imel podoben problem štartati znova?

Vesel bom vsakega mnenja, predloga, nasveta.

Lp!
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

ToniT ::

Najprej začni z vajami za ton, potem pa lestvice. Note pa najdeš na http://www.8notes.com, pa še kje.

BlackLight ::

Sam sem sicer po parih letih poskušal prijet spet za Synthesizer, in je bla kar muka :D Leva roka je še nekak reagirala desna pa bolj slabo sploh pr kakih zahtevnejših pesmih, tako da sem rekel ko bo čas bom šel za kak teden nazaj k tisti ki me je učila da vidim če se da notri pridet.

GupeM ::

Sicer ne vem kako je z inštrumenti, vem pa kako je pri drugih zadevah. Delo na določenih strojih in ukvarjanje s športom. Če začneš znova, nikoli ne boš rabil toliko časa, kot si rabil ko si se učil. Hitro prideš nazaj do približno iste forme. Če bi moral začeti vse znova, bi imeli športniki po kakšnih hudih poškodbah ogromno težav in nikoli več ne bi bili konkurenčni. Poglej recimo Paula Georga. Več kot eno leto ni igral, ko se je vrnil, pa je hitro prišel nazaj v formo. Vzemi inštrument v roke pa preigravaj. Marsikaj se ti bo od začetka zatikalo, ko boš parkrat ponovil, pa se ti bo vse vrnilo.

Glede vaj, not in teorije pa predvidevam da imaš še kje kakšne stvari od takrat ko si se učil igrati.

SaXsIm ::

@OP - ne skrbi, takšne zadeve se dogajajo pri večini pihalnih orkestrov.

Za začetek se spomni ur iz glasbene šole. Dolgi toni, kromatika, lestvice za ogrevanje. Nato si najdi kakšno skladbo / etido, ki ti je všeč. Garant boš prišel precej hitro noter, sploh, če si bil dober (kar si najbrž bil, da si bil 1. klarinet). Orkestrov pa je v Sloveniji malo morje, če se nočeš vrniti v prejšnjega. Kakšen manjši te bo sploh vesel.
SaXsIm

Unknown_001 ::

Hvala za mnenja, definitvno mi pomagajo tudi v tej smeri da ne bi motivacija zopet upadla. @SaXsIm hja dober/slab... to ne vem če bi lahko tako klasificiral. Hec je le v tem da je treba met živce za vadit. Tu sploh velja tisti rek, da je uspeh 90% odvisen od vložka dela. Recimo, enkrat smo imel en uber težak lauf, ki si ga moral dobro natrenirat in to tako, da si moral celega na pamet znat. Dva dni sem ga preigraval ko prtegnjen, na koncu sem ga odšpilal kot nič, no takrat sem tudi dobil prvo premestitev :D V bistvu je na koncu ko si toliko izšolan da znaš prijeme, samo še odvisno od vložka in vaje.

Me pa še nekaj zanima. Ali se vam zdi sprejemljivo vaditi inštrument v blokovskem naselju? Kle kjer sem tekom tedna, je večinoma tišina, razen eno stanovanje je malo bolj kritično glede hrupa pa še tega največ jaz pokasiram. Načeloma doma ni problema, ampak kdor špila kje, zihr ve, da si je treba vsak dan vsaj (minimalno) pol ure časa vzet ali celo več če je treba, da se uvežbaš kot se zagre. Mam pa večinoma same penzionerje za sosede, in si ne upam izzivat sreče glede na to kaj vse sem že slišal od kolega ki je harmonko probal špilat, od tega da so mu skos na vratih visel pa težil, ćeprav je bilo sred dneva, še policijo so poklical,...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Šmorn ::

Bivši sosed je drkal tamtame, dokler se ni odselil, nekdo nad menoj igra harmoniko. Me ne moti. Jaz igram (digitalni) klavir, od tega nekje 70% časa na slušalke, ostalo na polno. Se še nobeden ni pritoževal. Do ene 8h-9h zvečer pomoje ne bi smelo biti problema. Kar se motivacij za vaje tiče, moraš razčistiti sam pri sebi. Jaz imam pravilo 4x na tedev minimalno 1,5h efektivno in 2x na teden min 45 min. En dan si dam pavze, da si ne delam slabe vesti, če kdaj izpustim vajo. Pa večinoma vadim vse dni v tednu.

DOOM_er ::

Noben naj nebi težil, pri nas jaz igram el. kitaro, sosed neke ročne bobne, ena tamala na nasprotnih balkonih violino, druga klavir in še nekdo klarinet. Nobenih problemov pa se slišimo vsi :D
Robots will steal your job. But that's OK

SaXsIm ::

Vadi, kjer ti paše. Blokovska naselja imajo določen hišni red, in ko ni določen mir oz. nočni čas, ti vadiš brez problema. Sam se ponavadi vežbanja ne lotevam pred pol 9. zjutraj in po 9. zvečer. Policijo pa ti lahko kličejo, kolikor želijo. Ti si v zasebni lastnini.
SaXsIm

GupeM ::

DOOM_er je izjavil:

Noben naj nebi težil, pri nas jaz igram el. kitaro, sosed neke ročne bobne, ena tamala na nasprotnih balkonih violino, druga klavir in še nekdo klarinet. Nobenih problemov pa se slišimo vsi :D

Kje to živiš? Zmenite se za en komad in ga skup odigrajte vsak dan ob 19:03 :D pridem poslušat ;)

DOOM_er ::

Dravlje, pomoje bi lahko kakšen instrumental metal igral :))
Robots will steal your job. But that's OK

Unknown_001 ::

DOOM_er je izjavil:

Dravlje, pomoje bi lahko kakšen instrumental metal igral :))


Ti tudi ? :D Dobr sem sicer bol na koseški stran ampak to je itak čez H3
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko gre moj sin na glasbeno oz. ali je pametno da gre?

Oddelek: Loža
398847 (6023) anci0banci
»

Teater

Oddelek: Sedem umetnosti
81468 (1269) biokill
»

Klasika in klasični izvajalci (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5311698 (10830) BluPhenix
»

Glasbeniki

Oddelek: Sedem umetnosti
343708 (3112) gzibret
»

A je kaj glasbenikov tukaj?

Oddelek: Sedem umetnosti
235690 (5428) Karaya 52

Več podobnih tem