» »

KNOPPIX oz. Slo-Tech GNU/Linux namesto boot diskete

KNOPPIX oz. Slo-Tech GNU/Linux namesto boot diskete

luka_lucky ::

Zanima me ali se da Knoppix ali pa Slo-Tech GNU/Linux CD uporabiti namesto boot diskete za zaganjanje linuxa. Problem je v tem da imam dva OS-a na rac. (Suse linux na /dev/hda5 in pa Win 2000 na /dev/hda1). Ob ponovni instalaciji Win 2000 le ti povozijo tudi MBR zato se ponavadi izgubi LILO ali GRUB zaganjalnik in za zagon linuxa potrebuješ boot disketo. Ali bi se v takem primeru za zagon Suse linux sistema ki ga imam na particiji /dev/hda5 lahko uporabilo ta CD in kako? Kaj moram napisati pri zagonu knoppixa ko prikaže boot: ?

Hvala

Daedalus ::

Da bi pa ponovno inštaliral LILO/GRUB pa nisi pomislil? Malo preberi na strani Suse linuxa kako se to naredi, pa ne boš rabil zagonske diskete:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

luka_lucky ::

Recimo da sem malo len in bi to raje naredil iz ze postavljenega Suse linux sistema. :-) Zakaj bi vedno v takem primeru iskal zaganjalnike na internetu in jih kopiral na diskete pa iz disket postavljal na disk... (isto z boot disketami) ce je pa se knoppix lahko uporabi kot bootloader, potem pa ze iz postavljenega sistema spet omogocis lilo ali grub. A ni to malo manj dela?

Lp

Daedalus ::

Đizus:) Kdo pa je rekel, da moraš zaganjalnike tlačit na disketo. Klik! Snemi masterbooter, ga inštaliraj pa uživaj:) Če se ti bo pa zaželelo kakega linux bootloaderja, pa samo z njim povoziš tega, pa je, kot ga sloh nikdar ne bi bilo:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

der_Alte ::

luka_lucky: ali pa ce bi pognal yast2. Izberi Sistem in na desni Kreiraj zagonsko, resevalno ali modulno disketo. Naredi zagonsko disketo. Naredi image diskete in potem ustvari bootable CD. :)

luka_lucky ::

OK da razjasnimo zadevo. To mi je prislo na pamet ko se je kolegici sesul racunalnik, povozili smo Win98 in seveda s tem tudi MBR. Pozabil sem narediti boot disketo, mel pa sem s sabo cd Knoppix. Kaj iz tega sledi, ali startati win98, jih konfigurirati da bos lahko dostopal do interneta in pobral file dol ki jih rabis (kar nekaj dela a ne dedalus?) ali pa iti nekam narediti boot disketo (ni se je dalo ustvariti iz prvega cd-ja suse-ta pa niti linuxa na disku nisem mogel zagnati iz tega cd-ja, razloga se ne spomnim vec...) ali pa dobiti varianto kako zagnati OS linux s pomocjo knopixa. Meni se je to zdela najbolj logicna varianta, sam kaj ko nisem vedel kako ;-)

Lp

moj_nick ::

Če se ti sesuje GRUB/LILO, naložiš nov (nedelujoč) kernel, če zaribaš fstab itd.

Vzameš knoppix, mountaš root particijo v npr. /mnt/root
in potem

chroot /mnt/root /bin/bash

Tata... lahko uporabljaš komande v Linuxu, ki je na disku


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

lilo boot loader problem

Oddelek: Operacijski sistemi
151846 (1478) Michael7
»

Dva diska, dva OS, en GRUB -> kako izklopit grub in linux

Oddelek: Operacijski sistemi
131760 (1598) zee
»

Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
322502 (1762) nicnevem
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1395549 (4144) TICKO
»

Linux RH7.1 newbie help!

Oddelek: Programska oprema
391614 (1315) lordgreg

Več podobnih tem