» »

Hitri internet v vsako Slovensko vas..

Hitri internet v vsako Slovensko vas..

Luka Percic ::

No, bom začel kar s problemom- na mesec mamo račun za internet 15Ksit (dial up), zato sem se odločil da vzamem ADSL, vendar je bilo naročilo zavrnjeno- od telofonske centrale sem namreč oddaljen sicer 5km (zračne), vendar imam to nesrečo, da gre telefonska žica precej na okoli, kar nakoncu znese 7km (omejitev za adsl je 5km).

Seveda se še nisem predal, in začel tuhtat kako bi prišel do široke pipice- Satelit sem kmalu odkrižal, saj bi moja telefonska linija še zmeraj trpela.

No ko sm tako razglabljal, sm prebral v Jokerju, da so meli na Defconu tekmovanje v postavitvi brezžičnega omrežja, zmagovalna antena pa je baje nesla 57km! Zato sm pomislil, da teh mojih 5km le ni tako veliko. Potem sem še našal žrtev- iz ene druge vasi bo nekdo vzel ADSL, jaz bi se priklopu nanj (brez pokvarjenih misli prosim..), naročnino bi si pa lepo razdelila.
Vendar tukaj nastane srž problema- priklopiti se.

Če bi šlo za razdaljo 1km, sm slišal, da ti pomaga že wifi z izbolšano anteno.

Vendar je on oddaljen 5km.
Tu pa še ni konec problema, z njim se ne direktno vidim, zato bi nad hribom mogel dat eno vmesno postajo. Pa še razdalje- od hiše do vmesne postaje je slabih 500m, od vmesne postaje do priklopne točke pa 4500m.
To pa nastopi glavni problem- sredstva.

Torej sm pomislil da bi bila to bolj "home made" varjanta. Sej vem da je verjetno neumno, vendar me vseeno zanima, če bi se dalo naredit, da bi kar signal iz UTP kabla direktno pošiljal in sprejemal (brez wifi-ja). Sploh mi ne rabi nobena zaščita podatkov.
No, zdaj pa bi rad slišal najprej predloge, mnenje, ali je to za manjši dnar (100ksit) sploh izvedljivo. Zanimajo me tudi drugi načini (nekaj sm čul o laserski povezavi(?)), pa kakšna naj bo antena (usmerjena?), zanima me če z usmirjeno anteno sploh kaj pridobiš na dolžini, al se z njo le braniš pred drugimi.

PS: V tem (ferkvence, antene..) nisem lih doma, zato se opravičujem za neumnosti ki sm jih izustil (ali ki jih še bom)..

Slowenc ::

Model, pa kje ti živiš?8-O

Probaj poklicat na zvezo radioamaterjev Slovenije. Sm slišal da obstajajo neke broadband naprave, ki laufajo preko zraka. Če ne celo na S-T. Se mi zdi da nekdo, ki mu neki emule zajebava. Mal poglej.

jRk0 ::

jaz mam do najblizje adsl centrale 15km :)
kablske pa tudi nimamo:)
pa ce bi naredli post ajo, bi se vedno blo najmanj 5 km do nje. ker sem v hribih doma:D
You fuck up once, you loose two teeth.

Bevcan ::

Sicer o radiskih valovih nimam dosti pojma vem pa de se odbijajo od atvosvere (a se to sploh tko napiše) tko da hrib ob primerni opremi ni problem.

Phoebus ::

Bevcan: nizkofrekvencni valovi se osbijajo od stratosfere. Za prenos podatkov se uporablja mnogo mnogo mnogo mnogo visje frekvence, temu primerno pa se ne odbija od stratosfere, signal je bolj usmerjen in seveda ga vsaka stvar na poti sesuva.

Zato ponavadi rabis viden link pri pretoku podatkov.

DMouse ::

> Sicer o radiskih valovih nimam dosti pojma vem pa de se odbijajo od atvosvere (a se to sploh tko napiše) tko da hrib ob primerni opremi ni problem.

Verjetno si mislil atmosfero :D. Od atmosfere se odbijajo dolgi radijski valovi, ki so za hiter internet neprimerni.

l-note ::

oz. IONOSFERE

rfmw ::

radioamaterji imamo brezžični internet dostop, ki dela na 1.3 GHz ali 2.3 GHz. zadeva se imenuje "packet radio" in pogoj za uporabo je veljavno radioamatersko dovoljenje in potrebna oprema (radijska postaja in posebni modem). postajo in modem se prodaja ze sestavljena in preskusena za okoli 50k, mogoce celo manj.

preden se odlocis za to varianto, moras imeti neposredno vidljivost med antenama, drugace ne bo slo. ce imas vmes oviro, kot npr. hrib, bi moral gor postaviti ali kovinsko plosco, ki bi odbijala valove (poceni resitev) ali nekaksen "repetitor" (drazja resitev, rabi napajanje).

kaj pa vem, mogoce te ceneje pride ostati na dialupu?
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

l-note ::

rfmw, kakšni so pa kaj prenosi/hitrosti na tem radioamaterskem brezžičnem dostopu?

flipflop ::

rfmw, kakšni so pa kaj prenosi/hitrosti na tem radioamaterskem brezžičnem dostopu?


To in pa je treba nato plačevati še kaj (naročnina,količina prenešenih podatkov),ping,...?

Luka Percic ::

rfmw- na dial up se mi sigurno ne splača, saj plačujem(o) na mesec 15ksit (4 uporabniki v hiši) ko bi pa vzpostavil to povezavo, bi plačeval le okoli 4ksit na mesec, da ne omenjam drugih prednosti.

Mam občutek da je to-to.
Kovinska plošča na hribu nebi bila problem (lih na vrh hriba mamo parcelo..), drugo pa so odkloni, ki nastanejo na razdalji 4,5km (okol 200m za 1 stopinjo napake..) vendar se bom potrudu..

Zdaj me pa znima- kako sploh vseskupej zgleda? A obstaja kakšen link?
Zanima me, kakšne prenose ma, kako se priklopi (preko UTP?), A je antena že všteta v to ceno, a je usmerjena (koliko stopinj pokriva?), koliko nese,...

Skratka, zanima me vse.

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

rfmw- ko po začetnem navdušenju grem še enkrat prebrat tvoj post, ugotovim da nekaj ne razumem-
Ali si ti govoril o brezžičnem omrežju, ali pa o brezžičnem dostopu do interneta?
Če slednje, pa me zanima z katero anteno moram imet neposrednjo vidljivost? A je kakšna na krasu?

Zgodovina sprememb…

rfmw ::

radijska postaja za 1.3 ali 2.3 GHz in pripadajoči "modem" ima bitno hitrost 1.2288 Mbps.
vendar je praktični prenos manjši, dosti manjši:

med dvema takima postajama (jasno pri kopiranju fajlov med PCjema) so nekateri dosegli mislimda tudi preko 90 kB/s, kar je 720 kbps, pa še to ob "idealnih" pogojih razširjanja valov (brez odbojev, neposredna vidljivost in bližina).

uporabniki iz ljubljane ciljamo s svojimi antenami na Krvavec, kjer je "repetitor", ki prenaša podatke nazaj v ljubljano, kjer sta dva prehoda na inet, imenovana "packet radio gateway". ob takih pogojih pa je prenosna hitrost (npr downloada iz ineta) odvisna od mnogih reči:

koliko je trenutnih uporabnikov preko Krvavca, kdo koga povozi z močnejšim signalom, odboji, stanje gatewaya, ............

jaz sem dosegel max DL iz ineta 80 kB/s, v povprečju pa imam 2-10 kBps, torej kot dial up, včasih tudi 0 kBps za cel teden, ker je ena od teh naprav pokvarjena.

plačati je ptrebno torej za opremo in nato le radioamatersko letno članarino tm okol 10-15k sit, sem že pozabil.

predlagam vam, da vprašanja na to temo postavite v radioamaterskem forumu na:

lea.hamradio.si/forum,

kjer so mnogi profiji, ki obvladajo te reči>:D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

rfmw ::

@Luka

ja, govoril sem o obojem, saj sta reči povezani.

radioamaterji imamo packet radio omrežje po celi Sloveniji, tudi v okolici Krasa:D

no in ena izmed možnosti uporabe tega wireless omrežja je dostop radioamaterjev do interneta. dostop in efektivna-uporabna DL hitrost iz ineta pa je pogojena z uporabnikovo oddaljenostjo do packet radio- inet gatewaya. npr. ti iz okolice Krasa boš moral priti do ljubljanskega gatewaya preko nekaj vozlišč (prej sem pisal repetitorjev) in zato boš imel zaradi tega večje zakasnitve in zato manjšo bitno hitrost, mogoče do 20 kBps maksimalno, v povprečju 1 kBps, kaj pa vem. je za probat in vprašat kakega radioamaterja iz okolice Krasa.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Komuniciranje brez komunikacijske infrastrukture

Oddelek: Novice / Zasebnost
4712613 (6484) matijadmin
»

Radijska povezava do interneta?

Oddelek: Omrežja in internet
151788 (1349) Ex0rC|5t
»

Visokofrekvenčni konstruktorji

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71369 (1336) frenk
»

internet preko radijskih valov ?

Oddelek: Omrežja in internet
182156 (1790) swalow
»

Omrežje prek CB postaje?

Oddelek: Omrežja in internet
52090 (1983) ToniT

Več podobnih tem