» »

Koliko dejansko "stane" otrok?

Koliko dejansko "stane" otrok?

««
«
1 / 8
»»

ubermensch ::

Nedavno sem prebral ameriški članek iz leta 2017, ki pravi, da povprečna ameriška družina za otroka, do njegove polnoletnosti, porabi kar 230.000$.

To znese približno 12.800$ na leto, oz dobrih 1000$ na mesec.

Razdeljeno pa naj bi bilo tako:
- bivanje (v članku omenjajo večje stanovanje, obnovo sobe, opremo itd; ne vem koliko je to relevantno): 300$ na mesec
- hrana: 200$ na mesec
- vrtec: 150$ na mesec
- prevoz: 150$ na mesec
- zdravstvo: 100$ na mesec
- obleke: 50$ na mesec
- random stroški: 50$ na mesec

Seveda razumem, da je to odvisno tudi od starosti otroka (pri dojenčku malo porabljaš za hrano in obleke; potem je največji strošek vrtec; v času šolanja učbeniki, obleke in hrana), ampak vseeno.

Sam še nimam otrok, ampak me iz firbca zanima koliko porabite na mesec tisti, ki otroka že imate. Lahko odgovorite tudi tisti, ki poznate stroške pa otroka nimate. Napišite tudi, koliko kaj "šparate" na določenih kategorijah, če to počnete.

Evo pa še šablona za lažje izpolnjevanje:

Kategorije:
- bivanje:
- hrana:
- vrtec:
- prevoz:
- zdravstvo:
- obleke:
- random:

Ganon ::

Primerjava med Ameriko in Slovenijo je nesmiselna, to ti lahko povedo Američani, ki z družino živijo tukaj. V Sloveniji je neprimerno več ugodnosti.

keba ::

Otrok stane od 500 do 1000 eur na mesec. Smo ravno prejšnjič računali. In kakokroli obračaš, težko prideš pod 500 eur.

teflon ::

Pred časom so Finance pri nas izračunale cca 600 €/mesec ali skupaj 180k+, torej za manjšo bajto. Iz lastnih izkušenj in napisanega s strani predhodnikov je kar realno.

K0l1br1 ::

Izračuni kažejo, da otrok stane več, kot imajo starši prihodkov. Kar je logično, saj komot porabiš več kot imaš.

A teh 600 eur mesečno vsebuje tudi opuritetno izgubo, ko npr. ženska ne more delat v tem času ali kaj stane npr. 5 letni otrok 600 eur mesečno?

To pomeni, da očetu zaračuna 10 EUR x 24 ur x 30 dni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

Mavrik ::

-- Pobrisati sem moral kar nekaj offtopic sporočil. Če mislite se norčevati z ZDA, potem so za to druge teme. Tu je tema o stroških otroka v Sloveniji. --
The truth is rarely pure and never simple.

stratosD ::

V bistvu otrok stane precej manj kot avto - tudi 2 otroka sta cenejša od povprečnega srednjerazrednega nemca - da ne rečem da so celo 3 otroci cenejši kot ena taka limuzina ali SUV za cca 30 - 40k.Komplet stroški mislim...
In seveda - 1.je malo dražji - vsak naslednji je cenejši :)
2 x 1.2k mesečnih dohodkov ali več - pa ni take krize. Mamo sistem z dobrimi družinskimi socialnim transferji glede na ostale države.

K0l1br1 ::

Otroški dodatek, olajšava pri dohodnini, znižano plačilo vrtca, zastonj zdravstvo.... ni da ni. Pejte se zastonj zdravstvo v ameriki, bi že porodnišnica povzročila odplačevanje do konc življenja. Razen bogatih američanov je zgleda veliko čistih revežev američanov.

Vazelin ::

Res me zanima kaj je tako dragega pri 5 letniku:
1. stroški položnic so zelo podobni z ali brez otroka za nek par. Nekaj več vode in elektrike.
2. če se hrana kuha je nekaj podobnega, če se pristavi za še en manjši krožnik.
3. zdravstvo je zastonj... če otroka navadite, da skrbi za svojo higieno se da povsem OK čez priti tudi z javnim zobozdravstvom (torej da se sproti rihtajo stvari)
4. vrtec je verjetno največji strošek. Ampak je notri tudi več obrokov hrane. Sem pogledal "cenik". Verjetno bolj redki plačujejo več kot 200 eur.
5. otroške obleke tudi niso pretirano drage, če se ne preseravate.
6. razne prostočasne aktivnosti in obiskovanje kafičev z otroci je pa odvisno kot se navadite. Tule pa res je lahko meja samo nebo.:D
7. od zgornjega odštejte še otroške doklade.

Res me zanima kje je tule zgoraj 500eur lastne udeležbe, če se ne porabi na kafičih in raznoraznih izletih 250eur mesčeno.

Verjetno kar velja tisto. Otrok stane kot leasing za avto za slabše opremljen Golf
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

IL_DIAVOLO ::

Ce je v Ameriki 200k, potem je pri nas 50k.

tone31 ::

500 je na dolgi rok misljeno se meni zdi vsaj pri nas je tak bilo da med osnovno in srednjo solo je bilo stalno nekaj treba placevati neke klube in treninge ko so pa spokali v ljubljano na faks so pa se ze sami znasli

dokler jih v vrtec ne vozis vse skoraj dobis od drugje zrastejo v enem mesecu in das naprej in obleko in pohistvo in vozicek in vse

keba ::

Malo se pozanimaj koliko stane šola in razne obšolske dejavnosti ter treningi. Pa igrače, pa dopust. In če misliš da hrana za otroka u bistvu nič ne stane, nimaš svojih otrok in u bistvu ne poznaš situacije. Pa obleke pa obutev...

mujek ::

K0l1br1 je izjavil:

Izračuni kažejo, da otrok stane več, kot imajo starši prihodkov.


Več imajo starši dohodkov, večje odhodke imajo (oziroma manj ugodnosti imajo).
Če so starši na minimalcu je otrok vir dohodka.

Vazelin ::

keba je izjavil:

Malo se pozanimaj koliko stane šola in razne obšolske dejavnosti ter treningi. Pa igrače, pa dopust. In če misliš da hrana za otroka u bistvu nič ne stane, nimaš svojih otrok in u bistvu ne poznaš situacije. Pa obleke pa obutev...

Od naše generacije (starejši milenijci) praktično ni bilo obšolskih dejavnosti in treningov. Večina je preživela brez tega. Kot sem napisal: pri teh stvareh je samo nebo meja. treningi niso nujni, da vzgojiš otroka. Jaz sem bil najbolj vesel, ko sem šel k starim staršem poleti na počitnice. Dosti bolje kot vsako morje.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

Ivo3 ::

Kategorije:
- bivanje: pri babici 0 eur
- hrana: pri babici, 0 eur
- vrtec: 0 eur, pri babici
- prevoz: ne rabm
- zdravstvo: samo naravno zdravilstvo, babi prav, da za vsako bolezen rozica raste
- obleke: babica strika oblekce
--------------------------------------------------------

pod crto vse skupaj 0 eur. Hvala babici. V zameno pomagajte babici pri vsakdanjih opravilih.

HappyPills ::

500€ na mesec je kar dobra ocena čez celotno obdoboje. Znesek s starostjo precej narašča in nek 13-14 letnik "stane" precej več kot npr 5 letnik.

ginekk ::

Vazelin je izjavil:


Od naše generacije (starejši milenijci) praktično ni bilo obšolskih dejavnosti in treningov. Večina je preživela brez tega. Kot sem napisal: pri teh stvareh je samo nebo meja. treningi niso nujni, da vzgojiš otroka. Jaz sem bil najbolj vesel, ko sem šel k starim staršem poleti na počitnice. Dosti bolje kot vsako morje.



Igrače nisi imel nobene? Pa bicikla, računalnika, knjig posebej zate, kakšen strip oz namensko revijo kdaj?
Otroške obleke so komot dražje kot za odrasle, kajti ponudnikov in izbire je manj. Pa tudi večkrat jih moraš kupit, kajti otrok jih preraste zelo hitro. Računaj vsaj tri, štiri pare obutve na leto, plus ostalo.
Otroci jedo. Lahko šteješ isti strošek kot za odrasle. Dopust je še ena oseba zraven.

Glede socialnih dodatkov pa mora bit neka optimalna točka. Kajti v primeru večje plače ne dobiš absolutno nič razen olajšave pri dohodnini, pri čemer je obvezno zdravstveno zavarovanje še vedno enormno, četudi všteješ otroke, vrtec 300-400 EUR, itd. Za dobivat dodatke moraš imet bolj male do povprečne dohodke.

Phantomeye ::

HappyPills je izjavil:

500€ na mesec je kar dobra ocena čez celotno obdoboje. Znesek s starostjo precej narašča in nek 13-14 letnik "stane" precej več kot npr 5 letnik.


Kaj pa vem, imaš stroške, ki so pri majhnih otrocih in imaš stroške, ki so pri starejših otrocih. Potem imaš nekaj kar je večji strošek pri eni starosti - pa postaja vedno manjši pri drugi starosti. In obratno. Pri majhnih otrocih gre več za igrače, pri starejših več za oblačila.

Anney ::

- bivanje: Večje stanovanje (večji obrok najema ali kredita) odvisno od situacije, če imaš od prej je 0 EUR stroška
- hrana: Recimo par desetakov več, odvisno od starosti otroka (lahko tudi 150EUR+ če mama ne doji, za umetno mleko, drag špas.
- vrtec: Odvisno od socialnega položaja, v povprečju od 150-250EUR
- prevoz: Odvisno od otrokovih aktivnosti in lokacije za prevoz v šolo/vrtec (to si sam izračunaš)
- zdravstvo: 0EUR (Kot družinski član je otrok zavarovan do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.
- obleke: Odvisno od obdobja, cca 50-150EUR
- random: Vsak žačetek je težak, vedno nekaj potrebuješ, vsako obdobje ima svojo ceno, sedeži za hranjenje, sedeži za v avto, sedež za kolo, potem igrače, kolesa, paysafe kartice :), itd... tu je cena odvisna od posameznika, kaj nabavi.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

LapD ::

Imeti otroka je neprecenljivo, za vse ostalo pa je mastercard. Mi smo sicer še v obdobju plenic pa bi samo za obleke dal komot 200 eur na mesec, če ne bi imel izposojenih, ker enostavno prerastejo po ene treh uporabah. Moraš pa imeti zalogo, ker se vedno kaj nepredvidljivega zgodi. Oprema za začetek ni poceni (voziček, lupinica, previjalna, posteljica, posteljnina, miljon enih drobnarij), komot porabiš par tisoč eur, če si spet kakšne stvari ne izposodiš ali kupiš na bolhi. Tekoči stroški, plenice, podloge, tisti ki rabijo še umetno mleko, je spet vsaj 100 eur na mesec. Kako bo naprej, pojma nimam, ampak se ne sekiram. Ko se tiste učke zasvetijo, usta pa nasmejana do ušes, je sam še veselje.
web&motion designer

ubermensch ::

LapD je izjavil:

Imeti otroka je neprecenljivo, za vse ostalo pa je mastercard. Mi smo sicer še v obdobju plenic pa bi samo za obleke dal komot 200 eur na mesec, če ne bi imel izposojenih, ker enostavno prerastejo po ene treh uporabah. Moraš pa imeti zalogo, ker se vedno kaj nepredvidljivega zgodi. Oprema za začetek ni poceni (voziček, lupinica, previjalna, posteljica, posteljnina, miljon enih drobnarij), komot porabiš par tisoč eur, če si spet kakšne stvari ne izposodiš ali kupiš na bolhi. Tekoči stroški, plenice, podloge, tisti ki rabijo še umetno mleko, je spet vsaj 100 eur na mesec. Kako bo naprej, pojma nimam, ampak se ne sekiram. Ko se tiste učke zasvetijo, usta pa nasmejana do ušes, je sam še veselje.


Kaj pa če starš kupi tkane plenice, ki se jih da odprati v pralnem stroju iz aliexpressa za 1$ na kos. Daš 30$ za 30 plenic, da jih imaš na zalogi. Pa še prav pridejo pri naslednjem otroku. Potem vse potrebščine kupiš z bolhe za minimalne cene ali pa ti jih podarijo starši/kolegi in s tem imaš minimalne stroške. Za hrano pa ima otrok itak mamo, ki ga doji in so tukaj tudi stroški mizerni.

Na tak način se mi zdi, da so lahko stroški v prvem letu življenja povsem minimalni, nekje do 300 eur v celem letu.


Edit: Tebi pa čestitam za otroka. Lepo, da si vesel!

Zgodovina sprememb…

kow ::

HappyPills je izjavil:

500€ na mesec je kar dobra ocena čez celotno obdoboje. Znesek s starostjo precej narašča in nek 13-14 letnik "stane" precej več kot npr 5 letnik.


Kolk das za otroka je odvisno iz katerega socialnega razreda si. Poleg tega to tudi ne pomeni, da te 2 otroka staneta 1000e.

kixs ::

Na tak način se mi zdi, da so lahko stroški v prvem letu življenja povsem minimalni, nekje do 300 eur v celem letu.


To si nekam skopiraj. In primerjaj, ko dobis otroka :lol:

PS:
300€ je prakticno drobiz. Se posebej na zacetku.

LapD ::

ubermensch je izjavil:

LapD je izjavil:

Imeti otroka je neprecenljivo, za vse ostalo pa je mastercard. Mi smo sicer še v obdobju plenic pa bi samo za obleke dal komot 200 eur na mesec, če ne bi imel izposojenih, ker enostavno prerastejo po ene treh uporabah. Moraš pa imeti zalogo, ker se vedno kaj nepredvidljivega zgodi. Oprema za začetek ni poceni (voziček, lupinica, previjalna, posteljica, posteljnina, miljon enih drobnarij), komot porabiš par tisoč eur, če si spet kakšne stvari ne izposodiš ali kupiš na bolhi. Tekoči stroški, plenice, podloge, tisti ki rabijo še umetno mleko, je spet vsaj 100 eur na mesec. Kako bo naprej, pojma nimam, ampak se ne sekiram. Ko se tiste učke zasvetijo, usta pa nasmejana do ušes, je sam še veselje.


Kaj pa če starš kupi tkane plenice, ki se jih da odprati v pralnem stroju iz aliexpressa za 1$ na kos. Daš 30$ za 30 plenic, da jih imaš na zalogi. Pa še prav pridejo pri naslednjem otroku. Potem vse potrebščine kupiš z bolhe za minimalne cene ali pa ti jih podarijo starši/kolegi in s tem imaš minimalne stroške. Za hrano pa ima otrok itak mamo, ki ga doji in so tukaj tudi stroški mizerni.

Na tak način se mi zdi, da so lahko stroški v prvem letu življenja povsem minimalni, nekje do 300 eur v celem letu.


Edit: Tebi pa čestitam za otroka. Lepo, da si vesel!


Ja, mamino mleko je zastonj, nimajo pa vsi te sreče ali želje, zato sem omenil adaptirano mleko. Pralne plenice so odlične v teoriji ampak na začetku se s tem ubijaš. Porabil bi jih 15-20 na dan zdej pa ti to sproti peri in posuši. Kasneje ko se stanje umiri že mogoče. Ogromno si lahko izposodiš ali poceni kupiš, tako verjetno delamo vsi, anpak če prideš skozi prvo leto s 300 eur ti jih pa jaz častim še 300 zraven. Toliko porabiš samo na poti iz porodnišnice do doma.
web&motion designer

tone31 ::

zdaj jaz ne vem kaj ste vi z dojencki delali ampak 300 je ogromno, ne vem ce normalen clovek lahko vec kot 30 na mesec ce ne kresne ravno royal baby

ce otrok ima kake zdravstvene probleme ali pa mama, drugace pa vse reci so od zlahte ali pa kolegov

aja mislo sem 300 mesecno ne na leto to pa bi bolj 500 bilo bi rekel

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tone31 ()

LuiIII ::

Imam malo več otrok kot je Slovensko povprečje in lahko rečem, da nimam pojma koliko finančno "stane" otrok in me niti slučajno ne zanima koliko bi utegnil. Upam pa da me bodo otroci in tudi drugi stali mene celega, da ne bo od mene ostalo nič, kajti le tako lahko živim polno. Življenje je dar, ki sem ga prejel in največ kar lahko storim je, da ga dam naprej.

energetik ::

Madonca kakšne mesečne zneske pišete to eni, pa kaj to nabavljate otrokom?
Trenutno stanje 2,5 in 7 let.
Največji strošek je vrtec 280€,drugi šola 70€. To je nekak to od večjih. Gretje stane enako, topla voda cca. 20€ letno več, hrana morda 50€ mesečno več. Otroški dodatek 55€.
Obleke? Drobiž. Se dobi povsem zadosti kvalitetne obleke/obutev v Hoferju, Decathlonu, Leclercu.
Treningi so pa stvar izbire, kjer je le nebo meja. Naša 2 jih ne rabita, hodimo, tečemo in kolesarimo zadosti sami.
Skratka ko bosta oba v šoli, bodo skupni povprečni stroški na mesec verjetno padli pod 200€. Aja, pri vsem skupaj pa sploh še nisem vračunal učinka dodatne davčne olajšave, se mi zdajle ne da računat. Skratka otroci niso noben strošek, če starši ne pretiravajo. Poberejo pa enormno časa, to pa ja. Lahko mirno odšteješ ene 10let svojih hobijev in prostega časa.

WizzardOfOZ ::

Pri nas je šola samo za enega približno 100€ na mesec.

Scaramouche1 ::

Veliko pove kaj se bo z belci nasplošno zgodilo ko vsi hočejo v Ameriko in EU, mi pa ne delamo dovolj otrok ker pač rabimo standard.
Drugi jih pa delajo ker hočejo da njihova rasa,kultura in religija prevlada...

Če se politika ne bo aktivno vključila v pomoč, bo otrok gledan kot nov avto, tisti ki ga bodo imeli se bodo hvalili ker če imaš dva ali več pove da imaš nekaj pod palcem...

Magic1 ::

Kot je rekel energetik, otrok te stane odvisno od tebe samega. Če imaš dobro plačo, te stane vrtec več. Tiste na minimalcu pa stane manj, kot je otroški dodatek. Drugi največji strošek so obleke in plenice. Prvo se lahko dobi rabljeno na kile praktično zastonj(danes so nove cune zelo poceni noname), plenice pa tudi prideš čez za 20-30€. Opremo ob rojstvu lahko tudi kupiš rabljeno, država časti 250€. Ni ravno denar pri nas ovira za otroka. V glavi pa so lahko zelo velike ovire.
Magic

rejven ::

500€ je hitro na mesec, moj primer, dobre 4leta.
-Vrtec cca 280€
-hrana (restavracija+ostalo) hitra ocena 120€ (pa ga je treba skor tepst, da kaj poje :))
-obleke, čevlji cca 50€, ostalo si menjajo med seboj
-igrače in igre cca 40€
-športna oprema (kolo, rolerji,...) cca. 15
-letne karte živalc, arboretum.. 15€ (če štejem še najine karte)
-kino, prestave, gledališča, muzeji 30€
-razne "neumnosti" 20€
-turistični vlakci (to me bo pokopalo :)). 20€ (ja vlakec je obvezno prevozno sredstvo od točke a do a :))
Evo pa smo na 500plus na mesec, pa še dosti bi verjetno naštel, če bi računal.
Res je tudi, da je pol treba odšteti davčno olajšavo in denar ki bi šel za drugačne izlete/stvari tako, da prihranka absolutno ne bi bilo toliko.
Vseno ni poceni, vse je odvisno, kaj mu želiš/zmoreš ponuditi.

Magic1 ::

Nebo je meja za zapravlanje. Jaz za 7 letnega otroka dam nekje 200-300EUR. Lahko bi dal tudi dvakrat več in tudi pol manj. S tem, da to vključuje 80EUR šolske prehrane, katere socialni primeri ne plačajo. Pol leta star me pa stane cca 100EUR. Kupit ni treba skoraj nič, saj imamo že vse od prvega. Seveda bi lahko nabavil vse novo po zadnji modi in dal tisoče evrov.
Glede tečajev, sva naučila otroka plavat, rolat, kolesarit, smučat, badminton, pisat, drugi jezik,...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

link_up ::

No se jaz preracunam...zelo cez prste.

Dve punci, 7 in 4.

Hrana, cca 200e/m za obe.
Sola + vrtec 300e/m.
Obsolski za obe 180e/m.
Obutev in oblacila 200e/m.
Igrace in podobno 50e/m.

+ neprecenljiva pomoc starih starsev.

Na oko ~1000e/m za dve, /2 500e/m za ~6 let starega otroka na mesec. Ljubljana.
In and Out

buttcrack ::

2400€ na leto oz 1200 za vsako cunj in patik???

kaj hudiča to kupuješ?

energetik ::

link_up je izjavil:

No se jaz preracunam...zelo cez prste.

Dve punci, 7 in 4.

Hrana, cca 200e/m za obe.
Sola + vrtec 300e/m.
Obsolski za obe 180e/m.
Obutev in oblacila 200e/m.
Igrace in podobno 50e/m.

+ neprecenljiva pomoc starih starsev.

Na oko ~1000e/m za dve, /2 500e/m za ~6 let starega otroka na mesec. Ljubljana.
To so meni povsem nedoumljive cifre. Oblačila in obutev 200€ na MESEC, a ste resni? Toliko damo mi za oba za 1-2 leti. Za 50€ igrač VSAK mesec? Naša 2 dobita morda za 20€ igrač 2x letno, pa se že zdaj utapljata v igračah.
Za hrano damo mi 300€ za celo družino, in to zdaj ko smo 24/7 doma, sicer za otroke 2/3 manj, ker jedo v šoli/vrtcu.

Sicer pa - na hitro preračunal - zaradi davčne olajšave dobim 120€/mesec večjo neto plačo kot če ne bi imel otrok. Skupaj z otroškim dodatkom torej dobimo 175€/mesec več kot prej.

energetik ::

ubermensch je izjavil:



Evo pa še šablona za lažje izpolnjevanje:


Še po kategorijah za nas (2,5 + 7 let) na mesec dodatno na osnovo:
Kategorije:
- bivanje: 0
- hrana: ~50€
- vrtec: 280+70 = 350€
- prevoz: 0
- zdravstvo: 0
- obleke: 5-10
- random: 5-10

minus 175€ zaradi manjšega davka in otr. dodatka.
Skupno torej trenutno nekih 250€ več kot brez otrok. Ko bosta oba v šoli, se torej pod 100€/mesec, vrtec je draga zadeva.

link_up ::

energetik je izjavil:

link_up je izjavil:

No se jaz preracunam...zelo cez prste.

Dve punci, 7 in 4.

Hrana, cca 200e/m za obe.
Sola + vrtec 300e/m.
Obsolski za obe 180e/m.
Obutev in oblacila 200e/m.
Igrace in podobno 50e/m.

+ neprecenljiva pomoc starih starsev.

Na oko ~1000e/m za dve, /2 500e/m za ~6 let starega otroka na mesec. Ljubljana.
To so meni povsem nedoumljive cifre. Oblačila in obutev 200€ na MESEC, a ste resni? Toliko damo mi za oba za 1-2 leti. Za 50€ igrač VSAK mesec? Naša 2 dobita morda za 20€ igrač 2x letno, pa se že zdaj utapljata v igračah.
Za hrano damo mi 300€ za celo družino, in to zdaj ko smo 24/7 doma, sicer za otroke 2/3 manj, ker jedo v šoli/vrtcu.

Sicer pa - na hitro preračunal - zaradi davčne olajšave dobim 120€/mesec večjo neto plačo kot če ne bi imel otrok. Skupaj z otroškim dodatkom torej dobimo 175€/mesec več kot prej.


Preprosto, oblekce so pac take, da pod 20e ne dobis majcke. Potem pa vsaka dve, kaksna kiklca, stumfki ... to je za babe potrosni material. Igracke pa tudi. Recimo playdoh je 5e. Rabis vsaj dva kompleta na mesec. Potem pa sigurno v mercatorju kdaj kaksna notri vrze eno bedarijo, ki je ~20e...mah denar leti, ker kakor se obrnes imas rit zadaj.
In and Out

Netrunner ::

Otrok nič ne stane, samo strošek družine se mesečno poveča. Kdor gleda na otroka kot strošek potem je bolje da ga nima.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

HappyPills ::

Nihče od vas nič ne daje na stran da bo otroku olajšal osamosvojitev? 30 let kredita za garsonjero pa gas?

tone31 ::

bogati se ne preseravajo zato da bi to pred drugimi skrivali ampak zato da lahko povejo da jih noro veliko stanejo otroci

Pika na i ::

Najbolje, da vprašate svoje starše.
Nahajate se v štabu SDS.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.

HappyPills ::

Otroci terjajo predvsem zelo veliko časa. Vse ostalo so nianse.

Slopek ::

HappyPills je izjavil:

Otroci terjajo predvsem zelo veliko časa. Vse ostalo so nianse.

Tocno tako. Ze zgodovina kaze, da so otroke gor spravli tako bogati, kot revni. Jaz bi se ta trenutek spraseval predvsem o smislu reprodukcije.
Ce ti je cas in prostor v katerem zivis ok, imej otroka, ce ti ni, potem absolutno ne delaj otrok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Slopek ()

bizgech ::

Razpon je lahko zelo velik. Odvisno od odgovorov na naslednja vprašanja:
- hodi v vrtec ali ima možnost biti v varstvu starih staršev?
- v šoli osvoji vso snov ali so potrebne vsakoletne inštrukcije?
- gre po srednji šoli takoj delat ali bo še 8 let porabil na nekem faksu?
- kako hitro bo lahko dobil prvo redno zaposlitev?

StarMafijec ::

Huh, v mojem času smo otroci nosili tudi ponošene cunje in prav tako obutev. Vsaj včasih se je dalo s tem ogromno prihraniti.

HappyPills ::

Vrjamem, da večina otrok nosi ponošene tudi sedaj. Midva sva kupila mogoče 10% oblek novih.

Vazelin ::

Obutev in oblacila 200e/m.

Enkrat za oblečt in potem v smeti al kako, da daš 1200eur mesečno na leto za eno za obleke in obutev?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

matobeli ::

Cunc za do parih let je na tone, še nove se lahko dobijo za male pare, rabljene so pa itak zastonj sam da odneseš. Nekaj novih itak dobi otrok za rojstne dneve, novo leto...
Včasih vidim kakšno punčko ki bi res rada pacala po peskovniku in vodi pa jo mtka stran vleče, ker je nevarnost da se umaže. Spet kakšna druga ima čisto nefunkcionalne kose, široko pleteni pončoti, prosojna krilca ipd. Za_na_igrišče. Fantje so po večini bolj normalno oblečeni, se pa tud najdejo kakšni ki pridejo v "gucci" športni opremi in pol skoz poslušajo fotra kako godrnja.

Obutev je edina kjer se mi zdi da ni dobro varčevat in imet rabljeno. Drugačen stil hoje, drugačna oblika noge. Dobri (ne fancy) čevlji so pa kar dragi, sploh tisti ki so daily driver in je smiselno da mal več (predvsem časa v raziskavo kateri so ustrezni), mogoče pa s tem preprečiš kakšne nepravilnosti za kasneje. Mogoče pa ne, ampak lahko vsaj probaš. BMWji z kitajskimi gumami pa to.

Stikalo ::

Otorci so v Sloveniji zelo poceni. Sploh na deželi, ker ni potrebno biti na 100 obšolskih dejavnosti. Seveda je meja investiranja v otroke samo nebo :) Tudi za svoj luksuz je meja samo nebo.

Relano imaš olajšave pri dohodnini, otroški dodatek, popust pri vrtcu.

Midva imava 3 otroke in je vse poceni. Če kupiš dobo novo kolo za 5 letnika 300EUR in ga ima otrok 3 leta te pride manj kot 10EUR mesec, s tem da lahko potem rabljenega prodaš praktično za polovico cene, kar pride cca 5EUR/mesec za super novo kolo. Torej če imamo lepa nova kolesa za 3 otroke je 15EUR na mesec, toliko kot je naročnina za mobitel, internet, tv... pač NIČ!

Vse cunje praktično dobiva od kolegov, ki kjer so jim otroci prerasli, kupimo samo nekaj oblačil za na lepše in za gušt, ter obutev. Recimo nove tevke so jeseni 17EUR spomladi pa 35EUR jih kupimo kar na zalogo. So nove toliko kot rabljene, lahko takj naprej prodaš.. Kakor koli praktično je dobiva cel paket cunj za otroka, ni treba nič nakupovati samo nosimo, kaj naročimo preko spleta, ko preraste zložimo, slabo damo preč, naše nove zraven in naprej kolegom. Cunje so praktično zastonj in to lepe.

Vrtci so poceni, 50-100EUR že doma več poje, sedaj ko ga ni v vrtcu.

Realno je da so otroci poceni, pač malo od 100EUR naprej/mesečno (popust pri dohodnini, potroški). Otrok potrebuje malo, potrebuje veliko časa. Kar je pa resna stvar je pa stanovanjski probem, tako za družino kot za odraslega. To pa je sranje. Vse ostalo je đabe. Ajde pa avto je drag.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stikalo ()

link_up ::

Hehe, kaksne imate. Saj lahko jemo tudi za 10e na teden, pa to ni point kajne? In ja, cota za 30e je cez en teden vredna 5e. Toliko bi dali ali pa zastonj odnesli. Ce ti otrok ni strosek pac investiras vanj toliko oz. vec, kot bi vase. Vsi pa seveda ne jeste spagetov s koncentratom ane?
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pustiti službo da imaš lahko družino (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15631086 (24854) krneki0001
»

Plačevanje preživnine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11241466 (22104) bambam20
»

Višina preživnine (oče ima S.P in plačuje 70€) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24741749 (35770) St235

Več podobnih tem