» »

Razmerje oče in sin

Razmerje oče in sin

««
«
1 / 6
»»

bobo smrade ::

Imam "en" "problem" in sicer:

Trenutno živim doma. Star sem 23 let in sem pred kratkim zaključil s faksom. Odprl sem s.p. in domam "imam" delavnico katero je naredil oče in v njej delam..

Ne vem kje je problem ampak z očetom praktično ne govorim. Če že govorim z njem pa se moram dejansko prisiliti da mu sploh kaj povem, pa še to mi je zelo nelagodno. Običajno se stvari dotikajo delavnice. Pride v delavnico.. zakaj je to tako, to ni uredu, to moraš popravit, kaj si to naredu.. blablabla. Pove na zelo provokativen način, jaz pa sem ponavadi tiho. Za napake vem in jih naslednjič ne bo več in ampak se na končnem produktu nič ne vidijo in jih ni smiselno popraviti. Še dobro, da on vse naredi popolno /s

Če nisem tiho pride večinokrat do prepira. Vtakne se v vsak drek. Dobesedno. Danes sem peljal okrog hiše z avtom in povozil gnoj od katerega se sedaj malo pozna po dvorišču. Prej pride v mojo sobo zakaj si peljal pod hišo, a nič ne pomisliš in spet kup njegovih pripomb. Mu kratko odvrnem: "bom jutri pospravil." Ker z odgovorim ni bil zadovoljen se je vtaknil še v to, da bo avto ves umazan in mu spet mirno odvrnem, da avto ni bil njegov, da se mu ni treba utaknit v vsako stvar in da se naj kdaj malo zadrži. Potem se je začel prepir.

Stvar velikokrat pripelje do tega, da greva skupaj na montažo. prinesi tisto, prinesi tisto, daj tisto sem, in seveda stvari ki so običajne. Jaz sem tiho in mu brez besed ustrežem, si pa včasih mislim sam pri sebi "pjd iskat sam". Seveda tega ne rečem ker... Razkurijo pa me stvari, ko začne komplicirat pri stvareh ki se ne vidijo niti podrazno. Nazadnje sva bila na montaži in je bil stranski del ograje na enem metru postrani za en centimeter. Ni se videlo od nikjer in ko prisloni na ograjo vase vago in to opazi začne komplicirat. Mu rečem da se nikjer nič ne vidi.. seveda se vidi to je treba popravit in spet kup njegovega godrnjanja. Meni je takrat prekipelo in bi ga najraje poslal nekam, ampak sem se zadržal in rekel, da pospraviva robo in naj pride jutri sam popravit. Po 5ih minutah ogledovanja iz vseh možnih kotov je res ugotovil, da se stvar res ne vidi nikjer in potem je bilo ok.

izpit imam 5 let. Od začetka ko se je kdaj peljal z mano so iz njegove stvari stalno bili komentarji kako vozim (ne vozim slabo) Zakaj si zapeljal na bankino, ne vozi mu tko za ritjo, počasi okrog ovinka, pazi avto spredaj, ne vozi toliko na obratih, pazi na robo zadaj v kombiju, zakaj tko grdo zaviraš in seveda še kaj... Večina teh stvari sem delal z razlogom oziroma sem se zavedal da se je to zgodilo. Je pa pri vsaki vožnji zagotovo prišlo do kakega komentarja. Kaki dve leti nazaj mi je prekipelo in sem mu povedal, da se naj ne komentira več moje vožnje. Ali naj gre peljat sam ali pa naj bo tiho. Seveda je spet prišlo do prepira. Od takrat je mir.

Doma imamo kmetijo. Vozim traktor, nekaj naredim drugače kot je nameraval on in spet... Pove na provokativen način in seveda je zgolj njegov način pravilen in ima on vse prav. Čisto drugače bi bilo, če bi rekel zakaj si šel tam tako, zakaj ne greš drugače in pove kako. Ne. On pride ZAKAJ SI TAM TAKO PELJAL, A NIČ NE MISLIŠ GLEJ KAJ SI NAREDIL... Ja ok. Priznam bi se dalo drugače naredit in bi bil njegov način boljši ampak ja.. a moraš sedaj zaradi tega delat šunder.. Seveda sem tiho, ker bi se drugače spet skregala.

Me vpraša: "ali boš šel kosit?". Mu rečem da ne in da naj gre on. "Zakaj ne?" in mu rečem: "Pojdi ti in bo mir" (ker bi bili spet komentarji podobni zgornjemu odstavku). In spet par ostrih besed in je šel in me še cel dan grdo gledal.

Običajno sprašuje takšna vprašanja kot je zgornje. Večinokrat naredim brez besed, če pa že kaj rečem - se ne strinjam z njemu je pa takoj slaba volja... Na montaži recimo stalno sprašuje.. "a bi to naredil tako" jaz sem tiho, če pa slučajno kaj rečem drugače kot misli on pa takoj povzdigne glas oziroma mi da kontro. Ja kaj potem sprašuješ, če veš...

Pred kratkim sem vzel na prakso vajenca (kolega) in seveda je začelo it očetu v nos, da naj ne dela več tukaj, da bom ostal brez dela, da naj prvo poskrbim za to, da bom imel sam delo, nato pa naj plačujem drugim. Tega pa ni opazil, da mi je zrihtal v tistem tednu prakse 500€ prometa oziroma tudi malo manj dobička. Prav tako da mi bo čez poletje zrihtal 10.000€ vreden projekt in pa v prihodnosti še kaj. Stvar je takšna, da sem v tem času jaz mnogo bolj produktiven, ob 15:00 imam narejenih 8 ur šihta in sem teoretočno "frej", med delom pa je sproščeno vzdušje. Ko pride oče domov iz svoje službe mi razpoloženje pade na njivo pogreba.

2 meseca nazaj pride do mene.. a bova zamenjala nek stroj v delavnici. Mu rečem da ne, ker ne bo nič boljši, stran bo pa vrgel 5.000€. Seveda mu povem, da ga lahku kupi s svojim denarjem, jaz pa pač ne bom dal nič zraven, ker se mi menjava ne zdi potrebna. in me je spet grdo gledal, povzdigoval glas in razkurjen odšel iz delavnice.

Druga stvar pa je takšna. Oče je deloholik, mati pa verski fanatik.
Seveda smo se prepirali zaradi tega, ker sem se jaz odločil, da ne bom več hodil k maši. Krivdo sta seveda iskala pri punci, katera ima podobno mnenje o veri kot jaz in večina vas tukaj, in torej je ona kriva za to, ker sem bil dovolj samostojen, da sem se odločil, da ne želim imeti ničesar skupnega z verskimi obredi. Oče pa seveda pride ob 15:00 oziroma malo prej domov iz službe in doma naredi še en šiht oziroma dela dokler le lahko. V nos mu seveda neizmerno gre to, da psa peljem na sprehod takrat ko on dela, in pa bog ne daj, da bi se po koncu šihta šel ukvarjat s hobiji, medtem ko on gara cel dan kot živina. Potem se pa sam sebi smili, ker mora toliko delat. Seveda imamo okrog nekaj sosedov o katerih veselo opravljata skupaj. Pri dveh sosedih čisto nič ne delajo popoldne. Pridejo iz službe in jih popoldne nikjer ni, pri tretjem sosedu imajo 90 glav živine, 5 otrok in gospodinja nič ne dela..[LOL], četrti sosed je pa siten, zato ker hoče, da so stvari takšne kot morajo biti. Recimo je na občini težil toliko časa, da so popravili zanič cesto, Postavili nam bodo nov transformator, ker imamo tri sosednje hiše skupen vod elektrike in zaradi naše delavnice vsem utripa luč... četrtemu sosedu je seveda prav, da se dela in nima čisto nič proti delavnici.

Z vsemi sosedi se dobro razumemo in nihče ni nič skregan med sabo v okolici.

S temi njegovimi problemi sem se pred kratkim nehal obremenjevat in lahko rečem, da živim bolje :D sem tiho, živim svoje življenje, vsake toliko časa se skregava, je pa večinoma odvisno od mene oziroma moje volje ali sem pripravljen biti tiho.

Zakaj je prišlo do takšne situacije? Z domačimi se praktično nič ne pogovarjam, ne čutim nobene potrebe po tem in mislim, da je tako bolje zame. Od staršev vsake toliko časa slišim da sem čuden ker nič ne govorim, da se bomo morali malo pogovarjati, da tako bo težko šlo naprej... Sam pa se sprašujem kaj naj se sploh pogovarjam z njimi in zakaj je prišlo do tega? Ugotovil sem, da vzrok verjetno izhaja iz mladosti... Karkoli sem jim povedal so mi začeli moralizirati. Bog ne daj, da je kdo naredil kakšno "pizdarijo" je bilo takoj na vrsti moraliziranje, smejali se nismo nikoli, prav tako sta oba starša deloholika, tako da kakšne pretirane pozornosti otroci nismo dobili. Razen pri delu so nam bili stalno na voljo "komplimenti". Ostala dva brata tudi bolj malo govorita, če ne zaradi drugega pa zato, ker jih ni veliko doma.

Drugače sem v družbi sproščen, rad govorim, se smejem in cenim prijatelje in punco. Z njimi nimam težav, prav tako imam občutek da so oni z mano iskreni. Vedno jim lahko vse povem in me razumejo, povejo svoje mnenje in se nikoli ne prepiramo. Seveda gremo na kakšen fantovski četrtek ali petek v gostilno na pivo. Enkrat ko smo šli 4x zapored v četrtek ven, sem bil od doma deležen pohvale, da bom postal alkoholik kot moj stric, kam je to podobno, da sredi tedna hodim v gostilno, da je vseeno če se ne družim s prijatelji, ker so prijatelji samo sedaj ko smo mladi, ko bomo pa starejši ali pa se komu kaj naredi pa ne bo nikogar več nikjer razen žlahte...

Bog ne daj, da bi vedeli da sem bil celo 17-to leto vsak vikend pijan, ko smo hodili z bratom po žurkah in veselicah, bolje da ne vedo da se ga 1x na leto napijem da kozlam, da spijem celo 3 piva v gostilni in da sem na morju v enem tednu popil sam plato piva :O Da ne boste mislili da sem res alkoholik. Kratkih pijač ne pijem, napijem pa se ga mogoče 4x na leto v mejah normale. V enem mesecu recimo da v povprečju popijem 4-6 pirov.

drama pa se začne šele, ko vam povem, da imam nad delavnico prazno stanovanje, katerega imam namen opremit in se v roku dveh let odselit na drugo stran dvorišča... Vem, da ni mogoče najbolj pametna odločitev, ampak trenutno mi ne kaže drugače. Službo imam doma, čeprav bi si z lahkoto našel kakšno drugje, prihrankov nimam, imam pa veliko željo imeti podjetje z nekaj zaposlenimi delavci in trenutno lahko rečem, da je to izvedljivo.

Na izbiro pa imam dve stravi. Se odselim in živim v miru ampak ne v takšnem poslovnem svetu kot se si zamislil sam, ali pa živim nasproti zgoraj opisanih dveh deloholikov, katera me bosta stalno iz dvorišča klicala, da naj pridem delat in želela imeti kontrolo nad mojim življenjem. V podjetništvu pa bom živel svoje sanje... še 8 let, nato bo imel oče dovolj delovne dobe in mi bo verjetno polepšal delovni vsakdan navsezgodaj zjutraj.

Se opravičujem za zgoraj napisano črevo. Upam da se da razbrati kakšna situacija vlada pri hiši in kaj sem želel povedat. No to je zgolj ena stran zgodbe, kakšna bi bila druga ne vem in lahko, da je problem tudi v meni ampak sodeč po besedah punce in bratrancev ki poznajo očeta bolj podrobno bi bila zgodba podobna.

Kaj bi storili vi v mojem primeru? Kakšne odnose imate v družini vi? Je takšne odnose sploh še možno kako popraviti?

dice7 ::

Od vseh forumov ki se ukvarjajo s problemi medsebojnih odnosov si se ob polnoci registriral na tehnicni forum slotech samo da bi ta prispevek objavil

Bonus tocke da po treh straneh nabijanja nasih mojstrov podas samo en ali dva odgovora

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

Tilen ::

Spremenil ne boš nič. To je cena za luksuz, ker ne rabiš plačevati najemnine za stroje in delavnico.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

bobo smrade ::

seveda. Registiral sem se ob 00:00, ob 00:02 sem že napisal to črevo.

Imam še drugo uporabniško ime ampak nekateri poznajo nick in je vseeno če ne vedo kdo je to napisal. Seveda me glede na zgoraj napisane informacije lahko prepozna kar nekaj oseb ampak takšne ki za te težave že vedo.

Na ta forum sem pa pisal z razlogom. Iščem mnenja meni podobnih oseb in ne nekih kokelj.

Tilen ::

Mogoče bi se oče spremenil, če bi začel plačevati najemnino. Stanovanje nad delavnico je precej slaba ideja. Si boš želel odpočiti in ti bo nekdo spodaj razbijal.

Predlagam ti, da dokler še oče ni v penziji, prihraniš dovolj za delavnico in stanovanje, ter greš stran. Ni najceneje, je pa to, kar si želiš. Če v osmih letih ne boš zaslužil za svojo delavnico, tako ali tako delaš nekaj narobe.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Tilen ::

Skratka, osredotoči se na posel in ne na ostale dejavnike. Zavedaj se, da tako poceni, kot lahko sedaj ustvarjaš, verjetno ne boš nikoli več. V osmih letih lahko pod takšnimi pogoji veliko ustvariš.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

bobo smrade ::

ni problem v najemnini. 500 ali 1000€ mesečno ne bi rešilo problema. želi, da nekdo pelje firmo naprej. Hoče mi dobro, ampak se ne zaveda kakšno škodo dela obema.

Stanovanje nad delavnico je precej slaba ideja. Si boš želel odpočiti in ti bo nekdo spodaj razbijal.

se zavedam, ampak mislim da je to glede na vse zgoraj opisano še najmanjši problem.

Predlagam ti, da dokler še oče ni v penziji, prihraniš dovolj za delavnico in stanovanje, ter greš stran. Ni najceneje, je pa to, kar si želiš. Če v osmih letih ne boš zaslužil za svojo delavnico, tako ali tako delaš nekaj narobe.


Stanovanje opremim za 30.000€ zagotovo. In to ne cheap varijanto, tako da to niti ni tak strošek. Večji problem so stroji - luknja brez dna, tako da je prihranit 200.000€ praktično nemogoče

Tilen ::

Kot rečeno - če trenutno ne plačuješ nič za stroje, ki so vredni 200.000 EUR, se lahko v osmih letih osamosvojiš ali pa delaš nekaj narobe. V kolikor trenutno delaš za golo preživetje (+/- 1000 EUR) in ne plačuješ nobene najemnine za bivanje ter delavnico in oče povrh vzdržuje stroje, bo slej ko prej prišlo še do bistveno večjih težav, ker taka situacija dolgoročno ni vzdržna.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

next3steps ::

Sestavi si urnik. Za vsak dan posebej. Na 15 minut natančno. Družini povej, da lahko delaš samo v določenih urah (od te do te ure). Če je nujno, prestaviš svoje delo IZJEMOMA za nekaj ur/dni, če le končen rezultat ne vpliva nate. Če imaš začrtano, da od x ure do y ure delaš, a maš vseeno v tistem času fraj ter te zunaj čaka delo s strani družine, poveš, da si zaseden in je tvoja dobra volja, če boš pomagal ali ne.

Dopovej starim, da kljub njihovemu starševstvu nisi več otrok in naj se sprijaznita s tem. V kolikor te obravnavajo kot smeti, njihova dejanja ignoriraj.

Konec koncev ne bo pomagalo, k večjemu le dodalo dodatne iskrice na kup sena. Rezultat bo sicer viden tj. boš obravnavan drugače. Vprašanje je za kakšno ceno?
Rezultat je sicer nehvaležen, boš pa vsaj ohranil neko samostojnost in avtonomijo nad svojim življenjem. V mojem primeru mi je to pomenilo več, kot pa kvazi "dober" odnos s starši.

PS
Ah, videl boš, da si večkrat tretiran tako, ko so prisotni še drugi, ki sicer niso člani družine. Tako klasičen "zapiti" slovenceljski oče kaže nadmoč svoje vloge v družini.
Ignoriraš, vpričo drugih začneš oporekati in če gredo žalitve predaleč z delom enostavno prenehaš --ne glede na vse.
Morš da pokažeš starcu, da če budet on rabil tebe v življenju in ne ti njega.

PS2 Ah, pa to kar misliš izreči, a ne izrečeš ... Kar izreči. Delavci iz CSD ti bodo znalo povedati, da imajo takšni ljudje nadmoč le zaradi tega, ker so ostali okrog njega tiho.

Če gre predaleč, gre predaleč. Poveš jasno, da je šlo preko meje in nazorno zarišeš črto za naslednjič.

Zgodovina sprememb…

cekr ::

Prej ali slej boš moral spoznati, da se moraš s starši konkretno pogovoriti.
Problem je samo v tem, da se ne znate pogovarjat.

Krivda je na starših, ker te tega nista naučila oz. tudi sama nista znala.
Takšnih primerov je polno. Deloholiki vidijo samo delo in delo.
Mogoče ugibam? Na dopust sploh ne marata hodit? ... ker se bo verjetno vse podrlo, če ju ne bo doma.

Crknit ne moreš od dela. Tudi punco boš izgubil, če ne boš uredil teh reči.
Zato staršema dopovej, da ni vse samo delo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

janezvalva ::

a je v redu, če greš na nek forum pa nabijaš o svojih starših?
ker s tem odpreš pot drugim, da nabijajo po tvojih starših.
no, ja, mogoče kot povračilni ukrep je to dobra poteza.
vprašanje je, če bi si kdo to želel.

lahko ga daš še v časopise pa ga tam blatiš,
nato pa mu prineseš izvod: "ejga ati, postal si slaven"
tip prebere, pa se mu pol zrola, ti pa mu rečeš:"to je zahvala,
ker si me j**al v glavo vsa ta leta"

ali pa, načrtno zrušiš družinsko firmo ter spraviš vse na kant,
nato mu pa rečeš, da si to namerno naredil, ker je smotan.

ali pa, greš v kuhinjo, pretreseš vso sol v posode za sladkor, ves sladkor pa v posode za sol
naslednjič ko bosta starša jedla, bo vse slabega okusa.
nato pa jih vprašaš če je bilo dobro kosilo
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

jype ::

janezvalva> nato pa jih vprašaš če je bilo dobro kosilo

To delajo otroci v osnovni šoli, ne pa odrasli ljudje.

Najlažje je, da se odseliš. Delavnico imaš lakho še vedno pri očetu, ampak prenašal ga boš samo še polovico dneva. Ko bo finančno zneslo, boš preselil še obrt, pa tudi če šele čez 15 let.

Phantomeye ::

Sem jaz edini, ki vidi KAKO PODOBNA sta si v resnici?

jype ::

Phantomeye> Sem jaz edini, ki vidi KAKO PODOBNA sta si v resnici?

To je bržkone res, ampak to ne pomeni, da je dobro, da živita in delata skupaj.

Phantomeye ::

jype je izjavil:

Phantomeye> Sem jaz edini, ki vidi KAKO PODOBNA sta si v resnici?

To je bržkone res, ampak to ne pomeni, da je dobro, da živita in delata skupaj.


Se strinjam. Če imata šef-zaposleni razmerje, potem naj bo to samo v času dela.

D3m ::

bobo smrade je izjavil:

seveda. Registiral sem se ob 00:00, ob 00:02 sem že napisal to črevo.

Imam še drugo uporabniško ime ampak nekateri poznajo nick in je vseeno če ne vedo kdo je to napisal. Seveda me glede na zgoraj napisane informacije lahko prepozna kar nekaj oseb ampak takšne ki za te težave že vedo.

Na ta forum sem pa pisal z razlogom. Iščem mnenja meni podobnih oseb in ne nekih kokelj.


jype si to ti?
|HP EliteBook|R5 6650U|

jype ::

D3m> jype si to ti?

Nah, seznam mojih uporabniških imen je tajen in ga ne delim z nikomer, te bo pa razveselilo slišat, da D3m ni med njimi.

tikitoki ::

Edina resitev je da gres na svoje. S tako osebo dolgorocno ne bos mogel shajati, ker bo vedno nasel neki za kritiziranje in tezenje in vzpostavljanej svojega prav.
CImpraj pojdi na svoje, to je zal edina dolgorocna resitev.

jest10 ::

bobo smrade je izjavil:

ni problem v najemnini. 500 ali 1000€ mesečno ne bi rešilo problema. želi, da nekdo pelje firmo naprej. Hoče mi dobro, ampak se ne zaveda kakšno škodo dela obema.

Uf koliko je takih primerov, ko se hoče peljati dalje družinski posel, a fotr jebe v glavo svojega naslednika. Če hoče le ta ven iz te čorbe, pa letijo obtožbe z vseh strani, kako bo kriv za propad. Težko rešljiv problem, če se želi ohraniti neke dobre odnose.

cekr ::

Če bi se ljudje malo pogovarjali, bi bilo precej manj problemov.

Verjetno ima avtor teme od očetovega dela tudi precej koristi in znanja.
Zato ni vse tako enoznačno.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jest10 ::

Samo kaj ko se eni nočejo ali ne znajo pogovarjati. Tako je in pika.

Dr_M ::

Karakterja se ne da zbit iz cloveka, jebiga.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

harmony ::

Haha, kot bi bral svojo situacijo. Sicer brez druzinskega podjetja, ampak skoraj identicne tezave. Kako sem resil? Skenslal vse stike in se odselil in to ven iz Slovenije. Vsake toliko casa spaca kaksen mail z kletvicami in groznjami...pa se to imam nastimano, da gre takoj v trash. Ker je to spoznal je registriral se par novih e-mailov, ampak so tudi ti sli na block listo.

Skratka...nic ne bo bolje niti po osmih, desetih letih. Skenslaj vse, najdi si job in prekini vse stike, namrec res skoda casa za take "ljudi".

Invictus ::

Odseli se in prekini stike.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

D3m ::

Rad te ima na poseben način.

Don't be a pussy.
|HP EliteBook|R5 6650U|

cekr ::

Najlažje je prekinit stike in se odselit.
Res imate pametne predloge. Hm?

Človek mora od nečesa živet.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

D3m ::

Najlažje je zbežati.
|HP EliteBook|R5 6650U|

RollOfTP ::

Vajin problem je, da sta oba ista, kot je rekel Phantomeye. Foter se je pač namesto na forum hodil jokat tvoji mami, nato pa te je še mama kurcala zraven. Ti pa si od nas pričakoval isto. Kako bomo vsi tolkli po tvojem fotru in ti dvignili samozavest. To se ne dela tako.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Manu ()

cekr ::

Eno je če ste v družini na bojni nogi zaradi neurejenih razmerij, pijače...

V tem primeru je pa problem samo komunikacija, ki je sicer malo bolj groba. Ampak to se da preslišat in sprejeti človeka takšnega kot je.
Oče ne zna drugače povedat. Mogoče ima tudi občutek, da njegovih nasvetov nihče noče upoštevat. Če nekaj razmišljaš drugače, mu pokažeš. Ni treba takoj nazaj v napad. Potem se pa sproži obrambni mehanizem in dretje.
Ni pa treba bit užaljen za prav vsako besedo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

ZaphodBB ::

Očitno z očetom nista razvila komunikacije s katero bi se lahko sporazumela.

Oče je gospodar in meni, da si ga ti dolžan ubogat. Ti si odrasel in meniš, da si lahko samostojen in da imaš pravico, da storiš svoje napake in se iz njih naučiš.

Vajin konflikt je normalen in pričakovan. Sploh glede na to, da tvoj oče ni naučil sebe in tebe komunikacije prek katere bi lahko razrešila neskladja.

Selitev je najhitrejši način za prikritje konflitka. Žal na ta način z očetom ne bosta mogla rešiti vajine težave - ki je, da se ne znata pogovarjat in se pogajat. Seveda zna fizična ločitev olajšat reševanje vajinega konflikta (ker se vsak lahko umakne na "svoj" teritorij), vendar po drugi strani omogoča tudi, da živita vsak v svojem balonu in se nikoli ne lotita tega problema, ki je izjemno pomemben za psihološko blagostanje obeh.

Jaz bi ti za začetek priporočil tole knjigo: https://www.amazon.com/Toxic-Parents-Ov...

Položil bi ti na srce, da nisi dolžan prenašat očetovega teženja. Ravno tako pa oče ni dolžan prenašati odraslega otroka, ki se ne drži njegovih pravil. Bi bilo pa dobro za oba, če uspeta razčistit kaj vaju matra in se naučita kako se konstruktivno pogajati med seboj.

Si pa v nezavidljivi situaciji, ker si kot mlajši, manj izkušen in z manj vpliva prisiljen vzgajati očeta, ki bi moral razreševanja konflitkov naučiti tebe. Se pa vsekakor da in tudi splača se.

Čeprav boš moral sprejeti, da tvoj oče ni popoln. Mogoče je celo neverjetno krivičen. Mogoče je tako težak, da ne boš mogel živeti v njegovi bližini. Ampak žal, boljšega ne boš imel nikoli. In vsemu navkljub, pred družinskimi ranami ne moreš nikamor pobegnit. To ne pomeni, da moraš tolerirat vse kar tvoja družina počne. Pomeni pa, da je dobro za tvoje zdravje, če razumeš kaj se dogaja s tvojimi bližnjimi.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Glugy ::

Takih problemov skandinavci nimajo ker grejo pr 20ih že na svoje. V Sloveniji je to seveda težje. Rešitev je da greš na svoje; očeta pa obiščeš vsake toliko časa. Če ne živiš s starši starši čisto drugače gledajo nate; to si sploh mislt ne morš kako bolj pozitivno je vseskupaj potem.

Delaj na tem da greš čim prej na svoje če se le da; pa tud če je dolgotrajen plan to.

Živet s starši, razen če imaš res kul starše te drži nazaj; nisi to kar bi drgač bil.

Glede malenkosti je pa tako; lep je občutek da neki narediš 100% dobr ampak če sam pridš do tega; ne da ti nekdo pamet soli. In do tega občutka; čustvenega spoznanja ti ne morš pridt dokler nisi na svojem.
Starši velikokrat ne morejo razumet tega.

bobo smrade ::

Sem nisem prišel z namenom, da bi blatil svojega očeta. Povedal sem zgolj težave katere vidim v njemu, prav tako so zagotovo težave tudi v meni, saj sta za prepir potrebna vedno dva. Nihče se ne skrega z nikomer drugim. Pač padejo kdaj kakšne ostre besede v družini ampak še zdaleč ni podobno najinem odnosu. Iščem samo mnenja kako lahko popravim odnos na bolje in da bi lažje shajala drug z drugim.

Iz zgornjih nasvetov sem prišel do ideje, da ne bom več tiho. Nikoli. Vedno mu bom povedal točno to kar si mislim brez zadržkov. Seveda mu bom povedal mirno in v normalnem tonu, prav tako mu bom argumentiral zakaj tako mislim. Potem pa ni važno kje kdaj in kako. Tudi če bo to pred stranko in bo izpadlo zelo neprofesionalno. Mogoče ga bom pripeljal do tega, da bo pomislil na posledice preden se odloči komentirati vsako malenkost. Če se pa on ne bo zmožen obdržati nekega normalnega njivoja pogovora, se bom umaknil. Če se na dolgi rok ne bo nič spremenilo si bom pa pač poiskal drugo službo in šel na svoje. Prihajajo tudi časi, ko bosta ostala dva brata vedno več doma. Me zanima kako se bosta ujela ona dva z njemu...

Jasno jim bom tudi dal vedeti, da v življenju ne nameravam delati 14 ur dnevno. Ko bom oddelal svoj šiht bom frej in bom delal kar hočem sam. Seveda bodo tudi izjeme in z veseljem grem tudi kmetovat ali pa pripravljat drva ali pomagam pri kakšnih drugih opravilih, ne bom pa 12 ur dnevno 6 dni v tednu preživel v delavnici, da bom konec meseca zaslužil 5000€ katere bom lahko vse vložil nazaj v stroje.

nekikr ::

Danes sem peljal okrog hiše z avtom in povozil gnoj od katerega se sedaj malo pozna po dvorišču. Prej pride v mojo sobo zakaj si peljal pod hišo, a nič ne pomisliš in spet kup njegovih pripomb. Mu kratko odvrnem: "bom jutri pospravil."

Povozil si drek, ga razmazal po dvorišču in potem rekel "bom jutri pospravil"?

so iz njegove stvari stalno bili komentarji kako vozim (ne vozim slabo) Zakaj si zapeljal na bankino, ne vozi mu tko za ritjo, počasi okrog ovinka, pazi avto spredaj, ne vozi toliko na obratih, pazi na robo zadaj v kombiju, zakaj tko grdo zaviraš in seveda še kaj

Ne dvomim v to, da si dober voznik, vsi smo nadpovprečni vozniki in vsaj tako dobri kot Schumacher, ampak, če te opozarja na take stvari, potem morda vseeno nisi tako dober voznik in je pravilno, da te opozarja?

On pride ZAKAJ SI TAM TAKO PELJAL, A NIČ NE MISLIŠ GLEJ KAJ SI NAREDIL... Ja ok. Priznam bi se dalo drugače naredit in bi bil njegov način boljši ampak ja.. a moraš sedaj zaradi tega delat šunder.

Beri zgoraj.

Niti slučajno taka komunikacija ni dobra/pravilna, ampak iz zapisanega si tipični novodobni "večni otrok", ki se mu jebe za vse. Očetu, ki je navajen drugačnega življenja, se to zdi nenaravno in sramotno, pri teh letih ga pa ne boš spremenil. Sebe seveda tudi ne, ker bi ta sprememba terjala spremembo lagodnega življenja v malce bolj odgovorno, kar je v tem času seveda nepoznano.
Svetovali so ti že, da izkoristiš zastonj streho nad glavo, delavnico in vse ostalo, potem pa greš na svoje in tako bo tudi najbolje. Vse ostalo zahteva trud.

azislo ::

Berem poste.. Vsak za svojega navija. Poznam kar nekaj takih primerov drugače, s tem da v nekaterih jih je celo več doma (otrok) in to starejši kot si ti.
Problem je na obeh straneh, brez odselitve ga boš težko rešil. Mal boš moral še odrasti, tega, da ti pokrova ne bo dvignilo v takih primerih, pa boš težko dosegel in tudi ni zdravo.
Če bi prišla punca domov, se bo to samo še potenciralo, na to misli.
V vsakem primeru bo treba šparat, pozabi na S.P. avte in ostale zadeve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: azislo ()

Unknown_001 ::

Džizs, kot da bi mojga očeta opisoval pet let nazaj. Pa... tak ti povem. Večina tega "pdjebavanja" je verjetno dobronamernega. A veš kako pravjo? Mlad pa neumen. Jaz sem vse njegove pridige vzel kot lekcijo. On mogoče vidi stavri ki jih sploh ne opaziš. Pravtako se ti rahlo fučka za dogajanje okoli sebe dokler ti nekdo tega ne očita nazaj. Dobro lahko da ma kdaj slab dan in jih slišiš po krivici. Tud jaz juh še dandanes kdaj, pa kaj čem.

Verjetno ga moti tvoj odnos. Saj vem ti si ves ponosen nase ker rad delaš in se zagrizeš v delo. To si šteješ v ponos. Ampak preveč je idealiziranja pa premalo realiziranja oz. izboljšav. Ne trudiš se da bi bil boljši kar je hudo narobe. Ti bi nekaj oreko ku*ca skupaj zmetal in zdaj naj se svet divi. Ja... če se nisi vsaj malo potrudil da bi kvalitetno naredil pohvale ne pričakuj.

Midva bi se verjetn mela kar dost za pogovort.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Iluvatar ::

Jaz imam podobnega očeta, pa ni nujno bil zmeraj problem pri meni. Sploh ko si v bolj "občutljivih letih" se to zdi bolj intenzivno, kot pa v resnici je.
Odnosa kot takega ne moreš z ničemer popravit, sploh ne pri teh letih. Konkretno pri meni je tako, da sem že lep čas na svojem, pa foter še zmeraj kako pribije: "kaj hodiš tak okrog neobrit, obrij se vendar, ali pa aprila smo, ti pa še zmeraj nisi gume zamenjal... zakaj kupuješ solato, pridi sem pa si regrat naberi... kdaj boš pokosil, se ti bo ja vse razrastlo.... zakaj rabiš xbox, a ti še zmeraj igerce igraš? Kaj ti bodo vsi ti računalniki, v naravo idi malo.... :) Večinoma so nedolžne stvari, ki se jim danes samo smejim, v "občutljivejših letih" pa sem mislil da se je ves svet zarotil proti meni, ko je foter stresal svoje modrosti. To da se s tem obremenjuješ te bo minilo z leti, oče bo pa verjetno kot moj, še zmeraj modrosti trosil naokoli, sicer čisto dobronamerno, samo ti se boš manj obremenjeval s tem.

Besna Glista ::

Pa kakšna občutljiva leta no. Fant ima 23 let.

D3m ::

23?

Skrajni čas, da odraste and grow some balls.
|HP EliteBook|R5 6650U|

SeMiNeSanja ::

Če sta stara dva tako zelo 'versko navdahnjena', bi morda lahko tudi župnika uporabil kot nekakšnega mediatorja - pod pogojem seveda, da je 'človek'.

Predvidevam, da ga visoko cenita kot avtoriteto in če bi njima razložil, da po svoje trpiš, ker je tako, kot je, bi se mogoče le odškrtnila neka vrata, ki bi ob veliko truda in potrpljenja pripeljala do boljše komunikacije in sožitja.

Če taka mediacija ni možna, potem bi se strinjal z Jype-om - odseli se in hodi samo še svoj šiht oddelat v delavnico.

nekikr ::

To so sedaj občutljiva leta, ko otroci še odraščajo. In s tem ne mislim nič slabega, samo izpostavim stanje.
Odrasli osebi na kraj pamet ne bi smelo priti, da razmazan drek po dvorišču ne pospravi takoj. Otroci pa bulijo v ekran in rečejo, da bodo jutri. Čez 10 let, ko se bo spomnil na to, ga bo še takrat sram.

Besna Glista ::

Točno to D3m.. OP, začni se zavedat da strank ne dobiš s tem, da vaser vaga visi Tvoj oče to ve in je zato na šalabajzerstvo občutljiv. Berem, da si zelo želiš svojo firmo s par zaposlenimi ob tem pa 8 urni delavnik. No, zdaj pa še napiši ali se to zajebavaš ali misliš resno?


@nekikr pa kakšni otroci? Saj pa ne govorimo o 16 letniku..

nekikr ::

Sem napisal zgoraj, da je to generacij večnih otrok, ker ne poznajo koncepta odgovornosti in se jim ravnanje staršev zdi absurdno, vsaka kritika tega je pa seveda direkten napad na njihov mali milni mehurček. Razmazanega dreka za sabo ne bi pospravil, kritika, da nekomu voziš za ritjo, da s slabo vožnjo ogrožaš sebe in druge je tudi nesprejemljiva, da vaga visi, imel bi pa svojo firmo in nekaj zaposlenih...to je razmišljanje teh večnih otrok (o katerih je dosti govora v tem času). Oče ga ne kritizira iz lastnega užitka, samo nenormalno se mu zdi, da je lahko nekdo pri 23 letih tako neodgovoren, tako neodrasel. Spremenil ga ne bo, kar je tudi prav, ker bi moral najprej spremeniti sebe, da se bo obnašal letom primerno.

Šmorn ::

nekikr je izjavil:

Sem napisal zgoraj, da je to generacij večnih otrok, ker ne poznajo koncepta odgovornosti in se jim ravnanje staršev zdi absurdno, vsaka kritika tega je pa seveda direkten napad na njihov mali milni mehurček. Razmazanega dreka za sabo ne bi pospravil, kritika, da nekomu voziš za ritjo, da s slabo vožnjo ogrožaš sebe in druge je tudi nesprejemljiva, da vaga visi, imel bi pa svojo firmo in nekaj zaposlenih...to je razmišljanje teh večnih otrok (o katerih je dosti govora v tem času). Oče ga ne kritizira iz lastnega užitka, samo nenormalno se mu zdi, da je lahko nekdo pri 23 letih tako neodgovoren, tako neodrasel. Spremenil ga ne bo, kar je tudi prav, ker bi moral najprej spremeniti sebe, da se bo obnašal letom primerno.


Kdo ga je pa vzgojil? A se je sam?

Unknown_001 ::

Pač če na koncu potegnemo črto. Vzgoja z zamikom.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

nekikr ::

Šmorn: seveda ne. Ampak o milenijcih piše zdaj že povsod in nima smisla, da gremo off-topic s tem.
Vzgoja z zamikom bi bil dober izraz, če bi se tudi starši potem zavedali, da bodo otroke morali vzgajati do 30. leta in več, do takrat pa ne bodo odrasli ampak bodo samo razvajeni otroci v velikem telesu. Zdaj je pa tako, da starši vzgajajo večne otroke, ampak, ko dopolnijo 18. leto, bi imeli pa odraslega. Ne gre tako.

sarma832 ::

Sepravi tvoj fotr ima vedno prav, kar drugi mislijo bolj malo pomeni..poznam iz prve roke.

Glede vožnje v avtu, ima on vendarle izpit verjetno že 40let in ti pomoje želi le pomagati, sploh na začetku te želi naučiti lepe vožnje da se voziš kot gospod, in priporočam ti, da upoštevaš njegova navodila, vsaj ko se voziš z njim ker ti bo to vedno govoril, vem da je tečno.

Dvomim, da se bo oče spremenil, tako da najbolje da se sprijazniš z tem in se naučiš ignorirat ker verjetno ne bo nikoli drugače. Bo najbolje za oba

matobeli ::

Čist nobene škode ni če greš za 1leto nekam v najem. Ni treba daleč , ampak tolk da fotr (tašča) ne more v "copatih" do tebe. Res zna stvari postavit na bolj realna tla.

Če pa sitnari da greš ob 4h iz šihta mu pa reč da se vnuki ne delajo v delavnici :))

D3m ::

Z letala se ne vidi. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

ZaphodBB ::

sam ni sposoben vsega skupaj spravit kar je oče

Govori sam zase. Jaz iz napisanega ocenjujem, da je fant čisto sposoben. Moti ga edino, da mu oče ne pusti zraka, da bi se določene stvari naučil sam, postopoma.

Eno bistvenih temeljev učenja je, da moraš učencu pustiti, da nekaj stori najprej sam - slabo. Drugače ne gre. In ljudje, ki desetletja pilijo neko veščino res težko ocenijo kako težko je nekaj za začetnika.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

bobo smrade ::

Glede vase vage... Ura je bila 21:05, midva sva bila na montaži in še pol ure je bilo dela. Če bi bilo tisto treba popravit bi se zamudil eno uro. Če bi se stvar videla bi seveda tudi jaz hotel da se popravi. Razkuri me to, da oče po eni strani teži k popolnosti tistih stvari ki se ne vidijo, po drugi strani pa gre zmontirat kuhinjo in ne nastavi pantov, tako da je na nekih vratcih 5mm lufta, na drugih pa 2mm, tretja se sploh ne zapirajo, četrta pa se zadanejo ob druga vratca ko jih zapreš.

V eno kuhinjo sem slučajno prišel po 5ih letih odkar jo je zmontiral. Mene je blo sram. Ne najdem drugih besed. Seveda vzamem šravfciger in grem popravljat za njemu vratca. on je delal druge stvari, ko je zaključil mi pa reče da naj pustim na miru, da bom popravil drugič... kdaj že?

Montirava prav tako eno kuhinjo nekje drugje. NA koncu on pospravlja jaz pa nastavljam vratca. Ko pospravi pa reče saj je dobr pust..

Kaj ti pomaga potem naredit en izdelek v nulo tam kjer se ne vidi, če na koncu ne izpopolniš tega kar se vidi. Iz svojih napak sem se pa tudi jaz naučil kaj in sem jih videl. Naslednjič do njih ne bo več prišlo, Vseeno pa pove na provokativen način in me toliko časa draži da znorim. Sicer se zadržim ampak ja.. uniči mi cel dan.

Glede dreka...
Celo soboto je vozil gnoj, tako da je bilo itak na tistem delu asfalta vse umazano čeprav so počistili. Čez gnoj sem peljal ob 20:30, tako da je bila že tema. Gnoj je bil daleš od vrat, zato sem si mislil, da bom počistil jutri. In danes tudi sem.

Povozil si drek, ga razmazal po dvorišču in potem rekel "bom jutri pospravil"?


Ja.. Kaj naj bi po tvojem rekel ob 10ih zvečer? Ni bil problem v tem. Problem je nastal zato, ker nimam pojma kakšen odgovor je sploh hotel od mene? Lahko bi mi rekel da naj grem takoj pospravit če s tem odgovorom da bom jutri pospravil ni bil zadovoljen, tako pa je moral malo podrezati v osje gnezdo.

Ne
dvomim v to, da si dober voznik, vsi smo nadpovprečni vozniki in vsaj tako dobri kot Schumacher, ampak, če te opozarja na take stvari, potem morda vseeno nisi tako dober voznik in je pravilno, da te opozarja?


Vse stvari sem opazil jaz in zgodile so se namenoma oziroma sem se zavedal da so se zgodile. Nič nimam proti če kdaj kaj pripomni.. čez meje pa gre ko ti na vsaki vožnji komentira vsako stvar.. dneve.. mesece.. leta... Če bi hotel lahko tudi jaz komentiram njegovo vožnjo, vse njegove napake katerih stori 2x več v delavnici.. včasih tudi banalne in še marsi kaj drugega...

Ma da sem jaz tvoj fotr, ti jih naložim čez rit, da se nikoli več ne bi usedel nanjo.


To so mi jih v mladosti kar dostikrat naložili.. Sedaj na kaj takega ne upajo več pomisliti.. drugače pa upam, da nimaš otrok in niti da jih ne boš imel.

Zgodovina sprememb…

««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Višina preživnine (oče ima S.P in plačuje 70€) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24741752 (35773) St235

Več podobnih tem