» »

Izboljšanje performans LTE routerja

Izboljšanje performans LTE routerja

demokedes ::

Na obali imam v poitniškem apartmaju urejen internet preko LTE modema. Do sedaj sem uporabljal Huawei E5172
Vse skupaj je sicer delalo, pa vendar se je včasih kaj zataknilo, kar se hitrosti tiče, pa tudi po vseh sobah mi ni najbolje lovilo.
Včasih sem opazil, da sem recimo preko Iphone povezanega direktno v LTE omrežje dosegal hitrejše hitrosti.
Imam torej dva ločena izziva:
1. Sama hitrost povezave do interneta. Verjetno je razlog v tem, da se router nahaja v pritličju stanovanjske zgradbe, kjer nima najboljšega dosega do LTE-ja.
2. Sama wifi dosegljivo-antene niso najboljše, glede na to da ima notranje antene.
Router ima tudi priklop za anteno. Predvidevam da zunanjo. Kakšno anteno bi tu moral uporabiti? Mislim, da je priklop za koaksialni kabel.

Ali bi kaj naredil, če bi zamenjal router, glede na to da je ta kar star.
Razmišljam se v smer: TP-Link Router Archer MR200 AC750 Dual Band 4G LTE
Ali se bo to v praksi kaj poznalo ali ne bo neke blazne izboljšave?
Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.

starfotr ::

1. menjaj modem za drugega. Poglej bolho.

2. https://www.iskra.eu/sl/GSM-UMTS-LTE-WI... To anteno lahko na te opremi uporabiš.

3. če kupiš nov modem, potem uporabi nov sestav anten: https://www.iskra.eu/sl/GSM-UMTS-LTE-WI...

4. Noter si lahko urediš mesh sistem za boljši Wifi, recimo TPlink deco x20 ali x50 ali podobno in to priklopiš na modem. Nov ali pa star.

anketar ::

ker nov LTE modem do 100€ se splača al pa rabljen bolha?

Scorpy84 ::

Router imas cat4, glej tiste od cat6/7, ampak se vedno bos dalec od hitrosti iphone, edino ce das za router ki podpira vse lte frekvence. Na bolhi dobis po 50-60€ pa bo zadeva boljse delovala kot sedaj. Z zunanjo anteno se lahko poigras, da ujames bazno postajo iz notranjosti, ki ni tako obremenjena, kot je ob obali zaradi turistov.

demokedes ::

Scorpy, good point. Tudi jaz sem razmišljal o tem. Pa vendar zdaj razmišljam, če je zgolj Cat7 dovolj? Ker recimo nazivne hitrosti so eno praktične pa drugeč. Cat4 obljublja 150Mbit/s, medtem ko Cat7 300Mbit/s. Ampak za mene je 150 Mbit/s vrh glave dovolj. Za mene je bolj pomembno, da imam dobro anteno, ki bo dobro ujela signal iz LTE-ja in ga potem poslala dobro naprej po stanovanju v obliki WIFI-ja.
Skratka, sedaj imam dilemo ali vzeti npr. Huaweia Cat 7 ali pa TPlinka s Cat4, ki ima zunanje antene. Kaj mislite?
Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.

Karen ::

Dokler ne boš probal ne boš vedel kaj ti bo bolje vleklo. Ene zunanje antene so crap, ene so celo za wifi :-), ne za LTE frekvenco.

Scorpy84 ::

Če boš vzel tega huawei, ki je sicer b535, boš dobil višje hitrosti saj zna združiti dve frekvenci. Sedanji cat4, ti tega ne zna. Hitrosti ne boš imel, vsaj ne take kot si želiš. Kvečjemu tam do 100-120 Mbit/s ob treh, štirih zjutraj. Bolj realno pričakuj 1/3 te hitrosti, odvisno od omrežja in bazne postaje. Ta router odlično deluje z antenama mimo p56, tako da se splača investicija še za ti dve anteni, ker ga lahko zakleneš na frekvenco od oddaljene bazne postaje, sam v tem primeru lovim 7-8 km oddaljeno bazno postajo, ker so vse bližnje poleti zabite, ta pa na srečo oddaja na 800 Mhz, ker praktično stoji sredi ničesar in je most ostali baznim postajam v okolici. Tako da preden se lotiš, malo počekiraj/testiraj bazne postaje, sam sem preden sem kupil opremo, s kolesom vozil v bližino in testiral, pa ugotavljal na katerih frekvencah oddajajo. Ta router pa žal lahko zakleneš samo na frekvenco (več njih) in ne na bazno postajo oziroma celico. Torej če v bližini oddaja preobremenjena bazna postaja na isti frekvenci, se ti bo kljub usmerjeni anteni, znal povezati na to postajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Scorpy84 ()

krop ::

Ne jemlji cat 4, ker neboš nič naredu s tem. Sam sem prešaltal iz cat4 na huawei b535 iz bolhe za 50€ in situacija se je drastično izboljšala

Karen ::

jaz imam tudi 535 pa dela ok.

baro2000 ::

Sam sem izbiral med TP-LINK Archer MR600 in Huawei B535. TP-LINK, ki sem ga na koncu izbral je Cat 6. Testiral še nisem.

krop ::

Huawei tudi

demokedes ::

Zdravo,
Kot ste mi svetovali sem vzel Huawei LTE modem 4G CPE 3, ki je Cat7. Glede na to, da sem že do sedaj imel Huawei 4G LTe, sicer Cat 4, nisem pričakoval neke blazne razlike, vendar lahko povem, da je razlika očitna. Včeraj sem npr. probal speedtest s starim pa je bil nekje 6M/1MB, medtem ko je z novim bil speed 30M/3MB.
Kar se lovljenja wifi signala v stanovanju tiče, ni izgledalo dosti bolje, saj je recimo prenosnik v drugi sobi imel samo še dve črtici, vendar pa se je v praksi izkazalo, kot ok....saj sem naprimer celo delovni dan opravil s kar nekaj video klici brez težav.
Skratka zelo pozitivno presenečen.
Je pa res, da sedaj na obali praktični ljudi. Bo zanimivo videti kakšno bo stanje poleti, ko bo na eno bazno postajo priklopljenih kar nekaj več odjemalcev.
Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom hibridni modem - izkušnje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
17237723 (789) zlabra
»

LTE modem za Telemach na vasi

Oddelek: Mobilne tehnologije
414049 (791) Daniel
»

LTE antena

Oddelek: Pomoč in nasveti
212947 (905) Palushek
»

Zunanja antena za 4G modem - smisel

Oddelek: Mobilne tehnologije
121005 (714) 6151
»

Huawei B535-333 A1 LTE router?

Oddelek: Omrežja in internet
405218 (3581) rogerg

Več podobnih tem