» »

Temperatura P4 pri H2O hlajenju 55 stopinj???

Temperatura P4 pri H2O hlajenju 55 stopinj???

miroB ::

Imam Eddijev blok, Hydor 1200 L/h in radiator približno 15x23 cm. Smer pretoka vode je pravilna, termalno pasto sem namazal zelo na tanko, blok je imo zadosti pritisnjen na cpu( plata je malenkost zvita - glih toliko, da se opazi).
P4 2,53 GHz se pri privzeti frekvenci na full loadu segreje na 47 48 stopinj, pri 2,94 GHz pa 55. Ko zaženem Folding se temperatura v sekundi dvigne z 42-43 °C na 52 in potem počasi na 55, kot, da ne bil dober stik med cpujem blokom.
Kaj mi je storiti?

asPeteR ::

Koliko pa narasca temperatura vode? Ker vse kaze na to, da jo premalo ohladis ...
http://blog.stegnar.com

m.i.h.a. ::

Točno tako, ni vse v bloku, če pa bi ga rad ohladil s toplo vodo. Eden od vzrokov je ta, da imaš premajhen radiator in s tem posledično premalo vode, jaz imam enak problem na athlonu res pa ,da mi temperature ne gredo čez 50 stopinj, ampak jaz bi to rad vseeno še zmanjšal, zato iščem nov večji radiator.

miroB ::

Temperatura vode je od 22-27 stopinj(narašča počasi), dosti večji radiator, pa ne vem, če se da dobit, saj bi 15x23 cm(Katrca) imo za cpu moralo zadostovati, jz nameravam še zvezati Radeona 9700 na isti radiator.

morphling1 ::

Najprej povej kake temperature si imel z box hladilnikom na enakih nastavitvah, da se vidi kaj se dogaja s senzorjem, so pa vseeno temperature previsoke nekaj ti ne štima.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Azrael ::

Ko tole berem, res ne vem ali so na nekaterih ploščah senzorji bolj tako tako ali ima BIOS prste vmes. P4 2.0A, je imel, ko je bila temperatura v sobi 36 stopinj pri igranju Mafije + Seti v ozadju 55 stopinj, sedaj pa, ko je temperatura v sobi pod 20, pa je temperatura procesorja pod istimi pogoji 52 stopinj ?!? Plošča je Abit TH 7-II RAID. Hladilnik je originalni BOX hladilnik brez tistega čigumija, samo natanko namazana pasta je vmes. Ko je bil hladilnik še originalen, so bile temperature enake. Če je bil procesor navit na 2.7 GHz, pa je bila temperatura višja samo za 2 stopinji! Temperatura pa se spreminja skoraj trenutno za 10 stopinj med recimo ko je računalnik nič ne dela v Windowsih in ko poženem IE. Temperatura skoči iz 42 stopinj na 52 in potem spet takoj pade nazaj na 42. Na kratko ta procesor, se vsaj po podatkih s senzorjev na full obremenitvi trmasto drži nekje okoli 55 stopinj, ne glede na zunanjo temperaturo in frekvenco.
Isto se je zgodilo tudi na Abit BF6, ko sem nadgradil BIOS, temperatura procesorja je takoj zrasla za 10 stopinj več, kot je bila prej in se menja skoraj trenutno, odvisno kaj računalniik dela, preden pa se je nadgradilo BIOS, pa tega ni bilo - temperatura procesorja se je spreminjala počasi in zvezno, ne v skokih kot sedaj. Seveda, kište nisem ne odpiral ne prestavljal, tako da se vsaj po moje ni ničesar drastičnega spremenilo glede samega hlajenja.
Kakšen komentar?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

miroB ::

Razlika v temperaturi med air coolerjem(Spark7) in vodnim je 6-7 stopinj. Ni mi jasno zakaj je pri zračnem hlajenju temperatura naraščala dosti bolj počasi,kot pa zdaj. Možnost je, da vsi fedri niso enako pritisnjeni, če je razlika, je v rangu 1mm( od oka in po občutku so vsi šraufi na enaki višini).
Pa še to, ko je bil blok že nastavljen na cpu, sem ga malo premikal, preden sem ga zatisnil, samo to ne igra nobene vloge, ali?

Spajky ::

Fantje, jest menim, da se malo preveč sekirate zaradi teh temperatur, ki jih v glavnem vse plate in programi kažejo fouš iz brda raznoraznih vzrokov, katere sem še kar nadrobno razčlenil na moji strani. Tudi jest sem se dosti prej ukvarjal s tem in sekiral ter experimentiral, ma se ne več. Dokler pod najtežjimi pogoji (zaprta kišta, full load in zunaj letošnje letne vročine) komp dela BP in REALNA temperatura (kalibriran senzor! montiran takoj zraven jedra) ne doseže pri vodnem bloku ali HSF skor 60°C - torej v jedru pod 75°C, je vse relativno! Komp bo prej zaštekal zaradi česa drugega ... je pa res, da je manj bolje, se mašina manj martra in je malce hitrejša ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

rap3r ::

miroB eno sicer mogoče neumno uprašanje ampak useen. A na radiatorju maš kkšn ventilator pritrjen?(uprašam ker nikol neveš):D
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

Eddy ::

Veš lahko bi se najprej name obrnil!

Priporočam da najprej, preden boš privijal krilne matice, pritisni blok z roko na procesor (zmerno),

Nato privij vse krilne matice toliko, da ravno malenkost primejo vzmet.

Nato pa vse krilne matice privij za enako število vrtljajev.

Pa vprašanje! Če vzameš blok dol iz procesorja. A se vidi kep odtis procesorja in je termalna pasta enakomerno debela?

LP!
www.ekwaterblocks.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eddy ()

Eddy ::

Ne glej na vijake ampak na to kok so vzmeti stisnjene!
www.ekwaterblocks.com

miroB ::

Eddy, iz tvojega posta voham rahlo užaljenost, če je temu tako, sorry - sam sem pomislil, da bi te mailal, vendar je imho boljše, da se o takih problemih razpravlja na forumu, saj se tudi drugi lahko iz tega, kaj naučijo(pametni se učijo na tujih napakah, bedaki pa na lastnih:D ), pa več glav več ve.
Med vikendom bom imel več časa in bom znova zmontiral blok in bom potem poročal kaj in kako.

rap3r: temperatura vode je od 22-25 stopinj, odvisno od sobne.

Eddy ::

Ne ne, sploh ni nobene užaljenosti!

Sporoči mi kako boš med vikendom uštimal vse to!

LP!
www.ekwaterblocks.com

rap3r ::

Tuki maš neki res hudo narobe, da maš temperaturno razliko skor 30 stopin!
Maš kkšno sliko celga sistema? Si pogledu kakšn pretok maš čez sistem?
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

miroB ::

Hitrost pretoka, mislim, da je kar v redu, sicer nisem videl nobenih drugih sistemov, vendar sem hitrost vode opazoval pri polnjenju in se je kar hitro pretakala.
Najbrž je krivo to, da blok ni pravilno pritisnjen na cpu - po tem, da temperatura skokovito narašča sklepam, da ni pravega stika med procesorjem in blokom. Bom videl jutri.

miroB ::

Med blokom in cpujem, razen pol cm pasu ob robu sploh ni bilo stika. Ker nisem hotel demontirati sistema, sem probal blok pobrusit kar v roki, po dveh urah sem obupal in sem rajši bolj na debelo namazal Arctic silver - dobro, da nisem poslikal, koliko paste sem napackal na cpu:D .
Vendar me to sploh ne boli, saj pri clockanju ni omejitev temperatura, ampak grafična in Vcore, ki jo procesor prenese(max 1,82V)
Temperature (foldanje):
2,53 GHz: 38 °C pri temperaturi vode 23 stopinj ( sveže prižgan računalnik)
3,1 GHz: 48 °C voda pa 27
Malo napišite, kakšne razlike imate v temp vode in cpu, pa seveda keri cpu.

Še eno vprašanje: za koliko približno se bo dvignila temperatura vode in cpuja, če bi v sistem dodal še Radeona 9700. Pa bom še enkrat napisal komponente:
EK4
Hydor 1200 L/h
radiator 15x23 cm + dva 12 cm ventilatorja
pvc cevi, notranji fi 13mm
en 8cm vent na stranici nad grafo, 12 cm na vrhu kište in dva venta v Enermaxu.

Jutri bom skušal privlečt enga kolega z digitalcem in bom potem prilepil slikce.

Eddy ::

Živjo!

No lepo da is uštimov.

Pomoje je bil problem pri tem da si dal premalo paste, mogoče tudi da sem blok na sredini preveč pobrusil (recimo 2 stotoinki mm preveč),
Mogoče si pa sedaj lepo enakomerno privil vzmeti...

LP!
www.ekwaterblocks.com

miroB ::

Kako se blok prilega na cpu sem preizkušal z različnimi debelinami paste in po potrebni debelini paste sodeč je neravnost v rangu desetink milimetra. Na amdjih ta neravnost sploh ne igra nobene vloge, saj nimajo zaščitne ploščice in se sredina bloka lepo prilega na jedro, saj je točno na sredi bloka bil lep enakomeren odtis. V bodoče ti priporočam, da si nabaviš eno crknjeno p4 plato in procesor, ter stik med cpu in blokom preveriš sam.

Še vedno pa bi rad izvedel kakšne razlike v temperaturi vode in cpu imate vi in koliko se bo dvignila temperatura, če bom v sistem povezal še R9700.

miroB ::

Evo slikic. Moram še nabavit zaščitne mrežice - v štacuni jih niso imeli.



Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

gamer ::

vprašanja...

miroB: radiator je od 101ke a ne? kako si priključke pršvasu? men je medenino prehitr razžrl k sm probu in ga morm zdej stran vršt....

od kere lade je tist slavn grelc k je ful dobr? pa ker grelc ma že serijsko take prključke gor da jih ni treba menat... ene 11-12mm?

miroB ::

Medenine ne moreš švasat. Priključki so zacinani z spajkalnikom za centralaše.

gamer ::

sej sm hitr ugotovu da se ne da spajkat medenine... sej usi vemo kaj se zgodi k otrok dobi novo igračko a ne? (švas aparat :D )
zacint se pa tud ne da... vsaj js s spajkalnikam nism mogu nč narest k se je prehitr odlomil... pol pa se pa nism glih najbol počutu... k sm mal pomislu kaj bi se zgodl če bi se zadeva odlomila k bi biu komp pržgan...

kaj pa una zadeva... radiator k ni treba prklučkov menat?...

frenk ::

gamer: tekoč aluminij?:\...si probal?:)

morphling1 ::

Seveda se da medenino lotat. Samo plinski gorilnik potrebuješ, ker moraš vse skupaj dobro segreti. Pozabi tekoč aluminij in podobne epoxy fore, dokler imaš na voljo lotanje.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

mile ::

Jst sm uporabu en konjski spajkalnik (elektro varjanta) in zadevo je bilo res simpl zalotat.

miroB ::

Rabiš močan spajkalnik, ki ga uporabljajo monterji centralnega ogrevanja.
Z navadnim spajkalnikom za elektroniko ne moreš lotat cevi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: miroB ()

miroB ::

gamer: kaj pa una zadeva... radiator k ni treba prklučkov menat?...
A to misliš aluminijast radiator, ki ima plastične priključke. To sranje ne vgrajuj, meni je en kolega povedal, da je dotični radiator vgradil v Opel corso, namesto originalnega in ni segreval nič - imo ima predebele cevi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Projekt: SupremeHF na AM4

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
452363 (1422) klinker
»

Vodno hlajenje!! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
32221267 (12397) Dr_M
»

Še naši novi VODNI BLOKI (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
525223 (4019) The B
»

Upgrade vodnega - zgleda da je presvoh :)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
482180 (1437) frenk

Več podobnih tem