» »

Kje in kako in kdo kupuje slovensko popularno glasbo?

Kje in kako in kdo kupuje slovensko popularno glasbo?

Tero ::

Na facebooku spremljam nekega manj znanega slovenskega glasbenika. Zgolj zato ker je v neki daljni žlahti. :) Objavil je da je podpisal pogodbo z neko slovensko založbo in da bo izdal album. In tukaj sem začel razmišljat.
Kdo se danes kupuje slovensko pop glasbo?
Najstniki?
Kje in kako jo sploh kupiti?
- CD ji?? Wtf v letu 2019? Sploh se ne spomnim kdaj sem bilo koga kdaj sploh slišal da je kupil CD.
-Spotify ali drugi plačljivi stream servisi podpirajo sploh Slovenijo in ali so dovolj popularni?
-vse je zastonj na YouTube.

Torej kaj sploh dela Slovenska založba dandanes in kako lahko začetnik v slovenski pop glasbi služi denar?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

BuDi79 ::

Tero je izjavil:

Torej kaj sploh dela Slovenska založba dandanes in kako lahko začetnik v slovenski pop glasbi služi denar?


Založba te spravi na deezer, spotify, itunes, google play... lahko ti uredi tudi fičnike od youtuba, morda snemanje videospota, powerplay na radiu ... Danes založbe večinoma skrbijo za tiste, ki nimajo volje, časa, znanja in poznanstev... ostali delajo sami - kot npr. kakšno enostavno računovodstvo - lahko delaš sam, lahko se pa ne zafrkavaš s tem pa nekoga plačaš (oziroma si on sam vzame).

Služi pa se z ... dejanskim delom... začetniki na "porokah in pogrebih", izkušeni in taki z dobrimi managerji pa na veselicah, festivalih... tukaj bolj kot založba pomaga manager, čeprav tudi tega lahko priskrbi založba... nikakor pa ni nujno.

V vsakem avtorskem delu danes je podobno - knjigo lahko izdaš v samozaložbi, sam najdeš vse od lektorja do tiskarja in jo iz prtljažnika prodajaš po celi Sloveniji, lahko pa upaš da te vzame založba, dobiš manj denarja (ali pa tudi ne) ti pa ni treba narediti nič drugega kot da dobro pišeš in se občasno pojaviš na predstavitvah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

Cruz ::

Slovenski pop glasbeniki načeloma ne izdajajo albumov, ampak večinoma le single.

Sicer ne slovensko pop glasbo, ampak jaz še vedno kupujem CD-je od bandov, ki so mi všeč. Je pa res, da dandanes CD-je kupujejo oboževalci in ne človek katerega zanima kaj se skriva v njem.

Nekateri slovenski izvajalci so na Spotify, ampak ga ne uporabljam preveč in ne vem kako je s tem.

Bandcamp je kar dobra zadeva, če hočeš nekoga podpreti in kupiti komad/album.

Drugače pa je večina zaslužka v merch-u na koncertih, špil pa tudi ni tak velik problem dobiti. Sicer ne vem za pop glasbo, ampak recimo pri metalcih hitro odidejo majice, če je kul design. Pa še založba(če jo imaš) ne pobere provizije! :)

Založba(zlasti za pop glasbo) poskrbi, da se predvaja na radiu, televiziji in tam pokasira. Dandanes ni več drago solidno posneti album in zato ni težko dobiti neke pogodbe. Založba se niti ne sekira, če ne bo profita. Če enemu od desetih uspe, so zmagali.

Na slovenski sceni pa na žalost ni nekega denarja, če se ne skomercializiraš na določen način. Recimo Nipke se je odlično skomercializiral. Siddharta prav tako. Denar je še recimo v (kvazi) elektronski glasbi ter metalu, ker oboževalce zvrsti v večini primerov boli patak za samo glasbo in jezik vokalov, samo da žge. :)

Preveč slovenskih bandov piše angleška besedila. Ajde, če bi bila dobra ne bi nič rekel, ampak so obupna. Prav težka za poslušat. Se pa razume njihovo odločitev.

Albumi pa so itak bedarija, še posebej, če si neznan. Toliko, da se lahko bahaš, da si posnel. :) Če želiš kaj z albumom zaslužiti, si najprej najdeš občinstvo.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Machete ::

Slovenska popularna glasba se ne prodaja, večinoma upajo, da bodo všeč Karoliju na Valu ali pa da so tok low, da padejo v neskončno repeticijo na Radio1 ali kaka taka jajca. Denar za strune se dobi s špili. Nepopularno glasbo, pa večinoma najdeš zastonj ali na Bandcampu in ostalih tavelikih platformah. Nekaj, da ni zgolj za pico, od dejanske prodaje, jih ima mogoče v slo ducat.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Nikec3 ::

Jaz glasbo slovenskih izvajalcev kupujem na iTunesu oziroma po novem na Google Play trgovini. Kupujem v glavnem iz principa, da podprem izvajalca. Iz principa tudi nimam nobenega streaming service-a za glasbo, ker iz prve roke vem, da izvajalec od tega ne dobi nič.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glasbeniki vse bolj skeptični do Spotify-ja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
14527202 (23908) mihec87
»

Indie rock

Oddelek: Sedem umetnosti
121154 (856) jype
»

Eminem toži Apple (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
608473 (5908) Yerpo
»

Nova spletna glasbena trgovina pri nas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
878398 (8398) Pithlit

Več podobnih tem