» »

Spanje?

Spanje?

1
2
»

c3R4R ::

Nimam težav s spanjem...
Zaspim kadar hočeš..(in kjer hočeš!!) :D :D (joke)
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

stromar ::

McHusch: kar tako, dokler so počitnice, itak je pred 3.00 popoldne prevroče za it ven...:D

Binji ::

jst mam zdej med pocitncami tudi totalno sfukan bioritem (da ne omenjam da sm biu na maturanci ku nejsmo spali nc), tko da sploh ne morm it pred 3 spat. Bo treba it kej delat.
Drgac pa ce ze cm spat ni ovira niti kraj niti cas (ponavadi je med solo idealno)
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

mojsterpeter ::

ja vse je odvisno od samodiscipline --
zadnje leto sem mel strašno nereden bioritem - poleg tega sem mel zlo redko faks zjutraj tako da sem lahko šel spat tudi ob treh, štirih zjutraj (ponavadi pa ob enih, prej nisem mogel) seveda sem kdaj pa kdaj zaspal tudi popoldan za kako urco..
sicer pa drži skoraj vse kar ste napisali zgoraj tudi zame - pri meni je tako da lahko spim zelo malo pa potem po parih dneh ali za vikend en dan nadoknadim malo pa je spet ok - ampak to ni zdravo in te počasi uničuje; najbolje se počutim če spim 6-8 ur..
najbolje je redno športat, vsaj 3x tedensko ter imeti neko fiksno zaposlitev/opravilo; npr. jaz zdaj delam in moram vstat ob 5.30 pa sem se zelo hitro navadil in prestavil začetek spanja iz termina med 01:00-03:00 na čas tam okrog enajste ure zvečer...
je pa res da pri nas mladih zelo velik faktor pri uničevanju bioritma igra žuriranje in prepozno sedenje za računalnkikom
glede pomagal:
- glasba: super mam ogromno umirjenih cd-jev samo v ta namen, predvsem instrumentalne zadeve; kaka tradicionalna indijska/kitajska/japonska/arabska/aboriginska godba, filmska glasba/orkestri, unplugged kitarske variante rockerske glasbe, acid jazz (jamiroquai ma par komadov narjenih prou za zaspat), new age glasba,.. če kdo rabi kak naslov cd-ja naj mi piše
- alkohol: deluje ampak je neprimerno sredstvo
- džoli: nisem še probal kot uspavalno sredstvo; pomoje je primernejše kot alko
- sex: o ja! zaspiš kot mucek..
- sleepnig pills: no comment>:D

aja glede paralize: men se je že parkrat zgodila tako sredi noči kot ob popoldanskem spancu; je blo prvič mal šokantno ampak pol ko sem razmišljal o tem se mi je zdel neverjetno zabavno:D - če pomisliš da se samoparaliziraš hehe noro; men je smešn in zabavno.. prou feeling je če te ni strah in potem se tudi lažje osvobodiš:D
ill communication

Zgodovina sprememb…

nevone ::

FaLeON3y3

zanimivo nevone
a tukaj pa ne vela teza da se po gibanju pred spanjem težko umiriš ??


Kaj? A bi prosim prebral, kaj sem trdila glede gibanja pred spanjem. Namreč sem rekla, da lahko celo koristi. Sicer pa za en orgazem, ni treba skakat do stropa in nazaj. :))

o+ nevone

Daedalus ::

Že res nevone, sam kaj ko pravijo da eden ni nobeden --> pol se pa zna zgodit, da celo noč ne spiš, zjutraj pa s podočnjaki in kavo v termoski na faks/v službo:))

Tak da sex pred spanjem je ok, če ne razmišljaš ko zajci:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dela ::

nevone to sn mislo:
Če sem zvečer preveč aktivna se potem težko umirim, kot je že bilo omenjeno

flipflop ::

Saj je rekla,da miselno aktivna;)

pivmik ::

Ključ do (dobrega) spanja je telesna aktivnost.
Garantiram vam da boste zaspali kot, da bi vas kdo ustrelil.
Jebeš ti Dormeo.

Jazst pa sem si zaspal na roki in ko sem se zbudil zjutraj je nisem več čutil in je nisem mogu več premikatt(
Groza! Pol pa čez par minut je prišla k sebi.
Samo se pa je že zgodilo, da se enemu morali odsekati roko, ker je s spanjem na roki naredil Esmarhovo prevezo in kri se mu ni nekaj ur pretakala. V bistvu pa ni prostovoljno spal, ampak se je "koma" napil (pijan ko mina) in zaspal na cesti.
LP, Gregor GRE^

nevone ::

Daedalus

Že res nevone, sam kaj ko pravijo da eden ni nobeden --> pol se pa zna zgodit, da celo noč ne spiš, zjutraj pa s podočnjaki in kavo v termoski na faks/v službo

Matr, dobr(a) si. Kako pa to dosežeš, da ti celo noč prihaja?

o+ nevone

Phoebus ::

Tisto ki je blo omenjeno o paraliziranosti, sem glih zadnjic gledal na discoveryju.
REM spanje je spanje, ko se oci obracajo oz. premikajo zrkla (Rapid Eye Movement) in takrat se na veliko sanja ipd. Potem je pa se globje spanje, ko se clovek ne premika nic in ne sanja; po domace, pocivajo tudi zivci. Oboje se pogosto sanja in vsako sluzi svojemu; globji spanec je naprimer pogostejsi pri totalni izcrpanosti.
Vedno pa gre budno -> REM -> globoko (ce pride do njega) -> REM -> budno.
Do te paralize pride enostavno, ker se clovek nenadoma zbudi iz globokega spanca (brez vmesnega "vklopa mozganov & zivcev") v budno stanje. To sploh ni tako redek pojav, oz. nekaterim ljudem se to kar pogosto dogaja. Najbolj pomaga da lepo zapres oci in malo "pomeditiras" (pac kot da bi hotel zaspat), da se vse lepo vklopi in potem vstanes kot nov :D
Nima pa to nikakrsne povezave s kajenjem.

PS: Jaz hodim spat kolkor mi rata zgodaj...danes bom sel zdaj; okol pol enih, ponavadi se pa potrudim da sem ze ~11h v postli da lahko vstanem ob 7h kot nov.

Mercier ::

Budilke bi kazalo prepovedati z zakonom. V bistvu gre za nevarne mučilne naprave z zdravju skrajno škodljivimi posledicami. To ja dnevno moti čisto naraven, izpopolnjen proces in to na skrajno nadležen, grob način. Se še kdo ni zbudil, ko se je naspal ?!!

Samo to, pa bom spal ko car. Lahko noč...

karafeka ::

O teh budilkah,

Valda je neprijetno ko te ob 5 vrže iz postle, vendar se navadiš (po določenem času) in potem se avtomatsko zbudiš (+ - 5 min :D ) tudi brez nje.


Glede tistega REM spanja (ko sanjaš):

Pr men v bistvu ne mine noč, ko ne bi kaj sanjaj. In potem se zjutr skor vedno zbudim bolj crknjen, kot pa sem šel spat. Kot sem razbral moram prit do globokega spanja ?? A mogoče kdo pozna kakšno hitro rešitev (razen macole po glavi :D , ali pa utrujenosti, ker to zadnje pri men ne vžge (več) npr: grem vsaj 4 na teden na kolesarsko turo po gorah (razlika v višini 1000m, dolžina >30 km), pa še vedno ob 1 in 12 minut pišem poste :D :D )

stromar ::

karafeka:
vendar se navadiš (po določenem času) in potem se avtomatsko zbudiš (+ - 5 min ) tudi brez nje.


Ja zanimivo ampak je res, sem to že večkrat opazil pri sebi, npr. ko se mi je izpraznila baterija v uri sem se zbudil sicer 10 minut bolj kasno vendar brez kakršnegakoli zunanjega vzroka. Dostikrat pa se mi je zgodilo tudi da sem v spanju izklopil budilko in spal naprej, tako da zdaj imam dve budilki. Ena zvoni 5 minut za prvo :D

l_jst ::

Ja paz da se zbudiš +-5min, ko men budilka ni zvonila sm pol rabu opravičiu za prve tri ure pouka. Pa še to dobr, da je pol glavn odmor:)

Daedalus ::

>Matr, dobr(a) si. Kako pa to dosežeš, da ti celo noč prihaja?

Ni bilo mišljeno, kot da mi celo noč prihaja. Sex ---> orgazem in ker mi paše, treba ponoviti. Pa se zna zgodit, da nekako pol ne spiš preveč dolgo:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Muflon1 ::

Kar se bujenja tiče:
Jst sm že prava natrenirana budilka, ponavadi ne spim veliko, kakih pet do šest ur na dan, vendar imam zanimivo nastavljeno uro v glavi. Na morju ko ni bilo nobenih problemov kdaj je treba vstat pa to, sem hodil ob 1.00 spat pa sem spal do 10.30. Če sem doma grem ob 1.00 spat pa si rečem pred spanjem jutri ob 7.00 se morm pa vstat ker moram še nekaj nardit se bom zbudil ob sedmih +/-30 min brez alarma. Če pa je kaj res nujnega pa ura sploh nima veze, ko sem peljal na morje sem imel alarm nastavljen ob 4:00 ob 3:58 sem bil že pokonc:D Tako da uro imam kar v redu v glavi nastavljeno.

Kar se nespečnosti tiče:
Imel sem dobra in slaba obdobja, tam nekje do 7. razreda osnovne šole sem spal kadarkoli sem šel spat in sem zaspal takoj. Če verjamete ali pa ne bil sem natreniran tako da sem se vlegel v pojslo in naredil en samcat globok vdih in že sem spal ko polh. Potem pa je prišel nek usodni dan ko sem pa zvečer začel premišljevati kako bi blo če nebi mogu zaspat (Butl jst...) in takrat nisem zaspal od ene 21.00 do 3.00 zjutraj. Potam je bla pa panika in obdobje zares peklenske nespečnosti ki se je vlekla par let (kakšne štiri) ko sem samega sebe nehote psihično jebal da ne bom mogu zaspat in nisem mogel zaspat. Sedaj pa je spet vse kul kajti odkar sem se sprijaznil in si rekel pač še malo premislimo premeljemo stvari preden zaspimo pa že zaspim ko zaspim...in to deluje, sedaj nimam več porblemov z nespečnostjo, razen če je ful vroče v sobi.

Zanimivosti:
-Ker že kakšnih 10 let igram nogomet imam priučeno anomalijo takoimenovanega trzanja v spanju:\ In sicer včasih napol spim in sanjam da igram nogomet, pa streljaš proti golu pa je treba nogo stegnit a ne?:D In tako brcam v spanju...

-Drugače pa če se zjutraj nikoli ali bolj poredko spomniš kaj si sanjal a to pomeni da maš globok spanec? Itak mi pa ni žal da se ne spomnim kaj sanjam, kajti kadarkoli se spominjam da nekaj sanjam imam vedno zelo scary in adrenalinske sanje v katerih ne manjka vložkov iz akcijskih filmov/grozljivk/iger itd. (Nazadnje je bil na vrsti Gothic 2 pa ti izza vsakega vogla skačejo Orki pred tebe:P)

Fury ::

nekateri hodimo spat ko smo zaspani kar pomeni da gremo vsak dan eno uro kasnej in se v 24dneh efektivno za en dan naokol zavrtimo :D

nevone ::

Ni bilo mišljeno, kot da mi celo noč prihaja. Sex ---> orgazem in ker mi paše, treba ponoviti. Pa se zna zgodit, da nekako pol ne spiš preveč dolgo

Ja, ok. Sam sem morala to rečt, da se ne razširi preveč fama o tem, kako ti mora celo noč prihajat, da dokažeš, da znaš seksat.

o+ nevone

Neenjah ::

Kokr je men znano se vsak zbudi ob isti uri, če se navadi. S tem hočem reči, da če greš vsak dan ob isti uri spat in vsak dan vstaneš ob isti uri, da potem se navadiš in ne rabiš budilke. In budilka je res zdravju škodljiva. Spanec mora biti tako dolg kolikor telo zahteva. Vsak bi se moral disciplinirat in če ma naprimer službo vsak dan ob isti uri, bi moral tudi it spat in vstajat vedno ob isti uri. Brez budilke. Budilka je samo v najslabšem slučaju - ker vemo da je cela štala če zamudiš v službo.

To je samo moje mnenje. Se mi pa zdi, da kar dosti dejstev govori temu v prid.

Spet moje mnenje:
Zelo dobro je, če se oseba disciplinira in tudi če nima vsak dan ob isti uri obveznosti, da hodi spat in vstaja(brez budilke) ob isti uri - pa če ima šolo ob 7h, 8h, 9h, 10h - vsak dan drugače. Jaz bi nasplošno človeštvu odsvetoval budilko. Vsak mora spat toliko časa kot rabi.

Sam pa nism tko samodiscipliniran glede vstajanja in kdaj grem spat. Vsaj do zdaj nism bil. Pa nameravam to spremenit. Upam da mi uspe. :)

rozica ::

tudi jaz na srečo nimam problem zaspat.... bolj mam problem, ker premalo spim in potrebujem več spanja, tko rada spim, najraje na kavču ob kakšnem filmu :)

Bob Rock ::

Glih danes spet na sihtu brez spanja....ob enih sn se ulego u postlo...pa ne, pa ne

drugac pa mam probleme s spanjem ze odkar pomnim. No, u bistvu, problem z zaspani, ko enkrat zaspim, mi spati ni problem, pa tudi do popoldan ce je treba.

P.S.
Kje ste najdl 2 lete staro temo :)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Tear_DR0P ::

hm jst sm že kot otrok zaspal ko so me dal ležat. Tud zdej če grem v postlo z namenom spat, bom zaspal.

Sem pa enkart pijan seksal in sem vmes zaspal.:8)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nokia6310 ::

Jst pa spim kadar sem zaspan in to je kadarkoli!
Recimo probleme mam ker mam zelo neurejen bio ritem in potem rabim včasih dolgo časa včasih pa malo da zaspim.
Drugače pa me najbolj zmatra delo na računalniku tako da je to odličen pripomoček v primeru da si zaspan.
Enkrat mi je ratal v diskaču zaspat ne sprašujte me kako ker še sam ne vem.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne morem spati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589776 (4117) Sabina4
»

(ne)spanje

Oddelek: Loža
474402 (3165) energetik
»

Razsche*ukan bioritem

Oddelek: Loža
363369 (2254) SkIDiver
»

Spanje-muke in težave (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505159 (4028) mtosev
»

Zaspanost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
586645 (5037) satfinder

Več podobnih tem